Pages

Wednesday, September 15, 2010

Pengusaha burung walet beli bangunan baru
2010/09/15

TELUK INTAN: Ramai kalangan pengusaha sarang burung layang-layang atau walit di daerah Hilir Perak sanggup menyewa atau membeli bangunan baru dengan harga mahal semata-mata untuk dijadikan premis bagi haiwan berkenaan membuat sarang. 

Hampir semua bangunan rumah kediaman atau premis rumah kedai yang baru dibina menjadi rebutan di kalangan penternak terbabit, berikutan harga sarang burung layang-layang sangat tinggi di pasaran antarabangsa.Pengerusi Persatuan Pedagang Sarang Burung Hilir Perak, Goh Ah Seng, berkata pasaran sarang burung Walit melonjak naik apabila Kerajaan Pusat menetapkan garis panduan perniagaan itu serta mengiktirafnya sebagai pelaburan yang berpotensi.
"Kawasan yang banyak burung Walit bersarang dianggap sebagai lokasi panas dan menjadi tumpuan utama pengusaha untuk menyewa atau membeli premis baru untuk dijadikan tempat pembiakan sarangnya. 

"Kebiasaannya premis dua hingga enam tingkat menjadi pilihan dengan kadar sewa mencecah antara RM10,000 hingga RM1 juta sebulan kerana lokasi itu menjadi tumpuan banyak sarang burung Walit," katanya kepada Berita Harian di sini, kelmarin. 

Beliau berkata, Perak antara kawasan perusahaan sarang burung Walit paling berpotensi kerana beribu-ribu burung spesies berkenaan dari Sumatera, Indonesia, berhijrah ke daerah Manjung dan Hilir Perak berikutan pembakaran hutan secara besar-besaran di negara berkenaan. 

Harga kambing korban RM872 seekor
2010/09/15

SINGAPURA: Harga kambing untuk ibadat korban di Singapura ditetapkan pada S$375 (RM872.12) bagi tempoh tiga tahun akan datang. 

Namun harga itu mungkin berubah mengikut keadaan pasaran. Sebuah syarikat berjaya mendapat tender membekalkan kambing korban ke Singapura untuk tiga tahun akan datang.Ketika dihubungi melalui e-mel, Pengurus Umum (Perkhidmatan Korporat) syarikat itu, Feisal J Marican, berkata walaupun harga sudah ditetapkan, kontrak yang ditandatangani syarikatnya mempunyai syarat tertentu.
Katanya, syarikatnya membenarkan harga yang ditetapkan dinaikkan atau diturunkan jika harga pasaran turun atau naik lebih daripada lima peratus. 

“'Ini memberikan keyakinan dan kemantapan dari segi harga kepada orang ramai.” 

Ketika ditanya mengapa harga kambing lebih tinggi daripada tahun sebelumnya, dia berkata, ia disebabkan beberapa faktor ekonomi, seperti nilai mata wang, bekalan haiwan korban dan kos penerbangan serta logistik. 

Beliau memberitahu Berita Harian Singapura bahawa syarikatnya akan membawa masuk sekurang-kurangnya 5,500 ekor kambing dari Australia. 
Feisal berkata syarikatnya yakin dapat menerima tempahan antara 5,500 dengan 6,000 kambing pada musim korban ini. – Agensi 

‘Bayi pesawat’ mungkin diserah keluarga angkat
2010/09/15

George Francis
George Francis
MANILA: Bayi lelaki yang dilahirkan di dalam pesawat dari Asia Barat ke Filipina dan ditemui di dalam beg sampah akan diserahkan kepada keluarga angkat, jika ibunya tidak ditemui atau diisytiharkan tidak berupaya menjaganya. 

Bayi yang diberi nama George Francis mengambil sempena kod penerbangan Teluk, Gulf Air, berada dalam keadaan sihat dan dipantau rapi jururawat serta pekerja sosial, ketika pihak berkuasa meneruskan usaha mencari ibunya.Setiausaha Kebajikan Sosial, Corazon Soliman berkata pegawainya mengenal pasti seorang penumpang yang duduk di kerusi pesawat dengan kesan darah tetapi perlu mengesahkan sama ada dia adalah ibu kandung George Francis.
“Bayi itu berada dalam keadaan sihat. Dia banyak minum susu, tetapi kami masih memantau kesihatannya berikutan benjolan di kepalanya. Bagaimanapun berdasarkan laporan setakat ini, keadaannya baik,” katanya. 

Bayi seberat tiga kilogram itu ditemui Ahad lalu ketika pegawai keselamatan melihat sesuatu bergerak di dalam beg sampah yang dibawa dari pesawat. – AP 

Imelda diarah kembalikan wang
2010/09/15

 IMELDA meraikan hari lahir ke-93 mendiang suaminya di bandar Batac, di wilayah Ilocos Norte, Filipina,  pada 11 September lalu.
IMELDA meraikan hari lahir ke-93 mendiang suaminya di bandar Batac, di wilayah Ilocos Norte, Filipina, pada 11 September lalu.
Dana negara bernilai berbilion dolar didakwa dicuri Presiden Marcos 

MANILA: Sebuah mahkamah khas antirasuah semalam mengesahkan bekas wanita pertama Filipina, Imelda Marcos diarah mengembalikan hampir AS$230,000 (RM736,000) yang dicuri mendiang suaminya, Ferdinand Marcos daripada pihak berkuasa dana makanan.Peguam Imelda, Robert Sison bagaimanapun berkata, anak guamnya berusia 81 tahun itu membantah arahan yang dikeluarkan minggu lalu dan merancang mengemukakan rayuan.
“Kes itu difailkan ketika keluarga Marcos berada di luar negara dan beliau tidak berpeluang mengemukakan rayuan seperti sepatutnya,” kata Sison. 

Mahkamah di Sandiganbayan berkata, pihaknya mendapati Imelda mengarahkan ketua Pihak Berkuasa Makanan Kebangsaan memindahkan dana ke dalam akaun bank pemimpin itu pada 1983. Agensi berkenaan bertanggungjawab dalam pengimportan beras di Filipina. 

Kes terbabit adalah antara berpuluh dakwaan sivil dihadapi keluarga Marcos, 24 tahun selepas diktator itu digulingkan, mengakhiri pemerintahan dua dekad, menyebabkan beliau terpaksa hidup dalam buangan. Marcos meninggal dunia pada 1989. 

Oleh kerana Imelda adalah wakil sah harta Marcos, mahkamah mengarahkannya memulangkan 10 juta peso selain membayar faedah dan kos perundangan. Seorang kerani mahkamah berkata keputusan dibuat pada 9 September tetapi hanya diumumkan kepada umum minggu ini. 

Marcos dituduh mencuri berbilion dolar dana negara yang dilapor masih disembunyikan di dalam akaun bank di luar negara. 

Imelda kembali ke Manila pada 1991. Selepas gagal dalam cubaan untuk menjadi presiden pada 1992, beliau menang kerusi parlimen Mei lalu. – AFP 

Pencuri berjaya ditangkap kerana tertinggal Handphone


Seorang pencuri tertangkap setelah handphonenya yang berisi gambar dirinya tertinggal di rumah mangsa pencuriannya. Malahan dia turut   mengirimkan pesan ringkas ke polis yang meminta handphonenya itu dikembalikan.


Handphone Anthony Gawthrop (24 tahun) jatuh di sebuah rumah di Cambridge,England tempat ia mencuri sebuah laptop. Gawthrop, yang sudah tiga kali dihukum kerana mencuri, dikenal pasti oleh polis melalui gambar-gambar dirinya yang tersimpan di handphone tersebut.


Dia kemudian mengatakan bahawa handphone itu telah dicuri satu setengah jam sebelum kejadian mencuri itu dan menghubungi pihak polis untuk memberikan alibi palsu. Namun ia terpaksa mengaku bersalah di Mahkamah Cambridge setelah hakim mendengar bukti.


Polis berjaya mengesan dan menangkapnya melalui pesanan ringkasnya itu

Tempoh masa perjalanan atas Sirat Mustaqim


http://www.rf3-up.com/uploads/up1/Haamsat-Net-1e170da75e.jpg
Petikan daripada Kitab Mahkamah di Padang Mahsyar m/s: 146
Perjalanan semua manusia di atas Sirat Mustaqim  adalah berbagai diantaranya ialah :
 1. Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat sepantas kilat.
 2. Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat seperti tiupan angin.
 3. Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat seperti burung terbang.
 4. Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat seperti kelajuan kuda lumba.
 5. Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat sepantas lelaki perkasa.
 6. Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat sepantas binatang peliharaan.
 7. Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat dalam tempoh sehari semalam.
 8. Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat selama satu bulan.
 9. Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat selama bertahun-tahun.
 10. Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat selama 25 ribu tahun.
semua kiraan masa adalah mengikut kiraan masa dunia.
http://www5.0zz0.com/2009/10/26/21/327558517.jpg
Diantara tips untuk melepasi Titian Sirat Mustaqim
Dalam sebuah hadith panjang riwayat Imam Muslim daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud
“Dan diletakkan sebuah jambatan di atas neraka jahannam, lalu aku dan umatku menjadi orang pertama yang meniti di atasnya. Rasul-rasul berdoa pada hari itu : ‘Ya ALLAH, selamatkan, selamatkan.’ Di kanan kirinya ada pengait-pengait seperti duri pokok Sa’dan. Pernahkah kalian melihat duri pokok Sa’dan?” Para sahabat menjawab, “pernah, wahai Rasulullah.”
Baginda melanjutkan : “Sesungguhnya pengait itu seperti duri poko Sa’dan, namun hanya ALLAH yang tahu besarnya. Maka ramai manusia yang disambar dengan pengait itu sesuai dengan amal perbuatannya di dunia.”
Suasana pada saat itu pastinya mengerikan. Suara teriakan, jeritan meminta tolong, tangisan, dan ketakutan terdengar dari pelbagai arah. Lebih mengerikan suara gemuruh api neraka dari bawah sirat yang siap menelan orang terjatuh ke dalamnya. Tidak henti-henti Rasulullah s.a.w. dan nabi-nabi yang lain termasuk juga malaikat berdoa untuk keselamatan manusia,
Ya ALLAH, selamatkan, selamatkan.”
Setiap muslim wajib menjadikan kepercayaan kepada perkara ini sebagai aqidahnya. Berkenaan dengan sifat titian ini, Rasulullah s.a.w. pernah bersabda mafhumnya : “Ia ialah sebuah jalan yang sangat licin, kaki sulit sekali berdiri di atasnya.” (Riwayat Imam Muslim daripada Abu Said Al-Khudri)
Dalam hadith Ahmad daripada Aisyah r.h.a., Rasulullah s.a.w. menyifatkan bahawa sifat titian itu adalah lebih tipis daripada rambut dan lebih tajam daripada pedang.
Sirat di akhirat ini wujud hasil daripada titian (jalan) hidup yang kita pilih selama tinggal di dunia. Oleh sebab itu, siapa yang memilih jalan ALLAH, sambil bepegang teguh dengan syariat Islam, maka sirat di akhirat ini akan mudah dilalui untuk sampai ke syurga idaman.
Sebaliknya, siapa yang enggan melalui jalan ALLAH ini, lalu memilih jalan hidup yang bebas daripada aturan halal-haram, maka hari itu sirat yang akan dilaluinya menjadi sangat sempit dan sukar dilalui. Golongan ini akan tergelincir dari titian lalu jatuh melayang-layang ke dalam neraka jahannam selama-lamanya.
Imam Abu Tahir al-Qazwini berkata : Setiap orang yang biasa berjalan di titian agama, maka ia akan sangat mudah melintasi sirat di akhirat. Dan sesiapa yang tidak biasa melaluinya, maka ia akan menemui kesulitan berjalan di atasnya, kakinya akan tergelincir dan ia akan menyesal selama-lamanya.”
Jadi di sini, disertakan tips dan pantang larat sirat :)
Rasulullah s.a.w. pernah menyebut beberapa amalan yang dapat menjamin keselamatan seseorang melintas di atas sirat. Antaranya adalah :
~Banyakkan bersedekah
~Melazimkan diri hadir ke masjid
Sebaliknya, beberapa amalan buruk dapat merencatkan kelancaran perjalanan seseorang di atas titian sirat. Amalan itu antara lain ialah :

Membuat tuduhan dusta kepada seorang Mukmin.
Abu Daud meriwayatkan daripada Muaz bin Anas al-Juhani, sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud :
“Sesiapa yang menjaga seorang Mukmin daripada gangguan munafik, maka ALLAH akan mengutus seorang malaikat untuk menjaga tubuhnya daripada api neraka jahannam, dan sesiapa yang membuat tuduhan (dusta) kepada seorang Mukmin untuk memburukkan namanya, maka ALLAH akan menghentikan langkahnya di atas sirat hingga ia bersedia melepaskan tuduhan tersebut.”
*Termasuk membuat tuduhan dusta ialah menyokong tuduhan tersebut dan menyebarkannya dalam kalangan masyarakat untuk merosakkan nama baik atau reputasi orang yang dituduh. Justeru, berhati-hatilah dalam menapis tiap berita dan cerita yang kita terima. Lebih-lebih lagi bila berkaitan dengan dosa seperti zina dan liwat. Kita memohon agar ALLAH membersihkan umat kita daripada sikap-sikap yang tidak sihat ini.
sumber asal : artikel Umar M Noor, Majalah Solusi Isu-18

3 Ulamak terkenal di amerika dianggap pengganas


http://www.voa-islam.com/timthumb.php?src=/photos2/version4_Legitimate-Demands-2-Ba.jpg&h=235&w=355&zc=1
Tiga Ualamak yang telah menabur jasa kepada masyarakat Islam amerika dianggap pengganas oleh Kerajaan amerika, mereka adalah:
1-Anwar Awlaqi Ulamak Yaman kelahiran Amerika.
2-Adnan Al-Shukri Jumaa, kelahiran Arab Saudi dan dibesarkan di Brooklyn – Florida.
3-David Hedley – Penduduk Chicago.
Nota :
Betapa hebatnya fitnah terhadap Islam, sehingga pemimpin dunia yang merasakan dirinya Islam turut mengutuk mereka yang telah menabur jasa kepada Islam dan masyarakat Islam dunia apabila pemimpin Islam (luaran) tidak lagi bebas melakukan maksiat dalam masyarakat, sehingga sanggup melebalkan  ulamak Islam sebagai pengganas sedangkan pada hakikatnya pemimpin Islam buatan amerika (luaran) lah yang ganas kerana telah menanggung bersama dosa pembunuhan umat Islam seluruh dunia.
Bacalah petikan dibawah (Edisi Indonesia).
WASHINGTON (voa-islam.com): Pusat Amerika yang bekerja dalam pendekatan kebijakan antara dua partai Demokrat dan Republik memperingatkan adanyaAmerikanisasi kepemimpinan Al-Qaeda, menekankan bahwa badan keamanan internal tidak siap menghadapi ancaman yang muncul tersebut.
Sebuah studi yang terdiri dari 43 halaman yang diterbitkan oleh pusat kelompok persiapan diri bagi perlindungan keamanan nasional (National Security Barbardens Group), yang diajukan mantan ketua Komisi 11/9 yang mempelajari serangan 2001 di New York dan Washington.
Laporan tersebut menyatakan bahwa “ancaman yang dihadapi Amerika Serikat berbeda dengan kondisi sembilan tahun yang lalu, bisa dikatakan bahwa Amerika Serikat sedikit berbeda dengan Eropa terkait dengan masalah “terorisme” internal yang mencakup para imigran dan kaum muslimin dari penduduk asli  ditambah mereka yang telah masuk Islam”.
Selanjutnya dikatakan bahwa “Al-Qaeda” dan cabang-cabangnya di Pakistan, Somalia dan Yaman telah membentuk batas minimal  dalam skala dasar prioritas dalam perekrutan di Amerika Serikat.
Simpati warga kaya Amerika dan pekerja keras dengan “terorisme”:
Diisyaratkan juga kepada adanya keyakinan sekurang-kurangnya 43 warga negara Amerika Serikat atau penduduk mukim terhadap ideologi “keras” dan kasus-kasus terkemuka terkait dengan beberapa orang yang telah direkrut dan bepergian ke luar negeri untuk pelatihan.
Laporan ini menambahkan: “Selama satu tahun terakhir saja Amerika Serikat telah menyaksikan adanya simpati warga kaya As dari pinggiran kota dan anak-anak imigran pekerja keras terhadap “terorisme” yang nampaknya belum dianggap sebagai tanda jelas bagi “terorisme” di sana, dan warga Amerika secara meningkat telah menjadi bagian dari kepemimpinan dalam Al-Qaeda “dan sekutu mereka” .
Laporan itu menunjukkan adanya beberapa kasus: seperti ulama Yaman kelahiran Amerika Anwar Awlaqi, yang merupakan salah satu tokoh terkemuka dalam “Al Qaeda di Semenanjung Arab”, dan Adnan Al-Shukri Jumaa, kelahiran Arab Saudi dan dibesarkan di Brooklyn – Florida, dianggap sebagai tokoh besar dalam operasi luar negeri “Al Qaeda”, dan David Hedley, penduduk Chicago, yang memainkan peran dalam mempelajari target serangan Mumbai tahun 2008 atas nama kelompok “Lashkar Taiba” yang “berbasis Pakistan, berdasarkan penelitian ini.
Laporan itu mengatakan: “Tidak ada pendahuluan dikutip mengenai peran penting operasional yang dimainkan warga Amerika saat ini dalam Al-Qaeda dan kelompok-kelompok yang berafiliasi dengannya”.
Dan bagian besar dari laporan tersebut memfokuskan kepada ketakutan yang diisyaratkan para pejabat intelijen AS sejak bertahun-tahun lamanya termasuk munculnya Awlaqi dan orang-orang Amerika lainnya yang telah direkrut.
(ar/islammemo)

Skandal seks paderi menyebabkan 5 juta penganut kristian meninggalkan agama kristian


http://www.voa-islam.com/timthumb.php?src=/photos2/version4_church09182004B_340_309.jpg&h=235&w=355&zc=1
BRUSSELS (voa-islam.com): Komisi Penyelidikan Independen di Belgia mengkonfirmasikan terjadinya ratusan kasus pelecehan seksual dalam Gereja Katolik lebih dari tiga dekade pada paruh kedua abad kedua puluh.
Komite penyelidikan di kota Louvain yang terletak di sebelah timur ibukota Brussels hari ini dalam laporan terakhir menegaskan telah terjadi sedikitnya 475 kasus pelecehan seksual terhadap anak-anak dalam Gereja Katolik di Belgia pada periode antara tahun enam puluhan hingga delapan puluhan abad kedua puluh.
Menurut kantor berita Jerman bahwa laporan tersebut berdasarkan penyelidikan kepada para korban dan bukti gambar pelanggaran seksual, dan itu setelah Konferensi Keuskupan Belgia telah mengizinkan Komite untuk melihat besarnya pelecehan seksual.
Perlu dicatat bahwa Roger Vangylwi, uskup dari kota Broja telah mengajukan pengunduran dirinya April lalu setelah mengaku bersalah melakukan pelecehan terhadap keponakannya sendiri berulang kali.
5 juta warga Jerman berencana meninggalkan Gereja.
Sebuah jajak pendapat telah mengungkapkan bahwa hampir seperempat dari penganut Kristen Katolik di Jerman berpikir akan keluar dari gereja, setelah terbongkarnya skandal pelecehan seksual terhadap anak di dalam gereja, dan pakatan untuk menutupinya .
Jajak pendapat yang diadakan oleh surat kabar Jernman “Bild” yang tersebar luas bekerja sama dengan Institut “Forsa” untuk mengukur indikator pendapat dan disiarkan melalui situs resminya Jumat lalu bahwa 23% dari umat Katolik Jerman berpikir untuk keluar dari gereja, termasuk 19% nya menyebut diri mereka “sangat religius”.
Ini berarti bahwa Gereja Katolik bisa kehilangan sekitar 5 juta pengikut dari total populasi di Jerman sekitar 25 juta orang.
Krisis terburuk yang dihadapi gereja yang telah mengguncang citranya di depan para pengikutnya, setelah terungkap adanya skandal pelecehan seksual terhadap anak di dalam Gereja di Jerman dan negara-negara Eropa lainnya, dimana skandal tersebut telah menyeret nama Benediktus XVI Paus Vatikan yang menyembunyikan skandal selama beberapa tahun.
(ar/islammemo)

55 Ribu U.Islam Moscow Menunaikan Solat Hari Raya Aidil Fitri


http://www.voa-islam.com/timthumb.php?src=/photos2/muslimRusiaSholat.jpg&h=235&w=355&zc=1
MOSKOW (voa-islam.com): 55.000 Muslim berkumpul di pusat Moskow di sekitar masjid Katedral untuk merayakan hari terbesar bagi umat Islam-Idul Fitri, di rusia Idul Fitri dikenal sebagai bayram Uraza.
Begitu banyak yang ingin bergabung dalam sholat di pagi hari itu, masjid pun tidak muat, hingga jamaah meluber ke sekitar jalan-jalan.
Khotbah Ied disampaikan oleh Mufti Rusia selama beberapa jam, suara khotib diperbolehkan dikeraskan dengan pengeras suara sehingga jamaah yang berada diluar dapat mendengar khotbah.
Dalam khotbahnya, pemimpin spiritual Muslim Rusia itu menyebutkan beberapa kesulitan yang dihadapi Muslim belakangan ini dalam dunia global, bentrokan di Kyrgyztan, banjir mematikan di Pakistan dan cuaca panas yang melanda Rusia beberapa waktu lalu.
Khotib mengatakan, bahwa asap yang melanda Rusia, didalam Al Qur’an dianggap sebagai hukuman Allah kepada manusia atas dosa-dosa mereka dan mengingatkan bahwa hawa panas dan kebakaran yang melanda Rusia itu berangsur turun pada hari-hari pertama bulan Agustus atau disaat bulan suci Ramadhan dimulai.
Idul Fitri atau bayram Uraza, seperti yang biasa disebut di Rusia, menandai berakhirnya puasa sebulan penuh, ketika selama 30 hari semua umat Islam tidak diperkenankan makan dan minum  selama matahari bersinar. (za/RT/com)

5 Jenis amal Soleh yang diperlukan semasa di dalam kubur


http://www.dubaieyes.net/gallery/data/media/60/am-hm-z-4-6-3.jpg
Sesungguhnya kubur memanggil anda 5 kali sehari:
 1. Wahai manusia! kami adalah rumah terpencil, maka bacalah Al-Quran agar kamu ditemaninya nanti.
 2. Wahai manusia! kami adalah rumah yang gelap, maka tunaikan solat lima waktu kerana ianya akan menjadi obor kepada kamu didalam kubur nanti.
 3. wahai manusia ! kami adalah rumah daripada tanah, maka lakukan amal soleh untuk kamu jadikan hamparan di dalamnya kelak.
 4. Wahai manusia ! kami adalah rumah ular-ular yang besar, maka carilah penawar untuk mengubati bisa-bisa ular tersebut dengan Bacaan ” Bismillah Hirrahman Nirrahim ” dan  air mata yang menangis kerana takutkan Allah SWT.
 5. Wahai manusia ! kami adalah rumah tempat pertanyaan Malaikat Mungkar dan Nangkir, maka perbanyakkanlah bacaan ” La Ilaha Illallah ” agar dapat membantu kamu menjawab pertanyaan mereka.
Kitab Ingat akan maut m/s: 64

Lelaki bunuh 3 amah ditangkap

JEDDAH: Seorang lelaki yang dipercayai membunuh tiga pembantu rumahnya sepanjang tiga tahun lalu ditangkap oleh polis di daerah Yanbu semalam.
Menurut polis, lelaki itu mengaku melakukan pembunuhan itu ketika disoal siasat. Dia juga didakwa merancang membunuh pembnantu rumahnya yang keempat. Polis masih belum mendedahkan identiti suspek atau kerakyatan mangsa. Suspek turut didakwa mencacatkan anaknya sendiri sebagai cara untuk memaksa mereka menjadi pengemis.
Mayat mangsa pertamanya ditemui di pada 2007, kedua beberapa bulan kemudian pada tahun yang sama sementara yang ketiga pada tahun lalu.

Sehubungan itu, polis membebaskan seorang lelaki yang sebelum ini ditahan kerana disyaki terbabit dalam pembunuhan itu. - Agensi

Kad undi palsu ditemui

KABUL: Beribu-ribu kad pendaftaran mengundi palsu ditemui di seluruh Afghanistan, mencetuskan kebimbangan di kalangan pegawai dan pemerhati.
Suruhanjaya Aduan Pilihan Raya (ECC) yang disokong Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Yayasan Pilihan Raya Bebas dan Adil Afghanistan (FEFA) berkata semalam, salinan palsu kad pendaftaran, dokumen yang perlu ditunjukkan sebelum pengundi dibenarkan mengundi ditemui di Herat di Barat Afghanistan, Kunduz dan Baghland di utara dan Nuristan dan Paktia di timur negara itu.
Bagaimanapun, kedua-dua pertubuhan itu tidak dapat menyatakan jumlah dokumen palsu yang ditemui atau dalang yang menyebarkannya.

Afghanistan akan mengadakan pilihan raya Parlimen Sabtu ini yang dilihat sebagai kunci utama kepada kestablilan di negara itu.

Jurucakap FEFA, Jandad Spinghar berkata, kad pendaftaran palsu seumpama itu pernah digunakan pada tiga pilihan raya lalu.

“Kami sudah melihat sampel kad palsu itu yang ditemui pemerhati kami.

“Jika kerajaan bertindak mengekang penyebarannya, tahap penipuan mungkin boleh dikurangkan jika tidak dihapuskan sama sekali,” katanya. - AFP

Seorang lagi diplomat Iran berpaling tadah

HELSINKI: Seorang lagi diplomat Iran dilaporkan berpaling tadah kerana kecewa dengan tindakan kerajaan selepas pilihan raya negara itu.
Sebuah kumpulan pembangkang berkata, diplomat terbaru yang bertindak demikian bertugas di kedutaan negara itu di Belgium.
Pengumuman itu dibuat beberapa jam selepas pegawai kanan kedua kedutaan Iran di Helsinki berkata beliau akan memohon suaka politik di Finland.

Perkembangan itu memalukan Iran yang bertindak keras terhadap rakyatnya selepas pilihan raya presiden tahun lalu yang diikuti oleh tunjuk perasaan besar-besaran dan tuduhan bahawa Presiden Mahmoud Ahmadinejad melakukan penipuan untuk menang.

Pihak berkuasa Iran didakwa masih menjalankan operasi menahan beberapa orang yang didakwa terbabit dalam tunjuk perasaan itu.

Kumpulan pembangkang yang berpusat di Eropah dan dikenali sebagai Gelombang Hijau berkata, Farzad Farhangian, atace akhbar di Kedutaan Iran di Brussels meninggalkan kedutaan itu dan berlepas ke Oslo. - AP

Sekatan bukan jenaka: Akbar

TEHERAN: Bekas Presiden Iran, Akbar Hashemi Rafsanjani (gambar) semalam mendesak pegawai negara itu supaya tidak menganggap sekatan antarabangsa terhadap negara itu sebagai jenaka.
Katanya, republik Islam itu berdepan dengan ‘serangan’ paling buruk dalam sejaranya daripada masyarakat antarabangsa.
“Sejak revolusi, kita tidak pernah berdepan dengan begitu banyak sekatan terhadap Iran dan saya menggesa pegawai Iran supaya menangani sekatan ini secara serius. Ia bukan jenaka,” kata Akbar ketika berucap di Dewan Ulama yang bertanggungjawab menyelia tugas pemimpin tertinggi negara itu.

Ulama berpengaruh itu yang mengetuai dewan berkenaan dan kini dilihat sebagai penyokong pembangkang berkata, Iran belum pernah berada dalam situasi seperti ketika ini sejak revolusi Islam pada 1979.

“Sepanjang 30 tahun lalu kita berdepan dengan peperangan dan ancaman ketenteraan tetapi tidak pernah kita melihat satu rancangan tersusun untuk menyerang kita seperti yang wujud sekarang,” katanya.

“Belum pernah begitu banyak ketetapan diluluskan oleh institusi antarabangsa dan kerajaan asing terhadap Iran,” katanya.

Pada 9 Jun lalu, Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenakan sekatan keempatnya terhadap Iran kerana program nuklearnya.

Ia disusli dengan sekatan oleh Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah, Australia, Kanada, Jepun dan Korea Selatan. - AFP

20 tahun sorok mayat 3 anak

LONDON: Seorang wanita semalam mengaku menyembunyikan mayat tiga bayi yang dilahirkannya selama 20 tahun dalam almari pakaian.
Bernadette Quirk, 55, (gambar) melahirkan empat bayi di kediamannya dalam tempoh 10 tahun.

Dia mendakwa mengalami keguguran semua kandungannya dan tidak memberitahu pihak berkuasa.

Dia sebaliknya hanya membungkus mereka dengan surat khabar dan beg plastik.

Bernadette menyimpan tiga mayat bayi itu dalam tong plastik dalam almarinya sementara yang keempat ditanam secara rahsia di tanah perkuburan tempatan.

Wanita itu yang berasal dari St Helens, Merseyside mengaku bersalah terhadap empat tuduhan menyembunyikan kelahiran ketika dihadapkan ke Mahkamah Liverpool dan berdepan dengan hukuman penjara jika sabit kesalahan.

Isteri minta hadiah hari raya dicerai

HAFR AL-BATIN (Arab Saudi): “Kamu mahu hadiah hari raya? Saya akan beri kamu hadiah!”
Itu kata-kata yang diluahkan seorang lelaki di Hafr Al-Batin, timur Arab Saudi.

Menurut laporan akhbar Al-Yaum, lelaki itu menceraikan isterinya selepas wanita itu meminta wang dan hadiah hari raya.

Seorang kaunselor perkahwinan berkata, perceraian ketika menyambut Aidilfitri sering berlaku kerana tuntutan berlebihan si isteri atau kerana suami enggan keluarkan belanja menyambut perayaan itu. - Agensi