Pages

Saturday, August 27, 2011

Permulaan dari Sebuah Pengakhiran - dimanakah kita?


Gambaran Hari Qiamat

?
Selepas Malaikat Is rafil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

?
Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

?
Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

?
Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

?
Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

?
Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

?
Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

?
Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

?
Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

?
Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

?
Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:


- Pemimpin yang adil.

- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.

- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".

- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).

- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.


?
Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

?
Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

?
Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.

?
'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

?
Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

?
Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.

?
Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

?
Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

?
Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

?
Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.?
Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

?
Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.

?
Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

?
Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :


- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.

- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.

- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)


?
Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

?
Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

?
Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

?
Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.


Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.


Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ? Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ? Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
Sedekah/amal jariahnya.
Doa anak²nya yang soleh.
Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.
Wallahua’lam…

Rogol di pusat karaoke

AYER KEROH - Seorang pelajar sekolah menengah kebangsaan agama di Bukit Lintang, dituduh di Mahkamah Majistret, di sini, semalam kerana merogol seorang remaja di bawah umur sebanyak dua kali, Jun lalu.

Remaja berusia 17 tahun dan menetap di Merlimau itu mengaku bersalah terhadap dua pertuduhan yang dibacakan kepadanya oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Majistret Muzila Mohamed Arsad.

Berdasarkan pertuduhan pertama, dia telah merogol seorang perempuan berusia 15 tahun 6 bulan di sebuah pusat karaoke di Dataran Pahlawan Melaka Megamall kira-kira jam 3 petang pada 15 Jun 2011.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh merogol mangsa yang sama di pusat karaoke di kompleks beli-belah Mahkota Prade kira-kira jam 11.40 pagi pada hujung Jun lalu.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan sebat jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Pegawai Pendakwa Inspektor Muhather Mohd Kudus yang mengendalikan kes berkenaan meminta mahkamah memberikan jaminan RM6,000 bagi kedua-dua pertuduhan.

Bagaimanapun, tertuduh memohon wang :jaminan dikurangkan kerana dia berasal daripada keluarga yang susah dan mempunyai adik-beradik ramai, selain masih perlu lagi hadir ke sekolah.

Muzila kemudian membenarkan jaminan RM3,000 diberikan terhadap tertuduh dan turut menetapkan 21 Oktober depan sebagai tarikh sebutan kes bagi mendengar laporan akhlak sebelum hukuman dijatuhkan pada hari yang sama.

Gaddafi peminat rahsia bekas Setiausaha ASTRIPOLI - Kumpulan pemberontak yang menggeledah kediaman pemimpin Libya, Muammar Gaddafi kelmarin terkejut dengan penemuan sebuah album mengandungi koleksi gambar bekas Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Condoleezza Rice.

Bagaimanapun, ia mungkin bukanlah satu perkara menghairankan kerana Gaddafi pernah melahirkan rasa kagum beliau terhadap keperibadian Rice dan turut menggelarnya dengan panggilan mesra ’Leezza’ melalui satu wawancara sebuah program televisyen pada 2007.

Pada 2008, Gaddafi menghadiahkan Rice sebentuk cincin berlian, loket tertera ukiran wajah beliau, sebuah kecapi dan manifesto politik peribadi miliknya berjudul Third Universal Theory for a new democratic society: semasa wanita itu melakukan kunjungan ke Libya.

Kira-kira tiga tahun kemudian, kumpulan pemberontak menemui koleksi gambar ‘Leezza’ di kompleks Bab al-Aziziya, sekali gus mendedahkan rupa-rupanya Gaddafi adalah peminat rahsia beliau.

Sementara itu, pemberontak turut menemui terowong dan bilik bawah tanah seluas sebuah kolam renang Sukan Olimpik di kediaman pemimpin veteran Libya tersebut.

Sebuah bilik besar mengandungi puluhan komputer riba dan kelengkapan peralatan kamar tidur mewah turut ditemui oleh mereka.

Bilik bawah tanah itu dijadikan tempat untuk menyimpan bekalan bahan api, makanan, ubat-ubatan bagi kegunaan empat juta orang iaitu kira-kira dua kali ganda daripada penduduk di Tripoli.

Gaddafi juga dipercayai sering menggunakan terowong sepanjang 2.4 kilometer dengan menaiki kereta perisai bersama keluarganya.

Mereka mendakwa terowong panjang tersebut mungkin dijadikan sebagai laluan secara rahsia untuk ke Sirte dan Sabha serta kawasan lain yang mungkin menjadi lokasi persembunyian baru pemimpin diktator itu.

80 mayat sudah busuk ditemui di hospital Tripoli27/08/2011 2:32am

TRIPOLI 27 Ogos – Sekurang-kurangnya 80 mayat yang sudah busuk ditemui di hospital di sini, semalam, kemungkinan mayat mangsa-mangsa yang tidak mendapat rawatan selepas terlibat dalam pertempuran.
Bagaimanapun, 17 pesakit ditemui masih hidup, termasuk seorang kanak-kanak, setelah terperangkap beberapa hari ketika pemberontak cuba mengusir tentera yang setia kepada Muammar Gaddafi di sekitar bandar Abu Salim.
Pemberontak menyerang bandar tersebut sejak minggu lalu dan berjaya menguasai hampir keseluruhan bandar tersebut pada Rabu lalu.
Pagi semalam, satu pasukan daripada Persatuan Palang Merah Antarabangsa membawa 17 pesakit itu keluar dari hospital tersebut.
Pesakit-pesakit terbabit menunggu sejak beberapa hari lalu dengan keadaan bau busuk mayat yang meloyakan, koridor dipenuhi darah, rumah mayat penuhi dengan mayat dan puluhan mayat lain masih berada di dalam bilik hospital. - AFP
utusan

Warga emas sumbang mahram selama 41 tahun

VIENNA 27 Ogos – Sebuah mahkamah Austria semalam mengarahkan seorang lelaki berusia 80 tahun ditahan kerana disyaki merogol dua anak perempuannya selama 41 tahun, dengan mengurung mereka di dalam rumahnya.
Menurut kenyataan mahkamah Ried im Innkreis, lelaki tersebut yang namanya dirahsiakan, akan ditahan sehingga 9 September depan sehingga polis selesai menjalankan siasatan terhadap dakwaan merogol, menyerang dan salah laku terhadap individu cacat atau kurang upaya.
Katanya, dia ditahan pada Khamis lalu kerana disyaki melakukan salah laku seksual dan fizikal terhadap dua anaknya, yang kini berumur 53 dan 45 tahun, sejak 1979 sehingga Mei tahun ini.
Bagaimanapun, lelaki terbabit menafikan tuduhan tersebut.
Menurut polis, kedua-dua wanita malang itu dipercayai mempunyai kecacatan mental, dan bapanya menghalang mereka berkomunikasi dengan orang luar dan menggunakan senjata untuk mengugut membunuh mereka. - AFP, utusan

Pemberontak isytihar kabinet
SEORANG lelaki Afrika yang disyaki tentera upahan terbaring setelah mengalami kecederaan dalam pertempuran dengan tentera pemberontak anti-Gaddafi di sebuah balai bomba di daerah Abu Salim di Tripoli, kelmarin. – REUTERS


TRIPOLI 26 Ogos - Pemberontak Libya mengumumkan pemindahan pusat pentadbiran kepimpinan ke Tripoli dari kubu mereka di Benghazi, kata pegawai kanan Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) hari ini.
Naib Pengerusi NTC, Ali Tarhuni berkata, jawatankuasa eksekutif akan mula bertugas di Tripoli.
‘‘Hidup demokrasi dan Perlembagaan Libya serta mereka yang maut dalam usaha mencapai kejayaan ini,’’ katanya pada sidang media semalam.
Ali yang menjawat portfolio Menteri Minyak dan Ekonomi dalam pentadbiran wilayah, turut dinamakan sebagai individu untuk memegang beberapa portfolio utama dalam Kabinet peralihan merangkumi Menteri Dalam Negeri, Menteri Informasi dan Menteri Infrastruktur dan ketua keselamatan di Tripoli.
Beliau menambah, Pengerusi NTC, Mustafa Abdel Jalil dan ketua jawatankuasa eksekutif, Mahmud Jibril akan tiba di Tripoli apabila situasi keselamatan membenarkan.
Bagaimanapun, Ali tidak mengisytiharkan penggulingan rejim Muammar Gaddafi.
Beliau berkata, pengumuman tersebut akan dibuat oleh Mustafa atau Mahmud.
Beliau berkata, kegagalan menahan Gaddafi tidak akan menghalang pihaknya menguruskan Libya yang baru.
“Kami kini bebas. Kami boleh pergi ke mana sahaja. Beliau (Gaddafi) yang kini bersembunyi dan kami akan menangkapnya,” ujarnya.
Beliau turut meminta tentera yang setia kepada Gaddafi untuk melucutkan senjata mereka.
Sementara itu, walaupun rejimnya hampir dimusnahkan, Gaddafi cuba menyatukan penyokongnya untuk terus menggempur pemberontak.
‘‘Jangan meninggalkan Tripoli kerana tikus-tikus ini. Gempur dan bunuh mereka,’’ katanya dalam satu mesej audio yang disiarkan di stesen satelit Syria, Al-Ouroba TV.
Sejak menggempur Tripoli Ahad lalu, pemberontak masih berusaha menguasai keseluruhan ibu negara Libya itu.
Selasa lalu, mereka menggempur kediaman Gaddafi di Bab al-Aziziya dan kini daerah Abu Salim. – AFP

Bukti pembunuhan beramai-ramai di Libya

TRIPOLI 26 Ogos - Sebanyak 26 tawanan di bilik tahanan sementara di apartmen bertentangan kawasan kediaman Muammar Gaddafi di Bab al-Aziziya, hanya mampu mendengar bunyi pertempuran antara pemberontak dengan askar yang setia kepada pemimpin Libya itu semasa Tripoli digempur, Selasa lalu.
Ketika kebanyakan rakyat Libya lain bergembira dengan kejayaan pemberontak menewaskan tentera Gaddafi, tahanan di apartmen buruk berkenaan termasuk Osama Mansour el-Hadi hanya menanti untuk dibunuh.
Mereka diarak ke sebuah jalan di Bab al-Aziziya dengan senjata diacu oleh askar Gaddafi dan dibariskan di sebuah tembok ketika bunyi mesingan dan letupan kedengaran dari arah pertempuran di seberang jalan berkenaan.
Askar Gaddafi kemudian melepaskan tembakan ke arah kepala, leher dan dada semua 26 tahanan berkenaan.
Osama jatuh di atas mayat tahanan lain selepas ditembak di badan, bahu, tangan manakala seorang tahanan berjaya melarikan diri tetapi kemudiannya ditembak.
Osama ditemui sehari kemudian dan dibawa ke Hospital Mitiga di sini namun sehingga hari ini tiada siasatan dilakukan terhadap kejadian itu.
Mayat 15 tahanan lain pula ditempatkan di tempat letak kereta hospital yang berbumbung besi dan hanya ditutup dengan sehelai plastik.
Osama ketika bercakap kepada saluran televisyen Al-Jazeera semalam berkata, hanya dia seorang yang selamat daripada pembunuhan besar-besaran berkenaan.
Beliau ditangkap pada 15 Ogos lalu, iaitu lima hari selepas pemberontakan bermula di Badr, oleh 15 orang lelaki bersenjata dan ditempatkan di bilik tahanan itu walaupun berulang kali menyatakan beliau bukan anggota pemberontak.
Katanya, tahanan lain ditahan lebih lama daripada dua minggu dan kebanyakan mereka mendakwa merupakan orang awam yang ditahan di jalan-jalan raya. - AGENSI, hmetro

Gadis lari ikut lelaki Nepal
Norshahira Mohd. Rasul menghilangkan diri dipercayai mengikuti Imthias Khan ke Kathmandu, Nepal.


PADANG SERAI 26 Ogos - Seorang gadis berusia 21 tahun dari Taman Kenangan, Sungai Karangan di sini bertindak lari dari rumah keluarganya untuk mengikut kekasihnya seorang lelaki Nepal pulang ke Kathmandu.
Gadis berkenaan Norshahira Mohd. Rasul dipercayai keluar rumah sejak 22 Ogos lalu dengan alasan menemui seorang temannya di Sungai Petani.
Setelah gagal menjejak anaknya, bapa gadis berkenaan Mohd. Rasul Kassim membuat laporan di Balai Polis Sungai Karangan sehari selepas itu.
Ketika ditemui di rumahnya di sini, hari ini, Mohd. Rasul yang bekerja sebagai pemandu bas kilang berkata, mereka amat risau kerana menurut maklumat daripada polis di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang, Norshahira mengikut lelaki Nepal itu menaiki penerbangan dari Pulau Pinang, transit di Bangkok dan terus ke Kathmandu pada 23 Ogos lepas.
Mohd. Rasul berkata, sejak Aidilfitri tahun lalu setelah dia mengetahui Norshahira, yang pernah bekerja di sebuah kilang membuat sarung tangan getah di Kawasan Industri Padang Meha di sini, menjalin perhubungan dengan lelaki Nepal, juga pekerja di kilang yang sama, dia telah menasihat dan menghalang anaknya daripada meneruskan perhubungan itu.
Beliau juga mendapat maklumat daripada rakan sekerja lelaki Nepal yang dikenali sebagai Imthias Khan, 24, bahawa permit kerjanya telah tamat tempoh dan dia terpaksa pulang ke negaranya sebelum dapat menyambung semula permitnya untuk bekerja semula di negara ini.
Isteri Mohd Rasul, Siti Fatimah Jasin, 46, pula amat risau akan masalah kesihatan yang dideritai Norshahira, anak kedua daripada enam beradik, yang pernah menjalani pembedahan kecil akibat apendiksnya pecah beberapa tahun lalu.
Fatimah memohon sama ada Kelab Putera 1Malaysia atau Pergerakan Pemuda Umno membantu keluarganya mengatasi masalah yang dialami keluarganya itu kerana untuk menyelesaikannya sendiri mereka amat kesuntukan kewangan selain komunikasi. - BERNAMA

Wanita rancang bunuh bapa, dibebas

SAO PAOLO: Seorang wanita berusia 44 tahun, dibebaskan daripada tuduhan mengatur pembunuhan kontrak ke atas bapanya yang telah merogolnya selama 35 tahun dan menghamilkannya sebanyak 12 kali.
Jurucakap mahkamah berkata, Severina Maria de Silva dituduh mengatur pembunuhan bapanya pada November 2005 dan telah mengaku bersalah atas kesalahannya.
Katanya, apabila dia mendapat tahu bapanya cuba merogol salah seorang anak perempuannya, dia telah mengupah dua orang lelaki untuk membunuh bapanya di rumahnya di utara bandar Caruaru.

Pendakwaraya memberitahu juri wanita itu mesti dibebaskan kerana “dia tiada jalan lain dan terpaksa melakukan jenayah ini,” kata jurucakap di mahkamah di Pernambuco. -AFP

Sebulan layan along di kelab


KESAL...Syarifah Azliner menunjukkan pelbagai dokumen
KESAL...Syarifah Azliner menunjukkan pelbagai dokumen

KUALA LUMPUR: “Saya dah tak ada jalan, terpaksa buat pinjaman dengan along. Sekarang hutang dah RM15,000. Semua ini berlaku akibat kecewa dengan institusi perbankan,” kata Syarifah Azliner Hajar Syed Khalid, 40.
Dia mendakwa permohonan untuk mendapat pinjaman skim mikro kewangan dengan beberapa institusi perbankan tidak diluluskan tanpa alasan munasabah manakala permohonan dengan Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun) Nasional yang dibuat pada 13 Julai lalu di Bandar Tasik Selatan, di sini, masih dalam status ‘menunggu’.

Berikutan itu, dia yang mengusahakan pakej hantaran untuk perkahwinan kini dalam dilema apabila ramai pelanggan tetapnya mula melarikan diri berikutan gagal menyiapkan tempahan dalam tempoh ditetapkan.

“Malah, untuk dapatkan pinjaman along bukan mudah. Saya terpaksa layan mereka hampir sebulan di kelab malam.

“Jika tak permohonan saya tidak diluluskan. Untuk buat pinjaman dengan individu persendirian, lain pula ceritanya, saya diajak ke hotel,” katanya yang mengusahakan perniagaan kecil-kecilan dan beroperasi di rumahnya di Bandar Tun Razak, di sini.

Syarifah Azliner mengusahakan perniagaan itu sejak tiga tahun lalu. Dia mendakwa tidak mempunyai hutang tertunggak melainkan lewat membayar kad kredit dan kereta.


Dia mendakwa, pinjaman dengan along jalan terakhir yang mampu dilakukan selepas putus harapan terhadap institusi perbankan dan agensi berkaitan kerajaan kerana pelbagai kerenah birokrasi.

“Bermula dengan RM2,000, kemudian saya pinjam sedikit demi sedikit dan sekarang angkanya mencecah RM15,000 termasuk bunga.
“Saya tahu akibat membuat pinjaman dengan along, tapi dah terdesak. Di mana lagi mahu dapatkan wang untuk berniaga,” katanya menambah hanya bidang perniagaan yang mampu dilakukan sejak 20 tahun lalu.

Syarifah Azliner berkata, dia berusaha mengikuti nasihat diberikan institusi perbankan bagi membolehkannya mendapatkan modal perniagaan.

“Pihak bank nasihatkan saya bayar cukai perniagaan dan saya pernah buat.

“Malah, saya juga menukar alamat dalam kad pengenalan, kononnya mudah untuk mendapatkan kepercayaan daripada pihak bank, tapi itu semua tidak betul,” katanya.hmetro

Kereta putus dua


NGERI...kereta dipandu mangsa terputus dua selepas melanggar pokok. Gambar kecil, Ahmad Sobri.
NGERI...kereta dipandu mangsa terputus dua selepas melanggar pokok. Gambar kecil, Ahmad Sobri.

DUNGUN: “Saya tidak menyangka arwah pandu kereta keluar dari kawasan rumah kerana dia tidak pernah melakukan tindakan seumpama itu sebelum ini,” kata Ahmad Sobri Badarudin, 35, abang kepada mangsa kemalangan maut di Kilometer 9, Jalan Teluk Lipat-Sura Hujung, di sini, kelmarin.
Dalam kejadian jam 7 malam, Ahmad Sofri, 23, terbunuh apabila kereta Proton Iswara Aeroback milik abangnya itu yang dipandunya dipercayai terbabas sebelum melanggar sebatang pokok menyebabkan mangsa tercampak kira-kira 30 meter selepas kenderaan berkenaan terputus dua.

Kemalangan menyebabkan mangsa yang berasal dari Jalan Bunga Raya, di sini, cedera parah di kepala, remuk di dada dan disahkan meninggal dunia di tempat kejadian.

Menurut Ahmad Sobri, adiknya itu sebelum ini tidak pernah memandu keluar dari kawasan rumah.

Menceritakan kejadian, Ahmad Sobri yang bekerja sebagai kontraktor di Kemaman berkata, dia bersama anak dan isteri mengambil keputusan pulang ke kampung di Jalan Bunga Raya untuk menyambut Aidilfitri bersama adik beradik dan ibunya.

“Pada pagi kejadian, saya asyik teringatkan adik dan ibu menyebabkan saya serta isteri mengambil keputusan pulang ke Dungun dan mengarahkan semua pekerja bercuti,” katanya.


Menurutnya, setiba di rumah keluarganya pada jam 6.15 petang, dia bertemu dengan ibunya tanpa menurunkan semua barang dan pakaian mereka sekeluarga dari kereta.

“Ketika bertemu arwah, dia memberitahu semua persiapan berbuka puasa sudah disediakan selepas membeli pelbagai juadah sebelum meninggalkan saya di rumah.

“Saya tidak tahu dia menggunakan kereta saya selepas itu kerana dia tidak meminta izin. Ketika mahu mengambil barang di kereta, saya diberitahu anak arwah memandu keluar kereta saya dari kawasan rumah.

“Saya terkejut kerana dia tidak pernah memandu keluar dari kawasan rumah,” katanya.

Ahmad Sobri juga berkata, anak sulungnya, Ahmad Ikhbar, 7, memberitahunya yang dia mahu mengikut arwah, tetapi adiknya enggan membenarkan mengikutnya.

Menurutnya, kira-kira setengah jam kemudian, kakaknya, Maryani, 33, cuba menghubungi arwah menerusi telefon dan panggilan itu dijawab individu tidak dikenali memaklumkan arwah terbabit kemalangan.

“Maryani menghubungi saya dan meminta ke tempat kejadian. Sebaik tiba, saya terkejut mendapati kereta saya terputus dua dan arwah meninggal dunia,” katanya.

Menurutnya, arwah adiknya anak keenam daripada tujuh beradik dan bekerja sebagai jurukimpal.

“Kami berdua sangat rapat dan saya memberikan bantuan kewangan serta pendidikan sejak kematian bapa pada 1995,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Superintendan Dahlan Mohd Noor ketika dihubungi mengesahkan pihaknya menerima laporan berhubung kejadian itu.hmetro

Wanita ditahan kerana memandu dibebas polis

JEDDAH: Wanita yang ditahan kerana memandu kereta di Jalan Putera Muhammad Abdul Aziz pada Selasa lalu, dibebaskan pihak berkuasa, lapor media semalam.
Dikenali sebagai aktivis sosial, Najla Hariri berkata, dia sedang membawa anaknya, Dalia, pulang ke daerah al-Hamra dari kerja apabila ditahan polis.

Katanya, dia dan Dalia dibawa ke Balai Polis Sharafiyah untuk disoal siasat dan menunggu suaminya datang bagi menandatangani borang pembebasan.

Media melaporkan, polis tidak meminta Najla menandatangani sebarang ikrar untuk tidak memandu lagi pada masa depan.

“Saya hanya menandatangani dokumen berkaitan laporan kes memandu di Jalan Putera Muhammad Abdul Aziz,” katanya.

Menurut Najla, dia dibebaskan tanpa sebarang ikat jamin walaupun jurucakap polis menyatakan sebaliknya.


Polis juga mengesahkan kes itu diserah kepada pihak berkaitan untuk tindakan lanjut.

Najla, 40-an, memandu kali pertama di Jeddah pada Mei lalu. Katanya, jika keadaan memerlukan, dia tidak keberatan untuk memandu sekali lagi. - AN, hmetro

Putus kaki, tangan kiri


DI SINI...restoran tempat mangsa ditetak.
DI SINI...restoran tempat mangsa ditetak.

KUALA LUMPUR: Seorang lelaki putus kaki dan tangan kirinya akibat ditetak dengan parang selepas diserang 10 lelaki bertopeng ketika menunggu hidangan di sebuah restoran di Taman Intan Baiduri, Kepong di sini, kelmarin.
Difahamkan, semua lelaki terbabit yang bersenjatakan parang dan kayu turut menyerang semua pelanggan di restoran berkenaan sebaik tiba di tempat kejadian.
Bagaimanapun, dalam kejadian kira-kira jam 9 malam itu, semua pelanggan dan pekerja restoran itu dapat melarikan diri kecuali mangsa yang terperangkap menyebabkan dia dipukul dan ditetak sebelum ditinggalkan berlumuran darah dan tidak bermaya.

Menurut sumber, ketika kejadian, mangsa berusia 20 tahun sedang menunggu makanan dipesan sebelum tiba-tiba diserang 10 lelaki bertopeng bersenjatakan parang dan kayu.


“Semua penyerang menaiki dua kereta ke restoran itu. Sebaik turun dari kenderaan, mereka terus menyerang pelanggan yang berada di restoran berkenaan.

“Mangsa yang gagal melarikan diri dipukul dengan kayu dan ditetak tanpa belas kasihan,” katanya.
hmetro

Tangisan bayi dalam kotak

SEGAMAT: Seorang lelaki yang dalam perjalanan untuk bersahur terkejut apabila terdengar tangisan sebelum menemui seorang bayi perempuan masih bertali pusat di dalam kotak di depan sebuah pasar raya di sini, pagi semalam.
Dalam kejadian jam 4.30 pagi itu, Mohammad Taufik Kamaruddin, 21, dari Felda Selancar sedang memandu kereta apabila terdengar suara tangisan berkenaan.

Timbalan Ketua Polis Daerah Segamat, Deputi Superintendan Anuar Ismail berkata cuaca dingin menyebabkan Taufik menurunkan tingkap di sebelah pemandu dan tidak memasang pendingin udara kereta itu.

“Setibanya di lokasi kejadian, Taufik yang memandu perlahan terdengar tangisan bayi lalu memberhentikan keretanya.

“Dia terlihat sebuah kotak di depan pasar raya berkenaan sebelum mendapati ada bayi perempuan di dalamnya yang masih bertali pusat selain tidak berpakaian,” katanya di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Segamat.

Menurut Anuar, Taufik membawa bayi berkenaan pulang ke kediamannya untuk dibersihkan dan dipakaikan baju.


Anuar berkata, Taufik tidak menghantar terus bayi ke hospital atau membuat laporan polis kerana bimbang dituduh membuang bayi berkenaan sebaliknya dia pergi ke IPD Segamat bersama bayi berkenaan untuk membuat laporan polis pada jam 7 pagi.

“Siasatan awal mendapati bayi berkulit sawo matang itu dipercayai Melayu dan seberat 2.7 kilogram,” katanya. Bayi itu disahkan dalam keadaan sihat dan kini ditempatkan di Hospital Segamat untuk rawatan susulan. Kes disiasat mengikut Seksyen 317 Kanun Keseksaan.

Dalam kes berasingan, seorang remaja berusia 17 tahun ditahan polis selepas dua jam terbabit dalam samun bersenjata.

Sebelum itu, pada jam 1.45 pagi, seorang lelaki berusia 41 tahun membuat laporan polis mengatakan dia diacukan pisau di mukanya oleh seorang remaja di Jalan Tengku Ahmad dan diarah menyerahkan beg tangan mengandungi wang tunai RM47, rantai leher perak, kad pengenalan, lesen memandu dan telefon bimbit jenama Nokia.

Suspek yang berasal dari Perak itu ditahan kira-kira 500 meter dari lokasi kejadian dan direman bagi membantu siasatan dan kes disiasat mengikut Seksyen 392/397 Kanun Keseksaan.hmetro

Lari ikut kekasih beraya di Nepal

OGOS 2011: Mohd. Rasul Kasim dan Siti Fatimah menunjuk gambar anak kesayangan mereka Noor Shaherra tidak pulang selepas mengikut teman lelakinya warga Nepal di Taman Kenangan, Sungai Karangan, Padang Serai, Kulim. - Utusan/ABD RAZAK OSMAN
KULIM: “Ketika umat Islam lain bersiap sedia bersama sanak-saudara untuk menyambut Aidilfitri, keluarga kami pula dibelenggu kesedihan mengenangkan nasib anak perempuan yang lari kerana mengikuti teman lelaki warga Nepal ke negara asalnya,” kata Siti Fatimah Yassin, 45, dari Taman Kenangan, Sungai Karangan, dekat sini, apabila anak perempuannya, Noorshaheera Mohd Rasul, 21, keluar dari rumah dengan alasan mahu bertemu rakannya pada 22 Ogos lalu.
Bagaimanapun, wanita berkenaan tidak pulang ke rumah sehingga kini menyebabkan timbul kebimbangan di kalangan ahli keluarganya walaupun sudah puas mencarinya.

Siti Fatimah berkata, Noorshaheera keluar dari rumah kira-kira jam 1 tengah hari dengan membawa sebuah beg kecil dan sehelai pakaian kerana mahu berbuka puasa dan bermalam di rumah rakan perempuannya di Sungai Petani.

“Saya membenarkannya kerana dia ingin berbuka puasa dan mengambil kembali wang yang dipinjam rakannya itu, selain berjanji akan pulang semula kira-kira jam 11 malam pada keesokkan harinya bersama rakannya itu.

“Bagaimanapun, Noorshaheera tidak juga muncul pada masa dijanjikan lalu menghubungi rakannya, tetapi dia juga tidak mengetahui ke mana anak kami pergi sepanjang dua hari itu,” katanya selepas menerima kunjungan Ketua Pemuda Umno Bahagian Padang Serai, Asmaidi Abu Talib di rumahnya, di sini, semalam.

Siti Fatimah berkata, rakan anaknya itu kemudian memaklumkan Noorshaheera berpesan kepadanya supaya memberitahu ibunya mengenai sekeping nota yang disimpan di dalam laci almari biliknya.


Menurutnya, sebaik membaca nota itu, dia terkejut apabila anaknya meminta maaf kerana mengikut kekasihnya, lelaki warga Nepal berusia 20-an yang dikenali sejak setahun lalu ketika bekerja di sebuah kilang di Sungai Karangan.

“Kami berusaha mencarinya pada keesokkan harinya dan dimaklumkan rakan senegara lelaki itu, mereka merancang kembali ke negara berkenaan menyebabkan kami bergegas pergi ke Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas di Pulau Pinang.

“Berdasarkan maklumat, anak saya dan lelaki Nepal itu menaiki penerbangan dari Pulau Pinang sebelum transit di Bangkok dan menuju ke Kathmandu pada 23 Ogos lalu,” katanya.hmetro

‘Habuan’ selamat dua adik maksiat

JOHOR BAHRU: Demi menyelamatkan dua adik perempuannya daripada terus bergelumang dosa, seorang kakak menempuh pengalaman pahit apabila putus jari kelengkeng akibat ditetak teman lelaki seorang adiknya.
Wanita yang mahu dikenali sebagai Hidayah itu berkata, selain putus jari kelengkeng, jari manisnya cedera dan kecacatan itu menyebabkan dia kehilangan pekerjaan sebagai kerani di sebuah syarikat swasta.
“Lebih memilukan majlis perkahwinan saya yang sepatutnya diadakan akhir Jun lalu turut dibatalkan. Itu ‘habuan’ yang saya terima dalam usaha menyelamatkan dua adik daripada kancah maksiat,” katanya.

Menurutnya, insiden itu berlaku pada 24 Mei lalu di rumah sewa kedua-dua adik perempuannya, dikenali sebagai Aishah, 20 dan Ain, 16, di sebuah taman perumahan di sini dan mereka bersekedudukan dengan teman lelaki masing-masing.


“Kakak mana boleh bersabar dengan sikap mereka yang bukan saja tinggal bersekedudukan dengan lelaki bukan Islam itu sejak April lalu, malah teman lelaki seorang daripada adik saya juga terbabit penagihan dadah,” katanya.hmetro

Tiada hasrat kuasai kekayaan Libya

ROME: Itali dan Perancis tidak terbabit dalam persaingan era kolonial bagi menguasai kekayaan Libya, kata Menteri Luar, Franco Frattini, semalam.
Dalam temu bual dengan stesen radio Rai, Frattini berkata kedua-dua negara tidak berlumba-lumba untuk sampai terlebih dulu ke negara kaya dengan sumber semula jadi itu.

“Kita lupa bahawa wira sebenar adalah rakyat Libya,” katanya.

Kenyataan itu dibuat sebagai reaksi Itali terhadap dakwaan media negara itu yang menyatakan, Rome dan Paris kini berlumba-lumba untuk mendapatkan kontrak terbaik dalam era pasca Muammar Gaddafi. - AP

Gaddafi mahu jadikan Lampedussa ‘neraka’

ROME: Itali mendakwa mempunyai bukti menunjukkan bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi merancang menjadikan Pulau Lampedussa ‘neraka,’ dengan menghantar beribu-ribu pendatang Afrika dengan bot.
Menteri Luar, Franco Frattini berkata, Libya sejak sekian lama menjadi tempat berkumpul beribu-ribu pendatang Afrika yang belayar ke Eropah menerusi Lampedusa. Perjanjian antara Gaddafi dengan Itali untuk menghantar pulang pendatang sebelum mereka memasuki perairan Itali berjaya mengekang kebanjiran pendatang, sehingga kebangkitan Libya awal tahun ini menjejaskan kawalan ketat sempadan dan menarik kedatangan baru pendatang.

Itali yang pernah menjadi sekutu paling rapat Gaddafi di Eropah, menjadi sasaran kemarahannya selepas ia mengiktiraf kumpulan pemberontak dan menyertai kempen Nato mengebom negara itu. - AFP

Tentera kerajaan dituduh rogol kanak-kanak

LONDON: Tentera penyokong kerajaan Libya didakwa merogol kanak-kanak, manakala pemberontak menjadikan pekerja warga asing sebagai tahanan, lapor Amnesty International (AI) semalam.
Menggesa kedua-dua pihak menghormati hak asasi tahanan, AI berkata, delegasinya menemui bukti budak lelaki dalam tahanan di Penjara Abu Salim dibawa keluar dari sel mereka untuk diliwat.

Seorang bekas tahanan berkata, ada antara mangsa liwat itu dibawa dalam keadaan longlai dengan pakaian koyak dan hampir berbogel.

“Ada dua budak mengadu dia dirogol berkali-kali,” katanya.

AI berkata, pemberontak juga melakukan salah laku dan mempunyai bukti terhadap penganiayaan di bandar Zawiyah.

“Pegawai tahanan Zawiyah berkata, satu pertiga penghuni penjara itu adalah ‘tentera asing’, termasuk dari Chad, Niger dan Sudan.


“Bagaimanapun, wakil AI diberitahu tahanan, mereka adalah pekerja asing,” katanya.

Beberapa tahanan pula mendakwa, mereka ditahan semata-mata kerana berbeza warna kulit dan diancam untuk dibunuh. - AFP

Putus kaki, tangan


MAYAT beberapa lelaki yang terbunuh dalam pertempuran di luar Bab al-Aziziya, kompleks kediaman Gaddafi di Tripoli, semalam.
MAYAT beberapa lelaki yang terbunuh dalam pertempuran di luar Bab al-Aziziya, kompleks kediaman Gaddafi di Tripoli, semalam.

SABRATHA: Pemberontak semalam bersiap sedia untuk apa yang mereka jangka pertempuran sengit terakhir di barat Libya, memecahkan kepungan tentera Gaddafi di bandar Zuwarah dan membuka laluan Tripoli-Tunisia.
“Insya-Allah kami akan menamatkannya secepat mungkin,” kata Anwar Elmeshri pemerintah pemberontak yang bertanggungjawab terhadap operasi itu.

Persiapan melancarkan serangan terhadap Zuwarah, sebuah bandar Berber yang terletak kira-kira 30 kilometer ke timur sempadan Tunisia di lakukan sejak Rabu lalu.

Mereka menawan bandar itu hujung minggu lalu tetapi kini dikepung oleh tentera yang setia kepada bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi.

Jika berjaya, kumpulan itu berada dalam kedudukan baik untuk melancarkan serangan terhadap pos sempadan Ras Jdir yang masih dikuasai tentera Gaddafi dan juga menjadi laluan untuk membolehkan bekas pemimpin itu meninggalkan Libya.

Ketika ini, Zuwarah masih berada dalam jarak serangan roket dari kubu Gaddafi lain, Zeltyen di barat, Al-Jamil di selatan dan Al-Ajilat di barat daya. Jalan raya sejauh 40 kilometer yang menghubungkan Zuwarah dengan Sabratha di timur juga masih tidak selamat sepenuhnya.


“Pejuang di Zuwarah merayu rakan mereka di Zintan dan wilayah lain supaya menghantar pasukan tambahan,” kata Abdu Salem, penyelaras tentera pemberontak di Zintan, bandar di tenggara Zuwarah.

Pemerintah pemberontak di Sabratha, Bilal Mansur berkata, pasukan tambahan sudah bersiap sedia untuk melancarkan serangan terhadap tentera Gaddafi tetapi jumlahnya masih terhad kerana ramai pejuang berada di Tripoli dalam usaha menamatkan tentangan daripada penyokong pemimpin itu.
Dalam pada itu, hospital di Zawiyah dilapor turut bersiap sedia untuk menerima mangsa peperangan yang cedera apabila pertempuran bermula, kata Abdullatef Gadi, anggota majlis tempatan yang ditubuhkan selepas bandar yang terletak 60 kilometer ke timur Zuwarah itu di bebaskan Sabtu lalu.

Seorang penduduk, Ali Mussa berkata, penduduk Zuwarah kini menanti ketibaan pasukan tambahan. Zuwarah bertukar tangan lebih daripada sekali sejak pemberontakan bermula pertengahan Februari lalu.

Ia antara bandar pertama yang bangkit menentang Gaddafi apabila pemberontakan bermula dan dijangka yang terakhir ‘dibebaskan.’ - AFP

Darurat di New York, tiga negeri AS

2011/08/27

Taufan Irene melanda timbul panik 

NEW YORK: Gabenor New York, Andrew Cuomo, mengisytiharkan darurat di seluruh negeri itu ketika ratusan ribu penduduk diarah meninggalkan kediaman masing-masing sebagai persediaan berdepan impak Taufan Irene.
“Saya menyarankan penduduk New York supaya bersedia menghadapi taufan dan bekerjasama dengan pegawai kecemasan. Dengan bekerjasama, kita akan dapat berdepan taufan ini dalam keadaan tenang dan terancang,” katanya.
Darurat juga diisytiharkan di Carolina Utara, Virginia dan New Jersey. Di Cape May, New Jersey, seramai 750,000 penduduk diarah berpindah tengah malam kelmarin. 

Datuk Bandar New York, Michael Bloomberg, juga mengarahkan pemindahan hospital dan institusi penting lain di kawasan paling rendah di bandar raya itu. 

Ramalan menunjukkan Irene bakal menjadi taufan pertama menyerang Amerika Syarikat sejak 2008, ketika taufan Ike membunuh lebih 50 orang dan menyebabkan kerugian AS$30 bilion (RM89.7 bilion). 

“Bahagian timur menjadi laluan taufan ini. Kita dapat lihat impaknya,” kata Pengarah Pusat Taufan Kebangsaan Amerika, Bill Read. 
Taufan kategori tiga itu, diletakkan sekuat Katrina pada 2005, melanda sebahagian Bahamas dan menyebabkan tiga kematian di Haiti dan Puerto Rico. 

Lovely Bay terletak di kepulauan terpencil Bahamian Acklins, dimusnahkan angin sekencang 177 kilometer sejam manakala berpuluh-puluh rumah ranap di pulau lain, kata pihak berkuasa. 

Sementara itu hujan setinggi 0.30 meter dijangka turun diiringi dengan ombak besar dan bahaya. 

Arahan pemindahan mandatori itu dikeluarkan kepada 200,000 penduduk di kawasan pesisiran pantai Dare dan Hyde di Carolina Utara. Penduduk di Dare dijangka tiba di tempat perlindungan khas menjelang 8.00 pagi manakala pelancong diminta meninggalkan kawasan itu secepat mungkin kerana impak Taufan Irene dijangka dirasakan hari ini. 

“Taufan Irene mungkin menjadi sekali dan setiap 50 tahun yang melanda timur laut. Tingkap kaca mungkin retak di bangunan pencakar langit di bandar raya ini,” kata pakar kaji cuaca bagi Accuweather, Kristina Pydynowski, yang meramalkan banyak pokok tumbang, bekalan elektrik terjejas dan kerosakan bangunan. 

Taufan itu dijangka meningkat ke kategori empat sebaik melepasi Florida tengah hari semalam, sebelum ia lemah apabila melanda pantai timur. 

Bloomberg meramalkan keadaan bakal menjadi seperti ribut tropika dengan hujan lebat serta angin selaju 96 kilometer sejam di New York. Amaran banjir juga dikeluarkan di beberapa kawasan termasuk daerah kewangan. 

“Kita berharap yang terbaik tetapi bersedia berdepan terburuk,” katanya. 
Akhbar tabloid di New York menggabungkan gambar satelit besar Taufan Irene di muka depan akhbar masing-masing. 

Sementara itu, penduduk di Washington turut diberi amaran akan dilanda taufan itu jika ada sebarang lencongan pada laluan Irene. 

Pentadbir Agensi Pengurusan Bencana Persekutuan, Craig Fugate, memberi taklimat kepada Presiden Barack Obama mengenai keadaan itu. – Agensi 

Pertempuran di Libya perlu dihenti


ANGGOTA tentera pemberontak melihat seorang remaja ingin menyertai pasukan mereka mencuba  mengguna senjata di Benghazi semalam.
ANGGOTA tentera pemberontak melihat seorang remaja ingin menyertai pasukan mereka mencuba mengguna senjata di Benghazi semalam.

PBB mahu pemberontak, penyokong setia Gaddafi elak berbalas dendam

TRIPOLI: Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mendesak pemberontak dan kumpulan yang setia kepada bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi, supaya berhenti bertempur berikutan laporan bahawa kedua-dua pihak melakukan keganasan.
Jurucakap hak asasi manusia PBB, Rupert Colville, berkata, sukar untuk mengesahkan laporan mengenai pembunuhan dan penderaan tetapi menegaskan kejadian itu akan disiasat oleh Suruhanjaya Inkuiri mengenai Libya.
“Kami menggesa semua pihak di Libya termasuk panglima perang, mengambil langkah aktif untuk memastikan tiada jenayah dan perbuatan balas dendam dilakukan,” katanya.

PBB, sebelum ini berkata sebahagian tindakan ketenteraan di Libya boleh dikategorikan sebagai jenayah perang atau jenayah kemanusiaan.

Mayat pemberontak yang kelihatan seperti dihukum mati di perkarangan ibu pejabat Gaddafi tiba di hospital di Tripoli manakala krew Sky News kelmarin menemui mayat tentera Gaddafi dengan tangan terikat.

Sementara itu, lebih 1,000 pemberontak mengepung blok pangsapuri berhampiran ibu pejabat Muammar Gaddafi itu selepas ada laporan menyatakan bahawa bekas pemimpin Libya itu bersembunyi di bangunan berkenaan bersama anaknya.
Laporan juga menyebut pemberontak cuma menanti masa menangkap Gaddafi di sebuah lagi tempat di Tripoli yang dipercayai menjadikan tempat beliau bermalam.

Bekas pemimpin Libya itu juga muncul di televisyen menyeru saki baki penyokongnya ‘membersihkan’ ibu kota itu daripada ‘tikus’ manakala jurucakapnya menegaskan Gaddafi, 69, masih selamat, sihat dan mengetuai pasukan mendapatkan kebebasan.

Harapan untuk menangkap Gaddafi memuncak apabila pemberontak yakin beliau dan anaknya bersembunyi di dalam blok pangsapuri tidak jauh dari ibu pejabatnya di Bab al-Aziziya.

“Mereka ada bersama. Hari ini kami akan menamatkan semuanya,” kata salah seorang pemberontak, Mouhammed Gomaa.

Dalam masa beberapa jam, kira-kira 1,000 pemberontak mengepung bangunan itu dan berbalas tembak dengan penyokong Gaddafi walaupun tiada bukti kukuh bekas pemimpin itu bersembunyi di dalam bersama keluarganya.

Bagaimanapun, agensi perisikan Britain, MI6 dan Pentagon, yang menggunakan pesawat pengintip untuk memintas komunikasi, menegaskan Gaddafi masih berada di Tripoli.

“Semua petunjuk mengesahkan beliau masih berada di Tripoli,” kata sumber Pentagon. – Agensi 

Jamal Abdillah derma beras satu treler
JAMAL menyampaikan sumbangan beras kepada anak-anak yatim dan wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Ipoh semalam.


IPOH – Penyanyi terkenal, Jamal Abdillah menyumbang satu treler beras kepada golongan fakir miskin, anak yatim dan ibu tunggal seluruh Perak semalam.
Jamal atau nama sebenarnya, Jamal Ubaidillah Ali, 52, berkata, sumbangan 1,520 kampit beras bernilai RM20,000 itu bertujuan untuk membantu golongan terbabit menyambut Aidilfitri yang bakal tiba beberapa hari lagi.
“Saya bersyukur menerima rahmat dan hidayah oleh Allah untuk menghadapi kehidupan yang penuh pancaroba ini dan diberi anugerah (menyanyi) untuk memperoleh rezeki.
“Saya pulangkan semula sebahagian daripada rezeki itu kepada golongan memerlukan. Saya niat untuk sedekah pahalanya kepada roh arwah ayah dan ibu saya,” katanya.

Bapa didakwa bunuh tiga anak
TIGA beradik mati lemas dari kiri, Renisha, Nivyatharshini dan Thevanesh.


KLUANG – Seorang pemandu traktor semalam didakwa atas tiga tuduhan membunuh tiga anaknya di Ladang Lambak/Elaeis di sini Isnin lepas.
Prosiding pendakwaan terhadap R. Munesuaran, 29, (gambar kecil) dijalankan di Wad Melor 4, Hospital Daerah Kluang di sini kerana dia sedang menerima rawatan di hospital berkenaan.
Bagi tuduhan pertama, Munesuaran didakwa membunuh anak perempuannya, M. Nivyatharshini, 5, di kolam air Ladang Lambak/Elaeis, Jalan Mengkibol di sini pada pukul 6.30 petang hingga pukul 7.30 malam 22 Ogos lepas.
Bagi pertuduhan kedua dan ketiga, dia didakwa melakukan kesalahan yang sama terhadap anak perempuannya M. Renisha, 3, dan anak lelakinya, M. Thevanesh, 2, di tempat, masa dan tarikh yang sama.
Ketiga-tiga pertuduhan itu didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Bunuh, kerat, lupus dalam tandas
IMBAS SEMULA... Anggota polis dan penduduk berkumpul di kawasan Apartmen Astaria, Taman Kosas, Ampang Jaya pada hari mayat dua beranak itu ditemui oleh pihak pengurusan.


AMPANG JAYA – Tiga lelaki Bangladesh yang menghadapi empat tuduhan membunuh dan melupuskan mayat seorang wanita serta anaknya yang dikerat 15 bahagian cuba mengelirukan mahkamah apabila dua daripadanya pantas menafikan dakwaan itu, manakala seorang lagi menukar pengakuan sebaik mengetahui hukuman yang bakal dihadapinya.
Dalam kejadian di Mahkamah Majistret di sini semalam, tertuduh pertama, Abd. Razak Tofazzalhossain, 24, dan tertuduh kedua, Mmd. Ripon Mondal Krndabosois, 26, pantas menafikan penglibatan mereka dalam kejadian itu sebaik pertuduhan dibacakan dalam Bahasa Malaysia.
Bagaimanapun, Majistret Wan Karimah Wan Ab. Ghani memberitahu, mahkamah hanya mahukan jawapan faham atau tidak.
Sebaik mendengar tegasan tersebut, kedua-dua tertuduh kemudian menjawab faham tanpa membuat pengakuan.
Abd. Razak dituduh membunuh seorang wanita Indonesia, Siti Sando, 35, di antara pukul 11 pagi dan 5 petang, di No. 40, Tingkat 5, Blok Chrysaa, Apartmen Astaria, Taman Kosas di sini pada 29 Julai lalu.
Mmd. Ripon pula dituduh bersama-sama Abd. Razak membunuh kanak-kanak berusia dua tahun, Mohd. Shukri di situ.

Makan banyak tetapi berat 38kg

MANCHESTER - Seorang wanita, Carole French (gambar), mengalami mimpi ngeri apabila berat badannya tetap 38.10 kilogram (kg) meskipun dia makan pelbagai makanan, lapor sebuah akhbar semalam.
Ibu dua cahaya mata itu merupakan salah seorang daripada dua individu di dunia yang dikesan mengalami masalah badan mereka tidak boleh menyimpan lemak.
Disebabkan terlalu kurus, French, 50, perlu memakai pakaian saiz kanak-kanak berusia 10 tahun.
Menurutnya, ekoran badannya yang terlalu kurus, orang ramai menganggap dia menghidap anoreksia.
"Saya makan seperti seekor kuda. Saya tidak pernah tidak makan," katanya.
Dia berkata, ramai orang memberitahunya bahawa dia seorang yang bertuah kerana tubuhnya yang kurus.
Semasa dia berumur 13 tahun, berat badannya cuma 25.40kg menyebabkan ibu bapanya berasa yakin dia mengalami masalah pemakanan. - Agensi

Ilama diajar seperti anjing
TERRI CROWFOOT mengajar seekor llama melompat ke dalam gelung plastik di Southampton baru-baru ini.


SOUTHAMPTON - Sekumpulan tujuh ekor llama dan seekor alpaka diajar untuk mematuhi arahan manusia menyebabkan haiwan itu menurut perintah seperti anjing, lapor sebuah akhbar semalam.
Llama ialah haiwan dalam keluarga unta sama seperti alpaka.
Satu pasangan suami isteri, Tim, 66, dan Terri Crowfoot, 65, mengajar haiwan itu di sini supaya duduk, menangkap bola, bergolek dan melompat ke dalam gelung plastik.
Pasangan itu amat terkejut kerana mereka tidak menyangka haiwan tersebut boleh mematuhi arahan yang diberikan mereka.
Haiwan itu diajar pada setiap hari yang mengambil masa di antara sejam hingga tiga jam. - Agensi