Pages

Friday, May 4, 2012

Arab Saudi ulangi amaran

myMetro | Arab Saudi ulangi amaran: "RIYADH: Arab Saudi sekali lagi berkata, ia tidak akan bertolak ansur mengenai ancaman terhadap kedaulatan negara Teluk Arab.

Ia amaran terbaru kepada Iran selepas Presiden Mahmoud Ahmadinejad melawat sebuah pulau yang dituntut oleh Teheran dan juga Emiriah Arab Bersatu.


Amaran itu, yang ketiga sejak beberapa minggu lalu oleh anggota Majlis Kerjasama Teluk (GCC), dibuat ketika kebimbangan semakin meningkat di rantau berkenaan, berkait dengan Iran.

“Sebarang ancaman yang berlaku di mana-mana negara jiran kami, adalah ancaman terhadap kami juga,” kata Putera Mahkota Saudi, Naye al-Saud, pada mesyuarat GCC di Riyadh. Beliau mengecam peranan Iran yang mencetuskan kekacauan pengikut Syiah di Bahrain dan pendudukan negara itu di Pulau Abu Musa yang dianggap sebagai penjajahan. - Reuters"

'via Blog this'

Tahanan mogok lapar meningkat

myMetro | Tahanan mogok lapar meningkat: "BAITULMAQDIS: Jumlah warga Palestin di penjara Israel yang mengambil bahagian dalam mogok lapar besar-besaran kini meningkat kepada 1,550 orang.

Menurut jurucakap Perkhidmatan Penjara Israel, Sivan Weizman, jumlah itu bertambah selepas 100 lagi tahanan Palestin menyertai mogok berkenaan dua hari lalu.
Jumlah itu adalah lebih sepertiga daripada 4,700 warga Palestin yang ditahan di penjara Israel.

Persatuan Doktor Untuk Hak Asasi berkata, dua tahanan, Bilal Diab dan Thaer Halahla yang mogok sejak 64 hari lalu, kini berdepan dengan maut. - AFP"

'via Blog this'

Israel paling bahaya: Iran

myMetro | Israel paling bahaya: Iran:


VIENNA: Seorang pegawai kanan Iran berkata semalam, senjata nuklear Israel yang tidak diisytiharkan menjadi ancaman paling besar terhadap keamanan Asia Barat.
Timbalan Menteri Luar, Mohammad Mahdi Akhondzadeh, ketika berucap pada mesyuarat Mengehadkan Senjata yang dihadiri 189 negara, juga menyelar ‘beberapa negara yang bersenjata nuklear’ dan sudah memeterai Perjanjian Mengehadkan Senjata (NPT) bahawa simpanan senjata mereka dan permodenannya adalah ancaman paling serius terhadap kehidupan manusia.

Beliau menuduh mereka tidak mencapai keberkesanan dan kemajuan sistematik dalam melaksanakan tanggungjawab melucutkan senjata nuklear menerusi komitmen kepada Perjanjian Mengehadkan Senjata.
“Beberapa negara tertentu tidak menunjukkan keikhlasan dan semangat politik, sebaliknya bersikap hipkorit berhubung dengan tanggungjawab mereka terhadap perlucutan senjata nuklear,” kata Timbalan Menteri Luar Iran itu. Kenyataannya dilihat sebagai usaha untuk mengalihkan kebimbangan antarabangsa bahawa Iran berhasrat menghasilkan senjata menerusi aktiviti nuklearnya.

Walaupun beliau tidak menyebut nama negara itu, penggunaan kata ‘beberapa’ membayangkan beliau bercakap mengenai Amerika Syarikat, Britain dan Perancis.

Iran mengambil tindakan berhati-hati untuk tidak mencetuskan kemarahan Russia dan China, dua lagi negara yang mempunyai senjata nuklear dan menandatangani NPT serta menentang sekatan yang dikenakan terhadap Iran oleh Washington dan sekutu Baratnya.
Amerika Syarikat dan sekutunya melihat Iran sebagai ancaman nuklear di Asia Barat kerana keengganannya menghentikan kerja pengayaan uranium dan aktiviti lain yang boleh digunakan untuk menghasilkan senjata.

Tetapi Iran dan negara Arab berkata, senjata nuklear Israel yang tidak diisytihar menjadi ancaman paling utama. - AFP

Obama dingin dengan kekasih

myMetro | Obama dingin dengan kekasih:


PADA zaman muda, Obama gemar menghabiskan hujung minggu dengan menikmati kopi sambil menyelesaikan silang kata dalam akhbar New York Times bersama kekasihnya.
PADA zaman muda, Obama gemar menghabiskan hujung minggu dengan menikmati kopi sambil menyelesaikan silang kata dalam akhbar New York Times bersama kekasihnya.
GENEVIEVE mengesyaki Obama pernah melalui pengalaman pahit sehingga menyebabkan dia menjadi pendiam.
GENEVIEVE mengesyaki Obama pernah melalui pengalaman pahit sehingga menyebabkan dia menjadi pendiam.
WASHINGTON: Diari rahsia seorang wanita Australia yang pernah menjadi teman wanita Barack Obama menunjukkan sikap Presiden Amerika Syarikat itu terhadap cinta ketika zaman mudanya.
Kandungan diari itu turut membayangkan sifat pendiam dan tenang Obama.

Hubungan romantis Obama dengan Genevieve Cook itu berlangsung pada 1980-an, ketika mereka berusia dalam lingkungan 20-an.
Sedutan kandungan catatan peribadi Genevieve itu disiarkan majalah Vanity Fair berdasarkan buku Barack Obama: The Story ditulis David Maraniss.

Anak seorang diplomat Australia, Genevieve mengenang bagaimana Obama menghabiskan masa hujung minggunya dengan bersantai sambil meminum kopi dan menyelesaikan silang kata dalam akhbar New York Time.

Dalam buku berkenaan, Maraniss memetik kata-kata Genevieve yang menceritakan bagaimana Obama melakukan aktiviti itu tanpa berbaju dan hanya mengenakan sarung biru putih.
Buku itu turut memuatkan catatan Genevieve mengenai perkembangan hubungan romantiknya dengan Obama kemudian menjadi dingin apabila mereka tinggal bersama.

“Kehangatan seksual memang ada, tapi selebihnya agak menekan dan saya dapati segala-galanya tidak beres.
“Saya dapati hati saya mahu keluar daripada semua itu,” katanya.

Catatan Genevieve turut menunjukkan Obama cuba memujuk dirinya supaya menerima keadaan dirinya yang lahir dalam keluarga berbeza budaya dan bangsa.

Ibu Obama adalah warga AS berkulit putih, manakala bapanya berkulit hitam berasal dari Kenya dan mereka menghabiskan sebahagian hidupnya di Indonesia.

Dia juga berdepan dengan pelbagai cabaran sebelum namanya melonjak sebagai seorang ahli politik tertinggi di AS dua dekad kemudian. Kata Genevieve, kemesraan Obama mengelirukan.

“Dia bermulut manis, terbuka dan mempercayai, tetapi di situ juga ada yang dingin,” katanya.

Pada 1984, Genevieve menulis di diarinya: “Obama masih menghantui saya, tapi terlalu banyak yang berlaku dan tak terjangkau. Dijaga, dikawal.” Setahun kemudian, selepas hubungan mereka berakhir, Genevieve mengimbau semula kenangan bersama Obama dalam diarinya.

Kata Genevieve, dia yakin Obama menyembunyikan emosi yang dicarinya dalam diri pemuda itu.

“Saya tertanya-tanya jika sikap pendiam Obama bukan saja sifat semula jadinya, tetapi akibat calar emosi yang menyebabkannya sukar menjalin hubungan walaupun selepas dia melepasi pengalaman berkenaan,” katanya.

Genevieve bertemu Obama dalam sebuah parti Krismas di New York pada 1983.

- AFP

Mangsa culik ditemui di R&R

Berita Harian Online | Mangsa culik ditemui di R&R:

pix_gal0
KUALA LUMPUR: Pelajar Sekolah Antarabangsa Mont Kiara, Nayati Shamelin Moodliar, 12, yang dilaporkan diculik ketika berjalan kaki ke sekolahnya sejak seminggu lalu dibebaskan pagi semalam, kira-kira 19 jam selepas ibu bapanya membayar sejumlah wang tebusan kepada kumpulan penculiknya.

Dalam kejadian jam 7.55 pagi itu, kanak-kanak terbabit ditinggalkan bersama telefon bimbit milik seorang suspek kes penculikannya di Hentian Rehat dan Rawat (R&R) Sungai Buloh sebelum mangsa menghubungi ibu bapanya memaklumkan pembebasannya dan meminta mengambilnya di tempat kejadian.
Bertindak atas maklumat itu, ibu bapa mangsa, Sham Moodliar, 41, dan Janice Smith, 40, kedua-duanya warga Belanda, bergegas ke lokasi dan menemui anak lelaki mereka dalam keadaan selamat tetapi keletihan, selain ketakutan sebelum memaklumkan polis mengenai penemuannya.
Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh ketika mengesahkan pembebasan mangsa, berkata kanak-kanak itu ditemui sendiri oleh keluarganya di hentian berkenaan tanpa sebarang kesan kecederaan kecuali mengalami trauma berikutan kejadian menimpanya sejak seminggu lalu.

“Mangsa diambil sendiri oleh ibu bapanya selepas dihubungi anak mereka. Ada kemungkinan mangsa ditinggalkan di situ ketika kumpulan penculiknya dalam perjalanan melarikan diri. Kita mengesahkan memang ada wang tebusan ibu bapa mangsa yang mendorong kepada pembebasannya pagi ini.

“Berdasarkan maklumat yang diterima, ibu bapa mangsa membayar wang tebusan itu di satu lokasi di Cheras kira-kira jam 12 tengah hari semalam selepas mengadakan beberapa siri rundingan dengan kumpulan penculik. 

“Bagaimanapun, saya tidak boleh mendedahkan berapa jumlah wang tebusan yang dibayar, namun jumlahnya ‘boleh tahan’,” katanya kepada pemberita, di sini semalam. 
Dalam kejadian 27 April lalu, Nayati yang lengkap berpakaian sekolah diculik dua lelaki tidak dikenali menaiki PROTON Gen-2 disyaki kereta curi, ketika sedang berjalan kaki di persimpangan Jalan Kiara - Jalan Kiara 1 untuk ke sekolah kira-kira jam 7.35 pagi, malah tempat kejadian hanya 700 meter dari rumah keluarganya di Kondominium 10 Mont Kiara.

Ibu bapanya kemudian membuat laporan di Balai Polis Mont Kiara selepas dimaklumkan mengenai kehilangannya oleh pihak pengurusan sekolah pada jam 7.45 pagi sebelum polis mengklasifikasikan kejadian itu sebagai kes penculikan dan disiasat mengikut Seksyen 3 Akta Penculikan.

Mohmad ketika mengulas lanjut, berkata pihaknya tidak terbabit langsung dalam keputusan pembayaran wang tebusan itu, sebaliknya dilakukan keluarga mangsa sendiri yang risaukan keselamatan anak mereka.

“Polis sedang menjalankan siasatan kes ini mengikut Seksyen 3 Akta Penculikan yang membawa hukuman mati jika sabit kesalahan. Kita juga sedang giat mengesan dan memburu kedua-dua suspek. 

“Polis akan mengambil keterangan kanak-kanak itu secepat mungkin bagi membantu siasatan,” katanya.

Ditanya mengenai kemungkinan kes berkenaan turut membabitkan ahli keluarga mangsa seperti dilaporkan sebelum, beliau memaklumkan perkara itu masih dalam siasatan.

Sementara itu, Janice ketika dihubungi semalam menyatakan rasa syukur di atas penemuan anak lelakinya, malah turut merakamkan penghargaan kepada rakyat negara ini, terutama Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang bertindak pantas dalam usaha mengesan kanak-kanak berkenaan.

“Syukur, Nayati selamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan. Bagaimanapun, dia sedikit trauma dengan kejadian itu dan sedang berehat. 

“Kepada Kerajaan Malaysia, khususnya PDRM, terima kasih kerana memberikan keutamaan kepada keselamatan anak kami, termasuk merancang rapi setiap tindakan yang diambil dalam menyelesaikan kes itu tanpa membahayakan nyawa Nayati.

“Kami akan mengadakan sidang media esok (hari ini), anda (wartawan) boleh bertanyakan lebih lanjut mengenai kejadian ini. Kami berharap pihak media memahami situasi kami sekeluarga,” katanya sambil menyatakan hasrat mereka untuk terus menetap di negara ini walaupun masih trauma dengan kejadian berlaku.

Ulama Indonesia khuatir Syiah


JAKARTA: Ulama Jawa Barat yang bernaung di bawah kepemimpinan Majlis Ulama Indonesia dan Forum Jemaah memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak terpengaruh dengan ajaran Syiah.

Amaran itu dikeluarkan berikutan perbezaan mazhab antara Syiah dan Sunnah yang lebih berpengaruh di Indonesia.
“Ada sekurang-kurangnya tiga masalah dalam Syiah. Pertama, mereka menganggap al-Quran diubah suai. Kedua, hanya ulama Syiah ada kuasa utama mentafsir hadis.
“Ketiga, Syiah membenarkan kahwin kontrak mengikut kepentingan sendiri. Ia boleh digunakan hingga menyebabkan pelacuran seolah-olah dibolehkan,” kata ketua forum berkenaan, Athian Ali, kepada Jakarta Post, kelmarin.

Pemimpin Majlis Ulama Indonesia cawangan Jawa Barat, Rafani Akhyar, mengesahkan mereka perlu berwaspada penyebaran Syiah kerana ia membawa pengaruh negatif kepada umat Islam Indonesia.

“Kita perlu berhati-hati dengan agenda politik Syiah kerana ia boleh membahayakan idea Negara Kesatuan Republik Indonesia (NKRI),” katanya.

Berdasarkan perspektif Syiah, ulama yang memegang kuasa penuh mentadbir negara, bukan kerajaan. Sementara itu, di Sampang, Madura, sesi keterangan membabitkan ulama Syiah, Tajul Muluk, masih berterusan.
Tajul dihadapkan ke mahkamah kerana polis menganggap kepercayaan agamanya mendorong umat Islam mengambil langkah ganas.

Sementara itu, sarjana Syiah Indonesia, Jalalluddin Rahmat, pula berpendapat tuntutan mengelak daripada terpengaruh dengan ajaran mazhab berkenaan bertentangan Perlembagaan yang menjamin kebebasan beragama.

Keputusan yang dikeluarkan pelbagai persidangan antarabangsa mengenai Sunnah dan Syiah, termasuk deklarasi Makkah, deklarasi Amman dan deklarasi Bogor, juga menjamin kebebasan kedua-dua mazhab itu, katanya.

Pegawai Suruhanjaya Kebangsaan bagi Hak Asasi Manusia (KOMNAS HAM), Hesti Armiwulan, pula berkata ketika suruhanjaya itu tidak terbabit perbezaan ideologi atau agama, ia melihat pihak yang mencabar Syiah mungkin mencabul kebebasan beragama yang dilindungi undang-undang. – Agensi

Tahanan Palestin mogok lapar

Berita Harian Online | Tahanan Palestin mogok lapar:

BAITULMAQDIS: Seramai 1,550 rakyat Palestin di penjara Israel menyertai mogok lapar besar-besaran dan dua daripada mereka sudah berlapar selama 64 hari, kata pegawai penjara Israel. 

Jurucakap penjara, Sivan Wiezman memberitahu, 100 banduan lain mula bertindak enggan makan sejak dua hari, menjadikan bilangan mereka yang menyertai mogok lapar meningkat kepada 1,550 atau lebih satu pertiga daripada keseluruhan 4,700 tahanan Palestin.
Dua daripada mereka, Bilal Diab dan Thaer Halahla, melakukan mogok lapar selama 64 hari, menyebabkan kumpulan Physicians for Human Right (PHR) – Israel memberi amaran bahawa mereka berdepan risiko maut.
Mahkamah Agung Israel semalam mendengar satu rayuan terhadap mereka yang ditahan tanpa didakwa. Prosiding itu juga digunakan bagi memperbaharui tempoh tahanan mereka sehingga enam bulan lagi. 

Selasa lalu, Diab berpindah dari penjara Ramle ke hospital Assaf HaRofeh berhampiran, sehari selepas PHR memberi amaran bahawa dia terancam jika tidak mendapat perhatian perubatan secukupnya. 

“Bilal dalam keadaan stabil selepas dipindahkan ke jabatan gasteroenerologi di Hospital Assaf HaRofeh,” kata peguamnya, Jamil Khatib. 

Seorang penasihat perundangan kepada Kelab Tahanan Palestin, Jawad Boulos yang melawat Diab kelmarin berkata, dia dirantai pada katil hospital dan dipantau empat pengawal keselamatan. 
Diab enggan berurusan dengan doktor sehingga mereka menanggalkan rantai itu dan memberitahu pengawal: “Setiap kali anda lebih kejam, saya akan lebih percaya dengan pendirian dan kepercayaan bahawa kebebasan adalah perkara paling berharga dalam hidup,” kata Boulos. 

Seorang doktor PHR yang memeriksa Diab mendapati dia mengalami sakit perut dan mungkin mengalami pendarahan dalaman. Katanya, Halahla juga perlu menjalani imbasan CAT dengan segera. 

Khatib yang mewakili Halahla, cuba untuk melawatnya di penjara Ramle pada Rabu tetapi tidak dibenarkan, katanya. 

Majoriti tahanan mula tidak makan sejak 17 April lalu dalam satu tuntutan termasuk menambah akses kepada peguam dan lawatan keluarga selain menamatkan hukuman ditahan bersendirian dan mengakhiri tempoh penahanan. 

Weizman berkata, satu suruhanjaya penjara memeriksa isu keadaan di tempat tahanan itu tetapi tidak memberikan tarikh bila ia akan diserahkan. Suruhanjaya terbabit mula bekerja sebelum bermulanya mogok lapar berkenaan. 

Human Right’s Watch turut berkata, Israel perlu segera mengemukakan dakwaan atau membebaskan mereka yang dipenjarakan tanpa dakwaan yang dipanggil tahanan pentadbiran. – AFP

Haiwan sebesar biri-biri pernah tinggal di pokok

Kosmo! Online - Dunia:BLACK merakamkan gambar tulang rangka seekor haiwan sebesar biri-biri yang ditemui di Tapak Warisan Dunia Riversleigh di Queensland.


SYDNEY - Australia pernah mempunyai haiwan yang sebesar biri-biri dan tinggal di dahan pokok kira-kira 15 juta tahun lalu, kata seorang ahli paleontologi, Karen Black semalam.
Black berkata, anggota-anggota penyelidikannya telah menemui fosil haiwan itu di Tapak Warisan Dunia Riversleigh di Queensland.
Kerja-kerja untuk mencari fosil itu telah dilakukan sejak tahun 1993.
Beliau berkata, haiwan itu seberat 70 kilogram dan mempunyai pertalian dengan wombat yang merupakan haiwan seperti beruang.
Black menyatakan ia mungkin haiwan memanjat pokok yang terbesar pernah wujud ketika itu. - Agensi

Batu 2,000 tahun ada sel darah manusia

Kosmo! Online - Dunia:MIKROSKOP pengimbas menunjukkan sel darah manusia pada batu tajam yang dijadikan pisau.


BANDAR RAYA MEXICO - Beberapa batu tajam yang berusia 2,000 tahun didapati mempunyai sel darah dan cebisan tisu termasuk otot, kulit, rambut serta tendon manusia.
Institut Sejarah dan Antropologi Mexico menyatakan penemuan yang dibuat oleh para penyelidik itu menyokong dakwaan tentang amalan penggunaan batu tersebut dalam upacara pengorbanan manusia.
Menurut institut itu kelmarin, ia menggunakan mikroskop pengimbas semasa membuat penemuan tersebut.
Batu-batu itu ditemui di Cantona, negeri Puebla, Mexico.
Ia diserahkan kepada seorang penyelidik di institut tersebut, Luisa Mainou oleh beberapa ahli antropologi selepas menemuinya dua tahun lalu.
Seorang profesor madya dalam bidang antropologi di Universiti Florida, Susan Gillespie menyatakan batu-batu itu digunakan untuk memotong daging manusia. - AGENSI

Tumpang kereta dapat wang

Kosmo! Online - Dunia:NURAINI yang menjadi 'joki' menahan kereta di Jakarta pada 8 Februari lalu.


JAKARTA - Sejumlah orang memperoleh pendapatan dengan menumpang kereta bagi melalui laluan tertentu di bandar raya ini.
Ratusan lelaki, wanita dan kanak-kanak menunggu di beberapa laluan penting pada setiap hari dengan menawarkan perkhidmatan untuk menumpang kereta persendirian semasa waktu puncak.
Ketika waktu puncak itu, kereta-kereta persendirian dikehendaki membawa hanya tiga penumpang di laluan-laluan penting.
Sejumlah orang yang menawarkan perkhidmatan itu diberi gelaran sebagai 'joki'.
Antara yang menjadi 'joki' itu ialah ibu yang mengendong anak dengan kain.
Seorang 'joki' yang hanya mahu dikenali sebagai Jimmy, 22, memakai pakaian kemas semasa dia menawarkan perkhidmatan itu.
"Para pemandu kereta BMW dan Mercedes selalu mengambil saya kerana saya boleh berpura-pura menjadi saudara dan rakan majikan.
"Pemandu-pemandu tidak mahu ditangkap oleh polis menyebabkan joki perlu membantu mereka untuk mengurangkan risiko ditangkap," katanya.
'Joki' itu boleh didenda sehingga AS$109 (RM330.95) jika ditangkap polis.
Menurut Jimmy, dia memperoleh sebanyak AS$7.50 (RM22.76) sehari dengan menjadi 'joki'.
Namun, kebanyakan wanita yang menjadi 'joki' kerap mengalami gangguan seksual daripada pemandu kereta.
Salah seorang daripada mereka, Nuraini, 39, menyatakan, ketika dia hamil, seorang pemandu meminta dia melakukan perbuatan tidak senonoh.
"Ia amat tidak selesa menyebabkan saya bertindak keluar dari kereta itu," katanya.
Peraturan berkongsi kereta itu diperkenalkan pada tahun 1992 bagi mengurangkan kesesakan jalan raya. - AFP