Pages

Friday, November 4, 2011

Fadhilat Puasa Hari Arafah


Hari Arafah merupakan hari yang mempunyai kelebihan tersendiri. Jika para jemaah haji diwajibkan berada di padang Arafah untuk wuquf di sana, kita yang tidak berkesempatan untuk menunaikan haji dianjurkan untuk berpuasa pada hari ini. Kedatangannya setahun sekali ini janganlah disia-siakan. Kita juga dianjurkan untuk berzikir dan berdoa kepada Allah pada hari ini. Di sini dipetik beberapa buah hadis untuk renungan kita bersama.

Daripada Abi Qatadah al-Ansari bahawa Rasulullah S.A.W telah ditanya mengenai puasa hari Arafah? Maka jawab Rasulullah S.A.W yang artinya: Dikaffarah (ampun dosa) setahun lalu dan setahun akan datang. (Hadis isnad sohih dikeluarkan oleh imam Muslim, Tarmizi, Ibnu Khuzaimah dan Baihaqi)

Daripada Sayyidatina ‘Aisyah telah berkata : Tiada dari hari dalam setahun aku berpuasa lebih aku gemari daripada hari Arafah. (Hadis isnad sohih dikeluarkan oleh Ibnu Abu Syaibah dan Baihaqi)

Daripada Anas bin Malik telah berkata : Adalah dikatakan pada hari-hari sepuluh setiap hari(menyamai) seribu hari, hari Arafah(menyamai) sepuluh ribu. ….Telah berkata imam Baihaqi yaitu pada kelebihan. (Hadis isnad hasan dikeluarkan oleh imam Baihaqi dan disebut oleh imam Sayuti)

Semoga amalan kita bertambah dari tahun yang telah lalu dan dosa kita diampunkan oleh Allah. Gunakanlah segala peluang yang ada demi menambah lagi bekal akhirat kita sebelum bertemu Allah di hari yang tidak ada pertolongan lain selain mereka yang menemuiNya dalam keadaan hati yang bersih dan selamat daripada kekotoran dosa dan noda.

Rujukan:
1. Kitab Fadhailul Auqat oleh Abi Bakar bin Al-Husin Al-Baihaqi di kaji oleh Adnan Abdul Rahman Majid Al-Qaisi cetakan Maktabah Al-Manarah Makah Mukarramah

Fadhilat Puasa Hari Arafah | Islam Itu Indah:

'via Blog this'

CIA pantau aktiviti Twitter, Facebook

2011/11/04

McLEAN (Virginia): Di sebuah kawasan perindustrian yang tidak dikenali di Virginia, Amerika Syarikat (AS), Agensi Perisikan Pusat (CIA) mengikuti lebih daripada lima juta perbualan di dalam laman rangkaian media sosial, Twitter, sehari.

Tujuan pemantauan twitter bagi memastikan CIA mendapat maklumat awal yang disiarkan pemberontak, militan, aktivis atau diplomat.
Di Pusat Open Source agensi berkenaan, penganalisis dilengkapi dengan sistem perpustakaan dengan kemampuan menyokong semua media sosial dalam pelbagai bahasa di seluruh dunia. - AP
Berita Harian Online | CIA pantau aktiviti Twitter, Facebook:

'via Blog this'

Kisah orang kaya jadi miskin di Greece
SELEPAS 18 tahun memperhambakan diri memasak moussaka dan kambing panggang di sebuah restoran di sekitar Greece, Petros Papadopoulos menyediakan pula makan tengah hari untuk 50 orang di tempat yang tidak pernah dibayangkan selama ini. Ia merupakan kawasan kediaman golongan gelandangan di Athens.

Chef bersuara lembut yang mengaku tidak memberikan nama sebenar kerana khuatir jika rakan dan sanak-saudara akan mengetahui keadaannya itu, baru sahaja membeli sebuah rumah flat dan berhasrat untuk membina keluarga selepas impiannya dimusnahkan oleh krisis ekonomi yang melanda Greece.

Pada tahun 2010, dia kehilangan kerja berikutan kemelesetan ekonomi terburuk di Greece sejak sedekad lalu dan ribuan rakyatnya hilang pekerjaan.

Malah, lebih teruk apabila dia tidak lagi mampu menguruskan hartanya hingga menyebabkannya kehilangan kediaman dan dipaksa merayau-rayau di jalanan.

“Saya rasa seperti hidup dalam filem. Hidup saya berubah 180 darjah. Saya gagal. Hidup di jalanan tidak tertanggung,” kata Papadopoulos, sambil menggayakan tangannya untuk mengingati kembali bagaimana dia bersusah-payah mencari tempat tidur di dalam bangunan yang ditinggalkan.

Pihak berwajib memberitahu, jumlah orang gelandangan di Greece semakin meningkat iaitu antara 20 hingga 25 peratus dalam setahun dua ini. Ia merupakan satu peningkatan yang mendadak di negara tersebut apabila orang dewasa yang sering menetap bersama keluarga dan wang pencen biasanya digunakan untuk menampung kehidupan.

Statistik menunjukkan kebanyakan negara Eropah menjunam kerana kemelesetan ekonomi dan langkah penjimatan yang diamalkan kerajaan, selari dengan peningkatan penganggur, kekurangan rumah mampu milik dan pemotongan faedah sosial memaksa ramai orang melangkaui jangkaan dan memberi kesan kepada individu yang merasakan mereka kebal.

Gelandangan

Papadopoulos, 40, tidak percaya dengan apa yang dialaminya. Dia seorang seorang chef yang berjaya dan dikenali terpaksa mencari tempat tidur sebelum dia menemui katil di sebuah rumah perlindungan. Dua adiknya yang merupakan ahli keluarga terdekat turut menjadi mangsa kemelesetan ekonomi hingga tidak berdaya untuk membantunya lagi.

“Saya tidak pernah menjangkakan semua ini berlaku pada saya. Saya kemudian sedar betapa hidup ini seumpama roda. Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Kita semua ada potensi untuk menjadi orang gelandangan,” tegas Papadopoulos.

Berbanding dengan klise yang sering mengaitkan orang gelandangan dibelenggu masalah mental dan dadah, Papadopolulos adalah sebahagian daripada generasi baru Greece. Dia tergolong dalam kalangan mereka yang menjadi mangsa kepada pemotongan faedah untuk menangani krisis hutang negara.

“Populasi orang gelandangan telah berubah,” kata Aris Violantzis, seorang ahli psikologi Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) di Klimaka.

“Ia biasanya melibatkan orang pertengahan umur dalam tahun-tahun produktif yang memikirkan bahawa segala-galanya akan berjalan lancar dan mereka membuat perkara yang betul. Sebaliknya, apa yang berlaku membuatkan mereka rasa tertipu.”

Di kawasan penempatan gelandangan Klimaka, lebih kurang 50 orang kebanyakannya lelaki kelihatan berbual, bermain backgammon atau menonton televisyen sementara menanti masa untuk makan pasta dan daging yang dimasak oleh Papadopoulos dihidangkan di atas pinggan plastik.

Golongan pertama yang akan ditemui jika memasuki kawasan itu ialah mereka yang sebelum ini bekerja dalam sektor pembinaan.


SEORANG pekerja sosial sedang menyusun makanan di atas meja sebuah pusat perlindungan golongan gelandangan di Athens.


Lambros, seorang pembancuh simen tidak akan memberitahu sanak-saudara yang dia terpaksa tidur di dalam kereta selama tiga bulan selepas dipecat Krismas tahun lalu, sebelum menemui tempat berteduh di kawasan perlindungan itu.

“Saya tidak mahu mereka mengetahuinya. Saya rasa teruk, begitu juga mereka,” tutur lelaki berusia 55 tahun itu dengan linangan air mata.

Kemiskinan telah meningkat secara mendadak di jalanan bandar Athens yang mempunyai populasi penduduk seramai empat juta orang. Orang ramai bersesak-sesak di dalam beg-beg tidur di lorong sunyi dan mereka dilihat mencari-cari sisa makanan, besi buruk atau kaca di dalam tong-tong sampah untuk dijual.

Zon Kelabu

Klimaka menganggarkan populasi yang tinggal di jalanan di Greece telah meningkat kepada 25 peratus iaitu 17,000-20,000 sejak dua tahun lalu.

Dengan jumlah penganggur di Greek yang kini mencecah 16 peratus, generasi gelandangan baru ini datang dari segenap lapisan masyarakat.

“Keluarga dan masyarakat kini sedang menderita. Saya tidak pernah melihat situasi sebegini sebelum ini. Ia seperti hidup seseorang itu ditentukan oleh dirinya sendiri,” ujar Violantzis.

Di seberang laut Ionian di Itali, yang memperkenalkan penjimatan untuk mengatasi krisis fiskal, pekerja kebajikan menceritakan kisah yang sama untuk golongan gelandangan dan memberitahu perpaduan keluarga di sana menjadi tegang.

“Lebih ramai orang di dalam zon kelabu yang tidak hidup dalam kemiskinan melampau tetapi tidak mempunyai wang yang cukup daripada gaji bulanan seperti keluarga ibu tunggal dan orang-orang tua,” kata Francesca Zuccari dari badan kebajikan Sant Egidio.

Kumpulan pembasmi kemiskinan yang paling aktif di dalam negara, badan Katholik Caritas melaporkan terdapat kenaikan sebanyak 25 peratus bagi orang yang datang meminta bantuan daripada mereka antara tahun 2009 dan 2010. Keadaan itu juga membuatkan ramai yang bercerai dan menjadi duda.

“Ramai orang berpisah dan krisis ekonomi telah mengurangkan pendapatan, meningkatkan penganggur dan memburukkan situasi perumahan,” kata jurucakap Caritas, Renato Molinaro.

Golongan lemah seperti pendatang asing dan remaja akan menerima risiko yang teruk di sekitar Eropah, kata NGO persekutuan Eropah yang berkhidmat untuk golongan gelandangan, Feantsa.

“Semakin ramai orang yang menyangka terlepas daripada musibah gelandangan kini berada di sini,” ungkap Karolina Krzystek, pegawai polisi Feantsa. Kebanyakan mereka menumpang tidur di rumah rakan yang terdiri daripada flat yang penuh sesak.

Krisis hutang

Di Sepanyol yang memiliki jumlah penganggur paling tinggi dalam Kesatuan Eropah (EU) iaitu lebih 21 peratus dan bertindih dengan ukuran ketat untuk mengelakkan mata wang euro menjunam, bilangan orang gelandangan yang pergi ke pusat perlindungan meningkat kepada 15.7 peratus dari 2008 ke 2010, demikian menurut data rasmi.

Bagaimanpun, isu itu tidak hanya terhenti di negara-negara yang mengalami krisis hutang mata wang euro. Jumlah keluarga bergelandangan di Britain, salah satu negara yang bukan di dalam zon euro, meningkat daripada 10 kepada 44 peratus kepada 44,160 isi rumah tahun lalu. Ia merupakan peningkatan pertama sejak 2004.


SEORANG lelaki warga emas merenung masa depannya di luar sebuah rumah perlindungan di Klimaka, Athens.


Isu terbesar di Britain, yang memulakan penjimatan tahun lalu adalah kekurangan rumah mampu milik, kata jurucakap wanita badan perlindungan kebajikan golongan gelandangan.

“Makin ramai yang tidak mampu memiliki rumah dan sewa semakin meningkat. Pemotongan manfaat rumah telah membuatkan ramai yang hidup dalam keadaan susah yang melampau,” ujarnya lagi.

Kekurangan rumah yang kronik dan peningkatan pengangguran yang tinggi juga menyumbang kepada masalah itu di Perancis yang disenaraikan oleh Pertubuhan bagi Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan sebagai negara kebajikan paling pemurah di dunia.

Pengurus Yayasan Abbe Pierre dan seksyen sosial Palang Merah Perancis, dua organisasi yang menguruskan hal orang gelandangan di negara berkenaan memberitahu, jumlah gelandangan telah meningkat dari 130,000 ke 150,000 pada awal tahun 2011, iaitu lebih 100,000 dari tahun 2008.

Sukarelawan palang merah, Didier Piard memberitahu ia suatu peningkatan mendadak sejak tahun 2007 dalam tiga kategori iaitu kejatuhan remaja ketika waktu sukar sebaik meninggalkan rumah, orang pencen yang kekurangan kuasa beli dan pencari suaka politik.

“Kebanyakan mereka tidak berada dalam radar kami sebelum ini, yang bekerja berterusan sepanjang hidup mereka. Bagi golongan pencen, tiba-tiba mereka mendapati mereka hidup dalam jumlah yang kecil, tidak berupaya untuk menampung hidup dengan kadar sewa bil-bil dan makanan yang tinggi,” tegasnya. – AFP

Kosmo! Online - Rencana Utama:

'via Blog this'

Berpura-pura mati elak dicabul


Oleh : Wartawan Sinar Harian
Tarikh : November 4, 2011
mangsa_cabul_cedera

MACHANG – Demi menyelamatkan diri, seorang kanak-kanak berusia sembilan tahun berpura-pura mati selepas dipukul dengan kayu dan bata oleh seorang lelaki yang cuba mencabulnya di Kampung Cherodok, dekat sini, antara jam 4.30 hingga 5 petang, Isnin lalu.

Kelmarin, akhbar ini menyiarkan kenyataan Ketua Polis Kelantan, Datuk Jalaluddin Abd Rahman mengenai seorang kanak-kanak berlari dari rumah seorang diri selepas didakwa dicabul lelaki tidak dikenali sejurus pulang dari kelas Fardhu Ain di salah sebuah sekolah di Machang.

Jalaluddin berkata, suspek berusia 17 tahun dan tidak bersekolah ditahan bagi membantu siasatan berhubung kes terbabit dan kertas siasatan bawah seksyen 354 dan seksyen 324 Kanun Keseksaan dibuka.

Nenek mangsa yang ingin dikenali Mak Da berkata, sebelum kejadian, mangsa menunggu bapanya berdekatan sekolah selepas tamat kelas Fardhu Ain dan diajak remaja itu menaiki motosikal yang ditunggangnya.

“Remaja berkenaan bertanya kepada cucu di mana tempat tinggal dan dia ingin menghantarnya. Setelah diajak berkali-kali, cucu saya bersetuju menaiki motosikal mangsa sebelum dibawa ke rumah kosong.

“Namun, remaja berkenaan mula bertindak ganas apabila cucu saya cuba melepaskan diri daripada dirabanya dengan memukul menggunakan bata dan kayu hingga menyebabkan beberapa luka di bahagian badan dan kepala,’’ katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Mak Da berkata, setelah dipukul di kepala, mangsa berpura-pura mati dan tidak bergerak apabila diperiksa remaja itu.

Katanya, selepas mendengar bunyi motosikal remaja itu berlalu pergi dari tempat kejadian dan mangsa merangkak keluar dari rumah kosong itu kemudiannya diselamatkan orang ramai yang lalu di kawasan itu sebelum dihantar ke balai polis.

“Mujur cucu saya dapat mengingati nombor pendaftaran motosikal berkenaan dan dapat memberitahu warna baju dan seluar yang dipakainya sehingga tangkapan segera dapat dilakukan pihak polis.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang membantu menyelamatkan cucu saya. Ini adalah pengajaran buat kita semua supaya berhati-hati terutamanya melibatkan anak-anak perempuan­,’’ katanya.

Mangsa kemudiannya mendapatkan rawatan di Hospital Raja Perempuan Zainab II sebelum dibenarkan pulang tengah hari semalam.

Sementara itu, Pesuruh Jaya Negeri, Skuad Sayang, Pergerakan Wanita Umno, Datin Rahimah Mohamad berkata, kejadian itu sewajarnya dijadikan pengajaran dan ingatan kepada semua dalam menjaga keselamatan anak-anak.

“Kami berharap keluarga mangsa dapat bersabar dalam menghadapi dugaan ini,’’ katanya ketika melawat mangsa di rumah keluarganya bersama Skuad Sayang Parlimen Machang, di sini, semalam.

Berpura-pura mati elak dicabul - Kelantan - Sinar Harian:

'via Blog this'

Tiga sekeluarga dikebumi dalam satu liang lahad


Oleh : Wartawan Sinar Harian
Tarikh : November 4, 2011
ngeri1

LIPIS - Sepasang suami isteri dan seorang warga emas maut dalam satu kemalangan di Kilometer 81 Jalan Lipis-Merapoh berdekatan Kampung Kubang Rusa, kira-kira jam 2 petang kelmarin.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Abdul Razak Hassan berkata, pasangan suami isteri ­ter­babit, Nik Abdullah Nik Isa, 52, dan Nor Aizan Muhamad, 49, ­meninggal dunia di tempat kejadian manakala ibu kepada Nik Abdullah, Siti Long, 78, meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Gua Musang.

Menurutnya, seorang lagi ­penumpang yang juga adik kepada Nik Abdullah, Nik Norizan Nik Isa, 38, cedera parah dan menerima ­rawatan di Hospital Gua Musang.

“Kejadian dipercayai berlaku apabila kereta jenis Proton Saga Aerobik dipandu Nik Abdullah dari arah Lipis ke Merapoh hilang kawalan dan ­masuk ke laluan bertentangan.

“Dalam masa sama, sebuah ­kenderaan pacuan empat roda di­naiki dua lelaki dari arah Merapoh ke Lipis menyebabkan kedua-dua ­kenderaan itu bertembung,” katanya, di sini, semalam.

Abdul Razak berkata, jenazah Nik Abdullah dan Nor Aizan dibawa ke Hospital Lipis untuk dibedah sebelum dituntut ahli keluarga.

Menurutnya, kes disiasat di ­bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 dan saksi kejadian diminta berhubung dengan Sub Inspektor Abdul Rahman Yunan di talian 09-312 2222 untuk membantu siasatan.

Sementara itu, anak sulung ­arwah Nik Abdullah, Nik Mohd Shahfuleezan, 27, berkata, sebelum kejadian ayahnya ada meng­hubunginya dan memaklumkan ­bahawa mereka ke Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (Hoshas) untuk pemeriksaan lanjut mata arwah neneknya.

“Mereka pergi hari semalam (­kelmarin) dan sempat tidur di Temerloh. Ayah juga memberitahu bahawa dia kurang sihat tetapi tetap gagahkan diri untuk pergi ke Temerloh,” katanya kepada Sinar Harian di Rumah Mayat Hospital Lipis semalam.

Nik Mohd Shahfuleezan ­berkata, dia yang bekerja di Kuala Lumpur terkejut apabila dimaklumkan ­mengenai berita yang menimpa ahli keluarganya dan bertindak pulang segera ke Lipis.

“Kejadian ini berlaku sekitar lima kilometer sebelum sampai ke rumah. Lebih memilukan, peristiwa ini berlaku beberapa hari lagi sebelum umat Islam menyambut Hari Raya Aidiladha.

“Ibu dan ayah tidak menunjukkan apa-apa perubahan ketara ­sebelum ini. Walaupun sedih namun saya pasrah dan menganggap ia ­sebagai ujian dari ALLAH SWT,” katanya.

Nik Mohd Shahfuleezan ber­kata, jenazah ibu, ayah dan neneknya dikebumikan dalam satu liang lahad di Tanah Perkuburan Merapoh pada malam itu juga.

Sementara itu, seorang saksi, Hamdan Mat Husin, 43, berkata, setelah mendapat tahu berita itu, dia bergegas ke tempat kejadian dan terkaku apabila melihat orang kampungnya sendiri terlibat dalam kemalangan.

Hamdan berkata, dia tergamam apabila melihat keadaan Saga Aerobik remuk teruk manakala keadaan Nik Abdullah lemah longlai di bahagian pemandu.

“Ketika sampai di tempat ­kejadian, saya lihat arwah Nik Abdullah masih bernyawa manakala isterinya sudah tidak bergerak lagi.

“Saya tidak mampu berbuat­ ­apa-apa termasuk mengajar arwah mengucap kerana terkejut melihat ­keadaan yang menyayat hati itu,” katanya.

Hadir sama menziarahi jenazah di Rumah Mayat Hospital Lipis ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Padang Tengku, Datuk Abdul Rahman Mohamad.

Tiga sekeluarga dikebumi dalam satu liang lahad - Pahang - Sinar Harian:

'via Blog this'

Palestin terus usaha sertai PBB

2011/11/04

GAMBAR dikeluarkan UNESCO menunjukkan Menteri Luar Palestin, Riyad al-Maliki (dua dari kiri) dan delegasi lain ketika sesi pemilihan sebagai ahli UNESCO di Perancis, baru-baru ini.
GAMBAR dikeluarkan UNESCO menunjukkan Menteri Luar Palestin, Riyad al-Maliki (dua dari kiri) dan delegasi lain ketika sesi pemilihan sebagai ahli UNESCO di Perancis, baru-baru ini.
Sasar keanggotaan penuh 12 agensi lain selepas diterima UNESCO 

NEW YORK: Pihak berkuasa Palestin menegaskan akan memohon keanggotaan dalam lebih banyak agensi di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) walaupun ditentang Amerika Syarikat dan Israel serta menjejaskan kempen supaya diiktiraf sebagai negara merdeka oleh PBB.
Selepas undian Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) minggu ini untuk menerima keanggotaan Palestin, lebih 12 agensi PBB dan badan antarabangsa berada dalam senarai Palestin dengan keanggotaan penuh badan dunia itu menjadi matlamat utama.
Palestin berharap menjadi pihak yang menandatangani Konvensyen Rangka Kerja PBB mengenai Perubahan Suhu, menurut ketua delegasi wilayah itu ke PBB, Riyad Mansour. 

Ia diikuti permohonan sama di Pertubuhan Hartanah Intelektual Dunia, Seminar PBB mengenai Perdagangan dan Pembangunan serta Pertubuhan Industri PBB, kata Mansour kepada AFP. 

Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa, Kesatuan Pos Antarabangsa, Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa dan lain-lain berpotensi membenarkan Palestin menjadi negara anggota, kata diplomat dan pegawai. 

“Kami meneroka semua kemungkinan. Kami percaya pintu dibuka untuk kami menyertai entiti dan agensi lain,” katanya. 
Ia pasti menaikkan kemarahan Israel dan Amerika, yang sememangnya menentang keras keanggotaan Palestin dalam PBB dan menegaskan cuma rundingan langsung Palestin-Israel dapat menyelesaikan konflik di Asia Barat. 

Selepas undian di UNESCO, Israel mengumumkan lebih banyak pembinaan dalam wilayah Palestin dan membekukan bayaran cukai kepada pihak berkuasa Palestin. 

Menurut undang-undang yang melarang dana kepada badan antarabangsa yang menerima keanggotaan Palestin, Amerika membatalkan geran sebanyak AS$60 juta (RM184 juta) kepada UNESCO dan mungkin melakukan perkara sama dengan agensi lain. 

Sementara itu, Palestin mempertahankan keputusannya untuk menyertai UNESCO. 

“Jika kami menyertai sebuah pertubuhan, menyertai kemanusiaan atas perkara baik, bagaimana ia boleh dikatakan radikal? Siapa yang kami sakiti?” kata Mansour yang menyifatkan langkah balas dendam Israel itu tindakan radikal yang sebenar. 

Majlis Keselamatan PBB akan memutuskan apa perlu dibuat dengan usaha Palestin mendapatkan keanggotaan penuh yang difailkan Presiden Mahmoud Abbas pada 23 September lalu. 

Jawatankuasa keanggotaan majlis mengadakan pertemuan sekali lagi semalam dan perlu membentangkan laporan akhir pada pertemuan 11 November ini. 

Amerika Syarikat, sebagai anggota tetap, akan menggunakan kuasa pembatal terhadap sebarang usaha Majlis Keselamatan berhubung keanggotaan Palestin. – AFP 

Doktor tolak 25 paku dalam kaki guna sihir

2011/11/04

pix_gal0
Mangsa tak alami komplikasi 

JAKARTA: Lebih 25 batang paku dikeluarkan daripada kaki seorang kanak-kanak perempuan yang disyaki dimasukkan oleh seseorang, kata doktor yang bertanggungjawab melakukan pembedahan itu semalam.
“Objek ditemui pada kaki kanak-kanak ini dimasukkan dari luar,” kata Dr Kamaruddin Said ketika memberitahu Metro TV bagi meredakan tanggapan orang ramai yang kononnya dimasukkan secara ilmu hitam.
Dr Kamaruddin dipetik Jakarta Globe berkata adalah sangat luar biasa kerana mangsa, Safira, 3, tidak mengalami komplikasi yang mengancam nyawanya kesan daripada paku berkarat itu, setiap satu berukuran 10 sentimeter. 

Beliau berkata, sebatang lagi paku didapati ditanam berdekatan tulang belakang kanak-kanak itu dan akan menunggu sehingga Safira sembuh sebelum melakukan pembedahan lain. 

“Secara perubatan, mustahil paku berkenaan wujud sendiri di dalam badan manusia. Ketika pembedahan, kita juga tahu ada paku yang baru dimasukkan. Bekas luka turut kelihatan di betis kanak-kanak ini. Persoalannya adalah ini tindakan jenayah atau ilmu hitam, kami tidak tahu,” kata Dr Kamaruddin yang juga pakar bedah di Hospital Kerajaan Andi Makkasau, bandar Parepare, Makassar. – Agensi 

Jalan raya Bangkok jadi lubuk sampah

2011/11/04

TRAK mengangkut mangsa banjir melalui jalan raya di Bangkok, Thailand.
TRAK mengangkut mangsa banjir melalui jalan raya di Bangkok, Thailand.
Banjir paling buruk landa ibu kota Thailand dicemari air kotor bawa pelbagai penyakit 

BANGKOK: Samroeng Verravanich, kelihatan bersahaja meranduk air berwarna coklat separas paha di salah satu jalan raya di ibu kota Thailand yang dilanda banjir, memakai sarung tangan putih, mengutip beg plastik berlendir dan menggantungkannya ke dalam raga merah dibawa.
“Jika terluka, ia boleh menyebabkan jangkitan pada jari. Tangan saya dijangkiti. Ia menyakitkan dan merebak seperti virus,” kata Samroeng mengenai air kotor, menunjukkan tangannya yang dijangkiti ruam merah.
Ketika banjir paling buruk dalam masa setengah abad terus menghantui Bangkok, bercampur dengan air berbuih yang datang menerusi longkang dan melimpah melepasi terusan, banyak jalan raya menjadi tempat pelupusan sampah terapung. 

Beg plastik berisi sisa makanan yang sudah busuk tersangkut di bot, kereta, motosikal dan orang ramai ketika mereka menyusuri jalan raya dipenuhi air itu. 
Najis manusia dan haiwan boleh dilihat terapung-apung dalam air yang jelas membawa penyakit. 

Tiada penularan penyakit besar dilaporkan sejak musim tengkujuh menyebabkan banjir yang mula menenggelamkan kawasan utara bandar raya itu Ogos lalu. 
Bagaimanapun, pakar memberi amaran ancaman kesihatan terbesar berkemungkinan muncul dalam masa beberapa minggu lagi selepas banjir surut. 

“Keadaan memang bahaya. Anda perlu memastikan kanak-kanak tidak mendekati air dan semua orang perlu menjauhi air sejauh yang boleh,” kata jurucakap UNICEF, Mark Thomas. 

Penyakit bawaan nyamuk, seperti demam denggi, amat dibimbangi selain jangkitan mata dan penyakit bawaan air yang boleh menyebabkan cirit-birit dan masalah kekurangan air dalam badan. – AP 

Syria sedia undur kereta perisai


RAKYAT Syria berhimpun di bandar raya El-Raqqa bagi menyatakan sokongan kepada Bashar al-Assad.
RAKYAT Syria berhimpun di bandar raya El-Raqqa bagi menyatakan sokongan kepada Bashar al-Assad.Liga Arab mahu keganasan terhadap penunjuk perasaan dihenti, tamat krisis politik 

KAHERAH: Syria menerima cadangan Liga Arab yang menggesa ia mengundurkan kereta perisai dari jalan raya dan menghentikan keganasan terhadap penunjuk perasaan dalam usaha menamatkan krisis politik negara itu yang berlanjutan selama tujuh bulan, persetujuan yang dipandang skeptikal oleh pembangkang.
Selepas pengumuman kelmarin, Menteri Luar Qatar, Hamad bin Jassim, menggesa Damsyik mematuhi cadangan itu dengan bertindak di tengah kebimbangan Syria meneruskan tindakan keras ke atas penunjuk perasaan antikerajaan di sebalik kecaman antarabangsa dan janji melakukan perubahan.
Aktivis Syria yang kini berada di Amerika Syarikat, Najib al-Ghadban, yang juga anggota pembangkang, Majlis Kebangsaan Syria, berkata pelaksanaan inisiatif itu bermakna berakhirnya rejim dan Presiden Bashar al-Assad tidak akan membiarkan perkara itu berlaku. 

“Apa yang berlaku hari ini cuma cubaan mendapatkan lebih banyak masa. Rejim ini dikenali kerana tipu daya dan memberikan janji dan tidak melaksanakannya,” kata al-Ghadban kepada The Associated Press. 

Dalam keganasan terbaru, tembakan mesingan dan letupan kedengaran di bandar raya yang menjadi pusat kebangkitan rakyat Syria ketika aktivis melaporkan dua serangan kejam yang mengorbankan sekurang-kurangnya 20 orang dalam masa 24 jam, walaupun tidak jelas siapa mendalangi serangan. 

Usaha Liga Arab mencerminkan keinginan kuat kumpulan itu untuk mengelak melihat seorang lagi pemimpin Arab ditumbangkan secara ganas dan diseret di atas jalan raya, seperti yang berlaku kepada bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi, bulan lalu. Keputusan Liga Arab membuka jalan kepada serangan udara NATO yang membantu menjatuhkan Gaddafi. 
Syria bersetuju untuk mengundurkan semua kereta kebal dan kereta perisai dari jalan raya, menghentikan tindakan ganas terhadap penunjuk perasaan, membebaskan semua tahanan politik dan memulakan dialog dengan pembangkang dalam masa dua minggu, menurut cadangan itu. Syria juga bersetuju membenarkan wartawan, kumpulan hak dan wakil Liga Arab memantau keadaan di negara itu. 

Bagaimanapun masih tidak pasti sama ada kerajaan bersetuju melaksanakannya. Aktivis laman web sosial menggesa perarakan besar-besaran diadakan di seluruh Syria untuk menguji komitmen kerajaan kepada rancangan Liga Arab, walaupun tidak menyatakan tarikh tertentu. 

Berpuluh-puluh orang juga mengadakan bantahan di luar ibu pejabat Liga Arab di Kaherah ketika Menteri Luar negara anggota mengadakan pertemuan kelmarin, mengibarkan bendera Syria dan melaungkan slogan menentang Assad. 

Cadangan tidak menyatakan di mana dialog antara pihak berkuasa dan pembangkang akan diadakan. Diplomat Arab yang terbabit dalam proses berkenaan berkata mereka mencadangkan di Kaherah manakala wakil Syria bertegas mahukan dialog diadakan di Damsyik. – AP 

4 lelaki lagak ‘polis’ samun pengurus kilang

 KUALA LUMPUR : Seorang pengurus kilang kerugian kira-kira RM35,000 selepas empat lelaki yang menyamar polis dan bersenjatakan parang menyamun kediamannya di Taman Desa, di sini, pagi kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 6.40 pagi itu, mangsa yang mahu dikenali sebagai Leong, 45, baru hendak keluar dari rumah untuk menghantar anaknya ke sekolah.


Katanya, dia menerima kejutan pada pagi itu sebaik membuka pintu rumah apabila empat lelaki bertopeng dan memperkenalkan diri sebagai polis menunggunya di luar jeriji pintu.

“Dengan pantas, seorang daripada mereka membuka pintu jeriji berkenaan dengan pemutar skru sebelum mereka berempat menyerbu masuk ke dalam rumah dengan bersenjatakan empat bilah parang,” katanya.


Menurutnya, dia bersama anaknya dikurung dalam sebuah bilik di tingkat atas rumah dengan dikawal rapi seorang daripada lelaki terbabit manakala tiga lagi menggeledah rumahnya.

5 GRO dalam rak


SEMBUNYI...dua daripada lima GRO terbabit berjaya ditemui.
SEMBUNYI...dua daripada lima GRO terbabit berjaya ditemui.

KUALA LUMPUR: Lima wanita berhimpit di dalam rak selama sejam semata-mata takut dicekup polis dalam serbuan di dua pusat hiburan di Taman Puchong Mesra, di sini, kelmarin.
Bagaimanapun, tempat persembunyian itu dihidu sebelum mereka menyerah diri.

Operasi dilancarkan Cawangan Perjudian, Maksiat dan Kongsi Gelap D7 Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur selepas mendapat maklumat dan kerjasama orang awam yang membongkar aktiviti pelacuran di pusat hiburan terkenal itu. Dalam operasi bermula jam 12 tengah malam itu, seramai 55 wanita warga asing berusia 22 hingga 35 tahun dipercayai pelacur ditahan.

Siasatan awal terhadap 40 wanita warga China dan 15 warga Vietnam mendapati mereka menggunakan pas lawatan sosial dan pas pelajar untuk memasuki negara ini.

Pegawai Turus D7 IPKKL, Deputi Superintendan Azman Mat Isa, berkata pusat hiburan itu pernah diserbu lebih tujuh kali sepanjang tahun ini, namun masih tidak serik dan terus beroperasi. “Semua wanita terbabit dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Cheras sebelum diserahkan ke Jabatan Imigresen,” katanya. Beliau berkata, tindakan turut akan diambil terhadap pemilik premis hiburan terbabit kerana menjalankan kegiatan haram.

Misi baru ke Gaza

  
BAITULMAQDIS: Aktivis proPalestin, menaiki dua kapal daripada Turki, belayar menuju ke Semenanjung Gaza semalam.
Tentera Israel berkata, mereka tidak akan membenarkan aktivis itu melepasi kepungan ke atas Gaza yang diperintah oleh Hamas.
Kesemua 27 aktivis yang berada di atas kapal dari Kanada dan Ireland itu, datang dari Australia, Kanada, Ireland, Amerika Syarikat. Turut serta, beberapa rakyat Palestin dan seorang warganegara Israel berketurunan Arab.

Jurucakap penganjur yang beribu pejabat di New York, Jane Hirschmann, menggelarkan kerjasama kumpulan aktivis itu sebagai “Gelombang Kebebasan ke Gaza.”
Ketika dihubungi melalui telefon, dia berkata, kedua kapal itu “berada di laut Mediterranean menghala ke Gaza”. Mereka berharap akan tiba di Palestin, hari ini.
Flotilla yang membawa bantuan perubatan, telah belayar secara senyap di waktu pagi untuk mengelakkan konvoi mereka ditahan, kata Hirschmann.
Jun lalu, mereka ditahan daripada belayar ke Greece.

“Kami mahu pastikan kami tiba di perairan antarabangsa dan kami tidak mahu ada campur tangan daripada mana-mana kerajaan,” kata Hirschmann.

Kumpulan aktivis itu mahu mencabar kepungan yang dibuat oleh tentera laut Israel di kawasan yang diperintah Hamas itu.

Menurut pegawai tentera Israel, mereka mengawasi kapal itu dan akan menghalang mereka daripada tiba di Gaza. Mereka berpendapat kepungan itu perlu untuk menghalang senjata daripada diseludup masuk ke Gaza. - Reuters

Bieber nafi hamilkan Mariah

      
LOS ANGELES: Dakwaan penyanyi remaja, Justin Bieber, menjadi bapa kepada bayi dikandung seorang wanita yang memfailkan saman ke atasnya adalah “kepalsuan yang nyata”, kata jurucakap artis terbabit, semalam.

Dalam kenyataan dikeluarkan Melissa Victor, pihak Bieber akan menggunakan segala ruang yang ada dalam undang-undang untuk menyanggah dakwaan berkenaan.


“Walaupun belum melihat saman berkenaan, kami sedih kerana ada seseorang yang tergamak membuat dakwaan palsu, berniat jahat dan fitnah,” katanya.

Rekod maklumat dalam talian menyatakan, Mariah Yeater memfailkan saman berkenaan bagi menuntut mahkamah mengisytiharkan bahawa Bieber, 17, adalah bapa kepada anak yang dikandungnya.


Saman berkenaan difailkan di Mahkamah Tinggi San Diego, California, Isnin lalu.


Walaupun undang-undang California merahsiakan sebarang maklumat mengenai isu seumpama itu, penerbitan dalam talian yang sering memaparkan berita gosip dunia hiburan, Radar Online, memaparkan saman berkenaan di laman sesawangnya.

Menurut Mariah, 20, dia mengadakan seks dengan Bierber dalam tandas di belakang pentas selepas penyanyi terbabit menamatkan satu daripada konsertnya di Staples Center pada Oktober tahun lalu. Bieber baru berusia 16 tahun ketika itu.


Mariah mendakwa dia bersalin pada Julai lalu dan yakin penyanyi remaja terbabit adalah bapa kepada bayi lelaki yang dilahirkannya itu.


Wanita itu mendakwa, dia tidak mengadakan hubungan seks dengan sebarang lelaki pada Oktober 2010.


Dia memohon hakim mengarahkan Bieber menyara bayi berkenaan, selain menjalankan ujian bagi mendapatkan kesahihan.


Semalam, Bieber berkata, dia akan mengabaikan semua khabar angin dan meminta peminat menilainya berdasarkan kerjayanya sebagai penyanyi. - AP

Israel mahu serangIran AS diam diri

WASHINGTON: Amerika Syarikat enggan memberi sebarang komen mengenai khabar angin di Israel berkenaan laporan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu sedang cuba mendapatkan sokongan Kabinet untuk menyerang Iran.
Rumah Putih berkata, fokus mereka tertumpu kepada penyelesaian diplomatik mengenai rancangan nuklear Iran.

Jurucakapnya, Jay Carney berkata, presiden Iran Mahmoud Ahmadinejad sudah mula menunjukkan rasa kurang senang dengan impak daripada sekatan ekonomi yang dikenakan.

Tambahnya, mereka tidak akan memberi komen mengenai “khabar angin, keputusan atau debat yang sudah atau belum dibuat.

“Saya tidak akan beri respons untuk spekulasi begitu,” katanya. -AFP