Pages

Monday, December 13, 2010

Taubat Seorang Ketua Perompak


Tajuk : Taubat Seorang Ketua Perompak .


Artikel Oleh : Sangtawal Sakranta.
Kisah ini berlaku ketika Imam Hambali masih didalam kandungan ibunya dan belum dilahirkan lagi.Pada waktu itu bapa Imam Hambali, Muhamad bersama ibunya ingin berhijrah ke Baghdad dari Khurasan lalu mereka pun menyertai satu kafilah dagang dari Khurasan.


Ketua kafilah dagang , iaitu Sheikh Ali al-Khurasani dan seluruh anggota rombongan itu amat mempercayai kejujuran hati dan memuji akhlak bapa imam Hambali, lalu mereka pun mengumpulkan semua wang mereka dan menyerahkan kepadanya untuk dijaga sepanjang perjalanan mereka kerana bimbang dirompak oleh perompak padang pasir.Ketua kafilah bimbang dia akan menjadi sasaran lanun kerana dia adalah ketua kafilah.


Walaupun menolak permintaan ketua kafilah itu , tetapi ketua kafilah tetap mahu beliau menjaga amanah itu dan menyerahkan kembali kepadanya bila sampai di Baghdad nanti.Dia pun terpaksa menerima amanah itu dengan rasa penuh tanggungjawab. Berat sekali amanah yang terpaksa dipikul oleh bapa imam Hambali kerana jumlah wang itu sangat banyak iaitu 100,000 dinar.Untuk mengelakkan diserang dan dirompak lanun, Sheikh Ali mengarahkan semua ahli rombongan menukarkan pakaian mereka kepada pakaian ihram untuk mengelirukan lanun padang pasir agar mereka dilihat sebagai rombongan yang ingin mengerjakan haji kerana biasanya rombongan haji tidak diganggu .


Bila tiba disatu daerah di antara Abu Warda dan Sirjis, tanpa disedari rombongan mereka sedang diintip oleh seorang ahli kumpulan perompak yang paling digeruni yang diketuai oleh Fazil bin Ayaz.


Fazil bin Ayaz seorang ketua perompak yang terkenal dan amat ditakuti oleh kafilah dagang yang melalui kawasan itu, namun dia tidak pernah meninggalkan solat 5 waktu, dia berpuasa sepanjang bulan Ramadhan dan mengeluarkan zakat! pernah dia ditanya kenapa dia masih merompak sedangkan dia juga seorang islam yang taat kepada segala perintah Allah, lalu dia menjawab:


“Aku merompak kerana itu saja kebolehan yang aku ada bagi mencari rezeki.Aku bersembahyang dan mengeluarkan zakat kerana mengharapkan keampunan dari Allah”


Pada suatu hari Fazil memasuki sebuah rumah seorang gadis yang paling cantik dikampungnya untuk memperkosa gadis itu, lalu tiba-tiba dia terdengar gadis itu sedang membaca al-quran , surah al-Hadid ayat 16 yang bermaksud :


“Belumkah sampai waktunya bagi orang-orang yang beriman untuk tunduk hati mereka bagi mengingati Allah serta tunduk kepada kebenaran yang telah diturunkan (kepada mereka) dan janganlah mereka seperti orang-orang yang sebelumnya telah turun al-kitab kepadanya, kemudian berlalulah masa yang panjang atas mereka tetapi hati mereka menjadi keras, dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasiq” [Al-Hadid : 16]


Selepas mendengar ayat tersebut, Fazil tidak jadi memperkosa gadis itu lalu terus keluar dan terus berazam untuk bertaubat kepada Allah swt.


Pada hari dia bertembung dengan rombongan kafilah yang disertai oleh ayah Imam Hambali itu pun hatinya sudah bertekad mahu bertaubat dan itulah rompakannya yang terakhir.Dia terpaksa merompak juga pada hari itu kerana desakan kawan-kawannya.


Selepas solat asar, Muhamad ( bapa imam Hambali ) pun pergi duduk bersama dengan isterinya yang sedang mengandung jauh sedikit dari peserta rombongan lelaki yang baru selesai solat kerana hanya isterinya satu satunya peserta wanita dalam rombongan itu.


Fazil menyuruh anak buahnya saja pergi memeriksa dan merompak .Dia hanya berpesan supaya jangan membunuh orang yang dirompak kecuali jika dalam keadaan terpaksa sahaja. Fazil pun duduk berseorangan dan hanya memandang dari jauh .


Ketika rombongan mereka sedang diperiksa, Muhamad, bapa imam Hambali pun melihat ada seorang lelaki yang berbadan tegap dan memegang senjata sedang duduk sendirian.Tanpa melengah-lengahkan masa Muhamad pun terus berlari mendapatkan lelaki itu lalu berkata :


“Kami sedang dirompak.Tetapi saya yakin tuan seorang yang baik.Tolong simpankan bungkusan ini kerana didalamnya ada harta yang diamanahkan kepada saya untuk menjaganya.Selepas perompak itu pergi ,pulangkanlah semua bungkusan yang berisi harta ini kepada saya” kata Muhamad.


“Adakah kamu yakin saya tidak akan melarikan bungkusan harta ini?” tanya Fazil.Muhamad pun menjawab :


“Saya yakin tuan seorang yang baik, kerana itu saya bersangka baik dengan tuan, sebentar tadi saya sudah berdoa semoga Tuhan memberi taufik dan hidayah terhadap tuan supaya tidak mengkhianati saya” kata Muhamad.Fazil terkejut dengan jawapan itu kerana masih ada lagi orang yang sudi mendoakan orang jahat sepertinya agar diberikan hidayah.


“Betulkah kamu jemaah haji yang sedang dalam perjalanan mengerjakan haji ke Tanah suci?” Tanya Fazil.


“Oleh kerana tuan jujur , maka saya mesti menjawabnya dengan jujur.Sebenarnya kami bukan jemaah haji, tetapi kami menyamar dengan memakai pakaian ihram agar tidak dirompak, tetapi nampaknya rancangan kami gagal kerana kumpulan perompak itu lebih cerdik dari kami” jawab Muhamad.


Tiba-tiba anak buah Fazil iaitu Malik datang memberi maklumat tentang rombongan itu, lalu terkejutlah Muhamad bapa imam Hambali bahawa orang yang telah diserahkan harta itu rupa-rupanya seorang ketua Perompak yang sedang merompak kafilah mereka.


Selepas Malik pergi, Fazil terus bertanya kepada Muhamad : “Apakah kamu terkejut bila mengetahui siapa aku sebenarnya?” Tanya Fazil kepada Muhamad.


“Saya masih yakin bahawa tuan orang yang baik, dan tuan tidak akan mengkhianati saya” jawab Muhamad.


Oleh kerana kejujuran dan perasaan baik sangka Muhamad terhadapnya, maka Fazil menjadi insaf dan tidak tergamak mengambil bungkusan wang itu lalu meyerahkan semula kepada Muhamad kerana takutkan Allah dan ingin bertaubat.


Tiba-tiba muncul seorang lelaki berpakaian serba putih dan menunggang seekor kuda putih menghampiri mereka lalu berkata :


“Orang jahat yang banyak dosa itu masih lagi mempunyai peluang untuk bertaubat dari dosa-dosanya” lalu terus menghilangkan diri.


Peristiwa itu benar-benar membuatkan dia insaf, kerana Muhamad berkata lelaki itu mungkin malaikat yang diutuskan Tuhan bagi menyedarkan mereka.Fazil pun terus beristigfar dan memohon keampunan dari Allah swt.Dia pun terus memanggil semua ahli kumpulannya dan berucap di hadapan rombongan itu bahawa dia ingin bertaubat dan mahu memulangkan balik semua harta yang telah dirompak itu.Semua ahli kumpulannya patuh kepada arahannya tetapi mereka tidak mahu bertaubat lalu pergi meninggalkan Fazil bersama rombongan kafilah itu.Fazil pun segera meminta izin dari rombongan itu untuk menyertai mereka ke Baghdad bagi menuntut ilmu.Dia juga memohon maaf dari setiap ahli rombongan itu seorang demi seorang.


Kebetulan dalam rombongan itu, ada seorang pendeta Yahudi yang juga ingin pergi ke Baghdad, beliau selalu membaca kitab Taurat.Bila tiba giliran Fazil memohon maaf darinya, dia tidak mahu memaafkan Fazil kecuali dengan dua syarat.


Syarat yang pertama ialah agar Fazil memindahkan gunung pasir didepan mereka itu dengan segera.Permintaan pendeta itu mengejutkan Fazil dan semua ahli rombongan, namun dengan niat untuk berubah dan setelah dia bertaubat dan betul betul insaf, Fazil pun berkata :


“Sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa, aku akan memohon bantuan kepadaNya” jawab Fazil lalu terus berdoa kepada Allah dengan penuh yakin . Tiba-tiba angin pun bertiup kencang lalu memindahkan bukit pasir didepan mata mereka itu ketempat yang lain.Semua mereka amat merasa kagum dengan kejadian itu.


Syarat yang kedua pula ialah, agar Fazil menukarkan seguni tanah liat yang diisi oleh pendeta yahudi tadi agar ia menjadi emas.Sekali lagi Fazil akur dengan permintaan pendeta itu lalu terus berdoa kepada Allah dengan penuh keyakinan dan khusyuk.Tiba-tiba tanah liat itu pun berubah menjadi emas.


Orang ramai yang terpegun dengan kejadian itu pun terus bertanya kepada pendeta yahudi itu bagaimana perkara yang ajaib itu boleh berlaku keatas ketua perompak yang baru bertaubat itu, lalu dia pun menjawab:


“Wahai sekalian manusia, dengarkanlah kata-kataku ini ; Aku telah membaca kitab Taurat,dalam kitab tersebut ada disebut bahawa seseorang yang bertaubat dan dia benar-benar bertaubat di atas segala dosa dan kesalahannya maka benar atau tidaknya dia bertaubat dapat dilihat dalam dua perkara.Pertama dia boleh memerintahkan gunung bergerak dan kedua dia boleh menukarkan tanah liat menjadi emas.Jadi aku menyuruh lelaki ini melakukan dua perkara tersebut untuk mengetahui kebenaran bahawa dia benar-benar bertaubat atau tidak.Sekarang barulah aku tahu bahawa lelaki ini benar-benar telah bertaubat dan taubatnya telah diterima oleh Tuhan, dia sudah menjadi orang yang baik dan mulia”


Semoga cerita diatas dapat memberi pengajaran kepada kita semua. Sesungguhnya permohonan taubat nasuha yang benar benar ikhlas dari lubuk hati, dengan penuh penyesalan dan berazam dengan bersungguh-sungguh untuk meninggalkan perkara atau perbuatan keji akan mendapat keampunan dari Allah swt kerana Allah swt itu sangat Pengasih lagi amat Penyayang terhadap makhlukNya.


*[Artikel ke-212 Sangtawal Sakranta ]SANGTAWAL sakranta: Taubat Seorang Ketua Perompak

Penyokong WikiLeaks berarak seluruh duniaLONDON - Penyokong WikiLeaks dijadualkan akan mengadakan satu perhimpunan di beberapa bandar seluruh dunia untuk memprotes penangkapan pengasas WikiLeaks, Julian Assange, di mana dia ditahan di sebuah penjara di London atas dakwaan jenayah seksual yang tidak berkaitan dengan laman sesawang kontroversialnya, kelmarin. 

Satu laman sesawang Sepanyol yang menyokong WikiLeaks menyeru penyokong untuk berhimpun di sekitar Peru, Mexico, Argentina, Netherlands dan Colombia untuk menuntut Assange dibebaskan dari tahanan. 

Laman sesawang itu turut menyeru penunjuk perasan untuk berhimpun di sekitar Madrid, Barcelona, Valencia dan di seluruh bandar di Sepanyol. 

Perhimpunan yang sama turut di adakan di negara kelahiran Assange di Australia pada Jumaat lalu, dan penunjuk perasaan juga dijadualkan akan meneruskan protes mereka di hadapan Mahkamah Westminster London, serta di Kedutaan Sweden yang berlangsung hari ini dan esok. 

Assange ditahan di penjara Wandsworth di selatan London, untuk diserah kepada kerajaan Sweden atas dakwaan jenayah seksual merogol dan mencabul dua wanita warganegara itu pada Ogos lalu.

Rakyat Kosovo tagih perubahan
2010/12/13

PETUGAS pilihan raya menunggu pengundi di pusat mengundi bergerak di Kosovo, semalam.
PETUGAS pilihan raya menunggu pengundi di pusat mengundi bergerak di Kosovo, semalam.
Pilihan raya umum pertama dijangka kurangkan cengkaman kuasa Thaci 

PRISTINA: Kosovo mengadakan pilihan raya umum pertama semalam sejak diisytiharkan merdeka pada 2008, yang dijangka mengurangkan cengkaman kuasa Perdana Menteri, Hashim Thaci.
Tinjauan pendapat terakhir yang dilakukan menjelang pilihan raya menunjukkan saingan sengit di antara Parti Demokratik Kosovo (PDK) pimpinan Thaci dengan pencabar utamanya, Liga Demokratik Kosovo (LDK) dipimpin datuk bandar Pristina, Isa Mustafa.Thaci kelihatan tenang ketika mengundi di sebuah sekolah di tengah Pritina, diiringi isteri dan anak lelakinya. 

“Rakyat Kosovo keluar mengundi hari ini untuk masa depan Eropah, untuk liberalisasi visa dan integrasi ke dalam Kesatuan Eropah (EU) dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB),” katanya kepada pemberita yang menunggunya. 

Kebanyakan rakyat daripada 1.6 juta pengundi tidak yakin dengan kepemimpinan sekarang berikutan skandal rasuah membabitkan pegawai parti Thaci, yang mencemarkan reputasinya. 

Jumlah pengundi yang keluar dikatakan menjadi penentunya. Peratusan rendah yang keluar mengundi akan membeli kelebihan kepada parti PDK pimpinan Thaci, yang mempunyai sokongan kuat di kawasan luar bandar. 
“Thaci akan menang. Beliau patut diberikan empat tahun lagi dan anda akan lihat beliau sebagai perdana menteri terbaik di Kosovo,” kata Feriz Krasniqi, seorang peniaga gerai berusia 29 tahun di Pristina. 

Namun ramai orang muda dan golongan elit berpendidikan di bandar tidak lagi menyokong bekas pemimpin gerila itu.

“Saya bangun awal untuk mengundi kerana tidak suka dengan cara negara ini ditadbir. Orang ramai menderita sementara ahli politik mendapat macam-macam faedah dan kami perlu menghentikannya,” kata seorang jurutera, Shaqir Zeneli, 39. 

Selepas lebih 10 tahun terbabit peperangan di antara golongan majoriti Albania yang menuntut kemerdekaan dan pasukan keselamatan yang setia dengan pemimpin Serbia, Slobodan Milosevic, ia masih menjadi salah satu rantau termiskin di Eropah. 

Ia mempunyai kadar pengangguran sebanyak 48 peratus, menurut Bank Dunia. Hampir separuh penduduknya hidup di bawah garis kemiskinan. 

Penganalisis meramalkan cengkaman kuasa Thaci akan berkurangan dan parti lain akan memperoleh manfaat berikutan kekecewaan pengundi. 

Pilihan raya semalam adalah yang pertama sejak golongan majoriti etnik Albania mengisytiharkan Kosovo merdeka pada Februari 2008. Kemerdekaannya diiktiraf oleh 72 negara termasuk Amerika Syarikat dan semua kecuali lima anggota Kesatuan Eropah. – AFP 

WikiLeaks dedah kenyataan diplomat Singapura

2010/12/13

Nota sulit tuduh kepemimpinan Malaysia amal rasuah

SINGAPURA: Kabel WikiLeaks semalam mendedahkan beberapa kenyataan diplomat Singapura terhadap pemimpin negara Asia, termasuk Malaysia, yang dianggap mengamalkan rasuah, tidak cekap atau bodoh.
Nota sulit diplomatik disalurkan oleh laman itu kepada kumpulan media Fairfax Australia mengandungi penilaian tidak menyenangkan mengenai tokoh utama di Malaysia, Thailand, India dan Jepun.“Kepemimpinan tidak cekap adalah masalah besar kepada Malaysia,” Setiausaha Tetap Kementerian Luar, Bilahari Kausikan dilaporkan menyatakan demikian kepada Timbalan Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat bagi Asia Timur, David Sedney dalam kabelnya bertarikh September 2008.

Justeru, ‘keadaan di negara jiran, Malaysia adalah mengelirukan dan berbahaya,’ dan ‘kemungkinan jelas boleh berlaku konflik perkauman’ yang menyaksikan golongan etnik Cina ‘melarikan diri’ dari Malaysia dan ‘membanjiri’ Singapura, Bilahari dipetik sebagai berkata. 

Seorang lagi pegawai, Peter Ho, dilaporkan menyifatkan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak sebagai ‘seorang oportunis’ yang ‘tidak teragak-agak’ mencari kesalahan Singapura jika beliau ‘perlu melakukannya’.

Bilahari juga bersikap kritikal terhadap kerajaan Thailand dengan melabel perdana menteri ketika itu, Thaksin Shinawatra sebagai pemimpin yang ‘mengamalkan rasuah’, di samping ‘sesiapa saja, termasuk pembangkang’. 
Beliau berkata Thaksin ‘tidak tetap pendirian dan mudah terpengaruh’, dan memberi amaran mengenai ketidakstabilan di Thailand.

Dalam satu lagi memo pada 2009, duta bebas Singapura, Tommy Koh – yang selalunya bersopan dan berhemah di khalayak – membuat teguran tidak menyenangkan mengenai Jepun dan India.

“Koh menyifatkan Jepun sebagai ‘pihak yang sentiasa tewas’ dalam penambahbaikan hubungan di antara China dan ASEAN,” menurut kabel yang dibocorkan, memperincikan mesyuarat di antaranya dan pegawai AS.

“Beliau berkata kejatuhan Jepun di rantau berkenaan berpunca daripada kebodohan negara itu sendiri, kepemimpinan teruk dan kurang berwawasan,” katanya.

“Beliau juga tidak menunjukkan belas kasihan kepada India, apabila menyifatkan ‘kawasan bodoh India’ sebagai ‘separuh masuk ASEAN dan separuh lagi keluar.’

Tiada reaksi segera daripada kerajaan Singapura berikutan pembocoran itu, tetapi akhbar Straits Times yang prokerajaan memetik kenyataan kontroversi itu dan menyiarkannya dalam laman webnya. – AFP 

INFO


 • WikiLeaks adalah organisasi yang menggunakan laman web untuk membocorkan dokumen sulit, rahsia kerajaan dan syarikat korporat.

 • Laman web itu yang dilancarkan pada 2006 dan beroperasi dari Sweden, menerima maklumat sulit daripada pelbagai pihak yang dirahsiakan.

 • Pada Julai 2010, Wikileaks membocorkan lebih 76,9000 dokumen berkaitan Perang Afghanistan sebelum menyiarkan hampir 400,000 dokumen mengenai Perang Iraq, dua bulan lalu.

 • Pengasasnya, Julian Assange kini ditahan di Britain bagi kesalahan mencabul dua wanita Sweden.
 • Israel enggan kongsi Baitulmaqdis

  BAITULMAQDIS: Seorang pemimpin Israel sekali lagi menegaskan pemimpin negara itu enggan berkongsi Baitulmaqdis timur dengan Palestin walaupun ada penyokong kerajaan mencadangkannya begitu.
  Pendirian Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu, dalam isu itu boleh mengancam usaha Amerika Syarikat mendamaikan Tel Aviv dengan Palestin.

  Menurut Menteri Alam Sekitar, Gilad Erdan, Israel sama sekali tidak akan membincangkan isu berkenaan dalam keadaan didesak mana-mana pihak.

  Minggu lalu, Menteri Pertahanan, Ehud Barak, memberitahu Setiausaha Negara AS, Hillary Clinton, Baitulmaqdis timur sepatutnya dikongsi, tetapi Tel Aviv segera mendakwa, kenyataan itu tidak mewakili pendirian rasmi kerajaan.

  Netanyahu juga tidak memberi sebarang reaksi terhadap usul Barak.

  Kawasan Baitulmaqdis timur ditawan Israel pada 1967 tetapi dikehendaki Palestin untuk dijadikan ibu negara pada masa depan.

  Kata Erdan, Netanyahu akan terus mengusahakan perdamaian dengan pendirian untuk tidak menggadaikan sesuatu yang boleh mengancam kewujudan Israel satu hari nanti.

  Dianggap rapat dengan Netanyahu, Erdan berkata, pengunduran besar-besaran tentera Israel dari Tebing Barat dan Baitulmaqdis timur akan menjadikan kawasan itu pusat gerakan Islam yang bersekutu dengan Iran.
  Minggu lalu, AS mengaku gagal meyakinkan Israel untuk memperbaharui penggantungan sementara projek pembinaan penempatan di tanah Palestin yang mereka jajah sebelum ini. - AP

  Blackie kucing paling tua di Britain


  BLACKIE


  LONDON - Pada usia mencecah 24 tahun, seekor kucing yang diberi nama Blackie dilihat masih kuat dan menjadi calon utama untuk gelaran kucing paling tua di Britain, lapor sebuah akhbar kelmarin.
  "Saya memeliharanya sejak ia berusia hanya beberapa minggu. Ketika itu saya berumur 25 tahun. Ia mempunyai satu bintik hitam di bahagian kepalanya," kata pemilik Blackie, Quentin Shaw, 49.
  Blackie kini tidak lagi mampu menangkap tikus dan matanya tidak dapat melihat jika ia berada dalam bilik gelap.
  Bakal menyambut ulang tahun ke-24 pada Januari depan, usianya bersamaan dengan 118 tahun umur manusia.
  Blackie tinggal bersama keluarga Shaw, di Thurnby, Leicestershire.
  "Saya fikir apabila haiwan menerima kasih sayang, mereka akan hidup lebih lama," kata Kim Lanham yang merupakan tunang Shaw.
  Seorang pegawai dari Guinness Book of Records, Damian Field berkata: "Buat masa sekarang, tidak ada pemegang gelaran kucing paling tua di Britain. Jadi, kami amat berminat untuk mendengar sesuatu daripada pemilik Blackie."
  Kucing paling tua terakhir ialah Hestia yang mati pada September lalu di Cheshire pada usia 21 tahun dan 11 bulan. - Agensi

  Lelaki Gremlin dipenjara kerana rogol
  WELLINGTON, New Zealand - Seorang lelaki berusia 47 tahun yang diberi nama jolokan sebagai lelaki Gremlin, Tama Te Kira (gambar) dihukum penjara lapan tahun dan lapan bulan kerana kesalahan merogol dan melakukan penderaan seksual terhadap lima budak perempuan, lapor sebuah akhbar semalam.
  Keputusan itu dijatuhkan oleh Hakim Ron Young di Mahkamah Tinggi Wellington selepas dia mengaku bersalah terhadap semua dakwaan ke atasnya yang berlaku pada awal 1990 hingga 2005.
  Dia melakukan serangan seks terhadap budak perempuan berusia lapan tahun, 11, 12 dan 15 tahun.
  Lelaki itu turut merogol seorang gadis berusia 22 tahun selepas dia cuba melakukan serangan seks ke atasnya semasa berusia 11 tahun.
  Dalam semua kes, dia memasuki bilik tidur si mangsa dan mula menyentuh tubuh mereka semasa sedang tidur.
  Seorang budak perempuan berumur 13 tahun membunuh diri akibat perbuatannya.
  Te Kira diberi jolokan lelaki Gremlin berdasarkan bentuk makhluk asing dalam filem Gremlins.
  Dia memiliki wajah itu kerana menghidap penyakit genetik yang menyebabkan tubuhnya menjadi kecil, berdepan masalah jantung dan memiliki wajah yang berbeza dengan manusia. - Agensi

  Katrina Kaif dipilih wanita paling seksi di dunia


  KATRINA KAIF


  LONDON - Aktres popular Bollywood, Katrina Kaif dinamakan sebagai wanita paling seksi di dunia untuk tiga tahun berturut-turut menewaskan pesaingnya seperti pelakon Freida Pinto dan Priyanka Chopra, lapor sebuah akhbar semalam.
  Pengiktirafan Katrina yang membintangi filem Raajneeti danTees Maar Khan yang ditayangkan semasa sambutan Krismas itu diumumkan akhbar Eastern Eye's di London.
  "Saya sangat gembira kerana menjuarai senarai Eastern Eye'ssekali lagi. England sememangnya lokasi istimewa buat saya dan saya rasa bertuah diundi sebagai wanita paling seksi oleh mereka.
  "Saya mahu berterima kasih kepada semua orang kerana sokongan ini," kata Kaif yang berusia 26 tahun.
  Pemilihan itu dibuat berdasarkan gambar wanita yang paling banyak dirakamkan dan paling dikehendaki oleh penerbit filem serta peminat.
  "Walaupun heroin Bollywood mendominasi 10 kedudukan teratas, senarai untuk tahun 2010 turut meliputi pemenang ratu cantik, pelakon terkenal dari seluruh dunia, bintang pop dan personaliti televisyen.
  Justeru, Katrina harus berbangga apabila dia dinobatkan sebagai pemenang," kata editor hiburanEastern Eye's, Asjad Nazir. Pelakon itu dilaporkan sudah berpisah dengan kekasihnya, Salman Khan yang turut dipilih sebagai lelaki paling seksi oleh majalah People.
  Akhbar Eastern Eye's itu diterbitkan dalam bahawa Inggeris untuk komuniti Asia di London. - Agensi

  Google musnahkan komputer riba  IMEJ di laman YouTube menunjukkan komputer riba Chrome OS dirosakkan dengan pelbagai cara termasuk dengan menggunakan alat pembakar roti yang dihempaskan ke arah papan kekunci komputer itu.


  LOS ANGELES - Enjin carian Internet terkemuka, Google menyiarkan satu rakaman video di laman perkongsian video YouTube yang menunjukkan sebanyak 25 buah komputer riba Chrome OS keluarannya dirosakkan dengan pelbagai cara, lapor sebuah akhbar semalam.
  Komputer riba itu dirosakkan bagi membuktikan bahawa data di dalamnya tidak akan hilang.
  Antara kerosakan yang dilakukan ialah dengan melemparkan cawan kopi, terkena aiskrim dan dihempas ke dinding.
  Data yang dihasilkan oleh pengguna tidak akan hilang kerana pendekatan yang diaplikasikan dalam komputer tersebut membolehkan data disimpan secara dalam talian.
  Seorang pengguna YouTube menulis komen: "OK, saya faham. Saya tahu apa makna dalam talian, sila hentikan perbuatan membunuh komputer riba."
  Sebahagian pengguna memuji tindakan Google menggunakan aplikasi itu walaupun keperluan sambungan Internet mungkin menjadi masalah utama. - Agensi

  Cuaca buruk landa Asia Barat  SEBUAT bot nelayan berada di Sungai Nil semasa ribut pasir melanda Kaherah, Mesir semalam.


  KAHERAH - Ribut pasir, angin kencang dan hujan lebat yang melanda seluruh Mesir semalam menyebabkan beberapa buah pelabuhan ditutup, mengganggu trafik di Terusan Suez selain mengakibatkan sekurang-kurangnya tiga orang terbunuh apabila sebuah kilang runtuh di bandar Alexandria.
  Lima orang juga dilaporkan cedera parah dalam insiden sama yang melibatkan sebuah kilang tekstil.
  Pasukan penyelamat bergegas ke tempat kejadian untuk membantu ramai pekerja kilang.
  Beberapa pegawai memberitahu, 30 orang pekerja mungkin melakukan kerja-kerja menyelamat di bangunan enam tingkat itu.
  Sebanyak 26 buah kapal tidak dibenarkan masuk ke Terusan Suez manakala perjalanan 29 buah kapal lagi terpaksa ditangguhkan selama tiga jam.
  Laluan yang menghubungi antara Laut Mediterranean dan Laut Merah itu terjejas ekoran tahap penglihatan yang terhad dan angin kencang mencecah 40 knot.
  Pegawai-pegawai meteorologi meramalkan cuaca buruk itu akan berlanjutan sehingga hari ini dan menasihatkan orang ramai supaya tidak keluar dari rumah.
  Sementara itu, di Ashdod, Israel, sebuah kapal kargo dari Moldova, karam akibat cuaca buruk.
  Namun, 11 orang anak kapal warga Ukraine berjaya diselamatkan, kata seorang pegawai maritim Israel. - Agensi

  Gambar mesra William dan Middleton


  KEMESRAAN antara William dengan Middleton terserlah dalam gambar yang dirakamkan pada 25 November lalu di Cornwall Room, St James's Palace, - AP


  LONDON 12 Dis. - Dua keping gambar baru Putera William dan tunangnya, Kate Middleton yang diambil jurugambar Mario Testino, didedahkan kepada umum semalam sebagai meraikan perkahwinan mereka pada April depan.
  Sekeping daripada gambar tersebut menunjukkan Putera William memeluk mesra bakal isterinya, sementara sekeping lagi memaparkan gaya lebih formal pasangan diraja berusia 28 tahun itu yang berdiri berlatar belakangkan sebuah bilik dengan hamparan karpet merah di St. James Palace di London.
  Testino, jurugambar kelahiran Peru yang pernah mengabadikan sebahagian gambar ibu Putera William, Puteri Diana berkata, kebahagiaan pasangan diraja itu jelas terpancar di gambar mereka.
  Katanya, gambar-gambar tersebut diambil pada 25 November lalu, sembilan hari selepas pertunangan mereka diumumkan. Majlis perkahwinan pasangan itu akan diadakan pada 29 April depan di Westminster Abbey, London.
  "Saya sangat gembira kerana berpeluang merakam saat-saat bersejarah ini yang dinanti seluruh dunia.
  "Pasangan ini jelas sangat bahagia. Saya tidak pernah berasa begitu gembira melihat mereka bersama," kata Testino yang pernah mengambil gambar ahli keluarga diraja ini termasuk Putera Harry dan Putera Charles.
  Gambar formal pasangan itu menyaksikan kedua-dua mereka yang tersenyum berdiri sambil tangan Middleton memegang tangan kanan Putera William, sekali gus memperlihatkan cincin pertunangan bertatahkan berlian dan batu nilam milik Puteri Diana yang dipakai gadis itu.
  Dalam gambar itu, Middleton memakai gaun putih formal Reiss, sementara Putera William mengenakan suit gelap yang dipadankan dengan tali leher biru serta kemeja putih dari Turnbull and Asser.
  Gambar kedua pula memperlihatkan kemesraan pasangan diraja tersebut apabila Putera William memeluk erat Middleton dengan kedua-dua tangannya, sementara kedua-duanya tersenyum lebar.
  Seorang jurucakap kediaman Putera William berkata, Putera itu pernah beberapa kali menggunakan khidmat Testino dan mengatakan jurugambar itu ialah pilihan yang tepat untuk mengabadikan gambar kenangan mereka. - AFP