Pages

Friday, March 16, 2012

Gaji penjawat awam di Gorontalo mula dibayar ke akaun bank isteri
         
JAKARTA: Sebagai menepati janji, mulai 1 Mac lalu gaji Gabenor Gorontalo, Rusli Habibie dan semua penjawat awam di bawah pentadbiran Pejabat Gabenor Gorontalo, di Sulawesi yang sudah berkahwin, dibayar ke akaun bank isteri masing-masing.

Langkah ini menarik perhatian ramai kerana alasan gabenor membuat keputusan itu ialah supaya gaji mereka benar-benar dapat dimanfaatkan keluarga.
Sementara belum kedengaran rungutan di pihak penjawat awam terbabit, ada pemerhati sosial mengkritik tindakan itu dengan mendakwa ia bersifat diskriminatif terhadap gender selain menunjukkan sikap tidak percaya kerajaan negeri terhadap institusi keluarga.

Pegawai Perhubungan Awam Kerajaan Gorontalo, Muchlis Huntua berkata pembayaran gaji para penjawat awam ke akaun bank isteri mereka merupakan pelaksanaan dasar Gabenor Rusli Habibie.Muchlis berkata, sehingga kini belum ada daripada sejumlah 3,206 penjawat awam yang bertugas di bawah Pejabat Gabenor Gorontalo mengeluh mengenai keputusan itu. - Bernama

1,000 pelarian Syria lari ke Turki

Utusan Malaysia Online - Luar Negara: "

ANKARA 15 Mac - Kira-kira 1,000 pelarian Syria, termasuk jeneral tentera yang belot, dilapor melarikan diri ke Turki dalam tempoh 24 jam lalu, lapor Kementerian Luar Turki, hari ini.

Jurucakap Kementerian Luar Turki, Selçuk Unal berkata, jumlah pelarian Syria yang berada di negara ini telah meningkat kepada 14,700 orang, termasuk tujuh pegawai tentera berpangkat jeneral.

Pegawai Turki yang berpangkalan di sempadan memindahkan kira-kira 1,000 pelarian ke kawasan berdekatan Gaziantep dan Kilis, yang menempatkan kem tambahan kepada beribu-ribu pelarian Syria sepanjang bulan lalu. - AFP"

'via Blog this'

WAJIB dibunuh PRESIDEN SYRIA...


Ulama Al-Azhar Fatwakan Presiden Syiria Bashar Al-Assad Wajib Dibunuh

Ulama di Al-Azhar, lembaga tertinggi di dunia Muslim Sunni, telah mengeluarkan fatwa yang menyeru pembunuhan terhadap Presiden Syria Bashar Al-Assad atas kematian ribuan orang awam dalam penumpasan mematikan terhadap aksi protes anti-rejim.

"Bashar Al-Assad sang pembunuh harus dibunuh," kata Nasr Farid Washil, bekas Mufti Mesir, di surat khabar milik Parti Kebebasan dan Keadilan pada hari Rabu lalu, 14 Mac.

"Dia (Assad) yang melepaskan peluru melawan rakyatnya sendiri harus dikutuk dan seorang penjahat perang yang wajib dihukum."

Lebih dari 8.000 rakyat Syria telah tewas dalam aksi protes menuntut diakhirinya 11-tahun pemerintahan Assad oleh tindakan keras mematikan yang dilakukan oleh pasukan keselamatan Assad.

Para ulama Al-Azhar sepakat menyeru pembunuhan Assad berkaitan atas pertumpahan darah warga awam yang terjadi setiap hari di Syria.

"Membunuh Bashar Al-Assad adalah suatu kemestian setelah ia menumpahkan darah rakyatnya dan memperkosa para wanita mereka sendiri," kata Dr Hasyim Islam, seorang ahli jawatankuasa Fatwa Al-Azhar.

Dia menekankan bahawa Islam melarang pembunuhan manusia tanpa alasan yang syar'i.

"Kejahatan yang dilakukan oleh Bashar Al-Assad sang pembunuh dilarang oleh Islam dan tindakannya itu tidak akan mewujudkan keselamatan," tegasnya.

Syaikh Abdul-Munim Al-Bari, bekas pimpinan front ulama Al-Azhar juga setuju dengan fatwa Assad wajib dibunuh.

"Presiden Syria Bashar Al-Assad harus dibunuh kerana membantu pembunuhan brutal yang dilakukan terhadap orang awam di Syria," ujarnya.

Al-Bari, yang juga bekas ahli jawatankuasa Fatwa Al-Azhar, mengatakan bahawa kejahatan Assad melanggar semua norma agama dan manusia.

"Dia layak mendapat hukuman dengan cepat." (Fq / oi)

15/03/2012

Berita Isu Semasa

Sokongan besar-besaran buat Bashar Al-AssadSEJUMLAH besar penduduk berhimpun untuk menunjukkan sokongan ke atas Presiden Bashar Al-Assad di Damsyik semalam.


DAMSYIK - Orang ramai berhimpun di bandar-bandar di seluruh Syria semalam untuk menyatakan sokongan terhadap Presiden Bashar Al-Assad supaya dunia mendengar suara rakyat Syria di sini.
Televisyen rasmi negara berkenaan menunjukkan puluhan ribu orang melambaikan bendera Syria dan potret Bashar di beberapa dataran di sini, bandar Aleppo di utara Syria, Latakia di pesisiran Mediterranean, Suweida di selatan dan Hasaka di timur laut Syria.
"Kami tidak takut untuk mati. Kami bersedia untuk berkorban demi tanah air, Syria," kata para penunjuk perasaan tersebut.
"Hidup pihak tentera," jerit mereka.
Semua bandar itu tidak terjejas dalam operasi tentera Bashar untuk memerangi penentangan yang tercetus pada 15 Mac tahun lalu.
Penentangan tersebut meragut 8,500 nyawa rakyat negara itu setakat ini.
"Selepas setahun Syria berdepan tekanan, kami mahu dunia mendengar suara kami: Jangan ganggu keamanan di Syria," kata seorang wanita pada perhimpunan tersebut.
Menurut agensi berita rasmi SANA, berjuta-juta orang berhimpun untuk memberitahu dunia bahawa rakyat Syria memilih kestabilan dan penyatuan nasional serta bebas daripada gangguan dan arahan asing.
Pihak berkuasa yang menyalahkan kumpulan-kumpulan pengganas mendalangi penentangan tersebut mengumumkan satu perarakan global demi Syria diadakan bagi membalas demonstrasi anti-Bashar yang dianjurkan oleh pihak penentang di seluruh dunia. - AFP

Israel lancar dua serangan di GazaGAZA CITY 15 Mac - Israel melancarkan dua serangan udara ke atas Genting Gaza selepas pejuang Palestin dilaporkan melepaskan peluru berpandu ke bandar di selatan Israel, lapor kedua-dua pihak, hari ini.
Serangan udara Israel itu dilancarkan ke atas kawasan ladang di tenggara Gaza City dan di timur Khan Younis, sejurus sebelum tengah malam tadi.
Kedua-dua lokasi serangan itu adalah kawasan yang berhampiran dengan sempada Gaza-Israel.
Sebuah kedai dilaporkan musnah akibat serangan udara itu, tetapi tiada kematian atau kecederaan dilaporkan.
Menurut satu kenyataan tentera Israel, sasaran mereka adalah tapak pelancaran peluru berpandu pejuang Palestin di bahagian utara serta terowong bawah tanah di bahagian selatan.
Sistem pertahanan antipeluru berpandu Israel sebelum itu menembak jatuh satu peluru berpandu pejuang Palestin di ruang udara Beersheba, bandar di Negev, selatan Israel.
Kelmarin, gencatan senjata tidak rasmi dikuatkuasakan antara Israel dan dua kumpulan pejuang Palestin, Jihad Islam dan Jawatankuasa Perjuangan Popular (PRC).
Dua kumpulan pejuang Palestin itu telah melepaskan lebih 200 roket ke arah selatan Israel sejak Jumaat lalu bagi membalas dendam atas pembunuhan Setiausaha Agung PRC, Zohair al-Qaisi oleh tentera Israel. - dpa

Presiden Perancis lawat masjid
Nicolas Sarkozy (kiri) meletakkan kalungan bunga bagi memberi penghormatan kepada veteran perang Islam yang mempertahankan Perancis di pusara di Masjid Besar di Paris, kelmarin. - AFP


PARIS 15 Mac - Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy melawat masjid utama di Paris, semalam, seminggu selepas pertikaian berhubung daging halal yang menyebabkan penganut Islam dan Yahudi di negara ini mendakwa mereka dijadikan alat politik dalam kempen pilihan raya Presiden negara ini.
Sarkozy menemui imam masjid itu dan pemimpin-pemimpin Majlis Islam Perancis sambil memberitahu mereka, 'beliau tidak mahu beberapa komuniti di negara ini terguris akibat kontroversi yang tidak sepatutnya wujud di negara ini sepanjang kempen pilihan raya'.
"Apa yang saya mahu katakan, komuniti Islam di negara ini mempunyai hak untuk mengamalkan kepercayaan mereka seperti komuniti lain," katanya kepada wartawan.
Beliau turut merasmikan majlis peringatan terhadap tentera Islam yang terbunuh dalam mempertahankan negara ini yang diadakan di masjid itu.
Minggu lalu, isu mengenai imigran Islam dan amalan pemakanan Islam serta Yahudi mendapat perhatian dalam debat pilihan raya, sekali gus mengecewakan pemimpin-pemimpin agama.
Sarkozy dituduh bersikap lebih konservatif menjelang pusingan pertama pilihan raya Presiden pada 22 April ini bagi menarik pengundi yang tertarik dengan manifesto calon antiimigran, Marine Le Pen.
Penganut Islam dan Yahudi bersama-sama mengemukakan aduan bahawa mereka telah dijadikan alat politik dalam pilihan raya Presiden, selepas Le Pe, Sarkozy dan Perdana Menteri Francois Fillon mengkritik pengeluaran daging halal.
Perancis memiliki penganut Islam terbesar di selatan Eropah yang dianggarkan empat juta orang, manakala penganut Yahudi pula kira-kira 700,000 orang. - AFP

Konflik Syria genap setahunDAMSYIK 15 Mac - Pemberontakan berdarah di Syria memasuki tahun kedua hari ini, dengan rejim Presiden Bashar al-Assad terus membedil kubu-kubu pemberontak, manakala utusan damai, Kofi Annan masih menantikan jawapan daripada Damsyik sebelum Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyambung semula usaha untuk mencari penyelesaian.
Penyokong dan penentang Assad masing-masing mengatur demonstrasi besar-besaran bagi memperingati hari ini, selepas tentera rejim semalam membunuh 20 orang di Daraa, tempat bermulanya konflik paling lama dalam kebangkitan dunia Arab, kata pemantau.
Sementara itu, Annan yang merupakan utusan damai PBB-Liga Arab menggesa Assad mempercepatkan usaha untuk menamatkan pertumpahan darah di Syria.
Bekas Setiausaha Agung PBB itu sudah menerima jawapan daripada Assad terhadap 'cadangan-cadangan konkrit' yang dikemukakannya kepada Presiden Syria itu di Damsyik pada hujung minggu lepas tetapi kini 'mencari jawapan kepada beberapa soalan tambahan'.
Di Damsyik, seorang jurucakap Kementerian Luar Syria berkata, hanya pihak berkuasa yang komited untuk memberi kerjasama secara positif dengan misi Annan selagi terdapat semangat muhibah untuk membantu Syria'.
Annan dijadual memberi taklimat mengenai misinya kepada Majlis Keselamatan PBB menerusi persidangan video dari Geneva, esok, kata diplomat di New York.
Washington dalam pada itu berkata, Rusia dan China yang telah menggunakan kuasa veto untuk menyekat dua draf resolusi terhadap Syria sejak Oktober lalu atas alasan kedua-duanya berat sebelah, kini melangkah semakin hampir kepada pendirian yang diambil oleh masyarakat antarabangsa.
"Kini kita mendengar kenyataan terbuka yang jelas daripada Rusia dan China bahawa mereka tidak berminat untuk melindungi Assad, mereka tidak berminat dengan apa-apa langkah melainkan sesuatu yang dapat menamatkan keganasan," kata jurucakap Jabatan Negara, Victoria Nuland.
Di medan konflik di Syria, pasukan keselamatan semalam membunuh 13 penduduk awam dan tujuh askar yang belot di bandar Daraa, selatan negara ini, tempat pemberontakan menentang Assad mula meletus pada 15 Mac 2011, menurut pertubuhan antirejim, Pemerhati Syria bagi Hak Asasi Manusia. - AFP

Susulan sekatan EU, Swift henti transaksi kewangan IranWARTAWAN SINAR HARIAN
16 Mac 2012
Iran
BRUSSELS - Swift, badan pengendali transaksi perbankan dunia, memutuskan untuk menghentikan hubungan kewangan dengan Iran mulai esok, sebahagian daripada tindakan menguatkuasakan sekatan yang diluluskan Kesatuan Eropah (EU) awal tahun ini.

Langkah itu akan menyisihkan Iran dengan menghalang ia daripada akses kepada aliran wang yang menggunakan saluran-saluran perbankan rasmi.

Laporan media asing menyebut langkah itu akan menjejaskan teruk industri minyak, selain mengakibatkan impak besar ke atas rakyat Iran yang berada di luar negara khususnya para pelajarnya.

Langkah itu menghalang alirang wang masuk dan keluar.

Perkembangan tu menyusul sekatan ekonomi yang dikenakan ke atas Iran oleh EU berhubung isu program nuklear.

Swift atau nama penuhnya Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication sangat penting bagi perdagangan minyak Iran dan aktiviti ekonomi yang lain.

Keputusan Majlis EU melarang syarikat-syarikat kewangan seperti Swift daripada terus menyediakan perkhidmatan maklumat kewangan yang khusus kepada bank-bank Iran yang tertakluk di bawah penguatkuasaan sekatan.

Keputusan Swift akan berkuat kuasa mulai 4 petang waktu London (12 tengah malam waktu Malaysia).

"(Tindakan) memutuskan hubungan dengan bank-bank adalah satu langkah luar biasa dan tidak pernah dilakukan oleh Swift.

"Ia adalah kesan langsung tindakan antarabangsa dan multilateral untuk meningkatkan sekatan kewangan ke atas Iran," kata satu kenyataan Swift.


WARTAWAN SINAR HARIAN
16 Mac 2012
Gaza
GENTING GAZA - Usaha Mesir sebagai pengantara untuk mengadakan gencatan senjata bagi menghentikan ketegangan selama empat hari yang berlaku antara Israel dan Palestin sejak minggu lalu sehingga mengorbankan puluhan orang dilihat gagal.
Ini kerana, pasukan tentera rejim Zionis dan kumpulan militan di Gaza didakwa masih berbalas serangan sehingga kelmarin.

Pegawai keselamatan Palestin menyatakan tentera Israel telah melancarkan serangan di sebuah ladang berhampiran Bandar Gaza dan kawasan tidak berpenghuni di selatan Khan Yunis.

Tentera rejim sekali lagi menegaskan kononnya serangan balas dilancarkan selepas bandar Beersheva di selatan negara itu dibedil roket dari Genting Gaza.

“Serangan pada kali ini menyasarkan tapak melancarkan roket dan terowong di selatan Genting Gaza,” menurut kenyataan tentera Israel.

Selasa lalu, kumpulan Jihad Islam dan Israel mencapai persetujuan menyeluruh disertakan jaminan penuh untuk melaksanakan gencatan senjata berikutan perjanjian sebelum ini yang sering sahaja bermula dengan goyah.

Menurut Kementerian Kesihatan Palestin, keganasan yang tercetus sejak Jumaat lalu telah meragut 26 nyawa termasuk beberapa kanak-kanak di Gaza.

Dalam satu kenyataan lain, perdana menteri Benjamin Netanyahu telah menuduh Iran sebagai pihak bertanggung jawab membiayai dan membekalkan senjata kepada Palestin untuk melancarkan serangan ke atas Israel.

Akhbar Britain miliki ribuan emel peribadi AssadWARTAWAN SINAR HARIAN
16 Mac 2012
Presiden Bashar al-Assad
LONDON - Akhbar The Guardian, kelmarin mendakwa mereka memiliki ribuan emel peribadi yang didakwa milik Presiden Syria, Bashar al-Assad dan isterinya.
Jurucakap akhbar beroperasi di Britain itu mendedahkan, mereka memperoleh kesemua emel bertarikh antara Jun dan awal bulan lalu daripada seorang ahli pembangkang di Syria yang identitinya tidak didedahkan.

Dalam kandungan emel tersebut, Assad didakwa turut meminta nasihat daripada Iran berhubung cara menangani konflik yang semakin meruncing di negara itu dan aktiviti Asma, isteri beliau yang suka membeli barangan mewah secara dalam talian juga terbongkar.

Akhbar The Guardian percaya emel diperoleh tersebut adalah asli kerana ia mengandungi maklumat terperinci termasuk rakaman video dan gambar keluarga pemimpin itu.

Yahudi Iran sedia pertahan Tehran

BAITULMAQDIS: Beribu-ribu rakyat berketurunan Yahudi yang tinggal di Iran bakal terperangkap di tengah-tengah kemelut Israel dan Republik Islam itu berikutan kemungkinan rejim Zionis melancarkan serangan ke atas program nuklear Iran.

Bagaimanapun ahli perundangan Yahudi di Parlimen Iran Siamak Merehsedq menegaskan masyarakat mereka akan menentang sebarang ancaman asing sama seperti penduduk lain negara itu.


“Tidak kisah siapa yang menyerang negara kami, kami akan menentang ancaman itu sama seperti penduduk Iran lain. Komuniti Yahudi Iran akan bersama-sama rakan senegara kami selama-lamanya,” katanya.
Secara umum, komuniti Yahudi di Iran cuba untuk tidak menonjolkan diri. 
Ketegangan antara Iran dan Israel sudah lama dan kepemimpinan di Iran tidak cuba membalas dendam terhadap Yahudi Iran, kerana ingin menunjukkan kehadiran mereka sebagai bukti toleransi kerajaan. 

Ramai di kalangan komuniti itu, yang berpusat di Tehran dan bandar raya Shiraz, adalah pedagang yang berjaya. – AP

Remaja diarah kahwini perogol nekad bunuh diri

2012/03/16

Amina makan racun akibat tak tahan didera keluarga suami 

RABAT: Seorang remaja Maghribi 16 tahun membunuh diri selepas seorang hakim mengarahkannya mengahwini lelaki yang merogolnya, lapor media tempatan.


Tahun lalu ibu bapa gadis yang hanya dikenali sebagai Amina, memfailkan tuduhan ke atas perogol anak perempuan mereka, seorang lelaki 10 tahun lebih tua daripadanya namun hanya baru-baru ini seorang hakim di bandar utara Tangier memutuskan bahawa kedua-duanya perlu dikahwinkan. Beliau tidak menghukum perogol terbabit.
“Keputusan mahkamah untuk memaksa Amina berkahwin dengan perogolnya sepatutnya “menyelesaikan” isu keganasan seksual ke atasnya, namun ia menjurus kepada penderaan di dalam rumah keluarga suaminya,” lapor akhbar harian tempatan, al-Massae. 

Al-Massae menyatakan trauma pengalaman menyakitkan akibat dirogol menyebabkan Amina memutuskan menamatkan riwayat hidupnya dengan memakan racun tikus di rumah keluarga suaminya. 

“Perkahwinan paksa seperti ini sudah berakar umbi dalam tradisi luar bandar tempatan yang didakwa bertujuan menyelamatkan maruah gadis yang dirogol,” kata akhbar itu. 

Kanun jenayah Maghribi mengecualikan seorang perogol daripada dihukum jika dia bersetuju berkahwin dengan mangsanya. 
Pejuang hak asasi wanita sejak sekian lama menuntut satu pindaan terhadap artikel dalam undang-undang itu. 

Pengarah Persatuan Perpaduan Wanita Hafida Elbaz, memberitahu al-Massae bahawa artikel itu memberi peluang untuk seorang pelaku jenayah mengelak dikenakan hukuman. 

Kisah yang tersebar meluas dalam Twitter dan Facebook dengan kebanyakan pihak di Maghribi menuntut tindakan ke atas hakim yang mengeluarkan keputusan itu. – Agensi

Bashar terima nasihat Iran

pix_gal0
Maklumat diperoleh dalam e-mel milik akaun Presiden Syria, isteri

LONDON: Ribuan e-mel dikatakan diperoleh daripada akaun peribadi Bashar Assad dan isterinya menunjukkan Presiden Syria itu menerima nasihat dari Iran mengenai bagaimana menguruskan kebangkitan rakyat, berjenaka mengenai janjinya bagi pembaharuan dan memintas sekatan Amerika Syarikat untuk membeli belah dalam iTunes, lapor akhbar Guardian.


Akhbar itu menyatakan, ia memperoleh koleksi e-mel berkenaan daripada seorang anggota pembangkang Syria yang tidak dinamakan. Dokumen dikatakan dipintas anggota Majlis Agung Revolusi antara Jun dan awal Februari lalu. Tiada maklum balas segera dari Damsyik.
“E-mel itu memberi gambaran sebuah keluarga pemerintah yang kelihatan tidak terjejas langsung dengan pemberontakan yang menjerumuskan negara Arab itu ke kancah perang saudara, mengorbankan lebih 7,500 penduduk sejak lebih setahun lalu,” kata Guardian. 

Menurut Guardian, wanita pertama Syria, Asma Assad, membelanjakan AS$10,000 (RM30,619.99) memberi barangan mewah secara online, termasuk barang kemas diperbuat daripada emas tulen dihiasi batu permata selain lampu dan perabot.

E-mel yang diperkatakan itu juga mendedahkan lingkungan dalaman presiden. Menurut Guardian, e-mel itu menunjukkan Assad menerima nasihat daripada Iran. Sebelum ucapannya Disember lalu, perunding media Assad berkata nasihatnya kepada Presiden adalah berdasarkan ‘rundingan dengan sejumlah pihak selain media dan penasihat politik untuk duta Iran.’

Memorandum itu menasihatkan Assad menggunakan ‘kekuasaan dan kekerasan’ serta menggalakkan rejim ‘membocorkan lebih banyak maklumat berkaitan keupayaan tentera’ bagi meyakinkan orang ramai bahawa ia mampu bertahan. 
“Presiden itu juga diberi taklimat secara terperinci berhubung kehadiran wartawan Barat dalam daerah Baba Amr dikuasai pemberontak di Homs dan beliau digesa ‘mengukuhkan cengkaman keselamatan’ di sana November lalu,” kata Guardian.

Akhbar Guardian menyiarkan penjelasan terperinci sebab ia percaya e-mel itu adalah asli berikutan beberapa maklumat peribadi yang diperolehinya termasuk gambar keluarga, video dan imbasan kad pengenalan Presiden yang amat sukar diperoleh dalam keadaan biasa.

Akaun sam@alshahba.com dan ak@alshahba.com yang dikatakan aktivis digunakan Bashar Assad dan isterinya “berhubung dengan kerap dan dengan cara kasih sayang dengan keluarga dan penasihat, yang mana alamat e-mel mudah untuk disahkan,” kata akhbar.

Namun, Guardian mengakui bahawa proses pengesahan tidak menolak wujud kemungkinan ada antara e-mel itu palsu.

Tabiat membeli belah Presiden dan wanita pertama itu turut menjadi subjek jenaka panjang.

Kandungan e-mel yang dipetik Guardian menyatakan, pada 19 Julai lalu, Asma Assad bersama sepupunya memesan empat utas rantai dibuat di sebuah bengkel di Paris: ‘Seutas rantai dengan permata emas kuning yang dihias permata kecil,’ selain barang kemas, ‘permata hitam’ dan ‘batu kecubung dengan berlian emas putih’.

“Apabila beliau tahu ada kelewatan dalam pesanan, Asma menulis bahawa beliau tidak kisah,” kata Guardian. – AP

Taliban bebas dua pelancong Switzerland

DAVID (kiri) bersama Widner melambai tangan sejurus tiba di Lapangan Terbang Islamabad selepas kedua-duanya dibebaskan.
DAVID (kiri) bersama Widner melambai tangan
sejurus tiba di Lapangan Terbang Islamabad
 selepas kedua-duanya dibebaskan.
 

MIRANSHAH: Militan Taliban membebaskan dua pelancong warga Switzerland yang diculik lebih lapan bulan lalu ketika membuat perjalanan menerusi kawasan barat daya di Pakistan, kata tentera semalam.

Olivier David Och, 31, dan Daniela Widmer, 28, diculik sambil diacu senjata di wilayah barat daya Baluchistan 1 Julai lalu. Van biru Volkswagen milik pasangan itu ditemui terbiar di daerah Loralai, kira-kira 170 kilometer ke timur ibu kota Baluchistan di Quetta.
“Mereka berada dalam keadaan selamat. Kami memindahkan mereka ke Peshawar,” kata jurucakap tentera, Mejar Jeneral Athar Abbas kepada AFP, merujuk kepada bandar barat laut bersempadan lingkaran puak tanpa undang-undang Pakistan di mana mereka diculik.
Taliban Pakistan mendakwa penculikan berlaku Julai lalu, menuntut bahawa mereka ditukarkan dengan Aafia Siddiqui, seorang saintis saraf Pakistan yang dijatuhi hukuman pada 2010 di New York kerana cubaan membunuh seorang ejen kerajaan Amerika Syarikat di Afghanistan. 

Pihak berkuasa Pakistan yang bercakap kepada AFP tidak menyatakan sama ada pasangan itu dibebaskan sebagai pertukaran untuk mendapatkan wang tebusan atau menerima sebarang tuntutan daripada Taliban Pakistan, yang dikaitkan dengan al-Qaeda. 

Kedutaan Switzerland enggan mengulas apabila dihubungi AFP. 

Oktober lalu, satu video pasangan itu muncul, jelas menunjukkan kedua-duanya dalam keadaan sihat, dikelilingi empat lelaki bersenjata bertopeng yang mengacukan raifal di kepala mereka. 
Pihak berkuasa Pakistan berkata, Taliban membebaskan pasangan itu di perkampungan Spilga di Utara Waziristan, kubu kuat paling digeruni milik Taliban dan al-Qaeda di lingkaran puak separa-autonomi Pakistan yang bersempadan dengan Afghanistan. 

“Mereka ditemui berhampiran sebuah pos pemeriksaan di jalan utama pada awal pagi,” kata seorang pegawai Pakistan yang enggan dikenali kepada AFP. 

Seorang lagi pegawai perisik mengatakan warga Switzerland itu kemudian diterbangkan menggunakan helikopter ke Peshawar. 

Timbalan Ketua Tehreek-i-Taliban Pakistan, Wali-ur Rehman, mengaku melakukan penculikan itu, memberitahu AFP Julai lalu bahawa mereka “berada di tempat selamat” dan “berada dalam keadaan sihat.” – AFP

‘Balas jasa ibu’


HIDUP BARU...Jamhuri (dua dari kanan)  memberi penerangan kepada Amir (kanan)  yang bakal bekerja di syarikatnya.
HIDUP BARU...Jamhuri (dua dari kanan) memberi penerangan kepada Amir (kanan) yang bakal bekerja di syarikatnya. 


KUALA SELANGOR: “Saya akan mulakan hidup baru dengan emak di sini dan berharap dengan kerja baru ini, saya dapat membalas jasanya,” kata kata Amir Mohd Omar, 27, pemuda yang terpaksa meninggalkan ibunya, Faridah Maulud, 66, di sebuah hotel bajet, di Jalan Raja Muda di sini, minggu lalu.
Amir berkata demikian selepas menerima pekerjaan ditawarkan seorang usahawan besi keluli, Datuk Jamhuri Abdul Rahman, 43, di Kuala Selangor, semalam selain turut disediakan kereta dan sebuah rumah yang sudah dibayar sewa setahun untuk dia tinggal bersama ibunya.

Menurut Amir, dia amat menghargai kesudian Jamhuri untuk mengambilnya bekerja serta menyediakan tempat tinggal bersama ibunya dan kemudahan itu sama sekali tidak pernah terlintas di fikirannya.

“Semuanya bagaikan mimpi. Saya tidak tahu hendak kata apa. Yang pasti, tumpuan saya sekarang hanyalah untuk membawa mak tinggal bersama.

“Selain itu, saya juga akan bekerja dengan sebaik mungkin bagi membalas kepercayaan majikan yang memberi peluang kepada saya,” katanya ketika mengadakan pertemuan bersama Jamhuri di sini yang diatur Harian Metro, semalam.

Kisah Amir mendapat perhatian ramai selepas Harian Metro dalam laporannya 9 Mac lalu mendedahkan kisah ibunya yang lumpuh kebingungan apabila ditinggalkan bersendirian oleh Amir di sebuah hotel bajet selama empat hari hingga terpaksa dijaga kakitangan hotel berkenaan.


Berikutan laporan berita itu, Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JKMWPKL) membawa Faridah keluar dari hotel berkenaan dan menempatkannya di Pusat Sehenti JKM Sungai Buloh bagi membolehkan dia diberi penjagaan sewajarnya.

Persoalan mengenai tindakan Amir itu terjawab apabila Harian Metro berjaya menjejaknya dan dalam pertemuan dengan wartawan akhbar ini, Amir berkata dia bertindak sedemikian selepas hilang pertimbangan dan buntu berikutan masalah kesihatan dialaminya, selain tertekan dengan masalah kewangan berikutan pendapatannya sebagai pegawai pemasaran yang tidak seberapa.

Sehari kemudian, Harian Metro berjaya mempertemukan dua beranak itu di Pusat Sehenti JKM Sungai Buloh hasil kerjasama pengarah JKMWPKL, Noormah Abdul Rauf.

Sementara itu, Jamhuri berkata, dia terpanggil untuk mengambil Amir bekerja di kilangnya kerana mahu pemuda itu mengubah kehidupannya kepada yang lebih baik dan tidak mengabaikan ibunya.

Menurutnya, selepas membaca laporan Harian Metro minggu lalu dia menghubungi JKM untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai Amir dan ibunya sebelum dihubungi wartawan bagi mengaturkan pertemuan.

“Saya berharap dengan peluang yang ada ini, Amir akan dapat mengubah tahap hidupnya selain menjaga ibu seperti dihajatinya,” katanya.
myMetro | ‘Balas jasa ibu’

Anak hilang rupanya lemas

myMetro | Anak hilang rupanya lemas:PERIKSA...Unit Forensik Polis memeriksa mayat Irfan Danish, semalam.
PERIKSA...Unit Forensik Polis memeriksa mayat Irfan Danish, semalam.
SEDIH...Nurazura (kiri) sebak ketika menunggu mayat anaknya yang terapung diangkat.
SEDIH...Nurazura (kiri) sebak ketika menunggu mayat anaknya yang terapung diangkat.
KUALA LUMPUR: “Kali terakhir saya melihatnya, dia leka memerhatikan burung dan saya pula sibuk melayan dua abangnya yang menangis ingin menaiki buaian.
“Bila nak balik, baru kami sedar dia tiada. Puas kami mencarinya, tapi tak jumpa,” kata Nurazura Ahmad, 27, ibu kepada Irfan Danish Rosdi berusia dua tahun yang ditemui lemas di Tasik Titiwangsa, di sini pagi semalam.

Menurut Nurazura, semasa berkelah di pinggir tasik itu kira-kira jam 6.30 petang kelmarin, dia terpaksa menarik anak bongsunya itu dua kali kerana berada terlalu dekat dengan air.
“Dua abangnya sibuk bermain di taman permainan tapi dia lebih tertarik melihat tasik dan saya terpaksa menariknya dua kali kerana dia berdiri terlalu dekat air,” katanya.

Mayat Irfan ditemui seorang pekerja Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) di tasik berkenaan kira-kira jam 7.30 pagi semalam. Nurazura membuat laporan polis mengenai kehilangan Irfan jam 7 malam kelmarin tanpa mengetahui anaknya jatuh ke dalam tasik. Menurut Nurazura yang menetap di Kluang, Johor, dia dan tiga anak lelaki yang berusia dua dan enam tahun termasuk Irfan berkunjung ke ibu negara dan berkelah di Taman Tasik Titiwangsa sempena cuti persekolahan.

“Kami sekeluarga datang dari Kluang sejak Ahad lalu untuk melawat saudara di sini selain bercuti sempena cuti sekolah dan semalam (kelmarin) kami ke Tasik Titiwangsa bersama keluarga ipar saya untuk berkelah.
“Suami saya tak datang kerana bekerja. Selain saya empat beranak, kami ke Tasik Titiwangsa bersama kakak dan abang ipar saya serta tiga anak mereka,” katanya. Nurazura mengakui dia terlepas pandang Irfan kerana sibuk melayan kerenah dua lagi anaknya yang menangis ingin menaiki buaian ketika duduk di pondok disediakan berhampiran tasik itu.

“Ketika saya sibuk melayan dua abangnya menangis nak naik buaian, saya perhatikan Irfan leka melihat burung dan itulah kali terakhir saya melihatnya,” katanya.
Nurazura diberitahu mengenai penemuan mayat anaknya selepas dihubungi polis pagi semalam dan diminta datang ke tasik untuk membuat pengecaman.

Dia kemudian bergegas ke lokasi penemuan Irfan bersama kakak iparnya dan hanya mampu menangis sebaik melihat sendiri jasad anak bongsunya terapung dalam keadaan tertiarap di gigi air.

Difahamkan, sebelah selipar kanak-kanak itu turut ditemui di tebing tasik berkenaan, manakala sebelah lagi terapung di permukaan air.

'via Blog this'

Serang gereja demi Ambon
         
JAKARTA: Pengganas Indonesia yang disabit bersalah berkata, suspek pengebom Bali, Umar Patek turut menyediakan bahan letupan yang digunakan dalam beberapa serangan ke atas gereja di Jakarta pada 2000 dalam perbicaraan mahkamah, semalam.

Eddy Setiono yang menjalani hukuman penjara seumur hidup, memberitahu mahkamah Jakarta bahawa dia memandu kereta ke beberapa gereja pada malam Hari Natal pada 2000 manakala Umar “menyediakan” bom - dalam bentuk hadiah - di tempat duduk belakang.


Katany, bom itu dihantar ke gereja membunuh 19 orang dan mencederakan beberapa yang lain.

Bercakap dalam perbicaraan Umar terhadap serangan gereja dan pengeboman di Bali pada 2002 yang membunuh lebih 200 orang, Eddy berkata, pasangan itu mahu membalas dendam atas kematian umat Islam di Ambon dan Poso di timur Indonesia.


Keganasan antara agama meragut lebih 6,000 nyawa umat Islam dan Kristian antara 1999 dan 2002 di dua bandar itu.


Kata Eddy, mereka melakukannya kerana Ambon. “Hati nurani kami mendorong tindakan itu,” katanya.

Umar, 45, menghadapi perbicaraan Februari lalu atas pelbagai tuduhan, termasuk pembunuhan, membuat bom dan memiliki senjata api secara haram. Sebagai seorang daripada suspek pengganas yang paling dikehendaki di Indonesia, yang hidup hampir satu dekad menjadi buruan, penagkapan Umar membawa ganjaran AS$ 1 juta (RM3 juta) yang diatwarkan Amerika Syarikat. Dia diekstradisi ke Indonesia selepas ditahan pada Januari tahun lalu di bandar Abbottabad di Pakistan, di mana tentera AS membunuh ketua Al-Qaeda Osama bin Laden Mei tahun lalu.


Perbicaraannya dijangka berlanjutan hingga empat bulan apabila pendakwa raya mengemukakan bukti daripada 86 saksi. Pendakwa raya berkata mereka akan memohon untuk hukuman mati. - AFP

75 suspek tragedi rusuhan bola hadapi tuduhan membunuh
         
KAHERAH: Pendakwa raya tertinggi Mesir semalam mendakwa 75 orang yang terbabit dalam tragedi rusuhan bola di Port Said, apabila pihak berkuasa berkata penyokong mati ketika hendak keluar dari stadium, manakala sesetengahnya terbunuh akibat letupan ketika cuba melarikan diri.

Puluhan penyokong menghadapi dakwaan membunuh dan sembilan pegawai polis dituduh bersubahat dalam pembunuhan dalam rusuhan pada 1 Februari lalu yang menyebabkan sekurang-kurangnya 74 orang maut. Ia adalah insiden terburuk dalam sukan bola sepak di dunia sejak 15 tahun lalu. Rusuhan berlaku beberapa minit selepas wisel penamat ditiup dalam perlawanan liga di antara kelab al-Ahly, Kaherah dan al-Masry dari Port Said. Tuan rumah memenangi perlawanan 3-1, tetapi penyokongnya bertindak ganas terhadap penyokong lawan yang dikatakan berlangsung selama 30 minit. Ramai saksi mendakwa anggota polis di stadium itu tidak melakukan apa-apa bagi menghentikan keganasan itu.


Rusuhan itu mengejutkan peminat bola sepak Mesir, meningkatkan rasa tidak pasti dengan masa depan negara itu apabila terus dilanda pergolakan setahun selepas penggulingan pemimpin diktator Hosni Mubarak. - AP

Azab tersepit setengah jam

myMetro | Azab tersepit setengah jam:NGERI...keadaan mangsa yang tersepit antara pintu lori dengan pokok sawit dalam kejadian di Ladang Sungai Kelembung, kelmarin.
NGERI...keadaan mangsa yang tersepit antara pintu lori dengan pokok sawit dalam kejadian di Ladang Sungai Kelembung, kelmarin.
pix_topright 
KUALA LIPIS: Akibat dipercayai gagal menarik brek tangan, seorang pemandu lori hantu terpaksa menempuh azab hampir setengah jam sebelum disahkan meninggal dunia apabila tersepit antara pintu lorinya dengan sebatang pokok sawit dalam kejadian di Ladang Sungai Kelembung, Jalan Felda Telang Satu, di sini, kelmarin.
Dalam kejadian pada jam 2.20 petang itu, mangsa, Lau Hon Yong, 53, dari Mantin, Negeri Sembilan menemui ajal di tempat kejadian selepas kepala dan perutnya tersepit.
Difahamkan, ketika kejadian, mangsa sedang membaiki kerosakan kenderaan berat berkenaan tanpa menyedari lori itu bergerak sendiri secara perlahan dan hanya terhenti selepas menghimpit mangsa yang ketika itu tersandar di batang pokok sawit berdekatan.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Abdul Razak Hassan berkata, siasatan awal mendapati kejadian itu disedari pekerja ladang yang mendengar jeritan mangsa sebelum menghubungi Balai Polis Trafik Lipis.

Menurutnya, sepasukan anggota polis dengan bantuan orang awam mengambil masa 15 minit untuk mengeluarkan mangsa yang tersepit antara pintu lori dengan pokok sawit berkenaan.

'via Blog this'

Dua maut tak nampak treler

myMetro | Dua maut tak nampak treler:MARAN: Seorang pemandu lori tiga tan dan kelindannya terbunuh selepas kenderaan yang mereka naiki merempuh belakang sebuah treler membawa biji besi di Kilometer 158.7, Lebuhraya Pantai Timur (LPT), dekat sini, semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 5.50 pagi itu, mangsa yang terbunuh dikenali sebagai Muzadrul Hasdi, 35, dari Batu Caves, Selangor manakala kelindannya, Muhamad Fuzi Yaakob, 22, dari Mantin, Negeri Sembilan. Kedua-dua mereka mati di tempat kejadian akibat cedera parah di kepala dan beberapa bahagian badan.

Ketua Polis daerah, Deputi Superintendan Ahmad Johari Shahabudin berkata, siasatan awal mendapati mangsa yang menaiki lori membawa muatan produk makanan beku itu dalam perjalanan menghala ke Kota Bharu dari Puchong.
Bagaimanapun, katanya, sebaik tiba di tempat kejadian, Muzadrul dipercayai tidak dapat melihat dengan jelas treler di depannya akibat kabus tebal.

Katanya, siasatan awal mendapati Muzadrul dipercayai gagal menekan brek sebelum kenderaannya terus merempuh treler yang bergerak perlahan di lorong kiri lebuh raya berkenaan dan rempuhan itu mengakibatkan mangsa tersepit di tempat duduk masing-masing.

“Sepasukan anggota Bomba dan Penyelamat bersama satu jentera bergegas ke tempat kejadian dan mengambil masa hampir sejam untuk mengeluarkan mayat kedua-dua mangsa.
“Mayat dihantar ke Hospital Bandar Jengka (HBJ) untuk dibedah siasat sebelum dituntut keluarga masing-masing, tengah hari semalam,” katanya.

Beliau berkata, pada masa sama, polis sudah mengambil keterangan pemandu treler terbabit berusia 44 tahun bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 41(1), Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

'via Blog this'

ADO rentung dalam MPV

myMetro | ADO rentung dalam MPV:KOTA MARUDU: “Saya terdengar empat letupan sebelum melihat kenderaan itu terbakar,” kata Hisyamsul Hamza, 35, saksi kejadian yang mengorbankan Penolong Pegawai Daerah (ADO) Kota Marudu, Hilde Primus Peki @ Hilde Primus Kayau selepas Proton Exora miliknya terbakar di Jalan Ulu Tandek, di sini, awal pagi semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi itu, Hilde, 43, ditemui mati dalam keadaan rentung selepas anggota bomba memadamkan kebakaran kenderaan pelbagai guna (MPV) berkenaan. Hisyamsul berkata, ketika kejadian dia dan isteri sedang memasang khemah untuk berniaga di Tamu Tandek, kira-kira 200 meter dari lokasi kejadian.

Menurutnya, sebaik terdengar letupan itu dia bersama beberapa peniaga lain bergegas ke tempat kejadian dan mendapati sebuah MPV terbakar.
“Kami segera menghubungi bomba dan cuba memadamkan api, namun tidak berani menghampiri kenderaan yang marak terbakar itu kerana bimbang meletup,” katanya ketika dihubungi.

Hisyamul berkata, dia menyangka tiada mangsa di dalam kenderaan itu kerana keadaan agak gelap selain bahang panas menyukarkan mereka menghampiri MPV terbabit.

“Saya ingat tiada orang di dalam kenderaan itu tetapi terkejut apabila bomba menemui satu mayat rentung sebaik api dipadamkan,” katanya yang juga saksi pertama tiba di tempat kejadian.
Ketua Operasi Menyelamat Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kota Marudu, Pegawai Bomba Larsson Majaya, berkata pihaknya menerima panggilan jam 4.09 pagi sebelum sebuah jentera bersama enam anggota dikerah ke tempat kejadian.

“Sebaik tiba 15 minit kemudian, kami mendapati keseluruhan kenderaan sudah terbakar. Anggota bomba kemudian menemui satu mayat rentung dalam kenderaan itu,” katanya.
Larsson berkata, tiada identiti diri atau dokumen ditemui berikutan keadaan mayat yang rentung.

“Berikutan penemuan mayat itu, bomba menghubungi polis bagi melakukan siasatan. Mayat mangsa dihantar ke Hospital Kota Marudu untuk bedah siasat,” katanya.

Menurutnya, pihak bomba masih melakukan siasatan berhubung punca kejadian.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Marudu, Deputi Superintendan Mohd Isa Yusof, berkata kejadian itu dipercayai akibat masalah pendawaian elektrik.

'via Blog this'

Tinggal bayi di kedai

myMetro | Tinggal bayi di kedai:KUALA TERENGGANU: Seorang wanita dipercayai ibu bayi lelaki (gambar) berusia lingkungan 40 hari tergamak meletakkan anaknya itu di sebuah kedai makan di Kampung Melayu, Sungai Buluh, Selangor sebelum menghilangkan diri dalam kejadian 14 Februari lalu.
Bagaimanapun, bayi malang yang diberi nama Mohd Amzar oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) itu bernasib baik apabila ditemui seorang penduduk kampung berkenaan yang kebetulan melalui kawasan berkenaan, kira-kira jam 6 pagi hari sama sebelum dihantar ke Hospital Sungai Buloh untuk rawatan lanjut dan diserahkan kepada JKM. Lebih menyayat hati, ketika ditemui bayi berkenaan hanya ditinggalkan atas bangku di kedai berkenaan dalam keadaan kesejukan tanpa pakaian, cuma dialas dengan kain.

Jurucakap JKM berkata, bayi malang itu yang cukup sifat ditemui tanpa sebarang pengenalan diri serta nota dan kini berada di bawah jagaan sementara pihaknya bagi memudahkan waris mengambilnya selepas proses pendaftaran selesai.
“JKM sedih dengan kejadian ini kerana bayi tidak berdosa itu ditinggalkan berseorangan dalam kegelapan awal pagi di kedai berkenaan.

“Jika orang ramai tidak menemui bayi berkenaan, pelbagai kemungkinan boleh berlaku termasuk digigit haiwan liar hingga boleh menyebabkan kematian.

“Kita berharap ibu bapa yang tidak mahu menjaga anak dilahirkan tidak meletakkannya sesuka hati di sebarang tempat, sebaliknya berhubung dengan JKM untuk memudahkan urusan perlindungan bayi terbabit,” katanya. Menurutnya, bayi itu dalam keadaan sihat dan meminta orang ramai yang mengenali warisnya berhubung dengan JKM.

'via Blog this'