Pages

Friday, November 23, 2012

400 pokok ganja ditanam dalam 7 bilik tidur rumah mewah


POKOK ganja ditanam di bawah lampu dengan pengedaran udara dari kipas.
POKOK ganja ditanam di bawah lampu dengan pengedaran udara dari kipas.
RUMAH agam dibina dengan ciri silam di Whitworth.
RUMAH agam dibina dengan ciri silam di Whitworth.
LONDON: Sebuah ladang ganja yang “canggih dan mewah” ditemui polis di bangunan tidak dijangka sebuah kediaman mewah berciri zaman silam bernilai �750,000 (RM3.7 juta), semalam.
Di rumah mewah itu, polis Britain menemui pokok ganja bernilai �160,000 (RM781,500) yang ditanam di semua tujuh bilik tidur yang ada.

Rumah itu terletak di Whitworth, berhampiran Rochdale.
Bangunan berkenaan yang dikelilingi taman dan tiga ruang tamu, kini ditawarkan untuk dijual pada harga RM3.7 juta.

Ejen hartanah menganggap bangunan itu sebagai unik kerana dibina dengan ciri era zaman Victoria. Jurucakap polis berkata, kira-kira 400 pokok ganja ditemui ditanam dalam rumah itu dan membesar dengan bantuan haba dari lampu dan kipas. Seorang lelaki berusia 40 tahun ditahan kerana disyaki membekalkan pokok ganja itu. - DM

Semua jodoh di sekolahRiyadh: Seorang lelaki Arab Saudi berusia 50-an mencatat rekod unik kerana empat isterinya bersekolah.

Lelaki itu mengahwini pengetua, guru dan seorang pelajar di sekolah yang sama manakala isteri keempat adalah penyelia di sekolah lain.
Kes ini pelik dan unik. Semua guru dan pelajar selalu bergurau mengenainya, kata seorang guru di sekolah tiga isteri lelaki berkenaan.

Pada masa sama, katanya, pengetua berkenaan tidak cuba mengambil kesempatan kerana kedudukannya lebih tinggi daripada madunya.

Guru itu dipetik akhbar Okaz sebagai berkata, pengetua melayan madunya seperti orang lain ketika bertugas di sekolah terletak di Jizan, barat laut Arab Saudi.

Beliau melayan madunya, guru dan pelajar berkenaan seperti juga pelajar dan guru lain, katanya.

Laporan tidak menyatakan sama ada dia mengahwini isterinya serentak dan usia pelajar berkenaan. Lelaki itu tinggal tidak jauh dari sekolah isterinya.
Bagaimanapun, bagi pihak tertentu, mereka memberi pandangan bahawa beristeri lebih daripada satu adalah perbuatan salah dari segi sosial.

Bolehkah dia uruskan tekanan mental, fizikal dan kewangan untuk membesarkan anak atau dia akan biarkan mereka saja, kata Zeezo dalam komen di internet.
Satu lagi komen menasihati lelaki berpoligami itu memulakan sekolah lain dan memegang jawatan kanan.
Agensi

Planet Makemake tiada atmosfera
IMEJ yang diperoleh daripada Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan menunjukkan planet Makemake.


WASHINGTON - Sebuah planet kecil dalam sistem suria Bima Sakti didapati tidak mengandungi atmosfera, menurut laporan jurnal Nature kelmarin.
Sekumpulan saintis menyatakan dalam artikel jurnal tersebut bahawa penemuan itu dilakukan menerusi ukuran cahaya di planet berkenaan.
Ukuran tersebut diperoleh daripada data-data yang dikumpulkan oleh beberapa teleskop besar.
Makemake merupakan antara empat planet kecil yang terdapat dalam sistem galaksi Bima Sakti.
Planet tersebut ditemui pada 2005.
Suhu di planet itu ialah -240 darjah Celsius. - Agensi

Bangunan kediaman di tengah jalan raya
SEBUAH kereta berhenti di depan kediaman setinggi lima tingkat di Kampung Xiazhangyang di Wenling semalam.


WENLING, China - Sebuah bangunan kediaman setinggi lima tingkat berada di tengah sebatang jalan raya yang baharu di Kampung Xiazhangyang di sini.
Bangunan itu tidak diruntuhkan kerana Luo Baogen dan isterinya enggan berpindah disebabkan ganti rugi yang ditawarkan pemerintah masih rendah.
Dia dan isterinya tinggal di salah satu tingkat bangunan tersebut.
Menurut laporan media, semua jiran pasangan tersebut sudah berpindah.
Beberapa buah kenderaan yang melalui jalan tersebut akan bergerak bahagian depan dan belakang bangunan berkenaan.
Bagaimanapun, jalan raya tersebut masih belum dibuka secara rasmi. - Agensi

Wanita Arab Saudi diawasi menerusi sistem elektronik
GAMBAR yang dirakamkan pada 19 November lalu menunjukkan seorang wanita meninggalkan sebuah pusat beli-belah di Riyadh.


RIYADH - Wanita-wanita di Arab Saudi diawasi menerusi sistem pemantau elektronik yang mengesan pergerakan mereka melepasi sempadan.
Sejak minggu lalu, golongan lelaki yang menjadi penjaga wanita menerima mesej pesanan menerusi telefon daripada pihak berkuasa.
Mesej itu memberitahu bahawa wanita yang berada di bawah jagaan mereka telah menyeberangi sempadan.
"Pihak berkuasa menggunakan teknologi untuk memantau wanita," kata seorang kolumnis, Badriya al-Bishr.
Wanita-wanita di negara ini tidak dibenarkan untuk meninggalkan Arab Saudi tanpa mendapat kebenaran daripada penjaga mereka.
Para penjaga itu yang terdiri daripada suami, abang atau saudara mereka perlu menandatangani 'borang kuning' bagi membenarkan golongan Hawa keluar dari negara ini.
Bagaimanapun, tindakan pihak berkuasa itu dikritik di laman Twitter.
"Kenapa anda tidak 'menggari' wanita anda dengan menggunakan gelang pengesan di kaki?' soal seorang pengguna di laman tersebut. - Agensi

Penduduk Gaza gembiraPARA pejuang Hamas berarak bagi meraikan gencatan senjata dengan Israel di kem pelarian Jebaliya, utara Genting Gaza semalam.


BANDAR GAZA, Palestin - Presiden Palestin, Mahmud Abbas menghubungi Perdana Menteri Hamas, Ismail Haniyeh semalam bagi mengucapkan tahniah di atas 'kemenangan' menentang Israel.
"Dalam satu perbualan telefon, Abbas mengucap tahniah kepada Haniyeh di atas kemenangan Hamas dan takziah buat mereka yang mati syahid," kata satu kenyataan pejabat Haniyeh.
Agensi berita rasmi Palestin, Wafa melaporkan, Abbas menerima panggilan telefon daripada Haniyeh bagi memaklumkan mengenai situasi di Gaza selepas persetujuan gencatan senjata dicapai pada Rabu lalu
"Presiden 'tabik' di atas kesabaran penduduk Palestin ketika menghadapi serangan dan menekankan kepentingan gencatan senjata," lapor Wafa.
Pergerakan Hamas menguasai Gaza manakala Abbas daripada pergerakan Fatah menguasai pentadbiran Tebing Barat di Palestin.
Sementara itu, jalan-jalan raya di Gaza yang lengang ekoran serangan udara dan laut tentera Israel sebelum ini kembali dipenuhi dengan kereta dan orang ramai selepas gencatan senjata tersebut dipersetujui kedua-dua pihak.
Penduduk juga bersorak kegembiraan kerana sempadan Gaza yang ditutup Israel dibuka semula ekoran persetujuan gencatan tersebut.
Para pemimpin Hamas turut mengisytiharkan kemenangan ke atas Israel semalam.
Ribuan penyokong pergerakan itu mengibarkan bendera pada satu perhimpunan pada hari pertama gencatan senjata.
Serangan Israel berlaku selama lapan hari bagi membalas serangan roket para pejuang Palestin.
Haniyeh yang berucap menerusi televisyen meminta para pejuang menghormati gencatan senjata itu.
Gencatan senjata itu diusahakan oleh Presiden Mesir, Mohamed Morsi.
Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama mengucapkan terima kasih kepada Morsi kerana peranannya melakukan rundingan gencatan senjata itu.
"Presiden mengucapkan terima kasih kepada Morsi kerana usaha-usahanya untuk mencapai satu gencatan senjata dan disebabkan kepimpinannya dalam rundingan (gencatan senjata)," kata satu kenyataan White House.

HANIYEH (kiri) melambaikan tangan ke arah penduduk pada perhimpunan meraikan gencatan senjata di Bandar Gaza.


Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menyatakan beliau menerima cadangan AS supaya memberi peluang terhadap gencatan senjata tersebut dilaksanakan.
Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak menyatakan, Israel telah mencapai semua matlamat ketenteraan semasa serangan selama lapan hari itu.
Beliau juga mengarahkan pihak tentera memantau gencatan tersebut.
Gencatan senjata itu meminta Israel menghentikan semua aktiviti ketenteraan di daratan, laut dan udara termasuk melakukan serangan terhadap individu Palestin.
Serangan roket para pejuang Hamas juga akan dihentikan ekoran gencatan itu.
Israel juga akan membenarkan pergerakan penduduk Palestin dan barang melalui sempadan Gaza berdasarkan persetujuan yang dicapai kedua-dua pihak.
Semasa serangan itu, tentera Israel menyatakan lebih 1,500 sasaran di Gaza telah diserang.
Para pejuang Palestin melancarkan 1,354 serangan roket ke wilayah Israel.
Menurut Kementerian Kesihatan Hamas, seramai 163 penduduk Palestin mati dan 1,235 lagi cedera.
Seramai lima penduduk Israel terbunuh dan 280 lagi cedera.
Sementara itu, Ketua Hamas, Khaled Meshaal menyatakan Israel gagal dalam serangan tersebut.
"Selepas lapan hari, Tuhan menjauhkan tangan mereka daripada penduduk Gaza.
"Semua matlamat Israel menemui kegagalan," katanya. - Agensi