Pages

Saturday, May 3, 2014

Anjing dijel seumur hidup


Hakim Deborah Griffith memutuskan anjing bergelar Mickey itu perlu menghabiskan sisa hidupnya di tempat perlindungan berkenaan.
Pada 20 Februari, Kevin Vicente, empat, dibaham anjing itu, menyebabkan soket mata dan rahangnya cedera.
Akhbar Newsday melaporkan mangsa terpaksa menjalani pembedahan selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun pada masa depan.
Aktivis hak asasi haiwan bertindak membela anjing berkenaan dan berkongsi imej Mickey dalam talian untuk menyelamatkan nyawanya.
Dalam media sosial, berita kejadian ini mendapat sambutan berbelah-bahagi.
Ada yang berpendapat Mickey perlu dibunuh dan sebahagian lagi berkata, langkah menyerahkannya kepada pusat perlindungan adalah lebih berperikemanusiaan.

- Agensi
Foto
Artikel ini disiarkan pada : 2014/05/03

Penyelidik universiti cipta telefon pintar miliki fungsi komputer tabletUNIVERSITI QUEEN'S
GAMBAR menunjukkan telefon pintar PaperFold yang boleh dilipat-lipat.


OTTAWA - Sepasukan penyelidik di Universiti Queen's, Kingston Kanada mencipta sebuah telefon pintar yang boleh berubah menjadi komputer tablet, lapor akhbar MailOnline semalam.
Telefon pintar itu yang dinamakan PaperFold dilengkapi tiga skrin sentuh yang boleh dilipat ke dalam atau keluar.
Skrin gajet itu juga boleh diceraikan dan disambung bagi membolehkan pengguna menghasilkan beberapa bentuk berlainan.
Setiap skrin pula boleh digunakan secara berasingan.
Skrin PaperFold yang boleh dilipat itu akan menyebabkan ia menjadi sebuah telefon pintar.
"Setiap paparan PaperFold boleh berfungsi secara berasingan atau sebahagian daripada sistem tunggal," kata ketua penyelidik yang membangunkan teknologi tersebut, Dr Roel Vertegaal dari universiti tersebut. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0503&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm#ixzz30bNN1bRO 
Hakcipta terpelihara 

Kain bertindak penjana elektrik


Sekeping alat yang diperbuat daripada gentian kaca dan kain diuji bagi memastikan ia mampu menjana tenaga elektrik. - AGENSI
SEOUL 2 Mei - Sekumpulan saintis Korea Selatan berjaya menghasilkan teknologi yang mampu mengecas bateri telefon pintar daripada haba badan manusia.
Portal berita Daily Mail melaporkan, saintis dari Universiti Teknologi dan Sains Lanjutan Korea (KAIST) itu mencipta sejenis alat pengecas yang diperbuat daripada kain yang berfungsi sebagai ganerator untuk mengecas haba.
Profesor Byung Jin Cho, pakar dalam bidang kejuruteraan elektrik mengetuai pasukannya mencipta termoelektrik (TE) penjana fleksibel yang membolehkan anda mengecas semula peranti elektronik daripada haba badan anda sendiri, lapor portal Daily Mail.
Teknologi ini suatu hari nanti membolehkan kuasa telefon pintar dapat dijana semula dengan hanya menggunakan haba badan.
Para saintis itu menggunakan kaca dan kain sebagai penjana termoelektrik yang boleh menjana jangka hayat baharu gajet telefon pintar.
“Ketika ini kami sedang mencuba untuk menghasilkan sebuah sampel yang mampu membekalkan tenaga elektrik untuk alat pengesan perubatan.
“Selepas ini generator TE akan digunakan untuk menjana tenaga telefon pintar," kata Cho.
Alat tersebut juga mampu menjana semula tenaga monitor, cermin mata pintar dan teknologi lain.
Generator termoelektrik merupakan sejenis alat yang mampu menukar haba atau keadaan suhu yang berbeza kepada kuasa elektrik.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140503/lu_11/Kain-bertindak-penjana-elektrik#ixzz30bIXMUnu
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Permata biru termahal di dunia


Cincin batu nilam Kashmir mencatat jualan lelong sebanyak RM16.32 juta, sekali gus muncul sebagai berlian biru termahal dunia. - AGENSI
NEW YORK 2 Mei - Sebutir cincin bertatahkan nilam, mencatat rekod sebagai permata biru paling mahal di dunia apabila berjaya dilelong hampir AS$5.1 juta (RM16.32 juta) pada satu jualan lelong di sini, kelmarin.
Menurut Ketua Jabatan Barangan Kemas Firma Lelong Sotheby’s, Gary Schuler, hasil jualan lelong itu akan diserahkan kepada badan-badan amal.
“Batu nilam Kashmir seberat 28.18 karat itu dikelilingi berlian-berlian kecil rekaan syarikat Oscar Heyman & Brothers. Dengan kualiti yang tiada tandingan serta warnanya yang menawan, tidak hairanlah permata itu boleh mencatat jualan tinggi," katanya dalam satu kenyataan.
Laman web Forbes melaporkan, cincin yang dihiasi permata biru itu merupakan antara berlian berwarna yang dilelong pada jualan lelong Magnificent Jewels anjuran Sotheby’s, kelmarin yang mencatat jualan lelong keseluruhan berjumlah AS$44.3 juta (RM141.76 juta).
Schuler berkata, kutipan memberangsangkan itu menggambarkan minat pengumpul-pengumpul barangan kemas yang semakin meningkat terhadap kualiti batu permata.
Walaupun batu nilam Kashmir itu mencatat rekod sebagai batu nilam termahal dunia di dunia, namun permata tersebut berada di tangga kedua daripada segi nilai jualan lelong kelmarin, yang diungguli sebentuk cincin dihiasi berlian merah jambu dikenali sebagai VS2.
VS2 seberat 15.23 karat mencatat rekod jualan tertinggi sebanyak AS$6.1 juta ((RM19.52 juta) pada jualan lelong itu.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140503/lu_10/Permata-biru-termahal-di-dunia#ixzz30bIIIU3e
© Utusan Melayu (M) Bhd