Pages

Wednesday, June 9, 2010

ANDA PATUT TAHU INI! SEBARKAN

 Ingat mengingati sesame islam..tolong forwardkan… 

Image removed by sender.

 
AWAS !!! Ada di jual di 7-11Jangan Minum AIR KICKAPOO
 

Pengumuman penting untuk UMAT ISLAM semua, sebenarnya air kickapoo bergas yang selalu diminum kat Malaysia ni berasal dari syarikat ARAK, nama syarikat MONARCH BEVERAGE, bukti lihat web kat bawah ni:
 

Tolong sebarkan dan jgn sekali-kali membelinya..
 
http://www.kickapoojoy.com/history.html


http://www.monarch-beverage.com/home..htm   

Jolly Shandy : Arak Alaf Baru yang mengelirukan!!
 


PERHATIAN SEMUA!!! Carlsberg baru sahaja mengeluarkan dua produk minuman tin terbarunya bernama JOLLY SHANDY berperisa LEMON dan ORANGE .

Malah corak dan warna tin minuman tersebut seolah2 sama seperti tin minuman biasa F&N, PEPSI, Coca Cola, Drinho, Yeos, etc.

Apa yang membimbangkan kita semua umat Islam ialah kemungkinan ia dipasarkan secara terbuka dan meluas sehinggakan ada nanti umat Islam yang terbeli minuman tersebut. Tambahan pula perkataan "Contains alcohol" hanya di tulis kecil sahaja di belakang tin tersebut.
 

Minuman Berkarbonat Ternama Mengandungi Bahan Asing
 coke_bendasing.jpg


KUALA LUMPUR – Unit Aduan PPIM telah menerima aduan seorang pengguna yang membeli air minuman Coca – Cola mengandungi benda asing yang menjijikkan.
Itu senario yang berlaku kepada seorang penggemar Coca – Cola minuman berkarbonat popular yang terpaksa menanggung kerugian kerana terbeli " air makhluk asing." Penggemar tersebut kesal apabila tertipu oleh sebuah syarikat pengeluar minuman antarabangsa dan terkemuka kerana menjual air yang berisi bahan kotoran.
Mangsa mendakwa tertipu dengan isi kandungan air coca-cola selepas membeli minuman itu di sebuah kedai runcit di Kapar, Klang .
PPIM juga was-was dengan status halal minuman coca-cola kerana disyaki mengandungi bahan terlarang dalam ramuan minuman keluaran syarikat tersebut. Syarikat ini juga dipercayai menyokong Rejim Yahudi dengan memberi bantuan moral dan kewangan yang besar untuk melakukan kekejaman dan keganasan terhadap kemanusiaan dan negara-negara yang lemah sejak berkurun lamanya.
PPIM telah lama melancarkan boikot terpilih termasuklah Coca – Cola dan menyeru masyarakat pengguna Islam melakukan perkara yang sama. PPIM mengambil langkah drastik dengan membuat laporan di Balai Polis Setapak demi kepentingan hak kemanusiaan dan kepenggunaan.
Adalah lebih baik kita memberi keuntungan kepada syarikat yang mesra pengguna, bermoral dan beretika daripada syarikat yang tidak menghormati malah menindas nilai kemanusiaan, keagamaan malah menggunakan keuntungan yang diperolehi untuk terus membantu proses penindasan dan kezaliman.
 
Sokonglah produk keluaran Islam.
 
AYAM TESCO Tak Halal
 
PETIKAN AKHBAR BERITA HARIAN 20 FEBRUARI 2008
 

berita_harian_penyembelihan_ayam.jpgProduk paling LARIS tetapi TIDAK HALAL
 


1.Shampoo dan facial DOVE
2.Pringles potato chips
3..Lychee NARCISSUS
 


KESEMUA YG DI ATAS ADA MENGANDUNGI LEMAK BABI/KHINZIR.
JAKIM telah menghantar surat pada semua retailer supaya tutup tanda halal pada produk tersebut.

* Di
 atas adalah barang2 keluaran Narcissus 

"Narcissus" is an established and well known brand associated with high quality China canned food and seasoning such as whole mushrooms, asparagus spears, lychees, spiced pork cubes, stewed pork chops etc. The range of "Narcissus" food products, which is very well demanded in many parts of the world, include :
 
·
         Canned Meat 
·
         Canned Seafood 
·
         Canned Fruits 
·
         Canned Vegetables 
·
         Seasonings
RENNET [ KHINZIR ]
 KERATAN-KERATAN AKHBAR YANG MELAPORKAN... YANG PASTI MELOYAKAN TEKAK ANDA "....adalah tidak mustahil, seorang ISLAM yang kini sudah berusia 40 tahun,...kalau dihitung
 
....mungkin dah termakan seekor babi secara syubhah...!!!" "...SEDARILAH UMAT ISLAM DI MALAYSIA INI, SELAMA INI DAN SAMPAI SEKARANG INI...APA YANG TELAH MASUK KE MULUT KITA, ANAK-ANAK KITA...ADALAH MAKANAN & MINUMAN HAMPIR SEMUANYA ADALAH SYUBHAH..."
 

...masih lagi dok fikir ??? sampai bila nak fikir ???
 

"....marilah bersama-sama kami,..kita sama-sama berjamaah mencari, mempromosi & mengguna produk-produk yang 100% HALAL keluaran syarikat 100% Bumiputra Muslim.....demi masa depan anak bangsa kita...
 
MELAYU & ISLAM...INSYAALLAH"

CERITA SEMUT
"Ianya bermula dengan satu kematian dan dihadapkan ke hadapan Tuhan Semut…
Malaikat Pendakwa: Apakah yang engkau telah lakukan didunia dahulu wahai Gadis Semut?
Gadis Semut: Errr! Saya melakukan zina sehingga melahirkan seekor anak semut yang comel. Matanya berlinangan air mata mengenangkan peristiwa itu.

Kepalanya tertunduk dan tidak mampu diangkat untuk memandang wajah Malaikat Pendakwa tersebut.
Malaikat Pendakwa: Tidakkah engkau tahu bahawa zina ini berdosa dilakukan? Tidakkah ibu-bapamu ada mengajar kepadamu tentang ilmu agama? soal balas Malaikat Pendakwa yang mukanya teramat bengis.

Gadis Semut: Saya tidak diajar langsung tentang ilmu agama, Tuan.

Malaikat Pendakwa : Panggil bicara kedua-dua orang tua Gadis Semut ini sekarang juga ( bentak kepada Malaikat Pembantu yang lain).

Malaikat Pendakwa : Wahai ibu bapa kepada Gadis Semut, tidakkah kamu tahu bahawa kamu wajib memberikan pendidikan agama kepada anak gadismu itu? (tanya Malaikat Pendakwa dengan tegasnya)

Ibubapa: Kami lalai tuan, kami sibuk dengan urusan pekerjaan kami sehari-hari. Walaupun begitu kami ada menghantar anak gadis kami ke sekolah. Sepatutnya Ustaz dan Ustazah disekolah mengajarnya ilmu agama. Jawab ibubapa Gadis Semut tersebut.

Malaikat Pendakwa : Panggil Ustaz dan Ustazah sekolah tersebut sekarang juga.( bentak Malaikat Pendakwa).

Malaikat Pendakwa : Adakah kamu ada mengajar Gadis Semut ini tentang ilmu agama?( tanya Malaikat Pendakwa kepada Ustaz dan Ustazah sekolah Gadis Semut tersebut.)

Ustaz dan Ustazah: Kami ada mengajarnya mengenai imu agama namun ianya terbatas kepada waktu yang dibenarkan dalam sistem pendidikannegara. Dalam seminggu kami cuma dapat mengajarkan ilmu agama cuma 5 waktu sahaja. 5 waktu ini cuma 225 minit sahaja tuan.

Malaikat Pendakwa : Siapakah yang menetapkan waktu-waktu ini?

Ustaz dan Ustazah : Kementerian Pendidikan tuan, yang diketuai oleh Menteri Pendidikan.

Malaikat Pendakwa : Panggil ke kamar bicara Menteri Pendidikan. Adakah kamu yang memimpin Kementerian Pendidikan yang mentetapkan cuma 225 minit sahaja seminggu Pendidikan ilmu agama diajar kepada penuntut sekolah?

Menteri Pendidikan : Ya tuan, memang saya yang memimpin Kementerian Pendidikan. Saya cuma menjalan tugasan saya seperti yang diarahkan oleh
Kabinet, tuan. (terketar-ketar Menteri Pendidikan tersebut menjawab soalan Malaikat Pendakwa tersebut).

Malaikat Pendakwa : Siapa yang mengetuai Kabinet Kerajaan kamu itu? (tegas soalan dari Malaikat Pendakwa).

Menteri Pendidikan : Perdana Menteri kami, tuan. (lemah balasan Menteri Pendidikan yang kini tidak mampu mengangkat muka).

Malaikat Pendakwa : Panggil ke kamar bicara Menteri Besar Kerajaan Semut ini sekarang juga!! Lemah longlai Menteri Besar diheret ke kamar bicara oleh Malaikat Pembantu. Kakinya tampak lemah tidak dapat mengatur langkah. Wajahnya nampak pucat lesi.

Malaikat Pendakwa: Benarkah kamu yang memimpin kabinet Kerajaan Semut ini!??

Menteri Besar: Ya tuan, Memang saya. Memang saya yang membuat semua keputusan yang diputuskan oleh kabinet. Malah memang saya yang mengarahkannya.

Malaikat Pendakwa: Jadi memang kamu mengaku bahawa kamu tahu apa akibatnya atas arahan dan keputusan yang kamu lakukan?

Menteri Besar: Ya memang saya tahu tuan, Namun saya melakukannya mengikut mandat yang diberikan kepada saya oleh rakyat negara saya yang memilih saya menjadi pemimpin mereka melalui satu pilihanraya. Apa yang saya lakukan adalah sekadar apa yang diharapkan oleh rakyat negara saya. Lemah jawapan Menteri Besar tersebut.

Malaikat Pendakwa : Baiklah, sekarang saya serahkan kepada Tuhan Semut untuk membuat keputusan perbicaraan ini. Tuhanku, Menteri Besar ini mengaku bahawa atas mandat yang diberikan kepadanya oleh rakyat semut melalui pilihanraya, maka beliau mengarahkan kabinet negaranya yang seterusnya menetapkan bahawa Pendidikan ilmu agama cuma 225 minit sahaja seminggu yang mana diberitakan tidak mencukupi sehinggakan Gadis Semut ini telah melakukan satu dosa besar iaitu zina.

Tuhan Semut: Barang siapa yang memilih (mengundi) Menteri Besar dan Kerajaan yang memerintah tersebut dalam pilihanraya hendaklah dimasukkan kedalam neraka keseluruhannya atas sebab dosa zina yang dilakukan oleh Gadis Semut tersebut. Ini termasuklah semua yang terlibat membiarkan Gadis Semut melakukan dosa zina.

PESANAN.....

Jika anda seorang yang berakal, tentunya anda dapat menangkap maksud petikan ringkas cerpen diatas. Semoga Allah tidak melaknat kita dan memasukkan kita keseluruhannya kedalam neraka atas sikap sambil lewa dan cuai kita dalam memilih pemimpin dan pimpinan negara. Walaupun ada satu dosa kecil yang dilakukan oleh mana-mana pihak, maka kita pun akan dimasukkan kedalam neraka jika kita membiarkan dosa ini dilakukan walaupun tanpa kita sedar. Jika ditafsir dengan lebih mendalam, kita bukan sahaja berdosa apabila mengangkat pen membuat pilihan yang salah, tapi turut dicampakkan ke dalam golongan yang sama apabila mempunyai kemampuan tetapi tidak mengangkat tangan untuk bertindak membantu golongan si Gadis Semut.

8 Perbendaharaan Solat Subuhhttp://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs542.snc3/29694_127667107261913_100000558737307_234225_449880_n.jpg
كنوز صلاة الفجر
1- صلاة الفجر تعدل قيام ليلة كاملة
Solat Subuh berjamaah mendapat sepenuhnya seperti pahala Qiamul Lail sepanjang malam.
يقظة من نوم + إجابة للأذان + صلاة مع أهل الإيمان = ثواب قيام ليلة
قال صلى الله عليه و سلم :"من صلى العشاء في جماعة فكانما قام نصف الليل ومن صلى الفجر في جماعة فكانما قام الليل كله" أخرجه مسلم
2- الحفظ في ذمة الله لمن صلى الفجر
فعن ابي ذر رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه و سلم "من صلى الفجر في جماعة فهو في ذمة الله" رواه مسلم
Allah SWT sentiasa memelihara kemuliaanya.
3- صلاة الفجر جماعة نور يوم القيامة
قال صلى الله عليه و سلم: " بشر المشائين في الظلم إلى المساجد بالنور التام يوم القيامة"
Dia akan diberi cahaya yang bersinar pada wajahnya di hari Qiamat.
4- دخول الجنة لمن يصلي الفجر في جماعة
عن أبي موسى الأشعري رضي الله عنه قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم من صلى البردين دخل الجنة متفق عليه . البردان : الصبح والعصر .
وقال صلى الله عليه و سلم: لن يلج النار احد صلى قبل طلوع الشمس و قبل غروبها
Allah SWT akan menyenaraikan nama sebagai Penghuni Syurga.
5- يمنع الرزق و بركته
قال ابن القيم : ونومة الصبح تمنع الرزق لانه وقت تقسم فيه الأرزاق
Sesiapa tidur diwaktu Subuh, Allah SWT akan menahan rezekinya dan hilang keberkatan hidupnya.
6- قال صلى الله عليه و سلم: ركعتا الفجر خير من الدنيا وما فيها
2 rakaat Solat Subuh nilainya melebihi dunia dan segala harta yang terdapat dibumi ini.
وقال صلى الله عليه وسلم: من صلى الفجر ثم جلس في مصلاه صلت عليه الملائكة وصلاتهم اللهم اغفر له وارحمه)
وقال صلى الله عليه وسلم: من صلى الفجر في جماعة ثم قعد يذكر الله حتى تطلع الشمس ثم صلى ركعتين كانت له كاجر حجة وعمرة تامة تامة تامة) الترمذي
قال صلى الله عليه وسلم: من صلى صلاة الصبح فهو في ذمة الله....
7- تقرير مشرف يرفع لرب السماء عنك
قل صلى الله عليه وسلم : يتعاقبون فيكم ملائكة بالليل و ملائكة بالنهار و يجتمعون في صلاتي الفجر والعصر ثم يعرج الذين باتوا فيكم فيسألهم الله و هو أعلم، كيف وجدتم عبادي فيقولون تركناهم وهم يصلون و أتيناهم و هم يصلون\ فيا عبد الله يا من تحافظ على صلاة الفجر سيرفع اسمك الى الملك جل و علا . ألا يكفيك هذا فخرا و شرفا
Malaikat mengangkat namanya kepada Allah SWT dan Allah SWT menganugerahkan pangkat dan kemuliaan.
8- الرزق والبركة لمن صلى الفجر جماعة
قال صلى الله عليه وسلم : اللهم بارك لأمتي في بكورها
Solat Subuh berjamaah membawa keberkatan kepada rezeki yang dianugerahkan kepadanya.
وأوصيكم ونفسي بإحياء سنة المكوث في المسجد حتى تشرق الشمس ثم صلاة ركعتين فأجرهما كأجر حجة وعمرة تامة تامة تامة ، كما قال حبيبنا محمد صلى الله عليه وسلم

Super Monster Bike

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmWFFyXLDAc1ZKDyx9v3pzJUtZcs0gAKg8-9jxK0RHEXcizWEKbNlWR3pR4nIs3WFsNkQvMSIZ0eFz78J_gka3u0aL4pnRoDn5jxRZwL0usrXksc2hhNqudnXl1AU9pqApJrbTPMfeti3B/s400/2010-Ducati-Monster-696-Sport-Bike.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMsckY65cq8FYrz6pRkm-6z7n72OKt-0CnOtXdkAYZDGZji2-XLzqPdemYkNBUCcv-mtczjKMINgKgp3bEnJ-MHoZ67-3mhVryZfuKyfOhs-R__rP0K_EoA_kSFCq5fX11WOXu3b6xiOWM/s400/Ducati+Superbike+999.jpg
sesuai untuk pi bendang

Kamera Google rakam pasangan berpelukanGAMBAR laman web peta jalan raya Google 
menunjukkan satu pasangan (dalam bulatan) berpelukan di Wombourne, England baru-baru ini.


WOMBOURNE, England - Sepasang remaja di Britain tidak menyedari aksi mereka berpelukan di sebuah laman rumah di sini dirakamkan oleh kamera peta jalan raya Google di Internet, lapor sebuah akhbar semalam.
'Wayang percuma' pasangan itu ditonton oleh seorang pembeli rumah, Matt Griffiths, 27, yang kebetulan melayari laman web peta jalan raya Google untuk meninjau kawasan kediaman di kawasan tersebut baru-baru ini.
Semasa kejadian, pasangan muda itu tidak menyedari bahawa aksi panas mereka sedang berpelukan dan bercium dirakamkan kamera Google pada sebuah kereta yang melalui tempat tersebut.
Insiden memalukan itu bukan kali pertama dapat ditonton di laman web berkenaan kerana sebelum ini aksi orang awam sedang kencing di tepi jalan pernah dirakamkan oleh kamera berkenaan.
Aksi seorang tua sedang mengecat pintu belakang rumahnya dalam keadaan separuh bogel juga pernah dirakamkan oleh kamera Google. - Agensi

Serupa dengan mata sebenar


DENGAN penuh teliti, helaian benang halus berwarna merah dilekatkan di kedua-dua belah sisi bahagian putih yang kosong. Jari-jemari seorang wanita yang memegang sebatang berus kemudian mengolesnya dengan lembut dan berhati-hati.
Tujuannya untuk memastikan urat-urat benang itu melekat sempurna di atas sebiji mata palsu yang telah disiapkan. Hasilnya, sebiji mata palsu yang kelihatan asli berjaya disiapkan.
Ia lengkap dengan kornea, anak mata, iris, sklera hingga urat-urat darah halus seperti yang terdapat dalam mata sebenar manusia.
Usai melakukan proses tersebut, wanita itu meletakkan mata palsu hasil kerja tangannya di atas sebuah meja. Di sana sudah tersedia beberapa biji lagi mata palsu yang telah disiapkan oleh beberapa peserta lain.
Kemudian, seorang lelaki berjambang tebal dan berkopiah putih membelek dan melihat himpunan mata palsu yang ada di atas meja tersebut. Adakalanya dia tersenyum sambil menggelengkan kepala.
Tetapi, apabila melihat sebiji mata palsu yang lain dia mengangguk-anggukkan kepala tanda bersetuju dan berpuas hati dengan hasil kerja peserta yang mengikuti bengkel membuat mata palsu tersebut.
"Mata palsu sintetik buatan tangan ini lebih baik berbanding mata palsu stok yang dihasilkan oleh sektor perkilangan pada skala besar.

NAZEEM menunjukkan cara yang betul untuk mewarnakan mata palsu kepada peserta bengkel.


"Hasilnya juga amat berbeza kerana mata palsu sintetik lebih berat dan tidak berlubang di bahagian belakangnya. Berbeza dengan mata palsu stok yang lompong di tengah sekali gus menyebabkan pesakit tidak selesa ketika memakainya," ujar okularis bertauliah dari Afrika Selatan, Nazeem Aghmed Desai yang mengendalikan bengkel mata palsu anjuran Jabatan Optometri, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).
Menurut Nazeem, mata palsu atau dalam bahasa saintifiknya dikenali sebagai prosthetic ocular adalah alternatif untuk pesakit yang kehilangan mata disebabkan kemalangan atau dia dilahirkan tanpa bebola mata.
"Walaupun pesakit yang memakai mata palsu tidak boleh melihat menggunakan mata tersebut, tetapi sekurang-kurangnya mereka boleh kelihatan normal seperti manusia lain," luah Nazeem yang mula berkhidmat di UKM sebagai pakar okularis sejak enam bulan lalu.
Industri mata palsu
Kehadiran Nazeem ke Malaysia merupakan atas jemputan pihak UKM yang berminat untuk mendalami teknologi pembuatan mata palsu yang kurang dipraktikkan di Malaysia.
Kebanyakan pembuat mata palsu di Malaysia hanya mendapat pendidikan secara informal. Ramai dii kalangan mereka adalah juruteknik prostetik atau pergigian.
"Mereka kemudian telah dilatih untuk membuat mata palsu. Jadi setakat ini Malaysia masih belum ada okularis bertauliah. Sebab itulah UKM telah mempelawa Nazeem untuk berkongsi ilmu dalam memindahkan teknologi pembuatan mata palsu ini," jelas Ketua Jabatan Optometri, Fakulti Sains Kesihatan Bersekutu (FSKB), UKM, Prof. Madya Dr. Haliza Abdul Mutalib ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.
Tambah beliau, industri pembuatan mata palsu memang telah lama wujud di negara ini, namun pembuatannya agak terhad kepada mata palsu yang diimport dari India dan kemudiannya diubah suai mengikut saiz mata pesakit.
"Bagaimanapun, akhir-akhir ini terdapat perkembangan baru. Mata palsu telah dibuat atau dihasilkan secara tempahan mengikut ukuran soket mata pesakit sendiri.
"Secara tidak langsung, teknik ini kelihatan lebih normal dan paling penting memberi keselesaan kepada pesakit," terang Haliza.
ACUAN mata dibentuk selepas ukuran diambil daripada pesakit.


Dalam pada itu, Haliza menambah tidak ramai pesakit yang datang untuk membuat mata palsu kerana merasakan sudah selesa dengan keadaan mereka sedangkan hakikatnya ia boleh diperbetulkan.
Mewarna iris
Sementara itu, Pegawai Optometri, Jabatan Optometri UKM, Mohd. Norhafizun Mohd. Saman berkata, secara umum terdapat beberapa proses tertentu dilakukan dalam menghasilkan mata palsu sintetik.
Biasanya proses yang dilakukan dibuat di dalam makmal khas yang dilengkapi peralatan yang diperlukan okularis bagi tujuan tersebut.
"Antara langkahnya ialah memasukkan impression material iaitu sejenis cecair ke dalam soket mata pesakit. Ia akan mengeras dan mengikut bentuk dalaman soket mata. Dari situ, bentuk acuan akan diambil.
"Ini diikuti dengan pembentukan clear model (model sebenar) daripada impression yang diperoleh dan kemudian mewarnakan iris pada butang iris, mewarnakan sklera (mata putih) dan salur darah serta akhir sekali mencantumkan bahagian iris dan sklera," jelas Norhafizun sambil menunjukkan beberapa proses pembuatan mata palsu di makmal berkenaan.
Apakah proses yang paling mencabar dalam penghasilan mata palsu? Pegawai optometri berusia 27 tahun itu mengakui proses mewarnakan iris agak merumitkan berbanding yang lain.
Okularis perlu menghasilkan warna mata yang serupa dengan mata asal seseorang pesakit supaya ia tidak kelihatan berbeza di antara mata asli dan mata palsu.
VARIASI warna yang digunakan untuk mewarnakan anak mata.


"Di dalam bengkel ini juga, kebanyakan peserta memberitahu bahawa langkah untuk mewarnakan iris agak sukar. Kalau mata putih memang tiada masalah, tetapi apabila melibatkan bahagian iris semuanya begitu berhati-hati," kata Norhafizun yang telah dilatih UKM untuk menerajui makmal pembuatan mata palsu menggunakan teknik khas bermula sejak awal tahun lalu.
Apa yang pasti, pemakaian mata palsu tidak renyah sekiranya pembuatan mata palsu tersebut berkualiti tinggi dan pemakai menjaganya dengan baik.
Tidak timbul masalah infeksi ataupun discaj dan mata juga akan berasa lebih selesa. Kebiasaannya, pesakit yang tidak mempunyai masalah tidak perlu mengulangi rawatan.
Namun, jika seseorang pesakit rasa tidak selesa, besar kemungkinan terdapat bahagian mata palsu yang tidak rata atau sedikit tajam. Justeru, pesakit perlu datang kembali untuk digilap semula mata palsu tersebut agar permukaan menjadi licin dan selesa.
Bagi mereka yang kehilangan bebola mata sama ada sejak lahir mahupun disebabkan kemalangan, Klinik Optometri UKM mengalu-alukan pesakit yang ingin mencuba mata palsu buatan pakar mereka.
Sebarang temujanji boleh dibuat melalui talian 03-9929 7499.

Jadi bapa pada usia 89 tahunNAZAROV (kiri) bergambar bersama anak dan isterinya di sebuah hospital di Moscow baru-baru ini.


MOSCOW - Seorang veteran Perang Dunia Kedua di Rusia, Aramais Nazarov menjadi bapa pada usia 89 tahun selepas anak lelakinya, Artem selamat dilahirkan oleh isterinya yang berumur 35 tahun di sebuah hospital di bandar raya ini, lapor sebuah akhbar semalam.
Nazarov yang pernah berkhidmat dalam Tentera Merah Rusia memberi jambangan bunga kepada isterinya sebagai ucapan terima kasih kerana melahirkan anak bongsu mereka.
Wanita itu 54 tahun lebih muda berbanding Nazarov.
Bayi seberat 3.7 kilogram itu merupakan anak keempatnya.
Anak sulung Nazarov ialah seorang pesara lelaki berumur 61 tahun dan dia turut mempunyai anak berusia 50 tahun dan 12 tahun.
"Apakah rahsia kekuatan diri saya? Apabila anda mempunyai isteri yang jauh lebih muda, anda perlu memenuhi kehendaknya, dan saya mampu memenuhi tuntutan batinnya," kata Nazarov yang berasal dari selatan Rusia. Dia juga telah pun mempunyai cicit.
Rekod bapa paling tua di dunia dipegang oleh seorang petani dari India, Nanu Ram Jog yang memperoleh anak ke-21 tiga tahun lalu ketika dia berusia 90 tahun. - Agensi

Pakar hidupan liar urut singa
ALEX LARENTY mengurut tapak kaki seekor singa yang bernama Jammu di Taman Singa dekat Johannesburg baru-baru ini.


JOHANNESBURG - Seorang pakar hidupan liar Britain, Alex Larenty yang berumur 50 tahun dari Chipping Norton, United Kingdom mengurut tapak kaki seekor singa, lapor sebuah akhbar semalam.
Singa berusia sembilan tahun seberat 240 kilogram yang diberi nama Jamu itu kelihatan tenang sambil berbaring dan membiarkan penjaganya itu mengurut tapak kakinya.
Dia boleh berjalan dan mengurut Jamu walaupun dikelilingi oleh beberapa ekor singa lain di Taman Singa dekat sini.
"Saya membina hubungan dengan Jamu dengan cara meletakkan penghalau serangga di atas badannya. Ia penting bagi memastikan haiwan ini dilindungi daripada parasit. Jamu suka digaru dan digeletek," jelas Alex.
Alex turut menawarkan perkhidmatan urutan kepada pemain bola sepak pasukan England yang bertanding bagi merebut Piala Dunia di Afrika Selatan yang bermula Jumaat ini.
"Urutan saya membuatkan Jamu sihat dan gembira. Mungkin ia boleh memberi manfaat kepada para pemain England," katanya. - Agensi

Kembara haji dengan bas

AZMI (dua dari kanan), Ahmed (dua dari kiri), Alwi (kanan) dan Razali pada majlis pelancaran KHj 2010 di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Sebelum ini ada pihak menggunakan motosikal berkuasa tinggi untuk ke Mekah menerusi program Ekspedisi 1Malaysia Kembara ke Bumi Suci 2010. Kini kira-kira 100 peserta pula akan menggunakan bas untuk ke tanah suci bagi mengerjakan haji.
Menerusi program Kembara Haji - Jalan Ke Mekah 2010 (KHj 2010) anjuran Barakah Umhaj Travel & Tours Sdn. Bhd., para peserta itu bakal memulakan perjalanan dari Kuala Lumpur pada 17 Oktober depan.
Perjalanan lebih 10,000 kilometer itu dijangka memakan masa selama 60 hari. Ia akan merentasi lapan negara iaitu Thailand, Myanmar, Bangladesh, India, Pakistan, Iran, Kuwait dan seterusnya Arab Saudi.

Telur ayam gergasi di Georgia
GAMBAR menunjukkan ayam betina yang bertelurkan telur ayam gergasi (kanan) di Zestafoni, Georgia.


TBILISI, Georgia - Seekor ayam betina milik seorang penternak haiwan, Murman Modebadze di bandar Zestafoni, 200 kilometer dari sini, bertelurkan sebiji telur gergasi baru-baru ini.
Telur gergasi itu sepanjang 82 milimeter (mm), 62mm lebar dan berat 170 gram.
Keluarga penternak itu telah membuat permohonan untuk memasukkan telur gergasi itu dalam buku rekod Guinness. - AF