Pages

Sunday, April 7, 2013

Penduduk berpesta tangkap ikanRibuan penduduk memenuhi tebing Sungai Brantas bagi menangkap ikan yang timbul akibat mabuk. - AGENSI
KEDIRI, Jawa Timur - Penduduk Kota Kediri berpusu-pusu menyerbu Sungai Brantas di sini selepas ribuan ekor ikan timbul dari dasar sungai itu, Sabtu lalu.
Tribunnews.com melaporkan, ikan-ikan itu timbul selepas air di Empangan Karangkates dilepaskan bagi membuang mendapan lumpur di situ kira-kira pukul 1 pagi waktu tempatan.
Perkara itu sekali gus membuatkan ikan-ikan di sungai itu mabuk selepas air sungai menjadi keruh bercampur lumpur.
Bagaikan pesta, penduduk membawa pelbagai kelengkapan bagi menangkap ikan yang timbul ke permukaan air akibat mabuk seawal pukul 8 pagi waktu tempatan.
Penduduk tempatan menggelar operasi membuang lumpur itu sebagai pladu.
''Biasanya, pintu air dibuka selama 24 jam hingga mengakibatkan banyak ikan mabuk. Selagi air sungai keruh, banyak ikan akan timbul,'' kata Ali Saroni, 31.
Ali ketika ditemui bersama isterinya telah mendapat satu tong ikan pelbagai jenis selepas mula menyauk ikan yang timbul dari awal pagi.
Antara ikan yang berjaya ditangkap penduduk adalah daripada jenis bader, wader, sili, gabus dan juga udang.- AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130406/lu_10/Penduduk-berpesta-tangkap-ikan#ixzz2PjpvU4rh
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Berkayak di lahar gunung berapiPeminat sukan kayak, Pedro Oliva tidak gentar mendekati tebing berbatu walaupun lahar panas dari Gunung Berapi Kilauea di Hawaii mengalir ke dalam laut. - AGENSI
HAWAII 5 April - Berani melakukan apa saja, mungkin itu ungkapan sesuai buat seorang peminat sukan kayak dari Brazil, Pedro Oliva.
Dalam penjelajahan terbaharunya, lelaki itu menunjukkan keberaniannya berdayung di kawasan berhampiran lahar panas yang melimpah dari Gunung Berapi Kilauea, Hawaii, hingga mengalir ke lautan.
Tidak cukup dengan itu, dia turun dari kayak dan berjalan di kawasan berbatu di situ serta cuba menguji kehangatan lahar lebur dengan suhu mencecah antara 700 dan 1,100 darjah celsius dengan mencelup pendayung ke dalamnya.
Pendayung tersebut terbakar sejurus terkena cecair panas itu.
Oliva meneroka beberapa laluan berkayak di Hawaii yang kurang diketahui umum bersama dua rakannya, Chris Korbulic dan Ben Stookesberry.
Dua lelaki tersebut yang merupakan peminat sukan kayak profesional mengakui keberanian Oliva dalam ekspedisi tersebut.
"Anda boleh mendengar dengan jelas bunyi desis lahar panas yang bercampur air laut. Memang menakutkan dan tangan anda boleh terbakar seandainya terkena cecair itu.
"Namun, Oliva tetap Oliva, dia mahu merasai sesuatu dengan lebih dekat, kerana itu dia berani mencuba dengan pendayung," kata mereka.
Pasukan itu menghabiskan masa selama sehari menjelajah kawasan tersebut yang terletak pada ketinggian 60 meter dengan melalui kawasan lahar yang telah mengeras.
Penjelajahan pasukan itu dirakam bagi program televisyen Brazil, Kaiak yang akan disiarkan di negara tersebut. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130406/lu_08/Berkayak-di-lahar-gunung-berapi#ixzz2PjpoS3AF
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Bimbang Kawah Timbang keluarkan gasGas-gas dapat dilihat keluar dari Kawah Timbang Desa Sumberejo, Batur Banjarnegara di Jawa Tengah sejak awal minggu ini. - AGENSI
BANJARNEGARA, Jawa Tengah - Penduduk enam buah kampung di sekitar Kawah Timbang Desa Sumberejo semakin bimbang dengan aktiviti kawasan tersebut yang boleh mengakibatkan letusan gunung berapi.
Akhbar Koran Tempo melaporkan penduduk mengadu bimbang selepas merasa gegaran seakan-akan gempa bumi berlaku.
Bau belerang yang keluar dari Kawah Timbang juga menyebabkan penduduk bimbang.
Enam kampung terbabit adalah Desa Sumberejo, Pekasiran, Batur, Wanapriya, Pasurenan dan Kali Putih.
Ketua Kampung Dusun Sumberejo Lor, Suyit berkata, penduduk juga menjumpai cecair berwarna kelabu di bumbung dan kawasan rumah mereka.
''Keadaan ini sangat membimbangkan kami,'' katanya.
Pengarah Pusat Vulkanologi dan Mitigasi Bencana Geologi, Surono berkata, gempa dapat dirasakan pada Ahad lalu sekitar pukul 12 tengah malam.
''Tekanan yang dikesan dikawah itu melebihi skala yang biasanya dirakam ketika gempa,'' katanya.- AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130406/lu_09/Bimbang-Kawah-Timbang-keluarkan-gas#ixzz2Pjpf0V4Y
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Zakar dibaham anjing


Recovering: Joel Goodman after his emergency operation to save his testicle
dogggg
London: Seorang guru muzik terpaksa menjalani pembedahan kecemasan untuk menyelamatkan satu daripada buah zakarnya selepas dibaham seekor anjing.

Joel Goodman, 28, diserang haiwan itu dipercayai baka Bull Terrier Inggeris ketika berjoging.


Ketika dia terbaring kesakitan, pemilik anjing itu enggan membantu, sebaliknya menarik anjing berkenaan sambil memberitahu Goodman: “Saya bukan berasal dari sini.” Dengan berlumuran darah, Goodman berjalan perlahan-lahan ke rumah seorang rakan di Epping, Essex, yang kemudian membawanya ke sebuah hospital di Harlow. Dia menjalani pembedahan kecemasan untuk menyelamatkan buah zakarnya.

Pembedahan itu berjaya, tetapi Goodman terpaksa bertarung dengan kesan psikologi akibat daripada kejadian menimpanya bulan lalu. Dia masih belum boleh kembali mengajar menyanyi. “Anjing itu tiba-tiba muncul di satu lorong dan menerkam ke arah saya. Saya langsung tidak berpeluang bertindak balas. Dia meluru dan terus menggigit kemaluan saya.


“Kejadian berlaku begitu pantas, padahnya mungkin lama. Mujur doktor berjaya menyelamatkan buah zakar saya. Saya masih terkenang serangan itu dan sentiasa dilanda kebimbangan,” kata guru itu.


Menurutnya, dia cuba kembali mengajar menyanyi, tetapi proses pemulihan mengambil masa begitu lama.

Polis sehingga ini masih belum menjejaki pemilik anjing itu yang dikatakan berusia antara 35 dan 40 tahun. Goodman berharap sangat supaya lelaki itu ditangkap. “Sesuatu perlu dilakukan. Saya mahu anjing itu dibunuh dan pemiliknya didakwa sebelum kejadian sama berlaku pada orang lain,” kata guru itu. - The Sun