Pages

Saturday, September 3, 2016

Marilyn Mornington, Hakim Inggris yang Masuk Islam setelah Baca Qur’an dan Sirah Nabawiyah muallaf
Marilyn Mornington adalah seorang hakim dan penulis di Inggris yang cukup terkenal. Profesinya di bidang hukum membuat perempuan ini berinteraksi dengan komunitas muslim. Dari sanalah ia kemudian mulai mengetahui tentang Islam dan umat Islam.

Mornington meraih gelar sarjana hukum dari Sheffield University dan mendapatkan beasiswa dari Notre Dame Convent. Mornington mulai menjalankan profesinya di bidang hukum khususnya untuk masalah keluarga pada tahun 1976 di Liverpool. Selama perjalanan karirnya, ia pernah menjabat berbagai posisi penting di sejumlah organisasi kemasyarakatan dan keilmuan.

Prestasi Mornington terus bersinar. Pada tahun 1994, ia ditunjuk sebagai hakim distrik di Birkenhead, Liverpool. Ia menjadi advokat pertama yang terpilih sebagai hakim distrik pada usia 40 tahun. Selain menjadi hakim distrik, Mornington juga diakui sebagai salah satu anggota World Academy of Arts and Science.
Sebelum masuk Islam, Mornington telah menangani isu-isu terkait kekerasan dalam rumah tangga, terutama pada anak-anak dan kaum perempuan selama kurang lebih 11 tahun. Dalam rentang waktu itu, Mornington kadang-kadang menangani kasus keluarga Muslim. Ia pun kemudian banyak membaca tentang agama Islam untuk mengetahui lebih dalam agama tersebut.

“Agar saya bisa memahami dengan lebih baik dari mana mereka berasal, saya mulai banyak membaca tentang Islam, mulai membaca Al Qur’an dan bergaul dengan kalangan Muslim,” kata dosen bertaraf internasional ini.

Membaca Al Qur’an, membaca buku-buku tentang Islam dan bergaul dengan komunitas Muslim membuat Mornington mulai menemukan apa yang selama ini ia cari. Terlebih saat membaca sejarah hidup Rasulullah dan keluarganya. Mornington merasakan kenyamanan, sesuatu yang sejalan dengan lubuk hatinya yang terdalam.

“Semakin saya tahu tentang Islam, tentang Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wasallam, menjadi semakin jelas buat saya bahwa inilah yang saya inginkan, tempat di mana saya ingin berada dan inilah apa yang saya ingin yakini,” kenang Mornington, yang waktu itu belum bersyahadat.

“Saya merasakan sangat nyaman dengan kehidupan keluarga dan kisah-kisah para isteri Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam serta para sahabatnya. Dan seiring dengan berjalannya waktu, juga setelah mendengar ceramah dan membaca tulisan Syaikh Hamza, saya makin yakin, inilah kehidupan sejati yang saya inginkan,” lanjutnya.

Berangkat dari keyakinan dan kedamaian hati inilah Mornington kemudian masuk Islam. Hakim muslimah yang juga tokoh masyarakat ini semakin dihormati. Pada tahun 2005, Mornington menerima penghargaan “Friends of Islam” atas peran aktifnya untuk membangun hubungan yang baik antara Islam dan Barat.

Sumber :
http://www.tarbawia.com/2014/02/marilyn-mornington-hakim-inggris-yang.html

Bas mini tanpa pemandu
SEORANG lelaki berjalan bersebelahan bas mini tanpa pemandu di Dubai. - AFP

AFP
Dubai: Dubai memperkenalkan perkhidmatan bas tanpa pemandu pertamanya dengan melancarkan tempoh percubaan selama sebulan untuk kenderaan elektrik itu yang diharapkan dapat diperluaskan ke seluruh bandar raya itu.

Kenderaan dengan 10 tempat duduk itu melakukan perjalanan pertamanya pada Khamis lalu merentasi laluan sepanjang 700 meter di pusat bandar Dubai berhampiran menara tertinggi dunia, Burj Khalifa.

Dibangunkan bersama kumpulan Perancis, Easy Mile dan syarikat berpangkalan di Dubai, Omnix, bas mini itu dikuasai motor elektrik dan boleh bergerak dengan kelajuan sehingga 40 kilometer sejam.

Ia dikatakan boleh menyesuaikan kelajuan bergantung kepada keadaan sekitar dan akan berhenti jika ada pejalan kaki melintas di depannya.

Kenderaan itu juga mampu diprogramkan untuk bergerak sekitar kawasan tarikan pelancongan utama Dubai termasuk Burj Khalifa, Dubai Mall, Dubai Opera dan pusat beli-belah Souk al-Bahar, kata Pihak Berkuasa Pengangkutan Jalan dalam satu kenyataan. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 3 September 2016 @ 5:05 AM

Bagai babak dalam filem


Pemuda AS diculik untuk ajar Kim Jong-un bahasa Inggeris
03 September 2016 12:33 AM

FLORIDA 2 Sept. - Seorang lelaki tempatan yang dipercayai telah me­ninggal dunia di China pada 2004 dilaporkan masih hidup di Korea Utara selepas diculik untuk berkhidmat sebagai tutor peribadi kepada pemimpin republik itu, Kim Jong-un.

David Sneddon
David Sneddon yang merupakan pelajar Universiti Brigham Young sebagaimana lapor Mail Online hilang di wilayah Yunnan ketika berusia 24 tahun, insiden yang disifatkan polis sebagai satu kemalangan semasa mendaki.
Bagaimanapun, menurut Ke­tua Kesatuan Keluarga Korea Selatan yang Diculik, Choi Sung-yong, Sneddon sebenarnya diculik supaya menjadi tutor bahasa Inggeris kepada Jong-un.
Sneddon, 36, kini menetap di Pyongyang, telah berkahwin serta mempu­nyai dua orang anak.
Berita itu sekali gus memberi kelegaan malah kejutan kepada ibu bapa Sneddon, Roy dan Kathleen yang sudah lama meragui berita kehilangan anak lelaki mereka.
“Dia tetap hidup di hati kami.Kami percaya dia diculik ke­rana fasih berbahasa Korea. Dia pernah bertugas sebagai sukarelawan di Korea Selatan,” kata Kathleen.
Keraguan pasangan itu berasas apabila mayat Sneddon langsung tidak dijumpai selepas dia dipercayai maut semasa mendaki cenuram Tiger Leaping Gorge yang terletak di Sungai Jinsha, Yunnan.
Kawasan itu turut menjadi hentian kereta api bawah tanah yang membawa pela­rian Korea Utara ke Asia Tenggara.
Sepanjang kehilangan Sneddon, ibu bapanya tidak putus asa menjalankan kempen pencarian menerusi laman web dan laman Facebook yang berkongsikan maklumat dan cerita tentang kehilangannya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/bagai-babak-dalam-filem-1.377818#sthash.2Z4FQqR7.dpuf