Pages

Thursday, March 19, 2015

Ribut geomagnet: Gangguan kuasa, telekomunikasi


Ribut geomagnet: Gangguan kuasa, telekomunikasi
Ribut geomagnet yang disebabkan oleh letusan solar berkembar tersebut didakwa boleh menyebabkan gangguan kepada bekalan kuasa dan perkhidmatan telekomunikasi di bumi.
MIAMI - Letusan solar berkembar pada Ahad lalu telah menyebabkan ribut geomagnet yang didakwa boleh menyebabkan gangguan bekalan kuasa dan perkhidmatan telekomunikasi di bumi.

Pengarah Pusat Ramalan Cuaca Angkasa, Thomas Berger memaklumkan ribut solar tersebut dikategorikan sebagai G4 daripada skala 1 hingga 5 oleh Pentabdiran Atmosfera dan Lautan Kebangsaan (NOAA).

"Bumi turut menerima tempias daripada fenomena letusan solar tersebut dan ribut tersebut bergerak lebih cepat daripada yang diramalkan oleh Pusat Ramalan Kaji Cuaca Angkasa," katanya.

Menurutnya lagi, mereka menjangkakan ribut geomagnet kategori G1 melanda bumi pada hari ini. - AFP

Wanita tertidur dalam cuaca sejuk kena frostbite


Wanita tertidur dalam cuaca sejuk kena frostbite
Foto yang dimuatnaik di laman sosial.
SASKATCHEWAN - CANADA. Seorang wanita warganegara Australia terkena Frostbite selepas dijumpai tertidur di tepi sebuah bangunan kerana mabuk, minggu lalu.

Frostbite merupakan satu kondisi di mana kulit dan tisu anggota badan rosak akibat pembekuan terlampau.

Wanita berkenaan yang menggunakan nama TheBassistMuse di laman foto Imgur.com memberitahu beliau bersama dengan beberapa orang rakan di sebuah pub sebelum kejadian.

Menurut Dailymail.uk, wanita berkenaan yang tidak mendedahkan namanya, memuatnaik satu siri foto yang menunjukkan bagaimana jari-jemarinya mula membengkak, menggelembung dan kemudian diubati oleh doktor.

Selain daripada menyesal dengan apa yang berlaku, beliau juga menasihatkan pelayar dan pembaca supaya tidak 'gila' seperti dirinya (mabuk dan tidur dalam cuaca sejuk).

Kanak-kanak terpaksa naik kuda selama 3 jam ke sekolahSETIAP hari kanak-kanak ini perlu menunggang kuda selama tiga jam untuk ke sekolah. – Agensi


GUANGGXI, China – Demi mendapatkan ilmu, tiga kanak-kanak berusia lapan tahun terpaksa menunggang kuda selama tiga jam setiap hari semata-mata mahu pergi ke sekolah yang terletak kira-kira 16 kilometer dari rumah mereka di Kampung Mudong di sini.
Kanak-kanak itu, Huang Shijun, Huang Chenbin dan Huang Lingyan akan ditemani oleh datuk mereka iaitu Huang Fengjun yang akan berjalan kaki merentas jalan berbukit, berlumpur dan berliku sebelum sampai ke Sekolah Rendah Liuli.
“Selepas menghantar mereka, saya akan berjalan kaki semula ke rumah untuk menyambung kerja harian sebagai petani manakala kuda tersebut akan diikat berhadapan dengan kawasan sekolah,” ujarnya.
Kanak-kanak ini berkongsi dua ekor kuda untuk ke sekolah yang mempunyai seorang guru dan dua buah kelas terdiri daripada 19 orang pelajar setiap satunya.
Menurut Fengjun, denai tersebut merupakan satu-satunya jalan yang ada di kampung tersebut dan kadang kala ia tidak boleh dilalui terutama ketika musim sejuk. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0319&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz3UmqHvQIq 
Hakcipta terpelihara 

Kereta terbang 
mula dijual 2017

Kereta terbang AeroMobil 3.0, bakal dipasarkan pada harga yang
Kereta terbang AeroMobil 3.0, bakal dipasarkan pada harga yang masih belum didedahkan pada 2017. AGENSI
TEXAS 18 Mac - Hasrat untuk melihat kereta terbang bakal tercapai apabila syarikat pengeluar Slovakia, Aeromobil, mengumumkan bakal memasarkan kenderaan ber­kenaan pada tahun 2017.
Akhbar Daily Mirror melaporkan Ketua Pegawai Eksekutif­nya, Juraj Vaculik sebagai berkata, pihaknya yakin dapat menjual kenderaan dua tempat duduk itu dua tahun lagi.
“Anda tidak perlu menggunakan lapangan terbang untuk memandu kereta ini. Saya yakin pengguna akan menggemari keberkesanan kenderaan ini,” katanya pada persidangan filem, muzik, dan interaktif South by Southwest di Texas, ke­lmarin.
Kereta yang digelar AeroMobil 3.0 itu, mampu mencecah kelajuan sehingga 160 kilometer sejam di jalan raya dan boleh di­terbangkan dengan kelajuan sehingga 199 kilometer sejam.
Kenderaan yang mempu­nyai sayap yang boleh ‘dilipat’ itu boleh didaratkan di kawasan seluas 45.72 meter dan hanya memerlukan jalan raya yang le­ngang sejauh 228.6 meter untuk terbang.
Menggunakan petrol sebagai bahan api, prototaip kereta terbang tersebut telah dibangunkan sejak tahun 90-an.
Tanpa menyebut anggaran harga AeroMobil 3.0, Vaculik bagaimanapun mengakui, terdapat beberapa cabaran perlu dihadapi pihaknya sebelum kereta itu boleh dijual.
“Antara cabarannya adalah undang-undang melibatkan jalan raya dan ruang udara,’’ katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/kereta-terbang-8232-mula-dijual-2017-1.71019#sthash.oHdjUDyH.dpuf

Sedar dari koma selepas 
dengar perbualan suami, doktor

Jenny Bone pulih semula selepas mendengar perbualan suaminya yang
JENNY Bone pulih semula selepas mendengar perbualan suaminya yang enggan memenuhi permintaan doktor bagi menutup alat bantuan pernafasannya. AGENSI
LONDON 18 Mac – Seorang wanita Britain yang hanya mempunyai harapan tipis untuk hidup akibat sejenis penyakit ganjil, kembali tersedar daripada koma apabila terdengar doktor meminta kebenaran suaminya bagi memadamkan alat sokongan hidup.
Portal berita Mail Online me­laporkan, kisah dramatik itu dialami Jenny Bone yang me­ngalami kerosakan otak teruk akibat serang­an jantung dan sekadar mampu terbaring serta mende­ngar perbu­alan tentangnya.
Ketika menceritakan detik-­detik cemas itu, Jenny, 40, berkata, segalanya bermula pada 14 Mac tahun lalu apabila dia pengsan ketika dalam perjalanan pulang ke rumah di Bedfordshire akibat rasa pening.
Tambahnya, apabila dimasukkan ke Hospital Dunstable and Luton, doktor mendapati dia mungkin menghidap sindrom Guillain-Barre yang menyebabkan sistem imun badannya menyerang sistem saraf, sekali gus mengakibatkan otak tidak mampu mengawal otot.
Jelas wanita itu, beberapa jam kemudian, dia mengalami sera­ngan jantung dan pernafasannya terhenti menyebabkan doktor terpaksa menggunakan alat sokong­an hidup selain ditempatkan di unit rawatan rapi (ICU).
“Beberapa hari kemudian, doktor membangkitkan perso­alan sama ada mahu menutup alat sokongan hidup kerana mereka tidak pasti otak saya masih berfungsi akibat kekurangan oksigen dan cuba menghidupkan semula jantung saya.
“Saya juga tidak memberikan sebarang maklum balas ketika dirawat, membuatkan doktor berfikir saya tidak mempunyai peluang untuk sembuh,” kata­nya.
Malah Jenny mengakui, dia pernah menyuruh suaminya, John untuk mengakhiri hidup­nya jika dia hilang upaya akibat sindrom tersebut, tetapi dia rasa bersyukur kerana pasang­annya itu menolak permintaan doktor.
“Walaupun koma, saya masih mampu mende­ngar perbualan di sekeliling saya dan paling diingati ketika doktor meminta kebenaran John untuk mema­damkan alat sokongan hidup kerana merasakan saya tidak mempunyai ­harapan untuk hidup secara normal semula.
“Malah, saya rasa bersyukur kerana suami saya tidak bersetuju dengan permintaan tersebut,” kata Jenny yang kini semakin pulih dan sihat.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/sedar-dari-koma-selepas-8232-dengar-perbualan-suami-doktor-1.71021#sthash.f0FsawFn.dpuf