Pages

Sunday, October 5, 2014

Luar Biasa! Kuda Berbulu Emas Yang Unik

Kuda antara haiwan yang boleh dianggap mahal dan bernilai bagi sesetengah orang. Oleh kerana itulah, tidak semua orang mampu memilikinya. Namun pernahkah anda menunggang kuda seperti spesis kuda berbulu emas ini? Nampak unik dan luar biasa sebenarnya. 

Dikenali dengan nama Akhal-Teke, ia merupakan spesies kuda berbulu emas keturunan (breeding) dari Turkmenistan. Selain berpenampilan penuh kemilau seperti emas, kuda jenis ini juga dikenali kerana ketangkasan SERTA punya daya tahan yang hebat untuk melakukan aktiviti berat.


Spesies Akhal-Teke merupakan spesies kuda terancam yang hanya tinggal sedikit jumlahnya. Kuda yang juga menjadi lambang negara Turkmenistan ini menurut wikipedia hanya berjumlah sekitar 3500 ekor sahaja ketika ini.

kuda1
kuda2
kuda3
kuda5

kuda4

Bebola Rambut ditemui dalam Perut remaja

Kyrgyzstan: Bebola rambut seberat 4 kilogram telah dijumpai di dalam perut seorang remaja perempuan, Ayperi Alekseeva, 18 sekaligus menjawab mengapa dia tidak boleh minum dan makan.


Perkara tersebut terjadi adalah susulan daripada tabiat pelik dan menjijikkan wanita tersebut yg mana suka mengutip rabut yg gugur dijumpainya diatas permaidani sebelum mengunyah dan menelannya.

Keadaan itu berlarutan selama bertahun-tahun hinggakan dia mengalami penghidratan yg teruk dan kekurangan zat makanan. Ia juga menyebabkan Ayperi hampir mati.

Menurut doktor yg merawatnya,Bahadir Bebezov, ibu bapanya membawa remaja itu ke hospital selepas dia mula kehilangan berat badan dan tidak boleh menelan makanan.

Dia akan mengalami kesakitan yg amat sangat meskipun hanya minum air.

“Ketika dia tiba di hospital, Ayperi langsung tidak boleh minum air dan dari situ kami sedar dia perlu dibedah selepas pembedahan dijalankan.

“Perutnya membengkak dan sebaik sahaja kami memotong perutnya, bebola rambut itu terus keluar,” katanya.

Selain tabiat pelik menelan rambut itu, Ayperi sebenarnya tidak mempunyai sebarang penyakit dan merupakan seorang remaja yg normal.

Dia kini sedang menjalani pemulihan selepas pembedahan dan berjanji tidak akan menelan SERTA mengunyah rambut lagi selepas ini.

Dalam pada itu, doktor memaklumkan rekod perubatan sebelum ini menunjukkan tidak ada bebola rambut sebesar itu ditemui dalam tempoh 50 tahun.
http://um-fabolous.blogspot.com/2014/10/bebola-rambut-ditemui-dalam-perut-remaja.html

1.5 bilion umat Islam sambut Aidiladha


BERIBU-RIBU penduduk menunaikan solat sunat Aidiladha di hadapan sebuah gereja yang terletak berhampiran Masjid Pusat di Moscow, Rusia semalam.


MEKAH – Seramai dua juta jemaah haji dari seluruh dunia memulakan ibadah melontar di tiga jamrah semalam sebagai kemun­cak ibadah haji pada tahun ini. Berjuta-juta umat Islam dari seluruh dunia juga mula menyam­but Hari Raya Aidiladha dengan bergotong-royong menyembelih haiwan ternakan untuk dikorbankan sebelum diagih-agihkan kepada fakir miskin.
Jemaah haji melakukan ibadah melontar di Jamrah Al-Ula, Jamrah Al-Wusta dan Jamrah Al-Aqabah di Mina yang terletak kira-kira lima kilometer dari barat Masjidil Haram di kota suci Mekah.
Mereka bergerak ke Mina sejak kelmarin dengan berjalan kaki, menaiki motosikal dan bas selepas berkumpul di Padang Arafah.
Kerajaan Arab Saudi memberitahu seramai 1.4 juta jemaah haji dari 163 negara di seluruh dunia mengunjungi kota suci berkenaan untuk mengerjakan ibadah haji pada tahun ini.
Seramai 700,000 lagi jemaah pula adalah dari negara tersebut.

SEORANG budak lelaki Palestin menarik seekor kambing untuk dijual di sebuah pasar di Rafah di Genting Gaza kelmarin untuk dijual sempena Hari Raya Aidiladha.


Seramai 85,000 anggota kese­lamatan dan beribu-ribu pegawai kesihatan ditempatkan oleh kerajaan Arab Saudi bagi memastikan musim haji pada tahun ini berjalan lancar.
Dalam ibadah berkenaan, jemaah haji mengutip sejumlah batu yang dikutip di Muzdalifah ketika dalam perjalanan ke Mina sebelum melontar ke dinding di tiga jamrah sebagai simbolik me-
ngusir syaitan.
Ibadah tersebut sebagai memperingati Nabi Ibrahim a.s. yang melontar batu kepada syaitan yang cuba mempengaruhi bagin­da bagi mengingkari perintah Allah supaya mengorbankan anak kesayangannya, Nabi Ismail a.s.
Pada hari tersebut jemaah haji termasuk umat Islam di seluruh dunia disunatkan mengorbankan haiwan ternakan seperti kambing, lembu dan unta sebelum dagingnya disedekahkan.
Sejumlah 1.5 bilion umat Islam menyambut Hari Raya Aidiladha di seluruh dunia. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1005&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3FDWg10MM 
Hakcipta terpelihara 

Gajah selamat anak jatuh lubang


Omysha dibantu seekor gajah betina lain menyelamtkan anaknya yang terjatuh ke dalam lubang. - AGENIS
ZURICH 4 Okt. - Seorang pengunjung di sebuah zoo, di sini berjaya merakam video yang menyentuh hati tentang kelibat seekor gajah menyelamatkan anaknya yang terjatuh ke dalam lubang dan meraung meminta bantuan.
Mail Online melaporkan, video yang dirakam di Zoo Zurich itu memaparkan seekor anak gajah berusia enam minggu yang diberi nama Omysha cuba memanjat tebing tanah sebelum dia hilang imbang lalu terjatuh.
Omysha yang gagal bangun untuk keluar dari lubang berkenaan kemudian menangis meminta bantuan, sebelum ibu gajah berkenaan iaitu Indi bersama seekor lagi gajah betina datang membantunya.
"Saya tidak tahu bagaimana untuk membantu gajah tersebut selepas melihat dia terjatuh ketika cuba memanjat tebing, tapi saya dapat rasa ada sesuatu yang istimewa akan berlaku.
"Omysha selalu menghabiskan masa bersama Indi yang sering memerhatikannya dan sama sekali tidak akan membenarkan Omysha melakukan sesuatu yang boleh membahayakan dirinya," kata Kurator zoo berkenaan.
Sejak dimuat naik di laman sosial, video berdurasi 53 saat itu mendapat banyak komen daripada penonton yang kagum dengan kasih sayang sejati yang ditunjukkan antara ibu dan anak gajah berkenaan.
Omysha merupakan antara gajah Asia yang terdapat di Zoo Zurich yang semakin diancam kepupusan dan mengikut statistik sehingga kini hanya terdapat antara 40,000 dan 50,000 gajah itu di dunia.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20141005/lu_09/Gajah-selamat-anak-jatuh-lubang#ixzz3FDSMcbcv
© Utusan Melayu (M) Bhd