Pages

Wednesday, May 1, 2013

Baju ajaib bagi golongan sibukBaju dihasilkan syarikat Wool and Prince tidak perlu digosok dan dibasuh selama 100 hari, namun ia tetap kekal bersih, tidak berkedut dan tidak berbau. - Age
NEW YORK 30 April - Individu yang sentiasa sibuk, terutama golongan lelaki yang tidak berkesempatan membasuh atau menggosok baju sendiri dan terpaksa berbelanja besar untuk menghantar pakaian ke dobi, kini boleh berasa lega kerana sudah ada 'baju ajaib' yang memudahkan mereka.
Sebuah syarikat pakaian Amerika Syarikat (AS), Wool and Prince kini tampil menyelesaikan masalah itu apabila menghasilkan 'baju ajaib' yang tidak perlu dibasuh dan digosok selama 100 hari.
Menurut jurucakap syarikat itu, baju tersebut diperbuat daripada bulu biri-biri berkualiti dan lebih kuat berbanding benang biasa dihasilkan daripada kapas.
Jelasnya, pakaian bulu itu juga tidak menyerap bau serta mengurangkan tahap bakteria yang melekat pada kulit pengguna.
Malah katanya, pengguna tidak perlu mengosok baju berkenaan kerana bahan yang digunakan tidak akan menyebabkan baju itu berkedut dalam apa jua keadaan.
"Baju yang diperbuat daripada bulu biri-biri mampu bertahan lebih lama berbanding benang biasa.
"Ujian makmal menunjukkan fabrik bulu tidak putus, walaupun selepas ditarik lebih 20,000 kali berbanding benang biasa yang putus selepas ditarik sebanyak 3,200 kali," jelasnya.
Seorang penguji baju itu, Aaron Flack berkata, dia merenyuk baju tersebut hingga berbentuk bola dan meletakkannya di dalam beg.
"Saya membawa beg berkenaan mengelilingi bandar untuk tempoh yang lama dengan tujuan mengedutkan baju itu.
"Namun, selepas saya membuka semula baju tersebut, ia tidak berkedut dan sedia dipakai pada bila-bila masa," katanya.
Baju ajaib tersebut mula dijual kepada pelabur pada harga 63 pound (RM295). - AGENSI

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130501/lu_06/Baju-ajaib-bagi-golongan-sibuk#ixzz2S3XD7Azs
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Kantung zakar gergasi dibedah


Wesley Warren JrBerat badan seorang lelaki berkurangan sebanyak 59 kilogram selepas menjalani pembedahan membuang kantung zakar yang besar.

Wesley Warren Jr menarik perhatian antarabangsa tahun lalu kerana keadaan yang menimpanya yang menyebabkan kehidupan hariannya menjadi satu mimpi ngeri.


Bagaimanapun, dia kini menjalani pemulihan selepas sepasukan pakar bedah di California menghabiskan masa hampir 13 jam untuk membedahnya secara percuma.


“Dia kini seolah-olah lelaki baru,” kata Dr Joel Gelman, Ketua Pembedahan Pembentukan Semula Urologi di Universiti California, Irvine.


Pada 8 April lalu, Gelman dan tiga pakar bedah lain membedah kantung zakar Warren untuk membuang ketumbuhan yang terdiri daripada kulit dan otot, menurut Review Journal Las Vegas.


Masalah yang menimpa Warren itu yang dikenali sebagai scrotal lymphedema membesar sehingga seberat 59 kilogram dalam masa kurang dua tahun, Warren yang menghadapi masalah darah tinggi dan semput, sebelum ini menyuarakan kebimbangan akan mati ketika dibedah.

Warren dimasukkan ke hospital selama dua minggu dengan satu minggu di dalam unit rawatan rapi.


Pusat perubatan itu memberitahu jurnal berkenaan, pesakit itu kini mampu bangun, berjalan dan memulakan terapi fizikal, seminggu selepas pembedahan itu.

Warren kini menjalani pemulihan di sebuah rumah berhampiran hospital berkenaan. Tetapi tidak dapat dipastikan sehingga bila dia perlu berada di California.


“Banyak pemeriksaan susulan perlu dilakukan,” kata Jelman.


Dengan kantung sebesar sebiji tembikai di celah kakinya, dia pernah muncul dalam rancangan Howard Stern dan Comedy Central sekali gus menjadikannya selebriti tempatan di bandar kediamannya.


Firecracker Films, syarikat di sebalik rancangan 'Big Fat Gypsy Weddings' menandatangani konrak untuk menghasilkan satu dokumentari mengenainya, termasuk proses pembedahan itu. Dan dia juga merakamkan satu babak untuk TLC.


Dia terpaksa memakai pakaian lengkap dengan penutup kepala pada kakinya apabila berjalan di tempat awam bagi melindungi kantung zakarnya yang besar.


Kemaluannya terletak jauh ke dalam kantung itu sehingga air kencing membasahi tubuhnya apabila setiap kali membuang air kecil.

Pesawat angkasa Virgin jalani ujian pertama
Gambar menunjukkan Richard Branson melambai dari tingkap sebuah model pesawat angkasa Virgin.- Reuters


WASHINGTON - Pesawat angkasa milik Virgin Galactic yang dibina untuk membawa pelancong ke pinggir angkasa melakukan ujian penerbangan pertamanya kelmarin.
Enjin pesawat SpaceShipTwo dihidupkan selepas dipisahkan oleh pesawat WhiteKnightTwo yang membawa pesawat itu ke paras ketinggian 14,000 meter di padang pasir Mojave, California, kata firma milik jutawan Britain, Richard Branson dalam satu kenyataan.
Roket tersebut berjaya diterbangkan seperti yang dirancang iaitu selama 16 saat, cukup untuk membawa kapal angkasa itu pada ketinggian 16,764 meter dengan 1.2 kali kelajuan bunyi.
"Buat pertama kalinya, kami berjaya membuktikan komponen utama sistem itu dapat berfungsi dengan begitu baik," kata Branson.
Berikutan kejayaan ujian itu, Branson menjangkakan pesawat angkasanya boleh mula beroperasi menjelang hujung tahun ini.
Lebih daripada 500 orang telah menempah tempat duduk dan membayar deposit untuk tiket yang berharga AS$200,000 (RM607,200) bagi setiap penerbangan perjalanan merentasi suborbit dengan SS2.
Pesawat SS2 boleh menempatkan enam penumpang.
SS2 merupakan versi komersial SpaceShipOne, kapal angkasa swasta pertama yang sampai ke pinggir angkasa pada tahun 2004. Ia kini ditempatkan di Muzium Udara dan Angkasa di Washington. - AFP.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0501&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2RzuLzQag 
Hakcipta terpelihara 

Anjing digunakan untuk buru tikus di AS
Beberapa ekor tikus telah berjaya ditangkap oleh anjing pemburu sebelum dibuang.- AP


NEW YORK - Sebatang lorong di pinggir bandar Manhattan yang berada dalam keadaan kotor, gelap dan sangat digemari binatang perosak seperti tikus di sini semakin meriah dengan aktiviti memburu tikus oleh penduduk di Amerika Syarikat (AS).
Sekumpulan pemilik anjing terlatih telah menggunakan anjing peliharaan mereka untuk memburu tikus di lorong-lorong gelap di sekitar bandar New York.
Dengan satu perintah ringkas 'Now' (sekarang) yang diberikan, anjing peliharaan dengan pantas akan mengejar mangsa buruan mereka untuk dimusnahkan.
Sejurus menjejak mangsa, anjing buruan itu akan mengelilingi lokasi tikus yang dikesan. Ia kemudian melompat-lompat dan mencakar longgokan sampah yang menjadi tempat persembunyian tikus.
Sebanyak empat ekor anjing dengan cepat telah menggigit tikus yang ditemui dan menggonggongnya.
"Ayuh...Saya maksudkan, cepat!," kata salah seorang pemilik anjing pemburu terlatih, Susan Friedenberg.
Dalam tempoh masa dua minit sahaja, sudah dua ekor tikus telah berjaya ditangkap.
Seorang pemilik anjing, Richard Reynolds dan beberapa pemilik anjing akan memberi penerangan mengenai aktiviti mereka kepada orang ramai yang lalu lalang di kawasan berkenaan. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0501&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2RztHauT9 
Hakcipta terpelihara