Pages

Monday, April 8, 2013

Hari bergaduh dengan menggunakan bantal meriah
KAWASAN di Trafalgar Square di London dipenuhi dengan sekumpulan orang yang bergaduh dengan menggunakan bantal.


LONDON - Sejumlah penduduk di dunia menyambut hari bergaduh dengan menggunakan bantal yang berlangsung kelmarin.
Para peserta perlu mematuhi syarat semasa mereka menyertai pergaduhan itu.
Syarat itu ialah para peserta tidak boleh memukul seseorang dengan menggunakan sebuah kamera.
Para peserta juga tidak dibenarkan memukul seseorang yang tidak memegang bantal.
Antara bandar raya yang menjadi lokasi sambutan itu ialah London, England; Brasilia, Brazil; New York, Amerika Syarikat dan Vienna di Austria. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0408&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm#ixzz2Ps8sx0MW 
Hakcipta terpelihara 

Penduduk nyaris ditelan ular sawaWARTAWAN SINAR HARIAN
8 April 2013
Penduduk nyaris ditelan ular sawa
Anggota JPAM mengangkat ular sawa yang berjaya ditangkap itu.
BALING, Kedah - Seorang penduduk nyaris ditelan ular sawa ketika dalam perjalanan ke kebun getahnya di Kampung Lanai, kira-kira jam 7.45 petang, kelmarin.

Mangsa, yang berumur 50-an itu terkejut setelah mendapati seekor ular sawa itu cuba menyerangnya sebelum bertindak menghubungi Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Baling.

Ketua Skuad JPAM Baling, Mohd Fadly Abu Hassan berkata, seramai empat anggota dikerahkan ke tempat kejadian bagi menangkap ular itu.

“Ular sepanjang kira-kira lima meter itu tidak bertindak agresif seterusnya memudahkan anggota ketika operasi menangkap ular itu.

“Mempunyai berat kira-kira 50 kilogram dan merupakan tangkapan ular sawa terbesar bagi tahun ini,” katanya.

Beliau berkata, tindakan cepat penduduk menghubungi JPAM ternyata dapat membantu dalam memastikan ular itu ditangkap.

“Ular bersaiz ini bukan sahaja mampu menelan manusia, tetapi juga haiwan berbadan besar dan jika dibiarkan kemungkinan akan mengancam keselamatan penduduk,” katanya.

Katanya, ular itu akan disimpan di Pejabat JPAM terlebih dahulu sebelum diputuskan sama ada menyerahkan kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar Taman Negara (Perhilitan) ataupun dilepaskan.

Dikapak 15 kali
7 April 2013
Dikapak 15 kali
Sebahagian otak Meena hancur akibat ditetak abang kandung dengan kapak.
KABUL - Akibat melarikan diri daripada perkahwinan paksa, seorang wanita Pakistan dikapak sebanyak 15 kali oleh abang kandung sebagai hukuman yang digelar pembunuhan kehormat.

Dipetik CNN, Gul Meena, 17, bagaimanapun masih hidup selepas insiden pada pertengahan 2008 yang turut mengorbankan teman lelakinya.

Menurut Pengarah Eksekutif Kebajikan Kabul, Manizha Naderi, wanita itu kini tidak mampu untuk menyuap makanan sendiri dan terpaksa memakai lampin kerana kecederaan otak.

"Meena dipaksa berkahwin pada umur 12  tahun dengan seorang warga emas berumur 60 tahun sepanjang perkahwinan, dia dipukul," katanya.

Jelas Naderi, Meena turut dipukul oleh ibu bapanya selepas mengadu tindakan suaminya itu.

Pada November lalu, Meena bertindak melarikan diri bersama kekasihnya sebelum ditemui oleh abang kandung Meena di Jalalabad, Aghanistan, lima tahun kemudian.

"Mereka dikapak dan sebahagian otak Meena hancur," kata Naderi.

Setakat ini, seramai 14 wanita Afghanistan berlindung di pusat perlindungan kerana dibuang keluarga. 

Rakyat Jerman protes Tembok Berlin dirobohNURBAYA ABDUL REZAK
8 April 2013
Rakyat Jerman
Rakyat Jerman protes tembok dilabel Galeri Blok Timur dimusnahkan.
Tembok Berlin yang dibina semata-mata memisahkan Jerman Barat dan Jerman Timur mungkin kini semakin bersisa hasil pembangunan walaupun pembinaannya pada awal 60-an dulu mencetuskan pelbagai insiden termasuk kematian dan penindasan rakyat Jerman.

Awal Mac lalu. sekumpulan buruh yang dibantu polis Jerman bertindak merobohkan sebahagian Tembok Berlin iaitu Galeri Blok Timur bagi membuka laluan kepada projek pembinaan bangunan sekali gus diselar penduduk yang menganggap ia tindakan menghapuskan sejarah negara.

Susulan tindakan membuka laluan itu, sekumpulan besar penduduk Jerman Timur berhimpun dan mengadakan beberapa siri protes bagi menghalang ia dirobohkan.

Jurucakap polis, Alexander Tonnies berkata, kira-kira 1.2 meter tembok berkenaan dirobohkan untuk memudahkan pihak pemaju membina sebuah pangsapuri mewah di sepanjang sungai Spree.

Galeri Blok Timur ialah bahagian Tembok Berlin bersempadan dengan sungai Spree, dihiasi dengan lukisan menarik di sepanjang 1.3 kilometer (km) dan dilabelkan sebagai tugu kebebasan antarabangsa.

Tembok Berlin yang dianggap amat menakutkan di kalangan penduduk Jerman awal 60-an lalu, kini menjadi berubah wajah selepas ia dihiasi dengan pelbagai jenis seni lukisan berwarna-warni sekali gus menjadi sebahagian tarikan utama pelancongan negara.

Ketua pereka lukisan Galeri Blok Timur, Kani Alavi berkata: "Saya amat terkejut apabila mengetahui mereka ingin merobohkan tembok bersejarah ini. Malah kumpulan pemusnah ini datang pada waktu subuh seperti sedang menyembunyikan perbuatan mereka daripada umum.

"Mereka seolah-olah hanya menginginkan keuntungan dan tidak mahu memahami serta mendalami sejarah dan seni pada tembok ini," katanya.

Gesa Alavi, jiwa kota Berlin akan musnah walaupun seinci bahagian Tembok Berlin itu dimusnahkan.
Sementara itu, wakil pemaju Maik Uwe Hinkel berkata, pihaknya tidak merobohkan tembok bersejarah itu sebaliknya hanya mengalihkan sebahagian binaan tembok buat sementara waktu bagi memudahkan jentera berat memasuki tapak pembinaan di seberang tembok.

Kata Hinkel, pihaknya sudah tidak dapat menahan kesabaran selepas perbincangan bagi mendapatkan kebenaran memindahkan sebahagian Galeri Blok Timur berlarutan selama empat minggu.

"Kami sudah tidak sanggup menanggung kerugian jika kerja-kerja membina bangunan kediaman mewah itu sering ditangguhkan," kata Hinkel.


Sejarah Tembok Berlin

Tembok Berlin adalah konkrit pemisah yang dibina Republik Demokratik Jerman (GDR, Jerman Timur) pada 13 Ogos 1961, untuk memisahkan tanah di Jerman Barat daripada Jerman Timur selepas Perang Dunia II.

Pemimpin Jerman Timur, Walter Ulbricht mengarahkan Tembok Berlin dibina dan ia diluluskan oleh pemimpin Rusia iaitu, Nikita Khrushchev.

Ia menjadi simbol kepada Perang Dingin, tirai besi dan garisan sempadan antara Jerman Timur dan Jerman Barat selama 28 tahun sebelum dibuka semula pada 9 November 1989.

Tujuan dibina bagi menghentikan penghijrahan besar-besaran tenaga kerja muda dan produktif Jerman Timur ke Jerman Barat.

Penghijrahan golongan profesional dari 1949 hingga 1961 setiap hari dinamakan 'Grenzgeger'. Golongan profesional ini membantu pembinaan semula Eropah Barat sebagaimana Plan Marshall.

Ramai golongan profesional dan pekerja mahir berhijrah dan ini meninggalkan kesan ekonomi yang teruk kepada Jerman Timur.

Seramai 2.5 juta orang berhijrah sepanjang tempoh 1949 dan 1962. Kemudian berkurangan kepada 5,000 orang dalam tempoh 1962 hingga 1989.
Sementara itu hampir 200 orang mati ditembak ketika memanjat tembok ini. Ramai lagi yang cedera, ada yang terjun dari bangunan di tepi tembok dan ada yang sanggup membina pesawat kecil dan mendarat di Berlin Barat.

Selepas Jerman kalah dalam Perang Dunia II, negara itu terbahagi kepada 4 zon iaitu Berlin yang diduduki pihak Bersekutu dan terpecah pula kepada beberapa zon penjajah yang dikuasai Perancis, Britain dan Amerika Syarikat.
Wilayah dikuasai tiga negara itu kemudian dibentuk sebagai Republik Persekutuan Jerman (Jerman Barat) pada 1949. Sementara zon yang dikuasai Kesatuan Soviet digelar sebagai Republik Demokratik Jerman (Jerman Timur) pada tahun sama.

Jerman Barat juga amat terkenal dengan kekayaannya sehingga melangkaui kekayaan negara Eropah lain berbanding penduduk dalam Jerman Timur yang masih bergelumang dengan perjuangan kebebasan berpolitik dan pertumbuhan ekonomi.


Trivia

-1961 mula dibina.
-1962 hingga 1965 ditambah pagar kawat.
-1965 hingga 1975 dibina tembok batu.
-1975 hingga 1989 terbinanya Tembok Sempadan 75.
- Keseluruhan Tembok Berlin setinggi 3.6 meter dan 1.2 meter lebar.
- Dilengkapi 116 menara tinjau dan 20 lubang pasir.
- Menyamai fungsi Tembok Besar China.
- 1989 pintu tembok dibuka kepada penduduk Jerman Timur dan Jerman Barat.
- Sebahagian binaan Tembok Berlin dirobohkan susulan keputusan menyatukan dua wilayah itu tanggal 3 Oktober 1990.
- 9 November 2009, rakyat Jerman menyambut ulang tahun ke-20 kejatuhan zaman Tembok Berlin iaitu Festival Kebebasan.

Cipta pakaian dalam anti rogol
7 April 2013
Cipta pakaian dalam anti rogol
Baju anti rogol direka khas oleh tiga pelajar kejuruteraan India mampu menyalurkan 3,800 kV kuasa elektrik kepada penyerang.
SERAMAI tiga pelajar kejuruteraan India mengaplikasikan kemahiran mereka dengan mencipta set pakaian dalam wanita anti rogol yang mampu mengeluarkan kuasa elektrik sebanyak  3,800 kilovolt (kV) terhadap si penyerang.

Dipetik Daily Mail, set pakaian dalam berkenaan akan melumpuhkan penyerang sebelum menghantar satu pesanan teks automatik kepada polis atau ahli keluarga mangsa mengenai lokasi serangan.

Wakil jurutera yang membantu membangunkan produk ini, Manisha Mohan berkata, satu set kecil pengesan tekanan diselitkan di beberapa bahagian strategik pakaian dalam wanita, serta mampu mengeluarkan kuasa kejutan elektrik secara automatik sebanyak 82 kali atau lebih sekali gus menyebabkan penyerang pengsan.

"Pakaian dalam wanita ini memiliki sistem komunikasi bergerak global dan berfungsi sebagai pengesan tekanan sebelum mengeluarkan gelombang elektrik kira-kira 3,800 kV serta pesanan kepada keluarga mangsa atau polis.

"Si pemakainya hanya perlu menghidupkan alat pengesan dan ia akan berfungsi secara automatik jika ada individu yang menyentuh bahagian berkenaan," katanya sambil menambah pakaian dalam anti rogol dilengkapi modul sistem penentu kedudukan global dan modem GSM.  -

Tarantula sebesar muka manusia
7 April 2013
Tarantula bersaiz muka manusia dan beracun.
Tarantula bersaiz muka manusia dan beracun.
SPESIES baru tarantula bersaiz muka manusia dijumpai berhabitat dalam kawasan hutan di utara Sri Lanka.

Dipetik MailOnline, jurucakap saintis Pusat Penyelidikan dan Pengajian Biodiversiti Sri Lanka memberitahu, spesies Poecilotheria rajaei itu mampu melangkah sekurang-kurangnya 20.3 sentimeter.

Dedah penyelidik, tarantula beracun yang dijumpai di dalam sebuah kuarters usang di Mankulan ini amat berbeza dengan spesiesnya kerana jarang ditemui di dunia.

"Selepas beberapa hari menjalankan kajian terhadap tarantula ini, kami mendapati spesies ini hidup di atas pokok dan dalam hutan jarang," kata Ranil Nanayakkara.

Beliau berkata, hidupan liar ini diklasifikasikan sebagai selamat kerana begitu mudah menyesuaikan diri dengan persekitaran tetapi mampu pupus jika habitatnya dimusnakan oleh pembangunan semasa.  -  MailOnline

Gelang pintar anticulik
7 April 2013
Gelang anti culik Natalia
Gelang Projek Natalia mendapat namanya menerusi kes pembunuhan aktivis Natalia Estemirova di utara Caucasus dalam 2009.
IBU bapa dan rakyat dunia mungkin akan dapat mengurangkan sedikit tahap kerisauan mereka membabitkan isu jenayah culik global dengan adanya seutas gelang berteknologi tinggi baru yang menggunakan sistem Facebook dan Twitter sebagai amaran penculikan.

Dipetik MailOnline, gelang yang bernama Projek Natalia itu dipasang dengan peranti berteknologi pemandu arah satelit dan berhubung dengan media sosial untuk membolehkannya menyalurkan maklumat serangan hanya dalam satu saat.

Set pertama Projek Natalia dijangka dikeluarkan pada minggu ini di kawasan peperangan serta lokasi risiko tinggi kes penculikan.

Pertubuhan kempen Pertahanan Hak Asasi Awam Rusia yang juga menyumbang kepada pengeluaran gelang anti culik ini, mendedahkan ia berfungsi secara automatik jika pemakainya diserang atau dalam ketakutan serta jika ia ditanggalkan secara paksa.

"Setiap gelang dilengkapi sistem teknologi telefon bimbit yang membolehkannya menghantar pesanan segera kepada mana-mana pejabat Pertahanan Hak Asasi Awam sebelum disiarkan ke laman sosial," kata pegawai pertahanan awam, Robert Hardh.

Pada masa yang sama, gelang berkenaan akan menghantar lokasi sistem penentu kedudukan global (GPS) kepada pasukan penyelamat dan polis dalam beberapa saat sahaja.
Laporan BBC pula menyebut bahawa gelang pintar berteknologi tinggi bakal menemui para pengguna tidak lama lagi bagi mengelakkan pekerja daripada risiko culik atau dibunuh.
Penggera peribadi di gelang tersebut menggunakan teknologi Sab-nav yang boleh memberi amaran pemakainya berada dalam bahaya.
Amaran yang sama juga akan dihantar dalam bentuk mesej ke Facebook dan Twitter kepada majikan bagi memastikan pekerja mereka dapat dikesan.
Gelang pertama bakal diberikan minggu ini dan ramai pembiaya mahukan gelang yang sama dikeluarkan dengan lebih banyak lagi.
Secara keseluruhan, 55 utas gelang bakal diedarkan menjelang akhir tahun depan.

Jerung kepala dua pertama dunia
7 April 2013
Jerung kepala dua pertama dunia
Pengimbas MRI mendedahkan anak jerung ini memiliki sistem hati dan perut berlainan tetapi berkongsi badan serta ekor.
JURNAL Biologi Ikan melabelkan penemuan seekor anak jerung berkepala dua adalah yang pertama di dunia selepas seorang nelayan di teluk Mexico menjumpainya pada 2011.

Dipetik MailOnline, menurut saintis Universiti Negeri Michigan (MSU), Amerika Syarikat, anak jerung itu dijumpai di dalam rahim jerung dewasa susulan insiden tumpahan minyak di kawasan gerudi minyak Deepwater Horizon.

Jerung Yu adalah spesies tunggal jerung yang menyerang manusia selain ia amat popular di kalangan nelayan kerana sifat agresifnya.

Penolong profesor perikanan dan hidupan liar MSU, Michael Wagner berkata, hidupan akuatik berdarah panas itu berkemungkinan mati selepas dilahirkan.

"Kebanyakan haiwan yang dilahirkan berkepala dua tidak akan hidup lama sejurus dilahirkan dan dalam kes ini, anak jerung ditemui nelayan mati ketika ditemui," katanya sambil mengakui bangkai anak jerung itu kini disimpan di jabatan sains marin di Kolej Komuniti Florida Keys.

Gempa bumi sederhana landa Kepulauan Mariana, Jepun
7 April 2013
KUALA LUMPUR - Gempa bumi sederhana berukuran 5.3 pada skala Richter melanda kepulauan Mariana, selatan Jepun, pada 9.31 pagi hari ini.
Dalam satu kenyataan di sini, Jabatan Meteorologi Malaysia berkata gempa itu berpusat di 2,124km tenggara Yokosuka, Jepun dan 3,448km timur laut Kinabatangan, Sabah.
Bagaimanapun, gempa itu tidak membawa ancaman tsunami. - Bernama

Rentasi Lautan Atlantik guna belon
8 April 2013
Silver-Vallance menjadi orang pertama di Afrika melakukan aksi itu.
Silver-Vallance menjadi orang pertama di Afrika melakukan aksi itu.
CAPE TOWN - Seorang lelaki di Afrika Selatan, kelmarin berjaya merentasi Lautan Atlantik dari Penjara Robben Island yang pernah dihuni Nelson Mandela, dengan menggunakan kira-kira 35 belon helium.

Tujuan Matt Silver-Vallance, 37, melakukan aksi sejauh enam kilometer dari lokasi bersejarah itu  adalah untuk mengumpulkan dana berjumlah AS$1.1 juta (RM3.4 juta) bagi  membina Hospital Kanak-kanak di Johannesburg yang akan dinamakan sempena nama bekas presiden tersebut.

Difahamkan, beliau mengambil masa selama sejam untuk terapung pada jarak beberapa meter dari permukaan laut.
"Idea ini tercetus semasa saya sedang menonton rancangan mengenai angkasawan di televisyen kira-kira tujuh tahun lalu," jelasnya yang turut terlibat dalam aktiviti kebajikan di Hospital Kanak-kanak di Cape Town, dipetik daripada laporan AFP.