Pages

Thursday, April 30, 2015

Wanita hamil ketagih makan batu

Wanita hamil ketagih makan batu
Silva (kanan) mempunyai keinginan pelik iaitu makan batu.

NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT. Kebanyakan wanita hamil biasanya berkeinginan untuk makan coklat, ais krim atau makanan yang lain, tetapi berbeza pula dengan seorang wanita di sini kerana mempunyai keinginan pelik iaitu makan batu.

Keinginan pelik wanita yang dikenali sebagai Silva, 21 itu di siarkan dalam sebuah program My Extraordinary Pregnancy yang dimuatnaik di laman YouTube.

Dalam rakaman itu, Silvia berkata, keinginannya itu akan menyebabkan dia berdepan risiko penyakit dan masalah perut.

"Saya berada sangat sedih, malu tetapi saya terpaksa melakukannya, sesetengah orang mengidam jeruk atau sushi tetapi saya sukakan batu," katanya yang
tinggal bersama dua anaknya.

Rakaman menunjukkan Silvia berjalan-jalan di sekitar kawasan rumahnya untuk mencari batu yang sesuai untuk dimakan bagi memuaskan keinginannya.

"Apabila saya melihat batu-batu, saya rasa terliur. Ia seperti melihat sesuatu yang anda benar-benar mahu makan." tambahnya dipetik Mirror.uk.

Gadis Islam pakai skirt panjang disisih

Sarah dilarang memasuki kelas kerana memakai skirt labuh dan tudung
SARAH dilarang memasuki kelas kerana memakai skirt labuh dan tudung ke sekolah di Perancis. AGENSI
REIMS, Perancis 29 April – Seorang remaja Islam dilarang memasuki kelas, gara-gara memakai skirt labuh berwarna hitam dan berpurdah yang dilarang di negara ini yang mengamalkan sistem sekular, mencetuskan bantahan di Perancis.
Gadis itu, Sarah, 15, dilarang memasuki kelas sejak awal bulan ini oleh Guru Besarnya kerana brpendapat pakaian skirt panjang itu popular dalam kalangan wanita Islam untuk tujuan menutup aurat di tempat terbuka, yang merupakan satu kesalahan di Perancis.
“Gadis itu tidak dibenar mema­suki kelas dan diminta datang semula ke sekolah dengan pakaian yang lebih neutral dan bapanya pula tidak mahu gadis tersebut kembali ke sekolah,” kata Pegawai Pendidikan Tempatan, Patrice Dutot.
Pelajar itu kerap dilihat menanggalkan tudungnya sebelum memasuki premis sekolah di bandar timur laut Charleville-Mezieres, seperti yang ditetapkan undang-undang, katanya.
Berdasarkan undang-undang 2004 yang dikuatkuasakan di Pe­ran­cis, sebarang tudung, kippa Ya­hudi atau tanda salib besar diharam digunakan dalam institusi pendidikan, namun tanda-tanda ke­agamaan yang tersembunyi dibenarkan.
Gadis itu memberitahu akhbar harian Perancis, L’Ardennais bahawa skirt yang dipakainya itu tidak terlalu istimewa dan ia sa­ngat sederhana serta tidak me­ragukan. Tiada tanda agamapun pada pakaian berkenaan.
Kisah sedih Sarah menjadi trend di laman sosial Twitter di Perancis dengan hashtag #JePorteMaJupe­CommeJeVeux, yang membawa maksud “Saya memakai skirt kerana saya suka memakainya.”
“Jika skirt itu dipakai oleh orang berkulit ‘putih’, ia dianggap gaya hippy, jika skirt itu dipakai orang Islam, ia menjadi salah,” kata seorang pengguna laman sosial di Twitternya. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/gadis-islam-pakai-skirt-panjang-disisih-1.85991#sthash.pI8TWXno.dpuf

Bas dua tingkat disalut emas permata di China


Bas dua tingkat bersalut emas dipamerkan di bandar Jinan, wilayah
BAS dua tingkat bersalut emas dipamerkan di bandar Jinan, wilayah Shandong pada 25 April lalu sebagai cara syarikat emas SJONO menarik perhatian pelanggan. AGENSI
BEIJING 29 April – Sebuah syarikat barangan kemas China menampilkan idea tersendiri untuk menarik pelanggan apabila menghasilkan sebuah bas dua tingkat yang disalut emas dan dihiasi permata emas di bahagian dalam kenderaan itu, kesemuanya bernilai lebih 4.6 juta yuan (RM2.7 juta).
Portal People’s Daily yang memetik kenyataan jurucakap sya­rikat SJONO, Wang Lin sebagai berkata, idea itu merupakan cara untuk memberi peluang kepada pelanggan bertuah menaiki bas mewah berkenaan yang dihiasi lebih seribu barangan kemas.
Malah kata Lin, pembeli bertuah turut diiringi seorang model yang memakai barangan kemas termasuk rantai emas, gelang emas, subang emas dan mahkota yang bernilai lebih 1.9 juta yuan (RM1.1 juta).
Jelasnya, pihaknya menganjurkan peraduan gores dan menang kepada pembeli untuk mencuba nasib memenangi subang emas dan beberapa keping emas, selain menaiki bas mewah terbabit yang kini dipamerkan di bandar Jinan, wilayah Shandong.
“Hampir 80 peratus badan bas berkenaan disalut emas tulen dan barangan kemas yang digunakan untuk hiasan dalaman melebihi berat 80 kilogram,” katanya.
Kebanyakan emas yang dijual di China mempunyai kualiti 24 karat iaitu 99 peratus emas tulen.
Masyarakat Cina mengaitkan emas sebagai tuah yang baik serta lambang kekayaan, dan budaya tersebut masih kekal sehingga ke hari ini.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/bas-dua-tingkat-disalut-emas-permata-di-china-1.85987#sthash.FzZ5GrrU.dpuf