Pages

Friday, December 9, 2011

Lawak lembu

89541760 Haiwan yang Tersangkut, Tersepit, Terselit79085985 Haiwan yang Tersangkut, Tersepit, Terselit

Kisah Lembu dari Batu
Dahulu disebelah barat dari Sichuan, ada sebuah negara yang disebut negara Shu, tanahnya subur, hasil alamnya juga subur, negara ini sangat makmur. Negara Qin yang bertetangga dengannya sudah lama mengincar negara Shu ini, ingin menguasai negara Shu yang subur dan makmur ini, tetapi jalan menuju ke negara Shu harus melalui gunung melewati jurang yang terjal dan tebing-tebing yang menjulang tajam, jika tidak berhati-hati maka akan terjatuh kedalam jurang. Pasukan yang ingin menyerang tidak ada jalan yang lain selain melalui jurang yang terjal oleh sebab itu tidak ada yang berani mengambil resiko tersebut, negara Qin hanya bisa melirik tanpa berdaya melakukan apapun.

Raja dari negara Shu adalah seorang yang serakah, selalu menjarah uang rakyatnya demi memenuhi keserakahannya, terkadang juga melakukan hal yang sangat keterlaluan. Raja Qinhui dari kerajaan Qin menyusupkan mata-matanya kekerajaan Shu setelah mengetahui temperamen raja Shu sehingga dia beranggapan ini adalah sebuah kesempatan baik, setelah melalui perencanaan yang matang, akhirnya raja Qinhui mendapat sebuah akal.

Raja Qinhui menyuruh tukang pahat memahat sebuah lembu dari batu yang sangat besar, dibelakang pantat lembu batu ini diletakkan banyak emas dan perak, lalu merilis berita ke negara Shu mengatakan bahwa lembu batu ini tinjanya semuanya terdiri dari emas dan perak.
Mata-mata dari negara Qin ini sengaja menyampaikan berita kepada raja Shu bahwa dinegara Qin ada seekor lembu batu yang bisa bertinja emas dan perak. Setelah mendengar berita tersebut keserakahan raja Shu timbul, dia berpikir, “Alangkah baiknya jika saya mempunyai lembu batu itu setiap hari saya bisa mendapatkan emas dan perak.” Ketika berpikir sampai disini, tiba-tiba utusan dari negara Qin datang berkunjung dan menyampaikan kepadanya bahwa raja Qinhui demi menjaga persahabatan kedua negara tersebut menghadiahkan lembu batu yang bisa bertinja emas ini kepada raja Shu.

Raja Shu sangat gembira, tetapi utusan negara Qin mengatakan bahwa lembu batu tersebut sangat besar jika ingin membawa pulang ke negara Shu kelihatannya agak sulit, setelah mendengar perkataan utusan negara Qin ini raja Shu berkata, “Ini bukan masalah, raja Qinhui telah menghadiahkan lembu batu tersebut untuk saya, tentu saja saya akan mencari akal membawanya pulang, tolong sampaikan kepada raja Qinhui tidak usah khawatir saya akan mencari akal menyelesaikan masalah ini.”
Raja Shu tidak memperdulikan para menterinya yang menentangnya, mengerahkan sejumlah besar rakyatnya bekerja siang malam menggali lembah dan menutupi jurang membuat jalan supaya bisa mengangkut pulang lembu batu tersebut, akhirnya jurang dan lembah tersebut diratakan dan terdapat sebuah jalan tol yang menuju ke negara Qin dan mengutus beberapa orang kuat ke negara Qin menjemput lembu batu hadiah dari raja Qinhui.

Raja Shu tidak menyadari bahwa raja Qinhui telah memasang jebakan memerintahkan pasukannya mengikuti dibelakang iringan lembu batu sehingga dengan mudah raja Qinhui memusnahkan negara Shu dan raja Shu.
Raja Shu akibat keserakahannya kehilangan kerajaannya, sehingga menjadi bahan ejekan dunia.

Kisah Lembu dari Batu | Fakta dan Misteri Dunia:

4 Perkara yang lebih buruk kedudukannya

http://www.asrar-albnat.com/uploaded/3137_1236578765.jpg

1- Perbuatan dosa yang dilakukan oleh orang muda yang bodoh adalah buruk, tetapi ianya lebih buruk jika dilakukan oleh kaum tua.

2- Sibuk dengan urusan duniawi oleh orang bodoh itu adalah buruk, tetapi lebih buruk lagi jika orang alim sibuk dengan urusan duniawi.

3- Malas beribadat orang awam adalah buruk tetapi lebih buruk apabila orang alim malas beribadat.

4- Berperangai sombong bagi orang kaya adalah buruk tetapi lebih buruk lagi apabila orang fakir berperangai sombong.

Mutiara Kebijaksanaan Dalam Islam. M/S : 86

4 Perkara yang lebih buruk kedudukannya « Blog Peribadirasulullah:

Gerhana bulan penuh esok

Gerhana bulan penuh esok - Nasional - Sinar Harian:


Oleh : SH ONLINE/ZULAIKHA ZULKIFLI
Tarikh : December 9, 2011
Gerhana bulan penuh esok

SHAH ALAM- Fenomena gerhana bulan penuh akan dapat disaksikan rakyat Malaysia dan di rantau Asia Tenggara pada 10 Disember, esok.

Menurut laman web falak-online, fenomena sama sebelum ini berlaku pada bulan Jun tahun lalu. Bagaimanapun, gerhana yang akan berlaku, dijangka tidak seperti tahun lepas yang mana ia berlaku pada lewat tengah malam sehingga matahari terbit keesokan paginya.

"Fenomena ini akan berlaku pada waktu puncak iaitu sebaik sahaja matahari terbenam dan berlarutan sehingga ke lewat tengah malam, tidak seperti gerhana lepas. Gerhana ini dijangka dapat disaksikan dengan mudah oleh orang ramai," laman web itu dipetik.

Fasa gerhana akan bermula pada jam 7.31 petang, namun apabila bulan mula menghampiri kawasan bayang-bayang bumi yang lebih gelap dikenali sebagai umbra, kesan gelapnya baru kelihatan iaitu sekitar jam 8.30 malam.

Bulan akan berada dalam bayang-bayang bumi sepenuhnya (fasa gerhana penuh) pada jam 10.05 hingga 10.57 malam dan akan keluar sepenuhnya daripada bayang-bayang umbra pada jam 12.18 tengah malam.

Selain itu, jumlah masa bulan bergelap di dalam bayang-bayang bumi sepenuhnya ialah selama 52 minit dan 16 saat.

Seorang Terbunuh, 10 Cedera Serangan Udara Israel

mStar Online : Seorang Terbunuh, 10 Cedera Serangan Udara Israel:


BANDAR GAZA: Sekurang-kurangnya seorang penduduk Palestin terbunuh manakala 10 lagi cedera dalam tiga serangan udara oleh tentera Israel pada Jumaat.

Serangan udara yang mengenai rumah sebuah keluarga di barat Bandar Gaza berhampiran pusat latihan tentera sayap Hamas, Brigade Ezzedine Al Qassam mengorbankan seorang datuk dan mencederakan tujuh kanak-kanak.

Dua lagi serangan udara yang dilancarkan semalam turut disasarkan kepada pusat latihan tentera Hamas.

Seorang jurucakap askar Israel mengesahkan pihaknya melancarkan serangan itu tetapi berkata, serangan dibuat sebagai tindak balas kepada letupan di wilayahnya malam Khamis.

Katanya, serangan itu dilancarkan terhadap pusat latihan aktiviti pengganas di Genting Gaza.

Pada Khamis, pasukan perubatan Palestin berkata, dua pengganas dari Gaza terbunuh dalam serangan tentera Israel.

Bagaimanapun, Israel menegaskan salah seorang daripadanya terlibat dalam rancangan serangan bom di Eilat pada 2007.

Usaha seludup anak Gaddafi gagal

Usaha seludup anak Gaddafi gagal - Global - Sinar Harian:


Oleh : Wartawan Sinar Harian
Tarikh : December 9, 2011
Usaha seludup  anak Gaddafi gagal

MEXICO CITY - Kerajaan mendakwa mereka telah berjaya mematahkan cubaan sindiket antarabangsa untuk membawa masuk al-Saadi, anak kepada pemimpin Muammar Gaddafi bersama keluarganya secara rahsia ke Mexico dengan menggunakan identiti palsu, kelmarin.

Setiausaha kerajaan, Alejandro Poire berkata, badan perisikan negara itu berjaya membongkar rancangan kumpulan sindiket yang didalangi oleh dua penduduk tempatan bersama seorang warga Kanada dan Denmark.
“Usaha mereka gagal selepas ketua sindiket warga Kanada, Cynthia Vanier bersama rakannya ditahan pihak berkuasa,” menurutnya lagi.
Hasil siasatan awal pihak berkuasa mendapati salah seorang ahli kumpulan mereka telah terbang ke Mexico dan membuka akaun bank menggunakan identiti palsu serta turut membeli sebuah vila di kawasan peranginan eksklusif di Puerto Vallarta.
Bagaimanapun, dalam satu kenyataan, peguam keluarga Gaddafi, Nick Kaufman mengesahkan Saadi masih berada di Niger selepas dia melarikan diri dari Libya pada Ogos lalu.
“Beliau menghormati sekatan antarabangsa termasuk pembekuan aset yang dikenakan ke atasnya dan tidak merancang untuk melarikan diri secara rahsia,” jelasnya.
September lalu, Badan Polis Antarabangsa (Interpol) telah mengeluarkan ‘notis merah’ untuk menahan Saadi selepas didakwa menggelapkan wang dan melakukan kekerasan semasa dia menjadi presiden persekutuan bola sepak di Libya.

AS terus bekal senjata

myMetro | AS terus bekal senjata:

WASHINGTON: Amerika Syarikat (AS) meneruskan penghantaran senjata mengawal rusuhan di Mesir meskipun pasukan keselamatan negara itu meningkatkan keganasan dalam operasi terhadap penunjuk perasaan.

Kumpulan hak asasi manusia, Amnesty International berkata, penghantaran terbaru tiba di Mesir bulan lalu dengan membawa sekurang-kurangnya tujuh tan cecair kimia dan kelengkapan mengawal rusuhan seperti gas pemedih mata.


Penghantaran itu dialamatkan kepada Kementerian Dalam Negeri.

“Penghantaran senjata Amerika Syarikat seumpama itu perlu dihentikan sehingga terbukti gas pemedih mata, senjata dan kelengkapan lain tidak ada kaitan dengan pertumpahan darah di jalan raya Mesir,” kata pakar senjata Amnesty, Brian Wood. Kumpulan berkenaan menyelar keputusan kerajaan AS untuk membenarkan penghantaran itu dengan berkata, pihak berkuasa Mesir bertindak melampau ke atas penunjuk perasaan, dan sering kali menyebabkan kematian.


“Adalah sesuatu yang tidak dapat dibayangkan jika kerajaan Amerika tidak mengetahui mengenai penyalahgunaan kuasa oleh pasukan keselamatan Mesir,” kata Wood dalam kenyataan yang dikeluarkannya semalam.


Sehubungan itu, ia mendesak diadakan perjanjian antarabangsa untuk meliputi sekatan senjata yang digunakan oleh agensi penguatkuasaan undang-undang.

Kadi angkat kaki

myMetro | Kadi angkat kaki:

'TAWAU: Sepasang pengantin baru menempuh kenangan pahit pada hari pernikahan mereka apabila tok kadi meninggalkan majlis selepas mendakwa tidak sanggup lagi menunggu pengantin lelaki yang lewat tiba, kelmarin.

Kadi terbabit yang memberi alasan terpaksa menghadiri majlis perkahwinan lain dikatakan meninggalkan rumah pengantin perempuan di Kampung Ranggu Batu 12, di sini, ketika paluan kompang bergema menandakan ketibaan rombongan pengantin lelaki.


Bapa pengantin perempuan, Rahman Ambo Saka, 57, berkata tindakan jurunikah itu menyebabkan dia terpaksa menanggung malu kerana sebaik pengantin lelaki tiba untuk dinikahkan, kadi bertanggungjawab sudah tiada.

“Kami sekeluarga terkilan dengan tindakan kadi yang bertindak melarikan diri sebaik rombongan pengantin lelaki tiba.


“Saya mengakui pengantin lelaki terlewat tiba disebabkan masalah tidak dapat dielakkan dan sudah menjelaskannya kepada jurunikah berkenaan, namun dia enggan mendengarnya,” katanya ketika ditemui Harian Metro, di rumahnya.


Katanya, majlis pernikahan pasangan lingkungan 20-an itu sepatutnya diadakan pada jam 11 pagi, tetapi disebabkan masalah itu, rombongan berkenaan hanya tiba, kira-kira jam 11.40 pagi.

“Rombongan pengantin lelaki tiba kira-kira 40 minit kemudian dan sebaik memasuki rumah untuk dinikahkan, tok kadi sudah meninggalkan majlis.


“Kerana tidak mahu menanggung malu, kami kemudiannya terus ke pejabat Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS) dan kadi yang sama tiba di pejabatnya, kira-kira jam 1 petang,” katanya.

Katanya, keadaan itu menyebabkan anak perempuannya terpaksa dinikahkan di pejabat agama berkenaan.


“Saya kecewa kerana semua persiapan termasuk majlis makan, pelamin sudah disediakan di rumah, tetapi anak saya terpaksa bernikah di tempat lain, malah terpaksa meninggalkan semua jemputan di rumah.


“Saya berharap JHEAINS memandang serius perkara ini kerana perbuatan lelaki terbabit memberikan gambaran buruk terhadap imej institusi berkenaan,” katanya.


Menurut Rahman, dia faham, jika kadi itu mempunyai urusan lain, tetapi perlu bertimbang rasa kerana kelewatan rombongan pengantin lelaki tidak disengajakan.


“Kelewatan menyebabkan saya terpaksa menebal muka memujuk jurunikah supaya tidak meninggalkan majlis, namun dia menolak dan bertegas meninggalkan majlis,” katanya.


Sementara itu, Pegawai Tadbir Agama JHEAINS Tawau, Abdul Imam Basirun, gagal dihubungi untuk mendapat ulasannya berhubung kejadian itu kerana dia berada di Kemboja atas urusan kerja.

Meninggal lepas balik Makkah

myMetro | Meninggal lepas balik Makkah:

JOHOR BAHRU: “Sepanjang berada di Makkah, arwah tidak menunjukkan sebarang perubahan, malah dia begitu sihat dan bersemangat.

“Namun, tidak disangka arwah pergi meninggalkan kami selama-lamannya sebaik kembali ke tanah air, Isnin lalu,” kata isteri kepada Pengarah Tabung Haji Sabah, Mohd Najib Ab Jabar, 51, yang meninggal dunia di kediaman keluarganya di Kempas Baru di sini, awal pagi semalam.


Rohana Abu Bakar, 46, berkata, pemergian arwah meninggalkan kesan mendalam kepada dirinya dan dua anak mereka, Daniel Iskandar, 6, dan Dhia Izzati, 16, yang masih terkejut dengan pemergian bapa mereka.

“Kami bersama-sama mengemas barang untuk dibawa pulang ke Sabah hingga jam 3.30 pagi semalam sebelum suami mengadu sakit dada dan sukar tidur.


“Risau memikirkan keadaannya, saya menghubungi ambulans dan sebaik ambulans tiba di rumah, arwah disahkan sudah meninggal dunia,” katanya.


Menurutnya, walaupun berat menerima ketentuan itu, mereka sekeluarga reda dengan pemergian arwah.

“Saya seperti tidak percaya yang suami sudah tiada kerana gelak ketawa dan gurauannya masih terngiang-ngiang di telinga, bagaimanapun saya menganggapnya sebagai ketentuan Ilahi,” katanya.


Sementara itu, kembar Allahyarham Mohd Najib, Mohd Nassir berkata, adiknya itu tidak menunjukkan sebarang kelainan ketika mereka bertemu, Selasa lalu.

“Hubungan kami memang akrab, sejak kecil kami sentiasa berkongsi masalah, pendapat, idea mahupun barangan dan pemergiannya begitu meninggalkan kesan kepada saya.


“Sukar untuk saya terima ketentuan ini, namun reda dan mendoakan kesejahteraannya,” katanya.

Ahli perniagaan pancit tayar rugi RM100,000

myMetro | Ahli perniagaan pancit tayar rugi RM100,000:

SEREMBAN: Suasana di sebuah stesen minyak di S2 City Park, Seremban 2, di sini, gempar seketika apabila wang milik seorang ahli perniagaan bernilai RM100,000 lesap dilarikan penyamun bersenjata yang memecahkan cermin kereta ketika mangsa mengisi angin tayar kenderaannya, semalam.

Difahamkan, dalam kejadian jam 2 petang itu, lelaki berusia 30-an berkenaan baru mengeluarkan wang itu daripada sebuah bank di daerah ini untuk urusan perniagaan.


Mangsa yang memandu kereta BMW bersendirian berhenti minum di sebuah restoran sebelum pulang ke rumahnya di Seremban 2.

Sumber berkata, mangsa dimaklumkan orang awam yang melihat satu daripada tayar keretanya itu pancit.


“Berikutan itu, mangsa segera menuju sebuah stesen minyak berdekatan untuk mengisi angin tayarnya.


“Ketika mengisi angin dalam hujan renyai, mangsa terkejut apabila dihampiri sebuah kereta yang nyaris melanggarnya.

“Tidak lama kemudian, beberapa individu dipercayai bertopeng dan bersenjatakan parang keluar daripada kenderaan berkenaan seolah-olah mahu menuju ke arah mangsa,” katanya di sini, semalam.


Menurutnya, mangsa yang ketakutan melarikan diri dan meninggalkan keretanya termasuk wang di dalam sebuah beg di tempat duduk penumpang. “Penjenayah terbabit memecahkan cermin di sebelah tempat penumpang itu dan mengambil beg berkenaan lalu melarikan diri,” katanya.

Kata sumber itu, mangsa tidak cedera dan membuat laporan di balai polis berdekatan.


Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Saiful Azly Kamaruddin mengesahkan menerima laporan kejadian berkenaan dan berkata siasatan dijalankan mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan.


Orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat kejadian itu diminta menghubungi Hotline Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seremban di talian 06-6014999 atau balai polis berdekatan bagi membantu siasatan.

Sarjan parah kena rempuh

myMetro | Sarjan parah kena rempuh:
PERIKSA...anggota polis dan JPJ memeriksa penunggang motosikal di Duke, kelmarin.
PERIKSA...anggota polis dan JPJ memeriksa penunggang motosikal di Duke, kelmarin.
RAMPAS...alatan menghisap dadah yang dirampas daripada lelaki terbabit.
RAMPAS...alatan menghisap dadah yang dirampas daripada lelaki terbabit.

KUALA LUMPUR: Seorang anggota polis berpangkat sarjan cedera ringan selepas dirempuh seorang lelaki warga Indonesia yang cuba lari daripada sekatan jalan raya kerana membawa peralatan menghisap syabu di Lebuhraya Duta-Ulu Klang (Duke), berdekatan Plaza Tol Sentul Pasar, di sini, petang kelmarin.

Dalam kejadian jam 6 petang itu, anggota berkenaan dari Unit Kuatkuasa Khas Trafik Kuala Lumpur (U3K) bersama anggota lain serta pegawai dan anggota daripada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) menjalankan tugas di sekatan jalan raya sempena Ops Pra Perayaan di lorong motosikal lebuh raya berkenaan.


Ketua Unit Kuatkuasa Khas Kuala Lumpur, Asisten Superintendan Azmi Wahid berkata, ketika pemeriksaan, sebuah motosikal yang ditunggang lelaki terbabit memasuki kawasan sekatan dan dia diberi arahan untuk memberhentikan motosikalnya di tepi.

“Bagaimanapun, lelaki terbabit tidak mengendahkan arahan sebaliknya memecut motosikalnya ke arah anggota berkenaan sebelum merempuhnya.


“Rempuhan itu menyebabkan anggota berkenaan jatuh dan cedera ringan manakala lelaki terbabit ditahan anggota lain selepas bergelut,” katanya, di sini.


Menurutnya, siasatan awal mendapati lelaki berusia 32 tahun itu berasal dari Indonesia dan dipercayai berada di bawah pengaruh dadah jenis syabu.

Katanya, pemeriksaan lanjut di dalam beg sandang suspek menemui beberapa peralatan untuk menghisap dadah dipercayai miliknya.


Lelaki terbabit dibawa ke Balai Polis Trafik Kuala Lumpur untuk tindakan lanjut.

Sementara itu, dalam operasi bermula jam 3 hingga 6.30 petang, 29 motosikal disita atas kesalahan penunggang tidak memiliki lesen memandu dan cukai jalan tamat tempoh.


Selain itu, polis mengeluarkan 40 saman manakala JPJ mengeluarkan 105 saman dan notis arah periksa kenderaan.

Gingrich desak perang sulit terhadap Syria, Iran

myMetro | Gingrich desak perang sulit terhadap Syria, Iran:

WASHINGTON: Calon untuk pilihan raya presiden dari Parti Republikan menggandakan gesaan terbuka mereka supaya dilancarkan operasi ‘sulit’ terhadap Iran dan Syria.

Ia termasuk mensabotaj, membunuh dan membantu kumpulan penentang.


Bekas Speaker Dewan, Newt Gingrich yang mengetuai gesaan supaya dilancarkan perang sulit itu memberitahu aktivis parti semalam, beliau akan menggunakan keupayaan melancarkan perang itu untuk menumbangkan rejim Iran sekarang.

“Mereka hanya mempunyai satu pusat penapisan yang amat besar. Saya akan memberi tumpuan setiap hari untuk mensabotajnya,” katanya kepada Gabungan Yahudi Republikan, kumpulan yang menyelar cara Presiden Barack Obama menangani hubungan dengan Israel.


Mengenai Syria, Gingrich berkata, dasar Amerika terhadap negara itu mesti tertumpu kepada usaha menggantikan Presiden Bashar al-Assad dan ‘melakukan apa saja yang boleh, sama ada secara tidak langsung dan sulit, tanpa membabitkan tentera Amerika, untuk membantu menggulingkan kerajaannya.


Bekas Gabenor Massachusetts, Mitt Romney, yang bnru-baru ini kalah kepada Gingrich untuk menjadi calon Republikan dalam menghadapi Obama pada November 2012, menggesa Washington supaya membantu penentang Bashar secara rahsia. - AP

Lelaki bakar diri dekat istana Presiden

myMetro | Lelaki bakar diri dekat istana Presiden:

JAKARTA: Seorang lelaki berada dalam keadaan kritikal dengan 95 peratus badannya melecur selepas dia dikatakan membakar dirinya sendiri, menurut polis, semalam.

Media tempatan melaporkan, lelaki berusia 40-an, menuang petrol ke badannya dan membakar dirinya, tidak jauh dari Istana Negeri sebelum berlari ke arah papan iklan yang memaparkan gambar Presiden Susilo Bambang Yudhoyono.

Jurucakap polis, Baharudin Djafar mengesahkan kejadian itu. Katanya, siasatan sedang dijalankan.

“Dia membakar dirinya dan anggota polis menyelamatkannya. Keadaannya kritikal dengan 95 peratus badannya melecur,” katanya.


“Kami akan menyiasat identitinya. Kami tidak tahu kenapa dia berbuat demikian dan kami tiada saksi,” tambahnya lagi.


Seorang doktor berkata, lelaki itu menjerit kata-kata antikerajaan, tetapi Baharudin menolak spekulasi yang mengatakan lelaki itu memprotes kerajaan dan Presiden.

“Buat masa ini kami tidak jumpa kaitannya,” katanya.

Penasihat Presiden, Daniel Sparingga berkata, Susilo telah diberitahu mengenai kejadian itu dan telah ‘melahirkan rasa simpati dan bimbang’.

“Buat masa sekarang, fokus kami adalah menyelamatkan nyawanya. Setiap yang bernyawa itu adalah rahmat dari Tuhan.”

“Kami kesal dengan perbuatan itu dan harap ia tidak berulang,” katanya.

Tunjuk perasaan adalah perkara biasa di Indonesia tetapi perbuatan mengorban diri sendiri adalah perkara baru dalam negara demokrasi ketiga terbesar dunia, dengan 240 orang penduduk.

Populariti Presiden Susilo semakin jatuh walaupun pertumbuhan ekonomi kukuh, berikutan masalah rasuah dan ketidakcekapan yang semakin berleluasa di negara itu. - AFP

Gambar bogel Lindsay tersebar

myMetro | Gambar bogel Lindsay tersebar:

LINDSAY
LINDSAY

LOS ANGELES: Tidak boleh dinafikan dia adalah bintang paling berprofil tinggi dan kontroversi untuk bersetuju menjadi hiasan muka depan majalah Playboy.

Namun, rancangan Lindsay Lohan untuk membuat pengumuman besar-besaran mengenai gambar bogelnya di muka depan majalah itu terjejas apabila muka depan edisi terbaru majalah itu tersebar di Internet.

Aktres berusia 25 tahun itu dilihat duduk di atas kerusi berbentuk arnab Playboy yang membolehkan dia melindungi kehormatannya. Bagaimanapun, bentuk payu daranya terdedah.

Lindsay yang dilapor mendapat bayaran sebanyal AS$1 juta (RM3.1 juta) untuk penggambaran itu, sebelum ini merancang mendedahkan gambar bogelnya di muka depan Playboy menerusi rancangan Ellen DeGeneres pada 15 Disember.


Aktres itu terpaksa menjalani penggambaran dua kali untuk muncul dalam majalah itu selepas cubaan asal tidak memuaskan hati ketua Playboy, Hugh Hefner.


Bercakap mengenai penggambaran itu yang akan terbit dalam edisi Januari/Februari, Hefner bercerita mengenai inspirasi di sebalik nya.

“Ia satu penghormatan klasik yang didorong oleh gambar bogel Marilyn Monroe yang dirakam oleh Tom Kelley,” kata Hefner, dipetik oleh akhbar New York Post.

“Hasilnya amat baik. Mulanya saya kurang berpuas hati tetapi selepas kali kedua, saya berpendapat ia akan menjadi amat menarik,” kata ketua Playboy itu.

Ketika menjalani penggambaran itu, ibu Lindsay, Dina Lohan berkata, ia dilakukan dengan begitu baik. - Agensi

Kongsi rumah bersama haiwan

Berita Harian Online | Kongsi rumah bersama haiwan:

 FATMA   terpaksa berkongsi rumah dengan binatang peliharaannya yang diletakkan di bahagian dapur  yang telah usang di Kampung Pulau Gajah.
FATMA terpaksa berkongsi rumah dengan binatang peliharaannya yang diletakkan di bahagian dapur yang telah usang di Kampung Pulau Gajah.
Pekerja kilang tak minta bantuan bimbang binatang peliharaan dicuri

KOTA BHARU: Sepasang suami isteri bersama dua anak mereka di Kampung Pulau Gajah, dekat Sabak terpaksa berkongsi rumah bersama 15 biri-biri, burung, ayam, arnab serta kucing selama lima tahun kerana bimbang haiwan dan unggas itu dicuri.
Keputusan nekad untuk tinggal bersama dengan haiwan itu dibuat oleh pekerja di kilang permaidani, Sulaiman Yusof, 45, bersama isterinya, Fatma Yahya, 47, dua anak, Mohamad Hafiz Azlan Sulaiman, 5, dan Mohd Aqif Aiman, 4.
Tinjauan mendapati pasangan terbabit terpaksa menghidu bau busuk najis haiwan berkenaan yang ditempatkan dalam rumah pusaka daif berusia lebih 30 tahun.

Fatma mendakwa tidak pernah memohon bantuan mana-mana agensi kerajaan, termasuk Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) berkata, rumah pusaka peninggalan arwah ayah mentuanya itu kini hanya menanti masa menyembah bumi.

"Suami saya tinggal di rumah ini sebelum berkahwin dengan saya, dan kini kami terpaksa terus menghuni rumah ini kerana kemiskinan, keadaan semakin uzur malah dapur tidak dapat lagi digunakan kerana runtuh.

“Malah, kedua anak saya kini semakin membesar tidak dapat bergerak bebas dalam ruang yang sempit ini.
“Suami saya memang gemar membela kambing dan burung yang boleh dijual untuk menambah sumber pendapatan kami kerana gajinya hanya kira-kira RM400 saja sebulan,” katanya ketika ditemui selepas Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) menghulurkan bantuan RM3,000 bagi meringankan beban ditanggung keluarga itu.

Sementara itu, Setiausaha MAIK, Che Hamat Che Muda, berkata beliau menyampaikan sumbangan itu sebagai mewakili Yang Dipertua MAIK yang juga Tengku Mahkota Kelantan, Dr Tengku Muhammad Faiz Petra.

“Saya sudah melawat rumah keluarga Fatma dua hari lalu selepas menerima titah Tuanku Tengku Mahkota Kelantan apabila baginda mendapat tahu mengenai kemiskinan Fatma dan bersetuju memberikan bantuan daripada Baitulmal.

“Selain bantuan RM3,000, MAIK akan menjalankan siasatan mengenai status tanah rumah pasangan ini,” katanya.

'Arahan bentuk kerajaan bersatu'

Berita Harian Online | 'Arahan bentuk kerajaan bersatu':

TENTERA berkawal ketika penunjuk perasaan berkumpul di Sanaa, semalam.
TENTERA berkawal ketika penunjuk perasaan berkumpul di Sanaa, semalam.
Pengumuman Hadi membolehkan Yaman bersiap-sedia adakan pilihan raya

SANAA: Naib presiden Yaman, Abd-Rabbu Mansour Hadi, semalam mengeluarkan perintah untuk membentuk sebuah kerajaan bersatu bagi bersiap sedia menghadapi pilihan raya ketika pergaduhan tercetus di jalan utama di ibu negara Sanaa.
Pengumuman Hadi memberi laluan bagi kerajaan bersatu mengangkat sumpah sebagai sebahagian rancangan menamatkan bantahan sejak berbulan lalu, terhadap Presiden Ali Abdullah Saleh.
Semalam tentera kerajaan dilaporkan melepaskan tembakan di Sanaa menyebabkan seorang terbunuh manakala puluhan yang lain cedera, kata pejabat pemimpin puak dan penentang Saleh.

Di bawah pelan perubahan kuasa yang ditandatangani di Arab Saudi bulan lalu, Kongres Rakyat Umum (GPC) bersetuju untuk membahagikan jawatan Kabinet dengan penentangnya dalam sebuah kerajaan pakatan diketuai pemimpin pembangkang.

Bekas Menteri Luar, Mohammed Basindwa, dicalonkan mengetuai sebuah kerajaan baru oleh parti pembangkang.

GPC tetap mempertahankan portfolio pertahanan dan hal ehwal awam manakala parti pembangkang menerima jawatan menteri kewangan dan dalam negeri.
Basindwa memberitahu Reuters angkat sumpah akan berlaku pada Sabtu.

Selain bersiap sedia untuk pilihan raya presiden yang dijangka pada 21 Februari 2012, kerajaan baru bakal berhadapan pelbagai cabaran termasuk mengekalkan keselamatan, menyediakan perkhidmatan yang terjejas berikutan bantahan selama 10 bulan dan menentang kebangkitan sentimen pemisah di selatan.

“Saya rasa kerajaan akan mendapati ia sukar berfungsi dan memerintah seluruh negara itu dengan baik.

“Ia tetap akan melihat bagaimana orang ramai bertindak terhadap kerajaan baru ini terutama di selatan,” kata penganalisis dan juga pengasas perundingan Cornerstone Global Associates, Ghanem Nuseibeh. – Reuters

Ulama gesa wanita elak makanan cetus ghairah

Berita Harian Online | Ulama gesa wanita elak makanan cetus ghairah:
KAHERAH: Seorang ulama yang tinggal di Eropah menasihati wanita supaya menjauhi pisang atau timun dalam usaha untuk mengelak sebarang pemikiran seksual.

Ulama yang tidak mendedahkan nama itu berkata jika wanita mahu memakan makanan berkenaan, pihak ketiga seorang lelaki yang mempunyai hubungan dengan mereka seperti bapa atau suami perlu memotongnya kepada kepingan kecil dan menghidangkan kepada mereka.
“Buah-buahan atau sayur itu mempunyai bentuk seperti kemaluan lelaki dan boleh membuatkan mereka memikirkan mengenai seks,” katanya yang dipetik laman berita el-Senousa.
Beliau berkata sayur seperti lobak merah dan zucchini turut disenaraikan sebagai makanan yang dilarang kepada wanita.

Ulama berkenaan ditanya bagaimana untuk mengawal wanita apabila mereka keluar membeli belah barangan runcit dan jika membeli barangan ini di pasar akan memburukkan mereka.

Beliau menjawab bahawa perkara itu adalah urusan antara mereka dan Tuhan.

Ditanya mengenai apa yang perlu dilakukan jika wanita dalam keluarga menyukai makanan terbabit, sheikh berkenaan menasihatkan supaya makanan itu dipotong di tempat yang tersembunyi yang tidak boleh dilihat wanita berkenaan sebelum diberikan kepada mereka.
Pendapat berkenaan telah mencetuskan pelbagai reaksi di kalangan umat Islam terutama di talian apabila beratus-ratus komen dilihat sebagai mengejek ulama itu.

Seorang pembaca berkata pemimpin agama seperti ini memberikan nama buruk kepada Islam manakala komen lain berkata ulama berkenaan perlu berhenti dari jawatannya dengan segera.

Pada masa sama beberapa pihak mendakwa ulama terbabit sengaja cuba meraih populariti tetapi tiada sebarang kenyataan jawapan daripada ulama terbabit. – Agensi

Rasuah di Indonesia bertambah tenat

Berita Harian Online | Rasuah di Indonesia bertambah tenat:
pix_gal0
Ketua Mahkamah Perlembagaan akui kehabisan idea, mahu pesalah dimalukan

JAKARTA: Ketua Mahkamah Perlembagaan Indonesia, Mahfud MD akhirnya membuat pengakuan bahawa beliau sudah kehabisan idea untuk menyelamatkan Indonesia daripada perbuatan rasuah.
Mahfud, yang berang dengan penggubal undang-undang dan pegawai kerajaan dalam ulasannya, mengutuk rasuah, dengan menyatakan pesalah rasuah perlu dimalukan dengan dikurung dalam zoo khas.
Katanya, beliau tidak tahu apa yang perlu lagi dikatakan mengenai rasuah dan masalah birokrasi yang melanda kerajaan Indonesia.

Beliau juga menyelar bekas aktivis atau ahli akademik yang turut terbabit dalam rasuah selepas mendapat kuasa.

“Orang yang sering bercakap mengenai rasuah, ahli akademik dan aktivis badan bukan kerajaan yang pernah membantah rasuah apabila menjadi pemimpin, berakhir dipenjarakan kerana rasuah,” katanya.

Ketika bercakap di Universiti Indonesia, pemimpin yang dihormati itu berkata kesan penyelewengan birokrasi Indonesia turut menjejaskan iklim perniagaan. “Kenapa ramai ahli perniagaan memberi rasuah? Jawabannya ialah kerana birokrat mahukan suapan,” katanya.

Beliau berkata walaupun pemimpin silih berganti, keadaan birokrasi di Indonesia terlalu kotor dan masih tidak berubah.

“Marilah berhentikan daripada mengemukakan teori. Lebih baik bertindak terus, jika seseorang menyalahgunakan kuasa birokrasi, saya akan hapuskan mereka,” katanya. – Agensi

Air rawat radiasi dialir ke laut

Berita Harian Online | Air rawat radiasi dialir ke laut:
ASKAR Pertahanan Awam Jepun menghimpun daun kering selepas misi mengatasi pencemaran di   Namie, semalam.
ASKAR Pertahanan Awam Jepun menghimpun daun kering selepas misi mengatasi pencemaran di Namie, semalam.
Tindakan TEPCO akibat tiada tempat simpanan dibantah warga Jepun

TOKYO: Pengendali loji nuklear yang terjejas akibat gempa bumi dan tsunami, Fukushima berkata pihaknya sedang menimbang untuk membuang air yang digunakan bagi merawat pencemaran radiasi ke laut seawal-awalnya Mac depan, bagaimanapun rancangan itu dibantah kumpulan nelayan tempatan.
Jurucakap Syarikat Tokyo Electric Power (TEPCO), Junichi Matsumoto, berkata pihaknya sudah kehabisan tempat untuk menyimpan air yang dirawat di loji kerana ia sudah mula melimpah.
“Kami mahu meningkatkan jumlah tangki untuk menempatkan air tetapi ia akan menjadi sukar untuk melakukannya,” katanya kepada wartawan sambil menambah loji itu mungkin tiba pada tahap penyimpanan maksimum menjelang Mac.

TEPCO turut membina satu sistem menggunakan teknologi Perancis, Amerika dan Jepun, bagi menghilangkan pencemaran kolam besar air yang dibekalkan untuk sistem penyejukan itu.

Syarikat itu berkata wakil persekutuan nelayan seluruh negara mengunjungi ibu pejabat TEPCO untuk membuat bantahan.

TEPCO berkata, pihaknya masih memantau kesan alam sekitar terhadap pembuangan air berkenaan tetapi ia terpaksa berbuat demikian bagi mengurangkan kesan kepada alam sekitar.
Berpuluh-puluh ribu tan air tercemar dengan radiasi memenuhi loji itu, yang terletak 150 kilometer timur laut Tokyo pada awal krisis nuklear apabila TEPCO cuba menyejukkan reaktor akibat kecairan bahan bakar nuklear dengan mengalirkan air laut ke dalamnya.

“Keutamaan kami ialah melihat cara untuk mengehadkan aliran air bawah tanah ke bangunan di loji,” kata Matsumoto.

TEPCO menganggarkan berikutan limpahan, jumlah air yang memerlukan penyimpanan meningkat daripada 200 kepada 500 tan sehari.

April lalu, syarikat itu melepaskan lebih 10,000 tan air dicemari radiasi tahap rendah bagi memberi ruang untuk menyimpan air yang lebih tinggi kadar pencemaran, tindakan yang menerima kritikan keras Korea Selaran dan China. – Reuters

Bajet tentera Singapura AS$23b

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:GAMBAR fail merakamkan kapal selam pertama Singapura dikenali sebagai RSS Challenger berlabuh di Pangkalan Tentera Laut Singapura di Changi. Singapura dilapor menyediakan peruntukan yang besar berjumlah RM71.3 bilion bagi memperkukuhkan pasukan tenteranya. - Agensi


SINGAPURA 8 Dis. - Singapura yang merupakan sebuah negara kecil dengan jumlah penduduk hanya 5.2 juta orang dijangka membelanjakan AS$23 bilion (RM71.3 bilion) untuk membeli pesawat peronda, helikopter dan peralatan tentera lain menjelang 2015.

Singapura terletak di laluan paling sibuk di dunia dan aktiviti lanun merupakan antara ancaman utama di rantau itu.

Menurut laporan baru oleh kumpulan perisikan dan pertahanan, IHS Jane's, walaupun hubungannya dengan China sangat baik, hubungan Singapura dengan Malaysia dan Indonesia sangat kompleks ekoran dilema keselamatan yang berterusan akibat kebimbangan pelampau Islam.

Penganalisis pasaran IHS Jane's, Nicholas de Larrinaga berkata, banyak negara di rantau ini turut meningkatkan perbelanjaan ketenteraan ekoran bimbang dengan China.

"Berlaku perlumbaan senjata besar-besaran di rantau itu, terutamanya akibat peningkatan pengaruh China dan pertikaian wilayah," katanya.

Menurutnya, bajet untuk pertahanan Singapura meningkat sebanyak 50 peratus antara 2010 dan 2015 kepada lebih AS$14 bilion (RM43 bilion).

"Dalam tempoh sama, kami melihat perbelanjaan ketenteraan Singapura meningkat hampir 59 peratus kepada hampir AS$4 bilion (RM12.4 bilion) dan jumlah keseluruhan lebih AS$23 bilion (RM71.3 bilion) ," tambah Larrinaga.

Singapura turut memperuntukkan sebanyak AS$9.39 bilion (RM29 bilion) untuk tujuan pertahanan dalam belanjawan bagi tahun fiskal bermula April 2011, meningkat sebanyak 5.4 peratus dari tahun lalu.

Pembelian untuk tempoh terdekat ini oleh tentera Singapura termasuklah mencari pengganti kepada pesawat pengisi minyaknya, Boeing KC-135 dan helikopter Eurocopter Super Puma. - REUTERS

Yahoo! terima AS$610j

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:


SAN FRANCISCO 8 Dis. - Mahkamah Persekutuan Amerika Syarikat (AS) mengarahkan sekumpulan penipu di Internet membayar ganti rugi berjumlah AS$610 juta (RM1.83 bilion) kepada Yahoo! kerana didapati bersalah menjalankan skim loteri palsu dengan menggunakan nama perintis Internet itu.

Keputusan tersebut diumumkan pada Isnin lalu oleh seorang hakim mahkamah tersebut, Laura Taylor Swain di New York, menurut Yahoo!, semalam.Kini terserah kepada Yahoo! untuk mencari penipu terlibat dan mengutip wang tersebut, meskipun usaha itu dilihat hampir mustahil dilakukan kerana penipu-penipu itu biasanya sukar dikesan.

Yahoo! mengemukakan tuntutan saman itu pada 2008 dengan mendakwa, sekumpulan penipu dari Nigeria dan Thailand mendalangi skim penipuan dengan tujuan untuk mencuri kata laluan serta data peribadi sensitif yang lain termasuk maklumat kad kredit dan nombor pengenalan Keselamatan Sosial.Hampir 11.7 juta e-mel didakwa dihantar dari Disember 2006 hingga Mei 2009 dengan menjanjikan hadiah dalam loteri yang kononnya dikendalikan oleh Yahoo!.

"Dalam skim itu, mesej e-mel dihantar secara tidak sah kepada pengguna Internet dengan tujuan memperdayakan mereka supaya mempercayai mereka telah memenangi hadiah loteri yang ditawarkan oleh Yahoo!", menurut satu kenyataan firma itu yang berpangkalan di California.

Ganti rugi tersebut termasuk AS$27 juta (RM81 juta) kerana melanggar cap dagangan dan denda berjumlah AS$583 juta (RM1.75 bilion) kerana menyalahi Akta CAN-SPAM AS.

Yahoo! berkata, tujuannya memfailkan tuntutan saman itu bukan bermotifkan wang.

"Matlamat utama kami untuk memastikan pengguna terus mempercayai Yahoo! sebagai penyedia e-mel terkemuka di AS," kata pengarah undang-undang bagi perlindungan jenama global Yahoo!, Christian Dowell. - Agensi

Mesir bentuk Kabinet baru

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:


KAHERAH 8 Dis. - Perdana Menteri sementara Mesir, Kamal al-Ganzuri semalam membentuk Kabinet baru, yang diberi kuasa lebih luas untuk menangani masalah jenayah, yang semakin meruncing dan ekonomi yang merosot, sementara parti-parti berhaluan Islam terus menguasai kerusi pada pilihan raya Parlimen di negara ini.

Ganzuri mengumumkan barisan Kabinetnya selepas hampir dua minggu tergendala, dilaporkan kerana masalah mencari calon yang sesuai bagi mengisi portfolio sensitif sebagai Menteri Dalam Negeri.

Beliau akhirnya memilih ketua polis daerah Giza di Kaherah, Mohammed Ibrahim Yusuf, yang mengangkat sumpah bersama-sama menteri lain di hadapan ketua Majlis Tertinggi Angkatan Bersenjata (SCAF), Fil Marsyal Hussein Tantawi.

Polis dituduh melakukan kekerasan terhadap penunjuk perasaan yang melancarkan protes anti-Tantawi baru-baru ini, sehingga menyebabkan 43 orang maut, manakala insiden jenayah dilihat semakin meningkat sejak penyingkiran bekas Presiden Hosni Mubarak pada Februari lalu.

Menteri Luar, Mohammed Kamel Amr dikekalkan bersama-sama 12 menteri lain dalam Kabinet sebelum ini, yang meletakkan jawatan pada bulan lepas ekoran protes yang semakin hangat, manakala Mumtaz Said dilantik sebagai Menteri Kewangan.

Ganzuri menyeru semua parti politik supaya bersatu menyokong kerajaan beliau yang digelar sebagai 'kerajaan penyelamat negara'.

"Kita tidak boleh membiarkan situasi keselamatan dan ekonomi seperti yang ada sekarang," katanya.

Semalam, SCAF juga mengumumkan ia memberikan 'kuasa Presiden' kepada Ganzuri untuk mentadbir negara ini tetapi tanpa kuasa ke atas angkatan bersenjata atau badan kehakiman.

Dalam pada itu, pusingan pertama pilihan raya pertama sejak kejatuhan Mubarak menunjukkan kemenangan besar bagi parti-parti berhaluan Islam yang menewaskan blok-blok liberal yang tidak tersusun dan berpecah-belah.

Parti Ikhwan Muslimin, Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP) berkata, ia memenangi 32 daripada 56 kerusi persendirian yang dipertandingkan pada fasa pertama pilihan raya Parlimen pelbagai peringkat itu. - AFP

Mexico gagalkan komplot seludup anak Gaddafi dan keluarga

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:


MEXICO CITY 8 Dis. - Mexico menggagalkan satu komplot antarabangsa pada awal September lalu untuk membawa masuk anak lelaki Muammar Gaddafi, Saadi dan keluarganya ke negara ini dengan menggunakan nama dan dokumen palsu, umum pihak berkuasa semalam.

Seorang wanita Kanada yang juga ketua komplot, Cynthia Ann Vanier, seorang lelaki Denmark dan dua warga Mexico ditangkap pada 10 dan 11 November lalu berhubung rancangan untuk membawa masuk Saadi Gaddafi, yang kini berada di Niger, serta keluarganya ke Mexico dengan menggunakan dokumen palsu, rumah perlindungan dan pesawat persendirian.

Pegawai Mexico pada September lalu bertindak berdasarkan maklumat yang mereka terima mengenai rangkaian tersebut yang merancang untuk menempatkan semula Saadi sekeluarga dekat pusat pelancongan popular, Puerto Vallarta di pantai Pasifik, kata Menteri Dalam Negeri, Alejandro Poire.

Sebagai persiapan untuk kedatangan keluarga itu, sindiket jenayah antarabangsa tersebut membeli hartanah di serata Mexico dan membuka akaun bank.

Mereka juga mengatur penerbangan persendirian untuk menyeludup keluarga Saadi serta mewujudkan identiti baru dengan menggunakan nama samaran, termasuk Moah Bejar Sayed dan Amira Sayed Nader, kata pihak berkuasa.

Pengkomplot itu sendiri menggunakan rangkaian penerbangan antara Mexico, Amerika Syarikat (AS), Kanada, Kosovo dan Asia Barat untuk merancang laluan dan mengatur lojistik untuk ketibaan Saadi, kata Poire.

"Pihak berkuasa Mexico berjaya mematahkan rancangan itu, mereka menumpaskan rangkaian penjenayah antarabangsa terlibat dan menangkap anggotanya yang disyaki bertanggungjawab," katanya pada sidang media, semalam.

Rancangan itu bertujuan untuk membawa Saadi, seorang ahli perniagaan dan bekas pemain bola sepak profesional, serta keluarganya ke sebuah kediaman berharga berjuta-juta dolar di kawasan mewah Punta Mita, 40 kilometer dari Puerto Vallarta, lapor akhbar Kanada, National Post.

Peguam Saadi, Nick Kaufman berkata, anak guamnya itu masih berada di Niger, selepas melarikan diri ke negara Afrika itu apabila rejim bapanya tumbang pada Ogos lalu.

Niger berkata, Saadi, 38, akan terus berada di negara itu sehingga Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menarik balik sekatan perjalanan ke atasnya. - Reuters

Wanita ditipu RM295,000

Utusan Malaysia Online - Utara:SHAFIEN Mamat (tengah) menunjukkan alat pemotong besi dan pelbagai barangan yang dirampas daripada kumpulan penjenayah ketika sidang akhbar di Nibong Tebal, Pulau Pinang, semalam.


NIBONG TEBAL 8 Dis. - Seorang ahli perniagaan wanita, mendakwa kerugian RM295,000 dalam tempoh tiga hari selepas menerima satu panggilan daripada sindiket yang menyamar kononnya mereka pegawai dari Bank Negara Malaysia (BNM).

Mangsa yang berusia 45 tahun mendakwa, dia mendapat panggilan telefon yang memberitahunya bahawa kad kredit milik mangsa mempunyai hutang tertunggak yang banyak dan perlu dilangsaikan segera 12 Julai lalu.

Bagaimanapun, mangsa yang tidak memiliki sebarang kad kredit diyakinkan oleh sindiket itu dengan memberikan alasan maklumatnya telah dicuri oleh pihak lain.

Berikutan itu, bagi membantu wang simpanan mangsa tidak dicuri, sindiket mengarahkan mangsa agar pergi ke mesin pengeluaran wang automatik (ATM) untuk membuat transaksi ke satu akaun terlebih dahulu bertujuan wang simpanan tidak dicuri oleh orang lain.

Menurut Ketua Polis Daerah Seberang Prai Selatan, Supritendan Shafien Mamat, mangsa hanya menyedari dia tertipu selepas tiga hari apabila mendapati wang simpanannya dalam akaun bank lesap.

Shafien berkata, kes penipuan yang berlaku di sekitar Seberang Perai Selatan kini semakin membimbangkan kerana ia dikatakan meningkat secara mendadak.

"Sebanyak 13 kes penipuan melalui telefon telah diterima oleh pihak polis sejak awal tahun ini dan jumlah ini amat membimbangkan," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah di sini, hari ini.

Shafien berkata, polis setakat itu menghadapi sedikit kesukaran untuk mengesan kegiatan sindiket itu kerana mereka menggunakan identiti termasuk nama dan alamat palsu.

Bagaimanapun, orang ramai dinasihatkan agar tidak mudah percaya dengan panggilan telefon yang diragui bagi mengelak mereka daripada menjadi mangsa seterusnya, katanya.