Pages

Wednesday, August 18, 2010

7 Golongan yang tidak dipandang oleh Allah SWT dan tidak diringankan azabnya di akhirat kelakhttp://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs068.snc4/34752_1156380326653_1742094162_292504_4859940_n.jpg
Abul-Laits Assamarqandi meriwayatkan dengan sanadnya dari Abdullah bin Amr bin Al-ash r.a. berkata Rasulullah s.a.w. bersabda: “Tujuh macam orang yang tidak akan dilihat oleh Allah s.w.t. pada hari kiamat dan tidak diringankan siksaanya dan diperintahkan masuk neraka bersama-sama orang yang masuk neraka ialah:
 • Pelacur lelaki dengan lelaki (liwat)
 • Orang yang bersetubuh dengan binatang
 • Orang yang onani
 • Orang yang setubuh dengan wanita melalui dubur
 • Orang yang bersetubuh dengan wanita dan anak perempuannya
 • Orang yang berzina dengan isteri tetangganya
 • Orang yang menggangu tetangganya, terang-terangan kecuali jika taubat dengan memenuhi syarat-syarat taubatnya

3 Akhlak jahiliah yang boleh kita turuti


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs025.snc3/11241_104047322947143_100000256284974_109003_6334106_n.jpg


Ibn Abbas r.a. berkata: “Tiga macam akhlak yang berlaku dimasa jahilliyah dan dianjurkan supaya tetap ada pada kaum muslimin iaitu:
Jika kedatangan tetamu bersungguh-sungguh menghormati dan menjamunya.
Jika mempunyai isteri yang telah tua, jangan diceraikan  supaya hidupnya tidak  sia-sia.
Jika tetangganya mendapat kesukaran, maka ia berusaha untuk meringankannya meskipun dengan membayarkan hutangnya.

10 Sifat Yang Zalim • http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs020.ash2/34377_121935977851709_100001059228114_128419_6058035_n.jpg
 • Sufyan Atstsauri berkata: “Sepuluh macam daripada kekejaman iaitu:
 • Seorang yang berdoa untuk dirinya sendiri dan tidak mendoakan anak-anaknya dan kaum mukminin
 • Seorang yang pandai membaca Al-Quran tetapi tiap harinya tidak membaca seratus ayat
 • Seorang yang masuk masjid lalu keluar dan tidak sembahyang dua rakaat solat sunat Tahiyyatul Masjid.
 • Seorang yang berjalan melalui kuburan kemudian tidak memberi salam dan tidak mendoakan untuk ahli kubur
 • Seorang yang sampai disuatu kota pada hari Jumaat kemudian tidak sembahyang Jumaat secara berjemaah
 • Seorang yang didaerahnya didatangi oleh seorang alim, dan  tidak mengambil peluang untuk mempelajari agama daripadanya.
 • Dua orang bertemu diperjalanan dan masing-masing tidak menanyakan nama kawannya itu.
 • Seorang diundang pada jamuan tiba-tiba tidak datang
 • Pemuda yang tidak ada kerjanya dan tidak mahu belajar ilmu dan kesopanan.
 • Seorang yang kenyang sedang ia tahu bahawa tetangganya lapar tetapi tidak diberi dari makanannya itu. 
 • R&R Sungai Perak pusat niaga Orang Asli


  Penghulu R&R Sungai Perak, Nizamuddin Ahmad bersama rakannya sedang mendapatkan penerangan mengenai khasiat ubat tradisional yang dihasilkan oleh masyarakat Orang Asli.


  DIBUKA secara rasmi pada tahun 1994, Lebuhraya Utara Selatan merupakan antara sistem jalan raya yang termoden di dunia.
  Dengan terbinanya lebuh raya yang merentasi negara dari sempadan Thailand di Bukit Kayu Hitam, Kedah hingga ke Johor Bahru sejauh 1,000 kilometer itu, ia membuka banyak peluang baru kepada rakyat negara ini.
  Bagi mereka yang selalu menggunakan lebuh raya ini tentu sedar dan nampak pertumbuhan bandar dan kawasan perumahan baru di sepanjang laluan ini.
  Begitu juga dengan tempat-tempat pelancongan yang dulunya sepi dan hanya dikunjungi penduduk di sekitarnya, kini menjadi tumpuan termasuk pelancong dari luar.
  Ini kesan daripada terbinanya lebuh raya yang dikendalikan oleh PLUS Expressway Berhad (PLUS) yang merupakan anak syarikat kepada UEM Group Berhad.
  Sumbangan utamanya ialah 'mendekatkan' lagi badan-bandar utama di seluruh negara apabila tempoh perjalanan semakin pendek.
  Tetapi ramai yang tidak sedar ialah peluang ekonomi yang disediakan di sebalik projek lebuh raya itu.
  Yang ketara ialah peluang pekerjaan yang disediakan kepada penduduk yang terdapat di sepanjang laluannya.
  Dari tukang kutip sampah hingga kepada penjaga tol. Banyak peluang pekerjaan baru diwujudkan oleh PLUS.
  Kehadiran lebuh raya itu juga telah mencipta peluang perniagaan yang dapat membantu meningkatkan tahap sosio ekonomi penduduk tempatan yang tinggal dalam lingkungan 30 kilometer darinya.
  Di sepanjang lebuh raya PLUS ada 28 kawasan Rehat dan Rawat (R&R) selain berpuluh lagi hentian sebelah yang banyak menyediakan peluang perniagaan kepada penduduk setempat.
  Antara yang terawal ialah R&R Sungai Perak yang terletak di tengah-tengah perjalanan antara Bukit Kayu Hitam dan Kuala Lumpur.
  Di sini merupakan hentian utama para pemandu dari utara yang mahu ke ibu negara terutama bas ekspres.
  Apa yang menarik terdapat unit-unit kedai di R&R itu yang dimiliki oleh peniaga Orang Asli terutama daripada suku Temuan.
  Penduduk Orang Asli yang selama ini hidup terpencil kini menggunakan kemudahan yang disediakan oleh PLUS untuk memasarkan produk tradisonal mereka.
  Ia secara tidak langsung telah membuka laluan untuk mereka berdagang secara terus dengan para pengguna lebuh raya.
  Malah PLUS sendiri mengambil inisiatif untuk membuka ruang kepada Orang Asli dari suku Temuan untuk berniaga di R&R Sungai Perak.
  Salah seorang peniaga Orang Asli yang ditemui, Katijah Abdul Rahim, 23, berkata, sebelum ini hasil hutan yang diperolehi dijual kepada orang tengah untuk dipasarkan.
  Akibatnya pendapatan yang mereka perolehi agak terhad kerana orang tengah yang mengaut untung lebih.
  Namun katanya, sejak datuknya membuka gerai di R&R tersebut pendapatan keluarga mereka telah meningkat.
  "Dulu susah, sebelum datuk buka kedai, nak berniaga pun susah. Sekarang bila kedai sudah di buka kami boleh jual barang-barang dari hutan terus ke kedai.
  "Barangan yang dijual ada sesetengah daripadanya mengambil masa sehingga berminggu-minggu untuk dibawa keluar dari hutan.
  "Malah masa yang diambil untuk memproses barangan tersebut juga memerlukan masa yang panjang.
  "Dengan adanya kedai ini, ia memudahkan lagi kerana kami tak perlu lagi mencari barang-barang lain kerana kawan-kawan dari kampung pun boleh jual barang-barang kepada kita," katanya yang berasal dari Bukit Cermin.
  Menurutnya, barangan yang dijualnya turut mendapat permintaan dari peniaga-peniaga di negara jiran seperti Thailand dan Indonesia.

  Dongeng pok ke  GEORGETOWN – Presiden Majlis Aids Malaysia (MAM), Datuk Mohd Zaman Khan menafikan cicak tokek atau dikenali juga sebagai ‘pok ke’ mampu mengubati beberapa jenis penyakit termasuk HIV dan Aids. 

  Mohd Zaman berkata, sebagai individu yang saban hari bergiat membantu pesakit berkenaan, beliau maklum bahawa setakat ini, belum ada penawar bagi penyakit itu. 

  Menurutnya, ada yang beranggapan cicak tokek atau nama saintifiknya, Gekkonidae mampu merawat HIV, Aids, penyakit kulit dan asma menyebabkan harganya melambung tinggi dan mampu membuatkan orang yang memeliharanya menjadi jutawan dalam masa singkat. 

  “Mana ada cicak sebegitu boleh buatkan orang sakit Aids dan HIV pulih, malah kononnya mampu memanjangkan umur manusia,” katanya. 

  Dipercayai, tokek yang mencapai berat 350 gram menghasilkan sejenis enzim yang boleh digunakan untuk mengubati HIV dan Aids. 

  Sebelum ini, akhbar melaporkan kisah seorang pemuda bernama Arbin dari Tawau, Sabah yang dikatakan menemui tokek gergasi ketika memburu reptilia itu di kawasan hutan Kalabakan - Nunukan di sempadan Sabah - Kalimantan, menjadi jutawan selepas menjual cicak berkenaan dengan harga RM64 juta atau RM1 juta sekilogram. 

  Orang kita memang mudah diperdaya. Sekarang heboh pasal pok ke atau tokek, sejenis cicak hutan yang kononnya boleh jadi ubat sembuhkan HIV/ Aids. 

  Suatu ketika dulu, buluh kuning pun ada orang jual sebuku sampai RM5 sebab kononnya mujarab untuk halau orang minyak. 

  Orang minyak Pak Chat rasa kalau betul-betul halau, guna batang penyapu saja sudah cukup, tak perlu buluh kuning pun. 

  Kalau agak tak lari juga, cuba angkat batang cangkul pula. Tengok dia tunggu atau tidak! 

  Pak Chat juga pernah dengar kisah ada orang buru sejenis lipas tanah dipanggil 'lepet' yang kononnya boleh buang resdung. Bayangkan lipas yang punyalah kotor itu ditenyeh di pipi, mahu tidak keluar isi perut yang kononnya itulah kuman resdung. Itu belum lagi cerita bab ubat kuat. 

  Sekarang ini, di mana-mana pun kita boleh jumpa benda pelik-pelik yang kononnya boleh selesaikan macam-macam masalah. 

  Kalaulah dikata mengkarung boleh jadi ubat kuat, Pak Chat rasa ramai orang Ulu Mahang sudah jadi jutawan!

  Abu Bakar berbuka dengan isteri, anak


  JAKARTA: Guru agama, Abu Bakar Bashir yang kini dalam tahanan pihak berkuasa Indonesia kelmarin menerima kehadiran isteri dan anaknya yang melawat beliau di Rutan Bareskrim, ibu pejabat polis Indonesia.

  Isteri Abu Bakar, Aisyah Baraja yang ditemui pemberita turut menyatakan rasa rindu beliau kepada suaminya selepas beberapa hari tidak bertemu dengan ulama yang ditahan kerana disyaki mengetuai sebuah rangkaian pemisah baru berkenaan.Aisyah turut membawa makanan untuk berbuka puasa selain senaskah al-Quran untuk kegunaan suaminya itu.“Beri dukungan (sokongan) buat Bapak, mahu bertemu dulu, mahu berbuka puasa,” katanya ketika ditemui di ibu pejabat polis Indonesia.

  Aisyah bersama anak ketiganya dilaporkan tiba dari Solo, Jawa Tengah dengan ditemani anggota Tim Pembela Muslim, Ahmad Michdan.

  Abu Bakar ditahan 9 Ogos lalu di Banjar, Jawa Barat sebaik saja menamatkan kuliah beliau selepas didakwa membiayai dan memberi latihan kepada militan yang merancang untuk melakukan satu siri serangan di Jakarta.

  Sementara itu sumber polis kelmarin mendakwa Abu Bakar mengumpul berpuluh ribu dolar hasil penyebaran video kem latihan militan di wilayah Aceh.
  Sumber berkenaan berkata, Abu Bakar turut merancang latihan bersama Dulmatin yang disifatkan sebagai dalang dalam kejadian pengeboman kelab malam di Bali pada 2002 yang membunuh sekurang-kurangnya 202 orang yang kebanyakan mereka adalah pelancong Barat.

  Dulmatin dibunuh pada Mac berikutan penemuan kem terbabit beberapa bulan sebelumnya. – Agensi

  Bekas askar Israel ceria sebelah tahanan Palestin
  2010/08/18

  GAMBAR yang dipaparkan dalam laman sosial Facebook memaparkan  bekas askar wanita Israel Eden Aberjil bergambar tersenyum di depan tahanan Palestin.
  GAMBAR yang dipaparkan dalam laman sosial Facebook memaparkan bekas askar wanita Israel Eden Aberjil bergambar tersenyum di depan tahanan Palestin.
  BAITULMAQDIS: Seorang bekas askar wanita Israel memaparkan dalam Facebook gambarnya berpakaian seragam dan tersenyum sambil berdiri di sebelah tahanan Palestin yang ditutup mata dan diikat, dikecam hebat oleh rakannya dalam tentera dan pegawai Palestin. 

  Laman web dan blog Israel menunjukkan dua gambar wanita terbabit. Dalam salah satunya, dia duduk bersila bersebelahan lelaki Palestin yang ditutup mata dan tersembam pada halangan konkrit. Muka lelaki itu ditolak ke bawah manakala wanita berkenaan merapatkan dirinya pada tahanan itu dengan mukanya mendongak ke atas.Satu lagi gambar menunjukkannya tersenyum pada kamera dengan tiga lelaki Palestin yang diikat tangan mereka dan ditutup mata, di belakang wanita terbabit.Kejadian itu mengingatkan kejadian yang pernah berlaku sebelum ini mengenai layanan buruk askar Israel terhadap rakyat Palestin di Tebing Barat di bawah kawalan mereka. 

  Ia juga mengimbas kembali kejadian pada 2003 apabila askar Amerika di penjara Abu Ghraib di Iraq menunjukkan tahanan Iraq berbogel, dimalukan dan ditakutkan. Dalam kes berkenaan, beberapa askar dipenjarakan selepas gambar itu dihebahkan. 

  Askar Israel pernah menghadapi masalah sebelum ini dalam laman web sosial seperti Facebook dan YouTube. Terbaru sekumpulan askar perang dikenakan tindakan kerana menari mengikut rentak secara berkumpulan ketika bertugas di bandar Hebron di Tebing Barat. Tarian itu dipaparkan dengan jelas dalam YouTube. 

  Jurucakap Pihak Berkuasa Palestin, Ghassan Khatib mengutuk gambar itu dan berkata ia membuktikan kesan pendudukan Israel selama 43 tahun di kalangan rakyat Israel yang menguatkuasakannya. 
  “Ia menunjukkan pemikiran mereka yang menceroboh Palestin, yakni berasa bangga menimbulkan aib kepada rakyat Palestin. Pendudukan Israel adalah tidak adil, tidak bermoral dan seperti yang dipaparkan menerusi gambar itu, perbuatan keji,” kata Ghassan. 

  Tentera Israel juga mengecam wanita muda itu, yang dikenal pasti oleh media dan blogger daripada Facebooknya sebagai Eden Aberjil dari bandar pelabuhan Ashdod di selatan Israel. – AP 

  Jolie rancang lawat mangsa banjir Pakistan

  GAMBAR menunjukkan kawasan banjir di Jacobad, Pakistan semalam.

  ISLAMABAD - Aktres terkenal Amerika Syarikat (AS), Angelina Jolie kelmarin merayu masyarakat antarabangsa membantu 20 juta mangsa banjir di Pakistan yang kini berdepan dengan risiko malapetaka dahsyat dalam sejarah negara itu.
  "Rakyat Pakistan berdepan dengan kematian secara besar-besaran dan situasi menjadi bertambah buruk," katanya yang turut merancang untuk melakukan lawatan ke negara itu jika tiada penggambaran filem dalam masa terdekat. Dia yang pernah melawat mangsa bencana di Haiti, Iraq dan beberapa negara lain sebagai Duta Muhibah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyatakan demikian pada acara tayangan perdana filemnya, Salt di London kelmarin. Sementara itu, PBB semalam berkata, jutaan mangsa banjir di Pakistan masih belum menerima sebarang bantuan sejak bencana terburuk itu melanda tiga minggu lalu yang sehingga kini merekodkan kematian kira-kira 1,500 orang. Badan dunia tersebut dalam satu kenyataan berkata, kira-kira satu perlima daripada keluasan negara Asia selatan itu terjejas akibat banjir dengan wilayah barat laut serta Punjab termasuk Sindh menerima kesan paling teruk.
  Beberapa agensi antarabangsa dan tempatan kini bertungkus-lumus menghantar bantuan bekalan makanan, air bersih, khemah perlindungan sementara dan perubatan.
  Dianggarkan 700,000 hektar kawasan pertanian gandum, tebu dan padi musnah yang bakal menyebabkan bekalan makanan terputus serta harga barangan naik mendadak.
  Kejayaan Arab Saudi turut melancarkan kempen bagi membantu Pakistan dengan pemerintah negara tersebut, Raja Abdullah menderma 20 juta riyal (RM16.8 juta) manakala Putera Mahkota, Sultan bin Abdul Aziz pula menyumbangkan 10 juta riyal (RM8.4 juta). - Agensi

  Isteri bunuh suami jutawan kerana curang


  SURREY - Seorang isteri di Britain sanggup membunuh suaminya yang merupakan jutawan dan peminat kereta Ferrari dengan sebuah tukul, menurut sumber seperti yang dilaporkan sebuah akhbar semalam.
  Wanita berkenaan yang berusia 56 tahun, Sally Challen dilaporkan menjerit: "Saya tidak dapat hidup dengan anda dan saya tidak dapat hidup tanpa mu." Dia kemudian memukul suaminya, Richard bertubi-tubi di rumah mereka yang berharga £1 juta (RM4.9 juta) di sini, England pada Ahad lepas.
  Dia kemudian menelefon seorang sepupunya sebelum memandu sejauh 112 kilometer ke sebuah bukit yang terkenal sebagai lokasi bunuh diri dan mengancam untuk membunuh diri. Beberapa anggota polis pergi ke bukit itu selepas mendapat maklumat daripada sepupu wanita tersebut. Anggota-anggota polis berjaya memujuk ibu dua anak itu supaya menyerah diri.
  Semasa berdepan dengan pihak polis, Sally mengaku melakukan pembunuhan tersebut. Polis seterusnya memecah masuk kediaman pasangan itu dan menemui mayat Richard sejurus selepas pukul 1 tengah hari waktu tempatan pada Ahad lepas.
  Beberapa jiran pasangan itu memberitahu, perkahwinan mereka selama 31 tahun retak pada tahun lalu kerana Richard yang merupakan seorang ahli perniagaan menjalin hubungan sulit dengan beberapa wanita dan kerap mengunjungi pelacur.
  Sally dan Richard makan malam romantik pada malam Sabtu lepas untuk cuba menyelamatkan rumah tangga mereka tetapi wanita itu mengamuk pada keesokan harinya apabila mengetahui suaminya yang berusia 61 tahun masih curang.
  Wanita itu yang memiliki dua anak, masing-masing dalam lingkungan usia 20-an, akan didakwa kerana membunuh. - Agensi

  Bakteria pelindung perut

  PENGAMBILAN probiotik dalam diet dapat mengembalikan keseimbangan
  bakteria baik dalam tubuh.
  KETIDAKSEIMBANGAN probiotik di dalam badan mungkin boleh mengundang gangguan kesihatan dalam hidup seseorang. Probiotik merupakan mikroorganisma hidup atau bakteria baik yang membawa kebaikan kepada perumahnya jika diambil pada kadar yang berpatutan.
  Ia juga bertindak membantu melaraskan proses pencernaan manusia dengan lebih baik.
  Pakar Nutrisi Manusia dan Kesihatan dari Kanada, Dr. Thomas Tompkins, berkata, setiap aktiviti yang dilakukan pada hari ini membawa kesan kepada bakteria baik di dalam badan.
  “Sebagai contoh, amalan diet dan gaya hidup tidak sihat, air minuman berklorin, pencemaran, tekanan, penggunaan antibiotik dan sebagainya boleh mengakibatkan kerosakan saluran gastrousus.
  “Ia merupakan tempat yang paling berbahaya dan kotor di dalam badan disebabkan semua makanan, toksin dan bakteria usus berkumpul di sini,” katanya selepas memperkenalkan produk makanan tambahan probiotik PROBYO keluaran Elken Sdn. Bhd. baru-baru ini.
  Ujar Tompkins, saluran gastrousus yang tidak sihat boleh mengakibatkan gangguan pencernaan seperti gastroenteritis, penyakit keradangan usus, ulser peptik, kanser gastrousus dan lain-lain lagi.
  Pengambilan probiotik dalam diet harian melalui makanan tambahan dapat mengembalikan keseimbangan bakteria baik dalam saluran gastrousus sekali gus membantu mencegah penyakit kronik.
  “Salah satu elemen penting dalam probiotik baik ialah kandungan bakteria baik perlu mencukupi dari segi kuantitinya.
  “Antara ciri lain adalah ia mampu bertahan kepada persekitaran berasid yang tinggi dalam perut supaya ia dapat sampai ke usus,” katanya.
  Tambah Tompkins, perjalanan makanan tambahan probiotik adalah panjang dan perlu mempunyai ketahanan suhu panas dalam proses pengangkutan serta penyimpanan.
  Katanya, jika ia tidak mempunyai ciri tersebut, kebanyakan bakteria baik itu akan mati atau tidak aktif apabila diambil oleh manusia.
  Dalam pada itu, produk makanan tambahan probiotik PROBYO berbeza dengan produk lain kerana ia mempunyai salutan lipid pelindung untuk melindungi enam bilion bakteria yang terdiri daripada lima jenis bakteria yang berbeza-beza.
  “Teknologi yang digunakan juga dapat dilindungi daripada haba, jus gastrik dan lembapan persekitaran bagi memastikan probiotik dapat sampai dengan selamat ke mikroflora usus.
  “Bakteria baik ini dapat bertindak sebagai pengawal melindungi saluran gastrousus sekali gus memastikan mendapat faedah yang diingini oleh badan,” katanya.
  Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk PROBYO sila layari laman web www.elken.com atau hubungi talian 03-7783 3060.

  Michael Douglas hidap barah tekak

  GAMBAR bertarikh 23 Julai lalu menunjukkan Catherine Zeta-Jones dan
   Michael Douglas di Cardiff, Wales.

  LOS ANGELES - Aktor legenda Hollywood yang pernah memenangi Oscar, Michael Douglas akan menjalani rawatan kemoterapi dan radiasi selama dua bulan selepas doktor menemui ketumbuhan di kerongkongnya, lapor sebuah akhbar semalam.
  Namun, majalah People melaporkan, doktor-doktor menjangkakan bahawa bintang filem Wall Street yang berusia 65 tahun dan mengahwini aktres popular, Catherine Zeta-Jones itu akan pulih.
  "Saya sangat optimistik (akan pulih daripada penyakit itu)," kata Douglas pada malam kelmarin.
  Jurucakap pelakon itu tidak mengesahkan jenis kanser yang dihidapi Douglas. Kanser di kerongkong sering dikaitkan dengan tabiat merokok dan minum minuman keras.
  Rawatan kemoterapi pada kebiasaannya digunakan untuk merawat kanser kerongkong yang agak serius.
  Pada tahun 2006, Douglas dan isterinya yang merupakan pelakon filem The Mask of Zorro cuba berhenti merokok.
  Semasa itu, pasangan tersebut dilaporkan menghisap separuh daripada jumlah batang rokok yang terdapat dalam satu kotak rokok sehari. - Agensi

  Kisah tiga generasi juruterbang MAS

  MENETAP dan membesar di kalangan masyarakat Melayu yang mengamalkan cara hidup sederhana di Kampung Kubang Jela, Kuala Terengganu menyebabkan lelaki ini kurang dipengaruhi dunia luar.
  Anak kepada peniaga yang tinggal di persekitaran sawah padi itu hanya bergaul dengan rakan-rakan sekampung. Namun, jauh di sudut hatinya dia memasang impian untuk menjadi seorang arkitek bila dewasa kelak.
  Kini anak kampung itu menjadikan hampir 30 negara di dunia ini sebagai tempat persinggahannya saban hari. Dia bukan pereka bangunan seperti yang pernah dicita-citakan, tetapi seorang peneraju pesawat penumpang.
  Kapten Mohd. Radzi Mohamad Alias, 40, yang pernah menerbangkan pesawat jenis Fokker F50, Boeing 737-400, Boeing 747-400 dan Boeing 777-200 sepanjang berkhidmat selama dua dekad cukup serasi memberi khidmat sebagai seorang juruterbang di Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS).
  Bertitik tolak daripada mengikuti rakan-rakannya mendaftar dalam bidang ini ketika menamatkan pengajiannya pada peringkat A-Level di Maktab Sains Mara (MSM) Cheras, Kuala Lumpur, dia tidak menoleh ke belakang walaupun pengajiannya di MSM adalah sebagai persediaan untuk melanjutkan pengajian dalam bidang seni bina di luar negara.
  "Saya mula menyedari bahawa kerjaya ini adalah sesuatu yang murni ketika menerbangkan pesawat penumpang Fokker F50 di Sarawak hampir dua dekad lalu.
  "Setelah pesawat itu meredah perjalanan selama 30 minit dari Bintulu ke Miri, saya didatangi seorang wanitawarga emas yang mengikuti penerbangan tersebut untuk mendapatkan rawatan di hospital.
  "Ucapan terima kasih yang terpacul dari mulutnya membuatkan hati saya tersentap kerana anak matanya jelas menggambarkan keikhlasan hatinya. Dia juga sangat menghargai perjalanannya bersama saya," jelas bapa kepada dua cahaya mata itu.
  Mohd. Radzi yang ketika itu baru setahun bertugas selepas mendapat Lesen Juruterbang Pengangkutan Udara (ATPL) menjelaskan, jika masyarakat beranggapan kerjaya sebagai seorang juruterbang memberi peluang kepada mereka menjelajah ke banyak negara, sebaliknya beliau puas kerana dapat membantu membawa orang ramai ke merata-rata tempat.
  DARI kiri: Mohd. Radzi, Jin Yen dan Sanjay gembira dengan kerjaya pilihan mereka.


  "Kerjaya ini sangat menarik, selain saya dapat bertemu pelbagai jenis dan ragam manusia, saya juga dapat membawa penumpang-penumpang yang mempunyai pelbagai latar belakang," kata lelaki yang turut meminati sukan pemotoran itu lagi.
  Dulu jurutera kini juruterbang
  Kon Jin Yen, 30, yang sebelum ini pernah berkhidmat di sebuah firma kejuruteraan swasta pernah mengimpikan untuk bergelar seorang juruterbang ketika di bangku sekolah.
  Namun, akibat tidak terdedah dan tidak berpeluang mengikuti kursus penerbangan beliau melanjutkan pengajian ijazahnya dalam bidang kejuruteraan elektrik dan elektronik.
  Merasai jiwanya kurang serasi dengan kerjaya tersebut setelah bekerja hampir tiga tahun setengah sebagai jurutera elektrik, beliau memohon mengikuti kursus penerbangan apabila terbaca iklan mengenainya secara tidak sengaja di sebuah akhbar tempatan.
  "Kerjaya ini menuntut pengorbanan yang besar kerana nyawa penumpang di atas bahu saya. Seperti juga memandu bas atau kenderaan lain semuanya bermatlamat ingin menghubungkan manusia kepada dua tempat.
  "Sambil berkhidmat untuk masyarakat saya memperoleh pengalaman berharga kerana dapat merasai suasana di negara orang," jelas lelaki bujang yang menyimpan impian memiliki jentera penumpang model Audi A4 itu.
  Kini Jin Yen menerbangkan pesawat MAS dari jenis Airbus A330 ke negara-negara seperti China, India, Jepun, Australia dan Dubai.
  "Saya sangat bertuah kerana akhirnya cita-cita tercapai setelah memulakan kerjaya dalam bidang lain, tetapi peluang itu hadir tanpa terjangka," tambahnya.
  Bagaimanakah rutinnya sebagai juruterbang pegawai pertama? Anak kelahiran Kuala Lumpur itu memberitahu pelbagai aspek perlu diberi perhatian tidak kira ia kecil atau besar.
  "Saya akan mengemaskini e-mel, dokumen penerbangan seperti keadaan cuaca dan destinasi yang akan dituju, melaporkan jumlah bahan bakar yang diperlukan serta memastikan tiada masalah pada bahagian luar badan pesawat.
  "Banyak aspek perlu diambil kira sebelum memulakan penerbangan. Ia penting bagi menjamin keselamatan dan keselesaan penumpang sepanjang perjalanan terutamanya perjalanan jarak jauh.
  "Kerjaya ini menjamin masa depan yang cerah kerana pendapatan memungkinkan saya menyara kehidupan di kota", luah Jin Yen yang sudah lima tahun berkhidmat bersama MAS.
  Pendedahan sejak kecil
  Berbeza pula dengan Sanjay Thaker, 22, seorang juruterbang kadet. Pendedahan yang diterima sejak kecil menyebabkan Sanjay menyimpan impian untuk menjadi seorang juruterbang pesawat penumpang.

  SISTEM Penerbangan Malaysia (MAS) memberi peluang kepada anak-anak muda merealisasikan impian mereka.


  Anak bongsu daripada dua orang adik beradik itu menjelaskan, kerjaya bapanya sebagai seorang krew kabin dalam pesawat MAS telah menjadi inspirasi kepadanya menyimpan cita-cita untuk mengemudi pesawat.
  "Saya sentiasa mengikuti bapa menaiki pesawat sejak kecil sama ada ketika beliau bekerja mahupun percutian bersama keluarga di dalam dan luar negara,"ujarnya yang membesar dengan pesawat sejak umurnya setahun.
  Bapa sentiasa memberi kata-kata perangsang untuk berjaya dalam bidang tersebut. Beliau telah saya jadikan sebagai semangat untuk terus maju," ujar remaja yang meminati buku-buku berbentuk autobiografi itu.
  Saat ditanya mengenai rutin beliau sebelum menerbangkan pesawat ringan ketika berada di akademi penerbangan HM Aerospace Langkawi, Sanjay menjelaskan bahawa beliau sentiasa membuat persediaan yang banyak.
  "Sebelum menerbangkan pesawat ringan dari jenis Diamond 40 atau Diamond 42 saya akan membuat persediaan awal tiga jam sebelum menerbangkan pesawat itu agar saya bersedia dan dapat menerbangkannya tampa masalah," jelas bekas pelajar di Sekolah Menengah Kebangsaan La Salle, Kelang itu.
  "Antaranya saya akan menyemak peta dan carta yang berkaitan. Setiap negara mempunyai syarat-syarat dan undang-undang sendiri. Adalah menjadi tanggungjawab seorang juru terbang untuk meneliti undang-undang tersebut sebelum memulakan penerbangan," jelasnya lagi.
  Setelah tamat pengajiannya di akademi penerbangan, Sanjay kini mengikuti kelas menggunakan pesawat simulasi dari jenis Boeing 737-400 di Kompleks A, Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang.

  Bot mirip ikan jerung  SEBUAH bot mirip ikan jerung melompat di permukaan laut.


  REDDING - Seorang jutawan di Amerika Syarikat (AS), Rob Innes memasarkan bot mirip ikan jerung putih dengan harga sekitar AS$93,476 (RM295,153), lapor sebuah akhbar semalam.
  Dinamakan Seabreacher X, bot itu meluncur laju di permukaan air, berpusing dan melompat setinggi beberapa meter.
  Bot sepanjang 5 meter itu boleh memuatkan dua orang dan memiliki kelajuan maksimum 80 kilometer sejam.
  "Ia popular di Asia Barat tetapi kami telah menjual beberapa bot itu kepada pelanggan di Korea dan Caribbean," kata jutawan tersebut yang menegaskan bot itu bukannya sebuah kapal selam. - Agensi

  Ikan kap legenda mati di Britain  SEORANG pemancing pernah menangkap ikan kap legenda di Tasik Conningbrook, Britain.


  CANTERBURY - Ramai pemancing di Britain berkabung apabila seekor ikan air tawar terbesar di negara itu ditemui mati terapung di Tasik Conningbrook di Chilham di sini baru-baru ini, lapor sebuah akhbar semalam.
  Diberi gelaran Two Tone kerana warna sisiknya yang cantik, ikan itu mati ketika berusia 45 tahun akibat penyakit tua.
  Bangkai ikan itu akan ditanam bersebelahan tasik itu pada minggu depan dengan sebuah plak akan dibina di pusaranya.
  Ikan kap seberat 32 kilogram itu menjadi legenda rakyat kerana ia sukar ditangkap dan ramai pemancing sanggup menghabiskan masa 60 jam seminggu untuk memburunya sehingga menyebabkan banyak kes perceraian berlaku.
  Tidak ramai pemancing berjaya menangkap kap itu, namun Two Tonedipercayai pernah ditangkap 50 kali sebelum ia dilepaskan semula ke dalam tasik. - Agensi