Pages

Friday, April 4, 2014

London diselubungi debu dari SaharaKAWASAN di Jambatan Menara kelihatan kabur akibat debu dan sisa pencemaran industri yang berterbangan di London semalam.


LONDON - Debu dari gurun Sahara dan pencemaran asap masih melanda sebahagian besar Britain pada waktu pagi semalam.
Pihak berkuasa mengumumkan bahawa tahap pencemaran udara mencapai tahap tertinggi.
Pencemaran udara yang melanda negara itu sejak kelmarin berpunca daripada pelepasan sisa industri dan habuk yang diterbangkan dari Gurun Sahara di Afrika.
Keadaan itu menyebabkan beberapa bangunan pencakar langit di negara itu hilang daripada pemandangan akibat debu dan sisa industri yang berterbangan di udara. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0404&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm#ixzz2xtlLi7hU 
Hakcipta terpelihara 

Ketagih makan batu


Pakkirappa mempunyai diet pemakanan yang pelik apabila dia didapati ketagih untuk makan batu bata, batu kerikil dan lumpur. - AGENSI
NEW DELHI 3 April - Seorang lelaki India dari negeri Karnataka, selatan negara ini mempunyai diet pemakanan yang pelik apabila dia didapati ketagih makan batu-bata, batu kerikil dan lumpur.
Ajaibnya, lelaki itu, Pakkirappa Hunagundi, 30, mampu makan sehingga tiga kilogram batu dan lumpur pada setiap hari yang didapati dari jalan-jalan.
Hunagundi dilaporkan mula mempunyai selera terhadap objek yang tidak boleh dimakan orang lain ketika usianya baru mencapai 10 tahun.
Sejak dari itu, dia mula menguyah batu dan lumpur yang terdapat pada dinding dan jalan-jalan raya dan mendakwa diet itu langsung tidak mendatangkan sakit buatnya.
Gangguan pemakanan pelik itu dikenali sebagai 'Pica', sejenis ketagihan terhadap bahan-bahan yang tidak mempunyai nilai pemakanan.
Malah dengan keadaan giginya yang masih sempurna, Hunagundi mengenepikan tanggapan bahawa dia harus menghentikan ketagihannya itu.
"Saya telah makan batu bata dan kerikil kira-kira 20 tahun. Saya suka memakannya dan menjadi sebahagian daripada hidup saya.
"Perkara itu menjadi satu kemestian bagi saya. Saya boleh mengelak daripada makan lauk-pauk, tetapi tidak batu atau lumpur," katanya sebagaimana lapor Mail Online.
Walaupun ibunya cuba memujuk dia untuk meninggalkan diet pelik itu, namun bagi lelaki tersebut, bahan-bahan binaan mempunyai rasa yang lebih baik berbanding makanan biasa. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140404/lu_06/Ketagih-makan-batu#ixzz2xthBzNqP
© Utusan Melayu (M) Bhd