Pages

Thursday, May 8, 2014

Tetap tekun belajar


Wang Dafan, menghafal perkataan Inggeris dari kamus elektronik, sambil menunggu kehadiran ambulans selepas terlibat dalam satu kemalangan baru-baru ini. - AGENSI
BEIJING 7 Mei - Seorang pelajar yang mengalami kecederaan selepas dilanggar sebuah kereta, cuba menahan kesakitan yang dialami dengan menghafal perkataan Inggeris dari kamus elektronik, sambil menunggu kehadiran ambulans.
Laman web Mail Online melaporkan, ketika kejadian, Wang Dafan, 18, dalam perjalanan ke kelas tutorial, sebelum motosikalnya dilanggar sebuah kereta di pusat bandar.
Selepas mengetahui kecederaan yang dialami tidak serius, Dafan mengeluarkan kamus elektronik Gizmo dan mempelajari kira-kira 107 perkataan Inggeris, sambil menunggu kehadiran ambulans.
"Setibanya di tempat kejadian, kami agak terkejut kerana walaupun cedera dia tetap tekun belajar. Dafan memberitahu saya, dia tidak boleh membuang masa kerana masa itu emas," ujar seorang jurucakap polis.
Dafan yang memenangi banyak anugerah dalam bidang akademik dan turut menerima biasiswa hanya mengalami cedera ringan di tangan, kaki dan kepala dalam kemalangan itu.
"Mempelajari perkataan Inggeris begitu membantu saya untuk melupakan kesakitan yang dialami. Kemalangan itu turut mengingatkan saya bahawa hidup ini terlalu singkat dan pelajaran amat penting dalam mengubah hidup seseorang," kata Dafan.
Pelajar Universiti Capital Normal itu, bercita-cita mahu menyambungkan pelajarannya ke Universiti Oxford atau Cambridge.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140508/lu_09/Tetap-tekun-belajar#ixzz315q89NzP
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Peraga fesyen di dinding bangunanTIGA orang model memperagakan fesyen semasa mereka berjalan di dinding sebuah bangunan Sony di Ginza semalam.


TOKYO - Beberapa orang model termasuk wanita memperagakan pakaian ketika mereka berjalan di dinding sebuah bangunan di Ginza di sini semalam.
Dinding bangunan itu kelihatan dihias supaya ia kelihatan seperti pentas peragaan.
Tali keselamatan diikat pada pinggang model-model itu semasa mereka berjalan di dinding bangunan tersebut.
Model-model tersebut memperagakan fesyen jenama Gucci di dinding bangunan syarikat elektronik, Sony.
Mereka melakukan perbuatan itu bagi mempromosikan majalah fesyen Jepun, Precious. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0508&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz314OegzTl 
Hakcipta terpelihara 

'Puting beliung' api di ChilicotheGAMBAR puting beliung api berjaya dirakamkan Copelin di Chilicothe, Missouri pada Sabtu lalu.


CHILICOTHE, Missouri - Satu kejadian yang kadangkala dikenali sebagai 'api syaitan', lapor portal berita KMBC.com kelmarin.
Gambar 'api syaitan' itu merupakan puting beliung api berlaku apabila seorang petani membakar kawasan tanamannya pada Sabtu lalu.
Seorang pemandu, Janae Copelin sempat merakamkan gambar tersebut dan menyiarkannya di laman bergambar Instagram.
Ketika kejadian, Copelin memandu sebuah kereta di sebuah lebuh raya.
Puting beliung itu berlaku apabila terdapat angin kencang. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0508&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz314O10nh8 
Hakcipta terpelihara