Pages

Sunday, May 19, 2013

KISAH 100 ORANG PAHLAWAN PILIHAN


(salah satu bab dalam perang Hunain 8H-9H)

Pasukan tentera Islam diserang hendap dari belakang ketika turun ke Wadi Hunain oleh tentera Malik bin Auf. Ketika itu Malik bin Auf yg melihat keadaan tentera islam dalam keadaan kucar kacir segera mengerah 20,000 orang tentera menyerang tentera islam secara serentak. 

Keadaan yg kucar kacir ini menyebabkan banyak tentera Islam yg lari, tentera Islam yg berada di belakang turut terkesan dan turut melarikan diri melihat tentera Islam memanjat lembah. Sedikit Intro. kisahnya dibawah;- have fun ^^

kemudian, Abbas datang kepada Rasulullah saw. Baginda saw gembira dengan kedatangannya. Abbas mempunyai suara yg sangat kuat, tiada tandingan di kalangan arab.

Rasulullah saw berkata "wahai Abbas, panggil sahabat2ku."

Abbas mula memanggil, "wahai orang2 Islam, ini Muhammad."

Tidak ada org menyahut. Nabi saw menyuruhnya memanggil Ashabul Samurah iaitu orang Islam yg membuat perjanjian di bawah pokok samurah. Samurah adalah pokok tempat para sahabat melakukan perjanjian di Hudaibiah.

Abbas menjerit lagi, "wahai Ashabul Samurah, di mana perjanjian kamu? Wahai Ansar, wahai Muhajirin,"

Ahli Hudaibiah yg mendengar panggilan itu kembali kepada Muhammad saw. Ada di kalangan mereka yg tidak dapat memberhentikan kenderaan terjun daripada kenderaan dan kembali ke medan perang tanpa kenderaan. Oleh itu, terkumpul di sekeliling Nabi saw 100 orang pahlawan Islam sahaja.

100 orang inilah yg mempertahankan Baginda saw daripada 20,000 tentera Hawazin. Orang yg melihat 100 orang ini mengatakan mereka seperti taufan menyerang tentera Hawazin. Tentera seramai 20,000 orang itu tidak mampu menyekat kemaraan 100 pahlawan pilihan. Baginda saw sendiri memimpin mereka.

Saidina Ali berkata, "semasa peperangan berkecamuk, kami lari kepada Nabi saw kerana hanya Nabi saw yang paling berani. Dia tidak berundur dan tidak takut."

Nabi saw bersama 100 orang ini terus menyerang tentera Hawazin dan membunuh mereka. Malik bin Auf terpinga2 melihat hal itu. Hannya 100 orang mampu menyerang dan membunuh tentera mereka.

Pada masa itu, turun bantuan ghaib dari langit. Para malaikat turun dari langit. Ia adalah satu2nya peperangan selepas Badar yg melibatkan peristiwa malaikat turun. Orang2 Mukmin dapat melihat objek hitam besar turun dari langit ke lembah Hunain. Kemudian, objek hitam itu semakin mendekati mereka.

Mereka dapat melihat semut2 hitam besar memenuhi Lembah Hunain. Tentera Hawazin melihat begitu ramai tentera berpakaian putih menaiki kuda putih datang ke arah mereka.

Rasulullah saw dan 100 orang yg Allah pilih berjaya menewaskan tentera Hawazin seramai 20,000 orang.

Allahuakhbar