Pages

Friday, February 5, 2016

Bukit di negara ini selalu terbakarAZERBAIJAN 
merupakan sebuah negara Republik, yang mana Baku merupakan ibu negara ini, terletak di persimpangan antara Eropah Timur bersempadan dengan laut Caspian di timur, Rusia di Utara, Georgia di barat laut, Armenia di barat, dan Iran di Selatan merupakan sebuah negara yang menyimpan seribu satu rahsia alam.
Mempunyai populasi penduduk kira-kira 9.6 juta, Azerbaijan merupakan negara kedua dengan penganut Syiah terbesar selepas Iran.
Negara ini merdeka pada 30 Ogos 1991 daripada Kesatuan Soviet.
Menggunakan mata wang Manat sebagai urusan kewangan harian mereka, negara ini menggunakan bahasa Azerbainaji sebagai bahasa rasmi negara.
Digelar negara api
Mungkin ramai yang tidak tahu,  negara ini digelar sebagai 'negara api' sejak zaman dahulu lagi.
Negara ini digelar negara api kerana berlakunya satu fenomena alam di mana sebuah bukit di negara berkenaan sentiasa terbakar.
Bagi pelancong yang ingin menyaksikan keajaiban itu bolehlah datang ke bukit Yanar Dag. Fenomena ini boleh disaksikan sehingga ke hari ini.
Dek kerana keanehan itu maka tidak hairanlah ribuan pelancong yang datang ke negara ini saban tahun bagi menyaksikan fenomena aneh ini.
Dalam pada itu, pelancong ke negara ini juga ingin menikmati suhu sejuk di kawasan pergunungan Bazarduzu, gunung tertinggi di Azerbaijan ini mempunyai tahap ketinggian 4466 meter daripada aras laut bersempadanan dengan Rusia.
Kaya hasil petroleum
Seperti juga negara sempadannya Rusia, Azerbaijan ini kaya dengan hasil minyak.
Hasil minyak di negara ini terletak di bahagian tengah negara tersebut.
Oleh itu selain pelancongan, minyak juga merupakan hasil pendapatan negara ini
.

Archelis, kerusi untuk 
pekerja perlu berdiri lama


Sekumpulan pakar bedah menggunakan Archelis ketika berdiri semasa
SEKUMPULAN pakar bedah menggunakan Archelis ketika berdiri semasa melakukan pembedahan untuk tempoh yang lama. - AGENSI
TOKYO 4 Feb. – Pekerjaan yang memerlukan seseorang itu berdiri terlalu lama sememangnya amat memenatkan.
Bagaimanapun, dengan terciptanya sebuah kerusi inovatif yang dikenali sebagai Archelis, seseorang pekerja terbabit masih boleh ‘duduk’, walaupun pada hakikatnya dia sedang berdiri.
Archelis secara umumnya direka untuk kegunaan pakar bedah yang terpaksa berdiri untuk tempoh yang lama serta beberapa kerjaya lain yang berdepan risiko sama termasuk guru, pekerja kilang, dan pegawai keselamatan.
Secara teknikalnya, Archelis sebenarnya bukanlah sebuah kerusi kerana rekaan itu lebih kepada pendakap yang membaluti bahagian punggung dan kaki agar pengguna dapat berdiri dengan lebih selesa.
Diperbuat daripada bahan karbon agar lebih fleksibel dan selesa untuk kegunaan dalam masa yang lama, Archelis dibangunkan oleh sebuah syarikat acuan dari Jepun iaitu Nitto dengan kerjasama Pusat Kejuruteraan Perubatan Hadapan, Universiti Chiba serta syarikat Hiraoki Nishimura Design dan Teknologi Polimer Jepun.
Walaupun Archiles bukanlah ciptaan terbaharu kerana Switzerland terlebih dahulu telah memperkenalkan kerusi Noonee yang menggunakan kuasa hidraulik untuk menyokong tubuh, namun, ciptaan itu dilihat lebih bergaya.
Ketika ini, produk buatan Jepun itu masih dimajukan dan dijangka memasuki pasaran selewat-lewatnya hujung tahun ini.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/archelis-kerusi-untuk-8232-pekerja-perlu-berdiri-lama-1.186952#sthash.yyKo61h4.dpuf