Pages

Saturday, January 5, 2013

Pagar sempadan Israel-Mesir siap dibina

Pagar sempadan Israel-Mesir
Israel siap membina pagar sempadan yang memisahkan negara
 itu dengan Mesir, kelmarin. Foto: EPA

TEL AVIV - Israel siap membina pagar sepanjang 230 kilometer dari Pelabuhan Eilat di Laut Merah hingga Genting Gaza yang memisahkan negara itu dengan Mesir, kelmarin.

Pagar setinggi lima meter itu turut disokong peralatan pengawasan tentera yang kononnya dianggap oleh Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu sebagai bukti komitmen beliau terhadap keselamatan Israel.

Tujuan utama ia dibina adalah untuk menghalang pendatang haram dan pejuang Islam bersembunyi di kawasan Sinai yang tidak diletakkan di bawah undang-undang Mesir.

Difahamkan, peringkat akhir pagar sepanjang 14 km tersebut dijangka siap dalam tempoh tiga bulan.

Israel dilihat sengaja mempercepatkan projek pembinaan itu berikutan jumlah kemasukan penduduk Afrika ke negara itu dilaporkan semakin meningkat.

Langkah terbaru itu menyebabkan hanya 36 pendatang haram memasuki ke Israel pada bulan lalu berbanding 2,153 orang pada 2011.

Lebih 60,000 penduduk Afrika masuk ke negara itu secara haram sejak beberapa tahun lalu untuk mendapatkan pekerjaan dan perlindungan. - Al-Jazeera

Murid kritikal dicabul guru
         
JAKARTA: Seorang kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun yang menjadi mangsa serangan seksual berulang kali dalam keadaan kritikal di unit rawatan rapi di Hospital Persahabatan, di Rawamangun, Jakarta Timur semalam.

Pengerusi Komisi Nasional Perlindungan Anak (Komnas PA) Arist Merdeka Sirat berkata, kes cabul itu belum dilaporkan kepada polis. “Kami akan membuat laporan polis hari ini (semalam) agar siasatan lanjut dapat dilakukan,” katanya.


Kanak-kanak itu mengalami demam panas dan serangan sakit secara mendadak sejak dua minggu lalu, tetapi hasil diagnosis doktor yang berbeza mengatakan mangsa menghidap nodus limfa dan demam kepialu. Dia tidak sedarkan diri sejak 29 Disember lalu.

“Kami mendapati ada kesan kecederaan di vagina dan rektum mangsa apabila kami ingin memberikan rawatan untuk serangan sakit dihidapinya,” kata Pengarah hospital terbabit, Priyanti Soepandi.


Dia berkata, pihaknya belum dapat memutuskan sama ada kecederaan itu menyebabkan demam panas dan serangan sakit secara tiba-tiba itu. Ibu mangsa berkata, anaknya mengalami pendarahan di vagina sejak dua bulan lalu, tetapi enggan memberitahu apa yang berlaku. Bagaimanapun, katanya, rakan sekelas anaknya memberitahunya seorang guru di sekolah mereka sering berkelakuan tidak senonoh terhadap muridnya, termasuk anaknya. - JP

Bukan lagi paling gemuk
          MASON, lelaki paling gemuk di dunia sebelum menjalani pembedahan pintasan gastrik.

MASON, lelaki paling gemuk di dunia sebelum menjalani pembedahan pintasan gastrik.
LONDON: Bekas lelaki paling gemuk di dunia semalam meraikan kejayaannya menurunkan berat badan sebanyak 292 kilogram.

Paul Mason berjaya mengurangkan dua per tiga daripada 445 kilogram berat badannya sebelum ini selepas menjalani pembedahan pintasan gastrik.
 

Foto
MASON menunjukkan bentuk tubuh terbarunya.
Pembedahan itu mengurangkan perutnya kepada saiz sebiji telur.

Bekas posmen dari Ipswich, Suffolk itu semalam berkata: “Perjalanan saya masih jauh.”


Dia berikrar untuk menjadi lelaki yang paling gemuk di dunia kepada lelaki yang paling banyak turun berat badan.


Bil perubatan untuk membantu Mason menurunkan berat badan dipercayai mencecah �1 juta (RM5 juta).

Mason, 51, mengaku: “Saya malu digelar lelaki paling gemuk di dunia kerana sedar saya yang menyebabkan diri saya dalam keadaan seperti itu.

“Kini, saya yakin akan menjadi orang paling berjaya melangsingkan badan di dunia. Tetapi, perjalanan saya masih jauh.

“Saya mahu mencapai antara 88 hingga 95 kilogram, berat badan yang sihat untuk seseorang dengan ketinggian 1.98 meter.

“Saya bangga kerana dapat menunjukkan kepada orang lain yang mempunyai masalah berat badan mengenai apa yang boleh mereka capai,” katanya.

Mason pernah satu ketika makan makanan 20,000 kalori sehari, kira-kira 10 kali ganda daripada tahap yang disyorkan.

Dia kini mengubah amalan pemakanannya kepada sayur dengan jumlah yang kecil.

Lelaki itu sekarang seberat 152 kilogram selepas kehilangan dua per tiga daripada beratnya dulu sama berat dengan tiga petinju heavyweight.

“Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) berkata, berat bedan saya perlu stabil selama dua tahun sebelum mereka menimbang untuk menjalankan pembedahan membuang kulit saya yang menggeleber.

“Tetapi saya mahu menjalani pembedahan itu secepat mungkin kerana ia akan membolehkan saya bergerak lebih bebas dan membantu menurunkan lebih banyak berat badan saya,” katanya.

Mason berkata, dia menghadapi masalah kecelaruan makan kesan daripada dibuli ketika zaman kanak-kanak.

Masalah itu bertambah buruk dengan kematian bapanya pada 1986.

Anggota bomba terpaksa memecahkan dinding depan rumahnya dan menggunakan forklif untuk mengusungnya masuk ke ambulans apabila dia perlu menjalani pembedahan hernia ketika berat badannya 355 kilogram. - TS