Pages

Monday, November 24, 2014

Tidur sebelah mayat suami

BELGIUM – Seorang warga emas bernama Marcel H. dijumpai tidur bersebelahan dengan mayat suaminya yang separa reput di apartmen kecil yang terletak di Liege.
Suami Marcel H. diserang penyakit asma dan meninggal dunia pada November tahun lalu. Wanita berkenaan terlalu bersedih atas kematian pasangannya lantas tidak melaporkan kepada pihak berkuasa.
Wanita berusia 79 tahun itu kemudiannya memilih untuk membiarkan sahaja mayat suaminya sedemikian rupa lalu berterusan tidur bersebelahan selama setahun.
Polis Belgium mendapat laporan dari tuan rumah yang mengatakan bahawa dia tidak mendapat sewa rumah hampir setahun juga rungutan jiran sekeliling mengenai bau yang kurang menyenangkan datang dari apartmen itu.
Pihak berkuasa kemudiannya melakukan serbuan minggu lalu dan terkejut dengan penemuan mayat lelaki itu yang mengalami pereputan separa kerana dibiarkan dalam keadaan hangat dan kering.
Pakar patologi di Pusat Forensik Liege, Philippe Boxho, menerangkan bahawa mayat tersebut hanya memerlukan tempoh satu minggu untuk menjadi ‘mumia’ semulajadi.
“Dalam kes ini, jenazah telah mereput di atas katil maka organ dalamannya melebur dan mencair. Meskipun bau mayat yang mereput adalah sangat busuk tetapi selepas seketika, bau berkenaan akan mula berkurangan,” ujar Philippe lagi.

Wanita menderita kulit tumbuh kuku


SHANYMA Isom
Baltimore, Amerika Syarikat: Seorang wanita muda di sini menghidap penyakit kulit pelik sejak 2009 yang menyebabkan kuku tumbuh dari liang bulu roma di seluruh badannya.
Selepas menjalani beberapa siri ujian dan rawatan, doktor masih tidak menemui penawar untuk mengatasi masalah itu.
Malah, menurut pakar yang merawatnya di Pusat Perubatan Johns Hopkins di Baltimore, Shanyma Isom ialah satu-satunya orang di dunia yang mengalami keadaan pelik seperti ini, lapor odditycentral.com..
Shanyma, pelajar undang-undang, kemudian dikejarkan ke bilik kecemasan dan diberikan steroid.
“Ia seolah-olah mimpi ngeri dan anda cuba untuk bangun daripada itu,”kata  Isom dalam satu temu bual baru-baru ini.
Mimipi ngeri itu bermula sejak lima tahun lalu, ketika dia diserang asma yang teruk
Tidak lama selepas itu, Isom dibangunkan reaksi alahan dari ubat dan perasan kakinya menjadi hitam dan lebam.
Doktor tempatan tidak dapat mengawal ekzema daripada jangkitann tersebut
Pada bulan Ogos 2011, Isom dimasukkan ke Johns Hopkins di Baltimore. Di sana, doktor mendapati bahawa dia menghasilkan 12 kali ganda bilangan normal sel-sel kulit pada setiap folikel rambut dan, kemudiannya, menjadi kuku manusia
“Saya tidak dapat duduk, tidak boleh berjalan,” kata Isom. “Sekarang saya hanya menggunakan tongkat untuk bejalan.
Doktor telah menemui cara mengawal genjala tersebut tetapi memerlukan kos yang amat tinggi.Keluarga Isom tidak mampu untuk membayar memandang kan syarikat insuran tidak melindugi penyakit pelik sebegini
“Oleh itu, isom terpaksa bergantung kepada keluarga dan rakan-rakan bagi mengutip dana untuk membayar kos rawata tersebut,katanya lagi

Selfie dengan mayat

Beirut: Seorang penjaga tanah perkuburan, Deab Saiqly menggali kubur ibunya dan mengambil gambar bersama mayat berkenaan, menurut laporan TV MBC.
MBC TV Channel menemuramah lelaki itu dan menjemput pakar psikiatri untuk memberi keterangan mengenai kes berkenaan.
Bagaimanapun, dia kelihatan normal dan tidak menunjukkan sebarang tanda masalah mental.
Deab memberitahu pengacara dan pakar psikiatri bahawa dia suka menghabiskan masa di tanah perkuburan kerana suasana di situ membuat perasannya tenteram dan bahagia berada bersama orang yang sudah mati.
Dia juga menolak lamaran seorang wanita dari Amerika Syarikat kerana tidak mahu meninggalkan tanah perkuburan itu.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 24 November 2014 @ 5:20 AM


GAMBAR menunjukkan Deab bersama sebahagian wajah mayat ibunya.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/11339#sthash.eoqKbFwE.dpuf

Ikan aneh ditemui di California


Ikan ini dianggap luar biasa memandangkan mampu mengeluarkan sejenis cahaya untuk menarik perhatian mangsa. - AGENSI


SACRAMENTO – Sejenis ikan yang dikenali sebagai Black Seadevil dikesan buat kali keenam dalam sejarah di sebuah perairan di sini, lapor Daily Mirror semalam.
Pusat Penyelidikan Akuarium, Monterey Bay yang merakam gambar hidupan laut itu berkata, haiwan itu merupakan sejenis spesies ikan yang luar biasa.
Ikan yang hidup di laut dalam Monterey Canyon itu memiliki wajah yang menakutkan selain boleh mengeluarkan cahaya untuk menarik perhatian mangsanya.
Malah, ikan itu akan menangkap mangsanya dengan menikam menggunakan sebatang sengat tajam yang keluar daripada kepalanya. Sengat itu mirip seperti mata kail.
Lazimnya, ikan pelik itu makan ikan-ikan lain yang lebih kecil dan sotong dengan menyambar menggunakan gigi yang tajam.

Ikan ini memiliki wajah yang menakutkan


Sementara itu, seorang saintis Pusat Penyelidikan Akuarium, Monterey Bay, Dr. Bruce Robison berkata, ikan itu merupakan antara ikan yang paling jarang ditemui di laut dalam.
“Walaupun kelihatan mengerikan, namun ikan itu hanya sepanjang 8.8 sentimeter,” katanya.
Gambaran mengenai ikan itu dirakam secara video buat pertama kali di sebuah laut dalam pada awal bulan ini. – AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1124&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3JvqxnRxb 
Hakcipta terpelihara