Pages

Thursday, January 7, 2016

Rupanya Inilah Cara Paling Mudah Untuk Miliki Hartanah Yang Mahal

Isnin, 21 Disember 2015
Ida Latif
Nota Editor:
 Tip ini telah dikongsikan oleh Syahnaz Akhtar Mat Ali di Facebook beliau. Kami kongsikan semula di Vocket dengan izin daripada penulis. Semoga ia bermanfaat untuk anda.
rumah-di-syurga-1

Dalam kuliah Maghrib malam ini, seorang ustaz yang menggantikan penceramah jemputan yang tidah hadir telah membicarakan tentang satu tajuk yang ramai di kalangan kita selalu perkatakan, iaitu hartanah.
Waktu mula-mula beliau sebut pasal hartanah, saya ingatkan ustaz nih nak cerita tentang faraid atau harta pusaka (ada juga terlintas di hati, ustaz nih kerja REN ke?)
Selepas itu ustaz menyambung lagi, nak bercerita tentang hartanah paling mahal yang semua orang boleh miliki dengan mudah di alam akhirat. Lebih tepatnya di syurga bila kita semua ke sana kelak (InsyaaAllah).
Ustaz bagitau memang mudah dan banyak cara untuk dapatkan sekurang-kurangnya sebuah rumah yang memang tidak ternilai harganya di sana.
Batu-bata binaannya diperbuat daripada emas dan perak. Hadis riwayat Bukhari juga ada menyebut (saya google),
“sesungguhnya di syurga ada rumah yang diperbuat daripada mutiara yang mempunyai ruang yang luas.”
rumah-di-syurga-2

Cara pertama yang diceritakan ustaz untuk dapatkan rumah di syurga ialah dengan ‘membina masjid’ sewaktu kita masih hidup. Tak semestinya derma untuk bina sebuah masid, sumbangan ke tabung derma untuk proses pembinaan masjid pun sudah memadai, asalkan derma tersebut adalah dari sumber yang halal.
Membina masjid dalam ertikata yang lain pula ialah mewujudkan ruang solat di rumah atau pejabat (yang sebelumnya tiada) dan digunakan untuk solat berjemaah. Walaupun ianya sebuah setor kecil yang dijadikan bilik surau untuk solat, kata ustaz.
Ada beberapa cara lagi yang diceritakan oleh ustaz ini untuk dapatkan rumah di sana selain dengan membina masjid iaitu:
  • Membaca surah Al-Ikhlas (sebanyak 10 kali)
  • Memenuhkan ‘saf’ solat yang lompong/kosong
  • Meninggalkan penipuan dalam gurauan (‘prank call‘, panggilan hangit dan lain-lain gurauan yang diselitkan dengan penipuan)
  • Istiqamah mengerjakan solat sunat Rawatib (12 rakaat)
  • Menunjukkan akhlak yang baik
rumah-di-syurga-3

Dalam kita mengeluh kerana semakin sukar untuk memiliki hartanah yang harganya semakin tinggi, kadang-kadang kita juga terlupa ‘rumah’ yang kekal sedang menanti kita di akhirat sana.
Dan kita sendiri boleh menyediakan rumah tersebut tanpa sebarang keluhan pun, hanya dengan amalan.
“Di dalamnya (syurga) ada kubah-kubah permata dan tanahnya adalah minyak wangi.”- Hadith riwayat Bukhari & Muslim.

Gempar! Pendeta Katolik: “Islam Agama Yang Benar, Masa Depan Rusia Milik Muslim”NBCIndonesia.com - Dmitri Smirnov yang merupakan seorang Imam Besar Katolik Ortodoks menyampaikan sebuah khutbah gereja yang sangat menggemparkan di depan ratusan jemaatnya. Dalam khutbahnya tersebut, dia mengatakan masa depan Rusia akan menjadi milik pemeluk Islam.

(Baca: Inilah Alasan Kenapa Umat Muslim Tidak Boleh Ucapkan Selamat Natal)

Berikut khutbah yang disampaikan oleh Dmitri Smirnov:

Kalian lihat, ketika umat Islam merayakan hari besar keagamaannya, tidak satu pun orang yang berani melewati mereka, karena di seluruh dunia di masjid-masjid dan jalan-jalan kota di padati jutaan ribu umat Islam yang sedang bersujud kepada Tuhannya.

Saksikanlah, barisan jutaan umat manusia yang beribadah dengan sangat teratur dan mengikuti shaf mereka masing-masing, dan hal itu tidak perlu diajarkan. Mereka berbaris dengan tertib tanpa harus di perintah.

Lalu dimana kalian bisa melihat pemeluk Kristen seluruh dunia, bisa beribadah bersama? Dan hal itu tidak ada dalam Kristen, kalian tidak akan pernah melihatnya.

Lihatlah mereka, orang Muslim kerap membantu dengan sukarela tanpa berharap imbalan, tapi pemeluk Kristen malah sebaliknya.

Kalian tanyakan pada wanita tua itu (sambil menunjuk wanita yang lumpuh yang berada di gerejanya). Menurut wanita tua itu, seorang pengemudi Muslim sering menyediakan jasa transportasinya untuk mengantarnya ke gereja di Moskow.

Dan setiap wanita tua itu ingin memberinya upah, tapi pengemudi Muslim selalu menolaknya dengan alasan bahwa Islam melarang mengambil upah pada wanita lansia, jompo, dhuafa dan anak-anak yatim di berbagai panti dan yayasan.

Dengarkanlah persaksiannya, padahal wanita tua itu bukan ibu atau kerabatnya, tapi pengemudi Muslim mengatakan dalam Islam wajib menghormati orang yang lebih tua, apalagi orang tua yang lemah dan tak berdaya tersebut.
Keikhlasan pribadi pengemudi Muslim tersebut tidak ada ditemukan dalam pemeluk Kristen yang mengajarkan kasih, tapi pengemudi Kristen bisa tanpa belas kasih meminta upah atas jasa transportasinya pada wanita tua itu. Dia mengatakan layak mendapat upah karena itu adalah profesinya sebagai jasa transportasinya.

Seorang Muslim justru lebih dekat dengan Sang Mesiah, tapi orang Kristen hanya ingin uang. Apakah kalian tidak merasakan?

Bagaimana dalam prosesi penebusan dosa, siapa saja harus membayar kepada pendetamu, entah itu miskin atau manula, wajib memaharkannya sebagai ritual pengampunan dosa.

Saksikan juga, seorang Muslim tidak tertarik untuk mngambil upah pada orang-orang lansia.

Mereka begitu ikhlas dengan sukarela membawakan barang-barang serta belanjaan wanita tua itu. Sampai sang wanita tua itu hendak berdoa ke gereja, sang pengemudi Muslim setia antar jemput wanita tua itu.

Inilah kenapa saya mengatakan masa depan Rusia akan menjadi milik mayoritas pemeluk Islam dan negeri ini akan mnjadi milik Islam. Kalian lihat pribadi yang berbudi luhur dan santun, mampu membuat dunia tercengang, ternyata akhlak Muslim lebih mulia daripada jemaat Kristen.

Kalian mendengar bahwa Islam dituduhkan sebagai agama teroris, tapi itu hanya isu belaka yang pada kenyataannya umat Islam lebih mengedepankan tata krama serta kesopanan.

Walau mereka di fitnah sebagai teroris, tapi populasi jumlah mualaf di Eropa dan Rusia makin ramai berdatangan ke tempat ibadah orang Muslim untuk memeluk Islam, karena para mualaf tahu betul bahwa Islam tidak sekejam yang dunia tuduhkan.

Sekarang dan selamanya, masa depan Rusia akan menjadi milik umat Islam. Di masa depan adalah kembalinya kejayaan Islam. Lihat populasi Muslim di Rusia, telah berjumlah 23 juta dan pemeluk Kristen mngalami penurunan menjadi 18 juta, lalu sisa yang lainnya masih tetap komunis.

Ini sebuah fakta bahwa Islam sekarang menjadi agama terbesar di Rusia. Di utara bekas pecahan negara Uni Soviet mayoritas Muslim yaitu Republik Chechnya, Tarjikistan, Kajakhstan, Uzbeckistan dan Dagestan. Lalu umat Islam telah menjamah di kota-kota besar Rusia termasuk Moskow.

Imam Besar mengakhiri khutbahnya dan turun ke mimbarnya dengan mata yang berair, di mana para jemaatnya masih trpaku dan haru, tidak menyangka seorang Imam Besar Katolik bisa mengagungkan orang Muslim.

Sebagian jemaat pun ada yang menangis melihat bagaimana cara ajaran Islam yang ternyata mengajarkan etika berbudi luhur dan tidak layak sama sekali di cap sebagai “teroris”.

Subhanallah… Meski hal itu disampaikan oleh seseorang yang bukan muslim, namun hal ini membuktikan bahwa di dalam Islam diajarkan tentang akhlak mulia, saling mengasihi, dan toleransi. Hal ini juga membuktikan bahwa yang dikatakan orang-orang yang menganggap muslim adalah “teroris” itu sama sekali tidak benar. Semoga umat Islam akan lebih berkembang di seluruh Negara di belahan dunia ini.(HA)

Ikan tuna dijual RM 513, 547


Koyoshi Kimura menunjukkan ikan tuna sirip biru yang dibelinya.

TOKYO - JEPUN. Ikan tuna sirip biru seberat 200kg dijual pada harga 14juta yen (RM513, 547) pada sesi bidaan awal tahun di Pasar Ikan Tsukiji di sini, lapor BBC.
Presiden restoran sushi, Koyoshi Kimura memenangi bidaan tersebut.
Koyoshi turut memenangi bidaan dengan harga 4.51juta yen (RM 166, 319) pada tahun lalu dan pernah memenangi sesi lelongan dengan harga 155 juta yen (RM5.7juta) pada tahun 2013.
Bidaan luar biasa tahun itu dikritik oleh orang ramai yang mengaggap ia harga yang tidak munasabah menyebabkan penurunan mendadak harga pada tahun berikutnya.
Lelongan tahun baru sering mendapat harga yang lebih tinggi daripada biasa di Jepun kerana acara tersebut dianggap bertuah untuk perniagaan.
Dalam pada itu, acara lelongan di Pasar Tsukiji adalah yang terakhir dilakukan di situ dan akan berpindah ke tapak baru di Teluk Tokyo pada bulan November.
Pasar tersebut akan digantikan dengan taman tepi laut, plaza membeli-belah dan terminal feri penumpang.
Sementara itu, kumpulan pencinta alam sekitar telah pun memberi amaran bahawa ikan ini semakin pupus dan ada yang mahu penjualan ini diharamkan sama sekali
.

Air terjun buatan manusia

Kunming: Pihak berkuasa bandar ini merasmikan air terjun buatan manusia yang mengagumkan seluas 396 meter yang direka untuk menyediakan bekalan air ketika kecemasan.
Struktur yang dibina di bandar Kunming, wilayah Yunnan itu mengambil masa tiga tahun untuk disiapkan dan menelan kos 1.1 billion yuan (RM733 juta).
Ia siap pada tahun lalu dan orang ramai memberikan tepukan gemuruh apabila ia dirasmikan, sekali gus menjadi mercu tanda terbaru di barat daya China.
Air terjun berkenaan mampu menyalurkan kira-kira 300,000 meter padu air dari Sungai Niulan ke Tasik Dianchi.
Ia dikatakan dibina sebagai persediaan berdepan masalah kekurangan air, di negara di mana 60 peratus daripada air bawah tanah tercemar.
Kualiti air adalah masalah besar bagi China, dengan ramai penduduk di kawasan bandar memasak atau membeli air botol bagi memastikan ia selamat untuk diminum.
Projek membina air terjun yang akan membantu ketika musim kemarau itu, turut membabitkan pengubahan paip sedia ada dan pembinaan sebuah tasik besar. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 6 January 2016 @ 6:49 AM


AIR terjun buatan manusia di bandar Kunming yang dirasmikan semalam.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/105150#sthash.LsfscMjg.dpuf

Ikan berjalan jadi tarikan Zoo ChinaIKAN jenis salamander Axolotl mampu berjalan kerana memiliki empat kaki.- AGENSI


BEIJING, China – Sejenis ikan ganjil yang dikenali sebagai salamander Axolotl kini menjadi tarikan terbaharu di sebuah zoo di sini kerana mempunyai empat kaki.
Ikan yang terdiri daripada pelbagai warna iaitu merah jambu, biru, hijau muda dan oren itu ternyata berjaya menarik perhatian pengunjung kerana merangkak dengan menggunakan kaki.
Haiwan itu kini dipamerkan di zoo awam di Shiyan, wilayah Hubei, China.

IKAN ganjil ini turut menjadi tarikan di sebuah zoo kerana memiliki pelbagai warna. - AGENSI


Bagaimanapun, haiwan itu dikatakan tidak lagi ditemui di perairan di kawasan hutan sebaliknya dibiakkan di dalam kurungan.
Para saintis juga sedang menjalankan kajian kerana kaki ikan berkenaan akan tumbuh semula jika terputus selain berupaya memulihkan organnya yang tercedera.
Lazimnya, spesies haiwan itu ditemui hidup di perairan di Tasik Xochimilco, Bandar Raya Mexico, namun kini dikatakan semakin pupus.
- AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0107&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3wVBksD3P 
Hakcipta terpelihara 

Batu nilam terbesar dunia ditemui di Ratnapura


Sebutir batu permata nilam gergasi yang ditemui di Ratnapura, Sri lanka, baru-baru ini. AGENSI
COLOMBO 6 Jan. - Sebutir batu nilam seberat 1,404 karat dipercayai terbesar di dunia ditemukan di sini, baru-baru ini.
Portal Mail Online melaporkan, batu nilam yang dianggarkan bernilai 120 juta pound (RM765.4 juta) itu ditemukan pada Ogos lalu berhampiran Ratnapura, sebuah bandar di selatan Sri Lanka.
Bandar tersebut dikenali sebagai Bandar Permata, kerana perniagaan utama di kawasan tersebut adalah berasaskan batu permata.
Pemilik batu nilam itu yang enggan dikenali memberitahu akhbar tempatan, Ceylon Today, dia sebenarnya bimbang ketika menemui batu nilam gergasi itu.
Batu nilam tersebut terlalu besar dan tidak sesuai untuk dijadikan barang kemas dan seharusnya diletakkan di muzium untuk tatapan umum.
Permata tersebut diberi nama Permata Adam, selepas umat Islam mempercayai Nabi Adam pergi ke Sri Lanka selepas Allah menghalau baginda dan Siti Hawa dari syurga.
Menurut mitos, Nabi Adam pernah mendaki gunung yang dikenali sebagai Puncak Adam kira-kira 24 kilometer dari bandar Ratnapura.
Batu nilam dipercayai memiliki bintang di bahagian tengah dan memberi pantulan yang dipanggil asterisme.
Pada 2011, Persatuan Batu Permata dan Barangan Kemas Sri Lanka memberitahu bahawa cincin pertunangan pewaris takhta Diraja Britain, Kate Middleton berasal batu permata dari sebuah lombong di negara ini.
Cincin yang dipakai Duchess of Cambridge semasa hari pertunangannya itu sebenarnya kepunyaan mendiang Puteri Diana yang diberi nama Ceylon Blue.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/batu-nilam-terbesar-dunia-ditemui-di-ratnapura-1.177137#sthash.lQzAf8HZ.dpuf

Patung emas gergasi Mao Zedong


Patung emas gergasi pemimpin China, Mao Zedong dibina di kawasan
Patung emas gergasi pemimpin China, Mao Zedong dibina di kawasan tanah lapang di kampung Zhushigang, wilayah Henan, China. AGENSI
BEIJING 6 Jan. – Sebuah patung emas gergasi menyerupai wajah Pengerusi pertama Parti Komunis China, Mao Tze Tung atau Mao Zedong dibina di wilayah Henan, baru-baru ini bagi memperingati pemimpin berkenaan yang telah memerintah negara ini selama hampir tiga dekad.
Menurut portal Daily Mail, pembinaan patung emas setinggi 36.8 meter itu dibiayai sekumpulan usahawan termasuk beberapa penduduk tempatan dengan kos 3 juta yuan (RM1.99 juta).
Patung tersebut dijangka siap sepenuhnya tidak lama lagi selepas mengambil masa selama hampir sembilan bulan untuk dibina dan diukir bagi menyamai wajah Mao.
“Pengasas Komunis China ini masih dihormati, walaupun selepas hampir 40 tahun kematiannya pada 1976.
“Arca gergasi emas Mao kini berdiri megah di sebuah medan lapang di Kampung Zhushigang berdekatan daerah Tongxu di wilayah Henan,” lapor akhbar People’s Daily.
Kebanyakan penduduk kampung itu dilaporkan merasa bangga dan memuji patung emas itu, namun terdapat juga beberapa kritikan daripada pengguna media sosial yang tidak bersetuju dengan pembinaan patung itu.
“Terdapat komuniti di laman sosial yang menyifatkan pembinaan patung itu bukan cara terbaik menunjukkan rasa hormat kepada pemimpin berkenaan dan ada juga yang mempersoalkan rupa patung tersebut yang tidak sama dengan wajah sebenar Mao,” lapor Daily Mail.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/patung-emas-gergasi-mao-zedong-1.177139#sthash.4ZlukVeY.dpuf