Pages

Wednesday, December 26, 2012

CANTIK

30 ANTARA INSAN YANG PERTAMA DALAM ISLAM ADALAH :

ASSALAMUALAIKUM.WRH.WBT
BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM


1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS.

2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS.

3. Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS.

4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS.

5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS.

6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS)

7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW.

8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA.

9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah : Umar bin Al-Khattab RA.

10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam : Al-Hasan bin Ali RA.

11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW : Thuwaibah RA.

12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA.

13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : Sumayyah binti Khabbat RA.

14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA.

15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas RA.

16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan adzan: Bilal bin Rabah RA.

17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA.

18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-dary RA.

19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA.

20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW : Ibban bin Othman bin Affan RA.

21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid RA.

22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : Imam Syafei RH.

23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam: Ali bin Abi Tholib RA.

24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawayah bin Abi Sufyan RA.

25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam : Harun Ar-Rasyid RH.

26. Orang yang pertama mengadakan baitul mal : Umar Al-Khattab RA.

27. Orang yang pertama menghafal Al-Qur'an selepas Rasulullah SAW : Ali bn Abi Tholib RA.

28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH.

29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry : Mus'ab bin Umair RA.

30. Orang yang pertama masuk ke dalam syurga : Nabi Muhammad SAW.

"Semoga dengan serba sedikit perkongsian ini dapat memberikan kita manfaat bersama
إن شاء الله
 —

mASJID bIRU, tURKI

Raja Farouk


Setelah Ibrahim Abdul Hadi menjadi Perdana Menteri Mesir menggantikan Nuqrasyi Basya yang dibunuh anggota Ikhwan Muslimin, beliau membuat laporan kepada Raja Farouk bahawa Hasan Al Banna terlibat dalam pembunuhan itu dan sedang merancang merampas kuasa.

Raja Farouk mengarahkan Jeneral Muhammad Al Jazzar yang juga ketua pengawal peribadinya membunuh Hasan Al Banna. Jeneral Muhammad Al Jazzar telah mengarahkan Koperal Ahmad Husin dan Sarjan Muhammad Mahfuz menjalankan tugas itu.

Jeneral Muhammad Jazzar sendiri berada di Hospital Qasratul Aini untuk memastikan Hasan Al Banna yang cedera parah akibat kena tembak meninggal dunia. Beliau melarang doktor merawat Hasan Al Banna dan akhirnya meninggal akibat tumpahan darah yang banyak.

Atas desakan orang ramai akhirnya mereka yang terlibat membunuh Hasan Al Banna ditangkap. Tetapi apabila dihadapkan ke mahkamah kes itu ditangguhkan sehingga beberapa kali.

Pada 23 Julai 1952 tercetus satu revolusi yang mana Raja Farouk disingkirkan dari tahkta. Atas desakan orang ramai kes pembunuhan Hasan Al Banan disebut semula. Dan pada 2 Ogos 1954, mahkamah menjatuhkan hukuman seperti berikut:

* Koperal Ahmad Husin Jad dikenakan hukuman penjara seumur hidup dengan kerja berat.

* Sarjan Muhammad Mahfuz dikenakan hukuman penjara 15 tahun dengan kerja berat.

* Jeneral Muhammad al-Jazzar dikenakan hukuman satu tahun penjara dengan kerja berat.

Kemudian Gamel Abdul Nasser yang menjadi Presiden Mesir telah membebaskan mereka. Sebaliknya pemimpin-pemimpin Ikhwan Muslimin yang ditangkap termasuk Syed Qutb dan mereka dihukum gantung.

Raja Farouk hidup dalam buangan di Monaco dan kemudian di Rom,Itali.Baginda terus hidup dengan cara hidup yang mewah dan ketagih makanan sehingga badan menjadi gemuk dengan berat mencecah 136 kg. Pada 3 Mac 1965, beliau rebah di meja makan di sebuah restoran Itali selepas makan dengan banyaknya. Dan Raja Farouk meninggal pada 18 Mac 1965.

Keluarga Raja Farouk minta dikebumikan di Kaherah, tetapi ditolak Gamel Abdel Nasser, akhirnya dikebumikan di Itali. Tindakan Gamel Nasser itu menimbulkan kemarahan rakyat Mesir. Raja Faisal Arab Saudi bersetuju agar mayat Raja Farouk dipindahkan di Arab Saudi. Akhirnya Gamel Nasser bersetuju bekas raja Mesir itu dibawa dan dikebumikan di Mesir. - Abdul Latip

Israel lulus universiti pertama

Israel lulus universiti pertamaKerajaan Eropah dan AS turut mengkritik pelan Israel yang mahu menambah lebih 6,000 penempatan Yahudi di bumi Palestin.
TEBING BARAT - Israel sekali lagi membuat keputusan tanpa persetujuan mana-mana pihak khasnya Palestin dengan menaik taraf sebuah kolej di penempatan haram Yahudi dalam Tebing Barat sebagai universiti.

Keputusan diumumkan kelmarin, melibatkan kampus Ariel yang ditubuhkan pada tahun 1982 berdekatan bandar Nablus sebagai sebuah universiti sama taraf dengan yang sedia ada di Israel.

Tindakan itu dilihat satu lagi kaedah rejim untuk mencetuskan kritikan antarabangsa dan kemarahan rakyat Palestin yang sebelum ini menganggap Tebing Barat sebagai sebahagian kawasan untuk negara mereka.
Pengiktirafan itu dibuat selepas rejim mengumumkan pelannya memperluas penempatan haram lain di tanah yang diduduki sekali gus mengundang tentangan daripada Eropah dan Amerika Syarikat (AS).
Pihak Kementerian Pendidikan Tinggi Palestin turut mengutuk keputusan rejim dan menggesa universiti seluruh dunia memboikot institut berkenaan.
Setakat ini, majoriti masyarakat dunia menyetujui bahawa kawasan yang dirampas rejim dan dijadikan sebagai penempatan Yahudi adalah haram dan menjadi sebahagian penghalang keamanan. - Al-Jazeera

Syria membimbangkan

Syria membimbangkan
Brahimi menyuarakan kebimbangan Syria tidak akan aman.
DAMSYIK - Utusan khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Liga Arab, Lakhdar Brahimi menegaskan keadaan di Syria amat membimbangkan dan langsung tidak menunjukkan tanda ke arah perang saudara lebih 21 bulan itu akan berakhir.

"Kami berharap agar semua pihak dapat mencari jalan penyelesaian untuk berdamai yang menjadi harapan seluruh rakyat Syria," kata Brahimi selepas mengadakan pertemuan dengan Presiden Bashar Al-Assad, kelmarin.

Brahimi berkata, pertemuan itu melibatkan perbincangan mengenai kebarangkalian peluang untuk mencapai perdamaian di antara kerajaan Syria dengan kumpulan pemberontak.

Beliau juga dilapor, membawa misi keamanan selepas dimaklumkan oleh aktivis bahawa pertempuran di tengah bandar Hama melibatkan kumpulan bersenjata anti-kerajaan dengan tentera Syria semakin memuncak.

Rejim Assad yang didominasi oleh pengikut minoriti Alawit pernah menembak mati seorang pengikut Syiah di bandar Maan.

Sementara itu, kumpulan Pemerhati Hak Asasi Kemanusiaan berpangkalan di Britain mendedahkan, seramai enam pemberontak terbunuh, Ahad lalu, selepas terkena serangan berpeluru dekat Homs. - Al-Jazeera

Aktivis main gitar di tengah-tengah jalan rayaGIRI duduk di bahagian tengah jalan raya untuk bermain gitar di Gauhati, New Delhi semalam.NEW DELHI - Seorang pengarah muzik dan aktivis sosial, Kishor Giri duduk di tengah-tengah jalan raya dan bermain gitar di Gauhati di sini semalam.
Giri membawa kain yang mengandungi mesejnya yang menentang kejadian rogol beramai-ramai terhadap seorang wanita yang belajar di sebuah universiti di sini.
Dia merupakan antara sejumlah besar penduduk yang membantah kejadian rogol beramai-ramai ke atas wanita berusia 23 tahun itu.
Kejadian itu berlaku pada 16 Disember lalu apabila pelajar berkenaan dirogol di dalam sebuah bas sebelum dicampak keluar.
Pelajar itu kini berada dalam keadaan kritikal di sebuah hospital selepas dia dipukul dengan batang besi dan mengalami kecederaan di bahagian usus.
Semua penyerangnya kini telah ditahan.
Kejadian itu juga telah mencetuskan bantahan ganas dalam kalangan penduduk di sini sejak Ahad lalu hingga kelmarin.
Para penunjuk perasaan tersebut menuntut perlindungan keselamatan terhadap wanita selepas kejadian kejam itu berlaku. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1226&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2G6XaFFjQ 
Hakcipta terpelihara 

Bekas ibu pejabat syarikat Hainan diruntuhkanBANGUNAN yang pernah menjadi ibu pejabat syarikat Hainan Airlines diruntuhkan di Haikou, China semalam.HAIKOU, China - Sebuah bangunan yang pernah menjadi ibu pejabat syarikat penerbangan Hainan Airlines diruntuhkan di sini semalam.
Bangunan yang dibina pada tahun 1996 itu diruntuhkan dengan menggunakan bahan letupan.
Pihak syarikat penerbangan itu memutuskan untuk meruntuhkan bangunan berkenaan selepas ibu pejabat baharu Hainan Airlines siap dibina pada tahun lalu. - Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1226&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2G6XIgK80 
Hakcipta terpelihara 

Kereta sport hibrid Ferrari akan dikeluarkanSEORANG pekerja memeriksa sebuah kereta Ferrari di kilang kenderaan itu di Maranello, Itali pada 5 Disember lalu.MARANELLO - Gergasi perlumbaan Itali, Ferrari akan mengeluarkan model kereta sport hibrid untuk memenuhi cita rasa peminat kereta berkelajuan tinggi dan pada masa yang sama, peka terhadap penjagaan alam sekitar dalam tempoh beberapa bulan lagi.
"Kami sedang berusaha mengurangkan pengunaan tenaga tanpa menjejaskan prestasi Ferrari," kata ketua pembangunan kereta berkenaan, Matteo Lanzavecchia di sini.
"Kami juga berjaya meningkatkan kuasa kuda kereta Ferrari serta mengurangkan pengeluaran gas karbon dioksida sebanyak 30 peratus," katanya.
Model California 30 yang berharga AS$239,000 (RM731,340) keluaran Ferrari kini lebih berkuasa dan dilengkapi teknologi terbaharu tetapi beratnya telah dikurangkan sebanyak 30 kilogram berbanding versi sebelum ini.
Pada tahun lalu, sebanyak 7,200 kereta Ferarri telah dijual di seluruh dunia, meningkat 10 peratus berbanding 2010.
Pengarah Komersial Ferrari, Enrico Galliera berkata, pihaknya turut meminati pasaran di Malaysia.
"Terdapat banyak peluang di serata dunia. Ya, pastinya kami amat berhati-hati dengan beberapa pasaran seperti Eropah tetapi terdapat ekonomi lain yang sedang berkembang iaitu China, Indonesia, Malaysia dan Amerika Syarikat," katanya. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1226&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2G6X0tBFw 
Hakcipta terpelihara