Pages

Thursday, August 12, 2010

Awan bawa ribut luar biasa
Awan hitam yang besar bergerak ke bandar Helsinki baru-baru ini.


HELSINKI, Finland - Beberapa gambar kejadian ribut luar biasa yang mencederakan berpuluh-puluh orang dan menyebabkan kumpulan rock terkenal, Motley Crue membatalkan konsert mereka di Finland disiarkan media tempatan, lapor sebuah akhbar semalam.
Rakaman tersebut dibuat semasa awam berwarna hitam, angin kencang, hujan lebat dan petir melanda bandar raya Helsinki dan beberapa kawasan lain di negara itu baru-baru ini.
Sejumlah 40 orang cedera dengan dua lagi mengalami kecederaan serius semasa menonton konsert Motley Crue di Festival Sonisphere, di bandar Pori.
Ribut itu turut menyebabkan sebuah pentas rosak teruk.
Festival Heavy Metal Sonisphere dihadiri kira-kira 30,000 peminat yang mahu menyaksikan persembahan kumpulan terkenal seperti Iron Maiden, Alice Cooper dan Motley Crue.
Sebuah pesawat yang disewa khas oleh band Iron Maiden turut rosak apabila ia berada dalam keadaan senget akibat ribut tersebut.
Fenomena awan hitam luar biasa yang membawa ribut itu boleh dilihat di laman YouTube. - Agensi

Tapak rumah berusia 10,500 tahun ditemui
SEJUMLAH serpihan kayu ditemui yang dipercayai runtuhan sebuah rumah berusia 10,500 tahun di Flixton, Britain, baru-baru ini.


FLIXTON, Britain - Sebuah tapak yang merupakan rumah kayu manusia zaman batu ditemui di sini yang dipercayai berusia 10,500 tahun, lapor sebuah akhbar semalam.
Sekumpulan ahli arkeologi dari Universiti Manchester, membuat penemuan itu baru-baru ini.
Para penyelidik percaya lantai rumah itu mengandungi lantai yang terdiri daripada lapisan rumput.
Menurut seorang penyelidik, Dr Chantal Conneller dari Universiti Manchester, rumah itu mungkin digunakan selama 200 tahun hingga 500 tahun.
"Anda boleh menempatkan tiga atau empat orang di dalam rumah itu. Ia mungkin satu struktur ritual kerana terdapat bukti terdapat aktiviti ritual di tapak ini," katanya. - Agensi

Gadis 17 tahun lelong dara di TVGAMBAR menunjukkan wajah Miss Spring.


BUDAPEST - Seorang gadis di Hungary akan melelong daranya menerusi sebuah stesen televisyen secara langsung, lapor sebuah akhbar semalam.
Remaja tersebut yang berusia 17 tahun dan dikenali sebagai Miss Spring menyatakan, dia akan menyerahkan daranya kepada lelaki yang membayar harga tertinggi itu sebaik sahaja usianya mencecah 18 tahun.
Dia dilaporkan berbuat demikian bagi mengumpul wang untuk menyelamatkan rumah milik keluarganya daripada dilelong akibat hutang tertunggak.
"Hubungan seks itu cuma untuk semalam. Bagi saya, ia agak romantik kerana saya melakukannya dengan lelaki yang membayar wang untuk membantu keluarga saya daripada kehilangan tempat tinggal. Dia adalah penyelamat saya," katanya.
Pada mulanya, gadis itu mahu merahsiakan identitinya tetapi mengubah fikiran apabila kisahnya disiarkan media tempatan. - Agensi

Kuman kebal antibiotik di Britain
GAMBAR menunjukkan kuman New Delhi-Metallo-1 yang dilihat menerusi mikroskop.


LONDON - Kuman super yang kebal terhadap apa jua antibiotik dan dikatakan mempunyai potensi besar untuk merebak kini ditemui di kalangan pesakit di beberapa hospital di Britain, lapor sebuah akhbar semalam.
Sehingga kini, sebanyak 37 kes sudah dilaporkan dengan kebanyakan pesakitnya didapati pernah mendapatkan rawatan atau menjalani pembedahan di luar Britain sebelum dijangkiti kuman berkenaan.
Di dalam jurnal Lancet Infectious Diseases, para saintis memberi amaran bahawa kuman super tersebut yang merupakan enzim dipanggil New Delhi-Metallo-1 boleh merebak ke seluruh dunia kerana masih belum ada penawar dicipta untuk menanganinya.
Pesakit muda dan tua terdedah kepada kuman super itu.
Ia ditemui baru-baru ini di kalangan pesakit yang mendapatkan rawatan seperti pembedahan plastik, kanser dan pemindahan organ di Asia.
Kuman yang terdiri daripada keluarga Enterobacteriaceae itu bercantum dengan bakteria E.coliC.diff dan salmonella dan ia boleh menyerang saluran pernafasan.
Enzim terbabit dikatakan boleh berpindah dengan mudah di antara bakteria.
Para pakar bimbang ia akan mula bergabung dengan penyakit-penyakit berbahaya dan membuatkannya kebal terhadap antibiotik.
Seorang pakar, Profesor David Livermore dari Agensi Perlindungan Kesihatan yang merupakan penulis bersama satu penyelidikan dengan Profesor Timothy Walsh dari Universiti Cardiff memberitahu, masalah NDM-1 dijangka menjadi lebih buruk.
"Potensi ia merebak serta menjadi penyakit di seluruh dunia adalah jelas dan menakutkan," katanya lagi. Sepasukan pakar berjaya menemui enzim tersebut di Britain, India, Pakistan dan Bangladesh.
Lebih membimbangkan kini hanya ada dua jenis antibiotik yang boleh menentang NDM-1 tetapi ia juga mungkin tidak mampu bertahan lama. - Agensi

Kacang pis tumbuh dalam paru-paruRON SVEDEN


BREWSTER, Amerika Syarikat (AS) - Seorang bekas guru yang sesak nafas selama beberapa bulan, Ron Sveden terkejut apabila beberapa doktor memberitahu terdapat anak pokok kacang pis yang sedang membesar dalam paru-parunya, lapor sebuah akhbar semalam.
Sveden menghidap penyakit paru-paru kronik, emphysema semasa keadaan kesihatannya menjadi semakin buruk.
"Saya sering batuk," kata pesara berusia 75 tahun itu
Isterinya, Nancy menghubungi ambulans pada 31 Mei lalu apabila keadaan suaminya bertambah teruk.
Ujian sinar-X kemudian mendapati paru-paru kiri warga emas itu tidak berfungsi tetapi doktor-doktor bingung kerana tiada tanda-tanda yang menunjukkan dia menghidap kanser paru-paru.
Namun, doktor kemudian mendapati terdapat anak pokok kacang pis tumbuh dalam paru-paru Sveden berdasarkan sampel organ berkenaan yang diambil mereka.
Doktor-doktor percaya pokok kacang pea itu tumbuh dalam paru-parunya kerana ia termasuk ke dalam sistem pernafasan Sveden semasa dia menelan kacang itu.
Dia kemudian menjalani pembedahan bagi membuang anak pokok pis itu.
Namun, hidangan pertama selepas dia menjalani pembedahan itu ialah kacang pis.
"Saya ketawa bersendirian dan memakannya (kacang pis)," kata Sveden. - Agensi

Manusia yang terlalu menderita tetapi tetap berhati muliaBagaimana insan yang sudah terlalu banyak menderita dan tidak pernah merasai keamanan masih dapat memberikan layanan yang sangat baik kepada orang lain? 

Pertanyaan itulah yang berlegar di kepala sejak menjejakkan kaki di bumi Gaza. 

Baru setengah hari di Gaza, konvoi Misi Darat ke Gaza sudah merasai keramahan dan keprihatinan penduduk Gaza terhadap tetamu mereka. 

Mereka yang setiap hari dihurung kebimbangan mengenai kemungkinan menjadi mangsa bangsa terkutuk Israel, melayan kami seperti saudara sendiri, malah mungkin lebih baik daripada itu, bagaikan tiada masalah dalam hidup mereka. 

Bandingkan dengan kita yang ada segala-galanya, tetapi sering merungut dan berprasangka buruk terhadap orang lain. 

Boleh dilihat melalui sisa-sisa bangunan dan keadaan persekitaran bahawa Genting Gaza mampu menjadi kawasan membangun tanpa kehadiran Israel yang memusnahkan kehidupan penduduk Palestin di sini. 

Mereka mungkin mempunyai bekalan barangan keperluan asas hasil penyeludupan terowong bawah tanah di sempadan Gaza dan Mesir, tetapi penduduk di sini hidup serba sederhana. 

Sebaik tiba di Gaza, selepas mendaftar masuk ke tempat penginapan, kami dibawa melawat sekitar Bandar Gaza bersama beberapa wakil daripada pertubuhan bukan kerajaan Palestin, Persatuan Kanak-kanak Perempuan Islam (MGS). 

Di sepanjang perjalanan, kelihatan sisa bangunan yang musnah akibat serangan Israel semasa perang tahun lalu, termasuk bangunan pentadbiran kerajaan yang menempatkan pejabat kementerian-kementerian. 

Terdapat juga tanah kosong dengan lubang yang dalam, dan penterjemah kami memaklumkan tapak itu adalah rumah pangsapuri yang musnah sama sekali dalam serangan Israel. 

Di Gaza, tanah kosong dapat dilihat di banyak tempat, iaitu tanah yang suatu masa dulu pernah dibina bangunan di atasnya atau dihuni orang, tetapi akhirnya musnah dan dibiarkan kosong selepas serangan rejim tidak berhati perut itu. 

Kami juga dibawa melawat jalan raya di mana pemimpin Hamas, Sheikh Ahmad Yassin, terbunuh dalam serangan bom Israel semasa beliau dalam perjalanan pulang daripada solat Subuh di masjid. 

Konvoi berhenti seketika bagi menunaikan solat Maghrib bersama penduduk Gaza di Masjid Abdul Azzam, yang terletak di kawasan bernama Zaitun. 

Jemaah wanita kemudian dikerumuni beberapa kanak-kanak lelaki yang tiba di masjid bagi menghadiri kelas mengaji al-Quran. 

Hiba bercampur gembira apabila salah seorang daripada mereka, Hamzah, mengambil al-Quran dan membacakan ayat-ayat suci kepada kami. 

Kekentalan jiwa kanak-kanak tidak berdosa ini, dan adab sopan mereka yang sentiasa bersalaman dengan tetamu luar menambah kesedihan di hati apabila memikirkan masa depan kanak-kanak cerdik ini yang mungkin musnah di tangan Israel. 

Suasana menjadi kecoh dan meriah apabila konvoi mengagihkan gula-gula kepada kanak-kanak di Zaitun, yang akhirnya menjadi seakan pesta apabila semua penduduk kampung keluar melihat apa yang berlaku. 

Agak terkilan kerana tidak dapat meluangkan lebuh masa dengan mereka, dan kami berharap kesempatan berada di Gaza selama lima atau enam hari dapat digunakan sebaik mungkin bagi mengenali penduduk Gaza. 

Dalam perjalanan untuk menunaikan solat terawih di Masjid Umary, kami sempat menyaksikan kemeriahan bazar yang diadakan di tengah-tengah Bandar Gaza sempena Ramadan. Umpama pasar malam di Malaysia. 

Ramadan kali ini amat bermakna apabila kami menunaikan solat terawih malam pertama di masjid terbesar di Gaza yang terletak di Jalan Umar Al Mukhtar. 

Walaupun berasa sangat gembira dapat menunaikan solat terawih bersama-sama penduduk Palestin di Gaza, namun hati menjadi hiba saat imam membacakan doa yang meminta Allah menyelamatkan Genting Gaza. 

Pembacaan doa yang penuh emosi itu, diikuti dengan tangisan jemaah rakyat Palestin, adalah sesuatu yang sangat bermakna kerana ia datang daripada jiwa insan yang merasai sendiri keperitan hidup tanpa henti. 

Hati kembali gembira apabila melihat kanak-kanak comel turut sama bersolat dengan wajah terpinga-pinga kerana tidak pasti bagaimana untuk menunaikan sembahyang. 

Pengalaman hari pertama di Gaza ini membuatkan kami sedar bahawa Gaza sebenarnya adalah bumi bertuah, dikurniakan dengan tanah subur, dan rakyat bersemangat tinggi dan sopan pada masa sama. 

Mereka selalu menegaskan, rakyat Palestin tidak membenci sesiapa dan menghormati semua agama di dunia ini, tetapi mereka hanya mahukan hak mereka dikembalikan, iaitu hak kepada kehidupan yang dirampas rejim Yahudi. 

Dan selepas berada di bumi Gaza, kami meyakini kata-kata itu.

Manusia yang terlalu menderita tetapi tetap berhati muliaBagaimana insan yang sudah terlalu banyak menderita dan tidak pernah merasai keamanan masih dapat memberikan layanan yang sangat baik kepada orang lain? 

Pertanyaan itulah yang berlegar di kepala sejak menjejakkan kaki di bumi Gaza. 

Baru setengah hari di Gaza, konvoi Misi Darat ke Gaza sudah merasai keramahan dan keprihatinan penduduk Gaza terhadap tetamu mereka. 

Mereka yang setiap hari dihurung kebimbangan mengenai kemungkinan menjadi mangsa bangsa terkutuk Israel, melayan kami seperti saudara sendiri, malah mungkin lebih baik daripada itu, bagaikan tiada masalah dalam hidup mereka. 

Bandingkan dengan kita yang ada segala-galanya, tetapi sering merungut dan berprasangka buruk terhadap orang lain. 

Boleh dilihat melalui sisa-sisa bangunan dan keadaan persekitaran bahawa Genting Gaza mampu menjadi kawasan membangun tanpa kehadiran Israel yang memusnahkan kehidupan penduduk Palestin di sini. 

Mereka mungkin mempunyai bekalan barangan keperluan asas hasil penyeludupan terowong bawah tanah di sempadan Gaza dan Mesir, tetapi penduduk di sini hidup serba sederhana. 

Sebaik tiba di Gaza, selepas mendaftar masuk ke tempat penginapan, kami dibawa melawat sekitar Bandar Gaza bersama beberapa wakil daripada pertubuhan bukan kerajaan Palestin, Persatuan Kanak-kanak Perempuan Islam (MGS). 

Di sepanjang perjalanan, kelihatan sisa bangunan yang musnah akibat serangan Israel semasa perang tahun lalu, termasuk bangunan pentadbiran kerajaan yang menempatkan pejabat kementerian-kementerian. 

Terdapat juga tanah kosong dengan lubang yang dalam, dan penterjemah kami memaklumkan tapak itu adalah rumah pangsapuri yang musnah sama sekali dalam serangan Israel. 

Di Gaza, tanah kosong dapat dilihat di banyak tempat, iaitu tanah yang suatu masa dulu pernah dibina bangunan di atasnya atau dihuni orang, tetapi akhirnya musnah dan dibiarkan kosong selepas serangan rejim tidak berhati perut itu. 

Kami juga dibawa melawat jalan raya di mana pemimpin Hamas, Sheikh Ahmad Yassin, terbunuh dalam serangan bom Israel semasa beliau dalam perjalanan pulang daripada solat Subuh di masjid. 

Konvoi berhenti seketika bagi menunaikan solat Maghrib bersama penduduk Gaza di Masjid Abdul Azzam, yang terletak di kawasan bernama Zaitun. 

Jemaah wanita kemudian dikerumuni beberapa kanak-kanak lelaki yang tiba di masjid bagi menghadiri kelas mengaji al-Quran. 

Hiba bercampur gembira apabila salah seorang daripada mereka, Hamzah, mengambil al-Quran dan membacakan ayat-ayat suci kepada kami. 

Kekentalan jiwa kanak-kanak tidak berdosa ini, dan adab sopan mereka yang sentiasa bersalaman dengan tetamu luar menambah kesedihan di hati apabila memikirkan masa depan kanak-kanak cerdik ini yang mungkin musnah di tangan Israel. 

Suasana menjadi kecoh dan meriah apabila konvoi mengagihkan gula-gula kepada kanak-kanak di Zaitun, yang akhirnya menjadi seakan pesta apabila semua penduduk kampung keluar melihat apa yang berlaku. 

Agak terkilan kerana tidak dapat meluangkan lebuh masa dengan mereka, dan kami berharap kesempatan berada di Gaza selama lima atau enam hari dapat digunakan sebaik mungkin bagi mengenali penduduk Gaza. 

Dalam perjalanan untuk menunaikan solat terawih di Masjid Umary, kami sempat menyaksikan kemeriahan bazar yang diadakan di tengah-tengah Bandar Gaza sempena Ramadan. Umpama pasar malam di Malaysia. 

Ramadan kali ini amat bermakna apabila kami menunaikan solat terawih malam pertama di masjid terbesar di Gaza yang terletak di Jalan Umar Al Mukhtar. 

Walaupun berasa sangat gembira dapat menunaikan solat terawih bersama-sama penduduk Palestin di Gaza, namun hati menjadi hiba saat imam membacakan doa yang meminta Allah menyelamatkan Genting Gaza. 

Pembacaan doa yang penuh emosi itu, diikuti dengan tangisan jemaah rakyat Palestin, adalah sesuatu yang sangat bermakna kerana ia datang daripada jiwa insan yang merasai sendiri keperitan hidup tanpa henti. 

Hati kembali gembira apabila melihat kanak-kanak comel turut sama bersolat dengan wajah terpinga-pinga kerana tidak pasti bagaimana untuk menunaikan sembahyang. 

Pengalaman hari pertama di Gaza ini membuatkan kami sedar bahawa Gaza sebenarnya adalah bumi bertuah, dikurniakan dengan tanah subur, dan rakyat bersemangat tinggi dan sopan pada masa sama. 

Mereka selalu menegaskan, rakyat Palestin tidak membenci sesiapa dan menghormati semua agama di dunia ini, tetapi mereka hanya mahukan hak mereka dikembalikan, iaitu hak kepada kehidupan yang dirampas rejim Yahudi. 

Dan selepas berada di bumi Gaza, kami meyakini kata-kata itu.

Bakar hadapi hukum mati

JAKARTA: Polis Indonesia berkata, ulama Islam, Abu Bakar Bashir (gambar) yang ditahan Isnin lalu akan didakwa mengikut undang-undang anti-keganasan yang boleh membawa hukuman mati jika sabit kesalahan.
Polis menahan Abu Bakar dan melakukan beberapa siri serbuan yang membawa kepada penangkapan dan pembunuhan beberapa anggota kumpulan militan kerana mereka didakwa merancang untuk membentuk negara Islam radikal. Penemuan kem merekrut anggota militan dalam kawasan hutan di Aceh, di barat Indonesia membuktikan kumpulan baru itu merancang untuk membunuh Presiden Susilo Bambang Yudhoyono dan beberapa pegawai kerajaan pada sambutan hari kemerdekaan di Jakarta 17 Ogos depan. Jurucakap polis, Edward Aritonang berkata, polis mempunyai dokumen menunjukkan Abu Bakar, 71, adalah pemimpin atau ‘amir’ kumpulan al-Qaeda Indonesia selain menjadi penaung empat kumpulan militan Islam iaitu Jemaah Islamiah (JI), Jema’ah Ansharut Tauhid (JAT), Kompak dan Negara Islam Indonesia (NII).
Menurut Edward, Abu Bakar memainkan peranan penting dalam kewujudan kem melatih anggota militan dan turut membiaya serta mengarahkan pemimpin JAT mengutip dana bagi pembiayaan kem berkenaan. Abu Bakar juga dikatakan menerima laporan mengenai kegiatan di kem berkenaan termasuk rakaman video secara berkala. Ketua Polis, Bambang Hendarso Danuri berkata, kumpulan itu merancang untuk menyerang ibu pejabat polis, dua hotel dan tiga kedutaan. - Reuters

Jam Makkah siap

MAKKAH: Umat Islam seluruh dunia boleh merujuk waktu di negara masing-masing apabila jam terbesar di dunia akan mula berdetik di menara bangunan pencakar langit di Makkah.
Menara jam yang dibina di bangunan kedua tertinggi di dunia itu akan menjadikan Makkah sebagai rujukan waktu standard dunia berbanding waktu median Greenwich.
Jam itu dijangka mampu menggantikan waktu standard Greenwich Mean Time (GMT) yang digunakan sejak 126 tahun lalu. Dalam persidangan di Doha pada 2008, ulama dan cendekiawan Islam berpendapat waktu di Makkah adalah waktu sebenar meridan dunia kerana kedudukan Makkah di tengah-tengah dunia. Waktu Greenwich dikuatkuasakan Barat pada 1884. Jam berkenaan akan mula berdetik pada 12 Ogos dalam minggu pertama Ramadan dan akan menjalani tempoh percubaan selama tiga bulan.

Menara jam Makkah mempunyai empat permukaan seluas 46 meter yang dibuat daripada jubin komposit berteknologi tinggi yang dilapik emas dan berdiri dengan ketinggian 400 meter di luar halaman Masjidil Haram.

Syarikat Premiere Composite yang ditugaskan menyiapkan binaan menara jam Makkah merangka pembinaannya dengan ketinggian 590 meter. Ketinggian itu membolehkan menara jam Makkah menjadi menara kedua tertinggi di dunia mengatasi menara Taipei 101 (509 meter) dan berada di belakang Burj Khalifa (828 meter).

Pembinaan menara jam Makkah membabitkan 250 tenaga kerja mahir umat Islam. Muka jam yang berdiameter enam kali lebih besar daripada Big Ben di London itu ditulis dengan nama Allah di atasnya dan akan diterangi dua juta cahaya LED. Menara itu turut dilengkapi 21,000 cahaya putih dan hijau yang akan berkilauan sejauh 30 kilometer sebagai pemberitahuan bagi lima waktu solat fardu. - Agensi

Pulau ais ancam laluan kapalGambar yang diambil pada 2009 dan dikeluarkan oleh Greenpeace pada 7 Ogos 2010 merakamkan pecahan glasier yang hanyut di lembangan Kane di selatan glasier Petermann di barat daya pantai Greenland. – AFP


STOCKHOLM 11 Ogos – Sebuah pulau ais yang empat kali lebih besar daripada Pulau Manhattan di New York kini sedang hanyut merentasi Lautan Artik selepas berpecah dari sebuah glasier di Greenland.
Pelantar minyak dan laluan perkapalan berpotensi berada di laluan glasier raksasa itu yang tidak boleh disekat dan sebarang pelanggaran boleh membawa kerosakan yang teruk.
Dalam senario kes terburuk, ketulan-ketulan ais besar yang pecah dari pulau hanyut itu boleh memasuki perairan sibuk seperti yang menjadi punca kapal Titanic karam pada 1912 akibat berlanggar dengan ketulan ais Greenland.
Musim panas ini menyaksikan beberapa bencana besar disebabkan perubahan iklim di seluruh planet, termasuk kebakaran hutan, gelombang cuaca panas dan jerebu di Rusia dan banjir besar di Asia.
Namun, detik glasier Petermann pecah minggu lepas, sekali gus mewujudkan pulau ais Artik yang terbesar dalam setengah abad, mungkin menjadi simbol paling jelas bagi menggambarkan suhu dunia yang semakin panas.
“Pulau ais itu begitu besar tidak ada sesiapa boleh menghalangnya daripada hanyut. Tiada sesiapa boleh menyekatnya,” kata pakar glasier di Universiti Oslo, Jon-Ove Methlie Hagen.
Tidak banyak imej yang boleh menggambarkan ancaman perubahan iklim dunia dengan lebih jelas daripada imej sekeping ais seluas 260 kilometer persegi berpecah dari kepingan ais Greenland yang terbentang luas.
Penyelidik sedang giat berusaha untuk mengenal pasti laluan yang mungkin diambil oleh pulau ais terapung yang sedang bergerak ke Selat Nares antara pantai barat laut Greenland dan Pulau Ellsemere di Kanada.
Jika pulau hanyut itu memasuki selat tersebut sebelum musim sejuk yang dijadual bermula minggu depan, ia dijangka dibawa arus laut ke selatan, menyusuri pantai timur Kanada sebelum memasuki perairan yang sibuk dengan aktiviti cari gali minyak dan perkapalan dekat Newfoundland.
“Di situlah kepingan itu akan mula menjadi berbahaya,” kata Mark Drinkwater daripada Agensi Angkasa Eropah (ESA). – AP