Pages

Tuesday, November 30, 2010

Kejahatan Bangsa Yahudi Menurut Al-Quran
Melalui peristiwa-peristiwa yang berlaku itu, kita selaku umat Islam yakin bahawa kependudukan mereka secara haram di negara Palestin akan berakhir tidak lama lagi. Mereka akan dihalau keluar dari negara itu sama sepertimana datuk nenek mereka dipaksa keluar dari negara itu. Perkara ini telah dijanjikan oleh Allah SWT menerusi banyak ayat al-Quran, contohnya dalam surah Al-A'raf ayat 167 yang bermaksud: 

"Dan (ingatlah wahai Muhammad) ketika Tuhanmu memberitahu: Bahawa sesungguhnya Ia akan menghantarkan kepada kaum Yahudi itu, (terus menerus) hingga hari kiamat, kaum-kaum yang akan menimpakan mereka dengan azab sengsara yang seburuk-buruknya (disebabkan kejahatan dan kekufuran mereka). Sesungguhnya Tuhanmu amat cepat azab seksa-Nya, dan sesungguhnya Dia juga Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani."

Ayat di atas menyebutkan bahawa azab dan tekanan akan terus menimpa mereka hingga ke hari kiamat. Berita-berita masa lampau tentang mereka sebelum Islam perlu diberitahu kepada mereka agar mereka sedar bahawa masa tersebut akan tiba dan kebenaran isi kandungan al-Quran sebagai wahyu Ilahi akan terbukti.

Ayat-ayat seperti ini memberi satu kekuatan berupa sokongan moral kepada umat Islam secara amnya dan bangsa Arab Islam khasnya agar berusaha memperkuatkan diri ke arah merealisasikan fakta ini.

Bukan nyer buang masa dgn.kiter meniru kelakuan buruk mereka spt: ugut mengugut, cabar mencabar, label melabel, kutuk mengutuk, dendam kesumat dll. lebih-lebih lagi sesama kiter sebangsa & seagama. Kalo dok buat lagu tu...samalah macam kiter mencabar ALLAH SBT.

Image
ImageImage
Image

YAHUDI NIE...BUKAN SETAKAT GELIGA KEPALA HOTAK, MARTIAL ART PUN DEMER LICIK SAKAN.

PENDEDAHAN RICHARD KOSHIMIZU TENTANG KEJAHATAN YAHUDIImage

Tawakkal (ayat seribu dinar)

وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا * وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَمَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا

“Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya)”, (At talaaq, 2) Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendaki-Nya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya sesuatu".(At talaaq, 3)

"Demi masa, sesungguhnya manusia itu sentiasa dalam kerugian melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran." (Surah Al-'Asr; 1-3)


UGUTAN DARI YAHUDI
Image

ZIONIST JEWS HAVE THEIR OWN KNOW HOW TO SHUT YOUR MOUTH UP. AFTER QUIETING YOU, ZIONISTS WOULD WITHOUT HINDRANCE MOVE AROUND TO SEEK THEIR OWN BENEFIT. NO ONE CAN MAKE NOISE. DRUG, SWINDLE, MURDER.....ANYTHING CAN BE DONE AND THEY ACTUALLY DO.

Image
Image
RICHARD KOSHIMIZU JAWAB BALIK
Image

Perancangan anda akan dilengahkan oleh kami, pejuang Jepun. Anda tidak akan dimahkotakan sebagai diktator dari ONE WORLD. Jadi, berhentilah sekarang juga. Anda akan menyerah kalah pada semua perancangan anda dan meminta untuk diampuni. Lepaskan seluruh dunia dan biarkan yang lain hidup tenang. Tuhan telah menentukan untuk memberikan jenis orang yang sentiasa tetap, penuh istirehat. Anda tidak perlu perduli tentang masa depan spesis manusia dan planet. Ini bukan lagi pekerjaan anda. Dan kami menjamin agar anda tidak akan diganggu sepanjang anda tidak mengganggu kami. Terima kasih untuk tidak mengganggu masa depan peradaban kita lagi kerana kami akan menangani masalah ini dengan baik hati nurani serta ikhlas.Thank you in advance.

Image

PENDEDAHAN RICHARD KOSHIMIZU TENTANG KEJAHATAN YAHUDIPostby ABU SIRR 
Image

ABU SIRR wrote:Allah s.w.t mengingatkan kita dalah surah Al-Hujuraat, ayat 6 yang bermaksud:
Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.


ADL/SWC berusaha untuk menghindari masyarakat dunia dari mengetahui berlakunya penggunaan Bom Hidrogen di WTC oleh Yahudi MEGA POWER. Oleh demikian mereka pun me LABEL kan RICHARD KOSHIMIZU sebagai Anti Semetik sebagai strategik untuk mengalih perhatian dunia dari fakta sebenar. Kalau anda ingat lagi, dulu pernah juga Tun Mahathir dapat chop mohor lagu nie... Jadik, jangan ler kiter cuba tiru perangai canggih bangsa Yahudi nie pulak. 

Image ImageImage

WTC Sindrom adalah masalah berkaitan dengan kesan racun akibat debu atau asap, akibat gejala letupan WTC. Tritium (Radioisotope) yang menetap di dalam organ pernafasan dan terus menghasilkan Beta Ray untuk satu dekad dalam tubuh mangsa. Mangsa ketika ini terkena sinaran bi-produk dari H. Bom.

Image
Image

Patut ler pun mamat Jepun bengang habis kat Yahudi nie... Negara & bangsa dia pun, udah ghaser penangan bom atom.

PENDEDAHAN RICHARD KOSHIMIZU TENTANG KEJAHATAN YAHUDIPostby ABU SIRR 
Image

Mereka menjawab: "Maha Suci Engkau, tidak ada yang kami ketahui selain apa yang telah Engkau ajarkan kepada kami; sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana." (QS. Al Baqarah, 2: 32) 

Image
Ahli politik Jepun Richard Koshimizu, yang telah mendirikan parti politik bernama ""Independence Party".
Koshimizu mengoperasikan sebuah laman web di mana dia mendedahkan bahawa tiada orang Yahudi yang dibunuh pada peristiwa Holocaust semasaPerang Dunia II, dan bahawa Hitler dibiayai dan dilindungi oleh pertubuhan Yahudi.

Menurut beliau, Adolf Hitler adalah cucu dari Salomon Meyer Rothschild, dan diktator dari Nazi ini dibiayai oleh Rothschild dan pertubuhan Yahudi lainnya. Koshimizu menulis bahawa Hitler melarikan diri ke Indonesia pada akhir peperangan dan setelah dia melihat bahawa tujuan penubuhan negara Yahudi telah terwujud. Dia tinggal di sana sampai 1980, dilindungi oleh masyarakat Yahudi di sana.

Beliau juga mendakwa bahawa orang-orang Yahudi juga terlibat di belakang serangan pengganas 9/11 dan di belakang peristiwa pengguguran bom atom diHiroshima dan Nagasaki.

BERSABAR KETIKA MENGHADAPI UJIAN ALLAH S.W.T.
http://www.hanein.info/vb/imgcache/8/43336_hanein.info.jpg
Setiap manusia pasti akan menghadapi liku-liku putaran hidup bagaikan roller-coaster. Adakalanya kita berada megah di atas dan adakalanya kita berduka di bawah. Kedua-duanya sebenarnya merupakan ujian bagi kita sebagai hamba Allah di muka bumi ini agar dapat dikenal-pasti siapakah di antara kita yang paling berkualiti amalnya menerusi cara kita menghadapi ujian-ujian tersebut. Firman Allah S.W.T.:
Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) - untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Dia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat) – al-Mulk (67) : 2
Ujian daripada Allah S.W.T ini meliputi seluruh hamba-Nya yang taat mahupun yang derhaka. Malah ujian bagi hamba-hamba-Nya taat adalah lebih hebat berbanding dengan mereka yang engkar. Rasulullah s.a.w pernah di tanya:

Ya Rasulullah, siapakah yang paling keras mendapatkan ujian? Baginda menjawab: Para Nabi dan pengikut-pengikutnya. Seseorang itu akan diuji sesuai dengan kadar agama, jika kadar beragamanya kuat maka ujiannya semakin keras. Jika kadar beragamanya lemah maka dia diuji sesuai dengan kadar agamanya. Seorang hamba akan sentiasa diuji sampai dia akan dibiarkan berjalan di muka bumi tanpa membawa dosa kesalahan. 
– Hadis riwayat Imam al-Tirmidzi (no: 2322)
Justeru itu segala ujian daripada Allah S.W.T ini haruslah kita tempuhi dengan penuh kesabaran agar ianya dapat mendekatkan kita kepada-Nya dan menerima segala limpah rahmat-Nya. Firman Allah S.W.T.:
Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar: (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: (Innalillahi wa inna ilahirajiun) "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali." Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan daripada Tuhan mereka serta rahmat-Nya; dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk hidayah-Nya. – al-Baqarah (2) : 157
Rata-rata umat Islam di Malaysia hanya akan menyebut Innalillahi wa inna ilahirajiun apabila menerima berita kematian. Tapi menerusi ayat ini dapatlah kita fahami bahawa sekiranya kita ditimpa apa jua bentuk musibah atau mendengar orang lain didatangi bencana maka hendaklah kita mengucapkan kalimah tersebut.
Apakah itu sabar?
Sabar adalah teguh dan tetap berada di atas landasan yang dikehendaki oleh agama apabila berhadapan atau menentang sesuatu pengaruh yang ditimbulkan oleh hawa nafsu baik ketika ingin mengerjakan perbuatan untuk mencari ketaatan Allah, melakukan perkara-perkara maksiat dan ketika ditimpa musibah. Manusia sentiasa berada di dalam situasi di mana pengaruh agama sentiasa berperang dengan hawa nafsu. Demi untuk menjamin hawa nafsu dapat ditewaskan maka sifat sabar itu perlu ada bagi setiap orang yang beriman. Hendaklah kita fahami bahawa ujian Allah boleh berada dalam bentuk nikmat kebaikan dan juga musibah yang berbentuk kesusahan. Firman-Nya:
Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan; dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan. - al-Anbiya’ (21) : 35
Dari ayat di atas dapat kita nyatakan bahawa ujian yang perlu di hadapi oleh manusia ini terdiri dari dua bentuk.
PERTAMA: Perkara yang sesuai dengan hawa nafsu manusia seperti kekayaan, berjawatan tinggi, terkenal dan mengecapi semua nikmat dunia yang lain. Manusia ketika ingin mencapai nikmat dunia, mereka perlu untuk berusaha dengan bersungguh-sungguh serta bersabar. Apabila nikmat tersebut telah dikecapi maka ujian yang datang darinya juga begitu hebat maka kesabaran memainkan peranan yang penting demi menjamin bahawa nikmat dunia yang diperolehi itu dipergunakan sesuai dengan kehendak Allah dan Rasul-Nya. Sebagai contoh, kekayaan yang kita perolehi adakalanya menyebabkan manusia lupa daratan, menjadi angkuh dan menjauhkannya dari perintah Allah S.W.T.. Oleh itu hendaklah hawa nafsu itu diperangi menerusi sifat sabar agar kekayaan bukan sahaja akan menjadikannya insan yang beriman malah dibelanjakan hartanya itu sesuai dengan kehendak Allah dan Rasul-Nya. Allah S.W.T. mengingatkan kita melalui firman-Nya:
Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu dilalaikan oleh (urusan) harta benda kamu dan anak-pinak kamu daripada mengingati Allah (dengan menjalankan perintah-Nya). Dan (ingatlah), sesiapa yang melakukan demikian, maka mereka itulah orang-orang yang rugi. – al-Munaafiquun (63) : 11
KEDUA: Ujian dalam ketegori ini meliputi perkara-perkara yang tidak secocok dengan kehendak hawa nafsu manusia. Ianya boleh terjadi disebabkan perbuatan atau usaha manusia itu sendiri ataupun ianya datang di luar kawalan manusia seperti bencana yang tidak dapat dielakkan.
Ujian yang tidak selari dengan hawa nafsu kita tetapi terjadi disebabkan perbuatan manusia sendiri terbahagi kepada dua bentuk.
a) KETAATAN : Manusia memerlukan kesabaran tatkala hendak melaksanakan amalan-amalan yang berbentuk ketaatan. Ini adalah kerana ujian yang dihadapi oleh seseorang apabila hendak melaksanakan ibadah sekiranya tidak dihadapi dengan penuh kesabaran akan menyebabkan gagalnya perlaksanaan amalan tersebut. Sebagai contoh yang mudah apabila kita hendak melaksanakan solat tahajud atau subuh yang mana kita perlu menghadapi ujian malas untuk bangun awal dari tempat tidur kita. Sekiranya kita tidak sabar untuk menghadapi ujian tersebut maka akhirnya kita akan memilih tilam serta bantal yang empuk dari beribadah di atas sejadah. Firman Allah S.W.T.:
"Tuhan yang mencipta dan mentadbirkan langit dan bumi serta segala yang ada di antara keduanya; oleh itu, sembahlah engkau akan Dia dan bersabarlah dengan tekun tetap dalam beribadat kepada-Nya; adakah engkau mengetahui sesiapapun yang senama dan sebanding dengan-Nya?" – Maryam (19) : 65
Segala amalan yang boleh membawa kita ke syurga dilingkari oleh perkara-perkara yang tidak disenangi oleh hawa nafsu yang perlu kita hadapi agar perlaksanaannya menjadi realiti. Rasulullah s.a.w. bersabda:
Syurga itu dikelilingi dengan hal-hal yang tidak disukai (oleh hawa nafsu), sedangkan neraka dikelilingi oleh syahwat. Hadis riwayat Imam Muslim (no: 2823)
b) KEMAKSIATAN: Manusia juga memerlukan kesabaran yang tegar untuk menghindarkan diri dari melakukan perbuatan-perbuatan maksiat baik dari segi perbuatan, perkataan dan keinginan hatinya. Maksiat itu walaupun mempunyai daya tarikan yang kuat namun ianya sebenarnya tidak sesuai dengan kehendak hawa nafsu manusia kerana pada hakikatnya ia akan membawa keburukan kepada manusia. Kita ambil contoh melakukan seks bebas. Perbuatan tersebut sememangnya dapat memuaskan nafsu syahwat manusia, namun ia sebenarnya memusnahkan sistem kekeluargaan manusia, menyebarkan penyakit berjangkit serta membawa gejala sosial yang menghancurkan generasi masa hadapan. Lantaran itu Allah S.W.T. melarang perbuatan maksiat. Firman-Nya:
Sesungguhnya Allah menyuruh berlaku adil, dan berbuat kebaikan, serta memberi bantuan kepada kaum kerabat; dan melarang daripada melakukan perbuatan-perbuatan yang keji dan mungkar serta kezaliman. Dia mengajar kamu (dengan suruhan dan larangan-Nya ini), supaya kamu mengambil peringatan mematuhi-Nya. - al-Nahl (16) : 90
Ujian yang datang tanpa dapat dikawal oleh manusia dalam bentuk bencana mahupun musibah yang dihadapi juga terdapat dua bentuk.
a) Musibah yang melanda namun manusia mampu menghindarinya seperti penganiayaan sesama manusia, dipulaukan oleh masyarakat, dihina oleh orang ramai melalui perbuatan dan ucapan. Sebagai contohnya ujian yang dihadapi oleh para pendakwah yang dicemuh oleh masyarakat sekelilingnya yang jahil dan musuh-musuh Allah. Dia sebenarnya boleh meneruskan dakwahnya dengan cara yang penuh hikmah dan bersabar atas ujian tersebut tanpa melakukan apa-apa balasan yang akan memburukkan lagi keadaan. Firman Allah S.W.T.:
Dan bersabarlah terhadap apa yang dikatakan oleh mereka (yang menentangmu), dan jauhkanlah dirimu dari mereka dengan cara yang baik. – al-Muzzammil (73) : 10
Walaupun begitu Allah S.W.T membenarkan kita untuk membalas kejahatan yang dilakukan oleh pihak lain tanpa melakukannya secara berlebih-lebihan namun bersabar itu adalah jalan yang lebih baik.
Dan jika kamu membalas kejahatan (pihak lawan), maka hendaklah kamu membalas dengan kejahatan yang sama seperti yang telah ditimpakan kepada kamu, dan jika kamu bersabar, (maka) sesungguhnya yang demikian itu adalah lebih baik bagi orang-orang yang sabar. – al-Nahl (16) : 126
b) Musibah yang melanda manusia dan dia tidak mampu untuk menghalangnya sama sekali. Contohnya seperti kematian, kemarau berpanjangan, kecacatan, wabak penyakit, banjir besar dan bencana-bencana alam yang lain. Apabila terjadinya musibah sedemikian rupa maka hendaklah kita menghadapinya dengan keredhaan dan penuh kesabaran. Firman Allah S.W.T.:
Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. – al-Baqarah (2) : 155
Haruslah kita ingati bahawa musibah yang menimpa manusia itu ada hikmah yang tersembunyi. Sebagai contohnya bagi mereka yang berada dalam daerah yang dilanda wabak taun dan menghadapinya redha dan penuh kesabaran maka Allah S.W.T. akan memberinya ganjaran seperti seorang yang mati syahid.
‘Aisyah r.a bertanya kepada Rasulullah s.a.w. tentang hal wabak taun, maka diberitahu oleh Rasulullah s.a.w. bahawa wabak taun ialah satu bentuk siksa Allah yang dikirimkan kepada sesiapa sahaja yang dikehendaki-Nya, tetapi Allah menjadikannya sebagai rahmat bagi para hamba-Nya yang beriman. Maka seorang mukmin yang berada di daerah yang dijangkiti wabak itu jika sabar dan ikhlas kerana dia mengerti tidak akan terkena wabak itu kecuali kalau memang sudah ditakdirkan Allah baginya, maka Allah akan mencatat baginya sebagai ganjaran seperti pahala seorang yang mati syahid. – Hadis riwayat Imam al-Bukhari (no: 3474)
Justeru itu dapatlah kita fahami bahawa semua umat manusia terdedah kepada pelbagai bentuk ujian daripada Allah S.W.T dan kenyataan ini memerlukan setiap orang menyemai sifat kesabaran yang hakiki dalam setiap gerak-geri hidupnya. Menyedari akan pentingnya sifat kesabaran ini maka Allah S.W.T. memberikan keutamaan yang besar bagi mereka yang sabar. Di antara keutaman-keutamaan tersebut adalah seperti berikut:
a) Sifat sabar menunjukkan seseorang itu memiliki keimanan yang tinggi kepada Allah S.W.T.. Sabda Rasulullah s.a.w.:
Sangat mengagumkan keadaan seorang mukmin sebab segala keadaan untuknya (dianggap) baik dan tidak mungkin terjadi demikian kecuali bagi seorang mukmin. Jika mendapat nikmat dia bersyukur maka syukur itu lebih baik baginya. Dan bila menderita kesusahan dia sabar maka kesabaran itu lebih baik baginya. - Hadis riwayat Imam Muslim (no: 2999)
b) Mereka yang sabar akan menerima ganjaran pahala yang tidak terbatas dan memudahkannya untuk menjadi ahli syurga. Firman Allah S.W.T:
Sesungguhnya orang-orang yang bersabarlah sahaja yang akan disempurnakan pahala mereka dengan tidak terkira. – al-Zumar (39) : 10
Rasulullah s.a.w. bersabda:
Allah 'Azza wa Jalla telah berfirman: “Apabila saya menguji seorang hamba-Ku dengan buta kedua matanya, kemudian dia sabar, maka Aku akan menggantikannya dengan Syurga. – Hadis riwayat Imam al-Bukhari (no: 5653)
c) Mereka yang sabar sentiasa dekat dengan Allah S.W.T. dan mudah untuk menerima bantuan-Nya bagi menghadapi kehidupan yang mendatang. Firman-Nya
Sesungguhnya Allah menyertai(membantu) orang-orang yang sabar. – al-Baqarah (2) : 153
d) Kesabaran termasuk dalam kategori amalan yang sangat baik dan dituntut untuk dikerjakan. Firman Allah S.W.T.:
Dalam pada itu (ingatlah), orang yang bersabar dan memaafkan (kesalahan orang terhadapnya), sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat (melakukannya). – al-Syuura (42) : 43
e) Kesabaran menunjukkan seseorang untuk memiliki kekuatan yang hakiki. Sabda Rasulullah s.a.w.
"Bukan ukuran kekuatan seseorang itu dengan bergusti tetapi orang yang kuat itu adalah orang yang mampu mengawal hawa nafsu ketika marah." - Hadis riwayat Imam al-Bukhari (no: 6114)
Demikanlah beberapa keutamaan sifat sabar yang sempat penulis perturunkan. Adalah harapan penulis melalui keutamaan-keutamaan yang dipaparkan ini ianya akan menjadi pencetus yang membakar semangat bagi para pembaca untuk menjadi insan yang penyabar terutamanya ketika menghadapi pelbagai ujian daripada Allah S.W.T.. Apatah lagi hidup pada zaman yang serba moden ini kita semakin terdedah dengan ujian-ujian yang semakin getir yang memerlukan kita untuk memaksimumkan penyemaian sifat kesabaran dalam jiwa kita.
Sumber :
Mohd Yaakub bin Mohd Yunus di Minda Akob

Hikmah Solat untuk Kesihatan


 


Oleh Profesor Madya Dr Fatimah Ibrahim
Jabatan Kejuruteraan Bioperubatan Fakulti Kejuruteraan Universiti Malaya
Kebaikan solat terbukti dalam kajian yang telah dijalankan. Dianggarkan ramai kumpulan sasaran yang akan mendapat manfaat daripada klinik solat ini. Jelas terbukti membongkar kebaikan solat dari perspektif sains benar-benar melangkaui kemungkinan.
Rasullullah s.a.w memerintahkan kaum muslimin agar mengikut cara bersolat baginda seperti dalam hadis Rasulullah yang bersabda:"Solatlah kamu sebagaimana kamu lihat aku solat" - Riwayat Bukhari dan Muslim.
Hikmah solat dalam kedudukan berikut:
Berdiri
* Pastikan badan berada dalam satu garis lurus, beban badan di letakkan di kedua-dua kaki.
* Otot atas belakang badan berada dalam keadaan rehat.
* Otot-otot kedua tangan berada dalam keadaan istirehat sepenuhnya.
Rukuk
* Merehatkan sepenuhnya otot bahagian bawah belakang.
* Meregangkan otot paha dan betis.
* Melembutkan otot-otot perut dan buah pinggang.
* Melembutkan ruas tulang belakang untuk mengurangkan kesakitan waktu bersalin.
Sujud
* Melancarkan aliran darah dan aliran limfa.
* Membantu proses pengepaman jantung dan mengelakkan (pengerasan salur darah).
* Menguatkan otot-otot dada.
* Melancarkan aliran darah ke otak.
* Memulihkan kedudukan rahim.
Duduk antara dua sujud
* Melancarakan aliran darah ke kawasan bawah badan.
* Mengurut otot bahagian bawah badan.
* Merawat otot-otot yang tercedera selepas bersalin.
* Merawat buasir.
Duduk tahiyat
* Posisi kaki seumpama rawatan ‘akupunktur’ mengurut telapak kaki yang mewakili organ-organ dalam badan.
* Merawat buasir.
* Merawat penyakit berkaitan alat kelamin lelaki.
Memusing kepala untuk memberi salam
* Menguatkan otot leher.
* Menghilangkan sengal dan lenguh bahagian leher.
Solat Tarawih dan Puasa Terhadap Kompisisi Badan
* Menguatkan otot dan meningkatkan kadar pembakaran lemak.
* Lemak kurang dalam salur darah – kekenyalan salur darah meningkat dan rintangan berkurang.
* Puasa tidak akan mengakibatkan nyahhidrasi pada sel tubuh badan.
* Sebaliknya, kandungan air di dalam sel badan semakin meningkat.
* Pergerakan Solat Tarawih lebih selama 140 minit dalam satu sesi adalah konsisten dengan tahap senaman sederhana untuk melebihi 150 minit seminggu dan puasa pula merupakan diet yang baik.
* Aktiviti ini dapat meningkatkan kadar pembakaran lemak sekaligus merendahkan lemak dan nilai glukosa.
Kesimpulan:
Solat umpama senaman ringan dan berpuasa umpama diet yang baik. Kegiatan ini boleh meningkatkan kadar pembakaran basal dan menurunkan kolestrol badan. Justeru ia dapat mengelakkan penyakit jantung, stress, kolestrol dan kegemukan. Pergerakan yang dilakukan semasa solat telah dibuktikan dapat memulihkan fungsi otot-otot dan merawati sakit pinggang. Postur dan pergerakan solat boleh digunakan sebagai salah satu rawatan pemulihan alternatif untuk menyembuhkan atau mengurangkan sakit pinggang, bukan sahaja kepada penghidap sakit pinggang kronik, tetapi juga disyorkan kepada wanita mengandung tanpa mengira bangsa dan agama.

Wanita montok iringi Gaddafi

2010/11/30

Muammar Gaddafi
Muammar Gaddafi
Galyna Kolotnytska.
WASHINGTON: Pemimpin veteran Libya, Muammar Gaddafi bimbang terbang merentasi lautan, lebih gemar untuk tinggal di tingkat bawah dan hampir tidak pernah melakukan perjalanan tanpa jururawat kepercayaannya warga Ukraine, seorang ‘wanita montok berambut perang’ menurut dokumen Amerika Syarikat dikeluarkan WikiLeaks kelmarin.

Gaddafi disifatkan mempunyai personaliti pelik dan tidak dapat diramalkan mengikut kabel Jabatan Negara yang disiarkan laman web akhbar New York Times (NYT), sampel kecil daripada lebih 250,000 dokumen yang didedahkan WikiLeaks kelmarin.
Kabel sejak September 2009 menggambarkan bagaimana Gaddafi yang lebih gemar penerbangan pendek dan kemudahan di tingkat bawah yang memberi masalah logistik kepada kakitangannya.
Malah, pemimpin Libya itu tidak pernah melakukan lawatan tanpa seorang jururawat Ukraine di sebelahnya, Galyna Kolotnytska.

“Gaddafi memiliki sepasukan jururawat dan bergantung penuh kepada jururawat Ukraine itu yang digambarkan sebagai seorang wanita montok berambut perang,” kata satu kabel rahsia dari Tripoli, 29 September 2009.

Satu sumber memberitahu Kedutaan Amerika Syarikat bahawa Gaddafi tidak boleh melakukan lawatan tanpa Kolotnytska kerana dia saja yang tahu rutin pemimpin itu.

“Sesetengah pegawai kedutaan mendakwa Gaddafi dan Kolotnytska, 38, memiliki hubungan romantik,” katanya.
“Ketika beliau tidak mengulas berhubung khabar angin itu, seorang pegawai politik Ukraine baru-baru ini mengesahkan bahawa jururawat Ukraine itu berkunjung ke mana saja dengan pemimpin berkenaan.”

Kabel itu ditulis selepas pihak berkuasa Amerika membincangkan rancangan lawatan pemimpin Libya itu ke New York tahun lalu untuk berucap dalam Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Selepas dokumen perjalanan jururawat berkenaan ditangguhkan, Kerajaan Libya menguruskan satu pesawat peribadi untuk mengambilnya supaya dia dapat menyertai Gaddafi dan rombongannya ke Portugal, yang mana pemimpin itu bermalam dalam perjalanan ke New York, menurut dokumen.

Ketika lawatannya yang pertama ke Amerika Syarikat, Gaddafi tidak dibenarkan untuk mendirikan khemah biasanya di Manhattan atau melawat tapak serangan 11 September di Pusat Dagangan Dunia. – AFP

'Isytihar WikiLeaks badan penjenayah'

2010/11/30

ASSANGE menunjukkan kad kuning bertulis WikiLeaks  ketika meminta untuk bercakap ketika pertemuan di Jabatan Negara Amerika Syarikat, baru-baru ini.
ASSANGE menunjukkan kad kuning bertulis WikiLeaks ketika meminta untuk bercakap ketika pertemuan di Jabatan Negara Amerika Syarikat, baru-baru ini.
AS marah tindakan siar kabel diplomatik 

WASHINGTON: ‘Senaraikan WikiLeaks sebagai pengganas’, ‘Dakwa Wikileaks’ dan ‘Tidak Bertanggungjawab’ adalah antara maklum balas ahli perundangan Amerika Syarikat yang berang dengan penyiaran lebih 250,000 kabel diplomatik kelmarin kerana disifatkan sebagai mengancam nyawa dan keselamatan negara itu.
Sekurang-kurangnya seorang pembuat dasar Amerika menggesa pendakwaan ke atas pengasas laman web pendedahan rahsia yang sebelum ini mengeluarkan hampir setengah juta laporan sulit tentera berhubung perang ke atas Iraq dan Afghanistan.
Rumah Putih menggelar pendedahan kelmarin satu ‘tindakan tidak bertanggungjawab dan bahaya’ selepas butiran sebahagian kabel diplomatik itu diterbitkan akhbar The New York Times (NYT) dan media Eropah. 

“Jelas, pendedahan seperti itu memberi risiko kepada diplomat kami, perisik profesional dan mereka di seluruh dunia yang datang ke Amerika untuk bantuan mempromosi demokrasi dan dasar keterbukaan kerajaan,” kata Setiausaha Akhbar Rumah Putih, Robert Gibbs. 

Pengerusi Jawatankuasa Hubungan Luar yang juga Senator Demokrat, John Kerry, menggelar pendedahan itu ‘tindakan tidak bertanggungjawab yang membahayakan nyawa’ dan menolak kenyataan pengasas Wikileaks, Julian Assange bahawa mereka bertindak untuk kepentingan awam. 

“Ini bukan latihan akademik mengenai kebebasan maklumat dan ia tidak sama dengan pendedahan Kertas Pentagon yang membabitkan analisis bertujuan menyelamatkan rakyat Amerika dan mendedahkan penipuan kerajaan,” merujuk kepada sejarah rahsia Perang Vietnam yang bocor pada 1971. – AFP