Pages

Saturday, May 10, 2014

Dua maut gempa bumi di Pakistan


Seorang wanita cedera dalam gempa bumi yang melanda Nawabshah, Pakistan, semalam sambil diperhatikan oleh ahli keluarganya. - AFP
ISLAMABAD 9 Mei - Gempa bumi berukuran 4.3 skala Ritcher melanda selatan Pakistan, hari ini menyebabkan dua orang maut serta mencederakan kira-kira 100 orang yang lain.
Kira-kira 100 buah rumah di daerah Nawabshah di wilayah Sind musnah akibat gempa bumi itu, menurut Menteri Maklumat, Sharjeel Memonsaid.
Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS) melaporkan, pusat gempa bumi terletak pada kedalaman 15.6 kilometer.
Menurut Jabatan Meteorologi Pakistan, gempa bumi itu turut dirasai di beberapa pekan berdekatan termasuk Sakrand, Daur, Daulat Pur dan Bandhi.
Gempa berkenaan disusuli dengan beberapa gegaran berukuran 4.7 dan 4.9 skala Ritcher yang berpusat di barat laut dan timur laut Nawabshah.
Pegawai tempatan, Irfan Kathio berkata, kawasan yang terlibat diumumkan sebagai zon bencana kepada hospital-hospital dan pejabat daerah, manakala sekolah dan kolej turut ditutup.
"Kami menerima 30 orang yang cedera di hospital ini, dan seorang lelaki berusia 71 tahun maut kerana mengalami cedera teruk," kata seorang doktor hospital di Nawabshah, Mohammad Hashim.
Menurutnya, lima orang yang cedera dilaporkan berada dalam keadaan kritikal. - AFP/DPA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140510/lu_04/Dua-maut-gempa-bumi-di-Pakistan#ixzz31GRyfOEG
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Jantung bergerak 90 darjah akibat kemalanganGAMBAR menunjukkan kedudukan jantung seorang lelaki di Itali yang beralih kedudukan ke kanan (dalam bulatan).


ROM – Jantung seorang lelaki yang terlibat dalam satu kemalangan motosikal bergerak dari kiri ke kanan, lapor portal berita ABC News semalam.
Doktor-doktor yang melakukan pemeriksaan X-ray mendapati jantung milik seorang lelaki berusia 48 tahun itu telah beralih kedudukan.
Pemeriksaan X-ray itu dibuat selepas beberapa doktor gagal mendengar degupan jantungnya di tempat asal jantung tersebut.
Sehubungan itu, doktor melakukan pemeriksaan x-ray dan mendapati jantungnya telah beralih sehingga 90 darjah dan terletak di bahagian kanan dadanya.
Ketika jantungnya beralih kedudukan, dia hanya mengalami penurunan kecil tekanan darah dan peningkatan kadar degupan jantungnya.
Tulang rusuk lelaki itu turut patah dan limpanya pecah, menurut majalah New England Journal of Medicine.
Namun, doktor-doktor berjaya menarik keluar udara dari rongga dada lelaki tersebut sekali gus dapat membetulkan semula kedudukan jantungnya dalam tempoh 24 jam. – AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0510&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz31GAG04Sq 
Hakcipta terpelihara