Pages

Wednesday, March 13, 2013

60 maut akibat arak buatan sendiri di LibyaTRIPOLI: Seramai 60 orang maut manakala beratus lagi mengalami keracunan selepas mengambil minuman alkohol buatan sendiri di Libya, demikian menurut pegawai kerajaan susulan pihak berkuasa tempatan mahu mengambil tindakan tegas terhadap penyeludupan minuman keras.

“Angka korban akibat pengambilan minuman alkohol berkenaan meningkat kepada 60 orang manakala 709 yang lain mengalami keracunan,” kata Ketua Pasukan Krisis Kementerian Kesihatan, Osama Abdejalil pada sidang media, di sini, Sabtu lalu.
Menteri Kesihatan, Nour Doghman, berkata masalah keracunan kemungkinan disebabkan metanol yang terdapat dalam arak murah dikenali sebagai Boukha dan Libya menggesa rakyatnya supaya tidak mengambil sebarang bentuk minuman beralkohol ketika ini.

Metanol yang juga digunakan sebagai bahan api sering dicampurkan dengan arak buatan sendiri dalam kuantiti kecil untuk mengukuhkan kandungan alkoholnya. - AFP

Belia bakar diri cetus pemberontakan

Belia bakar diri  cetus pemberontakan
Orang ramai melihat keadaan belia yang membakar
 diri di tengah ibu kota Tunis, semalam.
 - Foto REUTERS
 Tunis: Seorang belia Tunisia menganggur membakar diri di tengah ibu negara Tunis semalam, perbuatan yang mengingatkan semula kepada tindakan seorang lagi pemuda, Mohamed Bouazizi.

Kematian Bouazizi mencetuskan pemberontakan di Tunisia yang disusuli kebangkitan penduduk lain di rantau Arab.
Anggota keselamatan dan orang ramai cuba memadamkan api sebelum belia itu dikejarkan ke hospital, kata saksi.


“Keadaannya sangat tenat,” kata sumber perubatan di hospital Mourouj.
Kejadian itu berlaku sebelum bakal Perdana Menteri, Ali Larayedh akan memohon undi keyakinan untuk kerajaannya dari Parlimen.

Protes guling presiden

Belia itu membakar diri di luar bangunan perbandaran di dataran utama, Habib Bourguiba Avenue, fokus protes yang menggulingkan Presiden Zine al-Abidine Ben Ali, dua tahun lalu.
Seorang pegawai Kementerian Dalam Negeri tidak dapat menamakan pemuda itu yang berusia 27 tahun, berasal dari bandar barat laut Jandouba dan sudah lama mencari kerja.

Tahap pengangguran Tunisia berada pada 17 peratus dengan siswazah paling ramai menganggur.

Beberapa penduduk Tunisia membakar diri sejak dua tahun lalu dalam bantahan seumpama Bouazizi yang bertindak demikian pada 17 Disember 2010 di bandar Sidi Bouzid selepas seorang anggota polis merampas tempat jualan buah-buahannya.

Kematian Bouazizi mencetuskan bantahan yang menamatkan pemerintahan Ben Ali dan menjadi inspirasi kepada protes lain di Timur Tengah.

Masalah ekonomi dan sosial yang menjadi punca pemberontakan Tunisia belum lagi dapat diselesaikan ketika negara itu berpecah antara golongan agama dan sekular.

Tunisia juga menantu Perlembagaan baru bagi membantu peralihan daripada gaya autokrasi kepada demokrasi.

Kerajaan terakhir pimpinan Hamadi Jebali gagal selepas parti Ennahda pimpinannya menolak rancangan beliau supaya barisan teknokrat dalam Kabinet memimpin negara menghadapi pilihan raya.
REUTERS

Bunyi gempa sampai ke angkasa lepasParis: Bunyi gempa bumi besar disusuli tsunami di Jepun dua tahun lalu begitu kuat hingga dikesan satelit di angkasa lepas.

Sebuah satelit khas Eropah yang mengelilingi bumi mengesan bunyi frekuensi rendah ombak tsunami yang berpunca daripada gerakan kerak bumi apabila gempa magnitud 9.0 itu bermula.
Hampir 19,000 orang maut kerana tsunami yang berlaku memusnahkan penempatan awam dan melanda loji nuklear Fukushima menyebabkan reaktornya lebur selain memaksa berpuluh ribu penduduk hilang tempat tinggal.

“Bunyi gempa itu sampai ke luar atmosfera bumi apabila ia mempengaruhi variasi ketumpatan udara sekitar GOCE,” menurut laporan jurnal Amerika Syarikat, Geophysical Research Letters.

GOCE merujuk kepada Peninjau Pusingan Graviti Lautan dalam satelit Agensi Angkasa Lepas Eropah.

Saintis berkata, gempa bumi bukan saja mencipta gelombang bunyi tetapi juga menyebabkan permukaan bumi bergegar menghasilkan bunyi yang naik sehingga atmosfera tertinggi.

GOCE direka untuk merakam dan mencatat keadaan itu umpama seorang pakar gempa di orbit.
Laporan itu menyatakan, gegaran magnitud 9.0 pada 11 Mac 2011 mempercepat gelombang bunyi.

Gelombang akustik

“Ia disebabkan gelombang akustik mencapai kepantasan 130 meter sesaat,” katanya.
Satelit itu pada mulanya merakamnya ketika lalu di Lautan Pasifik kira-kira 30 minit selepas gempa bermula dan 25 minit selepas bergerak ke sebelah Eropah.

“Pakar gempa paling teruja dengan penemuan ini kerana hanya mereka golongan saintis yang tiada alat untuk melakukan kajian di angkasa lepas,” kata Raphael Garcia, pegawai Institut Penyelidikan Astrofizik dan Planet di Perancis.

“Dengan peralatan baru ini, mereka boleh gunakannya untuk penyelidikan di bawah tanah,” katanya lagi.

Pegawai di Agensi Meteorologi Jepun berkata, adalah sesuatu yang luar biasa bagi satelit membuat analisis berkenaan.

“Umumnya, gempa bumi dipantau menerusi alat kajian di tempat tertentu. Satelit biasanya tidak digunakan untuk memantau gempa,” katanya.
AFP

Pelarian Rohingya terkandas di JerlunPelarian Rohingya terkandas di Jerlun
Pelarian wanita dan kanak-kanak yang tidak bertenaga membantu sesama mereka untuk ke daratan.
Pelarian Rohingya terkandas di Jerlun
Sebahagian pelarian kanak-kanak dan wanita yang selamat sampai di daratan.
Pelarian Rohingya terkandas di Jerlun
Bayi dan kanak-kanak antara pelarian yang mendarat di Kuala Jerlun.
Pelarian Rohingya terkandas di Jerlun
Penduduk membawa pelarian ke satu tempat untuk dikumpulkan.
JERLUN – Bayi berusia dua bulan antara yang ditahan apabila sebuah bot bermuatan hampir 200 orang pelarian Rohingya terkandas dekat perkampungan nelayan di Kampung Jeruju, Kuala Jerlun, awal pagi , semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 6.30 pagi itu, sekumpulan pelarian Rohingya mengharungi kawasan lumpur sejauh satu kilometer dari tengah laut menuju ke daratan.

Saksi kejadian, nelayan, Shaari Ahmad, 60, yang pada ketika itu memukat ikan di laut ternampak sekumpulan manusia menyeberangi laut untuk ke daratan.

Menurutnya, mulanya dia tidak mengendahkannya berikutan kawasan yang mereka dekati itu adalah tempat mencari siput bentarang tetapi apabila tiba di darat, penduduk memberitahu kesemua mereka adalah pelarian Rohingya.

“Biasanya kawasan ini dipenuhi bot penduduk yang mencari siput bentarang, namun disebabkan terlalu ramai ia menghairankan saya.

“Setibanya di pelantar, saya terkejut apabila penduduk memaklumkan ada pendatang mendarat di kampung ini dan segera ke tempat kejadian,” katanya.

Kata Shaari, di kawasan itu pernah terjadi kes sebegitu sebelum ini namun tidak seramai sepertimana yang berlaku semalam.

“Sebelum ini, ada pendatang asing yang mendarat di sini namun hanya melibatkan 40 hingga 50 orang.

“Apa yang menyedihkan ada kanak-kanak dan kesemua mereka bernasib baik kerana jika lambat sampai ke daratan, mereka pasti akan mati berikutan air laut sedang pasang,” katanya.

Disangka penduduk kampung Kejadian itu turut disaksikan seorang lagi nelayan, Shamsudin Shafie, 38, yang sedang memukat ikan, namun menyangka kehadiran sekumpulan manusia itu adalah penduduk kampung.

Menurutnya, dia mendekati kumpulan tersebut dan mendapati kebanyakan mereka mengendong kanak-kanak kecil serta menjunjung beg pakaian di kepala.

“Sebelum mendekati bot tersebut, saya nampak kesemua mereka yang meredah lumpur di kawasan ini dilihat seperti ‘bertali’ untuk ke daratan.

“Sebaik mengenal pasti kesemua mereka adalah pelarian saya segera menghubungi pihak berkuasa,” katanya.

Kata Shamsudin, memandangkan pelarian Ronghiya adalah seagama, penduduk bersimpati dengan mereka terutamanya kanak-kanak kecil.

“Difahamkan, bot yang dinaiki pelarian tersebut cuba mendarat di Thailand tetapi diusir sehingga terkandas di sini,” katanya.


Penduduk memberikan sumbangan 

Penduduk, Shafie Md Isa, 61, berkata,dia bergegas ke tempat kejadian bersama tiga lagi orang kampung sebaik sahaja dimaklumkan anaknya yang berada di laut.

Menurutnya, dia segera memaklumkan kepada pihak berkuasa berikutan bimbang berlaku perkara tidak baik memandangkan jumlah pelarian begitu ramai.

“Pihak berkuasa yang sampai ke tempat kejadian mendapati kesemua mereka adalah pelarian dan kami kasihan melihat keadaan mereka yang terpaksa meredah lumpur sejauh satu kilometer.

“Inisiatif diambil seluruh penduduk membantu membekalkan pakaian dan makanan kepada mereka sebagai tanda prihatin,” katanya.

Menurut Shafie, bot yang dinaiki pelarian terbabit ditunda ke pelantar Kuala Tunjang oleh sebuah bot nelayan diiringi anggota Agensi Penguatkuasaan Maritim (APMM).

Difahamkan kesemua mereka berada di sekitar perairan negara sejak 12 hari lalu dan sudah hampir tujuh hari tidak makan.


Kesemua pelarian selamat 

Sementara itu, Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik Daerah Kubang Pasu, Asisten Superintendan Zakaria Shahadat berkata, dia menerima maklumat daripada bilik gerakan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kubang Pasu lebih kurang jam 8 pagi mengenai kehadiran pelarian itu.

Katanya, dia bersama 14 anggota termasuk pegawai ke tempat kejadian bagi memantau keadaan di kawasan itu dan mendapati kesemua pelarian tersebut sedang mengharungi lumpur di pesisiran pantai untuk ke darat.

“Setibanya kesemua pelarian di daratan pihak berkuasa mengarahkan mereka membersihkan diri kemudian dikumpulkan di satu tempat dibantu penduduk dan anggota Rela.

“Kesemua pelarian selamat dan pergolakan yang berlaku di negara mereka mendorong mereka meninggalkannya,” katanya.

Beliau berkata, bot yang dinaiki pelarian itu tidak dapat menghampiri kawasan darat berikutan air laut pada waktu itu sedang surut.

“Kesemua pelarian akan dibawa ke IPD Kubang Pasu dan kemudian diserahkan kepada Jabatan Imigresen Negeri Kedah,” katanya.

Pelarian berkenaan dianggarkan berjumlah 184 orang melibatkan 70 lelaki, 49 wanita, 46 kanak-kanak lelaki dan 19 kanak-kanak perempuan.

Tablet pengganti buku teks di AS
13 Mac 2013
Tablet pengganti buku teks di AS
Beberapa pelajar di McAllen Memorial High School di Texas menggunakan iPad semasa di dalam kelas. Foto: AP
Tablet pengganti buku teks di AS
Penggunaan iPad di dalam bilik darjah dikatakan dapat menarik minat dan memperbaiki cara pembelajaran mereka. Foto: Flickr
Tablet pengganti buku teks di AS
Bahan untuk subjek Sains untuk pelajar gred enam yang disediakan oleh buku teks digital di bawah program Discovery Education. Foto: AP
WASHINGTON -  Buku teks merupakan bahan penting  dalam proses pengajaran di sekolah.

Bagaimanapun, pelajar di Amerika Syarikat (AS) kini didedahkan dengan alat bantu mengajar yang lebih canggih dan ringan.

Kebanyakan sekolah kini menggunakan iPad sebagai cara untuk menarik minat pelajar dalam kelas, ganjaran terhadap pencapaian cemerlang mereka selain dapat mengurangkan kos.

Ketua program pendidikan tablet di bawah News Corp, Joel Klein berkata, pihak sekolah mesti mengambil peluang untuk menggunakan teknologi itu untuk memperkasakan guru dan memperbaiki cara pembelajaran murid.

“Menerusi  kaedah ini, ia dapat mengubah corak pembelajaran dengan membantu guru mengendalikan bilik darjah dan memberi arahan lebih mudah kepada murid atau pelajar mereka, “ kata bekas pengetua sebuah sekolah di New York itu lagi.

Minggu lalu, News Corp telah memperkenalkan komputer tablet Amplify berharga AS$299 (RM930) dengan skrin paparan  10 inci di  persidangan South by Soutwest  di Austin, Texas.

Ia dilengkapi sistem tanpa wayar,  perisian untuk guru memantau aktiviti setiap pelajar, menawarkan tinjauan segera dan menyediakan kuiz bagi menguji tahap kefahaman mereka.

Pada masa ini, kira-kira 2,000 sekolah telah bekerjasama dengan syarikat enjin carian internet gergasi, Google untuk menggunakan komputer riba, Chromebook  yang ditawarkan dengan harga serendah AS$199 (RM619).

Dianggarkan 20 juta pelajar dan guru telah menggunakan Chromebook sebagai alat bantuan belajar mereka.

Kajian yang dilakukan oleh Pusat Penyelidikan Pew dan American Life Project mendapati lebih 40 peratus pelajar atau guru menggunakan komputer tablet dalam Projek Penulisan Nasional di sekolah masing-masing. 

Pengarah Bersekutu untuk Pusat Penyelidikan Pew, Kristen Purcell memberitahu, empat daripada 10 responden menyatakan mereka sudah menggunakan tablet.

“Bagaimanapun, enam daripada 10 responden pula menyatakan mereka belum lagi didedahkan dengan alat teknologi itu. Perkara tersebut tidak menjadi satu masalah kerana masih ada banyak masa untuk memperkenalkan alat bantuan mengajar itu ke semua sekolah di seluruh negara,” jelasnya.

Dalam masa beberapa tahun lagi, penggunaan tablet di sekolah pasti akan terus meningkat.

Komputer tablet dicadangkan untuk menggantikan buku teks kerana kos penggunaan alat teknologi itu dikatakan hanya berjumlah AS$100 juta (RM311 juta) setahun.

Bulan lalu, sekolah di Los Angeles telah memperuntukkan AS$50 juta (RM156 juta) untuk membeli tablet bagi setiap pelajar mereka dan projek tersebut dijangka menelan kos AS$500 juta (RM1.5 bilion).

Pada tahun lalu, sekolah di McAllen, Texas mengedarkan komputer  tablet Apple yang melibatkan kos AS$20.5 juta (RM63.8 juta).

Sebuah sekolah lain di Austin turut membuat pelaburan besar sebanyak AS$1.2 juta (RM3.7 juta) dengan mengedarkan lebih 2,000 iPad kepada semua pelajar mereka termasuk kanak-kanak tadika .

Pelatih guru di bawah program Discovery Education itu, Scott Kinney berkata, cabaran terbesar melaksanakan projek tersebut adalah untuk mengemas kini  bahan pengajaran paling terbaru.

Kelebihan utama untuk menggunakan buku teks digital itu ialah pelajar juga dapat menukar fungsi bahasa.

Sebagai contoh, pelajar yang sedang membuat kerja rumah bersama ibu bapa mereka yang tidak fasih berbahasa Inggeris boleh menukar ke bahasa ibunda mereka.

Kelebihan lain buku teks digital tersebut adalah ia hanya menelan kos antara AS$38 (RM118) dan AS$55 (RM171) untuk setiap pelajar bagi tempoh langganan selama enam tahun berbanding AS$70 (RM218) jika menggunakan buku teks biasa.

Sehingga kini, setengah juta pelajar telah menggunakan program Discovery Education di 35 negeri di AS.
Tetapi, teknologi tersebut dikatakan tidak menjamin kejayaan sepenuhnya.

“Jika guru tidak dilatih menggunakan teknologi itu, ia jelas tidak membawa sebarang perbezaan,” kata guru komputer di Sekolah Sains Orlando, Mevlut Kaya .

Di bawah program itu, iPad akan ditawarkan kepada pelajar yang berjaya memperoleh pencapaian purata nilai gred 3.5.

Bagaimanapun, Sekolah Swasta Avenues di New York memberikan iPad dan MacBook Air kepada setiap pelajarnya.

Pihak sekolah tidak menyediakan buku teks kerana  kebanyakan guru akan memberi bahan bacaan dan kerja rumah menerusi rangkaian tanpa wayar di sekolah.

Walaupun golongan pelajar kini didedahkan dengan pelbagai alat teknologi canggih, pengkritik mula mempersoalkan keberkesanannya kerana ia mungkin tidak bermakna jika guru sendiri tidak tahu untuk menggunakannya.  – AP

Traktor digunakan untuk tarik van tersekat di kawasan salji
BEBERAPA orang berdiri dekat sebuah traktor dan van di Godewaersvelde semalam.- AFP


GODEWAERSVELDE, Perancis - Sebuah traktor terpaksa diguna untuk menarik sebuah van dengan menggunakan tali di sebuah kawasan bersalji tebal di sebatang jalan raya di sini semalam.
Beberapa orang turut membantu dalam operasi tersebut.
Van berkenaan tersekat kerana salji di kawasan tersebut tebal sehingga 60 sentimeter.
Sebanyak 36 buah wilayah di barat laut dan utara Perancis diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga disebabkan salji tebal. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0313&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_08.htm#ixzz2NMoEQD6o 
Hakcipta terpelihara 

Simulasi manusia teroka Marikh dibuat di padang pasir Utah
SEBAHAGIAN kru yang menyertai simulasi manusia berada di Marikh berjalan di sebuah kawasan padang pasir di San Rafael Swell, selatan Utah pada 2 Mac lalu.- REUTERS


BANDAR SALT LAKE - Sebuah padang pasir di San Rafael Swell selatan negeri Utah, Amerika Syarikat dijadikan pusat kajian sama ada manusia boleh meneroka planet Marikh.
Pusat Penyelidikan Gurun Marikh dibina di kawasan tersebut kerana bentuk muka buminya kelihatan mirip di planet itu.
Sekumpulan saintis, pelajar dan peminat planet itu berkumpul di pusat berkenaan untuk mengkaji sama ada manusia boleh meneroka Marikh.
Kajian itu dianjurkan sebuah pertubuhan bukan kerajaan, Mars Society.
Para sukarelawan yang terlibat dengan kajian tersebut turut memakai pakaian seperti angkasawan semasa mereka berjalan dengan mengambil sampel di kawasan berbukit di padang pasir itu.
Mereka juga berlakon seolah-olah padang pasir itu ialah planet Marikh.
Sebuah kapsul juga didirikan dan dilengkapi bekalan elektrik, makanan, oksigen dan air dalam jumlah yang terhad. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0313&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2NMmwq4OK 
Hakcipta terpelihara