Pages

Monday, March 16, 2015

Bapa Terkejut Anak Main Tengkorak Manusia


Diterbitkan: Isnin, 16 Mac 2015 10:03 AM

SEORANG bapa yang seronok melihat anaknya sedang bermain bagaimanapun terkejut apabila mendapati kanak-kanak itu sedang memegang tengkorak manusia di belakang rumah mereka.
Dalam kejadian di Baltiysk, Rusia, bapa tersebut Vasiliy Starovoytov, 55, pada mulanya seronok apabila melihat anaknya sedang bergelak dengan sesuatu objek.
Bagaimanapun apabila didekati, dia mendapati, Roman, 8, sedang memegang tengkorak manusia yang diselaputi tanah.
"Saya terkejut apabila Roman menunjukkan tengkorak itu, saya membuangnya dan membawa dia jauh dari situ," katanya.
Hasil pemeriksaan polis di persekitaran rumah Vasiliy dan tengkorak berkenaan mendapati, ia merupakan sebahagian mayat tentera yang maut dalam perang.

Lelaki kayuh basikal lawan gravitiLELAKI itu yakin dengan kebolehannya dan tidak memikirkan perasaan takut ketika mengayuh basikal menentang graviti.– AGENSI


PHOENIX, Arizona – Seorang penunggang basikal profesional mengayuh basikal salah satu laluan paling berbahaya di dunia dengan permukaan berbatu dan keadaan hampir menegak.
Aksi Michal Kollbek dirakam ketika dia mengayuh melawan graviti di laluan berbahaya tersebut yang dikenali sebagai Garisan Putih di Taman Negara Red Rock, dalam negeri Arizona.

KOLLBEK mengayuh basikal di laluan paling bahaya di dunia iaitu di Garisan Putih, Red Rock State Park.– AGENSI


Rakaman tersebut dibuat menggunakan sebuah pesawat kawalan jauh atau dron.
"Saya yakin dengan kebolehan dan tahu mampu melakukannya. Kuncinya adalah tidak memikirkan perasaan takut dan fokus terhadap kayuhan tersebut," ujar Kollbek

DIA berjaya membuat kayuhan pergi dan balik tanpa sebarang masalah.– AGENSI


Video berdurasi satu minit itu menyaksikan Kollbek berjaya membuat kayuhan pergi dan balik tanpa sebarang masalah.
Kollbek memberitahu, dia bertindak mengempiskan tayar basikalnya untuk mendapat cengkaman di permukaan berbatu semasa membuat kayuhan berbahaya itu baru-baru ini. – AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0316&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3UVFW2ddb 
Hakcipta terpelihara 

Dokumentari ‘wanita terhodoh dunia’ ditayangkan di Amerika


Lizzie Velasquez
Lizzie Velasquez
NEW YORK 15 Mac – Sebuah dokumentari mengenai gadis yang digelar sebagai ‘wanita terhodoh dunia’, akhirnya ditayangkan di Festival Muzik South by Southwest (SXSW) di Texas, hari ini.
Dokumentari berjudul A Brave Heart: The Lizzie Velasquez Story itu, mengisahkan hidup gadis berusia 26 tahun tersebut yang menghidap sindrom ganjil, mengakibatkan berat badannya tidak naik.
Berat badan Velasquez tidak pernah melebihi 29 kilogram dan dia juga buta sebelah mata.
Dia pernah dibuli di sekolah dan di YouTube ekoran paras rupanya selain menerima banyak kritikan negatif antaranya dipanggil ‘raksasa’ yang tidak sepatutnya dilahirkan di dunia ini.
Namun, Velasquez tidak sama sekali mengambil hati atas kritikan tersebut, malah dia menggunakanya sebagai inspirasi untuk memulakan kempen antibuli pada tahun 2013 yang berjaya mendapat perhatian antarabangsa.
“Saya tahu apa rasanya apabila seseorang itu dibuli, dan saya ingin menjadi pembimbing kepada mereka yang menjadi mangsa buli.
“Saya tidak berasa sedih, malah saya mengambil ini sebagai satu peluang kerana sindrom ini bukan satu masalah, tetapi rahmat yang membolehkan saya memperbaiki diri dan memberi inspirasi kepada orang lain,” katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/dokumentari-8216-wanita-terhodoh-dunia-8217-ditayangkan-di-amerika-1.69725#sthash.mOD6Kvpm.dpuf

Pelumba basikal rentasi cerun berbahaya


Michal Kollbek mempamerkan aksi berani apabila menunggang basikal
Michal Kollbek mempamerkan aksi berani apabila menunggang basikal di tebing gunung White Line, Sedona, Arizona, baru-baru ini. – AGENSI
ARIZONA 15 Mac – Seorang pelumba basikal ekstrem, bertindak berani merentasi cerun gunung batu yang diiktiraf sebagai paling berbahaya di dunia dan amat mustahil untuk ditakluki, baru-baru ini.
Mail Online melaporkan, aksi berani yang dipamerkan oleh Michal Kollbek itu dilakukan di tebing Gunung White Line, Sedona, di sini, dengan setiap babak berbahaya berjaya dirakam dengan menggunakan drone atau pesawat tanpa juruterbang.
Kollbek, 30, yang sering berlatih bersama banyak pelumba basikal ekstrem dan acap kali memenangi pertandingan lumba basikal berkata, dia langsung tidak gentar ketika melakukan aksi berkenaan.
“Saya melakukan aksi ini ke­rana kebetulan berada di Arizona. Sebelum memulakan aksi, saya mengeluarkan sedikit angin tayar dan menyelaraskan kedudukan basikal supaya saya selesa me­nunggangnya.
“Mungkin ada sedikit gementar, tetapi saya tetap fokus dan hanya mahu lakukan yang terbaik. Apa yang penting adalah kekuatan mental,” jelasnya.
Tambah Kollbek, dia tidak menggalakkan penunggang basikal yang kurang pengalaman serta kemahiran melakukan aksi sedemikian.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/pelumba-basikal-rentasi-cerun-berbahaya-1.69722#sthash.j70uiS0B.dpuf

Kanak-kanak digelar Google


Kautilya Pandit
Kautilya Pandit
NEW DELHI 15 Mac - Seorang kanak-kanak berusia tujuh tahun di India, digelar sempena nama laman web enjin carian, Google kerana keupayaannya mengetahui pelbagai jenis maklumat am dan khusus.
Kanak-kanak terbabit, Kautilya Pandit berasal dari Kampung Kohand, Haryana, menjadi selebriti terkenal di India kerana kemahirannya mengingati statistik ekonomi, politik, dan beberapa subjek lain.
Malah dalam tempoh tiga bulan sahaja, Kautilya boleh menghafal maklumat tentang 213 negara termasuk jumlah penduduk, keluaran dalam negara kasar (KDNK), sumber pendapatan, nilai mata wang, agama, budaya, dan warisan negara tersebut.
Oleh itu tidak hairanlah Kautilya sering mengembara ke setiap sekolah di seluruh India untuk menjawab soalan secara langsung yang diajukan oleh kanak-kanak lain bagi membuktikan kepintarannya.
Dalam kemunculan terbaharu, dia ditanya tentang beberapa soalan sukar seperti keluasan bandar Vatican City, KDNKK Britain dan banyak lagi, namun kanak-kanak genius itu tidak menghadapi sebarang masalah untuk menjawab soalan yang diajukan.
Murid itu berkata, walaupun tidak mempunyai rakan di kelas, datuknya menjadi kawan baiknya yang sentiasa memberi dorongan.
“Saya bertuah kerana memiliki ibu bapa dan guru yang menyedari kebolehan ini dan mengembangkannya walaupun saya tidak sedar tentang keupayaan tersebut,” katanya seperti yang dilaporkan portal Oddity Central.
Bapa Kautilya, Satish Sharma mengakui, dia dan isteri bangga dengan bakat anak lelakinya itu yang sentiasa berminat untuk mempelajari banyak perkara selain dikurniakan kebolehan mengingati maklumat dengan pantas.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/kanak-kanak-digelar-google-1.69720#sthash.vRbuirxJ.dpuf