Pages

Monday, October 14, 2013

Tertinggal isteri lepas pandu 200 kilometer


Berlin: Seorang lelaki Jerman memulakan kehidupan berumah tangga dengan kesilapan besar selepas memandu selama dua jam di lebih raya sebelum menyedari dia terlupa isterinya tertinggal di sebuah stesen minyak.

Si suami berhenti mengisi minyak untuk seketika tanpa menyedari isterinya turun untuk ke tandas.
Dia hanya menyedari kesilapannya selepas memandu sejauh 200 kilometer.

“Reaksi pertama saya ialah adakah suami saya bodoh?” kata pengantin perempuan berusia 33 tahun itu ketika menceritakan kisah berkenaan di sebuah stesen radio swasta.


“Saya tidak mempunyai wang dan tidak mempunyai telefon ketika itu,” katanya.


Lelaki berkenaan menyangka isterinya tidur di belakang bas mini mereka dan meneruskan perjalanan selama dua jam dengan mendengar muzik.

Sebaik menyedari kesilapannya, lelaki itu berhenti di sebuah balai polis yang sebelum itu sudah pun dihubungi isterinya.

Pasangan pengantin baru itu yang berasal dari Brandenburg berhampiran Berlin disatukan semula lima jam kemudian di stesen minyak berkenaan.

Si isteri memberitahu stesen radio berkenaan bahawa dia tidak marah dengan kejadian itu.

“Saya tidak marahkannya. Bukan dia sengaja,” katanya. - AFP

Pengantin tersilap suami


Napo: Seorang pengantin perempuan di bandar ini yang ingin menyambut perkahwinannya dengan mengadakan seks pada awal pagi selepas majlis itu berlangsung terkejut apabila menyedari lelaki di atas katil bukan suaminya, tetapi pengapit pengantin lelaki.

Bagaimanapun, tak ada gunanya dia menyesal kerana benda sudah terjadi, lapor akhbar Xinhua.
Pengantin perempuan itu yang dikenali sebagai Huang saja, dikatakan pergi ke bilik mandi pada awal pagi selepas malam majlis perkah.

Dia dengan seronok kembali ke bilik yang disangka biliknya dan mula meraba lelaki berkenaan yang disangka suaminya.


Sebenarnya lelaki itu ialah pengapit suaminya ketika majlis perkahwinan mereka dan dia tidak menyedari bahawa dia sudah mengadakan seks hinggalah sejurus selepas hari mula cerah.


“Tolong! Tolong, saya dirogol,” jerit wanita itu sebaik menyedari kesilapannya.
Semua penghuni rumah berkenaan mengelilinginya. Dan selepas perbahasan hangat, mereka memutuskan cadar kotor keluarga itu tidak boleh dibasuh secara terbuka dan pengapit terbabit perlu membayar pampasan kepada pengantin baru itu sebanyak 20,000 yuan.

Keputusan itu bagaimanapun dibantah pengapit terbabit yang mendakwa dia tidak melakukan sebarang kesalahan dan tidak mempunyai wang untuk diberikan kepada pasangan pengantin itu.

Pasangan berkenaan kemudian mengheretnya ke balai. Tetapi polis enggan menyiasat kes itu kerana berpendapat apa yang berlaku tidak mencapai tahap merogol.

Kerana kecewa, mereka kemudian memfailkan tuduhan rogol terhadap lelaki itu di Mahkamah Rakyat Bandar Napo. Bagaimanapun, mahkamah juga menolak kes itu dengan berkata, tidak ada keganasan atau paksaan digunakan oleh pengapit berkenaan. - Agensi

RM20j untuk hasil kiswah


Makkah: Lebih 200 pekerja bertungkus-lumus selama lapan bulan lalu di sebuah kilang di Arab Saudi untuk menghasilkan kiswah atau kelambu kaabah yang bersulamkan benang emas.

Kiswah itu yang dihasilkan di kilang yang terletak di pinggir Makkah, menggantikan kiswah lama pada permulaan musim haji tahun ini yang ditetapkan bermula hari ini.

Masyarakat Islam mengaitkan Kaabah dengan Nabi Ibrahim (AS) yang dianggap oleh mereka sebagai pengasas kepada penyembahan Tuhan yang Esa yang ajaran-Nya semakin pudar sehinggalah kepada kedatangan junjungan besar Nabi Muhammad (SAW) pada abad ketujuh Masihi.

Menyulam ayat suci al-Quran dengan benang emas pada kain sutera adalah kemahiran turun-temurun, dari satu generasi ke generasi berikutnya, kata ketua Jabatan Penyediaan Kiswah, Hassanian al-Sharif.

Foto
PEKERJA menyulam benang emas ke atas kain sutera yang akan dijadikan kelambu Kaabah.
Foto
AKTIVITI menyulam dilakukan dengan penuh tekun.
Foto
KISWAH Kaabah diganti pada 9 Zulhijjah setiap tahun.

Dia bekerja di kilang berkenaan sejak 37 tahun lalu.


“Tidak ada siapa di luar sana yang mengetahui untuk menyulam kiswah ini. Pekerja baru akan menjalani latihan tiga bulan, dibimbing oleh kakitangan lama, sebelum mereka dapat bekerja di sini,” katanya.

Pihak berkuasa menyediakan AS$6 juta (RM20 juta) setiap tahun untuk menghasilkan kiswah baru.

Kiswah lama biasanya dipotong kepada beberapa bahagian dan diagihkan kepada orang kenamaan atau pertubuhan Islam.

Bagi yang menerimanya, mereka terasa begitu beruntung dan bernasib baik.
Hampir semua 210 pekerja di kilang itu berasal dari segala pelusuk Makkah dan kebanyakannya akan bekerja sepanjang hidup.

Sebelum kilang itu dibuka pada 1927, 47 keping kain yang dicantumkan menjadi kiswah dibuat di Mesir sementara bahannya didatangkan dari Sudan, India, Mesir dan Iraq.

Hari ini, kelambu sebesar 658 meter itu dan seberat 670 kilogram dibuat daripada kain sutera berkualiti tinggi yang diimport dari Itali dan Switzerland, kata Mohammed bin Abdullah Bajuda, pengurus kilang berkenaan.

“Sutera itu dicelup warna hitam dan diperah sendiri bagi menghasilkan bahan itu sebelum ia disulam dengan 120 kilogram benang emas dan perak asli,” katanya.

Mesin untuk membantu menjadikan proses itu automatik diperkenalkan 25 tahun lalu, kata Ketua Jabatan Bahan, Salman al-Loukmani.

“Sebelum ini, kami terpaksa menggunakan lebih ramai tenaga pekerja dan proses menggunakan tangan itu memakan masa yang amat lama.

“Kini kami memiliki beberapa mesin dari Switzerland untuk membantu kerja kami,” katanya.

Beberapa jemaah kadang kala mengambil kesempatan mengoyak kiswah ketika menunaikan haji, untuk dibawa pulang. - AFP

Pengasas Facebook beli empat rumah berharga sekitar RM95.3 juta

KEDIAMAN lima bilik tidur milik Zuckerberg dan isterinya, Priscilla Chan yang terletak di selatan San Francisco, Amerika Syarikat.


SAN FRANCISCO - Pengasas laman sosial Facebook, Mark Zuckerberg membeli empat buah rumah berharga sekitar AS$30 juta (RM95.3 juta) di sekitar kejiranannya di Lembah Silikon di sini.
Bagaimanapun, dia tidak merancang untuk meruntuh kesemua rumah tersebut untuk membina sebuah kompleks kediaman seperti yang pernah dilaporkan.
Zuckerberg sebaliknya akan menyewakan semua kediaman itu kepada penghuni sedia ada dan tidak akan mengusir mereka.
Ketua Facebook itu bertindak membeli hartanah tersebut selepas sebuah syarikat pemaju perumahan merancang untuk melakukan perkara yang sama.
"Pemaju berkenaan mahu membina sebuah banglo dan menjual hartanah itu sebagai kediaman di sebelah rumah Zuckerberg," kata sumber kepada akhbar The San Jose Mercury News.
Akhbar itu melaporkan, Zuckerberg mengambil masa setahun untuk membeli semua kediaman tersebut bagi memastikan dia tinggal bersama jiran-jiran yang dikenalinya.
Usahawan internet itu mengambil masa hanya 10 minit untuk memandu dari kediamannya menuju ke ibu pejabat Facebook di Menlo Park di sini. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1014&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2he4QYsQC 
Hakcipta terpelihara