Pages

Thursday, May 21, 2015

Hotel terbesar di Tanah Suci

Jeddah: Sebuah hotel yang didiangka terbesar di dunia dengan 10,000 bilik, 70 restoran, pusat beli-belah dan juga dilengkapi helipad akan dibina di bandar suci Makkah.
Projek AS$3.5 bilion (RM13 bilion) itu dijangka siap dalam tempoh dua tahun.
Hotel yang akan dinamakan Abraj Kudai itu dirancang dibina di kawasan seluas 291,000 meter persegi.
Ia juga akan mempunyai suite diraja, surau dan pusat konvensyen - semuanya di 12 menara berasingan.
Tumpuan utama hotel itu ialah kubah utama yang dijangka yang terbesar dan tertinggi di dunia.
Disebabkan tapak hotel ini hanya 1.6 kilometer dari Masjidil Haram, ia dijangka menempatkan jutaan jemaah.
Namun, bagi tetamu yang ingin menginap di sini, mereka haruslah memiliki akaun bank yang kukuh kerana sasaran hotel itu ialah golongan yang mampu tinggal di hotel empat bintang di 10 menara dan lima bintang di dua lagi menara.
Dari segi seni bina, Abraj Kudai kelihatan mirip bangunan 1930-an.
Areen Hospitality yang berpusat di London diberi kepercayaan untuk mereka bahagian dalamannya.
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 21 Mei 2015 @ 9:47 AM


HOTEL yang hendak dibina mengikut lakaran artis.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/52449#sthash.BSPgoWIH.dpuf

Penemuan ikan gergasi kes terpencil

Penemuan ikan gergasi kes terpencil
Ikan Arapaima Gigas ditemui di tebing Sungai Johor berhampiran Balai Trafik Lama Jalan Omar-Jalan Tembioh, petang kelmarin.

PASIR GUDANG - Jabatan Perikanan Negeri Johor menyifatkan penemuan ikan gergasi yang dikenali sebagai Arapaima Gigas di tebing Sungai Johor, kelmarin sebagai kes terpencil.

Pengarahnya, Munir Mohd Nawi berkata, penemuan spesis ikan air tawar terbesar di dunia itu berkemungkinan besar ia terlepas daripada peliharaan pengusaha aquarium yang satu ketika dahulu dibenarkan untuk diimport ke negara ini.

Bagaimanapun menurutnya, pihaknya telah membuat pemantauan di sungai-sungai negeri ini bagi memastikan tiada lagi spesis ikan itu di Sungai Johor.

“Spesis ikan ini tidak boleh membiak di sungai kita, tapi akan membesar mencecah sehingga 60 kilogram seekor.

“Kewujudan ikan gergasi ini akan menjadi pemangsa kepada ikan-ikan kecil, tapi penemuan ini hanya kes terpencil kerana kita sentiasa membuat pemantauan dari semasa ke semasa,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Penyerahan Saguhati Nelayan Johor Selatan, di Taman Pasir Putih, di sini, semalam.

Majlis penyampaian saguhati tersebut disempurnakan Adun Tiram, Datuk Maulizan Bujang.

Sementara itu, seorang penerima, Mohd Mazlan Sulong, 59, berkata, wang saguhati sebanyak RM1,000 itu akan dimanfaatkan sebaik mungkin untuk membeli peralatan menangkap ikan selepas yang sedia ada semakin uzur.

“Terima kasih atas keprihatinan kerajaan negeri kerana bantuan sebegini dapat membantu nelayan pantai seperti saya menggantikan jaring dan bubu yang telah rosak.

“Sekurang-kurangnya dapat menambah pendapatan bagi menyara keluarga selepas pendapatan kami hanya bergantung sepenuhnya kepada hasil tangkapan,” katanya.

Bagi nelayan Orang Asli, Khamis Awang, 46, berkata, wang saguhati yang diperoleh akan digunakan untuk melengkapkan keperluan tiga anaknya.

“Saya gembira atas ingatan kerajaan kepada kami kerana dengan adanya bantuan ini boleh membantu mengurangkan beban kami dalam melengkapkan keperluan pendidikan anak-anak,” kataya.

Seramai 231 penerima terdiri daripada nelayan dan penternak dalam Parlimen Tebrau menerima saguhati sebanyak RM1,000 daripada kerajaan negeri Johor.

Pemburu AS bayar AS$350,000 untuk bunuh badak sumbu hitamIMEI menunjukkan seekor badak sumbu hitam di Nabimia.


WINDHOEK – Seorang pemburu Amerika Syarikat (AS) yang membayar AS$350,000 (RM1.24 juta) untuk membunuh seekor badak sumbu hitam di Namibia berjaya menembak haiwan berkenaan pada Isnin lalu.
Pemburu berkenaan, Corey Knowlton berkata, tindakannya dapat membantu melindungi spesies terancam itu.
Pemburu dari Texas itu menembak badak sumbu tersebut menggunakan raifal berkuasa tinggi selepas pemburuan selama tiga hari yang disertai beberapa pegawai kerajaan untuk memastikan dia menghapuskan badak yang betul.
Knowlton, 36, mendapat hak menembak badak berkenaan dalam satu lelongan di Dallas pada awal 2014.
Dia sebelum ini dikritik hebat ramai aktivis pemuliharaan haiwan dan turut menerima ugutan bunuh.
“Seluruh dunia tahu mengenai pemburuan ini dan saya berpendapat adalah amat penting untuk orang ramai mengetahui bahawa haiwan ini dibunuh dengan cara yang betul,” kata Knowlton dalam satu temu bual bersama saluran televisyen CNN.
Sejak 2012, kerajaan Namibia menjual lima lesen untuk memburu badak sumbu hitam pada setiap tahun dengan alasan wang tersebut diperlukan bagi membiayai projek konservasi dan antipemburuan haram.
Pihak berkuasa Namibia hanya memilih badak sumbu hitam yang tua dan tidak lagi membiak serta menjadi ancaman terhadap badak sumbu muda untuk diburu.
Menurut Kesatuan Antarabangsa Untuk Pemuliharaan Alam Semulajadi (IUCN), terdapat kira-kira 850,000 ekor badak sumbu hitam hidup pada kurun yang lalu sebelum bilangan haiwan itu berkurangan kepada hanya 2,400 ekor pada 1995 akibat pemburuan haram.
Namun, bilangan badak sumbu hitam di negara Afrika itu kini meningkat kepada kira-kira 5,000 ekor. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0521&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3aix5bOOi 
Hakcipta terpelihara 

Gajah ‘rakam’ gambar selfie


Christian LeBlanc bergambar selfie dengan gajah sebelum binatang
Christian LeBlanc bergambar selfie dengan gajah sebelum binatang itu merampas kamera jenis GoPro miliknya di Koh Phangan, wilayah Surat Thani, Thailand, baru-baru ini. AGENSI
BANGKOK 20 Mei – Seekor gajah mencetuskan fenomena apabila imejnya ‘merakam’ gambar selfie menggunakan belalai ketika diberi makan oleh seorang pelancong, tersebar di Internet.
Pelancong dari Kanada itu, Christian LeBlanc memberitahu akhbar Daily Mail, ketika itu dia sedang memberi makan haiwan berkenaan di sebuah pusat perlindungan gajah di Koh Phangan, wilayah Surat Thani, baru-baru ini.
LeBlanc, 22 berkata, gajah itu kemudian terus merampas kamera GoPro miliknya yang telah diletakkan dalam mode ‘timer’ sebelum merakamkan beberapa keping gambar dengan menggunakan belalainya.
Dia yang merupakan pelajar di Bangkok berkata, selfie itu dirakam ketika dia cuba memberikan pisang kepada gajah tersebut.
“Saya memberikan gajah tersebut sebiji pisang, tetapi haiwan itu merampas kamera saya.
“Saya rasa sangat bertuah kerana dapat merakam detik manis bersama gajah ini. Ini adalah selfie terbaik dalam hidup saya,” katanya.
LeBlance berkata, dia dan teman wanitanya akan ke Filipina dan berharap dapat merakam gambar selfie bersama ikan paus yang merupakan ikan paling besar di dunia.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/gajah-8216-rakam-8217-gambar-selfie-1.94082#sthash.yi7xszFm.dpuf