Pages

Thursday, January 10, 2013

Ikan sungai beku percuma

Ikan sungai beku percuma
Penduduk tidak melepaskan peluang mengutip
 ratusan ikan beku dalam sungai ais.

BEIJING - Ikan beku yang mengeras bersama air sungai menjadi kegemaran penduduk bandar Xi'an, wilayah Shaanxi, China pada musim sejuk ini.

Menurut penduduk, Liau Xi, penduduk di sini sering melakukan aktiviti memancing pada musim panas tetapi kali ini mereka berpeluang mendapatkan ikan di sungai tanpa menggunakan joran dan umpan.

"Walaupun ikan-ikan ini kecil, tetapi ia cukup untuk mengalas perut pada waktu malam," kata Liau.

Menurut pegawai biro perlindungan alam sekitar, sebahagian besar sungai dalam Xi'an mula membeku sejak dua bulan lalu, selain air mula cetek disebabkan kerja-kerja pembinaan laluan kereta api.

"Ikan-ikan membeku disebabkan suhu yang terlalu rendah dan air yang cetek," katanya. - MailOnline

Tiga suspek rogol mengaku tidak bersalahNEW DELHI 9 Jan. - Tiga daripada lima suspek kes rogol dan membunuh pelajar perubatan di sini akan membuat pengakuan tidak bersalah terhadap pendakwaan kes tersebut, kata peguam mereka.
Manohar Lal Sharma yang akan mewakili pemandu bas dan dua defendan utama iaitu adiknya dan seorang lagi lelaki berkata, kes itu perlu dibicarakan supaya bukti dikumpul polis boleh dibentangkan di mahkamah dan menyoal balas bukti tersebut.
''Kami hanya mendengar apa yang polis kata. Ini bukti yang telah dimanupilasi. Semua ini adalah berasaskan khabar angin dan andaian,'' katanya.
Lima lelaki didakwa menyerang dan merogol gadis berumur 23 tahun itu, kes yang menimbulkan kemarahan rakyat dan menyaksikan peguam di daerah di mana kes itu difailkan, enggan membela tertuduh.
Tidak dapat dipastikan sama ada dua lagi tertuduh mempunyai peguam bela.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130110/lu_03/Tiga-suspek-rogol-mengaku-tidak-bersalah#ixzz2HXaULHh7
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Kuis kucing putih sebelum histeriaMohd. Daud Che Ngah
PENANTIAN Habsah (bukan nama sebenar) untuk menjejakkan kaki ke tanah suci akhirnya termakbul apabila namanya antara yang tersenarai untuk menunaikan fardu haji. Namun, tidak disangka, di sebalik kegembiraannya ibadahnya yang ditemani suami, Hamid (bukan nama sebenar) ke Baitullah al-Haram itu menjadi detik hitam yang juga pengajaran dalam hidupnya sebagai permulaan memperbaiki kesalahan silamnya.
Sudah menjadi takdir bagi dirinya, Habsah dikatakan mengalami histeria dan hampir hilang akal kerana tanpa sedar mendedah dan menceritakan segala keaiban dirinya dan suami di hadapan ratusan jemaah yang lain.
Terbuktilah seperti yang pernah dikatakan, tiada yang mustahil berlaku di dua tanah suci Allah SWT iaitu Mekah dan Madinah. Sesungguhnya Allah SWT akan menzahirkan sikap seseorang secara terus bagi mereka yang dikehendaki-Nya. Menceritakan lanjut, Pengerusi Eksekutif Andalusia Travel & Tours Sdn. Bhd., Datuk Mohd. Daud Che Ngah berkata, selepas diselidiki begitulah balasan yang Allah SWT tunjukkan kepada hambanya yang mengamalkan ilmu syirik dan khurafat.
Habsah yang berasal dari salah sebuah negeri di Malaysia Timur itu dipercayai mewarisi kepercayaan keturunannya dengan membela saka. Mohd. Daud berkata, selepas beberapa tahun mengamalkan kepercayaan itu, akhirnya tanah suci menjadi titik noktah amalan tersebut buat Habsah apabila berlaku perkara di luar jangkaan dirinya dan suami.
"Ia bermula apabila Habsah sedang berehat selepas melakukan solat sunat terawih di Masjid Madinah. Dia kemudian ternampak seekor kucing berwarna putih melintas di hadapannya. Kucing itu bagaimanapun kelihatan menghampirinya sebelum menggeselkan badannya ke tubuh Habsah.
"Berang dengan keadaan itu, dia mengais kucing tersebut tetapi malangnya kucing itu telah menggigit tangannya sehingga luka.Habsah bergegas pulang ke hotelnya dalam keadaan kesakitan tanpa menyempurnakan solat terawih sehingga selesai," kata Mohd. Daud ketika ditemui.
Kira-kira pukul 11 malam itu katanya, suaminya membantu Habsah untuk mengubati luka tersebut dengan membalut dan menyapu minyak.
Bagaimanapun, sehari selepas itu berlaku perubahan pada diri Habsah apabila dia dilihat mula berkelakuan pelik dengan menjerit-jerit sambil bercakap perkara bukan-bukan mengenai aib dirinya bersama suami."Mengetahui keadaan itu, saya dan beberapa lagi mutawif (pembantu jemaah haji) mengubati Habsah dengan membaca ayat-ayat al-Quran antaranya surah al-Isra' ayat 80 hingga 84 untuk mengawal keadaan Habsah.Alhamdulillah, dengan bantuan kalam Allah SWT itu berjaya mengubati kerasukan atau histeria yang dihadapi oleh Habsah," katanya.
Tidak berakhir di situ, beberapa hari kemudian, setibanya Habsah dan kumpulan jemaah haji yang lain ke Mekah, jemaah dikejutkan dengan kejadian sama berulang kepada Habsah.
"Dikatakan Habsah sekali lagi ternampak kucing putih tersebut melintasinya selepas dia selesai menunaikan umrah.
"Sekali lagi kejadian sama berlaku apabila dia sekali lagi mengalami histeria dan meracau-racau seperti orang hilang akal. Segala percakapannya diselangi dengan kata-kata lucah sebelum berjaya ditenangkan oleh Hamid," ujarnya.
Tidak tahan dengan keadaan itu, Hamid berjumpa dengan Mohd. Daud meminta nasihat untuk mengubati penyakit isterinya itu.
Hamid akhirnya menceritakan segalaperbuatan Habsah yang mengamalkan ilmu khurafat dan saka yang diperturunkan daripada ibunya. Tambah Mohd. Daud, Allah SWT memelihara tanah suci itu daripada sebarang perkara buruk, dan tidak mustahil Allah SWT akan membongkar segala kesalahan hambanya bagi memperbaiki kejahilan hidup yang dilalui seseorang hamba.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Bicara_Agama/20130108/ba_01/Kuis-kucing-putih-sebelum-histeria#ixzz2HXZg6O00
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Telefon pintar paling nipis di dunia
TELEFON pintar Alcatel One Touch Idol Ultra dipamerkan pada pameran CES di Las Vegas, Amerika Syarikat kelmarin.


PARIS - Syarikat peralatan Perancis, Alcatel memperkenalkan model baharu One Touch Idol Ultra yang didakwa telefon pintar paling nipis di dunia, lapor laman web infomobile.
Setebal cuma 6.45 milimeter, gajet tersebut dipamerkan pada hari pertama pameran Consumer Electronics Show (CES) di Las Vegas, Amerika Syarikat (AS) kelmarin.
Telefon pintar itu mempunyai skrin berukuran 11.9 sentimeter dan dijana pemprosesan dua teras berkapasiti 1.2 giga hertz dan perisian Android 4.1 Jelly Bean.
Model terbaharu itu akan mula dijual di China pada hujung bulan ini sebelum memasuki pasaran lain di dunia termasuk AS dan Eropah. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0110&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2HWcsKjcx 
Hakcipta terpelihara 

Singa Afrika diancam pupusSEEKOR singa jantan mengetuai kawanannya di atas sebuah bukit di Afrika Selatan.


ABUJA, Nigeria - Singa Afrika Barat kini berdepan kepupusan dengan jumlah haiwan itu amat rendah apabila cuma terdapat 34 ekor singa berkenaan di Nigeria, lapor akhbar MailOnline kelmarin.
Menurut pertubuhan bantuan singa, Lion Aid, kini cuma terdapat 645 ekor singa liar di bahagian barat dan tengah benua Afrika.
Tambah pertubuhan tersebut, binatang buas itu tidak lagi ditemui di 25 negara Afrika dengan cuma terdapat sekitar 10 ekor singa di beberapa negara lain di benua tersebut.
Kawanan singa masih dapat ditemui di Burkina Faso, Niger, Republik Afrika Tengah, Cameroon dan Chad tetapi haiwan itu pupus di beberapa negara lain seperti Ghana, Ivory Coast dan Togo.
Keadaan itu berbeza berbanding 30 tahun lalu apabila terdapat 200,000 ekor singa di Afrika dengan kini hanya tinggal kurang daripada 15,000 ekor haiwan tersebu.
Menurut Lion Aid, antara faktor yang menyebabkan kepupusan singa Afrika Barat termasuk kehilangan habitat, pemburuan haram dan konflik peperangan. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0110&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2HWcjP1g5 
Hakcipta terpelihara