Pages

Monday, July 9, 2012

Status Parlimen: Mahkamah tolak perintah Presiden Mesir

Status Parlimen: Mahkamah tolak perintah Presiden Mesir - Global - Sinar Harian:

Mohammed Mursi
Mohammed Mursi
KAHERAH - Mahkamah Perlembagaan Agung Mesir menolak perintah Presiden Mohammed Mursi yang semalam mengarahkan agar Parlimen bersidang semula atas alasan keputusannya adalah muktamad.
Mahkamah yang bersidang hari ini memutuskan bahawa keputusan dan perintahnya adalah muktamad dan tidak boleh dirayu.
Ekoran perintah Mohammed semalam, Speaker Parlimen telah meminta agar ahli-ahli Parlimen menghadiri satu sidang esok.
Presiden Mesir berkata, dewan perwakilan seharusnya berfungsi sehingga satu pilihan raya umum yang baru diadakan.
Sebanyak 17 kes difailkan di mahkamah ekoran keputusan Presiden Mohammed semalam, kata mahkamah hari ini.
Para peguam akan membincangkan perkara itu esok.
"Saya menjangkakan mahkamah akan memutuskan untuk menolak perintah presiden, esok," kata Aly Hassan, perunding kehakiman di Kementerian Keadilan.

'via Blog this'

6 tentera AS maut serangan bom di Afghanistan

KABUL: Enam tentera Amerika Syarikat (AS) yang bertugas untuk NATO maut dalam serangan bom di timur Afghanistan semalam, demikian disahkan NATO dan pegawai Amerika hari ini. 

“Enam tentera yang berkhidmat untuk Pasukan Bantuan Keselamatan Antarabangsa (ISAF) terbunuh dalam serangan bom di timur Afghanistan hari ini," kata pegawai ISAF. Di Washington, pegawai mengesahkan semua mereka yang maut itu adalah warga Amerika. 
Sementara itu, seorang lagi tentera NATO tuut terbunuh dalam serangan sama Ahad lalu, menjadikan semua jumlah terkorban meningkat kepada 234 orang tahun ini. - AFP 

Annan bawa misi baru temu Presiden Syria hari ini

Annan bawa misi baru temu Presiden Syria hari ini - Global - Sinar Harian:

Annan bawa misi baru temu Presiden Syria hari ini
Kofi Annan mengadakan pertemuan dengan Bashar al-Assad di Damsyik Mac lalu. Pertemuan susulan berlangsung hari ini.
BEIRUT - Utusan Khas Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan Liga Arab, Kofi Annan dijadual akan mengadakan perbincangan dengan Presiden Syria, Bashar al-Assad bagi menyelesaikan krisis yang berlarutan lebih 16 bulan.
Annan telah mengadakan pertemuan dengan Bashar pada pertengahan Mac lalu bagi membincangkan pelan damai enam perkara.
Pertemuan susulan ini diadakan selepas Annan sendiri mengakui pelan damainya menemui kegagalan.
Semalam, Bashar menuduh Amerika Syarikat (AS) memberi sokongan politik kepada "pengganas" bagi menjejaskan kestabilan negara itu.
Selain itu, Bashar juga mendakwa Arab Saudi, Qatar dan Turki membekalkan puak pemberontak senjata selain memberi sokongan dalam bentuk yang lain.
Annan tiba di hotel Dama Rose di Damsyik semalam.
Hotel itu juga merupakan tempat tinggal bagi pemantau-pemantau PBB, yang telah pun menggantung operasi mereka ekoran peningkatan keganasan secara mendadak sejak sebulan lalu.
Dalam satu temu bual TV yang disiarkan semalam, Bashar berkata, pelan damai enam perkara diusahakan oleh Annan "sangat bagus" tetapi diperlekehkan oleh beberapa negara termasuk AS.
"Halangan terbesar ialah banyak negara tidak mahu pelan ini berjaya, jadi mereka menawarkan sokongan politik dan terus menyediakan pengganas dengan bekalan senjata dan wang," kata beliau kepada penyiar dari Jerman, ARD.

'via Blog this'

Aleppo dibedil tentera Syria

Aleppo dibedil tentera Syria - Global - Sinar Harian:

Serangan di sempadan dua negara itu meragut dua nyawa orang awam.
Serangan di sempadan dua negara itu meragut dua nyawa orang awam.
TRIPOLI - Tentera kerajaan Syria bertindak menyerang beberapa bandar dalam wilayah utara Aleppo susulan berlakunya konflik di Lubnan dan wakil pembangkang di Perancis yang mengalu-alukan pembelotan seorang jeneral yang rapat dengan Presiden Bashar Al-Assad.

"Tentera rejim cuba untuk mendapatkan semula kawalan ke atas Aleppo yang mana sebelum ini mereka berhadapan dengan korban besar selepas sebulan pemberontakan ," kata pemerhati kemanusiaan Syria yang mengesahkan seramai 19 orang terbunuh di seluruh negara pada Sabtu lalu.

Di Lubnan, serangan peluru roket dari Syria dan tembakan berpeluru melalui seberang sempadan menyebabkan dua wanita terkorban serta sembilan yang lain cedera.

Seorang pegawai tempatan mengesahkan, pertempuran di antara tentera Syria dan pemberontak di sempadan dalam Lubnan.

Pemberontak Syria dan ahli-ahli politik berhaluan kiri dalam dan luar negara masih terus mengumpul maklumat mengenai pembelotan seorang komander dalam Republican Guard, Brigadier General Manaf Tlas dan sahabat karib Assad yang dilaporkan meninggalkan negara itu minggu lalu.

Insiden serangan di sepanjang sempadan Lubnan-Syria adalah pertempuran paling berbahaya di kawasan itu sejak pemberontakan terhadap Assad berlaku hampir  16 bulan.

'via Blog this'

Perebutan pulau terus tegang

Perebutan pulau terus tegang:

Pulau Uotsuri yang sebahagian daripada wilayah maritim dituntut Jepun dan China di Laut China Timur, dilihat dalam gambar bertarikh 19 Jun 2011. - Reuters
BEIJING 8 Julai - Kementerian Luar China menegaskan, pihaknya akan terus mengambil 'langkah penting' dalam memastikan kedaulatannya ke atas beberapa pulau di Laut China Timur yang menjadi pertikaian terjamin, selepas Jepun mempertimbangkan untuk 'membelinya' daripada pemilik tanah persendirian.
Pulau tidak berpenghuni dikenali sebagai Senkaku di Jepun dan Diaoyu di China itu, telah lama menjadi pusat pertikaian wilayah maritim antara China dengan negara jirannya tersebut.
Perdana Menteri Jepun, Yoshihiko Noda semalam berkata, kerajaan pimpinannya mempertimbangkan untuk membeli pulau-pulau itu yang terletak di kawasan yang kaya dengan gas dan turut dituntut oleh China, tindakan yang dilihat bakal mencetuskan kemarahan Beijing.
"Tidak ada sesiapa akan dibenarkan untuk membeli dan menjual wilayah China.
"China akan terus mengambil langkah perlu untuk mengekalkan kedaulatannya ke atas pulau Diaoyu dan pulau-pulau lain," kata jurucakap Kementerian Luar China, Liu Weimin dalam satu kenyataan yang disiarkan lewat semalam di laman web kementerian.
Weimin turut mengulangi bahawa pulau-pulau itu adalah sebahagian daripada wilayah China sejak zaman purba lagi, tetapi kedaulatan negara ini berhubung wilayah terbabit dinafikan kerana isu sejarah yang tidak dapat diselesaikan dan atas prinsip undang-undang.
Awal tahun ini, Gabenor Tokyo, Shintaro Ishihara mencadangkan Jepun menggunakan dana awam untuk membeli pulau itu daripada pemilik persendirian, sekali gus menyebabkan Beijing mengecam dan menyifatkannya sebagai menyalahi undang-undang serta mencabul kedaulatannya.
Hubungan diplomatik antara Beijing dan Tokyo berada pada tahap terendah pada 2010 selepas Jepun menahan seorang kapten bot nelayan China. - REUTERS

'via Blog this'

Liberal dahului pilihan raya Parlimen Libya

Liberal dahului pilihan raya Parlimen Libya:

Kakitangan suruhanjaya pilihan raya mengira undi di sebuah pusat pengiraan di bandar Benghazi, Libya, kelmarin. - AFP
TRIPOLI 8 Julai - Seorang pemimpin parti Islam utama Libya hari ini menyatakan pesaing mereka iaitu Parti Perikatan Liberal mendahului dalam pilihan raya Parlimen pertama sejak bekas pemimpin, Muammar Gaddafi digulingkan.
Ketua Parti Keadilan dan Pembinaan, Mohammed Sawan berkata, Perikatan Barisan Nasional mencapai keputusan baik di beberapa bandar utama kecuali Misrata selain mendahului di Tripoli dan Benghazi.
"Bagaimanapun, saingan sengit berlaku antara kami di wilayah selatan Libya,'' katanya.
Penduduk Libya semalam mengundi bagi memilih 200 anggota Parlimen yang akan mentadbir negara bagi tempoh peralihan selepas Gaddafi digulingkan pada tahun lepas.
Sebanyak 80 kerusi Kongres Agung Nasional disediakan untuk entiti politik manakala 120 kerusi lagi disediakan untuk calon individu.
Bagaimanapun, beberapa calon individu secara terbuka dilihat bersekutu dengan parti-parti tertentu.
Bagi pertandingan parti, Perikatan Barisan Nasional yang dipimpin bekas Perdana Menteri, Mahmud Jibril dilihat sebagai pesaing liberal utama yang menghadapi cabaran dari dua parti Islam iaitu Parti Keadilan dan Pembinaan serta al-Wattan.
Undian pilihan Parlimen tersebut masih dikira oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Libya dengan keputusan awal dijangka diumumkan dalam tempoh 48 jam. - AFP

'via Blog this'

Banjir di Rusia ragut 150 korban

Banjir di Rusia ragut 150 korban:

Banjir kilat menenggelamkan sebahagian besar bandar Krymsk, di wilayah Krasdonar, selatan Rusia, semalam. - AFP
KRYMSK 8 Julai - Angka kematian akibat banjir kilat di wilayah Krasnodar, selatan Rusia meningkat kepada 150 orang hari ini selepas pasukan penyelamat menemui lebih banyak mayat.
Dalam kejadian malam semalam, banjir kilat melanda sekitar Krymsk, bandar didiami lebih 57,000 penduduk yang terletak kira-kira 200 kilometer ke barat laut pusat peranginan Black Sea di Sochi.
Seorang jurucakap pasukan penyelamat polis yang enggan dikenali berkata, sebanyak 130 mayat ditemui di Krymsk manakala 11 lagi ditemui di bandar Gelendzhik dan bandar Novorossiisk.
Kementerian Kecemasan melaporkan, hampir 2,000 penduduk terjejas akibat bekalan elektrik terputus di seluruh wilayah tersebut.
Pihak berkuasa berkata, bencana kali ini tidak dijangka walaupun kejadian banjir kilat sering melanda bandar-bandar yang terletak di pesisiran Black Sea semasa musim hujan di kawasan pergunungan Caucasus.
Pegawai menjelaskan, kebanyakan kematian berpunca akibat banjir yang berlaku ketika mangsa sedang tidur.
Presiden Vladimir Putin turut bergegas ke wilayah itu semalam untuk melihat sendiri kawasan bencana. - AFP

'via Blog this'

Presiden Mesir arah batal gantung Parlimen

Presiden Mesir arah batal gantung Parlimen - Global - Sinar Harian:

Mohammed Mursi
Mohammed Mursi
KAHERAH - Presiden Mesir, Mohammed Mursi telah mengeluarkan perintah agar Parlimen, yang digantung oleh majlis tentera ekoran keputusan mahkamah bulan lalu, bersidang semula.
Perkembangan itu juga dilihat sebagai permulaan kepada pertembungan antara kuasa presiden dan majlis tentera yang memerintah Mesir secara sementara selepas Presiden Hosni Mubarak digulingkan awal tahun lalu.
"Keputusan ini (yang diumumkan semalam) akan berhadapan dengan bantahan daripada pakar-pakar perundangan perlembagaan dan ia kemungkinan ujian pertama ke atas hubungan antara Mohammed dan Majlis Agung Angkatan Tentera sejak Mohammed menjadi presiden," kata Aly Hassan, seorang konsultan kehakiman Kementerian Kehakiman Mesir.
Beberapa hari sebelum keputusan pusingan kedua pemilihan presiden diumumkan, majlis tentera mengisytiharkan ia akan menyerahkan kuasa yang telah dihadkan kepada presiden baru. Majlis itu mahu pihaknya memainkan peranan dalam beberapa aspek perjalanan Mesir.
Berikutan perintah itu Parlimen dijangka bersidang hari ini.
Beliau diisytiharkan sebagai presiden pertama dipilih menerusi pilihan raya bebas dan yang pertama sejak Hosni digulingkan.

Mohammed, dari Ikwanul Muslimin - pergerakan yang memenangi sebahagian besar kerusi dalam pilihan raya awal tahun ini berkata, Parlimen sewajarnya terus bersidang sehingga satu pilihan raya baru diadakan.
Mahkamah memutuskan Parlimen tidak sah atas alasan calon-calon dari pergerakan itu bertanding di kerusi-kerusi yang diperuntukkan bagi calon Bebas.
Majlis tentera dijangka mengadakan mesyuarat tergempar bagi membincangkan perintah presiden itu.
Perintah Mohammed dilihat sebagai tindakan mengambil alih kuasa daripada jeneral-jeneral yang memerintah negara itu sepanjang 16 bulan lalu.
Jurucakap Presiden, Yasser Ali berkata, di bawah perintah semalam, pilihan raya yang baru akan diadakan selepas pengundi meluluskan satu perlembagaan yang baru.
Bulan lalu, Majlis Agung Angkatan Tentera mengumumkan bahawa perlembagaan baru akan digubal dalam tempoh tiga bulan lagi.
Keputusan majlis itu ditentang atas alasan ia mengehadkan kuasa presiden.
Aly juga berkata, selaku presiden, Mohammed ada kuasa untuk mengambil apa jua keputusan tanpa mengira ia betul atau sebaliknya.
Bagaimanpun katanya, keputusan mengetepikan perintah mahkamah dan menghidupkan semula Parlimen bertentangan dengan perlembagaan.

'via Blog this'

Aktres siar foto bogel

Berita Harian | Aktres siar foto bogel:

Sunny LeoneSunny Leone
Mumbai: Bintang filem lucah yang menerjuni industri filem India, Sunny Leone menjadi tumpuan selepas menyiarkan gambar seksi di laman webnya. 

Lebih mengejutkan pemerhati Bollywood, aktres keturunan Kanada dan India itu menyiarkan foto separuh bogel di laman Twitter.
Ia bermula dengan tindakan seorang yang dikenali sebagai Melissa Makeup menyiarkan gambar panas Sunny dalam web rangkaian sosial itu. 
Satu daripada gambar itu menunjukkan Sunny dibasahi air tanpa memakai apa-apa tetapi menutup payu daranya. 

Pelakon yang mula mendapat perhatian menerusi promosi filem ‘Jism 2’ itu kemudian menyiarkan beberapa gambar lain dalam laman Twitter untuk peminatnya. 

Dalam tiga gambar lain itu, Sunny memakai pakaian dalam berwarna biru putih, bikini putih dan berseluar dalam dengan baju biru nipis. 

Filem ‘Jism 2’ arahan Phooja Batt dilaporkan sebuah cerita erotik mengisahkan seorang pelakon lucah (Sunny) yang diupah pegawai perisikan untuk memerangkap seorang pembunuh. 
Mengulas mengenai lakonannya dalam filem itu, Sunny berkata: “Ada banyak aspek diri saya yang sama seperti dipaparkan di skrin. Dia seorang yang mempunyai beberapa personaliti. 

“Watak itu menjalani beberapa tahap perubahan seperti juga oleh setiap lelaki dan wanita ketika mereka berhubung dengan keluarga atau kekasih,”katanya. - Agensi
'via Blog this'

Penduduk protes haram pelacuran

Berita Harian | Penduduk protes haram pelacuran:

Sekumpulan wanita bertopeng memprotes usaha mengharamkan pelacuran di Perancis.Sekumpulan wanita bertopeng memprotes usaha mengharamkan pelacuran di Perancis.
Bantah menteri gelar khidmat seks berbayar tidak produktif 

Paris: Beratus-ratus orang termasuk pekerja seks menyertai bantahan di ibu kota ini kelmarin mengenai rancangan untuk mengharamkan pelacuran. Mereka berpendapat, usaha seorang menteri mahu menghapuskan amalan memberi wang untuk mendapat khidmat seks sebagai akan memberi kesan sebaliknya. 
Menteri Hak Asasi Wanita Perancis, Najat Vallaud-Belkacem, mencetuskan kontroversi lewat Jun lalu kerana mahu pelacuran diharamkan dengan menghukum mereka yang membayar untuk seks tetapi pelacur terkecuali. 

Ahli politik Sosialis itu disokong pejuang hak wanita dan sekutu dalam kerajaan. Namun, kenyataannya menjadi punca beliau dikritik kesatuan pekerja seks. 

Mereka berpendapat langkah berkenaan akan menyebabkan perniagaan itu berlaku secara tersembunyi sekali gus membahayakan pelacur. 

Di Place Pigalle, di tengah-tengah daerah lampu merah Paris, beratus pekerja seks melaungkan slogan pro-pelacuran menerusi pembesar suara dan memaparkan papan tanda bertulis “Menghukum pelanggan sama seperti membunuh pelacuran” dan “Seks juga adalah pekerjaan.” 
“Sebelum membuat kenyataan umum, beliau (Vallaud-Belkacem) perlu membuat kerja rumah, mencari realiti apa itu pelacuran,” kata Morgane Mertreuil, ketua kesatuan pekerja seks Strauss, 

“Perjuangan menentang buruh paksa tidak sejajar dengan idea memberi hak kepada mereka yang melakukan tugas ini dengan rela hati,” tambah Mertreuil, yang memakai lencana merah dicetak dengan tulisan ‘Wanita Pemuas Nafsu.’ 

Sikap tolak ansur kepada pelacuran di Perancis terletak di tengah-tengah antara amalan di Netherlands dan Jerman, di mana pekerja seks berdaftar membayar cukai dan menerima manfaat kesihatan, manakala di Sweden, mana undang-undang tegas mensasarkan pelanggan pelacur. 

Di Perancis dengan anggaran 18,000 hingga 20,000 pelacur, laporan Yayasan Scelles tahun ini menyatakan, pelacuran tidak diharamkan, walaupun undang-undang wujud menentang bapa atau ibu ayam, perdagangan manusia dan menawarkan seks di khalayak ramai. - Reuters
'via Blog this'

Boleh guna Facebook waktu kerja pejabat

Berita Harian | Boleh guna Facebook waktu kerja pejabat:
LONDON: Penjawat awam Britain diarahkan melayari web rangkaian sosial Facebook ketika waktu pejabat untuk mengetahui keperluan rakyat.

Ketua perkhidmatan awam baru, Sir Bob Kerslake, menulis kepada ketua agensi kerajaan di Whitehall, supaya pekerja dapat berhubung dengan orang ramai dalam laman web rangkaian sosial itu. “Jutaan orang menggunakan media sosial dan cenderung berbual dengan pegawai kerajaan mengenai perkhidmatan awam yang diperlukan dan cara ini memudahkan mereka. 
“Ia boleh berjaya jika ia membabitkan dua pihak yang benar-benar jujur. Ini bermakna, kakitangan awam patut terbabit dalam proses memperluas akses kepada media sosial,” kata jurucakap Kabinet.

Wakil pembangkang yang juga Pengerusi Konservatif bagi Jawatankuasa Pentadbiran Awam, Bernard Jenkin, menganggap cara itu memberi kebaikan tetapi menuntut supaya sistem terbabit tidak disalahgunakan.

“Tiada alasan laman Facebook tak perlu diwujudkan bagi setiap perundingan. Ini adalah cara baik mendapatkan pandangan luar Whitehall,” 

Kerslake memberi jabatan berkenaan sehingga September ini, untuk menyesuaikan sistem keselamatan antivirus komputer bagi membenarkan capaian ke Facebook. 
Beliau menyokong pembabitan orang awam menerusi rangkaian sosial dan percaya ia membantu kerajaan berinteraksi dengan penduduk.

Beliau mahu pegawai Whitehall meletakkan lebih banyak maklumat ketika rundingan menerusi internet.

Memo Kerslake menjurus kepada ribuan kakitangan generasi muda yang mempunyai capaian kepada Facebook sehingga tiga bulan pada satu masa.

Mereka yang terbabit dalam rundingan awam, dibenarkan menggunakan laman web rangkaian sosial termasuk Twitter. - Agensi
'via Blog this'

Lagi artifak zaman Gandhara dirampas

myMetro | Lagi artifak zaman Gandhara dirampas:

"KARACHI: Pihak berkuasa di Karachi merampas berpuluh-puluh lagi artifak purba dari kerajaan Gandhara semalam, selepas mendapat maklumat daripada penemuan serupa Jumaat lalu.

Antikuiti itu digali secara haram dari kawasan terpencil di barat laut Pakistan yang bergolak akibat pertempuran tentera kerajaan dengan militan Islam. Serbuan terbaru ke atas sebuah gudang di timur kejiranan Ibrahim Hyderi membawa penemuan dua kotak besar berisi artifak berkenaan. Pengarah Jabatan Arkeologi Sindh, Qasim Ali Qasim, berkata antara ditemui, patung Buddha dan dewa, artifak tembaga, tanah liat dan plak berhias.


“Ia adalah satu daripada rampasan antikuti terbesar di Pakistan,” katanya. Terdahulu, polis memintas sebuah lori di Karachi dan menemui antikuiti serupa berusia 2,000 tahun yang disembunyikan dalam barangan plastik dan kayu.

Pegawai polis tempatan berkata, pemandu lori dan kelindannya menyalurkan maklumat mengenai gudang berkenaan. “Kami belum menyenaraikan lebih 300 antikuiti yang ditemui pada lori berkenaan,” katanya. - AFP"

'via Blog this'

Annan akui misi gagal

myMetro | Annan akui misi gagal:

DAMSYIK: Wakil antarabangsa, Kofi Annan, mengakui misinya mencari damai di Syria gagal ketika lebih 60 orang terbunuh dalam keganasan yang turut merebak ke Lubnan, semalam.
Dalam komen disiar akhbar Perancis Le Monde, Annan berkata, usaha secukupnya dilakukan bagi menyelesaikan krisis di situ secara aman dan melalui kaedah politik.

Bagaimanapun, katanya, pelan itu tidak berjaya.
“Mungkin tiada jaminan pun ia akan berjaya,” katanya. Pelan dicadang Annan, termasuk mengutamakan penamatan keganasan semua pihak, hanya memberi sedikit kesan dan aktivis berkata, lebih 17,000 orang terbunuh sejak Damsyik berhadapan kebangkitan rakyatnya Mac tahun lalu. Kelmarin, Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Ban Ki-moon, menggesa misi pemantau badan dunia itu di Syria mengalih fokus kepada usaha menamatkan pertumpahan darah.

Annan berkata, sekutu rapat Syria - Russia - memainkan peranan penting memulihkan keadaan di negara itu, manakala Iran pula wajar dibabitkan dalam setiap rundingan. “Iran mempunyai peranan untuk dimainkan dalam usaha menamatkan krisis walaupun ia tidak dipersetujui AS,” katanya. Sementara itu, tentera kerajaan mengebom bandar di wilayah Aleppo di utara Syria dan sekurang-kurangnya 60 orang maut di seluruh negara itu.

Pertubuhan pemantau hak asasi berpangkalan di Britain mendakwa, tentera rejim Presiden Bashar al-Assad cuba menguasai semula wilayah Aleppo selepas mereka teruk dikalahkan di situ beberapa bulan lalu. “Banyak keluarga hilang tempat tinggal dan kawasan itu kekurangan bekalan air bersih, elektrik dan kemudahan perubatan,” katanya. - AFP

'via Blog this'

Yahudi serang pengembala Palestin

myMetro | Yahudi serang pengembala Palestin:

"NABLUS: Pertempuran antara warga Israel dan Palestin di Itamar, Tebing Barat, semalam menyebabkan kecederaan, kata pihak berkuasa.

Anggota keselamatan Palestin berkata, penduduk haram Yahudi menyerang pengembara kambing Palestin di Yanun dan lima biri-biri ditikam hingga mati.


Tentera Israel yang tiba kemudian melepaskan tembakan ke arah penduduk Palestin dan tiga daripada mereka cedera, termasuk seorang parah. Israel pula mendakwa, tiada penduduk Palestin cedera, malah tembakan dilepaskan kononnya untuk menyuraikan rusuhan. - AFP"

'via Blog this'

Puteri Saudi pohon perlindungan di Britain

myMetro | Puteri Saudi pohon perlindungan di Britain:
"RIYADH: Puteri Sara Talal dari Arab Saudi dilaporkan mencari perlindungan politik di Britain selepas “mengalami penderaan fizikal dan mental” daripada pihak berkuasa negaranya.

“Aset saya juga dibekukan,” katanya dalam temu bual dengan akhbar The Sunday Telegraph di sebuah lokasi rahsia di Britain, semalam. Menurut Sara, 38, ketika berada di luar Kedutaan Arab Saudi di London, seorang kakitangan pejabat itu menyerang dan cuba menyambar lengannya. “Saya kini ketakutan. Arab Saudi tahu saya tak boleh pulang dan ia sangat memalukan mereka,” katanya. Sebelum ini, Sara memohon untuk berada di Britain lebih lama tetapi ditolak kedutaan Arab Saudi. Kelmarin, peguam memaklumkan keinginan Sara mendapat perlindungan politik kepada Pejabat Dalam Negeri Britain. - GN"

'via Blog this'

PM Palestin tuntut janji Arab

myMetro | PM Palestin tuntut janji Arab:
"RAMALLAH: Perdana Menteri Palestin, Salam Fayyad, menggesa negara Arab menunaikan janji dan menghantar bantuan kewangan untuk kerajaannya yang kini kekurangan dana.

Pihak Berkuasa Palestin yang mentadbir Tebing Barat sentiasa bergantung kepada bantuan asing untuk membiayai kos pengurusan, tetapi kini berdepan krisis paling buruk dalam tempoh beberapa tahun.


Masalah itu menyebabkan mereka gagal membayar gaji kepada ribuan kakitangan kerajaan. Salam memerlukan AS$1 bilion (RM3.2 bilion) untuk membiayai kekurangan perbelanjaan tahun ini, tetapi disebabkan terlalu banyak meminjam sebelum ini, bermakna dia tidak lagi boleh mengharapkan bank. Berbanding penderma Barat, kebanyakan negara Arab gagal melaksanakan janji mereka menghulurkan bantuan kewangan. - AP"

'via Blog this'

Renjer maut, penduduk parah ditembak ketika kenduri kahwin

myMetro | Renjer maut, penduduk parah ditembak ketika kenduri kahwin:
"PATTANI: Seorang renjer separa tentera ditembak mati dan seorang penduduk cedera parah ketika menghadiri majlis perkahwinan di daerah Rangae di wilayah Pattani, semalam.

Insiden itu terjadi kira-kira jam 11 pagi di depan lebih 100 orang tetamu.


Polis berkata, Sarjan Mejar Manase Yuso yang bertugas dengan Syarikat Renjer 46 sedang duduk di meja bersama isterinya dan penduduk kampung lain dalam majlis perkahwinan di Ban Bongo, daerah Rangae apabila seorang lelaki berjalan ke arahnya dan melepaskan satu das tembakan ke kepalanya dengan pistol 9mm, membunuhnya serta-merta. Sementara itu, penduduk, Sainuding Waeha yang bergegas untuk membantu Yuso ditembak dengan dua das tembakan mengenai rusuk kirinya oleh seorang lagi penyerang yang berdiri tidak jauh darinya. Sainuding mengalami cedera parah. - BP"

'via Blog this'

Debat politik di TV kecoh

MOHAMMAD (kanan) menghampiri Mansour sambil mengeluarkan pistol dari jaketnya (bulatan merah).
MOHAMMAD (kanan) menghampiri Mansour sambil
mengeluarkan pistol dari jaketnya (bulatan merah).
myMetro | Debat politik di TV kecoh:

AMMAN: Perdebatan secara langsung antara dua ahli politik yang bermusuhan di televisyen negara ini berakhir dengan pergaduhan apabila seorang daripada lelaki berkenaan mengeluarkan sepucuk pistol.
Ahli Parlimen, Mohammad Shawabka turut melemparkan kasutnya ke arah musuhnya, aktivis politik, Mansour Sayf al-Din Murad, ketika kedua-duanya saling berbalas penghinaan selepas berbincang mengenai pemberontakan di Syria di saluran TV swasta, Jo Sat.

Kejadian itu tercetus selepas Mansour menuduh Mohammad menjadi ejen untuk ejen perisikan Israel, Mossad. “Kamu adalah ejen Mossad, kata Mansour.
Mohammad kemudian menjawab: “Kamu pula penyangak” sebelum melemparkan kasutnya ke arah Mansour sebagai tanda penghinaan paling buruk di dunia Arab. Ketika pengacara Mohammed Habashneh cuba mennenangkan keadaan, Mansour menolak meja dan kemudian berlari ke arah Mohammad. Ketika itulah, Mohammad meraba jaketnya dan mengeluarkan sepucuk pistol kecil berwarna perak.

Kedua-duanya berterusan menjerit sambil tolak-menolak antara satu sama lain sebelum rancangan itu ditamatkan walaupun Mohammad dilihat memasukkan semula senjata itu ke dalam ikatan pinggang di seluar panjangnya. Tiada sesiapa yang cedera dalam kejadian itu. Tidak diketahui sama ada pistol itu betul ataupun palsu. - DM

'via Blog this'

Jerung putih ditemui di lokasi filem JawsGAMBAR pada 4 Julai 2010 menunjukkan seekor jerung putih besar menerkam umpan anjing laut tiruan dekat Teluk False Afrika Selatan.


BOSTON - Sekurang-kurangnya dua ekor jerung putih dilihat tidak jauh dari kawasan penggambaran filem ikan pemangsa berkenaan, Jaws, di perairan bandar Chatham, Pantai Timur Amerika Syarikat (AS).
Berita tersebut menyebabkan seorang pegawai mengeluarkan amaran waspada kepada orang ramai di samping mendorong ramai pelancong berkunjung ke lokasi berkenaan untuk melihat ikan ganas itu.
Perkembangan tersebut turut mendorong pihak pentadbiran bandar Chatham melarang pengunjung berenang dalam lingkungan 100 meter daripada anjing laut.
Haiwan tersebut merupakan makanan kegemaran jerung putih.
Bandar Chatham terletak di pusat peranginan Teluk Cod
"Pada masa ini, kami tidak akan menutup keseluruhan kawasan pantai kepada orang ramai tetapi kami menasihatkan mereka supaya tidak leka ketika berada di laut dan tidak berenang terlalu jauh dari pantai," kata pegawai tempatan, Stuart Smith.
Sebelum ini, sebuah kumpulan penyelidikan jerung tempatan, Cape Cod Shark Hunters memberitahu, pihaknya melihat dua jerung putih di pantai itu pada 3 Julai lalu.
Beberapa gambar yang diperoleh menunjukkan seekor jerung berkenaan memiliki panjang lebih lima meter. - AFP

Lelaki panjat monumen 117 meter

BANDAR RAYA MEXICO - Seorang penunjuk perasaan anti-Parti Institusi Revolusi (PRI) memanjat monumen Estela de Luz setinggi 117 meter di sini untuk menuntut Presiden baharu Mexico, Enrique Pena Nieto bersemuka dengannya, lapor media tempatan semalam.
Lelaki berkenaan ditahan polis selepas seorang anggota paramedik Palang Merah berjaya memujuknya supaya turun daripada monumen tersebut.
Kelmarin, ribuan penunjuk perasaan berarak di ibu kota Mexico, di sini kerana membantah kemenangan Pena Nieto dalam pilihan raya Presiden negara itu.
Mereka menuduh calon PRI itu membeli undi dan membayar beberapa rangkaian televisyen tempatan untuk menyokong kempennya.
PRI pernah memerintah di Mexico selama 71 tahun
Monumen Estela de Luz dibina pada 2011 bagi meraikan kemerdekaan Mexico daripada Sepanyol pada 1821. - Agensi

Pondok telefon awam sebagai kanvas seniSEORANG lelaki merakam gambar rakannya di dalam pondok telefon awam yang dihias pelukis Brazil, Carla Pires kelmarin.


SAO PAULO, Brazil - Seramai 100 pelukis menyertai pameran seni jalanan yang dikenali sebagai Call Parade kelmarin.
Pameran berkenaan menyaksikan mereka menghias dan mewarnakan 100 pondok telefon di sekitar bandar raya ini.
Sebahagian besar pondok telefon awam di sini tidak lagi digunakan berikutan harga telefon bimbit kini semakin murah. - REUTERS

Tangkap kuda liar guna tangan kosongDUA ekor kuda berlawan semasa sambutan pesta Rapa Das Bestas di kampung Sabucedo, barat daya Sepanyol kelmarin.


MADRID, Sepanyol - Beratus-ratus ekor kuda liar ditangkap, dibersihkan dan bulu ekor haiwan tersebut dipotong dalam festival tradisional dikenali sebagai Rapa Das Bestas.
Acara berkenaan yang jatuh pada hujung minggu pertama setiap Julai, disambut oleh penduduk kampung di kawasan Galicia, barat daya Sepanyol.
Diraikan sejak lebih 400 tahun dahulu, Rapa Das Bestas atau "menjinakkan haiwan liar" menyaksikan pemuda-pemuda menangkap dan menjatuhkan kuda liar dengan tangan kosong.

PENDUDUK kampung mengumpulkan kuda liar di kawasan berbukit di sekitar kampung Sabucedo pada Jumaat lalu.


Mereka kemudian akan membersihkan kuda itu dan memotong bulu haiwan tersebut.
Festival berkenaan yang menjadi tumpuan pelancong asing berlangsung selama tiga hari. - REUTERS

Pilihan raya Libya dianggap berjayaORANG ramai meraikan kejayaan pilihan raya kebangsaan sambil menyaksikan pertunjukan bunga api selepas pusat mengundi ditutup di Benghazi malam kelmarin.


TRIPOLI/BENGHAZI - Rakyat Libya melahirkan rasa lega setelah pilihan raya umum pertama dalam tempoh 60 tahun yang berlangsung kelmarin, berjalan lancar di sebalik beberapa insiden keganasan dan bantahan terpencil.
Pentadbiran peralihan Libya dan kuasa Barat menganggap proses demokrasi tersebut berjaya walaupun dua kematian dilaporkan semasa proses mengundi berlangsung.
Keputusan awal pilihan raya tersebut yang diadakan bagi memilih 200 anggota dewan perhimpunan Libya, dijangka diketahui hari ini.
Antara isu yang menanti anggota dewan termasuk kebangkitan kumpulan Islam dan tuntutan kuasa autonomi oleh penduduk di timur Libya termasuk di sini.
Dewan itu akan berfungsi sebagai Parlimen sementara Libya sehingga satu lagi pilihan raya diadakan tahun depan .
Di Tripoli, orang ramai bersorak gembira dengan pertunjukan bunga api diadakan di ibu kota Libya itu bagi meraikan kejayaan pilihan raya tersebut.
Penduduk bandar raya Benghazi pula itu melepaskan tembakan grenad ke arah laut bagi melahirkan kegembiraan mereka.
Malah di bandar kelahiran bekas diktator Libya, Muammar Gaddafi, penduduknya turut menarik nafas lega selepas proses pengundian berjalan lancar.
Sirte mengalami banyak kerosakan selepas menjadi lokasi pertempuran paling sengit pada tahun lalu ketika bandar berkenaan digempur oleh kumpulan-kumpulan penentang Gaddafi.
"Tuhan Maha Besar, ini zaman kebebasan, Sirte kini bebas," kata seorang wanita tempatan ketika meraikan kejayaan pilihan raya tersebut bersama keluarganya.
Mengulas berhubung pilihan raya tersebut, suruhanjaya pilihan raya Libya menyatakan, seramai 1.6 juta atau 60 peratus daripada 2.8 juta pengundi berdaftar telah membuang undi dalam pilihan raya kelmarin.
"Tidak kira siapa pun yang akan diumum sebagai pemenang nanti, pemenang pertama pilihan raya ini adalah rakyat Libya," kata pengerusi suruhanjaya pilihan raya, Nuri Al-Abbar pada satu sidang media kelmarin.
Sekitar 3,700 calon bertanding dengan Parti Keadilan dan Konstruksi yang dinaungi pegerakan Islam Ikhwanul Muslimin dan parti liberal Al-Watan dilihat berpeluang memenangi pilihan raya tersebut. - Agensi

Korban banjir kilat di Rusia cecah 150 orang

PEMANDANGAN sekitar bandar Krymsk, selatan Rusia, yang ditenggelami air banjir semalam.KRYMSK, Rusia - Angka kematian akibat banjir kilat yang melanda rantau Krasnodar di selatan Rusia meningkat kepada 150 orang, kata seorang jurucakap polis semalam.
Jurucakap berkenaan, Ivan Sengerov berkata, kawasan paling teruk terjejas adalah di sekitar bandar ini yang dihuni oleh 57,000 orang.
Menurutnya, seramai 139 mayat telah ditemui di bandar berkenaan.
Setakat ini, katanya, hampir 29,000 orang di seluruh kawasan terjejas di selatan Rusia terputus bekalan elektrik dengan lebih 5,000 buah rumah ditenggelami air bah.
Banjir kilat itu turut mendapat perhatian Presiden Rusia, Vladimir Putin.
Kelmarin selepas melawat kawasan banjir di Krasnodar, Putin, 59, mengarahkan satu siasatan segera dilakukan bagi memastikan sama ada langkah mencukupi telah diambil untuk menghalang kematian 150 orang dalam bencana itu.
Beliau berkata, dana khas akan digunakan untuk membina kediaman baharu untuk mangsa banjir tersebut.
Dalam perkembangan berkaitan, ramai mangsa banjir di Krymsk menyuarakan kemarahan terhadap pihak berkuasa kerana tidak menghulurkan bantuan ketika kediaman mereka digenangi air dalam tempoh beberapa jam.
Bencana tersebut yang dipercayai berpunca daripada hujan lebat, berlaku pada Jumaat lalu.
"Tiada orang datang ke jalan tempat kami tinggal untuk menghulurkan bantuan. Kami sangat memerlukan bantuan," kata seorang pesara wanita di sini, Lidiya Polinina kepada agensi berita AFP menerusi telefon.
"Rumah kami tenggelam hingga ke siling," tambahnya.
Seorang lagi penduduk setempat yang hanya mahu dikenali sebagai Tatyana mendakwa air bah melimpah ke kediaman mereka dengan cepat.
"Rumah kami digenangi air dalam masa lima hingga 10 minit," katanya. - Agensi

Doa Sahabat Dimakbulkan Allah


“Ya Allah, jangan kembalikan aku ke keluargaku, dan limpahkanlah kepadaku kesyahidan.”

Doa itu keluar dari mulut `Amru bin Jumuh, ketika ia bersiap-siap mengenakan baju perang untuk berangkat bersama kaum Muslimin ke medan Uhud. Ini adalah kali pertama bagi `Amru terjun ke medan perang, kerana dia mempunyai kaki yang tempang. Didalam Al-Quran disebutkan: “Tiada dosa atas orang-orang buta, atas orang-orang tempang dan atas orang sakit untuk tidak ikut berperang.” (QC. Al-Fath:17)

Karena ketempangnya itu maka `Amru tidak wajib ikut berperang, di samping itu, keempat-empat anaknya telah pergi ke medan perang. Tidak seorangpun menduga `Amru dengan keadaannya yang seperti itu akan memegang senjata dan bergabung dengan kaum Muslimin lainnya untuk berperang.

Sebenarnya, kaumnya telah melarang dia dengan mengatakan: “Sedarilah hai `Amru, bahwa engkau tempang. Tak usahlah ikut berperang bersama Nabi saw.”

Namun `Amru menjawab: “Mereka semua pergi ke syurga, apakah aku harus duduk-duduk bersama kalian?”

Meskipun `Amru berkeras, kaumnya tetap mencegahnya pergi ke medan perang. Kerana itu `Amru kemudian menghadap Rasulullah Saw dan berkata kepada beliau: “Wahai Rasulullah. Kaumku mencegahku pergi berperang bersama Tuan. Demi Allah. Aku ingin memijak syurga dengan kakiku yang tempang ini.”

“Engkau dimaafkan. Berperang tidak wajib atas dirimu.” Kata Nabi mengingatkan.

“Aku tahu itu, wahai Rasulullah. Tetapi aku ingin berangkat ke sana.“ Kata `Amru tetap berkeras.

Melihat semangat yang begitu kuat, Rasulullah kemudian bersabda kepada kaum `Amru: “Biarlah dia pergi. Semoga Allah menganugerahkan kesyahidan kepadanya.”

Dengan terhencut-hencut `Amru akhirnya ikut juga berperang di barisan depan bersama seorang anaknya. Mereka berperang dengan gagah berani, seakan-akan berteriak: “Aku mendambakan syurga. Aku mendambakan mati: sampai akhirnya ajal menemui mereka.

Setelah perang selesai, kaum wanita yang ikut ke medan perang semuanya pulang. Di antara mereka adalah “Aisyah. Di tengah perjalanan pulang itu `Aisyah melihat Hindun, isteri `Amru bin Jumuh sedang menunggang unta ke arah Madianh. `Aisyah bertanya: “bagaimana beritanya?”

“Baik-baik sahaja, Rasulullah selamat Musibah yang ada ringan-ringan saja. Sedang orang-orang kafir pulang dengan kemarahan, “jawab Hindun.

“Mayat siapakah di atas unta itu?”
“Saudaraku, anakku dan suamiku.”
“Akan dibawa ke mana?”
“Akan dikubur di Madinah.”

Setelah itu Hindun melanjutkan perjalanan sambil menunggang untanya ke arah Madinah. Namun untanya berjalan perlahan-lahan lalu merebah.

“Barangkali terlalu berat,” kata `Aisyah.
“Tidak. Unta ini kuat sekali. Mungkin ada sebab lain.” Jawab Hindun.

Ia kemudian memukul unta tersebut sampai berdiri dan berjalan kembali, namun binatang itu berjalan dengan cepat ke arah Uhud dan lagi-lagi merebah ketika di belokkan ke arah Madinah. Menyaksikan pemandangan aneh itu, Hindun kemudian menghadap kepada Rasulullah dan menyampaikan peristiwa yang dialaminya: “Hai Rasulullah. Jasad saudaraku, anakku dan suamiku akan kubawa dengan unta ini untuk dikuburkan di Madinah. Tapi binatang ini tak mahu berjalan bahkan berbalik ke Uhud dengan cepat.”

Rasulullah berkata kepada Hindun: “Sungguh unta ini sangat kuat. Apakah suamimu tidak berkata apa-apa ketika hendak ke Uhud?”

“Benar ya Rasulullah. Ketika hendak berangkat dia menghadap ke kiblat dan berdoa: “Ya Allah, janganlah Engkau kembalikan aku ke keluargaku dan limpahkanlah kepadaku kesyahidan.”

“Kerana itulah unta ini tidak mahu berangkat ke Madinah. Allah SWT tidak mahu mengembalikan jasad ini ke Madinah” kata beliau lagi.

“Sesungguhnya diantara kamu sekalian ada orang-orang jika berdoa kepada Allah benar-benar dikabulkan. Diantara mereka itu adalah suamimu, `Amru bin Jumuh,” sambung Nabi.

Setelah itu Rasulullah memerintahkan agar ketiga jasad itu dikuburkan di Uhud. Selanjutnya beliau berkata kepada Hindun: “Mereka akan bertemu di syurga. `Amru bin Jumuh, suamimu; Khulad, anakmu; dan Abdullah, saudaramu.”

“Ya Rasulullah. Doakan aku agar Allah mengumpulkan aku bersama mereka,: kata Hindun memohon kepada Nabi.
 

BAGAIMANA UNTUK MEMBINA TAQWA DALAM DIRI


Bagi memastikan TAQWA berjaya terbina di dalam diri setiap mukmin, perlulah diwujudkan beberapa keadaan berikut:

1. Mu’ahadah – mengingati perjanjian. (Q. S. 16:9)

Seseorang mukmin perlu selalu berkhalwat (menyendiri/hanya antara dia dan Allah), untuk menyedari hakikat diri sebagai hamba Allah. Ingatlah setiap hari paling minima kita berjanji sebanyak 17 kali dalam solat-solat fardhu sebanyak lima waktu; “Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanya untuk Allah”.

2. Muraqabatullah – merasakan pengawasan Allah. (Q. S. 26: 218-219)

Merasakan Allah sentiasa bersama, melihat dan mengawasi setiap pergerakan hamba-hambaNya dalam sembunyi maupun terang-terangan.Oleh itu, setiap kali seorang mukmin ingin melakukan apa jua perkara mestilah dipastikan samaada perlakuan itu semata-mata kerana Allah, atau sebaliknya kerana kepentingan pribadi dan memperoleh pujian manusia.

3. Muhasabah – koreksi diri. (Q. S. 59:18)

Setiap mukmin hendaklah menghisab/menghitung selepas selesai mengerjakan apa jua amal perbuatan, samada perlakuannya semata-mata untuk beroleh redha Allah atau dikuasai rasa riya’dan takabbur.

4. Mu’aqabah – menebus dan membersihkan kesalahan. (Q. S. 2:197)

Setiap kali diri mukmin tergelincir melakukan kesalahan, bersegeralah pula memperbaiki diri dan menebus kesilapan. Usah dibiarkan bertompoknya kesalahan demi kesalahan hingga terperangkap dalam dosa yang menyukarkannya membersihkan maruah diri.

5. Mujahadah – bersungguh-sungguh berjihad untuk beroleh keredhaan Allah, terutama melawan hawa nafsu sendiri. (Q. S. 29:69)

Bilamana seseorang mukmin dikuasai kemalasan, suka istirehat, cinta dunia dan tidak lagi melaksanakan tanggungjawab dan perintah Allah tepat pada waktunya, mestilah memaksa diri melakukan segala bentuk amalan lebih banyak dari sebelumnya.
 —

Zainab Binti JahshUmmul Mukminin Zainab adalah contoh yang luar biasa. Dengan menelaah perjalanan hidup ibunda mukminin ini diharapkan kita dapat mengambil contoh daripadanya.

1. Perkawinan Zainab dengan Rasulullah saw.Berdasarkan Perintah Allah SWT

Allah SWT berfirman:
“Dan (ingatlah) ketika kamu berkata kepada orang yang Allah telah melimpahkan nikmat kepadanya dan kamu (juga) memberi nikmat kepadanya: ‘Tahanlah terus isterimu dan bertakwalah kepada Allah,’ sedang kamu menyembunyikan didalam hatimu apa yang Allah akan menyatakannya, dan kamu takut kepada manusia, sedang Allahlah yang lebih berhak untuk kamu takuti. Maka tatkala Zaid telah mengakhiri keperluan terhadap isterinya (menceraikannya), Kami kawinkan kamu dengan dia supaya tidak ada keberatan bagi orang mukmin untuk (mengawini) isteri-isteri anak-anak angkat mereka, apabila anak-anak angkat itu telah menyelesaikan keperluannya daripada isteri-isterinya. Dan adalah ketetapan Allah itu pasti terjadi.’” (al-Ahzab: 37)

2. Sangat Rajin Mengerjakan Solat Istikharah

Anas r.a. berkata bahwa ketika masa ‘iddah Zainab sudah berakhir, Rasulullah saw. bersabda kepada Zaid: “Lamarkanlah aku kepadanya.” Zaid segera berangkat menemui Zainab yang waktu itu sedang membuat adunan roti. Selanjutnya Zaid menuturkan: “Begitu aku melihatnya, dadaku bergetar keras, sampai-sampai aku tidak kuasa untuk memandangnya, apalagi untuk menyampaikan lamaran Rasulullah saw. Dengan perasaan tidak tentu dan sambil membelakangkannya, aku paksakan diriku berbicara: ‘Wahai Zainab, Rasulullah saw. mengutusku untuk melamarmu.’ Zainab berkata: “Aku tidak boleh berbuat sesuatu sebelum aku solat istikharah kepada Tuhanku.” Lalu Zainab berdiri menuju masjidnya. Ayat Al-Qur’an turun, berbunyi: “Dan (ingatlah) ketika kamu berkata kepada orang yang Allah telah melimpahkan nikmat kepadanya.” Sesaat kemudian datanglah Rasulullah saw., lalu langsung menemuinya tanpa izin … (HR Muslim)336

3. Keistimewaan Walimah Perkawinan Zainab

Anas r.a. berkata:”Nabi saw. tidak pernah melakukan sesuatu dalam walimah perkawinan dengan isteri-isteri beliau seperti yang beliau lakukan dalam walimah perkawinan beliau dengan Zainab. Beliau meramaikan walimahnya dengan memotong seekor kambing.” (HR Bukhari dan Muslim)337

Anas r.a. berkata: “Pada acara perkawinan Nabi saw. dengan Zainab dihidangkan roti dan daging. Aku disuruh mengundang orang-orang makan ke rumah Nabi saw. Maka datanglah satu rombongan. Mereka lalu makan, kemudian keluar. Berikutnya datang lagi rombongan lain. Mereka makan, kemudian keluar. Aku terus mengundang orang makan sehingga tidak ada lagi seorang pun yang tidak aku undang …” (HR Bukhari dan Muslim)338

Anas bin Malik r.a. berkata: “Nabi saw. menjadi pengantin bagi Zainab, lalu Ummu Sulaimah berkata kepadaku: ‘Bagaimana kalau kami memberikan suatu hadiah untuk Rasulullah saw.?’ Aku jawab: ‘Lakukanlah!’ Lalu Ummu Sulaimah mengambil kurma, minyak samin, dan keju (haisah), kemudian diaduknya dan diletakh ke periuk. Ummu Sulaimah menyuruhku mengantarkan bubur (haisah) itu kepada Nabi saw. Lalu aku berangkat membawanya kepada Nabi saw. Beliau berkata kepadaku: “Letakkanlah haisah itu dahulu!” Kemudian beliau menyuruhku dengan kata-kata: “Panggilah beberapa orang laki-laki ke sini (beliau menyebutkan nama-nama mereka) dan panggillah (undanglah) ke sini siapa saja yang kamu temui!”

Anas berkata:”Aku segera melaksanakan apa yang diperintahkan Nabi saw. kepadaku. Setelah itu aku kembali dan ternyata di rumah sudah penuh sesak oleh para undangan. Aku melihat Nabi saw. meletakkan kedua belah tangan beliau ke atas haisah tersebut sambil membacakan sesuatu (berdoa). Kemudian beliau memanggil para undangan sepuluh orang sepuluh orang untuk makan dan beliau berkata kepada mereka: ‘Bacalah bismillah dan setiap orang hendaklah memakan apa yang didekatnya!’” (HR Bukhari dan Muslim)339

Al-Hafizh Ibnu Hajar berkata: “Haisah itu dihidangkan bertepatan waktunya dengan dihidangkannya roti dan daging tadi, sehingga semua undangan bisa menikmati semua jenis hidangan tersebut.”340

4. Ayat Hijab Turun pada Pagi Hari Walimah Perkawinan Zainab

Anas r.a. berkata: “Rasulullah saw. mengadakan walimah perkawinan ketika beliau membina rumah tangga dengan Zainab binti Jahsy. Beliau menghidangkan roti dan daging kepada para tamunya. Kemudian beliau pergi ke kamar-kamar seluruh ummul mukminin sebagaimana yang sudah biasa beliau lakukan pada pagi hari beliau membina rumah tangga dengan Zainab. Sesampainya di kamar-kamar mereka, beliau mengucapkan salam dan mendoakan mereka. Sebaliknya mereka pun mengucapkan salam dan mendoakan Nabi saw. Ketika beliau kembali ke rumahnya, beliau melihat masih ada dua orang laki-laki yang masih terus berbicara. Ketika melihat kedua laki-laki itu, Nabi saw. berputar arah meninggalkan rumahnya. Ketika kedua laki-laki itu melihat Nabi saw. berbalik arah meninggalkan rumahnya, mereka segera melompat pergi. Saya tidak ingat lagi apakah saya yang memberitahu beliau bahawa mereka sudah keluar atau ada orang lain yang memberitahu beliau. Akhirnya beliau kembali dan masuk ke rumahnya. Setelah itu beliau membentangkan tirai antara aku dan beliau, dan turunlah ayat hijab.” (HR Bukhari dan Muslim)341

5. Kedudukan Zainab di Sisi Rasulullah saw.

Aisyah berkata: “Dialah (maksudnya Zainab binti Jahsy) yang selalu bersaing denganku di antara isteri-isteri Nabi saw. (untuk mendapat tempat di hati beliau).”(HR Bukhari dan Muslim)342

6. Memiliki Banyak Keutamaan

Aisyah r.a. berkata: “Aku belum pernah sama sekali melihat wanita yang hebat dalam soal agama melebihi Zainab, dia sangat takut kepada Allah, bicaranya sangat jujur, suka menyambung silaturahmi, senang memberikan sedekah, serta tidak segan-segan mengorbankan tenaganya demi amal perbuatan yang dia anggap baik dan yang dapat mendekatkan dirinya kepada Allah Ta’ala.”(HR Muslim)343

Aisyah berkata bahawa Rasulullah saw. pernah bertanya kepada Zainab binti Jahsy mengenai persoalanku ini (mengenai berita bohong). Beliau bertanya kepada Zainab: “Apa yang engkau ketahui atau engkau lihat?” Zainab berkata: “Ya Rasulullah, aku selalu menjaga pendengaran dan penglihatanku. Demi Allah, tiada yang aku ketahui selain yang baik saja.” Aisyah berkata: “Allah telah menjaganya dengan sifat wara.” (HR Bukhari dan Muslim)344

7. Kebanggaan Diri Zainab atas Isteri isteri Nabi saw.

Anas berkata: “Zainab merasa bangga di atas isteri-isteri Nabi saw. yang lain. Dia berkata: ‘Kalian dikawinkan oleh keluarga kalian, sementara aku dikahwinkan oleh Allah SWT dari atas langit yang tujuh …” (HR Bukhari)345

8. Paling Cepat Menyusul Nabi saw.

Aisyah mengatakan bahawa beberapa orang isteri Nabi saw. bertanya kepada Nabi saw.: “Siapa di antara kami yang paling cepat menyusulmu?” Beliau menjawab: “Orang yang paling panjang tangannya di antara kalian.” Lalu mereka mengambil tongkat untuk mengukur panjang hasta/tangan mereka. Ternyata Saudah yang paling panjang tangannya. Maka tahulah kami setelah itu (setelah wafatnya Zainab) bahwa yang dimaksud dengan panjang; tangan itu adalah yang paling banyak sedekahnya. Dan adalah Zainab orang yang paling cepat di antara kami menyusul Rasulullah saw. Zainab adalah orang yang paling suka bersedekah.” (HR Bukhari dan Muslim)
 —