Pages

Saturday, January 18, 2014

Rambut dalam perut

Beijing: Doktor berjaya mengeluarkan gumpalan rambut yang memenuhi hampir 70 peratus perut seorang kanak-kanak berusia 12 tahun di China.
Ibu kanak-kanak terbabit mendapatkan rawatan doktor setelah berat badan kanak-kanak berkenaan semakin susut dan rambutnya mulai gugur. 
Selepas menjalani imbasan CT, doktor mengesan sesuatu yang berukuran hampir satu kaki.

Setelah pembedahan dijalankan, doktor dan ibu mangsa terkejut apabila mendapati gumpalan besar rambut di dalam perut kanak-kanak terbabit.
Foto
DOKTOR menunjukkan gumpalan rambut yang berjaya dikeluarkan.

Ibu mangsa berkata, dia tidak menyangka perbuatan anaknya yang suka memasukkan rambut ke dalam mulut boleh mengakibatkan perkara berkenaan.

Sementara itu, doktor turut menjalankan satu ujian mental terhadap kanak-kanak berkenaan bagi mengesan punca dia gemar memakan rambut, habuk serta barangan pelik yang lain. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/18

Tentera sembunyi 30 tahun di hutan meninggal dunia

Tokyo: Seorang anggota tentera Jepun yang bersembunyi di hutan Filipina selama tiga dekad kerana tidak percaya yang Perang Dunia Kedua sudah berakhir meninggal dunia pada usia 91 tahun di Tokyo semalam.
Hiroo Onoda yang melancarkan perang gerila di Pulau Lubang dekat Luzon hanya mempercayai yang perang sudah berakhir pada 1974 selepas diarahkan bekas komandernya agar menyerah diri.
Onoda meninggal dunia di Tokyo akibat sakit jantung.

Dia ialah individu terakhir daripada puluhan anggota tentera yang bersembunyi di seluruh Asia yang setia berjuang untuk maharaja Jepun.
Foto
GAMBAR yang dirakam pada Mac 1974 menunjukkan Onoda (tengah) memberi tabik selepas menyerahkan pedangnya di Pulau Lubang, barat daya Filipina.

Dilatih sebagai pegawai risikan dan ketua gerila, Onoda dikerah ke Lubang pada 1944 dan diarahkan agar tidak menyerah diri, tidak membunuh diri dan tetap berjuang hingga pasukan bantuan tiba.

Dia dan tiga lagi anggota tentera terus mematuhi arahan itu walaupun Jepun sudah tewas dalam Perang Dunia Kedua pada 1945.

Tokyo mengisytiharkan mereka sudah mati selepas gagal mencari mereka selama sembilan tahun.

Bagaimanapun, pada 1972, Onoda dan beberapa rakannya terbabit dalam insiden berbalas tembakan dengan tentera Filipina. Rakan seperjuangannya maut tetapi Onoda berjaya melarikan diri.

Onoda menjelaskan yang dia percaya percubaan memujuknya itu ialah angkara regim boneka di Tokyo yang didalangi Amerika Syarikat. - AFP
Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/18

Biarawati Itali lahirkan bayi laki-laki

Biarawati lahirkan bayi laki-laki di Italia
gambar hiasan biarawati. 
huffingtonpost.com
Merdeka.com - Seorang biarawati dari El Salvador yang mengatakan dia tidak tahu yang dia sedang hamil telah melahirkan seorang bayi di Itali  minggu ini, setelah merasa kejang di bahagian perutnya dan dikejarkan ke rumah sakit.

Biarawati berusia 31 tahun itu dan bayi laki-lakinya dengan berat 3.5 kilogram dilaporkan dalam keadaan baik. Ibu-ibu baru melahirkan lainnya di rumah sakit Rieti mulai mengumpulkan pakaian dan sumbangan untuk dia, seperti dilansir   the Huffington Post, Sabtu (18/1).
"Saya tidak tahu saya sedang hamil. Saya hanya merasa sakit perut," kata biarawati tidak disebutkan namanya itu ketika berada di rumah sakit, seperti dikutip kantor berita Itali ANSA.

Surat khabar dari Itali  La Repubblica mengatakan sang biarawati melahirkan pada Rabu lalu.
ANSA mengatakan biarawati itu menamai bayinya Francesco (Fransiskus), di mana Paus ketika ini juga memilih nama itu sebagai nama gelarannya, dan menjadi salah satu nama paling popular di Itali , di mana Santo Fransiskus dari Assisi adalah santo pelindung.

Namun, pihak rumah sakit tidak dapat dihubungi untuk memberikan komentar.
Biarawati itu dilaporkan berasal dari biara Little Disciples of Jesus di Campomoro dekat Rieti, yang merawat para orang-orang jompo. Dikatakan juga biarawati itu akan menjaga bayinya.Sesama biarawati lainnya mengatakan mereka sangat terkejut mendengar khabar itu.
sumber