Pages

Sunday, November 10, 2013

Saman isteri kerana lahirkan anak hodoh

Saman isteri kerana lahirkan anak hodohKetiga-tiga anak Feng dikatakan mewarisi genetik bekas isterinya.

BEIJING - CHINA . Seorang lelaki di China sanggup menceraikan dan memfailkan saman ke atas isterinya hanya kerana wanita itu melahirkan anak hodoh.

Akhbar tempatan melaporkan, Jian Feng turut mendakwa dia tertipu dengan kecantikan palsu isterinya selepas wanita itu mengaku pernah melakukan pembedahan plastik di Korea Selatan sebelum mereka berkahwin.

Sebelum rahsia itu terbongkar, Feng telah menuduh wanita yang dikahwini atas dasar cinta itu mengadakan hubungan sulit dengan lelaki lain berikutan wajah anak mereka langsung tidak seirasnya atau isterinya.

Bagaimanapun, bekas isteri Feng menafikan dakwaan tersebut kerana dia percaya anak mereka mewarisi genetiknya.

Susulan daripada itu, mahkamah mengarahkan bekas isterinya membayar ganti rugi sebanyak AS$120,000 (RM370,000) kepada Feng, dipetik dari laporan TVOR.

Pisang berbuah dua kali


POKOK pisang milik Nna yang berbuah dua kali di Polewali Mandar. - AGENSI
POLEWALI MANDAR, Sulawesi Barat - Sebatang pokok pisang di Kampung Rea, mukim Binuang di daerah ini didapati kembali mengeluarkan buah daripada batang pokok itu walaupun ia telah ditebang pemiliknya, dua minggu lalu.
Pemilik kebun itu, Nona nyata amat gembira dengan penemuan tersebut kerana pisang berkenaan baru sahaja ditebang baru-baru ini dan kembali mengeluarkan buah, satu keanehan bagi pokok pisang.
"Saya gembira bila melihat pokok pisang itu kembali berbuah. Saya harap, pokok itu berbuah semula setelah ia ditebang supaya saya tidak perlu lagi menanam pisang,'' katanya kepada Tribunnews.com baru-baru ini.
Berita pisang berbuah dua kali itu pantas tersebar dalam kalangan penduduk kampung yang menyampaikan perkara tersebut dari mulut ke mulut.
Mereka datang berbondong-bondong ke kebun pisang Nona bagi melihat dengan lebih dekat pokok itu dan nyata kagum dengan apa yang dilihat mereka.
Selain berbuah dua kali, buah yang tumbuh dari celah-celah batang pisang itu turut mengeluarkan air.
Nona berkata, keadaan itu mengakibatkan ada di antara penduduk kampung mengambil air titisan pokok tersebut kerana percaya air itu dapat membuatkan mereka awet muda jika disapu di seluruh badan.
Malah, ada di antara penduduk percaya air titisan pokok pisang itu dapat menyuburkan rambut. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131109/lu_10/Pisang-berbuah-dua-kali#ixzz2kCbqQzhY
© Utusan Melayu (M) Bhd 

11 bilion planet saiz bumi dikesan

11 bilion planet saiz bumi dikesan Taburan 11 bilion planet yang dikumpulkan teleskop angkasa lepas Kepler, NASA.
  Ahli astronomi anggar satu daripada setiap lima bintang mampu simpan air

New York: Saintis berkata, kira-kira 11 bilion planet yang sama saiz dengan Bumi dan mengelilingi matahari, wujud di galaksi Bima Sakti dan ada di antaranya mungkin boleh didiami.

Dengan menggunakan satu kaedah pintar untuk mengesan exoplanet bersaiz Bumi yang mungkin mereka terlepas pandang, ahli astronomi menganggarkan bahawa satu daripada setiap lima bintang pada pusat sistem suria memiliki sebuah planet yang mampu menyimpan air di permukaannya dan mempunyai bahan kimia yang menyokong kehidupan.
Kehidupan pintarPenemuan itu disiarkan dalam Prosiding Akademi Sains Kebangsaan, mewakili satu lonjakan besar ke arah kemungkinan kehidupan termasuk kehidupan pintar di alam semesta,” kata ahli astronomi UC Berkeley, Geoffrey Marcy yang terbabit dalam kajian terbaru itu.

Keputusan menunjukkan bahawa Bima Sakti menempatkan 11 bilion planet seperti Bumi. Jika planet yang mengorbit bintang kerdil merah dimasukkan jumlahnya meningkat kepada 40 bilion, kata Marcy.


Bancian planet terbaru
Paling hampir mungkin sejauh 12 tahun cahaya.

Bancian planet terbaru itu berdasarkan data dikumpulkan teleskop angkasa lepas Kepler, pemburu planet utama NASA. Analisis itu juga mengenal pasti mengenal pasti 603 exoplanet termasuk 10 planet bersaiz Bumi yang mengelilingi zon dan boleh didiami.

“Sejak dilancarkan pada 2009, Kepler membantu mendedahkan pelbagai dunia asing di Bima Sakti,” kata William Borucki yang mengetuai misi Kepler di Pusat Penyelidikan Ames, NASA di Mountain View, California.

“Kebanyakannya unik dan aneh termasuk mini Neptune dan super Jupiter yang tidak seperti planet lain dalam sistem suria kita.”

Beberapa planet yang jauh mengandungi air keseluruhannya manakala yang lain mempunyai ketumpatan yang lebih besar dari besi atau lebih rendah berbanding Styrofoam.

Daripada beribu-ribu planet yang dikaji Kepler, ahli astronomi UC Berkeley, Erik Petigura mempunyai satu soalan: Berapa banyak planet yang serupa seperti Bumi? - AGENSI

Kisah isteri yang taat suami pada zaman Rasulullah s.a.wSebelum suaminya pergi meninggalkan rumah, dia sempat berpesan kepada isterinya, jangan keluar ke pekan sepanjang dia takda di rumah.

Pada satu ketika, bapa isteri sedang sakit tenat di luar kampung halamannya. Isteri serba salah lalu meminta nasihat dari Rasulullah s.a.w dan Nabi berpesan, dengar sahaja apa nasihat suami. Isteri akur dan tidak melawat bapanya yang sedang sakit.

Pada satu ketika pula, bapa isteri tadi meninggal dunia, isteri ingin melihat jenazah bapanya tapi teringat pesan suami. Isteri bertemu lagi Nabi s.a.w, dan Nabi menjawab, dengar sahaja apa nasihat suami.

Sehinggalah bapanya dikebumikan, isteri ni tadi tak dapat menziarahi arwah bapanya walaupun ketika bapanya sakit dan meninggal dunia.

Dan ketika suaminya pulang, isteri menceritakan yang dia tidak dapat menziarahi bapanya ketika sakit, ketika meninggal dunia dan ketika bapanya dikebumikan.

Suaminya pun sedih, suami tidak sangka isterinya begitu taat kepadanya. Sebenarnya dia tak bermaksud demikian. Kalau bapa sakit, meninggal dunia dan semasa pengkebumian, semua itu dikecualikan. Isterinya dibenarkan keluar.

Lalu kedua-duanya bertemu Rasulullah s.a.w, maka ketika itu Allah berfirman dan Nabi s.a.w menyampaikannya kepada kedua-dua suami isteri tadi bahawa kerana ketaatan isteri kepada suami, Allah telah ampunkan dosa bapanya dan menjadikan bapanya ahli syurga.

Orang alim beritahu, kadang-kala amalan dari anak-anak juga boleh jadi asbab untuk ibu bapa kita ke Jannah. Allahumma amin!

Hanya Allah Maha Mengetahui.