Pages

Friday, June 6, 2014

Buku kulit manusia

Risalah   dibalut kulit manusia

Pakar di Universiti Harvard mengesahkan satu naskhah buku dari kurun ke-19 yang tersimpan di perpustakaan pusat pengajian elit itu menggunakan kulit manusia sebagai kemasan akhirnya.

Saintis menjalankan siri ujian ke atas buku karya penulis Perancis, Arsene Houssaye berjudul ‘Des destinees de l’ame’ yang tersimpan di perpustakaan Houghton.

Mereka sangat yakin bahawa bahan yang digunakan untuk kulit buku itu diperbuat daripada kulit manusia.

Menurut jurucakap perpustakaan berkenaan, Houssaye menyerahkan buku dianggap ‘meditasi jiwa dan kehidupan selepas mati’ kepada seorang rakannya yang bertugas sebagai doktor pada pertengahan 1880-an.

Dr Ludovic Bouland yang menerima naskhah itu menjilid buku berkenaan dengan kulit mayat seorang wanita pesakit mental yang tidak dituntut.

Bouland juga meninggalkan sekeping nota di dalam buku itu yang bertulis: “A book about the human soul deserved to have a human covering” (Buku mengenai jiwa manusia layak dibalut manusia).

Walaupun penjilidan buku menggunakan kulit manusia menakutkan pada zaman kini, jurucakap itu berkata, ia bukanlah sesuatu yang baru.

“Dinamakan sebagai anthropodermic bibliopegy, penjilidan buku menggunakan kulit manusia bermula sejak abad ke-16.“Buku yang memuatkan pengakuan penjenayah juga kadang-kala dijilid menggunakan kulit penjenayah terbabit.

“Begitu juga individu yang mahu diabadikan dalam bentuk buku bagi keluarga atau kekasih mereka,” katanya.

Nota Bouland turut merujuk buku lain dalam koleksinya, De integritatis dan ‘Corruptionis virginum notis’ karya Séverin Pineau turut menggunakan kulit manusia.

Kulit yang digunakan pada buku abad ke-17 itu kini berada dalam koleksi Perpustakaan Wellcome di London.

Laporan akhbar universiti itu pada 2006 menyatakan, sekurang-kurangnya ada tiga naskhah buku di universiti berkenaan menggunakan kulit manusia.

Namun, Perpustakaan Houghton menyatakan, ujian ke atas dua lagi naskhah di Perpustakaan Fakulti Perundangan Harvard dan Perpustakaan Fakulti Perubatan Countway menunjukkan ia sebenarnya adalah kulit kambing.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/06

Cinta tidak kenal usia


Namun, Jones mempunyai selera sendiri.
Dia memilih seorang nenek berusia 91 tahun ketika usia ibunya sendiri baru 50 tahun.
Keanehan cita rasa Jones itu segera mengundang tanda tanya ramai, malah dia turut mendapat gelaran ‘pucuk muda’ sebelum ini kerana beberapa kali menjadi kekasih kepada wanita warga emas.
Sepanjang tempoh lima tahun lalu pemuda dari Florida berkenaan menjadi buah hati Marjorie McCool, 91, dan mereka mendakwa tidak boleh berenggang antara satu sama lain.
Mereka juga mendakwa melalui kehidupan seks yang aktif.
Kata Jones, otak manusia berfungsi secara berbeza antara seseorang.
Justeru, katanya, ada lelaki yang menggemari wanita berambut perang, manakala sebahagian lagi suka kepada warna rambut hitam.
“Saya menggemari wanita tua dan meluat melihat wanita yang mendapatkan kecantikan melalui pembedahan plastik,” katanya.
Untuk mencari pacar, Jones menggunakan kemudahan laman sesawang dan menghubungi wanita berusia antara 60 hingga 80 tahun.
“Apabila saya mula bercakap dengan wanita begitu, reaksi pertama mereka ialah terkejut kerana usia saya terlalu muda,” katanya.
Namun, kata Jones, dia akan cuba meyakinkan wanita terbabit bahawa perbezaan usia akan menjadikan hubungan mereka sesuatu yang menyeronokkan.
Jones bertemu Marjorie kali pertama pada 2009.

Ketika itu Marjorie yang membujang selama 37 tahun bekerja di sebuah kedai buku.
Jones kemudian bertemu dengannya dan meminta nombor telefon.
Sejak itu Marjorie bersetuju keluar bersama Jones.
Foto

Kata ibu kepada enam anak itu, pada awalnya dia cemburu kerana Jones mempunyai hubungan dengan perempuan lain.
“Namun, dia sering kembali kepada saya dan berkata saya adalah yang terbaik,” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/06

Makan burger belalang di restoran ASSEORANG wanita memakan ulat yang telah digoreng.- AFP


WASHINGTON D.C., Amerika Syarikat (AS) - Satu majlis memakan daging burger belalang diadakan di Restoran Occidental di sini kelmarin.
Majlis tersebut ditaja syarikat Kawalan Serangga Ehrlich selama satu hari.
Pada majlis itu, syarikat berkenaan akan menderma sebanyak AS$5 (RM16.12) untuk setiap pelanggan yang memakan burger tersebut, cengkerik dan ulat.
Wang itu akan disumbangkan kepada program kitar semula makanan dan pengedaran daging di Washington D.C. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0606&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz33nxSWkjB 
Hakcipta terpelihara