Pages

Monday, August 31, 2015

Berjaya kutip derma RM484,000 untuk penjual pen

AGENSI - LAMAN web indiegogo berjaya mengumpul dana berjumlah lebih £75,000 untuk lelaki yang menjual pen di sebatang jalan di Beirut baru-baru ini.


BEIRUT, Lubnan – Satu kutipan derma di internet telah berjaya mengumpul dana lebih £75,000 (RM 484,000) untuk seorang lelaki pelarian dari Syria dan anak perempuannya selepas gambar lelaki terbabit menjual pen di sebatang jalan di Beirut dikongsi pengguna internet baru-baru ini.
Gissur Simonarson, pengasas kepada laman web Conflict News memuat naik beberapa keping gambar lelaki itu pada Selasa lalu dan telah dibanjiri dengan permintaan untuk membantu lelaki Palestin yang tinggal di kem pelarian Yarmouk, Syria.
Gambar yang menyentuh hati itu menunjukkan Abdul yang merupakan seorang bapa tunggal kepada dua anak memegang pen di tepi jalan di selatan pinggir Damsyik sambil mengendong anak perempuannya, Reem yang berumur empat tahun dan sedang tidur.
Dana berjumlah £3,250 (RM 21,000) berjaya dikumpulkan hanya dalam beberapa jam dan jumlah kutipan terus meningkat melalui laman web pengumpulan dana awam, indiegogo.
Menurut laman web tersebut, kempen itu berjaya mengumpul sehingga £75,000 dalam masa 24 jam dan jumlah terkini mencecah £51,000 (RM329,000).
Dalam satu status Simonarson di Twitter, Abdul berkata mahu menggunakan wang yang diperoleh bagi membantu keluarga Syria lain selain menghantar anaknya ke sekolah.
“Sangat teruja melihat orang awam bersama-sama memberi perubahan kepada insan lain,” ujar Simonarson. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0831&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm#ixzz3kL5ZM4e6 
Hakcipta terpelihara 

Kedudukan orbit bulan paling hampir dengan bumi

AGENSI - SUPERMOON dirakam kelmarin (kanan) ketika bulan penuh perigee sementara ‘bulan-mikro’ iaitu bulan penuh terkecil (kiri) dirakam pada 5 Mac lalu kedua-duanya di Mutare, Zimbabwe.


MUTARE, Zimbabwe – Bulan dilaporkan telah mencapai tahap perigee semalam iaitu titik kedudukan orbitnya paling hampir dengan bumi, kurang 24 jam selepas kemuncak bulan penuh dicapai malam kelmarin.
Perigee semalam meletakkan bulan pada jarak 358,290 kilo­meter sahaja dari pusat bumi. Kejadian bulan penuh dan purnama perigee dalam tempoh masa yang dekat pula membolehkannya digelar sebagai ‘supermoon’ iaitu bulan penuh yang sangat dekat dengan bumi.
Bagaimanapun, titik pertembungan bulan penuh dan perigee pada 28 September ini, dengan jarak masa hanya satu jam antara kedua-duanya, akan menonjolkan ‘supermoon’ yang paling dekat dengan orbit bumi sepanjang tahun ini.
‘Supermoon’ bulan hadapan juga secara kebetulan akan melalui gerhana bulan penuh selama 72 minit, ditambah lebih sejam gerhana separa penuh sebelum dan selepas gerhana penuh tersebut.
Secara keseluruhannya, feno­mena ‘supermoon’ pada bulan hadapan akan mengambil masa sekitar 3 jam 20 minit untuk keluar daripada bayang-bayang bumi.
Gerhana bulan penuh kali ini juga merupakan yang keempat dan terakhir dalam tetrad lunar iaitu empat gerhana penuh secara berturut-turut dalam jarak enam bulan penuh antara satu antara lain. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0831&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3kL4gEnWo 
Hakcipta terpelihara