Pages

Friday, October 24, 2014

Polis siasat panggilan kecemasan bantu siapkan kerja sekolahTWITTER - DUA anggota polis di Stockholm, Sweden membantu seorang budak lelaki menyiapkan kerja sekolahnya baru-baru ini.


STOCKHOLM – Dua anggota polis yang menyiasat satu panggilan kecemasan yang dibuat oleh seorang budak lelaki akhirnya membantu kanak-kanak tersebut membuat kerja sekolah.
Budak lelaki berusia 11 tahun itu tinggal seorang diri di sebuah rumah di bandar ini selepas ibu bapanya keluar bekerja sebelum terdengar bunyi bising di luar rumahnya.
Bimbang rumahnya dimasuki pencuri, budak itu telah menghubungi pihak polis yang kemudian menghantar dua anggota untuk menyiasat aduan berkenaan.
Bagaimanapun, selepas mendapati keadaan di rumah itu selamat, dua anggota polis berkenaan mengambil keputusan menemani budak tersebut kerana bimbang dengan keselamatannya.
Gambar dua anggota polis itu yang sedang membantu kanak-kanak berkenaan membuat kerja sekolah kemudiannya telah dimuat naik di laman Twitter jabatan polis bandar tersebut.
Gambar berkenaan dikongsi ramai pengguna dan turut menerima pujian orang ramai yang terharu dengan keprihatinan kedua-dua pegawai polis tersebut. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1024&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3H0aeMhUY 
Hakcipta terpelihara 

Komputer Apple pertama dilelong RM2.96 jutaSEBUAH komputer pertama keluaran syarikat Apple yang dikenali sebagai Apple-1.


NEW YORK – Sebuah komputer pertama keluaran syarikat Apple yang dikenali sebagai Apple-1 dijual pada harga AS$905,000 (RM2.96 juta) dalam satu acara lelongan di sini kelmarin.
Komputer berkenaan dipercayai antara 50 unit komputer pertama yang dipasang oleh pengasas bersama Apple, Steve Wozniak dan mendiang, Steve Jobs di garaj kereta milik Jobs di Los Altos, California pada tahun 1976.
Rumah lelongan Bonhams berkata, komputer berkenaan yang masih berfungsi sebelum ini dianggarkan dijual pada harga antara AS$300,000 (RM981,338) hingga AS$500,000 (RM1.63 juta).
Komputer itu berjaya dibeli oleh Yayasan Henry Ford yang merancang mempamerkan komputer berkenaan di sebuah muzium miliknya di Dearborn, Michigan.
“Apple-1 bukan sahaja inovatif tetapi juga merupakan asas kepada revolusi digital,” kata Presiden Henry Ford, Patricia Mooradian.
Hanya beberapa pembeli yang membeli komputer berkenaan sebelum pemilik syarikat elektronik, Paul Terrell membuat tempahan 50 unit Apple-1 dan menjualnya pada harga AS$666.66 (RM2,180.72).
Selepas kejayaan tersebut, Jobs dan Wozniak mengeluarkan 150 lagi komputer dan menjualnya kepada rakan-rakan serta syarikat elektronik.
Pada tahun 2012 sebuah komputer Apple-1 yang masih berfungsi dilelong pada harga AS$374,500 (RM1.22 juta).
Ketika ini tidak sampai 50 unit komputer Apple-1 yang masih berada dalam keadaan baik. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1024&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3H0aDc8Kg 
Hakcipta terpelihara