Pages

Friday, September 9, 2011

INTERPOL arahkan Gaddafi ditangkap

PARIS: INTERPOL mengeluarkan notis merah, iaitu pemberitahuan paling dikehendaki bagi penahanan bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi termasuk anak lelakinya, Seif al-Islam dan bekas ketua risikan tentera, Abdullah al-Senoussi.

Tindakan itu adalah maklum balas terhadap permintaan pendakwa raya Mahkamah Jenayah Antarabangsa mahukan individu berkenaan ditangkap atas tuduhan jenayah kemanusiaan.
Notis terbabit dikeluarkan kepada 188 negara ahlinya.
Sementara itu, Gaddafi masih belum kelihatan di tempat awam sejak berbulan dan difahamkan menyembunyikan diri selepas pejuang anti-rejim terbabit mengambil alih Tripoli pada 21 Ogos lalu. - AP 

Muslim Sunni Teheran Dilarang Syi'ah Shalat Idul Fitri

KL 9 Sept 11: Warga Muslim yang tinggal di ibukota Iran, Teheran, dilarang menyelenggarakan shalat Idul Fitri pada 1 Syawal kemarin. Iran memerintahkan penganut Islam Sunni (selanjutnya disebut Muslim) yang merupakan minoriti di negara beragama Syi'ah itu, untuk tidak menyelenggarakan shalat Idul Fitri secara terpisah.

Ratusan polis dikerahkan di ibukota untuk mencegah orang-orang Muslim memasuki gedung atau rumah yang mereka sewa untuk menggelar shalat Idul Fitri. Pemerintah Syi'ah Iran senantiasa menolak permohonan warga Muslim untuk mendirikan masjid mereka sendiri di Teheran.

Sekarang ini tidak ada satu pun masjid di Teheran milik umat Islam Sunni. Padahal, di kota itu terdapat gereja-gereja dan rumah ibadat orang Kristian dan Yahudi yang jumlah populasinya lebih sedikit daripada Muslim.

"Polis Teheran mencegah jamaah Sunni dari melaksanakan shalat Idilfitri di berbagai tempat di ibukota," tulis situs komuniti Muslim di Iran,SunniOnline.us. "Mereka mengepung rumah-rumah di mana Sunni melakukan shalat dan menghalangi jamaah yang ingin masuk ke dalam."

Sebagaimana dilapor Guardian, ribuan warga Syi'ah hari Rabu 31 Og0s, berbaris di belakang pemimpin spiritual tertinggi Iran Ayatullah Ali Khamenei, yang memimpin shalat Idul Fitri ala Syi'ah di Universiti Teheran. Iran menggunakan shalat Idul Fitri untuk menunjukkan kepada publik bahawa tokoh-tokoh politik negeri itu bersatu di belakang pemimpinnya.

Walaupun terdapat berbagai kelompok yang berbeda, namun diwajibkan menghadiri acara itu. Jika mereka tidak hadir, maka ketidakhadirannya dianggap sebagai bangkangan. Berdasarkan perlembagaan Iran, kelompok minoriti agama perlu dihormati dan memiliki perwakilan di parlimen.

Dua hari sebelum Idul Fitri, beberapa anggota parlimen dari kelompok Muslim menulis surat kepada Presiden Mahmud Ahmadinejad meminta izin agar komuniti mereka dibolehkan shalat Idul Fitri, yang terpisah dari puak Syi'ah. Muslim Teheran sejak beberapa minggu sebelumnya telah diperintahkan membuat kenyataan bertulis jaminan bahawa warga Muslim tidak akan mengadakan shalat Idul Fitri di ibukota.

Syiekh Abdul Hamid Ismail Zehi, imam Muslim di Zahedan, sebuah kota di kawasan tenggara Iran, mengkritik rejim Iran dalam khutbahnya.
"Saya ingin meminta kepada pemimpin tertinggi agar menghentikan langkah-langkah diskriminasi dan ilegal dari sejumlah pejabat, kerana mereka melarang minoriti Sunni di kota-kota besar Iran mengerjakan shalat khususnya shalat Aidilfitri dan shalat Jumaat. Ini adalah permintaan seluruh Sunni di Iran," katanya sebagaimana dikutip SunniOnline.us.

Iran kerap mengatakan bahawa penduduk Syi'ah dan Muslim di negaranya hidup berdampingan dengan damai. Namun, warga Muslim beberapa tahun belakangan mengeluhkan tindakan keras yang dilakukan pemerintah Syi'ah. Syi'ah menuduh Muslim yang bertanggungjawab atas pengeboman belum lama ini di daerah selatan Iran. Syi'ah menuduh Muslim bersama negara-negara Islam di Timur Tengah yang melakukan kejahatan itu. (IH/Hidayatullah)
http://www.ibnuhasyim.com

Rezeki 4 isteri, 11 anak

KUALA LUMPUR: “Alhamdulillah, rezeki perkahwinan dengan empat isteri tidak terhenti di sini, kerana kami sekeluarga bersepakat menceburkan diri dalam dunia perniagaan selepas melancong ke Beijing, China 5 Jun lalu.
“Ini rezeki empat isteri dan 11 anak hasil pegangan agama berlandaskan al-Quran diperjuangkan selama ini,” kata penyampai radio terkenal, Salih Yaacob, 50, kini berjinak dengan dunia perniagaan sejurus memperkenalkan beberapa produk berjenama ‘SY, I Follow’ membabitkan puluhan juta ringgit.

Antara produk dihasilkan menggunakan ‘tagline’ itu adalah kopi, sos cili, kicap, minyak wangi, baju, topi, serbuk kunyit, serbuk kari, air minuman serta beberapa produk lain yang mendapat kerjasama beberapa syarikat di bawah Industri Kecil dan Sederhana (IKS).

Terbaru, kopi berkhasiat (SY) Cafe, empat dalam satu dilancarkan pada Hari Keusahawanan sempena Karnival Usahawan Desa (KUD) anjuran Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLBW).

Majlis pelancaran pada 22 September ini di Putrajaya dijangka dirasmikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan dihadiri menterinya, Datuk Seri Shafie Afdal.

Produk SY Cafe didatangkan dalam tiga bentuk pembungkusan iaitu 18 peket sekotak, 4 peket sekotak (kotak mini) dan juga papan khas 20 peket untuk jualan di restoran mengandungi khasiat Tongkat Ali, Cordyseps, Tribulus dan Maca.


Lebih membanggakan apabila empat isteri dan kebanyakan anaknya turut memajukan perniagaan terbabit.

“Ini yang saya perjuangkan dalam hidup. Selama ini orang hanya mengaitkan saya dengan isteri empat tetapi beristeri empat membuatkan rezeki bertambah murah apabila perniagaan diusahakan membabitkan nilai puluhan juta ringgit,” katanya.

Buang bapa, kebas wang


MALANG...Wahid (tengah)  ditemani Alias (kiri) dan Jamil sebelum dihantar ke pusat perlindungan sementara, semalam.
MALANG...Wahid (tengah) ditemani Alias (kiri) dan Jamil sebelum dihantar ke pusat perlindungan sementara, semalam.

LABUAN: Pilu hati seorang bapa berusia 71 tahun apabila kerinduan dipendamnya untuk bertemu anak berakhir dengan insiden tidak dijangka apabila dia dihantar ‘orang suruhan’ anaknya itu ke tepi sebuah masjid hanya beberapa jam melepaskan kepenatan di rumah orang kesayangan itu, semalam.
Lebih menyedihkan Wahid Hussin yang tinggal bersendirian di Kuala Penyu dekat sini, sanggup menempuh perjalanan sejauh lebih 60 kilometer (km)menaiki bot dan pengangkutan awam lain sebaik keluar dari Hospital Kuala Penyu, semata-mata mahu meraikan Aidilfitri bersama anak lelaki berusia 40-an, di sebuah kampung di sini.
Warga emas yang kematian isteri lebih 12 tahun lalu itu bukan saja ‘dibuang’ berhampiran Masjid Jamek An-Nur, malah wang tunai dimiliki termasuk yang disumbang orang ramai ketika dirawat di hospital turut dikebas anak derhaka terbabit.

Warga emas itu bernasib baik apabila ditemui dalam keadaan lemah oleh pekerja masjid di tepi pokok bunga berhampiran masjid sebelum dibawa ke pekarangan rumah ibadat itu untuk diberi bantuan sebelum diserahkan kepada pengurusan untuk tindakan selanjutnya.


Masih berbaju pesakit hospital, Wahid yang ditemui Harian Metro di pekarangan Masjid Jamek An-Nur di sini, tidak dapat menahan sebak apabila mengenangkan perbuatan anak kandungnya itu.

Lagi masjid di Tebing Barat jadi sasaran Yahudi

DESA YATMA: Sekumpulan penyangak Yahudi menconteng sebuah lagi masjid di Tebing Barat dan membakar dua kereta penduduk serta menebang pokok zaitun milik petani Palestin dalam serangan awal semalam.
Masjid di desa Yatma kira-kira 10 kilometer di selatan Nablus itu diconteng dengan semburan cat bertulis ‘tanda harga’ dan ‘Migron’ merujuk kepada kawasan penempatan Yahudi yang diroboh oleh tentera Israel Isnin lalu. Penduduk Yahudi yang taksub menggunakan dasar ‘tanda harga’ ketika menyerang rakyat Palestin dan harta mereka sebagai tindak balas terhadap langkah pihak berkuasa Zionis ke atas kawasan penempatan Yahudi.

Ia adalah kali kedua dalam tempoh tiga hari penduduk Yahudi menyerang masjid dan menconteng perkataan ‘Migron’ pada dinding rumah ibadat itu.

Isnin lalu, mereka cuba membakar sebuah masjid serta menconteng temboknya dengan kata-kata yang menghina Nabi Muhammad (SAW). - Reuters

Penyokong setia bedil roket

WADI DINAR (Libya): Penyokong setia Muammar Gaddafi melepaskan tembakan roket dari wilayah yang mereka kuasai, mensasarkan kumpulan tentera pemberontak yang mengepung bandar Bani Walid.
Sekurang-kurangnya 10 letupan kuat menggegarkan kawasan sekitar bandar padang pasir itu.

Serangan itu berlaku beberapa jam selepas ucapan Gaddafi disiarkan menerusi sebuah televisyen yang berpusat di Syria.

Sementara itu, Nato berkata berkata, ia akan meneruskan misinya di Libya selagi wujudnya ancaman daripada tentera yang setia kepada Gaddafi.

Setiausaha Agungnya,Anders Fogh Rasmussen memberitahu wartawan di Lisbon, Portugal, selepas misi itu berakhir, ia akan memainyan peranan untuk memberikan sokongan. - AP

Kadar perceraian di Saudi meningkat pada cutiAidilfitri

JEDDAH: Penasihat Keluarga Arab Saudi berkata, jumlah perceraian meningkat selepas sambutan Aidilfitri dan musim cuti sekolah.
Bagaimanapun, ia menolak ia berpunca daripada perkelahian tentang perbelanjaan menyambut perayaan itu.
Penasihat Perkahwinan Muhammad Al-Ahmadi berkata, ada banyak sebab pasangan bercerai dan yang paling utama adalah masalah kedudukan kewangan pasangan.

“Tiada kesepakatan dalam perkara yang kecil juga seperti melawat seudara, melancong ketika cuti Aidilfitiri, juga boleh membawa kepada perceraian,” katanya. -AN

Gaddafi dianggap wira menentang penjajah

BAGHDAD: Pemilik stesen televisyan Arrai yang terkenal kerana menjadi satu-satunya media yang dapat berhubung dengan Muammar Gaddafi semalam menyifatkan bekas pemimpin Libya itu sebagai penentang penjajah.
Bekas ahli Parlimen Iraq yang kini menetap di Damsyik, Mishan al-Juburi adalah satu-satunya eksekutif media yang dapat menghubungi Gaddafi sejak beliau bersembunyi selepas tentera Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) menguasai Tripoli.

“Apabila saya perlu bercakap dengannya, saya menghantar mesej kepadanya atau beliau akan menghubungi saya ketika mahu memberitahu sesuatu,” katanya melalui telefon. TV Arrai mempunyai slot eksklusif untuk Gaddafi, semalam yang digunakannya untuk menyiarkan ucapan bekas pemimpin Libya itu. “Matlamat utama saluran TV yang dilancarkan pada 2006 ini adalah menentang semua bentuk penjajahan sama ada di Iraq, Palestin dan kini di Libya.

“Kami menyokong revolusi di Tunisia dan Mesir kerana ia perjuangan menentang pemerintah diktator.

“Ini dibantah Gaddafi yang menghantar mesej kepada saya enam bulan lalu mengatakan jika saya terus menyerang Mubarak (bekas Presiden Mesir), beliau akan meletupkan stesen televisyen ini, tetapi saya tidak hiraukan ancamannya,” katanya. “Namun, sekarang kita mesti mengiktiraf Gaddafi sebagai wakil penentangan rakyat Libya terhadap tindakan Nato dan itu sebabnya saya menyokong beliau,” katanya. - AFP

Ratu tak pakai seluar dalam

SAO PAULO: Ratu Colombia semalam diberi amaran kerana tidak memakai seluar dalam ketika keluar bersama peserta Ratu Universe lain.
Ratu Colombia berusia 22 tahun itu, Catalina Robayo dikatakan keluar ke majlis rasmi dengan memakai skirt pendek tetapi tidak memakai seluar dalam.

Sumber pertandingan ratu cantik itu memberitahu, “Kami terpaksa memberi amaran kepada Ratu Colombia kerana perbuatannya itu tidak sopan.

“Orang ramai merasa tidak selesa dengan perbuatannya itu, apatah lagi keluar gambarnya yang tidak berseluar dalam di dalam beberapa media.” Presiden Pertubuhan Ratu Cantik, Paula Shugart juga dilapor pening kepala dengan tingkah laku Ratu Colombia itu.

“Sudahlah ada beberapa peserta yang memakai skirt terlalu pendek, tapi apabila saya melihat gambar dia tidak berseluar dalamu, saya benar-benar terperanjat. “Penyelia kami telah memberitahu semua peserta supaya memakai pakaian yang sesuai dan salah seorang pegawai perhubungan awam kami sudah memberitahun Catalina mengenai perkara itu. Tetapi, dia menjawab dia dia memakainya.

Perbuatannya menyebabkan keadaan tidak selesa sejak beberapa hari,” katanya. — Agensi

Wanita paling gemuk di dunia


PAULINE salahkan gen.
PAULINE salahkan gen.

SACRAMENTO:: Seorang wanita yang kini mempunyai berat badan 317.51 kilogram (700 paun) secara rasmi menjadi wanita paling gemuk di dunia.
Pauline Potter, 47 tahun dari Sacramento, California berkata, dia kini berhasrat mengurangkan berat badan supaya dapat menikmati kehidupan semula.
Pauline mendakwa, lelaki sebelum ini menganggap dia `dewi seks’ dan dia mengadakan seks setiap hari.

Tetapi sekarang, dia menjalani kehidupan yang sukar dan tidak boleh berpusing ketika tidur, malah tidak muat untuk masuk ke dalam kereta.


Dia mahu mengurangkan berat badannya hingga ke 91 kilogram sekiranya dia mahu kembali menari, pergi makan angin ataupun hanya duduk di kerusi di dalam teater.

Pemegang rekod dunia ini menyalahkan cara dia dibesarkan sehingga menyebabkan berat badannya naik.

“Katanya, keturunannya memang gemuk dan ketika dia masih kanak-kanak, hidupnya dikelilingi oleh makanan.

“Berat badan ibu saya ialah 181 kilogram dan bapa saya pula lebih 272 kilogram,” katanya.

“Saya ada lapan adik beradik dan mereka semua mempunyai berat badan melebihi 136 kilogram, kecuali seorang.”

“Setiap kali kami meraikan sesuatu, kami akan makan. Ketika bersedih, jatuh atau terluka lutut, kami akan dipujuk dengan aiskrim.”

Kata Pauline, dia sudah beberapa kali menangguhkan untuk kurangkan berat badan, tapi kali ini dia buat keputusan yang dia harus ambil tindakan untuk mengurangkan saiz badannya itu kerana dia menghadapi kesukaran menjalani hidup dan terpaksa bergantung kepada anak lelakinya. -DM

Usia kahwin paling lama

HANOI: Dua warga emas di Vietnam berhasrat memecahkan rekod perkahwinan paling lama di dunia.

Huynh Van Lac, 110, dan isterinya Nguyen Thi Lanh, 106, memecahkan rekod nasional untuk perkahwinan mereka selama 82 tahun minggu lalu, kata Pengarah Vietnam Records Book Centre, Le Tran Truong An.
“Kami akan menghantar rekod perkahwinan paling lama kepada Guinness World Records selepas selesai kertas kerja,” katanya.
Lac berkata, rahsia perkahwinan panjang mereka ialah tahu bagaimana menyesuaikan diri untuk hidup antara satu sama lain dan mengelak bertengkar.
“Orang ramai perlu tahu bagaimana berkongsi kegembiraan dan kesedihan antara satu sama lain,” katanya.

Lanh berkata, adalah penting untuk ‘sering melakukan senaman dan cuba berfikir positif.’

Menurut Guinness World Records, Herbert Fisher dan Zelmyra Fisher dari Amerika Syarikat berkahwin selama 86 tahun. Herbert meninggal dunia awal tahun ini. – Agensi 

Gaddafi jual rizab emas Libya


GADDAFI bermain dengan cucunya di Bab al-Aziziyah, foto yang disiarkan kelmarin disusuli kenyataan pemimpin itu yang menafikan lari ke Niger.
GADDAFI bermain dengan cucunya di Bab al-Aziziyah, foto yang disiarkan kelmarin disusuli kenyataan pemimpin itu yang menafikan lari ke Niger.

Bekas pemimpin untung lebih RM3 bilion, nafi rancang lari ke Niger

TRIPOLI: Bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi menjual lebih 20 peratus rizab emas Libya, bernilai lebih AS$1 bilion (RM3 bilion), sebelum lari daripada ditahan pemerintah baru.

Gabenor Bank Pusat Libya, Qassem Azzoz, ketika mendedahkannya berkata, jongkong emas bernilai 1.7 bilion dinar (RM4.18 bilion) atau kira-kira 29 tan, dijual kepada pedagang tempatan ketika rejim kekurangan wang tunai.
“Emas itu dicairkan bagi membayar gaji dan mempunyai pembeli, terutama di Tripoli,” kata Azzozz.
Menurut pegawai bank pusat, emas itu kemungkinan dibawa keluar ke negara jiran Tunisia atau negara berdekatan.

Azzoz menambah, aset keseluruhan bank itu kini kekal kira-kira AS$115 bilion (RM344.14 bilion) dan AS$90 bilion (RM269.33 bilion) daripadanya berada di luar negara.

Sementara itu, Gaddafi menyelar laporan dia lari ke Niger, menyifatkannya ‘perang psikologi dan penipuan,’ sambil berazam untuk mengalahkan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) dan ‘tikus’ yang memimpin Libya.

Kepemimpinan baru Libya yang dikemudi Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) dan Amerika Syarikat menggesa negara jiran menutup sempadan mereka kepada anggota rejim Gaddafi.
Tetapi, dalam ucapan pertamanya selepas beberapa lama, bekas pemimpin itu enggan mengaku kalah dan memberitahu rakyatnya: “Mereka tiada cara lain kecuali melakukan perang psikologi dan menipu.”

Bercakap menerusi telefon di saluran televisyen Arrai Oruba berpusat di Damsyik, beliau menambah: “Mereka kali terakhir berkata, Gaddafi dilihat dalam satu konvoi menghala ke Niger. Mereka mahu lemahkan semangat kami. Jangan bazirkan masa terhadap musuh yang lemah itu.”

Gaddafi juga berkata, NATO yang melakukan serangan udara setiap hari ke atas tenteranya sejak 31 Mac lalu mengikut satu mandat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), ‘akan dikalahkan’ kerana ‘kapasiti logistik tidak akan benarkannya’ untuk terus menyerang.

“Kami sedia di Tripoli dan di mana saja untuk memperhebat serangan ke atas tikus, tentera upahan, yang juga sekumpulan anjing,” katanya.

Sejak kompleks pentadbirannya di sini ditawan pada 23 Ogos lalu, Gaddafi membuat beberapa rayuan tentangan dalam pita disiar Arrai, yang dikendalikan bekas Ahli Parlimen Sunnah, Iraq Mishan al-Juburi.

Mishan mendakwa satu-satunya personaliti media yang berupaya menghubungi Gaddafi sejak bersembunyi selepas NTC mengambil alih ibu negara dan berkata bekas pemimpin dan anak lelakinya, Saif al-Islam masih berada di Libya.

“Saya boleh beritahu anda saya bercakap dengan Gaddafi baru-baru ini. Dia ada di Libya, dalam keadaan bersemangat, kuat, tidak takut dan gembira jika mati berjuang terhadap penjajah.

“Anak lelakinya, Saif berada dalam pemikiran sama,” tambah Mishan yang salurannya menyiarkan mesej audio Gaddafi. – AFP 

Dua suspek pengganas ditahan di Jerman


Pegawai polis Jerman berkawal di pintu masuk sebuah masjid dan pusat budaya Islam selepas dua lelaki ditahan kerana disyaki membeli bahan letupan untuk satu serangan bom di Berlin, semalam. - ReutersBERLIN 8 Sept. - Pihak berkuasa Berlin menahan dua lelaki hari ini selepas mereka disyaki memiliki bahan letupan yang dipercayai mahu digunakan dalam satu serangan bom menjelang ulang tahun serangan 11 September beberapa hari lagi.
Jurucakap polis berkata, pihaknya menahan rakyat Jerman berketurunan Lebanon dan rakyat Palestin dari Gaza yang masing-masing berusia 24 dan 28 tahun hari ini.
Polis turut menggeledah rumah suspek serta sebuah masjid di kawasan kejiranan Wedding, di sini.
Jelas jurucakap itu, pihak polis sebenarnya telah melancarkan siasatan dalam satu operasi diberi nama 'Rainshower' berhubung perkara itu beberapa bulan lalu, namun tidak memberikan butiran lanjut.
Beliau juga enggan mengulas mengenai kaitan yang mungkin antara penahanan itu dengan serangan 11 September 2001 atau menjelang kunjungan Pope Benedict XVI pada 22 hingga 25 September ini yang bermula di Berlin.
Jurucakap pejabat pendakwa raya berkata, pihaknya telah melancarkan siasatan terhadap lelaki-lelaki itu kerana 'disyaki berhasrat melancarkan satu jenayah keganasan menentang negara'.
Menurut laporan akhbar harian Berliner Morgenpost, pihak berkuasa turut merampas bahan pendingin dan asid yang biasa digunakan untuk membuat bom.
Akhbar itu melaporkan, suspek sering menghabiskan masa atau bermalam di masjid di Wedding itu. Pihak berkuasa bagaimanapun enggan mengesahkan perkara tersebut. - AFP

Bom palsu paksa dua pesawat Pakistan mendarat cemas


Dua pesawat Pakistan International Airlines (PIA) terpaksa mendarat cemas masing-masing di Lapangan Terbang Antarabangsa Ataturk, Istabul, Turki (kiri) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) semalam selepas menerima ancaman laporan bom palsu ditempatkan di dalam pesawat. – ReutersISTANBUL 8 Sept. – Syarikat penerbangan, Pakistan International Airlines (PIA) sedang menyiasat ancaman menerusi e-mel yang mendakwa bom-bom diletakkan di dalam dua pesawatnya, memaksa satu daripadanya dilencongkan ke Istanbul manakala satu lagi mendarat mengikut jadual di Kuala Lumpur.
PIA hari ini berkata, pihaknya menerima dua e-mel lewat semalam yang mendakwa terdapat bom di dalam kedua-dua penerbangan dan mengarahkan juruterbang berkenaan mendarat dengan segera di lapangan terbang terdekat, tetapi tiada bahan letupan ditemui di dalam kedua-dua pesawat.
“Jabatan keselamatan PIA sedang menjalankan siasatan mengenai e-mel itu tetapi setakat belum ada hasil dan mereka juga bekerjasama dengan Pasukan Keselamatan Lapangan Terbang (ASF) dan agensi lain yang bertanggungjawab terhadap keselamatan,” kata pengarah operasi penerbangan PIA, Naveed Aziz.
Seorang lagi pegawai kanan PIA berkata, pakar komputer daripada syarikat penerbangan itu dan pasukan keselamatan menjalankan siasatan tersebut.
“Perkara ini serius dan jika tidak dibendung dari awal, e-mel palsu seperti itu boleh merosakkan reputasi kami pada masa depan selain memburukkan negara kami di peringkat antarabangsa,” katanya.
Pesawat pertama berlepas dari Lahore dalam penerbangan ke bandar raya Manchester, Britain apabila ia dilencongkan ke Lapangan Terbang Ataturk, Istanbul, mencetuskan panik di kalangan 378 penumpangnya, lapor pihak berkuasa lapangan terbang dan media Turki.
Pegawai keselamatan di Istanbul dengan bantuan anjing pengesan memeriksa pesawat Boeing 777-300EA itu serta bagasi penumpangnya selama tiga jam, lapor agensi berita Anatolia.
Tiada bahan letupan ditemui dan ancaman bom itu disahkan sebagai palsu, kata pihak berkuasa lapangan terbang, menurut laporan CNN-Turk dan NTV.
Amaran mengenai bom itu, diterima semasa pesawat berada di ruang udara ibu negara Bulgaria, Sofia, mencetuskan panik di kalangan penumpang, menurut Anatolia.
Selepas mendarat di Istanbul sekitar 1400 GMT (10 malam waktu Malaysia), penumpang dibawa turun dari pesawat yang kemudian dipindahkan ke zon keselamatan.
Penerbangan kedua dari Lahore, membawa 187 orang, mendarat dengan selamat di destinasinya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) selepas ancaman bom diterima ketika pesawat berada di ruang udara.
“Kami tidak boleh memandang ringan ancaman sedemikian dan sedang menyiasat perkara ini,” kata jurucakap Lembaga Penerbangan Awam, Pervez George.
Seorang pegawai keselamatan lapangan terbang berkata, langkah keselamatan diperketat di semua lapangan terbang di Pakistan berikutan ancaman palsu itu. – AFP

Pendapatan Facebook meningkat

CALIFORNIA 8 Sept. – Pendapatan Facebook meningkat sekali ganda kepada AS$1.6 bilion (RM4.8 bilion) separuh pertama tahun ini berbanding 2010, sekali gus menunjukkan tarikannya kepada pengiklan ketika ia bersaing dengan Google Inc.
Menurut sumber yang enggan dikenali kerana Facebook tidak mendedahkan laporan pendapatannya, jumlah pendapatan bersih untuk separuh tahun pertama 2011 pula dilaporkan hampir mencecah AS$500 juta (RM1.5 bilion).
Jumlah memberangsangkan itu disumbang bantuan pelabur-pelabur yang meningkatkan nilai laman web sosial tersebut kepada kira-kira AS$80 bilion (RM239 bilion) di pasaran tertutup, dengan kebanyakan pemerhati industri menjangka ia akan disenaraikan di bursa saham pada 2012.
Populariti Facebook di kalangan pengiklan dan 750 juta pengguna memberi tekanan kepada syarikat laman web lain seperti Yahoo Inc. yang bertindak memecat Ketua Eksekutifnya, Carol Bartz kelmarin.
Enjin carian terkemuka, Google Inc. Jun lalu melancarkan Google+, pesaing laman web sosial yang berjaya menarik lebih 10 juta pengguna dalam tempoh dua minggu pertama.
Google cuba meningkatkan tarikan laman sosialnya itu dengan menawarkan permainan seperti Zynga Poker dan Rovio's Angry Birds.
Facebook mencatat pendapatan bersih AS$355 juta (RM1.1 bilion) daripada pendapatan keseluruhan sebanyak AS$1.2 bilion (RM3.6 bilion) pada sembilan bulan pertama 2010.
Sumber itu bagaimanapun tidak menyediakan angka untuk perbandingan pendapatan secara langsung bagi separuh tahun pertama 2011 dan 2010.
Facebook yang diasaskan oleh Ketua Pegawai Eksekutifnya, Mark Zuckerberg di bilik asramanya di Harvard pada 2004, dijangka memperkenalkan perisian baru bulan ini seperti perkhidmatan muzik daripada Spotify dan Rhapsody.
Laman sosial itu turut menjadi laman web paling ramai dilawat pengguna yang menghabiskan masa selama berjam-jam setiap bulan untuk berkongsi gambar, video dan berbual dengan rakan. – AGENSI

Gaddafi nafi lari ke Niger


Pemberontak melancarkan tembakan menggunakan kereta kebal dari Om El Khanfousa, 85 kilometer di timur Sirte, kelmarin. - ReutersKAHERAH 8 Sept. - Muammar Gaddafi buat kali pertama hari ini tampil menafikan laporan mendakwa dirinya tidak lagi berada di Libya dan melarikan diri ke Niger selepas rejimnya ditumpaskan pemberontak Libya bulan lalu.
Dalam satu mesej audionya yang disiarkan oleh stesen televisyen di Syria, Al-Rai TV hari ini, Gaddafi turut meminta rakyat Libya terus menentang pemberontak.
"Kepada semua rakyat Libya yang saya sayangi, bumi Libya adalah milik anda dan anda perlu mempertahankannya daripada pengkhianat, anjing dan mereka yang berada di Libya untuk merampas negara ini,'' katanya.
Gaddafi menafikan meninggalkan Libya dan menyifatkan laporan itu sebagai satu penipuan dalam perang psikologi.
"Berapa banyak konvoi penyeludupan, pedagang dan orang ramai menyeberangi sempadan setiap hari ke Sudan, Chad, Mali dan Algeria.
"Ia seperti ini adalah kali pertama satu konvoi kenderaan pergi ke Niger,'' katanya.
Isnin lalu, laporan menyatakan satu konvoi kenderaan terdiri daripada 200 kereta membawa Gaddafi serta sekutu rapatnya memasuki Niger.
Di Libya, pertempuran antara pemberontak dan askar pro-Gaddafi terus berlaku di luar bandar Bani Walid, antara bandar terakhir yang masih dikuasai mereka yang setia kepada Gaddafi.
"Saki-baki tentera yang setia kepada Gaddafi melancarkan serangan ke atas pemberontak dari bandar tersebut tetapi pemberontak berjaya mempertahankan diri,'' kata komander pejuang pemberontak, Daw al-Salheen. - dpa

Potter dinobat wanita paling gemuk di dunia

PAULINE POTTER duduk di tempat duduk belakang sebuah kereta.


SACRAMENTO, Amerika Syarikat (AS) - Setelah berat badannya mencecah 317.51 kilogram (kg), Pauline Potter dengan rasminya disenaraikan sebagai wanita paling berat di dunia oleh pihak pengurusan Guinness Book of Records, lapor sebuah akhbar semalam.
Namun, wanita berusia 47 tahun itu memberitahu, dia mahu menurunkan berat badan agar dapat menikmati kehidupan hariannya semula.
Potter pernah mendakwa bahawa lelaki menganggapnya sebagai 'dewi seks' dan dia mengadakan hubungan 'seks yang hebat' pada setiap hari.
Namun, dia kini sukar untuk menjalani kehidupan harian kerana tidak dapat mengalihkan badannya ketika berada di atas katil atau memasuki keretanya.
Potter mahu menurunkan berat badannya sehingga 226kg supaya dia dapat pergi menari, melancong dan duduk di kerusi pawagam untuk menonton wayang.
Wanita itu turut menyalahkan cara dia dibesarkan sebagai punca dia menjadi gemuk melampau.
"Ibu bapa saya selalu menyajikan saya dengan makanan. Berat ibu melebihi 181kg manakala berat bapa saya pula lebih 272kg," kata Potter.
"Saya mempunyai lapan adik-beradik dengan semuanya memiliki berat melebihi 181kg kecuali seorang," tambahnya.
- Agensi, kosmo

Bachchan berlakon bersama DiCaprio

AMITABH BACHCHAN

MUMBAI - Seorang pelakon Bollywood, Amitabh Bachchan akan membuat kemunculan dalam filem Hollywood pertamanya bersama aktor Leonardo DiCaprio menerusi adaptasi novel klasik, The Great Gatsby, kata studio perfileman Warner Bros. Pictures.
Bachchan yang berusia 68 tahun itu yang melonjak popular dalam tahun 1970-an, akan berganding dengan DiCaprio, Tobey Maguire dan Carey Mulligan dalam filem arahan pengarah filem, Baz Luhrmann.
Studio Warner Bros. Pictures dalam satu kenyataan menyatakan bahawa penggambaran filem itu sudah bermula pada minggu ini.
Menurut kenyataan itu, Bachchan akan berlakon sebagai Meyer Wolfsheim, seorang ketua sindiket jenayah terancang yang membantu watak utama, Jay Gatsby menjadi kaya raya.
Bachchan berada di Australia yang merupakan lokasi penggambaran filem itu. - AFP, kosmo

Simon Cowell buat pengakuan mengejut

Simon Cowell
LOS ANGELES, Amerika Syarikat (AS) - Selebriti yang terkenal dengan beberapa program realiti televisyen, Simon Cowell membuat pengakuan sensasi bahawa dia pernah melakukan hubungan seks bersama dua wanita secara serentak, lapor sebuah akhbar semalam.
Tanpa mendedahkan identiti mereka, Cowell ketika ditemu bual dalam sebuah program stesen radio AS memberitahu, hubungan seks 'hebat' itu berlaku beberapa tahun lalu.
"Ketika itu saya bersama dua wanita ini dan tanpa dijangka, kami berakhir di ranjang. Ia hebat dan saya menyukainya," kata Cowell.
Selebriti itu yang juga juri program realiti pencarian bakat nyanyian X-Factor turut mengaku pernah keluar temu janji dengan Denise Richards ketika aktres berkenaan hamil lapan bulan.
Richards, 40, ialah bekas isteri kepada aktor popular AS, Charlie Sheen.
Selain Richards, Cowell pernah menjalin hubungan ranjang bersama beberapa selebriti Hollywood lain tetapi dia enggan mendedahkan nama mereka. - Agensi, kosmo

Bilik pejabat kilang ubat umpama sebuah istana


SALAH satu ruang yang terdapat dalam pejabat Kumpulan Syarikat Farmaseutikal Harbin, timur laut wilayah Heilongjiang, China.

HARBIN, China - Sebuah bangunan pejabat mempunyai hiasan dalaman mirip sebuah istana mewah yang diduduki oleh pemimpin terkaya dunia.
Lebih mengejutkan, blok bangunan itu dibina di China, negara yang dikenali kerana mempraktikkan konsep binaan yang ringkas.
Hiasan dalaman bangunan tersebut ditiru daripada Istana Versailles di Perancis.
Ia merupakan pejabat kilang ubat Kumpulan Syarikat Farmaseutikal Harbin di timur laut wilayah Heilongjiang.
Bangunan itu terdiri daripada blok bangunan enam tingkat yang mengandungi pejabat tiga tingkat manakala baki ruang luar dijadikan muzium milik firma berkenaan.
Syarikat Farmaseutikal Harbin itu adalah milik pemerintah China.
Hiasan dalamannya bercirikan kemewahan seperti dinding dan lampu keemasan sekali gus mencetuskan kemarahan penduduk setempat.
Penduduk mendakwa wang untuk membina hiasan dalaman itu sepatutnya dibelanjakan untuk menyelesaikan masalah pembentungan di kilang-kilang firma berkenaan yang semakin serius.
- Agensi, kosmo

Sonia Gandhi pulang ke India

Sonia Gandhi 
NEW DELHI - Pemimpin politik paling berpengaruh di India, Sonia Gandhi (gambar) pulang ke tanah air semalam selepas menjalani pembedahan di Amerika Syarikat (AS) lima minggu lalu kerana masalah kesihatan yang tidak didedahkan, kata seorang jurucakap.
Sonia merupakan Presiden Parti Kongres yang memerintah India dan balu bekas Perdana Menteri Rajiv Gandhi.
"Sonia Gandhi tiba awal pagi ini dan beliau berada dalam keadaan baik," kata jurucakap Parti Kongres, Janardan Dwivedi tanpa mengulas lanjut.
Beberapa pegawai parti berkenaan mengumumkan pada 4 Ogos lalu bahawa Gandhi, 64, selamat menjalani pembedahan di AS tetapi mereka enggan mendedahkan tentang keadaan kesihatannya atau lokasi hospital tempat beliau dirawat.
Pemimpin yang dilahirkan di Itali itu dipercayai sedang melakukan persiapan untuk anak lelaki tunggalnya, Rahul menjadi Perdana Menteri selepas Manmohan Singh, 78, meletakkan jawatan. - AFP, kosmo

Palestin lancar kempen sertai PBBRAMALLAH - Palestin semalam melancarkan kempen secara rasmi semalam untuk menyertai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebagai anggota penuh.
Kira-kira 100 pegawai Palestin dan aktivis berkumpul di sebuah pejabat PBB di Ramallah dalam satu majlis ringkas berhubung kempen tersebut.
Mereka menyatakan hasrat tersebut menerusi sepucuk surat kepada Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon bagi menyuarakan sokongan ke atas penduduk Palestin.
Surat itu diserahkan oleh seorang wanita berusia 70 tahun, Latifa Abu Hmeid yang kehilangan seorang anak lelakinya dalam pertempuran dengan tentera Israel.
Dia turut mempunyai tujuh orang lagi anak yang ditahan dalam penjara di Israel kerana melakukan aktiviti militan pada pandangan rejim Zionis.
- Agensi

Gambar mengagumkan planet Zuhal


IMEJ planet Zuhal yang dirakamkan dari kapal angkasa Cassini-Huygens didedahkan 
media Barat kelmarin.


WASHINGTON - Satu imej planet Zuhal yang mengagumkan berjaya dirakamkan oleh kapal angkasa lepas Cassini-Huygens, lapor sebuah akhbar kelmarin.
Menurut seorang ahli astronomi, Robin Canup di Institut Penyelidikan Barat Daya di Boulder, Colorado, imej tersebut mengagumkan kerana bahagian malam Zuhal kelihatan bercahaya akibat lantunan cahaya gelang yang terdapat di sekelilingnya.
Kapal angkasa Cassini-Huygens merupakan projek usaha sama melibatkan Agensi Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan, Agensi Angkasa Lepas Eropah dan Agensi Angkasa Lepas Itali.
Ia dilancarkan pada 1997 dan akan terhempas di planet Zuhal pada 2017. - Agensi, kosmo

Persiapan ulang tahun 9/11BEBERAPA pekerja mengubah kedudukan lampu dalam ujian persembahan cahaya di New York kelmarin.

NEW YORK - Beberapa ujian dilakukan oleh sekumpulan pakar cahaya di tapak bangunan berkembar World Trade Centre (WTC) bagi membuat persembahan sempena dengan ulang tahun kesepuluh serangan pengganas yang berlaku di sini, lapor sebuah akhbar semalam.
Ujian itu dilakukan menjelang sambutan ulang tahun serangan tersebut yang akan disambut pada Ahad ini.
Dalam serangan pengganas itu, bangunan WTC runtuh akibat dirempuh oleh dua pesawat yang dirampas pengganas sehingga mengakibatkan 2,753 orang terbunuh pada 11 September 2001.
Serangan itu kemudian dikenali sebagai 9/11.
Seorang penerbit teater yang mengendalikan acara persembahan cahaya itu, Michael Ahern berkata, apabila lampu tersebut bercahaya, ia akan memberikan suasana yang amat indah.
Sementara itu, kebimbangan rakyat Amerika Syarikat (AS) berhubung satu serangan pengganas semakin berkurangan.
Maklumat didedahkan dalam satu tinjauan pendapat yang disiarkan semalam.
Seramai 36 peratus responden menyatakan mereka berasa amat bimbang bahawa akan berlaku satu serangan pengganas.
Serangan pengganas itu didakwa dirancang oleh bekas Ketua Al-Qaeda, Osama Bin Laden sehingga dia menjadi orang paling dikehendaki oleh AS.
Namun, Osama mati ditembak anggota komando AS di bandar Abbottabad, Pakistan di sebuah rumah persembunyian pada 2 Mei lalu semasa berusia 54 tahun. - Agensi, kosmo

CEO Yahoo dipecat menerusi telefon

Carol Bartz 
SUNNYVALE, Amerika Syarikat (AS) - Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Yahoo, Carol Bartz (gambar) diberitahu dia dipecat hanya melalui telefon.
Pendedahan itu dibuat oleh Carol apabila dia memberitahu kakitangan firma Internet itu pada Selasa lepas bahawa dia telah dipecat melalui telefon.
Dia menghantar e-mel kepada kakitangan-kakitangan Yahoo dengan menggunakan komputer tablet iPad bagi memberitahu mengenai pemecatannya.
E-mel itu diperolehi sebuah blog teknologi, All Things D. Dia dipecat oleh Pengerusi Yahoo, Roy Bostock.
Pemecatan wanita berusia 63 tahun itu dibuat setelah para pemegang saham dan ahli lembaga pengarah kecewa kerana dia gagal memulihkan pendapatan syarikat yang terus merosot.
Untuk mengisi kekosongan tersebut, ahli-ahli lembaga pengarah Yahoo menamakan ketua pegawai kewangan syarikat itu, Tim Morse sebagai pemangku CEO.
Yahoo yang beribu pejabat di sini, negeri California dilaporkan sedang mencari pengganti untuk jawatan tersebut. - Agensi

Gaddafi jual 20 peratus simpanan emas

GADDAFI

TRIPOLI - Bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi telah menjual lebih 20 peratus simpanan emas negara berkenaan bernilai lebih AS$1 bilion (RM2.9 bilion) pada hari-hari terakhir pemerintahan rejimnya, kata Gabenor Bank Negara Libya, Qassem Azzoz semalam.
Qassem berkata, sekitar 29 tan emas dijual kepada peniaga-peniaga tempatan selepas rejim Gaddafi mengalami kesempitan wang tunai.
"Semua emas itu dijual untuk pembayaran gaji dan mewujudkan kecairan terutamanya di Tripoli," kata Qassem.
Menurut beberapa pegawai bank pusat, sejumlah emas tersebut dipercayai dibawa keluar ke negara jiran iaitu Tunisia.
Menurut Qassem, susulan penjualan jongkong-jongkong berkenaan, aset keseluruhan bank pusat Libya kini berbaki AS$115 bilion (RM344.1 bilion) dengan AS$90 bilion (RM269.3 bilion) disimpan di luar negara.
Sementara itu, pemangku Menteri Kesihatan Libya, Naji Barakat berkata, sekurang-kurangnya 30,000 orang terbunuh manakala 50,000 lagi cedera dalam perang saudara sepanjang enam bulan di Libya
Lebih 4,000 orang lagi katanya, masih hilang sama ada telah terkorban atau menjadi tawanan di tiga bandar yang menjadi kubu kuat Gaddafi.
Libya memiliki penduduk seramai lebih enam juta orang. - AFP

Bapa tonton video anak dipukul

ABU BAKAR (kanan) dan Danial masing-masing menunjukkan laporan
polis dan rakaman video kejadian pukul oleh pelajar senior di Alor Setar semalam.

ALOR SETAR - Seorang bapa terkejut apabila menonton video anaknya dipukul bertubi-tubi oleh seorang pelajar senior di asrama sebuah sekolah agama di Jitra dekat sini.
Kejadian dipercayai berlaku pada 2 April lalu kira-kira pukul 6.15 petang tetapi hanya disedari Abu Bakar Salleh, 43, setelah menemui satu kad memori lama telefon bimbit milik anaknya itu, Danial Wafiy Nuruddin, 14, awal Julai lalu.
Katanya, klip video yang memaparkan aksi pelajar tingkatan tiga menyepak, menumbuk dan memukul anaknya itu dengan kayu dipercayai dirakam salah seorang rakannya.
"Saya amat terkejut dan sedih melihat Danial diperlakukan seperti itu. Danial takut dan trauma sehingga sanggup menyembunyikan perkara itu selama beberapa bulan.
"Ia hanya terbongkar setelah kami menemui satu memori kad daripada telefon bimbit lamanya. Jika tidak entah apalah nasibnya," katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Kubang Bongok, Alor Janggus di sini semalam.
Menurut Abu Bakar, beliau membuat laporan di Balai Polis Jitra kerana bimbang dan risau dengan keselamatan anaknya ekoran kejadian tersebut.
-kosmo

Minyak seludup jadi 'penumpang'


CHENG SAN (dua dari kanan) menunjukkan sebuah teksi yang diubah suai dipercayai bagi tujuan menyeludup petrol bersubsidi di Tumpat semalam.

PENGKALAN KUBOR - Segelintir teksi dan kereta sewa di sekitar kawasan ini dikesan tidak lagi menjalankan tugas hakiki mengambil penumpang sebaliknya giat dengan aktiviti menyeludup petrol bersubsidi ke negara jiran.
Pegawai Pemerintah Pasukan Gerakan Marin (PGM), Deputi Supritendan Tan Cheng San berkata, hasil maklumat awam mengenai sikap tidak bertanggungjawab itu, pihaknya melakukan pemantauan di sekitar pangkalan haram Nasir, Simpangan dekat sini kira-kira pukul 11.30 malam kelmarin.
Menurutnya, selepas intipan itu, pihaknya menyerbu sebuah teksi di pangkalan haram tersebut yang dipercayai baru menghantar minyak petrol bersubsidi kepada sebuah bot yang siap menunggu di situ.
"Hasil serbuan kita menahan seorang lelaki berusia 27 tahun yang memandu teksi tersebut namun, kita percaya suspek bukan pemilik teksi berkenaan sebaliknya hanya mengambil upah menghantar minyak tersebut.
"Pemeriksaan yang dilakukan mendapati but teksi tersebut telah diubah menjadi tangki tambahan yang mampu memuatkan 250 liter petrol," katanya ketika ditemui di sini semalam.-kosmo

Tuah umur panjang nenek Piah


JIRAN-JIRAN melihat kesan kebakaran rumah Piah Hussin di Kampung Duyong, Semabok, Melaka malam kelmarin.

MELAKA – Nasib menyebelahi seorang warga emas yang selama ini tinggal bersendirian di rumahnya di Kampung Duyong, Semabok Dalam di sini apabila dia terselamat ketika kediamannya hangus dalam kebakaran bermula pukul 10.05 malam kelmarin.
Hal tersebut berlaku kerana ketika kejadian, Piah Hussin, 77, sudah tiga hari dimasukkan ke Hospital Melaka di sini untuk mendapatkan rawatan kerana kencing manis dan darah tinggi.
Kebakaran tersebut disedari oleh cucunya, Aqilah Razak, 17, apabila terdengar jeritan salah seorang jiran memanggil ibu dan bapanya memberitahu rumah neneknya yang terletak di hadapan rumahnya terbakar.
“Ketika itu, cuma saya, ibu dan empat adik berada di rumah manakala ayah menemani nenek di hospital sejak dimasukkan ke wad Ahad lalu kerana penyakit kencing manis dan darah tinggi.
“Saya terkejut apabila mendapati api sudah marak dan terus menyelamatkan adik-adik manakala ibu mengalihkan dua kereta yang diletakkan di hadapan rumah,” katanya ketika ditemui di sini malam 

Jangan bimbang naik ambulans

KEMALANGAN membabitkan ambulans adalah terpencil dan
 pesakit tidak perlu bimbang menaikinya. - Gambar hiasan

PUTRAJAYA - Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai meminta pesakit agar tidak bimbang apabila dibawa menaiki ambulans kerana pelbagai langkah termasuk latihan pemanduan telah dijalankan terhadap pemandu kenderaan tersebut.
Menurut beliau, semua pemandu ambulans telah menjalani latihan yang meluas dan terperinci termasuk Prosedur Operasi Standard (SOP).
"Mereka mahir dan pemandu yang berhati-hati. Jadi pesakit janganlah bimbang. Kita sediakan perkhidmatan yang cemerlang," katanya selepas menghadiri majlis sambutan Merdeka Raya Kementerian Kesihatan di sini semalam.
Dalam tempoh tiga bulan lalu, sebanyak lima kemalangan dicatatkan yang membabitkan ambulans dan mengorbankan pesakit yang sedang dibawa menaiki kenderaan kecemasan itu.
Tiong Lai berkata, kementerian itu telah menubuhkan sebuah jawatankuasa yang diketuai oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Hasan Abdul Rahman untuk mengenal pasti faktor-faktor dan punca kemalangan itu berlaku.
Katanya, had kelajuan ambulans akan dikaji semula kerana kenderaan itu diubah suai selain dilengkapi dengan pelbagai peralatan mengikut klasifikasi pada ambulans sama ada jenis A, B dan C.
"Jadi adalah penting untuk meningkatkan kesedaran di kalangan pemandu mengenai had kelajuan kenderaan itu kerana ambulans telah diubah suai," kata beliau.-kosmo

Cemburu disyaki motif kontraktor dibunuh

VIJAYALAKSHMI

JOHOR BAHRU - "Saya mahu tahu motif penjenayah membunuh bapa saya kerana saya mengesyaki ia mungkin ada kaitan dengan motif cemburu dalam perniagaan perkapalan milik mendiang."
Demikian luahan V. Nishindren, 18, anak sulung S. Vijayaratnam, 47, yang maut ditetak dua lelaki bersenjatakan parang di Jalan Tasek 24, Bandar Seri Alam, Selasa lalu.
Dalam kejadian itu, ibu Nishindren, G. Vijayalakshmi, 45, cedera parah. Pasangan itu dicederakan selepas penjenayah yang dipercayai mabuk gagal masuk ke bilik utama rumah itu untuk melarikan barang berharga.
Menurut Nishindren, mendiang bapanya memiliki satu perniagaan subkontraktor perkapalan di Pulau Jerjak, Pulau Pinang sejak tujuh tahun lalu.
Oleh itu, Nishindren yang juga merupakan pelajar sebuah kolej swasta di Mantin, Negeri Sembilan mahu polis menyiasat motif tindakan kejam yang mungkin ada kaitan dengan perniagaan mendiang bapanya.
"Saya minta polis siasat motif pembunuhan mungkin ia sebab dendam atau cemburu berkaitan dengan kejayaan perniagaan ayah saya," kata remaja itu yang juga mahu polis segera memberkas dua lagi suspek.
Nishindren turut memaklumkan keadaan emaknya semalam semakin stabil.
-kosmo

Gadis Thai jadi keldai dadah


NOOR RASHID menunjukkan sebahagian ganja yang dirampas daripada beberapa individu pada sidang akhbar di Bukit Aman, Kuala Lumpur semalam.

KUALA LUMPUR - Sindiket pengedaran dadah membabitkan warga Afrika kini lebih licik apabila menukar modus operandi dengan menggunakan jalan darat dan menjadikan wanita Thailand sebagai keldai dadah.
Jalan darat dipilih selepas sindiket mendapati sistem keselamatan pintu masuk di kesemua lapangan terbang di negara ini dipertingkatkan menyebabkan mereka menghadapi kesukaran.
Wanita Thailand pula dipilih kerana negara itu dijadikan transit oleh pengedar dadah sebelum dijual di tempat lain.
Bagaimanapun, apa juga usaha mereka, polis yang sentiasa mengekang kegiatan haram tersebut dapat menumpaskan tiga sindiket dianggotai tujuh individu berusia di antara 20 dan 41 tahun serta merampas pelbagai jenis dadah bernilai RM2.6 juta sejak Selasa lalu.
Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman, Datuk Noor Rashid Ibrahim berkata, daripada jumlah tangkapan itu, empat merupakan warga asing dari Thailand dan Nigeria. Kesemua keldai dadah itu ditahan di Lembah Klang dan Terengganu.
Katanya, tangkapan pertama melibatkan dua lelaki tempatan dan seorang lelaki Thailand di Bandar Sri Damansara pada pukul 11.15 malam kelmarin.
"Ketika ditahan, kesemua suspek menaiki sebuah kereta jenis Toyota Crowne yang dipandu lelaki Thailand tersebut.
"Pemeriksaan menemui sebanyak 60 ketulan mampat ganja yang disorokkan di dalam ruang khas yang telah diubahsuai di dalam kereta itu," katanya di sini semalam.-kosmo

Terlepas tuduhan bunuh jiran


Ismail (tengah) dipeluk ahli keluarga selepas dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen Kota Bharu semalam.

KOTA BHARU - Seorang lelaki tergamam selepas Mahkamah Sesyen di sini semalam melepas dan membebaskannya daripada tuduhan membunuh tanpa niat seorang jiran kerana berebut seekor kerbau di Kampung Belimbing, Tanah Merah dekat sini dua tahun lalu.
Hakim Zainal L. Salleh ketika memutuskan perkara itu berkata, tindakan yang dilakukan tertuduh Ismail Jusoh, 59, adalah untuk mempertahankan diri dan tidak melampaui undang-undang.
Sejurus keputusan selesai dibacakan, bapa kepada lapan anak yang berada di kandang tertuduh itu terus memeluk ahli keluarga dengan linangan air mata sambil menadah tangan berdoa.
"Selama dua tahun (kes) dibicarakan di mahkamah, saya tahu saya tidak bersalah kerana melakukan perbuatan itu untuk mempertahankan diri.
"Kes ini berlaku apabila Mohamed Jusoh (mangsa) mendakwa kerbau saya adalah haiwan miliknya. Dalam pergaduhan itu saya juga cedera dengan tiga jahitan di kepala," kata Ismail yang diwakili peguam Rosmizan Sulaiman.
Sementara itu, Zainal dalam penghakimannya pula berkata, selepas meneliti fakta keterangan, mahkamah mendapati tindakan Ismail adalah untuk mempertahankan diri.
Malah pada waktu kejadian, tertuduh didatangi oleh mangsa bersama anak dan menantunya yang bertindak memegang warga emas itu.
"Walaupun cedera mangsa menerkam tertuduh sehingga keempat-empat mereka terjatuh," kata Zainal.
-kosmo

Pengguna perlu bayar lebih

Kenyataan akhbar syarikat telekomunikasi mengenai caj baharu pembeli kad prabayar.

KUALA LUMPUR - Seramai 26.2 juta pelanggan talian telefon mudah alih prabayar di negara ini bakal dikenakan caj bagi cukai perkhidmatan sebanyak enam peratus berkuat kuasa 15 September ini.
Jumlah tersebut meliputi tiga syarikat penyedia perkhidmatan telekomunikasi utama negara iaitu Celcom (Xpax) seramai 9 juta pelanggan, DiGi seramai 7.7 juta orang dan Maxis (Hotlink) 9.5 juta orang.
Menurut siaran akhbar yang dikeluarkan bersama oleh syarikat tersebut semalam, para pelanggan selepas ini dikenakan cukai bagi setiap pembelian tambah nilai prabayar dan pek permulaan prabayar baharu.
Dengan penguatkuasaan caj itu, seorang pelanggan yang membeli kad tambah nilai berjumlah RM10 perlu membayar RM10.60, dengan 60 sen adalah cukai perkhidmatan.
“Para pelanggan prabayar akan dimaklumkan melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) bermula tengah hari ini (semalam) mengenai cukai perkhidmatan baharu itu,” kata kenyataan itu.
-kosmo

Natasha berjanji jalani kehidupan normalNATASHA

KANGAR - Jabatan Agama Islam Perlis akan membimbing seorang pondan, Natasha bagi membantunya kembali kepada fitrahnya sebagai seorang lelaki.
Pengarahnya, Abdul Malik Hussin berkata, bagi tujuan itu, pihaknya telah memberi nasihat serta buku agama sebagai rujukan untuk mengubah dirinya sekali gus melupakan niat menjalani kehidupan songsang dengan teman lelaki.
Menurut beliau, jabatan itu akan melakukan pemantauan dari semasa ke semasa bagi melihat perubahan yang dijanjikan Natasha dalam pertemuan di rumahnya semalam.
"Pegawai saya telah menemuinya bagi melihat keadaannya dan menasihati mengenai hukum, agama dan fitrah seorang lelaki.
"Dia akur dengan penjelasan kami dan berjanji mahu berubah," katanya ketika dihubungi di sini semalam.
Kosmo! sebelum ini melaporkan hasrat Natasha untuk menjalani kehidupan bersama teman lelakinya, Mohd. Hafizuddin Johari, 20, di luar negeri ini.
Tindakan itu berikutan hubungan mereka dicemburui pihak tertentu sehingga Mohd. Hafizuddin disimbah asid pada Sabtu lalu ketika berada di rumah sewanya di Taman Seri Bakau di sini.
-kosmo

Kes Remaja Bunuh Bayi Dipindah Ke Mahkamah Tinggi

SHAH ALAM: Mahkamah Majistret di sini membenarkan agar kes seorang remaja Myanmar yang didakwa membunuh bayi perempuan yang baru dilahirkannya dipindahkan ke Mahkamah Tinggi untuk dibicarakan.
Majistret Norkamilah Aziz membenarkan permohonan untuk memindahkan kes tersebut pada prosiding sebutan yang diadakan pada Khamis.
Tertuduh, Nur Aishah Abdullah, 23, didakwa melakukan kesalahan itu pada pukul 9 pagi, 25 Januari lalu di sebuah rumah nombor 4, Lot 9902, Batu 4, Kampung Jawa, di sini.
Bagi kesalahan itu, Nur Aishah yang memegang status pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNCHR) didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.
Berdasarkan laporan media sebelum ini, Nur Aishah didakwa menikam bayi tersebut yang dilahirkan di dalam sebuah tandas sebanyak lima kali dengan menggunakan objek tajam. Bayi malang itu ditemui di dalam sebuah bungkusan plastik di tandas sebuah rumah teres.
Pada prosiding itu, pihak pendakwaan diwakili oleh Timbalan Pendakwa Raya Noor Husnita Mohd Radzi manakala tertuduh diwakilli oleh peguam Gerard Lazarus.