Pages

Tuesday, March 31, 2015

Jumpa semula anjing selepas dimasak


Jumpa semula anjing selepas dimasak
Foto yang menjadi viral di laman media sosial.
VIETNAM - MYANMAR. Bagai sebuah mimpi ngeri, seorang kanak-kanak menjumpai anjing peliharaannya yang hilang dalam keadaan siap dimasak.

Menurut People's Daily Online, kanak-kanak berkenaan telah memelihara anjing terbabit yang dinamakan Flower selama tiga tahun sebelum ia hilang.

Difahamkan, setelah beberapa hari mencari Flower, kanak-kanak tersebut menjumpai Flower di sebuah kedai menjual daging dan telah dimasak.

Kisah kanak-kanak terbabit diketahui umum selepas fotonya di samping anjing berkenaan tersebar di internet.

Menurut Dailymail.uk, daging anjing dianggap sebagai makanan di Vietnam.

Petani didenda kerana lembu


Petani didenda kerana lembu
Seorang petani dari Mogilno, Poland, sanggup mengubah suai kereta Fiat Puntonya untuk membawa lembunya ke klinik haiwan.
SIAPA sangka, seorang petani dari Mogilno, Poland, sanggup mengubah suai kereta Fiat Puntonya menjadi seakan-akan sebuah kandang lembu lengkap dengan lantai jerami dan kayu penghadang hanya untuk membawa haiwannya itu ke klinik haiwan.

Zbigniew Grabowski, 53, bagaimanapun ditahan anggota polis dan lebih malang lagi, dia diarahkan pulang ke ladang dengan berjalan kaki bersama lembunya itu.

“Pemandu itu memberitahu dia ingin membawa lembunya pulang ke ladang selepas berjumpa doktor haiwan. Kami beritahunya, dia perlu mendapatkan trak yang betul dan tindakannya meletakkan haiwan do belakang kereta adalah berbahaya,” menurut polis.

Akibatnya, Grabowski didenda 100 pound (RM137) selain lesen memandunya dirampas. - Mail Online

Xinjian penyimpan mimpi


Xinjian penyimpan mimpi
Xinjian telah menghasilkan 30 buku besar yang menampilkan pelbagai cerita antaranya dikejar katak, peperangan, berkaitan keluarga, rakan dan selebriti.
LAZIMNYA, manusia seringkali melupai mimpi yang dialami ketika di dalam tidur, dan ia kadang kala mengecewakan.

Namun, berbeza dengan Peng Xinjian, 74, dari Chagsa, China, dia memilih untuk mengabadikan segala mimpi yang dilalui di dalam buku selepas bangun dari tidur dan telah melakukannya sejak 14 tahun lalu.

Menurut laporan People’s Daily Online, nota pertama dibuat berikutan kematian bapanya pada 2001 dan sejak itu dia telah mendokumentasikan sehingga 13,000 mimpi.

Xinjian telah menghasilkan 30 buku besar yang menampilkan pelbagai cerita antaranya dikejar katak, peperangan, berkaitan keluarga, rakan dan selebriti.

“Biasanya saya akan bermimpi ayah dan isteri saya yang meninggal dunia tahun lalu beberapa kali sebulan. Setiap tahun, saya akan melihat mereka dalam mimpi lebih 100 kali,” katanya. - Daily Mail

Bayi cacat didakwa jelmaan dewa

Lucknow (India): Seorang bayi perempuan yang mempunyai ketumbuhan di muka seperti belalai gajah kini dipuja masyarakat setempat yang percaya kanak-kanak itu jelmaan dewa Hindu Ganesha.
Bayi yang belum dinamakan dilahirkan Khamis lalu di kampung Aligarh yang terletak di negeri Uttar Pradesh.
Berita kelahiran bayi ‘suci’ itu tersebar meluas dalam tempoh beberapa hari dan ramai pelawat yang datang menggelar bayi itu dengan nama jolokkan Dewi Ganpatni yang bermaksud isteri Ganesha.
Dewa Ganesha tuhan dalam agama Hindu yang mempunyai wajah seperti gajah.
“Kakak ipar saya melahirkan bayi perempuan ini jam 7 pagi (waktu tempatan) dan wajah bayi ini menyerupai Dewa Ganesha.
“Semua orang memberitahu bahawa anak saudara saya ini jelmaan dewa,” kata ibu saudara bayi itu. - AFP
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 31 Mac 2015 @ 10:12 AM


BAYI yang dianggap jelmaan dewa.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/40478#sthash.icHkAfAE.dpuf

Kembar lahir pada jarak 24 hari
ALEXANDRE (kiri) dilahirkan lebih awal berbanding adiknya, Ronaldo. - AGENSI


BOSTON, Britain – Sepasang kembar di sini mencipta rekod jarak kelahiran paling lama di Britain apabila dilahirkan selang 24 hari di Pusat Rawatan Tufts pada Mac tahun lalu.
Alexandre Antunes yang dilahirkan secara pramatang pada 2 Mac 2014 diikuti adiknya, Ronaldo pada 26 Mac menyambut ulang tahun kelahiran pertama mereka di pusat rawatan tersebut.
Bayi kembar seiras ini diraikan oleh doktor dan jururawat yang mengendalikan prosedur bersalin tahun lepas yang turut disertai oleh kedua ibu bapa mereka.
“Ia seperti baru semalam berlaku. Kami rasa amat gembira,” ujar ibu kepada pasangan kembar tersebut, Lindalva Pinheiro da Silva.
Jarak kelahiran yang lama ini berpunca apabila da Dilva terpaksa bersalin lebih awal pada usia kandungannya baru mencecah 24 minggu.
Bagaimanapun, doktor berjaya melakukan prosedur unik bagi menyelamatkan salah seorang kembar dengan meninggalkan seorang bayi bertahan di dalam rahim ibu mereka.
“Ini kali pertama saya melalui pengalaman sebegini sepanjang kerjaya dan ia berjaya,” kata Dr. Jonathan Davis yang menjalankan prosedur tersebut. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0331&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3VurhGmYH 
Hakcipta terpelihara 

Lukisan muncul 
hanya bila kena air


Peregrine Church menunjukkan keunikan lukisan Seni Hujan di Seattle
Peregrine Church menunjukkan keunikan lukisan Seni Hujan di Seattle yang hanya muncul jika dibasahi air. AGENSI
NEW YORK 30 Mac - Seorang penggiat seni dari Amerika Syarikat (AS) mempamerkan kemahirannya dalam dunia magis apabila menghasilkan lukisan yang hanya akan muncul apabila dibasahi air dan tidak boleh dilihat jika kering.
Penggiat seni, Peregrine Church dari Seattle, menggelar seni jalanan itu sebagai ‘Seni Hujan’ di tempat asalnya yang sering dilanda hujan.
Bagi menghasilkan karya mengagumkan itu, Church menggunakan kertas stensil dan teknik lapisan kalis air untuk menyampaikan mesej positif kepada masyarakat, termasuk melarang orang awam membuang air kecil merata-rata.
Church telah menghasilkan kira-kira 30 lukisan Seni Hujan di seluruh Seattle, antaranya mempunyai mesej seperti ‘Pastikan Anda Kering’ (Stay Dry Out There), ‘Kesilapan 404: Matahari Tidak Dijumpai’ (Error 404: Sun Not Found) dan ‘Bangga kerana Hujan’ (Proud to be Rainy).
Menurut Church, dia menggunakan produk kalis air dari syarikat Nanex, Always Dry Wood & Stone yang tidak mengandungi bahan toksik dan selamat, selain mampu bertahan selama empat bulan sebelum hilang serta tidak memberi kesan berkekalan kepada harta benda awam.
“Saya berasa sangat bersemangat untuk menghasilkan karya yang boleh menjadikan dunia ini lebih menarik.
“Lukisan Seni Hujan merupakan seni jalanan yang hanya muncul apabila dalam keadaan basah.
“Mesej yang disampaikan bertujuan menjadikan orang ramai lebih gembira meskipun dalam keadaan hujan,” katanya seperti yang dilaporkan portal Oddity Central.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/lukisan-muncul-8232-hanya-bila-kena-air-1.75515#sthash.5rCEzaJA.dpuf