Pages

Sunday, September 11, 2016

Budak 7 Tahun Jadi Pakar Komputer


Diterbitkan: Ahad, 11 September 2016 4:18 PM

BIRMINGHAM: Seorang kanak-kanak di Britain menjadi manusia paling muda di dunia memiliki kelayakan sebagai pengatur cara komputer, sekali gus berpeluang untuk memulakan kerjaya seawal usia tujuh tahun.
Menurut portal Birmingham Mail, kanak-kanak genius yang pernah mendapat pendidikan di Handsworth, Kanada, Muhammad Hamza Shahzad sudah mula menunjukkan bakat dalam bidang komputer sejak kecil lagi.
Jelas laporan itu, Hamza banyak mendalami ilmu komputer menerusi bapanya, Asim yang merupakan pakar teknologi tinggi di syarikat Cyber Royal milik Amerika Syarikat.
Malah lebih mengagumkan lagi, guru-guru di sekolah Hamza sering meminta tolong daripadanya apabila komputer mereka menghadapi masalah.
"Saya mahu menjadi seperti Bill Gates," kata Hamza yang merujuk kepada pengasas syarikat perisian komputer, Microsoft.
Hamza yang kini telah berpindah ke Birmingham bersama keluarganya sejak tujuh bulan lalu, tetapi masih gagal menemukan sekolah yang bersesuaian dengan bakat besarnya.
Hamza sebelum ini menjadi manusia termuda di dunia melepasi ujian Microsoft Office Professional pada usia enam tahun apabila meraih markah 757 berbanding 700 mata minimum yang diperlukan.
Dia kemudiannya menjalani beberapa lagi ujian Microsoft dan kini mahir dalam program Software Development Fundamentals, Microsoft Word, Microsoft PowerPoint dan Microsoft Excel.
Seorang jurucakap Microsoft berkata, Hamza memiliki keupayaan untuk mencipta applikasi web dengan mudah selain mampu membina applikasi perniagaan secara sendiri.
"Dia boleh menjelaskan beberapa proses atau istilah komputer yang sukar dengan lebih baik berbanding pakar komputer yang lebih berpengalaman," jelas jurucakap itu.