Pages

Monday, February 23, 2015

Dialog Seorang Syeikh Dengan Seorang Guru tentang Rokok


rokok

GURU : “Syeikh, menurut saya rokok itu tidak haram.”
Syeikh : “Kenapa?”
Guru : “Tak ada dalilnya. Saya ingin tahu, satu ayat saja yang menyebutkan ‘diharamkan atas kalian rokok’.”
Syeikh : “Apakah Anda makan jeruk, apel, maupun pisang?”
Guru : “Iya.”
Syeikh : Apakah” ada ayat yang menyebutkan bahwa jeruk, apel maupun pisang itu halal?”
Guru : “Tidak ada.”
Syeikh : “Bagaimana tidak ada, bagaimana Al Qur’an tidak menyebutkan mana yang halal dan mana yang haram, padahal Qur’an itu pedoman umat. Coba perhatikan firman Allah Ta’ala dalam surat al-A’raf : (Yaitu) orang-orang yang mengikut Rasul, Nabi yang ummi yang (namanya) mereka dapati tertulis di dalam Taurat dan Injil yang ada di sisi mereka, yang menyuruh mereka mengerjakan yang ma’ruf dan melarang mereka dari mengerjakan yang mungkar dan MENGHALALKAN bagi mereka segala yang BAIK dan MENGHARAMKAN bagi mereka segala yang BURUK..(QS al A’raf 157).”
“Maka segala yang baik semisal daging, jeruk, apel, susu dan lain lain itu termasuk yang baik-baik sehingga termasuk yang dihalalkan. Adapun yang buruk-buruk, maka Allah mengharamkannya.”
Guru : “Menurut kami, rokok itu termasuk thayyibaat (yang baik-baik), meskipun menurut Anda tidak baik.”
Syeikh : “Anda punya istri?”
Guru : “Ya…”
Syeikh : “Anda punya anak?”
Guru : “Ya …”
Syeikh : “Jika kaulihat anakmu mengunyah permen, apakah kamu ridha?”
Guru : “Ya, tidak masalah…”
Syeikh : “Kalau kaulihat anakmu sedang menghisap rokok, apakah kamu ridha?”
Guru : “Tidak…”
Syeikh : “Kenapa?”
Guru : “Karena itu tidak baik (yakni termasuk sesuatu yang buruk).”
Syeikh : “Jika itu sesuatu buruk, bukankah masuk yang haram? Bagaimana pula jika yang merokok itu istrimu?”
Tiba-tiba sang guru mengeluarkan bungkusan rokok dari sakunya, ia meremas dengan tangannya lalu menginjak dengan kakinya, lalu ia berkata, “Mulai sekarang wahai Syeikh, saya bertaubat kepada Allah dari rokok.” [Sumber: http://abuthalhah.wordpress.com]

Banduan wanita jalani hukuman mati minta lapan menu makanan


GEORGIA 21 Feb. – Seorang wanita yang akan menjalani hukuman mati di negeri ini telah mengemukakan pelbagai menu makanan daripada pihak penjara sebagai permintaan terakhirnya, sebelum tiba tarikh hukuman ke atasnya dilaksanakan.
1

Agensi berita ABC News memetik kenyataan Jabatan Kesalahan Georgia sebagai berkata, Kelly Renee Gissendaner (gambar) berharap pihak penjara dapat menyediakan lapan jenis makanan yang dimintanya.
Makanan tersebut ialah burger keju, kentang goreng, air limau, aiskrim ceri vanila, bertih jagung, salad dan minuman susu.
Gissendaner dijatuhi hukuman mati pada 1998 atas kesalahan membunuh suaminya dan dia akan menjalani hukuman tersebut menggunakan kaedah suntikan pada 25 Februari ini.
Sebelum ini, pihak penjara Amerika Syarikat (AS) memenuhi setiap permintaan banduan yang dijatuhi hukuman mati untuk mendapatkan makanan yang lazat.
Namun, amalan itu dihentikan pada 2011 selepas seorang banduan, Lawrence Russell Brewer enggan makan makanan yang dipesannya daripada pihak penjara Texas.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/banduan-wanita-jalani-hukuman-mati-minta-lapan-menu-makanan-1.61977#sthash.8JyBnGoO.dpuf

Arab Saudi dilanda salji


22 Februari 2015 12:21 AM
snow in tabuk dec'13_7

Wilayah Al-Aqlan di Tabuk, Arab Saudi menerima taburan salji, semalam. – AGENSI


RIYADH 21 Feb. – Sebahagian besar wilayah Al-Aqlan di Tabuk, Arab Saudi menerima taburan salji semalam.
Kejadian itu dipercayai ekoran cuaca sejuk yang melanda Turki, Jordan, wilayah Palestin dan Lebanon.
Jurucakap media bagi Jabatan Pertahanan Awam Tabuk, Kolonel Mamdouh Al-Enzi berkata, pihak­nya sedang membuat persiapan menghadapi kemungkinan cuaca buruk.
Katanya, penduduk di daerah itu dinasihatkan supaya berhati-hati semasa memandu dan mengelak kawasan lembah dan kawasan berbahaya.
Salji dijangka meliputi beberapa kawasan di utara Arab Saudi mi­nggu ini termasuk di Al-Jouf, Rafah dan Tareef. - AGENSI
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/arab-saudi-dilanda-salji-1.61984#sthash.9WJmsFqk.dpuf

Imej UFO dirakam di pantai Cornwall


Kelibat UFO di Cornwall sempat dirakam baru-baru ini. – AGENSI
Kelibat UFO di Cornwall sempat dirakam baru-baru ini. – AGENSI
LONDON 22 Feb. – Sebuah objek terbang tidak dikenal pasti (UFO) dilihat berlegar-legar di ruang udara pantai Cornwall pada Selasa lalu, sekali gus mengundang misteri dalam kalangan saintis.
Imej objek tersebut sempat dirakam dan pakar sains kini menjalankan kajian bagi mengetahui rahsia di sebalik ‘pesawat’ misteri tersebut.
Pengasas badan UFO Cornwall, Dave Gillham berkata kepada portal West Briton, ‘pesawat’ itu berbentuk tiga segi, tapi pihaknya masih belum mengenal pasti apakah objek tersebut.
Menurut portal Daily Mirror, Kementerian Pertahanan sebelum ini pernah mewujudkan satu jawatankuasa untuk menyiasat penampakan UFO, namun membubarkannya pada Disember 2009 untuk menjimatkan perbelanjaan.
Satu kenyataan kementerian itu menjelaskan, keputusan tersebut dibuat selepas tiada bukti menunjukkan penampakan UFO membawa ancaman kepada United Kingdom.
Data tentang UFO kini dikumpulan badan bebas seperti Persatuan Penyelidikan UFO Britain.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/imej-ufo-dirakam-di-pantai-cornwall-1.62396#sthash.kSG3Nn4v.dpuf