Pages

Friday, November 21, 2014

Salji tebal terburuk landa negeri New YorkSEBUAH jentolak menolak salji di sebatang jalan raya di Seneca Barat di negeri New York, Amerika Syarikat kelmarin bagi membolehkan sebuah ambulans melaluinya.


BUFFALO, Amerika Syarikat – Satu ribut salji terbaharu yang melanda bandar ini yang terletak di negeri New York semalam menyebabkan beberapa kawasan dilitupi salji setebal 2.4 meter.
Sehingga kini seramai tujuh penduduk dilaporkan terbunuh dalam bencana tersebut yang turut menyebabkan jalan-jalan raya tidak dapat dilalui dan beratus-ratus pemandu terperangkap selama beberapa jam.
Berjuta-juta penduduk juga tidak dapat meninggalkan kediaman mereka selepas salji tebal yang merupakan terburuk melanda negeri itu menyukarkan mereka untuk keluar atau pergi ke tempat kerja.
Sebanyak 100 kenderaan dilaporkan terperangkap di sebuah lebuh raya sepanjang 212 kilometer di negeri ini.
Sebuah bas yang membawa anggota pasukan bola keranjang wanita Universiti Niagara pula terperangkap selama 30 jam dalam kenderaan mereka sebelum berjaya diselamatkan.
Sementara seorang wanita mengandung terpaksa melahirkan anaknya di balai bomba di bandar ini kerana salji tebal yang melitupi jalan raya menyebabkan dia tidak dapat ke hospital.
Buffalo dilitupi salji setebal 1.68 meter selepas satu ribut salji yang melanda kelmarin dan satu lagi ribut salji semalam menambah timbunan salji setinggi hampir satu meter lagi.
“Kami sudah melakukan apa yang perlu tetapi salji ini merupakan yang terburuk dalam sejarah,” kata Gabenor New York, Andrew Cuomo.
Cuomo juga memberi amaran cuaca panas yang dijangka melanda negeri itu pada hujung minggu ini bakal mengakibatkan salji berkenaan cair sekali gus menyebabkan risiko banjir.
Pakar kaji cuaca turut meramalkan hujan melanda negeri itu pada hujung minggu ini. – AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1121&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3JeGI9eNZ 
Hakcipta terpelihara