Pages

Saturday, February 6, 2016

Lelaki ditinggalkan isteri akibat penyakit misteri

Jakarta: Seorang lelaki diserang penyakit misteri yang menyebabkan benjolan tumbuh di seluruh badan kini hidup sebatang kara akibat tinggalkan isteri dan dipulaukan keluarganya.
Lelaki yang dikenali sebagai Urip, 50, berkata, benjolan itu mula tumbuh ketika dia berusia 18 tahun dan kini ia merebak keseluruhan tubuh.
Kata Urip yang tinggal di Pasir Jaya, Tangerang, sejak itu kehidupannya terus berubah.
“Saya berusaha merawat penyakit ini dengan berjumpa ramai doktor dan bomoh, tetapi benjolan ini masih tidak hilang.
“Selama beberapa tahun benjolan ini tumbuh semakin banyak sehingga penuh di seluruh badan saya,” katanya.
Menurutnya, dia pernah berkahwin dengan gadis di kampungnya, tetapi isterinya meminta cerai beberapa tahun selepas itu.
“Adik dan kakak saya juga sudah lama tidak bertanya khabar dan melawat saya,” jelasnya.
Menurutnya, dia menyara kehidupan dengan menyewa bilik di rumahnya dan menjaga lalu lintas di satu persimpangan di kampungnya.
“Saya sudah biasa hidup bersendirian. Namun, saya bernasib baik kerana jiran saya banyak membantu ketika susah,” katanya. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 6 Februari 2016 @ 5:04 AM


URIP
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/112842#sthash.sYXYmirl.dpuf

Padah isteri gagal masak


Berdepan hukuman penjara enam tahun

Gara-gara gagal melakukan tanggungjawab memasak dan mengemas rumah,
Gara-gara gagal melakukan tanggungjawab memasak dan mengemas rumah, seorang wanita bakal berdepan hukuman penjara enam tahun. AGENSI
ROM 5 Feb. - Hanya kerana gagal memasak dan membersihkan rumah, seorang wanita bakal dihukum penjara sehingga enam tahun atas tuduhan ‘memberi layanan buruk kepada keluarga’.
Menurut akhbar IL Fatto Quotidiano yang dipetik oleh laman web metro.co, suami wanita itu menuduh isterinya ‘lemah dalam pengurusan kerja-kerja rumah’.
Akhbar tersebut turut melaporkan, wanita berusia 40 tahun itu juga melakukan pembaziran kerana banyak makanan tidak dimakan.
Lelaki itu juga mendakwa merasa terhina sejak dua tahun lalu kerana isterinya itu tidak melayannya, selain tidak membenarkan lelaki tersebut tidur bersamanya di dalam bilik.
Lelaki berusia 47 tahun itu juga mendakwa ‘dipaksa hidup dalam keadaan kotor’.
Perbicaraan terhadap wanita itu akan diadakan pada 12 Oktober ini.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/padah-isteri-gagal-masak-1.187241#sthash.yrsZY0j7.dpuf

Wanita warga emas dihalau dari rumah sendiri


LONDON 5 Feb. – Gara-gara mempunyai koleksi barangan yang terlalu banyak, seorang wanita tua akan dihalau dari rumahnya yang didiaminya sejak 67 tahun lalu, hanya kerana barangan simpanannya itu dikategorikan sebagai berisiko mencetuskan kebakaran.
May Appleton diperintah keluar dari rumahnya di Cheshire, barat laut England, gara-gara koleksi barangan yang terlalu banyak sehingga dikhuatiri boleh mengakibatkan kebakaran. AGENSI
Menurut laporan akhbar Daily Mirror, wanita terbabit, May Appleton terpaksa menerima hakikat dia perlu meninggalkan rumahnya selepas kalah dalam perbicaraan di mahkamah untuk terus menyimpan koleksi patung, autograf, permainan, gambar, dan barangan sentimental di kediamannya itu.
Pihak pengurusan kawasan pe­nempatan Weaver Vale mengesahkan bahawa Appleton diarahkan keluar dari rumahnya di Northwich, Cheshire, tetapi tarikh untuk wanita berusia 87 itu berbuat demikian belum lagi ditetapkan.
Malah pegawai yang ditugaskan untuk menyampaikan perintah mahkamah itu telah bertemu dengan Appleton dan anak lelakinya, Brian, 61, Mark, 51, dan Paul, 49, bagi memaklumkan bahawa semua harta dan barangan di dalam rumah tersebut akan diletakkan di tempat simpanan.
Antara koleksi menarik yang dikumpulkan oleh Appleton ialah patung-patung berharga mahal, permainan Star Wars dan Action Man, selain tandatangan selebriti Hollywood pada 1930-an.
Dalam pada itu, Ketua Eksekutif Weaver Vale, Steve Jennings berkata, pihaknya telah berunding dengan Appleton dan anak-anak­nya sejak lebih tiga tahun lalu bagi mengurangkan jumlah koleksi itu di dalam rumah mereka.
Jelasnya, usaha tersebut turut melibatkan kerjasama daripada Perkhidmatan Bomba Cheshire, Pusat Kebajikan Orang Tua Cheshire West, dan pihak gereja tempatan.
“Namun, rundingan gagal mencapai kata sepakat kerana keluarga itu enggan mengurangkan jumlah simpanan berisiko tinggi yang mudah mencetuskan kebakaran, selain menyukarkan pihak bomba memasuki rumah jika berlaku kecemasan,” jelasnya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/wanita-warga-emas-dihalau-dari-rumah-sendiri-1.187243#sthash.HIRQvcp2.dpuf