Pages

Sunday, June 21, 2015

Kucing unik terkenal kerana bermata 'alien'

Kucing unik terkenal kerana bermata 'alien'
Matilda telah memiliki lebih dari 77,500 pengikut di akaun instagramnya @aliencatmatilda.

TORONTO - KANADA- Seekor kucing yang berusia dua tahun menjadi selebriti secara tiba-tiba apabila mempunyai mata yang mirip seperti makhluk asing.

Kucing yang diberi nama Matilda itu sebenarnya menghidapi penyakit lens luxation, hal tersebut membuatkan matanya membesar bak mata makhluk asing.

Menurut pemiliknya Meghan, matilda yang ditemuinya ketika menyorok di sebuah bangsal pada asalnya sama seperti mana-mana kucing comel yang lain.

"Pada awalnya ia normal, namun setahun kemudian mata kanannya membesar, dan sedikit-sedikit mempengaruhi mata kirinya.

"Walaupun Matilda  hampir buta ia boleh melihat cahaya dan beberapa gerakan," kata Meghan kepada Huftington Post.

Jelas Meghan lagi, Matilda suka dipeluk dan akan duduk di atas sesiapa sahaja.

Sementara menurut seorang pakar haiwan memberitahu bahawa ramai orang salah sangka mengenai keadaan Matilda.

"Ramai orang melihat gambar ia dan menganggap ia dalam kesakitan dan perlu diambil dari pemiliknya,namun tidak sebenarnya,"  kata doktor haiwan tersebut.

Dek kerana keunikannya juga Meghan memilih untuk membiarkan sahaja Matilda dengan matanya yang unik itu tanpa membuat sebarang pembedahan mata.

"Tak peduli apa yang terjadi padanya, aku fikir ia cantik. Dan lagi, bukankah luar biasa memiliki seekor kucing 'alien'?" ujar Meghan.

Kini Matilda telah memiliki lebih dari 77,500 pengikut  di akaun instagramnya @aliencatmatilda.

Kapal penumpang terbesar belayar 2016

REUTERS - KAPAL Harmony of the Seas berada di kawasan limbungan STX Les Chantiers de l’Atlantique di Saint-Nazaire,Perancis kelmarin.


SAINT-NAZAIRE – Kerangka gergasi kapal penumpang terbesar di dunia berada di laut di barat Perancis kelmarin dengan para pekerja merancang menyiapkannya untuk pelayaran pertama pada 2016.
Kapal itu, Harmony of the Seas sedang dalam pembinaan sejak September 2013 di beberapa buah limbungan di Saint-Nazaire.
Apabila siap kelak, kapal itu akan memiliki berat 227,000 tan dengan panjang 362 meter, 50 meter lebih panjang daripada ketinggian Menara Eiffel.
Harmony of the Seas juga satu meter lebih lebar daripada dua kapal persiaran terbesar dunia masa kini yang juga sepanjang 362 meter.
Allure of the Seas dan Oasis of the Seas yang merupakan kapal penumpang terbesar di dunia itu memiliki lebar 65 meter dengan setiap satu seberat 225,000 tan.
Ketiga-tiga kapal itu dimiliki olef firma Royal Caribbean International.
Kira-kira 2,500 orang bekerja untuk membina Harmony of the Seas yang memerlukan karpet seluas 90,000 meter persegi dan 500,000 liter cat.
Beberapa pelayaran ujian akan dilakukan pada pertengahan Februari 2016, manakala pelayaran pertamanya dirancang pada Mei tahun depan melibatkan perjalanan dari Southampton di Britain menuju ke bandar raya Barcelona, Sepanyol.
Kapal Harmony of the Seas memiliki bilik untuk 6,360 penum­pang dan 2,100 krunya. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0621&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3de56OnAb 
Hakcipta terpelihara 

Penduduk Islam Artik puasa ikut waktu Mekah


Penduduk Islam di Artik berpuasa mengikut waktu Mekah berikutan
Penduduk Islam di Artik berpuasa mengikut waktu Mekah berikutan matahari terbit sepanjang hari di Kutub Utara. AGENSI
OSLO 20 Jun – Penduduk Islam yang tinggal di Lingkaran Kutub Artik menemui kaedah untuk berpuasa sepanjang Ramadan ini selepas matahari di wilayah berkenaan terbit sepanjang hari.
Takrif berpuasa mengikut Islam adalah menahan diri daripada makan dan minum dan perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa mulai terbit fajar hingga terbenam matahari beserta niat.
Seorang penduduk yang juga pekerja di Pusat Islam Norway Utara, Hassan Ahmed berkata, sepanjang 24 jam, matahari tidak terbenam di Tromso dan umat Islam di bandar itu mencari alternatif bagi menentukan waktu berbuka puasa.
“Fatwa menyatakan, kami boleh mengikut waktu berpuasa negara Islam terdekat atau waktu Mekah,’’ katanya seperti lapor portal SBS.
Penduduk yang baru memeluk Islam, Sandra Maryam Moe bersetuju dengan kenyataan Hassan.
“Oleh kerana kita mempunyai matahari pada waktu malam semasa Ramadan tahun ini, kami memilih untuk menggunakan waktu berpuasa Mekah,’’ katanya yang juga pengurus pusat masyarakat Islam Tromso dan Masjid Alnor, masjid paling utara di dunia.
Maryam menambah, waktu berpuasa Mekah juga menjadikan ibadah sembahyang dan berpuasa mereka agak seimbang.
Norway, Sweden dan Finland merupakan antara negara yang mengalami siang sepanjang tempoh 24 jam pada Ramadan kali ini, fenomena yang dilapor berlaku setiap akhir Mei hingga penghujung Julai.
Tromso dihuni kira-kira 1,000 penduduk Islam yang kebanyakannya pendatang dari Somalia, Pakistan, dan Iraq.
Kali terakhir penduduk Tromso mengalami fenomena siang sepanjang 24 jam adalah sekitar tahun 1980-an.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/penduduk-islam-artik-puasa-ikut-waktu-mekah-1.105162#sthash.xjtyqmqH.dpuf