Pages

Wednesday, December 15, 2010

Secret History of the Freemasons Siri 2
Secret History of the Freemasons Siri 2

Asal-Usul Freemasonry dalam bentuk video

Para pengkaji konspirasi telah mengemukakan teori berdasarkan sejarah dan manuskrip lama dan lain-lain sumber mengenai asal-usul Freemasonry. Saudara M.O telah membahagikan hasil kajian beliau kepada tiga bahagian iaitu Zaman Kuno,Zaman Pertengahan dan Zaman Moden bagi memudahkan kita memahami susur galur sejarah bermulanya penubuhan Freemasonry ini. Semua kisah sejarah Freemasons boleh anda baca di post  Freemasonry: Sejarah asal-usul penubuhan.

Pada ruangan hari ini saya ingin kongsikan kisah rahsia dan sejarah Freemasons ini dalam bentuk video pula. Ini semua adalah untuk memberikan anda semua lebih gambaran tentang penubuhan rahsia ini. Video yang saya kongsi ini adalah daripadaHistory Channel . Setelah anda memahami apa itu Mason, freemasons, freemasonry atau lain-lain lagi nama rahsia penubuhan ini maka bukalah minda anda dan fikirkan sejenak tujuan penubuhan Freemasons ini.

Moga kita tidak tergolong dan bersama di dalam gerakan Freemason ini. Semoga Allah sentiasa memberi hidayah dan melindungi kita dengan tipu-tipu dajjal ini insyaallah.
PART 1

PART 2

PM Jepun lawat tapak Perang Dunia II
IOTO - Perdana Menteri Jepun, Naoto Kan mengadakan lawatan ke Iwo Jima iaitu tapak pertempuran berdarah yang mengorbankan lebih daripada 21,000 tentera semasa Perang Dunia Kedua, semalam. 

Lawatan Kan itu adalah susulan daripada penemuan dua kubur besar di sebuah pulau gunung berapi kecil yang mengandungi sekurang-kurangnya 12,000 rangka anggota tentera Jepun yang terkorban semasa Perang Dunia Kedua. 

Penasihat Khas Perdana Menteri, Yukihiko Akutusu yang mengetuai operasi mencari itu berkata, anggaran lebih daripada 2,000 mayat tentera Jepun telah dikebumikan di tapak utama manakala kira-kira 70 hingga 200 mayat lagi ditanam di Suribachi. 

Usaha menggali tersebut dijangka mengambil masa selama beberapa bulan tetapi Akutusu menyatakan pasukannya sudah pun menemui 51 mayat yang sebahagiannya dibaluti kapas di dua kawasan berbeza di pulau itu. 

Perang Dunia Kedua mula meletus pada 19 Februari 1945 dan Iwo Jima tidak diisytiharkan sebagai kawasan selamat sehingga 26 Mac 1945.

Mengapa Yahudi Paling Berkuasa ?

Hanya ada 14 juta Yahudi di muka bumi ini; tujuh juta di Amerika, lima juta di Asia, dua juta di Eropah dan 100,000 di Afrika. Bagi setiap orang Yahudi ada 100 orang Muslim (1:100). Namun, jika dicampur semua sekali, Yahudi lebih 100 kali berkuasa daripada orang Islam. Mengapa ini berlaku?

Siapa mereka ini?

Nabi Isa (Jesus of Nazareth) ialah Yahudi. Albert Einstein, saintis zaman moden paling terkemuka dan disebut oleh majalah Time sebagai 'Manusia Abad ini' ialah seorang Yahudi; Sigmund Freud - melalui teori id, ego dan super-ego ialah bapa psikoanalisis, juga seorang Yahudi; begitu juga Karl Marx, Paul Samuelson dan Milton Friedman.

Selain mereka banyak lagi orang Yahudi yang hasil kebijaksanaan mereka berupaya menghasilkan keperluan untuk kita semua: Benjamin Rubin memperkenalkan jarum suntikan pelalian.

Johas Salk mereka vaksin polio yang pertama. Gertrude Elion mencipta ubat melawan leukemia. Baruch Blumberg mencipta vaksin Hepatitis B. Paul Ehrlich menemukan rawatan untuk siflis. Elie Metchnikoff menang Hadiah Nobel untuk penyakit berjangkit. Bernard Katz menang Hadiah Nobel kerana kajian mengenai transmisi neuromuskular.

Andrew Schally penerima Nobel dalam kajian endokrinologi (berkaitan sistem endokrin dan kencing manis). Aaron Beck menemui terapi kognitif (rawatan mental, kesugulan dan fobia).

Gregory Pincus membangunkan pil perancang keluarga yang pertama. George Wald menang Nobel bagi kajian mata manusia, Standley Cohen dianugerahi Hadiah Nobel dalam kajian embriologi (kajian janin dan perkembangannya). Willem Kolff mencipta mesin dialisis (mencuci) buah pinggang.

Sejak 105 tahun, 14 juta Yahudi menang 15 dozen Hadiah Nobel, sementara tiga dimenangi oleh 1.4 bilion umat Islam.

Stanley Mezor mencipta mikrocip pertama. Leo Szilards membangunkan reaktor rangkaian nuklear pertama; Peter Schultz (kabel gentian optik); Charles Adler (lampu isyarat); Benno Strauss (besi tahan karat - stainless steel); Isador Kisee (sistem suara di pawagam); Emile Berliner (mikrofon untuk telefon) dan Charles Ginsburg (alat pita rakaman).

Saudagar jenama terkaya dunia juga dikuasai Yahudi iaitu Ralph Lauren (Polo), Levis Strauss (Levi's Jeans), Howard Schultz (Starbuck's), Sergey Brin (Google), Michael Dell (Dell Computers), Larry Ellison (Oracle), Donna Karan (DKNY), Irv Robbins (Baskin & Robbins) dan Bill Rossenberg (Dunkin Donuts).

Richard Levin, presiden universiti tersohor Yale Universiti ialah seorang Yahudi. Henry Kissinger, Joseph Lieberman dan Madeleine Albright (bekas-bekas Setiausaha Negara AS); Alan Greenspan (bekas pengerusi Rizab Persekutuan AS di bawah Reagan, Bush, Clinton dan Bush); Maxim Litvinov (bekas Menteri Luar Soviet Union); David Marshal (bekas Ketua Menteri pertama Singapura); Isaac Isaacs (bekas Gabenor Jeneral Australia); Benjamin Disraeli (negarawan dan penulis Britian); Yevgeny Primkov (bekas Perdana Menteri Rusia dan bekas jeneral KGB); Jorge Sampaio (bekas Presiden Portugal); Herb Gray (bekas Timbalan Perdana Menteri Kanada); Pierre Mendes (Perdana Menteri ke-143 Perancis); Michael Howard (bekas Setiausaha Negara British); Bruno Kreisky (bekas Canselor Austria) dan Robert Rubin (bekas Setiausaha Perbendaharaan AS).

Dalam dunia media, orang Yahudi yang terkemuka ialah Wolf Blitzer (CNN); Barbara Walters (ABC News); Eugene Meyer (Washington Post); Henry Grunwald (Ketua Editor Time); Katherine Graham (penerbit The Washington Post); Joseph Lelyyeld (Editor Eksekutif, The New York Times) dan Max Frankel (The New York Times).

Dermawan dan penyangak mata wang, George Soros ialah Yahudi. Dia menderma AS$4 bilion untuk membantu ahli sains dan universiti serata dunia.

Walter Annenberg menderma untuk membina ratusan perpustakaan berjumlah AS$2 bilion.

Di Olimpik, Mark Spitz membolot tujuh pingat emas. Lenny Krayzelburg ialah pemegang tiga kali pingat emas Olimpik. Spitz Krayzelburg dan Boris Becker adalah Yahudi.

Tahukah anda bahawa pelakon pujaan Harrison Ford, George Burns, Tony Curtis, Charles Bronson, Sandra Bullock, Billy Cystal, Woody Allen, Paul Newman, Peter Sellers, Dustin Hoffman, Michael Douglas, Ben Kingsley, Kirk Douglas, Willian Shatner, Jerry Lewis dan Peter Falk semuanya Yahudi?

Tambahan lagi, Hollywood sendiri diwujudkan oleh orang Yahudi. Antara pengarah dan penerbit, Steven Spielberg, Mel Brooks, Oliver Stone, Aaron Spelling (Beverly Hills 90210), Neil Simon (The Odd Couple), Andrew Vaina (Rambo 1- 2-3), Michael Man (Starsky and Hutch), Milos Forman (One Flew Over The Cuckoo's Nest), Douglas Fairbanks (The Thief Of Baghdad) and Ivan Reitman (Ghostbusters) - semuanya adalah Yahudi.

Mempengaruhi

Washington yang merupakan ibu negara Amerika Syarikat, mempunyai satu pertubuhan lobi yang amat berkuasa. Ia dikenali sebagai Jawatankuasa Hal Ehwal Awam Amerika Israel (AIPAC) yang berupaya mempengaruhi Kongres meluluskan resolusi memuji dan 'membuat apa saja' demi Israel.

Tahukah lagi bahawa William James Sidis dengan IQ 250-300 ialah manusia tercerdik. Dia ialah Yahudi.

Jadi, mengapa mereka ini terlalu berkuasa?

Jawapannya: Pendidikan, pelajaran, ilmu.

Mengapa umat Islam terlalu lemah?

Dianggarkan 1,476,233,470 Muslim di atas muka bumi Allah ini. Satu bilion di Asia, 400 juta di Afrika, 44 juta di Eropah dan enam juta di Amerika. Setiap lima insan manusia ialah Muslim. Setiap seorang Hindu ada dua orang Islam, setiap seorang Buddha ada dua orang Islam dan setiap seorang Yahudi ada beratus orang Islam. Mengapa orang Islam terlalu lemah?

Ini jawapannya: Terdapat 57 negara anggota OIC dan jika dicampur semua cuma ada kira-kira 500 buah universiti; atau sebuah universiti untuk setiap tiga juta orang Islam.

AS mempunyai 5,758 universiti dan India ada 8,407. Pada 2004, Shanghai Jiao Tong Universiti membuat kajian 'Kedudukan Akademik Universiti-universiti Dunia' - dan menakjubkan - tiada satu pun universiti-negara Islam yang berada di puncak 500.

Data yang dikumpul dari UNDP, tahap celik huruf di negara maju ialah hampir 90 peratus dan 15 negara itu mempunyai 100 peratus celik huruf. Negara majoriti penduduk Islam, purata kadar celik huruf ialah sekitar 40 peratus dan tiada negara yang mempunyai 100 peratus semuanya celik huruf.

Sekitar 98 peratus penduduk di negara maju menamatkan sekurang-kurang sekolah rendah, sementara hanya 50 peratus di negara majoriti Islam. Sekitar 40 peratus penduduk di negara maju memasuki universiti, sementara hanya 2 peratus di negara majoriti Islam.

Negara-negara majoriti Islam mempunyai 230 ahli sains bagi setiap (per) sejuta penduduk. Di AS 4,000 per sejuta, Jepun 5,000 per sejuta. Di seluruh negara Arab, penyelidik sepenuh masa ialah 35,000 dan hanya 50 juruteknik per sejuta (berbanding di negara maju 1,000 juruteknik per sejuta).

Negara Islam membelanjakan 0.2 peratus daripada KDNK untuk penyelidikan dan pembangunan (R&D) sebaliknya, di negara maju membelanjakan 5 peratus daripada KDNKnya.

Kesimpulan: Dunia Islam kurang keupayaan untuk menghasilkan ilmu pengetahuan.

Akhbar harian yang dibaca oleh setiap 1,000 orang dan jumlah judul buku yang dibaca oleh setiap sejuta orang adalah dua angka tunjuk bagi menentukan sama ada ilmu pengetahuan disalurkan ke dalam masyarakat.

Di Pakistan, hanya ada 23 akhbar harian per 1,000 rakyat Pakistan sementara nisbah di Singapura ialah 360. Di UK, jumlah judul buku per juta orang ialah 2,000 sementara di Mesir ialah 20.

Kesimpulan: Dunia Islam gagal menyalurkan ilmu pengetahuan.

Yang menariknya, jumlah terkumpul KDNK tahunan 57 buah negara ahli OIC ialah di bawah AS$2 trilion. Amerika sahaja, menghasilkan barangan dan perkhidmatan bernilai AS$12 trilion, China AS$8 trilion, Jepun AS$3.8 trilion dan Jerman AS$2.4 trilion.

Pengeluar minyak yang kaya, Arab Saudi, UAE, Kuwait, Qatar secara rangkuman menghasilkan barangan dan perkhidmatan (rata-rata minyak) bernilai AS$500 bilion; Sepanyol sahaja menghasilkan barangan dan perkhidmatan bernilai lebih AS$1 trilion, Poland AS$489 bilion dan Thailand AS$545 bilion.

Jadi, mengapa orang Islam tidak berkuasa dan orang Yahudi paling berkuasa?

Jawapannya ialah: Kurangnya ilmu. Kurangnya pendidikan dan kurangnya pelajaran.

image
http://www.ehoza.com/v4/forum/archive/index.php/t-148675.html

Zionis menguasai dunia

KOLONIALISME

Pengenalan
 • Kolonialisme adalah konsep penguasaan politik secara keseluruhan oleh kaum penjajah terhadap tanah jajahannya.
 • Imperialisme ialah penguasaan sesuatu pihak k tas pihak lain dengan pebagai cara dan matlamat.
 • Penjajah utama ialah Inggeris, menawan hampir kesemua wilayah Islam
 • Gerakan kolonialisme dilancar seawal Perang Salin Abad 11-13 (10971292). Motif Perang Salib seolah untuk agama (Kristian ) tapi hakikatnya untuk 3G ( God, Gold and Glorys) iaitu perluasa politik dan ekonomi.
Dasar PengKristian :
 • 192 bila Bani Akhmar Turki tewas, Setiap Yahudi mesti dibaptis dalam tempoh 3 bulan , jika tidak keluar.
 • Februari 1502 bangsa pendatang ( Islam ) di Serville mesti dibaptis jika tidak akan dibunuh
 • Negara terawal melancarkan kolonialisme ialah Sepanyol dan Portugis.Bukan Inggeris kerana mereka ( Sepanyol, Pulau Sicily ) pernah dikuasai Islam dan ditamadunkan oleh Islam. Christopher Columbus belayar kerana mendapat idea Ibn Rusyd.
 • Perjajahan melalui dasar lansung dan tidak lansung. Mereka juga mengamalkan dasar pecah dan perintah. sistem sekularisme dipaksakan di tanah jajahan.
 • Bentuk penjajahan : politik, ekonomi tradisional kepada kapitalis, budaya Islamkepada budaya bebas barat,, sistem kekeluargaan Islam kepasa sistem kekeluargaan baratsosial, sistem perndangan, bahasa Arab kepada bahasa Inggeris,

ZIONISME / FREEMASON
Maksud Zionisme


 • Ialah pnempatan semula Yahudi di Bukit Zion dan sekitarnya di Palestin • Maksud Freemason


 • Ialah perkumpulan bebas. Bermula di London,British pada 1717 • Maksud Illuminati 1776
  Matlamat Freemason
  • Hapuskan segala agama kerana
  • Hapuskan segala kerajaan beraja kerana
  • Hapuskan sistem kekeluargaan
  • Hapuskan kerajaan yang baik
  Kaedah kotor Freemason
  • Sogok wang
  • Gunakansek dan wanita cantik. Contohnya melalui Pertandingan Ratu Cantik
  • Kuasai media massa kerana
  • Kuasai tokoh-tokoh/ pemimpin yang cerdas dan bakal menguasai peperintah kerajaan.
  Kejayaan-Kejayaan Freemason
  • Revolusi Peranchis berjaya dicetuskan dengan 3 tokoh utama iaitu " The Enligthenment" iaitu Montersques, Voltaire dan Rousseou
  • Di Perachis : Napoleon sebagai ahli Freemason tulen dan paling berjaya. Beliau melaungkan slogan persamaan, kebebasan dan persaudaraan.
  Kesannya:
  • Runtuhnya istem keagamaan di Peranchis
  • Runtuhnya kerjaan beraja di Peranchis
  • Di Turki : Menjatuhkan kerajaan beraja Khalifah Othmaniah di Turki melalui ahli-ahli Freemasonnya iaitu Mustafa Ataturk, Anwar Pasha, Jemal Fasha, Halede Edib dan Talat Fasha.
  • Di Turki, Mustafa melancarkan gerakan menturkikan Islam
  • Menanamkan semangat nasionalisme Turki dalam segenap bidang dan mengenepikan segal;a unsur Arab
  • Di Palestin: Theodore Heart mencadangkan Palestin diambil semula dari Mesir untuk dijadikan tanah tumpha darah Yahudi.
  • Sultan Abdul Hamid dari Turki enggan meberikan Plestin sebagai tanah Yahudi kerana hanya ada 8% Yahudi di Palstin pada waktu itu 1917.
  • ***Sebelum itu Yahudi merempat di serta Eropah.
  • ***Zaman Hitler, Yahudi disiksa dan berjuta dibunuh.
  MODENISME
  Pengenalan:
  • Lebih bahaya/lebih kekal daripada kolonialisme kerana menyebarkan nilai, falsafah dan idea yang berteraskan akal logik, sains dan teknologi.
  • Modenisme dikaitkan dengan Renaissance Barat mula kaji Islam.
  • Modenisme adalah satu faham mementingkan hidup keduniaan. Malah mempertuhankan kemodenan.
  • Selalu menentang agama dan tradisi kerana agama lambang kekolotan dan anti ketamadunan.
  • Selalu merujuk kepada kemajuan barat dan menjadikan barat sebagai negara contoh yang harus diikuti.
  Pecahan kepada Modernisme ialah :
  Humanisme
  • Tokohnya Erasmus of Rotterdam
  • mempercayai kekuatan akal.
  • mementingkan kebahagiaan dunia, dan tidak dunia akan datang.
  • Manusia boleh berdiri sendiri dan tidak bersandar kepada Tuhan.
  • Dunia ini satu-satunya kehidupan.Tidak ada kehidupan akhirat.
  Machiavelli
  • Tujuan menghalalkan cara -
  • Tokohnya Niccolo Machiaveli melalui buku the Prince.
  Revolusi Sains
  • berani menolak agama
  • Tokohnya spt Copernicus, Kepler, Galileo, dan Newton
  Empirisme
  • Tokohnya Sir Francis Bacon dari England.
  • Bapa Sains England.
  • Mendakwa ilmu pengetahuan yang benar hanya melalui ujian,pancaindera dan pengalaman.
  • Sanis akan menggantikan agama.
  • Manusia akan mencipta syurga di dunia ini.
  Naturalisme Newton
  • mendakwa tidak ada hubungan manusia dengan penciptaNya.
  • Aliran ini menjauhkan manusia dari Tuhannya.
  • Sesuatu tidak akan berubah hanya dengan doa.
  Aliran Relativiti-
  • oleh Russell dan Heraclitus
  • Lawannya absolute .\/ mutlak
  • tidak ada sesuatu bersifat mutlak dan tetap . Semuanyaboleh berubah
  • Sesuatu yang benar hari ini mungkin salah esoknya jika dibuktikan kesalahannya.
  • Boleh berubah ikut masa dan tempat.
  Aliran Rasionalisme
  • oleh Decartes (dari Peranchis) ,Spinoza, Libnig, dan Pascal
  • Berjaya menarik ramai tokoh Islam seperti Sukarno, Nurcholis Mjid dll
  • Hampir sama dengan idea empiris
  • Kebenaran dan pengetahuan hanya dicapai melalui akal.
  Skeptisme
  • Tokohnya Pyrrho of Elis, Sextus.
  • iaitu ragu dan sangsi terhadap sesuatu.
  • tidak pernah yakin dengan apa-apa sahaja.
  • Skeptisme ini muncul kerana bosan dengan polemik agama berabad-abad dalam Kristian.
  Liberalisme
  • oleh John Locke
  • Ia berasaskan falsafah individualime dan autonomisme.
  • Manusia semulajadinya bebas, tiada ikatan dan tidak terkongkong dan boleh berdiri sendiri.
  • Hak untuk hidup mengikut selera individu. Orang lain tak boleh ganggu-gugat
  • Lahirlah ekonomi bebas dan pasaran bebas.
  • Diperkembangkan oleh Adam smith.
  Aliran Kapitalime
  • Tokohnya Adam Smith.
  • iaitu menjadikan keuntungan dan pengumpulan kekayaan sebagai matlamat.
  Ultilitarianisme.
  • iaitu salu aliran falsaah moral yang menutamakan faedah sebagai ukuran nilainya.
  • Tokohnya Jeremy Bentham John Stuart Mill.
  • Ukuran baik buruk sesuatu perkata bergantung kepada akibatnya.
  • Baik jika mendatangkan keseronokan dan
  • buruk jika mendatangkan kesusahan.
  Hedonisme
  • iaitu kesenangan sebagai ukuran kebaikan.
  The Enlightenment
  • Tokohnya Rousseau hasil Revoluisi Peranchis.
  • Revolusi ini adalah kemuncak penolakan orang barat terhadap agama Kristian dan apa sahaja yang berhubungan dengannya.
  Sekularisasi
  • sangat popular
  • Agama sekadar ibadat, sekadar dalam bentuk ritual dan hanya di masjid sahaja. agama bukan satu cara hidup.
  • iaitu menolak agama .Menentang apa sahaja yang berkaitan dengan agama.
  • Mmisahkan agama daripada segenap bidang kehidupan. aktiviti kehidupan
  • Semua kerajaan di dunia Islam mengamalkan sekularisasi..
  Nasionalisme
  • oleh Hans Kohn iaitu
  • (1) ketaatan tertinggi bukan kepada Tuhan, raja, kelas, keluarga tetapi kepada entiti nasionaliti.
  • (2) Bentuk organisasi yang ideal bkan wangsa, empayar dunia atau negeri-negeri faudal negara-negeri.
  • (3) Semangat nasionalime harus menresap kepada majoriti rakyat bukan cuma segolongan kecil sahaja.
  • Kewarganegaraan dilucutkan jika tidak ada semangat nasionalisme
  • Nation state sebagai matlamat utama.
  Positivisme
  • oleh Augustus Comte
  • .Katanya sejarah manusia melalui 3 tahap iaitu teologi, metafizikal dan positif. Pada peringkat positif, manusia menolak ketenangan metafizik,
  • Sebaliknya mementingkan ses uatu yang dapat dilihat, dapat dibktikan
  • kebenaran hanya melalui ujian pancaindera.
  • Macam empiris dan rasional
  Aliran Idealime
  • oleh Emanual Kant
  • iaitu menekankan motif pelakunya.
  • Manusia unggul ialah manusia yang betindak dengan rasa tanggungjawab.
  • Sebaliknya menimbulkan kontroversi " Si Penipu lebih bahagia daripada SiJujur".
  Darwinisme / Teoi Evolusi
  • oleh Charles Darwin
  • iaitu manusia berasal dari manusia mawas. Semua haiwan berasal dari sel purba.
  • Kesannya tidak wujud peranan Tuhan sebagai pencita.
  • Menolak idea Adam sebagai manusia pertama
  • iaitu perkembangan dan rantaian setiap jenis haiwan.
  • Ia adalah ajaran sesat yang diiktiraf kerana pernah diajarkan di sekolah-sekolah pada satu ketika dahulu.
  Komunisme / Sosialisme
  • oleh Hegel dan Marx.
  • iaitu menekankan faktor ekonomi untuk memahami perjalanan sejarah.
  • Yang menentukan super struktur( bangunan atas) iaitu substruktur. (bangunan bawah). substruktur ialah ekonomi.
  • Superstruktur ialah agama, hukum, kebudayaan dsb.
  • Menekankan keadilan sosial kepada semua orang. iaitu masyarakat tanpa kelas. Nampak adil iaitu tidak ada yang kaya, tidak ada yang miskin. Tapi pelaksanaannya berlainan. Contohnya di Rusia sekarang ini.
  • Islam diimbangi oleh zakat dan fitrah serta derma.
  • Islam mengikhtiraf usaha individu, intelektual kerana ia sesuatu yang natural ( semulajadi / fitrah).
  • Yang ada bakat akan teraniaya dalam sistem komunis.
  Aliran Pragamatisme
  • oleh Charles Sanders Peirce, John Dewey
  • iaitu sesuatu teori ( pendapat) hanya dapat dikatakan benar hanya apabila dapat dilaksanakan.
  • Jika tidak dapat dilaksanakan maka teori itu tidak lagi benar.
  • Tokoh terbaik -----(Dr Mahathir).
  • Tidak mementingkan wujud/tidak wujudnya Tuhan
  • tapi mementingkan apakah untungnya jika percaya kepada Tuhan.
  Women Liberation
  • Kebebasan hak wanita
  • Tokohnya perempuan simpanan Sigmund Freud
  • Wanita hendaklah dilayan samarata seperti lelaki.
  • Ini kerana wanita barat tidak dapat hak-hak manusia yang sewajarnya.
  • http://members.fortunecity.com