Pages

Sunday, November 29, 2015

11,950 batu karang

Kolkata: Seorang doktor terkejut apabila mengeluarkan 11,950 batu karang daripada seorang wanita yang dipercayai mencipta rekod dunia baru.
Minati Mondal, 51, mengalami sakit perut dan refluks asid selama dua bulan.
Dua minggu lalu, dia dimasukkan ke Hospital Debdoot Sevayan di Kolkata dan hasil pemeriksaan serta ultrabunyi menunjukkan dia menghidap batu karang yang teruk di dalam hempedunya.
Bagaimanapun, mereka tidak menyangka jumlahnya begitu banyak.
Pakar pembedahan gastro usus Dr Makhan Lala Saha berkata, dia memang mengagak jumlah batu karang yang banyak, tetapi terkejut besar selepas kiraannya menjangkaui 5,000.
Dia membuang hampir 12,000 batu dalam pembedahan selama sejam.
“Saya begitu terkejut kerana jumlah batu karang terlalu banyak. Saya tidak pernah menyangka hempedu mampu mengandungi jumlah batu sebanyak ini.
“Pembantu saya mengambil masa empat jam untuk mengira jumlah batu yang semuanya berukuran antara 2 hingga lima milimeter. Kami mengambil masa 50 minit untuk membuang semuanya,” katanya.
Menurutnya, dia sudah menulis kepada Royal College of Pathologists di London untuk menyimpan spesimen batu berkenaan di muziumnya.
Ia juga dianggap jumlah batu karang paling banyak dikeluarkan di dunia.
Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 29 November 2015 @ 1:35 AM


BATU karang dikeluarkan berjumlah 11,950.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/96446#sthash.EbjOvJnD.dpuf

Budak bengkok sanggup lumpuh

New Delhi: Seorang remaja berusia 17 tahun sanggup mengambil risiko mati atau lumpuh sepenuhnya semata-mata mahu menjalani pembedahan bagi memperbaiki tulang belakangnya yang bengkok teruk.
Preeti Kumari Rai, 17, didiagnos dengan skoliosis kongenital pada usia lapan tahun.
Lebih 10 doktor dari pelbagai hospital di New Delhi memberitahunya tiada apa yang boleh dilakukan, namun kini gadis itu menemui seorang pakar bedah yang akan mencuba membaiki keadaannya.
Pembedahan itu mempunyai risiko besar kerana Preeti mungkin maut akibatnya, atau berdepan lumpuh sepenuhnya. Namun dia berazam menjalaninya kerana mahu hidup normal dan berkhidmat dengan kerajaan satu hari nanti.
“Saya amat teruja dan tidak sabar menjalani pembedahan ini.
“Saya tidak takut langsung. Saya cuma mahu peluang untuk sembuh. Saya beritahu doktor, saya sanggup menanggung risiko. Tidak mengapa jika lumpuh.
“Saya tidak takut, tetapi sebelum ini tiada doktor yang cukup berani. Kini saya sudah menemuinya,” katanya.
Preeti, dari Faridabad, hidup normal sehingga lapan tahun apabila belakangnya mula bonjol manakala tulang belakang semakin membengkok.
“Ketika itu kami tidak tahu apa yang tidak kena. Semakin hari semakin sukar dan badan mula menyenget selain tidak dapat duduk tegak. Kemudian bahu saya mula membenjol,” katanya.
Ayahnya Dilip Rai, 45, dan ibu Meena Devi, 40, sebelum itu hilang empat anak lelaki dan penyakit Preeti itu merisaukan mereka.
Dilip yang juga tukang kimpal berkata,: “Kami membawanya berjumpa doktor, tetapi ramai yang memberi diagnosis silap serta memaklumkan kami tiada apa boleh dilakukan.”
Meena berkata, mereka melawat pelbagai doktor, tetapi semuanya memberi jawapan sama.
“Kami harapkan sekurang-kurangnya sedikit harapan, namun tidak seorang pun memberi kata-kata semangat. Kata mereka, walaupun kami mempunyai wang sekalipun tiada apa boleh dilakukan. Memang mengecewakan,” katanya.
Preeti yakin dia akan sembuh dan kembali hidup normal satu hari nanti.
“Saya masih ingat bagaimana rasanya berlari dan duduk tegak. Saya mahu menjadi seperti itu semula.
“Saya yakin ia akan terjadi,” katanya. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 29 November 2015 @ 5:06 AM


PREETI bersama ibunya.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/96504#sthash.PRu8urva.dpuf

Mahkamah Eropah kekalkan haram pakai tudung


Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah mempertahankan keputusan Perancis mengharamkan penggunaan tudung di negara tersebut, selepas menolak rayuan seorang pekerja beragama Islam Christiane Ebrahimian yang diberhentikan kerja kerana enggan membuka tudung yang dipakainya. AGENSI
PARIS 27 Nov. – Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah hari ini mempertahankan keputusan Perancis mengharamkan pemakaian tudung di negara tersebut, selepas menolak rayuan seorang pekerja beragama Islam yang diberhentikan kerja kerana enggan membuka tudung yang dipakainya.
Mail Online melaporkan, pada tahun 2000 Christiane Ebrahimian yang bertugas sebagai pekerja sosial di jabatan psikiatri di sebuah hospital di Nanterre diberitahu bahawa kontraknya tidak disambung selepas seorang pesakit mengadu dia enggan membuka tudungnya ketika diminta berbuat demikian.
Dalam penghakimannya, Mah­kamah Hak Asasi Manusia Eropah memutuskan adalah jelas, kepentingan untuk Christiane melaksanakan hak tuntutan agamanya dan dia juga sedar bahawa perlu mengikut kod pemakaian yang telah ditetapkan.
Mahkamah dengan itu mengambil keputusan untuk mengambil tindakan tidak berat sebelah dan memberi keutamaan kepada keperluan meliputi kepentingan semua pihak di negara itu.
Christiane sebelum ini pernah membuat rayuan berhubung kes tersebut di Mahkamah Pentadbiran Versailles Perancis dan Mahkamah Pentadbiran Rayuan namun ditolak.
Selepas gagal dalam dua rayuannya di Perancis, wanita berusia 60an itu membuat rayuan di Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah.
Undang-undang pengharaman pemakaian tudung di negara ini mula dikuatkuasakan pada tahun 2004 dan mendapat kritikan hebat daripada penduduk Islam yang membantah keras larangan tersebut.
Pada bulan Mac lalu, mahkamah tinggi Jerman menetapkan guru-guru beragama Islam dibenarkan untuk memakai tudung selagi tindakan tersebut tidak mengganggu aktiviti persekolahan. – AP/AGENSI
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/mahkamah-eropah-kekalkan-haram-pakai-tudung-1.163107#sthash.KoDyhwyc.dpuf

Itali tutup masjid 'tersembunyi’ banteras aktiviti pelampau


Masjid Besar Rom merupakan satu daripada empat buah masjid yang terdapat di Itali. AGENSI
ROM 28 Nov. – Kerajaan Itali semalam akan melaksanakan operasi menutup masjid-masjid yang dibuka secara 'sembunyi’ di negara ini sebagai sebahagian daripada rancangan untuk membendung penyebaran aktiviti pelampau.
Menteri Dalam Negeri, Angelino Alfano berkata, pihaknya akan menutup beberapa buah tempat rahsia yang tidak dikawal bagi memastikan aktiviti agama hanya dijalankan di kawasan yang dibenarkan sahaja.
“Di Itali terdapat empat buah masjid dan lebih 800 surau.
“Kami akan menutup tempat-tempat rahsia ini bukan bertujuan untuk menghalang aktiviti berkaitan agama tetapi hanya mahu memastikan setiap program dijalankan berada di bawah pengawalan,” jelasnya.
Alfano berkata demikian dalam satu mesyuarat yang dijalankan di bandar kecil Lecce untuk membincangkan tentang risiko pengganas dan pengaruh tempat ibadat orang Islam yang dikenali sebagai 'garaj Islam’.
Sesetengah masjid rahsia di negara ini diwujudkan selepas permohonan untuk membina masjid mengikut saluran yang betul ditentang oleh pihak berkuasa tempatan.
Dalam perkembangan lain, Alfano berkata, sehingga kini langkah-langkah pencegahan dan pengumpulan sumber risikan berkenaan kegiatan pengganas di Itali berjaya dilakukan dengan baik oleh pihak-pihak terbabit.
“Tiada satu tempat pun di dunia tidak diancam risiko, inilah hakikat yang perlu diterima bagaimana perkembangan aktiviti pengganas berlaku sejak dari tahun 2001 sehingga kini,” ujarnya lagi.
Amerika Syarikat (AS) sebelum ini pernah memberi amaran kepada kerajaan Itali bahawa negara itu berkemungkinan besar bakal menjadi sasaran pengganas pada masa hadapan. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/itali-tutup-masjid-tersembunyi-8217-banteras-aktiviti-pelampau-1.163291#sthash.G3AlStlT.dpuf