Pages

Sunday, August 8, 2010

Anak cuba lawan

KOTA KINABALU: “Ayah arah saya masuk ke dalam kelambu sebelum menarik tangan saya. Saya cuba melawan, namun dimarahi serta diugut akan dipukul jika bersuara, menyebabkan saya terpaksa berdiam diri.

MANGSA...(dari kiri) Nana, Mimi dan Meme mendakwa dirogol bapa mereka.
MANGSA...(dari kiri) Nana, Mimi dan Meme mendakwa dirogol bapa mereka.


Peristiwa itu kali pertama berlaku ketika dia seperti biasa menyiapkan tempat tidur ayahnya di ruang tamu rumah, awal Januari lalu.

Bagaimanapun, rutin harian itu bertukar menjadi malapetaka dalam hidupnya apabila ayahnya yang mabuk merogolnya sebaik pulang ke rumah selepas menikmati air ‘setan’ di rumah rakan berhampiran.

Lelaki ‘dajal’ itu dikatakan tidak tahan melihat aksi anak gadisnya membongkok memasang kelambu dengan berpakaian tidur.

Kejadian menimpa Mimi dan dua adik perempuannya terbongkar apabila akhbar awal bulan lalu mendedahkan seorang petani berusia 43 tahun melarikan diri ke dalam hutan berhampiran rumah selepas disyaki merogol mangsa sejak awal tahun ini.

Lelaki itu bagaimanapun ditahan pihak berkuasa apabila kembali ke rumah akibat kelaparan beberapa hari kemudian.

Dia dijatuhi hukuman penjara 18 tahun dan 16 sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini selepas mengaku bersalah terhadap tiga pertuduhan merogol dua daripada tiga anaknya.

Mimi seterusnya menceritakan, kedua-dua adiknya berusia 13 dan 11 tahun terjaga daripada tidur akibat terdengar bunyi pelik sebelum melihat kelibat ayah yang tidak berpakaian menindihnya.

“Ayah yang terkejut melihat kelibat mereka di luar kelambu segera melepaskan saya sebelum menyuruh kami masuk ke bilik,” katanya.

Sejak itu ayah mereka seolah-olah mendapat ‘lesen’ dan hampir setiap malam Mimi menjadi pemuas nafsu lelaki bertopeng syaitan itu.

“Malah, kedua-dua adik saya juga menjadi mangsa. Kami diugut supaya tidak menceritakan perkara itu kepada sesiapa. Saya cuba melarikan diri, tetapi ayah menemui saya sebelum memukul dan membelasah saya,” katanya kepada Metro Ahad.

Adik Mimi yang mahu dikenali sebagai Nana, 13, pula berkata dia kali pertama menjadi mangsa rogol bapanya awal Mei lalu.

“Pada hari itu adik dan kakak di sekolah manakala saya di rumah berdua bersama ayah. Ketika saya hendak ke bilik air untuk mandi dan bersiap ke sekolah pada sesi petang, tiba-tiba ayah terus menarik saya ke dalam bilik,” katanya.

Nana cuba melawan tetapi ayahnya lebih kuat, menyebabkannya tidak mampu melepaskan diri.

“Bermula detik itu ayah sering merogol saya ketika adik dan kakak ke sekolah, dan pada waktu malam dia melakukan perkara sama dengan kakak walaupun saya dan adik bongsu ada di bilik sama,” katanya.

Lelaki itu yang berpisah dengan isterinya lima tahun lalu, tinggal bersama tiga anak perempuan dan dipercayai merogol mangsa di rumah sejak awal tahun ini.Kronologi Kes


> 30 JUN 2010: Ketua Polis Daerah Kota Marudu, Deputi Superintendan Mohd Isa Yusof menerima laporan yang mendakwa seorang petani berusia 43 tahun merogol tiga anak kandungnya berusia 11, 13 dan 14 tahun di sebuah rumah di Kampung Talangkapas. Perbuatannya terbongkar selepas seorang mangsa secara tidak sengaja menceritakan kejadian itu kepada ibu saudaranya yang tinggal berhampiran rumah sebelum membuat laporan polis.

> 1 JULAI 2010: Gerakan memburu suspek dijalankan selepas dia gagal ditemui di rumahnya, dipercayai melarikan diri ke hutan berhampiran. Lelaki itu yang bercerai dengan isterinya kira-kira lima tahun lalu itu diburu selepas tiga anak kandung yang tinggal bersamanya mendakwa dirogol suspek sejak awal tahun ini.

> 3 JULAI 2010: Selepas tiga hari menyembunyikan diri, suspek dicekup polis di rumahnya ketika menyelongkar dapur untuk mencari makanan.

Bot ibarat rumah

EMPAT dekad yang lalu, lelaki ini nekad meninggalkan kampung halamannya di Kota Samarahan untuk mencari rezeki di Kuching, Sarawak.
Dengan kemahiran mengendalikan sampan tambang yang mampu memuatkan sehingga 10 orang penumpang, nasibnya hingga kini bagai terikat dengan Sungai Sarawak.
"Sungai ini sudah menjadi sebahagian daripada hidup saya. Saya sendiri tidak dapat bayangkan apa yang boleh saya lakukan jika perahu ini tiada," ungkap Mohsini Shahrin.
40 tahun lalu, Mohsini akan mengayuh sampannya menggunakan pendayung dari jeti ke jeti. Namun, sejak 1990-an pendayung itu telah digantikan dengan enjin berkuasa selaras dengan perkembangan semasa.
Krew Jurnal baru-baru ini menjadi tetamu bot tambang Mohsini.
Kehidupan lelaki tua ini dan seperti kebanyakan pembawa penambang yang lain, berpaksi di dalam bot sepanjang 10 meter itu.
"Di sinilah saya menginap, berlindung, tidur, solat dan lain-lain. Dalam perantaraan waktu, saya akan bergerak dari satu pangkalan ke satu pangkalan dalam tempoh seminggu sekali," Mohsini membutirkan cerita hidupnya.
Menyingkap cerita si penambang Sungai Sarawak, likuan hidup yang dilalui tidaklah setenang air sungainya dan itu jelas terbayang di wajah lelaki yang mencecah usia 60 tahun ini.
Bak kata pepatah, kalau takutkan ombak jangan berumah di tepi pantai, Mohsini nekad menjadikan bot tambangnya itu sebagai rumah kedua sejak empat dekad lalu.

MENJADI antara pewaris terakhir pengemudi bot tambang, Mohsini cekal mengekalkan ikon Sungai Sarawak itu.


Sambil bersila menyediakan teh O panas kepada kami, jelas pergerakan Mohsini di dalam ruang sempit itu langsung tidak kekok.
Malah, segala kelengkapan harian seperti periuk, cerek dan pinggan mangkuk tersusun dengan baik di buritan kapal.
Sekiranya perlu memasak, Mohsini tiada masalah. Yang penting ujarnya, harus pandai mengawal api dan penggunaan dapur minyak tanah memudahkan urusan untuk mengenyangkan perut.
"Masak dan makan yang mudah disediakan. Lagipun, lebih lama berehat, lebih sedikit pendapatan," katanya.
Memberitahu dirinya amat selesa dengan kerjaya sebagai penambang, Mohsini hanya ketawa apabila ditanya mengenai arus dan gelombang sungai yang melalui Kuching Waterfront tersebut.
Nadi utama
"Di mana-mana saja ada bahaya. Tapi arus Sungai Sarawak sering saja tenang. Tiada gelombang besar.
"Dan hingga kini, saya tidak pernah lagi terserempak dengan sang bedal (buaya)," ucapnya yang pekat dalam bahasa Melayu Sarawak.
Ujar bapa kepada 10 orang anak ini, peristiwa ruang di dalam bot dilimpahi air hujan dan hanyut hingga beberapa kilometer, sudah menjadi lumrah.
Begitu juga dengan kejadian bot bocor secara tiba-tiba. Bagi Mohsini dan penumpang, itu adalah 'makanan' yang perlu dihadap setiap kali menyeberangi Sungai Sarawak.
Mengimbas cerita bot tambang, ungkap Mohsini, suatu masa dahulu penambang (bot sungai) merupakan pengangkutan sungai yang popular di Kuching khususnya bagi penduduk yang tinggal di tepi Sungai Sarawak.
Kampung-kampung yang berkaitan adalah Kampung Gersik, Kampung Boyan, Kampung Samarang, Kampung Sourabaya Ulu, Kampung Panglima Seman, Kampung Ulu, Kampung Sinjan dan Kampung Lintang.

RUANG terhad tidak menyekat Mohsini menunaikan kewajipan kepada Allah.


Kini, kebanyakan kampung sudah dihubungkan dengan jalan raya malah terdapat dua buah jambatan yang menyeberangi Sungai Sarawak.
Walaupun Jambatan Tun Abdul Rahman di Satok dan Jambatan Tun Salahuddin di Bintawa telah dibina, bot tambang masih menjadi nadi utama untuk ke Kuching Waterfront.
Tidak kira pangkat atau status, pelbagai gelagat penumpang dapat dilihat sepanjang krew Jurnal berada di dalam bot penambang Mohsini.
Ada yang kemas dengan baju kot, kemeja dan uniform tertentu namun semuanya sama saja. Pengguna tegar bot tambang akan berhimpit di dalam ruang yang sempit itu untuk satu tujuan iaitu menyeberangi Sungai Sarawak.
Lelah yang menata wajah, tiba-tiba hilang apabila soalan jumlah kutipan harian diajukan. Ungkap Mohsini, seiring dengan peredaran zaman, penambang sekarang telah menggunakan enjin sangkut.
Hanya 5 sen
"Tambangnya juga bertambah iaitu 30 sen bagi kanak-kanak manakala 50 sen bagi dewasa. Berbanding dulu, penat lelah mengemudi bot ini hanya dibayar sebanyak 5 sen," titipnya.
Tambah Mohsini, tempoh menyeberangi Sungai Sarawak juga semakin singkat iaitu hanya mengambil masa selama dua hingga tiga minit, bergantung pada kekuatan arus.
Berbanding dahulu, sekitar tahun 1970-an, tempoh menyeberangi Sungai Sarawak adalah lima hingga lapan minit di mana 'pak tambang' cuma menggunakan pendayung.

SELAMA 40 tahun, Mohsini terus mendayung dan menjadi penghubung di antara tebing Sungai Sarawak.


Dengan waktu operasi seawal 5.30 pagi sehingga 10 malam setiap hari, tidak kurang RM100 mampu diperoleh Mohsini manakala pendapatan yang berdasarkan kemampuan dan kerajinan boleh melebihi RM200 pada hari minggu.
Dengan pendapatan itu juga, beliau mampu ke Mekah pada tahun 2005 lalu bersama isterinya serta menyara anak-anaknya hingga ke menara gading.
"Bukan saja saya. Malah, kawan-kawan yang masih mendayung semenjak dahulu, semuanya ke Mekah dengan hasil bot tambang ini," katanya berbaur bangga.

Ribuan jutawan China berhijrah ke Amerika SyarikatSEORANG ejen hartanah China mempromosikan Kad Hijau Pelabur yang dikeluarkan kerajaan Amerika Syarikat pada satu ekspo di Beijing.


BEIJING - Pihak berkuasa China menganggarkan ribuan jutawan negara itu berhijrah ke Amerika Syarikat (AS) menerusi program khas Kad Hijau Pelabur yang dikeluarkan kerajaan AS sejak mula diperkenalkan pada 1992.
Menurut akhbar China Daily semalam, angka itu naik tiga kali ganda pada 2009 berbanding tahun sebelumnya apabila warga China disenaraikan oleh Jabatan Negara AS sebagai paling ramai menerima kad tersebut iaitu 1,800 orang diikuti Korea Selatan.
Perkara itu turut disahkan seorang peguam imigresen terkenal di California, David Fang yang merujuk fenomena tersebut ekoran langkah kerajaan AS menurunkan nilai pelaburan untuk memperoleh taraf sebagai penduduk tetap.
"Sebelum ini, hanya pelabur modal AS$1 juta (RM3.15 juta) di AS layak menerima kad hijau khas itu tetapi mulai tahun lalu, dengan cuma AS$500,000 (RM1.58 juta), pemohon layak diberi status itu," katanya. - Agensi

Bayi hidung di dahiNORHASIMAH memangku bayinya yang dilahirkan dengan hidung terletak di dahi.

JAKARTA - Sepasang suami isteri keluarga miskin di Indonesia, Sugara, 30, dan Norhasimah, 27, merayu kepada masyarakat untuk membantu bayi mereka, Ahmad Fauzan Azimi yang berusia dua bulan kerana dilahirkan dengan hidung berada di dahi.
Rayuan itu turut mendapat perhatian ketua jabatan kesihatan tempatan, Dr. Hardi Basuki yang berusaha memohon bantuan pelbagai agensi kerajaan lain kerana bayi tersebut memerlukan kos besar untuk pembedahan pakar.
"Bayi ini normal cuma dia cacat lahir, bukan kerana kurang zat atau faktor perubatan lain," katanya kepada wartawan tempatan di rumah keluarga bayi itu, di Hulu Sungai Tengah, wilayah Kalimantan Selatan, dekat sini baru-baru ini.
Namun, ibu bayi itu bersyukur, anaknya yang lahir pada 9 Mei lalu di Hospital Daerah Damanhuri Barabai dengan berat 3.4 kilogram, sehingga kini belum pernah jatuh sakit teruk walaupun matanya sering terpejam. - Agensi

Anda dan keluarga anda boleh mati terbakar bila-bila masa saja.

Berdasarkan kepada kes kebakaran kereta hari ini dan kejadian yang lepas-lepas kita semua sebagai
pengguna kenderaan terdedah kepada kebakaran bila- bila masa sahaja, samaada kenderaan itu
bergerak atau tidak. Pastikan anak- anak anda tidak ditinggalkan dalam kereta dalam keadaan enjin
nya masih hidup. Ini adalah untuk mengurangkan risiko kebakaran. Punca- punca kebakaran masih
belum diketahui tetapi kebanyakan orang mengatakan ia berpunca dari minyak. Sebelum ini sudah bertahun -tahun kita menggunakan minyak petrol tapi tiada berlaku banyak kebakaran seperti sekarang. Kebanyakan
orang ramai mengesyaki punca kebakaran adalah disebabkan penggunaan minyak petrol jenis baru.
walaupun telah dinafikan punca kebakaran adalah disebabkan minyak petrol baru.
Dibawah ini senarai peristiwa kebakaran kenderaan sepanjang tahun 2010
Kereta terbakar dua beranak selamat

KUALA LUMPUR 7 Ogos - Tindakan pantas seorang ibu menarik keluar anaknya berusia empat tahun dari dalam keretanya yang tiba-tiba terbakar berjaya menyelamatkan nyawa mereka dalam kejadian di Jalan Raja Musa, Kampung Baru di sini hari ini.
Kejadian berlaku pada pukul 7.45 pagi semasa mangsa, Mazuin Maliki, 29, dan anak lelakinya, Mohd. Azip Hafi dalam perjalanan pulang ke rumah mereka di Kampung Baru selepas menghantar seorang anaknya di Sekolah Rendah Convent Bukit Nenas.
Menurut Mazuin, ketika hampir sampai ke rumah, kereta jenis Honda CRV yang dipandunya tiba-tiba hilang kuasa.
"Pada masa sama, semua sistem dalam kenderaan itu tidak berfungsi dan lampu terpadam. Saya tambah terkejut apabila melihat asap tiba-tiba keluar dari bahagian enjin.
"Saya segera memberhentikan kenderaan itu dan bergegas membawa anak saya keluar menyelamatkan diri," katanya ketika ditemui di tempat kejadian di sini hari ini.
Mazuin bernasib baik kerana kenderaannya terbakar berhampiran deretan kedai makan yang disaksikan oleh banyak pekerja di situ.
Mereka yang menyedari kejadian itu kemudian membawa besen berisi air basuhan pinggan dari kedai masing-masing untuk dijiruskan pada kenderaan tersebut.
Semasa anggota Balai Bomba dan Penyelamat Chow Kit tiba di tempat kejadian, kebakaran kenderaan berkenaan sudahpun berjaya dipadamkan oleh pekerja terbabit.
Difahamkan, kebakaran berpunca akibat masalah pendawaian pada bahagian bateri kenderaan tersebut.

Warga emas mati kereta terbakar


IPOH 7 Ogos - Seorang lelaki warga emas ditemui mati terbakar dalam kereta miliknya di Kampung Baru Bukit Merah dekat Menglembu di sini hari ini.
Dalam kejadian pada pukul 12.30 tengah hari, mangsa yang belum dikenal pasti identitinya dipercayai mati akibat terperangkap dalam keretanya.
Sebelum itu, mangsa dikatakan ke sebuah rumah untuk bertemu seorang kenalannya sebelum memasuki semula ke dalam keretanya, Honda Civic yang diletakkan di hadapan kediaman tersebut.
Menurut seorang penduduk yang enggan dikenali, kereta itu kemudian tiba-tiba dilihat terbakar.
Beliau berkata, beberapa penduduk yang menyedari kebakaran itu cuba mengeluarkan mangsa dan memadamkan kebakaran tetapi api marak terlalu pantas.
"Lelaki tersebut sudah mati apabila api berjaya dipadamkan oleh penduduk," katanya ketika ditemui di tempat kejadian di sini hari ini.
Sementara itu, jurucakap Balai Bomba dan Penyelamat Pengkalan berkata, sepasukan enam anggota bomba dengan sebuah jentera tiba di tempat kejadian dalam masa 20 minit selepas menerima aduan pada pukul 12.34 tengahari ini.
"Semasa sampai, kebakaran tersebut sudah dipadamkan orang awam. Kami tidak menolak kebakaran itu disebabkan oleh perbuatan sendiri," katanya.
Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Azisman Alias ketika dihubungi hari ini mengesahkan kejadian tersebut.
"Kes itu diklasifikasikan sebagai mati mengejut tetapi siasatan lanjut akan dijalankan," katanya.

Maut selepas kereta terbakar dirempuh lori

SEPANG 29 Julai - Seorang lelaki maut setelah melecur teruk manakala dua lagi terselamat selepas kereta yang mereka naiki terbakar akibat dirempuh sebuah lori di Kilometer 31.3 Lebuh Raya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite) malam tadi.
Mangsa yang terbunuh ialah pemandu kereta tersebut, Raja Mohamad Raja Ismail, 60, selepas dipercayai terperangkap dalam kenderaan yang terbakar di persimpangan masuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini.
Kejadian berlaku ketika mangsa bersama dua rakannya dalam perjalanan dari arah Shah Alam menuju ke KLIA.
Pasukan bomba dan penyelamat yang tiba di tempat kejadian pada pukul 8.55 malam berjaya mengawal api tetapi gagal menyelamatkan mangsa.
Ketua Polis daerah, Supritendan Zahedi Ayob ketika mengesahkan kejadian itu berkata, kemalangan dipercayai berpunca apabila kereta Volvo itu tiba-tiba dirempuh sebuah lori.
"Mangsa yang cedera teruk meninggal dunia ketika dalam perjalanan dibawa ke Hospital Putrajaya.
"Pemandu lori itu pula ditahan untuk siasatan lanjut," katanya ketika dihubungi 
Utusan Malaysiadi sini hari ini.
Difahamkan, jenazah mangsa telah dibawa pulang oleh keluarga mangsa untuk dikebumikan di Gombak.
Dua rakan mangsa yang berjaya menyelamatkan diri cedera ringan dengan hanya seorang masih menerima rawatan di hospital.
Penjual ikan rentung dalam kemalangan di Pasir Puteh

PASIR PUTEH - Seorang penjual ikan rentung selepas kereta yang dipandunya merempuh belakang sebuah lori yang diletakkan di tepi jalan di Kampung Pak Makyong, Tok Bali di sini, pagi tadi.

Mangsa yang dikenali sebagai Mohd Zahazeri, 28, didapati terperangkap di tempat duduk keretanya yang hangus terbakar dalam kejadian kira-kira 5 pagi.

Menurut anggota keluarga mangsa yang tinggal di Kampung Kuala Semerak, kira-kira 4 kilometer dari tempat kejadian, mangsa dalam perjalanan untuk mengambil bekalan ikan sebelum dijual di Tok Bali.

Ibu Mohd, Semah Awang Hamat, 56, yang tinggal di Kampung Sungai Petai, 8 kilometer dari tempat kejadian berkata, beliau mengetahui mengenai kemalangan anaknya selepas diberitahu orang ramai.

"Saya tidak sangka kejadian ini berlaku. Mungkin ini adalah takdir Tuhan," katanya.

Isteri mangsa, Wan Manziana Wan Mamat, 26, pengsan selepas melihat keadaan mayat suaminya setelah dikeluarkan dari kereta.

Pegawai Penjaga Balai Bomba dan Penyelamat Pasir Puteh, Kaharuddin Yahya berkata, sembilan anggota bomba dengan dibantu anggota polis mengambil masa 10 minit untuk mengeluarkan mangsa dengan mengumpil pintu kereta berkenaan.
Bas terbakar dekat terowong

KUALA KANGSAR: “Saya ingatkan bau tayar pecah, namun sebaik tersedar dari tidur melihat asap masuk dalam bas manakala bahagian belakang bas terbakar.
“Tidak lama kemudian, saya mendengar jeritan pemandu mengarahkan semua penumpang keluar. Dalam keadaan kelam-kabut itu, saya bersama dua anak bergegas turun dari bas dengan berkaki ayam,” kata Azizah Kamis, 50, seorang penumpang yang terselamat dalam kejadian bas terbakar di sini, awal pagi semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 2.20 pagi di Kilometer 257.5 Lebuhraya Utara-Selatan berdekatan Terowong Menora itu, sebuah bas persiaran dua tingkat milik Shamisha Holiday Express dinaiki 24 penumpang terbakar ketika dalam perjalanan dari Shah Alam, Selangor menuju Alor Setar, Kedah.

Bagaimanapun, semua penumpang termasuk pemandu menyelamatkan diri sebaik bas berkenaan berhenti di tepi lebuh raya apabila enjin kenderaan itu mengeluarkan asap sebelum terbakar kira-kira 500 meter dari terowong berkenaan.

Azizah berkata, dia bersama anaknya, Muhammad Hafiz Zulkifli, 20, dan Nurul Fatihah Zulkifli, 19, berada di tingkat atas bas berkenaan sebelum tersedar dari tidur selepas terbau hangit selain mengalami sesak nafas akibat asap yang memenuhi ruang bas.

Katanya, dia bersama anaknya dalam perjalanan berpindah ke rumah baru di Batu 5, Alor Senjaya, Anak Bukit, Alor Setar dan membawa bersama lapan beg.

“Bagaimanapun, tujuh beg yang kebanyakannya berisi pakaian di tingkat bawah bas gagal diselamatkan dan hanya sempat membawa keluar sebuah beg berisi dokumen pengenalan diri, barangan kemas dan wang tunai,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Kangsar, Mohamad Ruslan Abdul Razak, berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan jam 2.25 pagi dan tiba di tempat kejadian 15 minit kemudian bersama sebuah jentera dan sembilan anggota.

Katanya, pihaknya mengambil masa 10 minit bagi memadamkan kebakaran dan siasatan awal mendapati, kebakaran berpunca dari enjin di bahagian belakang bas berkenaan.

“Sebaik tiba, semua penumpang dan pemandu sudah berjaya menyelamatkan diri dan berada di luar bas.

“Siasatan awal mendapati, bas persiaran Scania itu baru dua bulan beroperasi di laluan Kuala Lumpur-Utara. Kerugian dianggarkan lebih RM500,000 dan punca kejadian masih dalam siasatan,” katanya ketika dihubungi, semalam.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kuala Kangsar, Superintendan Abdul Gaffar Muhammad ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian itu.

24 penumpang nyaris maut, bas terbakar


BAS persiaran yang terbakar di kilometer 257.5 arah utara di Kuala Kangsar awal pagi, semalam. - Gambar Ehsan Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Kangsar

IPOH 21 Julai - Tindakan pantas seorang pemandu bas mengarahkan semua penumpangnya turun setelah menyedari tayar belakang kenderaan itu terbakar, berjaya menyelamatkan kesemua 24 penumpang bas terbabit.
Dalam kejadian kira-kira pukul 2.25 pagi, bas persiaran dua tingkat, Shamisha Holiday, dalam perjalanan dari Shah Alam ke Alor Setar sebelum terbakar di Kilometer 257.5 Lebuh Raya Utara Selatan dekat Kuala Kangsar di sini, hari ini.
Penolong Kanan Penguasa Bomba dan Penyelamat Kuala Kangsar, Mohd. Roslan Abdul Razak berkata, bas itu diberhentikan di tepi lebuh raya kira-kira 500 meter dari terowong Menora.
"Pemandu bas memberhentikan kenderaannya selepas menyedari asap tebal keluar melalui enjin hadapan.
"Apabila melihat melalui cermin sisi bas, didapati tayar belakang terbakar dan dia segera memberhentikan kenderaan serta mengarahkan kesemua penumpang turun," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Difahamkan, bas persiaran tersebut baru dibeli dan dipercayai beroperasi sejak sebulan lalu.
Menurut Mohd. Roslan, seramai enam anggota termasuk dua jentera dikejarkan ke tempat kejadian dan berjaya memadamkan keseluruhan kebakaran dalam tempoh 10 minit.
"Kerugian dianggarkan lebih RM500,000 dan kita masih menyiasat punca kejadian," katanya.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kuala Kangsar, Supritendan Abdul Gaffar Muhammad berkata, sehingga pukul 4.30 petang ini, polis belum menerima sebarang laporan daripada kedua-dua pemandu bas ekspres terbabit.
Bagaimanapun katanya, dua penumpang telah membuat laporan berhubung insiden tersebut.
Laporan pertama jelasnya, dibuat oleh Azizah Khamis, 55, dari Alor Setar pada pukul 7.30 pagi tadi.
Dalam laporan itu katanya, mangsa yang berada di tingkat atas bas menyatakan hanya menyedari kenderaan tersebut terbakar selepas terhidu bau hangit dan ternampak asap dari arah enjin hadapan bas.
Sementara itu menurutnya, laporan kedua dibuat pada pukul 7.50 pagi tadi oleh Zulkifli Che Pa, 34, yang berasal dari Kuala Nerang, Kedah.
Pemandu nyaris hangus bersama lori


MELAKA: Seorang pemandu lori nyaris maut apabila bahagian belakang lori membawa bekas telur ayam yang dipandunya itu tiba-tiba terbakar di Jalan Bertam Ulu, Sungai Udang, dekat sini, malam kelmarin.
Seorang saksi yang enggan dikenali berkata, dia secara kebetulan berada di belakang lori berkenaan dan menyedari kepulan asap pada belakang kenderaan itu lalu memotongnya sambil membunyikan hon untuk memberi isyarat.
Menurutnya, beberapa pemandu kenderaan lain yang melihat kepulan asap terbabit turut membunyikan hon dengan kuat kerana lelaki berkenaan seolah-olah tidak menyedari keadaan itu.
Tidak lama kemudian, lelaki berkenaan memberhentikan lori terbabit di bahu jalan lalu turun untuk melihat apa yang berlaku.
Dia kemudian cuba memadamkan api dengan mengeluarkan bekas telur ayam itu bagi mengelak api bertambah marak.
Bagaimanapun, keadaan tidak banyak membantu kerana api mula membakar kebanyakan bekas telur itu, menyebabkan asap berkepul-kepul sebelum sepasukan anggota bomba tiba untuk memadam kebakaran, katanya ketika ditemui, di sini.
Pegawai Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Jalan Kubu, Yazid Tahir berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan daripada orang awam pada jam 7.45 malam dan tiba di tempat kejadian 15 minit kemudian.
Menurutnya, dua jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Jalan Kubu dan Ayer Keroh dengan kekuatan 13 anggota bergegas ke tempat kejadian dan api berjaya dipadam dalam tempoh 15 minit.
Katanya, kebakaran lori berkenaan dipercayai bermula dari bahagian belakang, bagaimanapun tiada kemalangan jiwa dilaporkan kerana pemandu berjaya menyelamatkan diri selepas terhidu bau asap.
Pada masa ini, siasatan masih dijalankan bagi menentukan punca sebenar kebakaran itu, katanya.
Penunggang terkejut enjin motosikal terbakar


GEORGETOWN: Seorang penunggang motosikal nyaris maut apabila motosikalnya terbakar tiba-tiba dalam satu kejadian di persimpangan Lorong Kulit berhampiran Stadium Bandaraya, di sini, petang kelmarin.
Dalam kejadian kira-kira jam 5.50 petang itu, penunggang terbabit yang dikenali sebagai Toh Ming Chern, 28, dikatakan berhenti di tepi jalan terbabit selepas bergesel dengan sebuah kereta.
Beliau dilihat cuba menghidupkan semula motosikal itu, tetapi tiba-tiba bahagian enjin kenderaan itu mengeluarkan asap lalu terbakar.
Saya cuba mendapatkan bantuan daripada penduduk berhampiran dengan menyimbah air bagi menghalang api tetapi api terus marak, katanya.
Bagaimanapun, beliau berkata, api semakin marak lalu membakar bahagian enjin menyebabkan orang ramai dan pemandu kenderaan dari arah bertentangan tidak berani untuk melepasi kerana bimbang motosikal terbabit meletup.
Mangsa kemudiannya diberikan alat pemadam api oleh penduduk berhampiran dan berjaya memadamkan api beberapa minit kemudian.
Ini adalah pengalaman menakutkan selepas menunggang motosikal kira-kira 10 tahun lalu, katanya.
Sebuah kereta jentera bomba dengan enam anggota dari Balai Bomba Jalan Perak tiba di tempat kejadian lima minit kemudian dan membuat pemantauan selepas api berjaya dipadamkan.
Curi petrol punca 4 motor hangus

BUTTERWORTH: Empat penghuni Rumah Pangsa Mak Mandin dekat sini, berputih mata apabila motosikal mereka yang diletakkan di kaki lima musnah dijilat api, awal pagi semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 2.30 pagi itu, kebanyakan penghuni sedang tidur sebelum sebahagian mereka bingkas bangun sebaik terhidu bau asap diikuti jeritan orang ramai.
Kebakaran dikatakan bermula dari sebuah motosikal sebelum merebak ke tiga motosikal lain yang diletakkan berhampiran di kaki lima rumah pangsa berkenaan.

Punca kejadian belum diketahui tetapi ada penghuni mendakwa kegiatan mencuri petrol dari tangki motosikal menyebabkan kejadian berlaku. Pemilik motosikal, Norhatipah Zakaria, 27, berkata dia sedang tidur sebelum dikejutkan adiknya, Nur Suhada, 20, yang terhidu asap tebal di tingkat empat.


“Kami bergegas turun untuk melihat kejadian yang berlaku sebelum mendapati motosikal yang diletakkan di kaki lima disambar api.

“Saya percaya api bermula dari motosikal saya sebelum merebak ke tiga motosikal lain. Saya hanya mampu melihat motosikal itu hangus dijilat api,” katanya yang kerugian kira-kira RM5,000.

Difahamkan, penghuni rumah pangsa berkenaan terdengar bunyi letupan kuat sebelum mendapati tingkat bawah dipenuhi asap tebal menyebabkan ada yang bergegas menyelamatkan diri. Rohani Hashim, 38, yang tinggal di tingkat satu berkata, dia segera turun sebaik terhidu asap dan mendapati api hampir menyambar motosikal Yamaha Ego yang digunakan untuk ke tempat kerja.

“Saya memberanikan diri menarik motosikal ke tempat selamat walaupun dihalang penghuni lain.

“Pada masa itu saya hanya berfikir mahu menyelamatkan motosikal saya,” katanya.

Gan See Long, 36, berkata dia hanya mampu melihat motosikalnya dijilat api sebaik membuka pintu selain sukar bernafas berikutan asap tebal.

“Saya tidak dapat berbuat apa-apa kerana api marak ketika itu dan bimbang sesuatu buruk berlaku.
“Mungkin motosikal akan meletup kerana ketika kejadian asap tebal menyukarkan saya untuk menyelamatkan kenderaan,” katanya.

Beliau berkata, sudah menjadi kebiasaan penduduk meninggalkan motosikal di kaki lima itu.

“Nasib baik tiada kemalangan jiwa,” katanya.

Enam anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Butterworth diketuai Saad Ibrahim bergegas ke tempat kejadian sebaik menerima panggilan jam 2.37 pagi dan berjaya mengawal api 15 minit kemudian.


Tiada kecederaan dilaporkan manakala semua mangsa membuat laporan di balai polis berhampiran.

Mayat rentung dalam van

2010/05/18

KUALA LUMPUR: Polis menemui mayat dalam keadaan rentung hampir 90 peratus dalam van jenis Nissan Vanette yang terbakar di Jalan Kampung Orang Asli, Rawang Saujana, di sini, petang semalam.


Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah, berkata identiti mayat itu masih belum diketahui.
”Ketika ditemui, kepala dan tangan serta kaki mangsa hanya tinggal tulang akibat kebakaran itu,” katanya.
Polis sedang menyiasat punca kejadian dan tidak menolak kemungkinan terdapat unsur jenayah.

Gempar bas ekspres terbakar

2010/05/15
KLANG: Pengunjung Terminal Bas Klang Sentral gempar apabila sebuah bas ekspres yang diletakkan berhampiran terminal itu terbakar, semalam.
Bagaimanapun dalam kejadian kira-kira jam 9 pagi itu, tiada kemalangan jiwa dilaporkan.
Pemandu bas utama, Husin Ismail, 52, berkata kejadian itu berlaku ketika dia dan rakannya yang juga pemandu kedua, Zakaria Ronik, 63, sedang membasuh muka selepas bangun tidur di tepi terminal.


“Saya ternampak ada asap berkepul tetapi ingatkan asap ekzos bas yang parkir di depan bas kami. Saya menyuruh Zakaria pergi tutup pintu bas.


“Belum sempat dia berbuat demikian, ada pemandu bas lain datang dan beritahu bas kami terbakar menyebabkan kami panik,” katanya.


Cicak tokek mampu jadi penawar penyakit HIV/AIDS?DUA ekor cicak tokek kepunyaan Mohamad Fauzi di Bukit Setongkol, Kuantan.


KUANTAN 7 Ogos - Cicak tokek mungkin spesies yang jarang didengari oleh masyarakat tempatan tetapi haiwan itu mempunyai nilai tinggi di pasaran kerana didakwa mempunyai khasiat mujarab untuk merawat pelbagai penyakit termasuk HIV/AIDS.
Seorang pengarah urusan sebuah syarikat di sini yang memiliki dua ekor cicak tersebut berharap satu kajian saintifik dapat dilakukan bagi membuktikan kebenaran dakwaan itu.
Mohamad Fauzi Mohd. Norman (gambar), 42, berkata, dia mula memelihara dua ekor cicak tersebut selepas salah seorang daripada saudaranya memberikan haiwan itu kepadanya sebagai cenderahati.
Menurutnya, saudaranya itu menangkap cicak tersebut di kawasan hutan Hulu Terengganu dan ketika diberikan kepadanya, dia tidak mengetahui keistimewaan haiwan itu.
"Saya bertanya kepada kenalan dan merujuk dalam laman web mengenai spesies cicak ini sebelum mendapati ia amat bernilai kerana mempunyai pelbagai khasiat," katanya ketika ditemui di rumahnya di sini hari ini.
Menurutnya, hasil rujukan yang dibuat mendapati cicak miliknya yang berusia tiga bulan itu dipercayai boleh dijadikan ubat untuk merawat penyakit kronik seperti HIV/AIDS, sakit kulit dan asma.
"Dipercayai setelah cicak itu mencecah berat 350 gram ke atas, ia boleh mengeluarkan satu enzim yang mampu mengubati penyakit HIV dan AIDS," katanya.
Bagaimanapun, jelasnya, kebenaran dakwaan itu tidak dapat dipastikan dan ia boleh dibuktikan jika satu kajian saintifik dijalankan terhadap haiwan tersebut.
Dalam pada itu, dia turut dimaklumkan harga bagi seekor cicak tersebut di pasaran boleh mencapai RM3 juta jika berat haiwan tersebut mencecah 500 gram.
"Saya anggarkan dua ekor cicak tokek yang saya pelihara ini masing-masing seberat 100 gram dan 90 gram. Tetapi saya percaya ia mampu untuk membesar lagi,'' katanya.

Orang beriman tidak gentar seksaan dunia

rakyat palestin yang sentiasa dizalimi oleh Zionis di dunia, insya-Allah akan mendapat balasan pahala dan syurga di akhirat kelak. - Gambar hiasan


Mukadimah

SYED Qutub berkata: "Surah yang pendek ini membentangkan hakikat-hakikat akidah Islam dan asas kefahaman keimanan. Ia mengemukakan persoalan-persoalan yang mata besar yang memancarkan disekelilingnya sinaran cahaya yang kuat dan jauh pandangannya.
"Ia memancarkan di belakang konsep-konsep dan hakikat-hakikat secara langsung yang diungkapkan oleh nas ini sehingga hampir-hampir setiap ayat dan kadang-kadang setiap kalimatnya membuka pintu yang menampakkan sebuah alam hakikat yang luas dan sayup saujana memandang.
"Yang menjadi pokok perbicaraan secara langsung surah ini ialah peristiwa-peristiwa pembesar-pembesar yang menggali parit.
"Di zaman sebelum Islam ada sekumpulan orang-orang mukmin, yang menurut satu pendapat, mereka adalah penganut-penganut Kristian yang berpegang dengan akidah tauhid.
"Mereka diseksa oleh musuh-musuh mereka yang kejam dan zalim. Mereka dipaksa meninggalkan akidah tauhid dan agama yang dipegang mereka, tetapi mereka enggan dan tetap mempertahankan akidah mereka.
"Lalu pembesar-pembesar yang zalim itu menggali sebuah parit yang besar dan menyalakan api di dalamnya. Kemudian mereka campakkan kumpulan orang beriman itu ke dalam parit ini menyebabkan mereka mati terbakar. "Pembunuhan itu dilakukan di hadapan khalayak ramai yang dikerah dan dikumpulkan oleh para pembesar yang berkuasa untuk menyaksikan kematian orang mukmin yang terbunuh dengan cara amat dahsyat dan kejam itu.
"Pembesar-pembesar itu begitu terhibur dengan pemandangan pembakaran itu, iaitu pembakaran manusia-manusia mukmin".
Firman Allah SWT: Demi langit Yang mempunyai tempat-tempat peredaran bintang-bintang.
Sheikh al-Maraghi berkata: "Allah SWT bersumpah dengan bintang-bintang ini kerana penciptaan-Nya yang hebat. Hikmahnya yang besar dan kegunaannya bagi kehidupan manusia.
Ini menunjukkan bahawa benda-benda tersebut mempunyai pencipta Yang Maha Bijak dan Maha Mengatur. Allah SWT mendorong kita memperolehi bukti keagungan kekuasaan-Nya dan kebesaran Hikmah-Nya.
Firman Allah SWT: dan hari (pembalasan) Yang dijanjikan; dan makhluk-makhluk Yang hadir menyaksikan hari itu, serta segala keadaan Yang disaksikan.
Ibn Kathir berkata: "Para ahli tafsir berbeza pendapat mengenai hal tersebut. Dan kebanyakan berpendapat bahawa yang dimaksudkan dengan asy-Syahid (yang menyaksikan) adalah hari Jumaat, sedangkan al-Masyhud (yang disaksikan) adalah hari Arafah.
Firman Allah SWT: Celakalah kaum yang menggali parit, (Parit) api Yang penuh Dengan bahan bakaran, (Mereka dilaknat) ketika mereka duduk di kelilingnya, sambil mereka melihat apa yang mereka lakukan kepada orang yang beriman.
Sheikh al-Maraghi berkata: "Kejadian ini telah berlaku di Yaman hingga ke Najran. Kisah seorang pemeluk agama Nabi Isa a.s berdakwah kepada kaumnya yang masih beragama Yahudi. Dia memberitahu bahawa Allah SWT telah mengutuskan Nabi Isa dengan syariat baru, bagi menggantikan syariat mereka.
"Sebahagian kaum ini beriman. Kejadian ini sampai kepada Raja Dhu Nuwas, seorang yang beragama Yahudi. Dia segera datang dengan pasukan tenteranya dari Kota Himyar. Ketika orang itu ditangkap, mereka disuruh memilih antara tetap menganut agama Yahudi atau dibakar.
"Mereka dibuatkan pari, lalu dipenuhi bahan bakar dan dinyalakan. Kemudian seorang daripada orang yang beriman itu dibawa ke parit lalu disuruh membuat pilihan. Orang yang gentar melihat api dan takut akan seksa, kembali menganut agama Yahudi. Akan tetapi orang yang tetap teguh dengan Nabi Isa a.s dan menganggap ringan seksaan dunia kerana keyakinan mereka kepada pahala yang telah Allah SWT janjikan, mereka sanggup dilemparkan ke dalam api sampai binasa.
Syed Qutub berkata: "Ayat ini menggambarkan sikap mereka dan pemandangan ketika mereka menyalakan api dan mencampakkan orang-orang yang beriman lelaki dan perempuan ke dalam api itu, sedangkan mereka duduk di tempat itu menyaksikan peristiwa penyeksaan yang kejam itu dari dekat.
"Mereka melihat peringkat-peringkat perkembangan penyeksaan itu, dan melihat bagaimana api itu menjilat badan-badan mangsanya. Mereka menonton dengan penuh kelazatan dan kegila-gilaan, seolah-oleh mereka mahu menerapkan pemandangan yang kejam itu di dalam hati mereka".
Firman Allah SWT: dan mereka tidak marah dan menyeksakan orang-orang Yang beriman itu melainkan kerana orang-orang itu beriman kepada Allah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Terpuji!
Ini kerana keimanan mereka yakni orang kafir amat benci kepada mereka yang beriman dalam kisah Ashab al-Ukhdud ini.
Firman Allah SWT: Tuhan Yang Menguasai Segala alam langit dan bumi. dan (ingatlah), Allah sentiasa menyaksikan tiap-tiap sesuatu. Ini menunjukkan betapa kuasanya Allah dan mampu melakukan apa sahaja. Ingatlah apa yang mereka kerjakan pasti menerima akibatnya.
Penutup
Tamatlah riwayat peristiwa parit api itu dalam beberapa ayat yang pendek yang membuatkan kita penuh dengan perasaan benci dan jijik terhadap keganasan perbuatan itu, dan terhadap kekejaman orang yang tergamak melakukannya. Di samping merangsang hati kita merenung dan meneliti apa yang ada di sebalik peristiwa itu, dan memikirkan betapa beratnya peristiwa itu dalam peristiwa itu dalam pertimbangan Allah, dan betapa hebatnya kemarahan dan kemurkaan-Nya.
Namun, perkara ini tidak tamat setakat ini sahaja, malah di belakangnya terdapat ekoran yang lebih jauh dalam perkiraan Allah.
Demikian tamatlah kisah peristiwa pembunuhan kejam yang dilakukan membuatkan hati kita dipenuhi perasaan kagum terhadap kehebatan iman yang mengalahkan penindasan dan penyeksaan terhadap kekuatan akidah yang mengatasi nyawa dan terhadap kebebasan jiwa dari segala belenggu keinginan jasmani dan dari daya tarikan hidup di bumi.
Orang mukmin yang terbunuh itu memang dapat menyelamatkan nyawa mereka apabila mereka memilih kekalahan dari keimanan, tetapi andainya mereka berbuat begitu, betapa besar kerugian diri mereka di dunia sebelum akhirat!
Betapa besar kerugian seluruh dunia! Betapa besarnya kerugian mereka kerana membunuh konsep yang agung itu dan konsep kekerdilan hidup tanpa akidah dan konsep kejelikan hidup tanpa kebebasan dan konsep kerendahan dan kemunduran hidup apabila para pemerintah yang zalim menguasai jiwa manusia setelah mereka menguasai tubuh badan mereka.

Kahwin muda atau berzina?MINGGUAN: Bagaimana timbulnya cadangan mewujudkan sekolah hamil dan membenarkan perkahwinan bawah umur?
MOHD. ALI: Di Melaka kita telah menganjurkan dua seminar sosial iaitu bagi peringkat negeri dan kebangsaan. Di dalam kedua-dua seminar itu para peserta menyatakan kebimbangan yang amat sangat tentang gejala sosial termasuk kes buang bayi, hamil luar nikah, rogol dan sebagainya. Lebih menyedihkan kebanyakan kes melibatkan orang Islam.
Lalu diakhir seminar itu disarankan supaya diadakan pelbagai program untuk mengatasi gejala sosial termasuk mengadakan ceramah motivasi dan seminar pendidikan. Paling mustahak sekali jalan penyelesaian yang dicadangkan adalah balik kepada ajaran agama. Kita dah cuba banyak bidang tetapi sehingga hari ini statistik kes-kes tersebut bukannya menurun sebaliknya makin meningkat.
Di Melaka kita perkenalkan program Rumahku Syurgaku, kita beri pegawai tambahan, kita adakan ceramah tambahan di semua peringkat, tapi jumlah kes sosial semakin meningkat malah perceraian pun makin meningkat. Ini bermakna pendekatan yang lepas kurang berkesan. Apa yang kita lihat anak-anak muda banyak terlibat dalam kes buang bayi, hampir setiap bulan ada kes tersebut tidak kira di Melaka atau pun negeri-negeri lain. Semuanya berlaku.
Kita lihat kes buang bayi di negeri Melaka. Pada 2001 ada satu kes, tahun ini pula tiga kes buang bayi. Bagi kes bayi lahir luar nikah pula pada 2009 ada 391 kes dan untuk tempoh enam bulan pertama tahun ini sebanyak 174 kes dicatatkan. Ini amat merunsingkan. Bagi tahun lepas kes lahir bawah umur 16 tahun adalah sebanyak 33 orang, manakala 114 kes pula (17-20 tahun), 123 kes (21-24 tahun), 57 kes (25-30 tahun), 3 kes (31-40 tahun) dan satu kes (41 tahun ke atas).
Maknanya hampir 78 peratus yang terlibat dalam kes hamil luar nikah adalah remaja bawah umur 24 tahun.
Jadi apa punca yang sebenar?
MOHD. ALI: Saya melihat isu yang sebenar adalah budak-budak muda ini hendak berkahwin tapi tidak dibenarkan, jadi mereka berzina. Bila berzina mereka takut ibu bapa marah, takut kena halau maka untuk elak itu semua jadilah kes buang bayi.
Mengapa kita biarkan mereka berzina? Bukankah elok kita bagi mereka kahwin pasal itu yang mereka hendak. Kita tak bagi kahwin sebab mereka muda, kerja pun tak ada, ada yang masih bersekolah. Jadi saya berpendapat cadangan seminar adalah berbalik kepada agama, jadi apakah yang terbaik selain mengahwinkan mereka? Kalau kita tak mengahwinkan mereka, mereka akan bersekedudukan, ada hubungan seks sehingga mendapat anak luar nikah.
Sedangkan walaupun mereka bawah umur 16 tahun, tetapi sudah akil baligh dan tidak dapat menahan nafsu. Sama ada ibu bapa tahan, ustaz tahan, Ketua Menteri tahan mereka tidak peduli, mereka nak kahwin juga. Jadi daripada buat maksiat bukankah lebih baik mereka dikahwinkan.
Persoalannya sekarang, mengahwinkan pasangan muda selesai timbul pula masalah lain, mereka tidak bekerja dan masih bersekolah, apa masa depan mereka?
MOHD. ALI: Lepas dikahwinkan kerajaan negeri akan bimbing mereka. Ada yang bertanya bagaimanapun pula kalau mereka dah kahwin sedangkan mereka budak sekolah, siapa nak tanggung. Bagi saya benda itu semua tidak sepatutnya timbul. Daripada ibu bapa tanggung malu, nak kena jaga anak luar nikah lagi baik jaga cucu yang halal kerana anak mereka sudah berkahwin. Cumanya ada ibu bapa yang miskin, ada juga remaja daripada keluarga bermasalah maka kerajaan negeri dan Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) untuk membiayai perkahwinan mereka dengan perbelanjaan RM500 majlis yang cukup untuk upah nikah, saksi dan sebagainya. Mas kahwin boleh hutang.
Selepas menjadi suami isteri kalau ibu bapa tidak mahu jaga, kerajaan negeri akan ambil tanggungjawab untuk jaga pasangan yang halal bernikah ini. Saya percaya daripada jaga pasangan yang berzina elok kita jaga pasangan halal bernikah. Kalau mereka masih bersekolah, biarkan mereka terus pergi sekolah, tetapi rupa-rupanya budak sekolah salah, mengandung kena berhenti.
Maka saya cadangkan tubuh sekolah untuk remaja hamil bernikah. Timbul pula persoalan siapa nak tubuhkan sekolah itu. Kita bersetuju JAIM akan tubuhkan sekolah seumpama itu supaya pasangan remaja yang bernikah, kemudian mengandung dapat meneruskan persekolahan mereka di situ. Mereka akan diajar dengan mata pelajaran agama, dididik bagaimana mahu menjadi ibu bapa yang bertanggungjawab dan juga perancang keluarga.
Selepas bersalin, kalau ibu bapa remaja masih tak mahu jaga anak dan cucu mereka, maka kerajaan negeri akan jaga. Lebih daripada itu, kita akan usaha mencari keluarga angkat untuk bayi yang dilahirkan oleh gadis remaja ini. Saya percaya ramai yang nak jadi keluarga angkat kepada bayi yang dilahirkan menerusi pernikahan yang halal. Kalau keluarga nak jaga lagi kami alu-alukan. Bukankah menjaga yang halal lebih mudah daripada menjaga yang haram. Kerajaan negeri dapat pahala, saya dapat pahala, tak ada orang kata anak luar nikah.
Mereka juga akan diajar perancang keluarga, oleh itu mereka tahu sama ada nak tambah anak lagi atau nak tangguh dulu supaya dapat meneruskan persekolahan. Kalau belum kahwin nak ajar perancang keluarga seperti dalam pendidikan seks mana boleh, dia orang nak buat apa, dia orang belum kahwin belum nikah tapi kalau dah kahwin apa nak ajar pun boleh.
Datuk Seri tidak nampak sebarang masalah untuk laksanakan semua ini?
MOHD. ALI: Bagi saya memang tidak ada masalah, sebab itu bila kita bawa perkara ini kepada MAIM, semua ahli majlis setuju. Bulan lepas saya jumpa dengan kumpulan amil, di Melaka ada 180 masjid lebih kurang 500 amil datang. Saya terangkan dan mereka bersetuju bahkan ada yang mengemukakan pelbagai cadangan untuk menjaga budak-budak ini dan sekelip mata jawatankuasa yang berkenaan ditubuhkan dan menggerakkan kerja masing-masing.
Perkara ini mendapat perhatian dunia. Reuters pun telefon, saya terangkan antara zina dan kahwin halal, walaupun masih bersekolah saya pilih yang halal. Mereka bawah umur kita ikut undang-undang minta kebenaran mahkamah syariah, bukan kita langgar undang-undang.
Seminar sosial menyarankan supaya kita kembali kepada ajaran agama. Sekarang ini saya ikut ajaran agama tapi ada pula yang kata takut sebab budak-budak belum faham tanggungjawab. Kalau pasal kahwin pun dah faham takkan pula tanggungjawab mereka tidak mahu faham. Dan inilah masanya kita beri mereka tanggungjawab. Ibu saya dulu kahwin umur 14 tahun, ada pula orang kata itu zaman dulu, tapi zaman dulu tak ada video lucah, zaman sekarang video lucah berselerak, patut sekarang umur 8 tahun sudah kena kahwin sebab ‘semangat’ budak-budak sekarang tinggi. Pancaroba lebih kuat daripada dulu. Saya akui jalan terbaik kita kena balik kepada agama walaupun syarat untuk berkahwin belum beberapa cukup, tapi antara zina dengan anak lahir luar nikah, lebih baik kahwin dan lahirkan anak yang sah taraf.
Bagaimana Datuk Seri melihat kesan jangka panjang?
MOHD. ALI: Dalam hal ini kerajaan negeri melaksanakan program sampingan untuk memastikan kesan jangka panjang yang positif. Kerajaan negeri mahu bertanggungjawab sepenuhnya dalam membendung gejala sosial. Kita fikirkan program keluarga angkat kerana yakin anak-anak halal berebut orang nak jaga. Anak luar nikah pun ramai orang nak jadikan anak angkat inikan pula anak yang halal. Apatah lagi jika matlamat menjadikan anak-anak ini anak angkat supaya remaja yang berkahwin muda dapat meneruskan persekolahan. Mengapa nak bagi pandangan negatif, jangan takut untuk jadi positif dan banyak masalah boleh selesai. Kita terlalu terikat dengan itu tak boleh, ini tak boleh dan pada masa yang sama orang beranak luar nikah semakin bertambah.
Sebelum ini kita kata kena didik ibu bapa untuk kurangkan gejala sosial tapi sudah puas ibu bapa dididik menerusi seminar, ceramah agama, program Rumahku Syurgaku tapi anak luar nikah makin banyak. Ada pula yang kata sebab banyak pub sana-sini, ada kerajaan negeri pub pun tak ada tapi anak luar nikah banyak juga. Maka saya yakin jawapannya adalah mengetahui apa sebenarnya kemahuan mereka. Oleh itu kalau ada anak kata ‘Alah mak kahwinkan aku’ maka ibu bapa kena positif fikiran, kalau anak nak kahwin janganlah risau hati. Ibu bapa patut bersyukur dapat cucu lebih awal, jabatan agama nak tolong anak-anak mereka daripada buat maksiat atau lari daripada rumah buat kerja tak senonoh, akhirnya berzina dan melakukan hubungan seks dengan macam-macam orang dan akhirnya lahirkan anak luar nikah, kemudian buang bayi yang tidak berdosa itu.
Datuk Seri tidak percaya pendidikan seks mampu kurangkan kes buang bayi dan hamil luar nikah?
MOHD. ALI :Pendidikan seks tidak akan membantu sama sekali dan tidak perlu pun mata pelajaran tersebut diajar di sekolah. Saya juga melihat tidak ada sebab pun mengapa kita nak ajar dia orang pendidikan seks malah kadang-kadang itu pun punca berlakunya seks bebas. Nak ajar buat apa mereka belum belum kahwin, maka pendidikan seks tak patut diajar disekolah. Nak ajar jaga kesihatan, mata pelajaran kesihatan dah ada, mata pelajaran agama ajar cara mandi junub dan macam-macam lagi maka mata pelajaran pendidikan seks Barat yang menawarkan salah satu bahagian penting bagaimana mencegah hamil adalah sesuatu yang tak patut diajar kepada orang yang belum kahwin.
Saya juga berpendapatan ia akan menggalakkan lagi seks luar nikah sebab itu kita tak setuju, siap buat kempen sekali, apa itu semua. Kita boleh jaga berpuluh ribu orang miskin dan berbelanja RM5 juta untuk bantu mereka, takkan tak boleh tolong remaja supaya mereka berkahwin dan mengadakan seks halal.
Bagaimana Datuk Seri jangkakan sambutan kelak?
MOHD. ALI: Kalau masih nak berzina saya tak tahu nak buat apa lagi. Saya dah adakan ruang, jangan esok mereka kata kerajaan tak buat apa, kerajaan tidur, aku nak kahwin dia tak bagi, ibu bapa pun dikatakan tidur dan tidak buat apa-apa. Sekarang ini kahwinlah kita tak halang hasrat mereka. Makan minum kerajaan tanggung, sekolah disediakan, keluarga angkat boleh dicari, kalau tak tampil juga tak boleh salahkan kerajaan sebab kerajaan dah ambil segala usaha termasuk jaga anak, sekolahkan dia. Tak timbul soal keciciran sekolah, disisih masyarakat dan lain-lain. Sekarang saya minta mereka tampil, saya percaya dalam kita bercakap ini pun ada yang terlanjur lagi.
Sekarang kita sedang mencari bangunan yang sesuai dan minta kerjasama ibu bapa kerana kita tidak mahu nanti ada sekolah tapi tak ada murid. Ahad ini (hari ini) kita akan adakan seminar di MITC berhubung perkara ini, mudah-mudahan mendapat sambutan.
Saya ambil pendekatan ikut kehendak orang, apa yang mereka hendak. Dulu kita lawan kehendak mereka, sekarang ikut apa yang remaja hendak. Hendak kahwin, kita kahwinkan. Masalah lain kerajaan negeri akan bantu, yang penting dapat elak berzina dan kurangkan masalah sosial.
Berita lanjut, sila rujuk edisi cetakan Mingguan Malaysia atau langgani e-Paper di http://ebrowse.bluehyppo.com/utusan/index.asp